Jump to content

Featured Replies

Posted

Tama ne može istjerati tamu: to može učiniti samo svjetlost. Mržnja ne može istjerati mržnju: to može učiniti samo ljubav. - Martin Luther King mlađi

Pozitivan stav možda neće riješiti sve naše probleme, ali to je jedina opcija koju želimo ako želimo izaći iz problema. - Subodh Gupta

Misao koju imate o nekome jeste vaša misao jer je vi mislite. Misli su kreativne te, shodno tome, sve ono što mislite i osjećate o drugima postaje dio vašeg ličnog iskustva jer se, kroz djelovanje podsvijesti, materijalizira u vašoj stvarnosti.

Misao puna mržnje i gnušanja predstavlja mentalni otrov. Nemojte o drugima misliti zlo, niti željeti, jer na taj način mislite zlo i sebi. U vašem univerzumu samo vi mislite i niko drugi, sve što zamislite pretočit će se u stvarnost.

Misao je stvaralački mediji. Stoga, sve što mislite ili osjećate o drugima ima sve izglede da to postane i dio vašeg sopstvenog iskustva.

Dobro koje činite, ljubaznost koju širite oko sebe, ljubav i dobra volja koje upućujete bližnjima, uvijek će vam se vratiti mnogo puta uvećani.

Sopstveni unutrašnji monolog – koji se iskazuje kao misli i osjećanja – doživljavate kroz reakciju drugih prema sebi.

Poželite drugima ono što želite sebi. U tome je ključ skladnih međuljudskih odnosa. Ljubav jeste odgovor na pitanje kako izaći na kraj s bližnjima. Ljubav je razumijevanje, dobra volja i poštovanje bližnjega.

KAKO PRAŠTATI POMOĆU PODSVIJESTI

Treba shvati da jedina moć počiva u samome ljudskom biću, u suprotnom, nikada neće kročiti stazom zdravlja, sreće i stvaralaštva. U času kada razvije osjećanje ljubavi i shvati da je Bog, u stvari, bezgranična mudrost unutar njega samog, koja brine o njemu, vodi ga i usmjerava, daje mu snagu i udahnjuje život, njegova će podsvijest usvojiti takvo shvaćanje i automatski staviti u pogon svoje moći koje će mu donijeti blagostanje u svim oblastima življenja.

Sve ovo je usko vezano uz blagoslov. Sama rijeć znači BLAGO SLOVITI/GOVORITI nešto o nekomu, ili nekome opet o nekomu trećemu. Postanimo svjesni činjenice: Ljudi mogu silovito zračiti, kako dobro tako i zlo. Možemo to nazvati blagoslovom i prokletstvom. Dakle i onda kad toga nismo svjesni, mi zračimo oko sebe. Sve je u našoj intimi, u nutrini. 
Čovjek ne ižarava samo ono što on jest nego i ono što nosi u sebi. Ako je u njemu svjetlo, onda tama od njega bježi. Ako je on tama, tamu unosi u svijet.
Da bi čovjek nesvjesno blagoslivljao, treba ne samo biti nego i imati blago u sebi. To blago je sve ono što je dobro i pozitivno, jer sve dobro dolazi od Boga koji je dobar. 

• 6 months later...

Sudija koji sam sebi sudi a da to i ne zna

Kao što postoje materijalni sudovi (čaše,flaše...) postoje i duhovni sudovi(kad sudimo povodom nečega).

Hristos je uzeo čašu, materijalni sud u kome se nalazilo vino, opojno sredstvo, pokazujući da kad pravo sudimo mi pijemo Ljubav, Duhovno opojno sredstvo.

A kad loše sudimo mi pijemo silovita pića, gnev, bes, zlobu,ljutnju itd.

Sve su to osećanja(emocije). Sa lošim sudovima mi pijemo loša osećanja a kada pravedno sudimo mi pijemo dobra osećanja, osećanja radosti.

