Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

2 hours ago, Obični prdac said:

Tako je, duh ne može gorjeti u vatri...
Sve su to opterećene interpretacije srednjovjekovnim poimanjem...

Pa ne moze izgorjeti ,ali moze biti u vatri . Zato i jesu u vatri jer ne mogu izgorjeti jer tu ce ostati vjecno,bit ce u Ognjenom jezeru i duša i tijela ,ne samo jedno . Matej 10,28 Ne bojte se onih, koji doduše mogu ubiti tijelo, ali duše ne mogu ubiti! Nego se bojte onoga, koji može dušu i tijelo pogubiti u paklu!

Vi ne povezujete biblijski kontekst uopce. Nadalje ne razumijete pojmove u Bibliji .

• Odgovora 100
  • Pregleda 1k
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• Matej 25,41: "Zatim će reći onima slijeva: "Odlazite od mene, prokleti, u vječni oganj pripravljen za đavla i njegove anđele!" No što znači vječni oganj, da li riječ "vječno" u Bibliji uvijek znači vj

• Obični prdac
    Obični prdac

1 Pt 4:6 govori o ljudima koji su sada mrtvi, a evanđelje im je naviješteno dok su bili živi. Silazak u 1 Pt 3:19 koristi drugi glagol i ne govori o evanđelju...

• Ali Hristos i apostoli su govorili da je riječ o vječnim mukama.

Posted Images

5 minutes ago, Magdalena said:

Pa ne moze izgorjeti ,ali moze biti u vatri . Zato i jesu u vatri jer ne mogu izgorjeti jer tu ce ostati vjecno,bit ce u Ognjenom jezeru i duša i tijela ,ne samo jedno . Matej 10,28 Ne bojte se onih, koji doduše mogu ubiti tijelo, ali duše ne mogu ubiti! Nego se bojte onoga, koji može dušu i tijelo pogubiti u paklu!

Vi ne povezujete biblijski kontekst uopce. Nadalje ne razumijete pojmove u Bibliji .

Upravo ti stihovi svjedoče o drugoj smrti.
Pakao je stanje, ne mjesto. Duh se ne može vatrom zapaliti...

17 minutes ago, Obični prdac said:

Upravo ti stihovi svjedoče o drugoj smrti.
Pakao je stanje, ne mjesto. Duh se ne može vatrom zapaliti...

Toćno pakao je stanje . Ne moze duh izgorjeti nikad . Niti nepropadljivo tijelo moze izgorjeti. U paklu ti je dusa i tijelo pogubljrno ,ubijeno ,zato jer je izaslo iz Bozje prisutnosti zauvijek.

31 minutes ago, Magdalena said:

Toćno pakao je stanje . Ne moze duh izgorjeti nikad . Niti nepropadljivo tijelo moze izgorjeti. U paklu ti je dusa i tijelo pogubljrno ,ubijeno ,zato jer je izaslo iz Bozje prisutnosti zauvijek.

Problem je što se vi morate dogovoriti sami sa sobom radi li se o duhu, duši ili tijelu, odnosno što je u paklu? Također, što je pakao?, odnosno je li to mjesto ili stanje? Kada kažem vi, ne mislim konkretno na vas, nego općenito na teologe koji zagovaraju vječne muke...

• Spirit Junkie
4 minutes ago, Obični prdac said:

što je pakao

Naravno Isus je po Petru sišao nad pakao i propovijedao duhovima u tamnici, ljudima koji su stradali u potopu. Pakao ili šeol su možda ista mjesta, a i pravedni silaze u šeol. I onda kada su ti duhovi vidjeli Isusa, svi su se odjedanput obratili, milijarde duša, pa eto neće gorjeti u paklu jer su te duše poslije Isusovog uskrsnuća uznijele se na nebo sa nekim duhovnim tijelima, pa će onda prilikom Kristovog dolaska skočiti u grobove i onda opet ustati u tijelima i zajedno s Kristom opet otići u nebo. Eto tako sam ja shvatio njihovo vjerovanje.

