Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Svedočanstvo je znanje i duhovni dokaz dat čoveku Svetim Duhom. Svedočanstvom tako možemo zaista znati istinu. 

Kada Sveti Duh nešto objavi čoveku, on  ostavlja trajni utisak na dušu koji se ne može zaboraviti. Tada Duh govori našem duhu, i to se dešava kroz takvu ubedljivu moć da se zna i svaka sumnja. Manifestacije svetog Duha ulazi duboko u dušu i ostavlja utisak koji ne može da se izbriše i čovek postaje osvedočen.

Jedan od glavnih zadataka svetog Duha je da svodoči o Ocu i Sinu.

"Ali ja dobro znam da je živ otkupitelj moj, da će posle mene doći i nad prahom stati.  I ako se ova koža moja raščini, opet ću u telu videti Boga,  njega ću ja gledati, njega će videti oči moje, a ne oči stranca." (Jov 19:25–26)

"jer se svedočanstvo o Hristu utvrdilo među vama." (1 Kor 1:6)

"Hristos Isus, ...koji je sebe dao kao odgovarajuću otkupninu za sve, za svedočanstvo u svoje vreme. Radi tog svedočanstva ja sam postavljen za propovednika i apostola - istinu govorim u Hristu, ne lažem." (1 Tim 2:6-7)

"osvoji večni život na koji si pozvan, za šta si dao dobro svedočanstvo pred mnogim svedocima." (1 Tim 6:12)

"Ne postidi se svedočanstva Gospoda našega." (2 Tim 1:8)

"Vera je čvrsto pouzdanje da će se dogoditi ono čemu se nadamo, dokaz onoga što je stvarno, premda se ne vidi. Jer zbog nje su ljudi iz starog doba dobili svedočanstvo da su Bogu po volji." (Jevrejima 11:1-2)

"Verom je Abel prineo Bogu vredniju žrtvu nego Kain, i zbog te vere dobio je svedočanstvo da je pravedan, jer je Bog posvedočio da prihvata njegove darove. I zbog te vere, iako mrtav, još uvek govori. Verom je Enoh bio prenesen da ne vidi smrt, i nigde nisu mogli da ga nađu jer ga je Bog preneo. A pre nego što je bio prenesen dobio je svedočanstvo da je ugodio Bogu. A bez vere nije moguće ugoditi Bogu, jer onaj ko mu pristupa mora verovati da on postoji i da nagrađuje (svedočanstvom) one koji ga revno traže." (Jevrejima 11:4-5)

"I svi su oni zbog svoje vere dobili svedočanstvo da su Bogu po volji." (Jevrejima 11:39)

"Božje svedočanstvo je veće od ljudskog svedočanstva, koje mi prihvatamo. Jer Božje svedočanstvo je u tome da je on posvedočio o svom Sinu. Ko veruje u Sina Božjeg, prihvata svedočanstvo koje mu je dato. Ko ne veruje Bogu, učinio ga je lažljivcem, jer ne veruje u svedočanstvo kojim Bog svedoči o svom Sinu. A u ovome je to svedočanstvo: Bog nam je dao večni život, i taj život je u njegovom Sinu. Ko ima Sina, ima život, ako nema Sina Božjeg, nema život." (1 Jovanova 5:9-12)

"video sam u podnožju oltara duše  pobijenih zbog reči Božje i za svedočanstvo koje su imali." (Otkrivenje 6:9)

"Tada se aždaja (Sotona) razgnevila...da ratuje...sa onima koji se drže Božjih zapovesti i imaju svedočanstvo Isusa Hrista." (Otkrivenje 12:17)

"Ja sam samo sluga kao i ti i tvoja braća koji imaju svedočanstvo Isusovo. ...Jer je svedočanstvo Isusovo duh proroštva.” (Otkrivenje 19:10)

"Da, voljni ste da ...stojite kao svedoci Božji u svim vremenima i u svemu, i na svim mestima gde ćete možda biti, i to do smrti, da bi vas Bog mogao otkupiti i pribrojati onima od prvog vaskrsenja, da možete imati večni život " (Mosija 18:9)

"sebe isključivo ograniči ...na svedočanstvo reči, u skladu sa duhom otkrivenja i proroštva." (Alma 4:20)

"Ali, gle, ja imam sve kao svedočanstvo da je to istinito." (Alma 30:41)

"Ja bih da pokažem svetu da je vera nešto čemu se nadamo a ne vidimo. Stoga, ne osporavajte zato što ne vidite, jer nećete primiti svedočanstvo dok se ne iskuša vera vaša." (Eter 12:6)

"Kažem ti, ako zaželiš dalji dokaz, pomisli na noć kada si zavapio k meni u srcu svome, da bi saznao istinu o tome. Zar nisam umirio um tvoj po tom pitanju? Koji veći dokaz možeš imati nego od Boga?" (UiZ 6:22–23)

"A sada, nakon mnogo svedočanstava o Njemu datih, ovo je svedočanstvo, i to poslednje, koje dajemo o Njemu: Da On živi! Jer videsmo Ga, i to zdesna Bogu; i čusmo glas što svedoči da je On Jedinorođenac Očev – Da se po Njemu, i preko Njega, i od Njega, svetovi stvaraju i behu stvoreni, a stanovnici njihovi su rođeni sinovi i kćeri Božje." (UiZ 76:22–24)

"Enoh vide kako su anđeli silazili sa neba, noseći svedočanstvo o Ocu i Sinu; i Sveti Duh siđe na mnoge, i oni behu moćima nebeskim uzneseni u Sion." (Mojsije 7:27)

"Mada sam bio omražen i progonjen zato što sam rekao da sam imao viđenje, to je ipak bila istina." (IDžS 1:24–25).