Pijte iz nje svi; kaže Gospod pozivajući nas da sudimo pravo i da pijemo Ljubav Božiju koja je krv Božija.

U jevanđelju po Mateju Hristos kaže; Kažem vam pak da neću odsad piti od ovoga roda vinogradskoga do onoga dana kad ću piti s vama novoga u carstvu oca svojega.

Ovom rečju Gospod nam skreće pažnju na jedno drugo vino koje se pije u Carstvu Nebeskom, a to vino je Osećanje Ljubavi prema bližnjima.

A za Carstvo Nebesko kaže da ono nije daleko, ono je tu u nama.

Što će reći da ako budemo naučili da vladamo carstvom svojih misli, sudeći ispravno mi ćemo naslediti carstvo još ovde na Zemlji i pićemo Vino ljubavi, krv Hristovu, jer on živi u nama kao Istina i daje nam svoju duhovnu krv kao pravo piće, kao novo vino.

Sveti Aranđeo Mihailo.

Naši ime Mihail prevode kao: Ko je kao Bog?

Međutim pošto je ime oznaka karaktera trebalo bi da se prevodi kao: Onaj ko je kao Bog.

Na ikoni on u desnoj ruci drži mač a u levoj su mu terazije.

Desna ruka predstavlja duhovno i u pitanju je Mač Istine, a leva ruka predstavlja materijalno i tu vaga predstavlja pravdu.

Zanimljivo je da se na Ruskom istina kaže Pravda.

A to nije nimalo čudno jer pravda izvire iz istine.

Sistem naših uverenja, ubeđenja, raznih iskustava čini našu Istinu, i iz te istine izvire naš Sud kad sudimo o stvarima koje nam se dešavaju.

Uz Sud idu i osećanja pa kakav nam je Sud takva ćemo i osećanja imati.

Dalje; Sv. Duh razume naša osećanja i ona su mu gradivni materijal na osnovu koga on kreira našu sudbinu.

Tako da sudbina pošto je posledica našeg suda nije ništa drugo nego pravda koju smo dobili za naš sud kojim smo sudili.

Tako da se na ikoni Sv, Aranđela Mihaila lepo vidi kako materijalni svet izvire iz duhovnog. Iz desne ruke gde je mač istine izvire i prelazi u levu ruku, gde vaga simboliše pravdu, našu sudbinu koje smo sami tvorci kroz sud kojim sudimo.

I samo da dodam, ono šta se u knjizi "Moć pozitivnog mišljenja" prepoznaje kao podsvest ja prepoznajem kao duh koji nam je od Boga dat.

Jovan je krstio vodom, a Isus krštava duhovnom vodom, Verom. Voda pere u materijalnom svetu a vera je voda koja pere u duhovnom svetu,

Kako to Vera pere? Zao čovek poveruje Hristovim rečima, nađe u njima smisao i počne da čini dobro. Tako verom čovek biva opran od greha jer više nije onaj stari zli, nego se rodio jedan novi dobri čovek i svi su mu gresu oprošteni te je sada čist od greha.

Na krštenju se dobija novo ime. A ime je oznaka karaktera u duhovnom svetu. Promenivši se čovek biva kršten novim karakterom, kršten od Boga koji je Istina.

Jer Istina u koju je poverovao je promenila njegovo Ime, karakter. Tako čovek biva kršten od Boga koji je Istina.

Jer Isus za sebe kaže da je On Istina, Put i Život.

A kako to Istina je i Život.

Zato što istina koja je u nama je izvor našega suda kojim sudimo o svemu oko nas,

A kako sudimo tako se i osećamo

A kako se osećamo tako se i ponašamo, takvog smo duha.

Sv. duh je duh Istine, pa kad je istina naš Bog onda mi sudimo pravo i za osećanja imamo radost, milost, zahvalnost, ljubav i ostala nežna osećanja.