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

1 hour ago, Obični prdac said:

Problem je što se vi morate dogovoriti sami sa sobom radi li se o duhu, duši ili tijelu, odnosno što je u paklu? Također, što je pakao?, odnosno je li to mjesto ili stanje? Kada kažem vi, ne mislim konkretno na vas, nego općenito na teologe koji zagovaraju vječne muke...

Pakao je mjesto. Jer negdje gdje ce doci nebjernici mora biti neko mjesto . Ja pakao povezujem na osnovu onog sto znam o podzemlju. Isus Krist tamo je propovijedao samo brzboznim dušama i proglasio pobjedu nad smrti. Ako propovijeda Krist ,valjda propovijeda zivim dušama ,a ne mrtvim tijelima.

. Stalno naglasavam i bi to vrlo dobro vidite da tijelo,duh i duša odvojene komponente ,a zajedno čine živog covjeka.Kad čovjek umre duh tog čovjeka koji je u duši i(zajedno su ) ide Bogu ,a tijelo ide pod zemlju i čeka sud. Hocu reci da dusa ne spava ni u podzemlju niti kod Boga nego je živa jer je čini duh čovjekov i Duh Bozji u njoj.

1 hour ago, Obični prdac said:

Da li je to bitno na kraju krajeva? I ja sam pokušavao shvatiti pakao i raj i sva ta pitanja oko eshatona. Nešto sam uspio shvatiti, ali isto tako sam shvatio da je to viši teološki rang za mene. Ali isto tako sam shvatio da nije potrebno da znam sva sitna crijevca visoke teologije, dovoljno je da znam da poslije smrti grešnici idu u vječne muke, ako se ne pokaju. Sv. Siluan Atonski je govorio: držite um u paklu i ne očajavajte. To je dovoljno za mene.

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

1 hour ago, καιnos said:

Naravno Isus je po Petru sišao nad pakao i propovijedao duhovima u tamnici, ljudima koji su stradali u potopu. Pakao ili šeol su možda ista mjesta, a i pravedni silaze u šeol. I onda kada su ti duhovi vidjeli Isusa, svi su se odjedanput obratili, milijarde duša, pa eto neće gorjeti u paklu jer su te duše poslije Isusovog uskrsnuća uznijele se na nebo sa nekim duhovnim tijelima, pa će onda prilikom Kristovog dolaska skočiti u grobove i onda opet ustati u tijelima i zajedno s Kristom opet otići u nebo. Eto tako sam ja shvatio njihovo vjerovanje.

Teško održivo...

34 minutes ago, Magdalena said:

Pakao je mjesto. Jer negdje gdje ce doci nebjernici mora biti neko mjesto . Ja pakao povezujem na osnovu onog sto znam o podzemlju. Isus Krist tamo je propovijedao samo brzboznim dušama i proglasio pobjedu nad smrti. Ako propovijeda Krist ,valjda propovijeda zivim dušama ,a ne mrtvim tijelima.

. Stalno naglasavam i bi to vrlo dobro vidite da tijelo,duh i duša odvojene komponente ,a zajedno čine živog covjeka.Kad čovjek umre duh tog čovjeka koji je u duši i(zajedno su ) ide Bogu ,a tijelo ide pod zemlju i čeka sud. Hocu reci da dusa ne spava ni u podzemlju niti kod Boga nego je živa jer je čini duh čovjekov i Duh Bozji u njoj.

Radi se o Kristovoj objavi vlasti nad smrću, ne o propovijedanju mrtvima...
Opet ponavljam, pakao nije prostor, jer duha ne možeš smjestit u nekakav prostor...
Sve su to slike ljudi koji interpretiraju Bibliju kroz vlastito (fizičko) poimanje stvari...