U tekstu snažno osobno religijsko iskustvo nazivaš „znanjem“ i „dokazom“, ali ipak, intenzitet uvjerenja nije isto što i objektivno osvjedočenje ili dokaz istine. Ponekad i ljudi ostave toliko snažan dojam na nekog da se druga strana u potpunosti zakači za određenu informaciju koju primi duboko...

1 hour ago, Obični prdac said:

U tekstu snažno osobno religijsko iskustvo nazivaš „znanjem“ i „dokazom“, ali ipak, intenzitet uvjerenja nije isto što i objektivno osvjedočenje ili dokaz istine. Ponekad i ljudi ostave toliko snažan dojam na nekog da se druga strana u potpunosti zakači za određenu informaciju koju primi duboko...

Tako je.

2 hours ago, Nefi said:

Ali ja dobro znam da je živ otkupitelj moj, da će posle mene doći i nad prahom stati.  I ako se ova koža moja raščini, opet ću u telu videti Boga,  njega ću ja gledati, njega će videti oči moje, a ne oči stranca." (Jov 19:25–26)

"jer se svedočanstvo o Hristu utvrdilo među vama." (1 Kor 1:6)

To je svjedocanstvo o Kristu koji vjernik prenosi i koje je vjerom spoznao po Duhu Svetom. I to smo svi pozvani svjedociti.

Međuti ,nije sve sto ljudi svjedoce od Duha Svetog. Moramo znati sto svjedocimo ,provjeriti po Bibliji za biti suguran od kuda je doslo to svjedocanstvo. Postoje i lazna svjedocanstva i Krist na to upozorava. Moze se biti u obmani ,zato jer postoje ljudi koji izmisljaju i lažu,a sam čovjek moze sebe obmanjivati misleci da mu je Duh Sveti nesto objavio ,ako nije u skladu sa Svetim Pismom onda to nije od Duha Svetoga.

• Spirit Junkie
5 hours ago, Nefi said:

Svedočanstvo je znanje i duhovni dokaz dat čoveku Svetim Duhom. Svedočanstvom tako možemo zaista znati istinu. 

Zar ne vidiš kako se sve vrti u krug. Svako će reći da ga je Duh Sveti osvjedočio u istinu, i zato se nalazi u toj i toj crkvi, jer eto osvjedočen je.

Download (15).jpg

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Autor
19 hours ago, καιnos said:

Zar ne vidiš kako se sve vrti u krug. Svako će reći da ga je Duh Sveti osvjedočio u istinu, i zato se nalazi u toj i toj crkvi, jer eto osvjedočen je.

Download (15).jpg

Duh sveti svedoči o Ocu i Sinu, boz obzira u kojoj smo crkvi. Svaka crkva ima Bibliju i tako reči Hrista i ko ih iskreno čita može biti osvedočen da su te reči istinite. Ali ako je osvedočen da su reči Hrista istinite, to mu ne svedoči sada da je njegova crkva zaista Hristova a ne ljudska. Ali drugačije je sa Mormonovom knjigom, jer ko i nju čita i Duh mu na isti način posvedoči da je istinita, onda mu je posvedočeno, da je Joseph Smith bio prorok i da je Isus Hrist obnovio svoju crkvu u ovim poslednjim danima. To je razlog zašto toliko vernika odbacuje Mormonovu knjigu tvrdeći da im je Biblija dovoljna.

• Autor
22 hours ago, Magdalena said:

To je svjedocanstvo o Kristu koji vjernik prenosi i koje je vjerom spoznao po Duhu Svetom. I to smo svi pozvani svjedociti.

Međuti ,nije sve sto ljudi svjedoce od Duha Svetog. Moramo znati sto svjedocimo ,provjeriti po Bibliji za biti suguran od kuda je doslo to svjedocanstvo. Postoje i lazna svjedocanstva i Krist na to upozorava. Moze se biti u obmani ,zato jer postoje ljudi koji izmisljaju i lažu,a sam čovjek moze sebe obmanjivati misleci da mu je Duh Sveti nesto objavio ,ako nije u skladu sa Svetim Pismom onda to nije od Duha Svetoga.

to je tačno, svedočiti nešto bez prethodnog svedočenja svetog Duha nama, jeste lažno svedočenje.

Ako Duh Sveti svjedoči ljudima bez obzira u kojoj su crkvi, onda je na na Njemu da im svjedoči o istini njihove pozicije... ako toga nema, onda je manje bitan fokus na instituciju, a više na duhovno stanje pojedinca...
Po meni nema jedna prava, a sve krive u smislu institucija... ima prava kao Kristovo tijelo na Zemlji... i to je duhovna crkva... njih ima posvuda...

I da dodam, kad vidim ovako nešto, kažem, to je osoba negdje na mojoj liniji razmišljanja iako se ne slažem oko nekih teoloških pitanja, što je u konačnici irelevantno: https://www.facebook.com/share/r/1DYVZKurkt/

Edited by Obični prdac

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.