Dok ako je zabluda naš bog onda sudimo pogrešnim sudom pa za osećanja imamo gnev bes ljutnju, strahove nezadovoljstvo. Posledično imamo i ponašanje i skladu sa osećanjima pa nas pokreću zli duhovi, demoni, besa, ljutnje, straha...

A gde je tu Život?

Dnk u našim ćelijama je antena koja hvata signale koje šalju naše misli, Pa ako imamo nežne misli sa nežnim osećanjima to je za DNK signal da treba da se razvije pa se kopira informacija i obavljaju svi neophodni životni procesi u ćelijama. Napolju je sve u redu i nema nikakve opasnosti.

Dok kada imamo strašna gnevna osećanja onda se DNK sklupča jer je to znak za opasnost i nema više obavljanja osnovnih životnih procesa, Sada se samo sagorevaju šećeri da se obezbedi energija: napao te lav, beži ili se bori.

DNK ne zna da li te stvarno napao lav ili ti samo u mažti preživljavaš nešto što si sam smislio: Šta ako ne budem mogao da vratim kredit pa dođu da mi uzmu kuću.

Pogrešne misli koje dočaze kao posledica pogrešne istine, zablude, dovode to toga da su naše ćelije pod stalnim stresom i mi polako vodimo sami sebe u bolest pa smrt. Dakle Istina je izvor života a zablude su put ka smrti i bolesti.

Za mudroga ovo je sasvim dovoljan dokaz da je Hristos Bog koji je stvorio Čoveka i stvorivši njegovo telo on je ugradio zakone po kojima će to telo da funkcioniše: postavivši život za posledicu istine koja je u čoveku.

Na taj način je Istina postavljena za vrhovnog Boga i čovek koji traga za Bogom nalazi ga u Istini.

Šta je suština ova dva moja odgovora u temi? Ne može čovek promeniti svoje misli i svoj karakter ako ne dođe do promene Istine koja je u čoveku, dok čovek ne izađe iz svojih zabluda koje su uzrok njegovih loših misli i nedostatka ljubavi.

A kako izaći iz zabluda u Istinu sam opisao u  ovoj temi

• 4 weeks later...
  • Autor
On 12. 10. 2024. at 21:37, rale said:

Šta je suština ova dva moja odgovora u temi? Ne može čovek promeniti svoje misli i svoj karakter ako ne dođe do promene Istine koja je u čoveku, dok čovek ne izađe iz svojih zabluda koje su uzrok njegovih loših misli i nedostatka ljubavi.

A kako izaći iz zabluda u Istinu sam opisao u  ovoj temi

Rale: "Ne može čovek promeniti svoje misli i svoj karakter ako ne dođe do promene Istine koja je u čoveku, dok čovek ne izađe iz svojih zabluda koje su uzrok njegovih loših misli i nedostatka ljubavi".

Što ti bi?

Loše misli i nedostatak ljubavi su UZROK stvaranja svih loših zaključaka i zabluda. Ti nešto pobrka, ha? Da, uzrok i posljedicu.

Odbacujući ISTINU, želeći živjeti o svome (slijedom loših misli - predodžbi o olakšanju, poboljšanju svoga života i dr.). Istina se  - ona u nama, od rođenja prisutna - ne može promijeniti.

Nju treba PRIHVATITI…i onda…Ma, bla-bla-bla… Vidiš, to kod tebe je filozofija okrenuta naglavačke. Ugodan dti ostatak dana i tvoga života na ovakav način.

Što se tiče same uvodne teme napisao si:

"Sudija koji sam sebi sudi a da to i ne zna"

Rakeeee! Napisah naslov teme: Iz knjige Moć pozitivnog mišljenja

Vidi link pa onda sudi:

https://www.antikvarijat-brala.hr/proizvod/moc-pozitivnoga-misljenja/

Moć pozitivnoga mišljenja

8.00 €

Autor: Norman Vincent Peale

Izdavač: Barka, Zagreb

Godina izdanja: 2001.

Broj stranica: 239

Dimenzije: 15,5×23,5 cm