37 minutes ago, Maki said:

Da li je to bitno na kraju krajeva? I ja sam pokušavao shvatiti pakao i raj i sva ta pitanja oko eshatona. Nešto sam uspio shvatiti, ali isto tako sam shvatio da je to viši teološki rang za mene. Ali isto tako sam shvatio da nije potrebno da znam sva sitna crijevca visoke teologije, dovoljno je da znam da poslije smrti grešnici idu u vječne muke, ako se ne pokaju. Sv. Siluan Atonski je govorio: držite um u paklu i ne očajavajte. To je dovoljno za mene.

E pa meni nije dovoljno. Ne slažem se s nekim crkvenim ocima koji su prihvatili ideju da se radi o vječnim mukama... ranije sam rekao, niti moralno, niti matematički, niti filozofski niti bilo kako drukčije proporcija nije logična...

4 minutes ago, Obični prdac said:

Radi se o Kristovoj objavi vlasti nad smrću, ne o propovijedanju mrtvima...
Opet ponavljam, pakao nije prostor, jer duha ne možeš smjestit u nekakav prostor...
Sve su to slike ljudi koji interpretiraju Bibliju kroz vlastito (fizičko) poimanje stvari...

Sta je tebi? Kako nije propovijedao evanđelje kad decidirano pise da jest 1 Petrova 4,6 Jer zato se i mrtvima propovijedalo evanđelje, da budu suđeni kao ljudi tijelom, a po Bogu da žive Duhom.)

1 hour ago, καιnos said:

Zasto im Krist propovijeda Evanđelje ?Da budu suđeni kao ljudi tijelom(da svatko umre ) ,a po Bogu da žive Duhom ! Jeli Duh spava ili živi?

1. Petrova 4,6 Jer zato se i mrtvima propovijedalo evanđelje, da budu suđeni kao ljudi tijelom, a po Bogu da žive Duhom.)

4 minutes ago, Magdalena said:

Sta je tebi? Kako nije propovijedao evanđelje kad decidirano pise da jest 1 Petrova 4,6 Jer zato se i mrtvima propovijedalo evanđelje, da budu suđeni kao ljudi tijelom, a po Bogu da žive Duhom.)

1 Pt 4:6 govori o ljudima koji su sada mrtvi, a evanđelje im je naviješteno dok su bili živi. Silazak u 1 Pt 3:19 koristi drugi glagol i ne govori o evanđelju...

8 minutes ago, Obični prdac said:

1 Pt 4:6 govori o ljudima koji su sad mrtvi ,a evanđelje im je navjesteno dok su bili živi .

Sta ti je . Čitaj redom SVE u Bibliji.

1.Petrova 3,18

Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu - ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu.

1. Petrova 3,19

U NJEMU OTIĐE I PROPOVIJEDATI DUHOVIMA U TAMNICI

1. Petrova 3,20

KOJI BIJAHU NEKOĆ NEPOKORNI, kad ih ono Božja strpljivost iščekivaše, u vrijeme Noino, dok se gradila korablja u kojoj nekolicina, to jest osam duša, bi spašena vodom.

1. Petrova 4,6

Zato je i mrtvima naviješteno evanđelje

da osuđeni doduše po ljudsku, u tijelu, žive po Božju - u duhu

22 minutes ago, Obični prdac said:

E pa meni nije dovoljno. Ne slažem se s nekim crkvenim ocima koji su prihvatili ideju da se radi o vječnim mukama... ranije sam rekao, niti moralno, niti matematički, niti filozofski niti bilo kako drukčije proporcija nije logična...

Ali Hristos i apostoli su govorili da je riječ o vječnim mukama.

upravo, Maki said:

Tako je . On bi htijeli dokazati da je pakao mjesto u kojem izgoris i miran si. Ali nije tako.

Jer bi Isus Krist lagao dok je pricao pricu o Lazaru

A znamo da je Isus Krist SAMA ISTINA i da nije pričao bajke kako neki tumace.

Edited by Magdalena

7 minutes ago, Magdalena said:

Tako je . On bi htijeli dokazati da je pakao mjesto u kojem izgoris i miran si. Ali nije tako.

Upravo tako. Oni koji vjeruju u nesvjesno stanje poslije smrti praktično optužuju Hrista da je pričao judejske bajke, a što apostol Pavle strogo zabranjuje hrišćanima.

• Spirit Junkie
6 minutes ago, Maki said:

Hrista da je pričao judejske bajke

Idemo malo citirati ovu moju dobru knjigu

Prispodoba

Neki se protive nazivu “prispodoba,” tvrdeći da, budući da su Isusove uvodne riječi: “Bio je jedan bogat čovjek,” ono što slijedi mora biti povijest, a ne prispodoba. Ovaj argument, međutim, ne uspijeva u svjetlu drugih prispodoba u Lukinom evanđelju koje su započinjale identičnim ili sličnim izjavama.

Radnja

Radnja prispodobe, preokret zemaljskih sudbina nakon smrti, bila je poznata u popularnim palestinskim pričama Isusova vremena. Morey, autor tradicionalističke knjige Smrt i zagrobni život, pohvalno priznaje da je Isus priču o bogatašu i Lazaru posudio iz uobičajene rabinske priče tog vremena, te da ona ne pruža doslovan pregled svijeta koji dolazi. Hugo Gressmann kaže da postoji najmanje sedam verzija priče u židovskoj literaturi. Jedna od najpoznatijih uključivala je siromašnog studenta Zakona i bogatog carinika po imenu Bar Ma’jan. Isus mijenja neke detalje kako bi odrazio vlastite pouke, ali osnovna radnja bila je dobro poznati folklor.

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

37 minutes ago, Magdalena said:

Sta ti je . Čitaj redom SVE u Bibliji.

1.Petrova 3,18

Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu - ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu.

1. Petrova 3,19

U NJEMU OTIĐE I PROPOVIJEDATI DUHOVIMA U TAMNICI

1. Petrova 3,20

KOJI BIJAHU NEKOĆ NEPOKORNI, kad ih ono Božja strpljivost iščekivaše, u vrijeme Noino, dok se gradila korablja u kojoj nekolicina, to jest osam duša, bi spašena vodom.

1. Petrova 4,6

Zato je i mrtvima naviješteno evanđelje

da osuđeni doduše po ljudsku, u tijelu, žive po Božju - u duhu

1 Pt 3:19 govori o proglasu duhovima u tamnici, ne o evanđelju.
1 Pt 4:6 govori o evanđelju ljudima koji su sada mrtvi.
Petar namjerno razlikuje i glagole i subjekte.
A ti? Zaviri u grč. tekst.

38 minutes ago, Maki said:

To i meni na prvu izgleda kao najveća slabost škole mišljenja koja je meni uvjerljivija, ali je samo pitanje, kako razumjeti te vječne muke...

39 minutes ago, Magdalena said:

Baš taj primjer bogataša i Lazara ti jasno ilustrira da pakao nije mjesto (prostor) :-).

2 minutes ago, Obični prdac said:

3:19 govori o proglasu duhovima u tamnici, ne o evanđelju.

Da da . Govori im da je on Spasitelj ,Pobjednik smrti. A da oni nisu htjeli poslusati Nou.

22 minutes ago, καιnos said:

Idemo malo citirati ovu moju dobru knjigu

Prispodoba

Neki se protive nazivu “prispodoba,” tvrdeći da, budući da su Isusove uvodne riječi: “Bio je jedan bogat čovjek,” ono što slijedi mora biti povijest, a ne prispodoba. Ovaj argument, međutim, ne uspijeva u svjetlu drugih prispodoba u Lukinom evanđelju koje su započinjale identičnim ili sličnim izjavama.

Radnja

Radnja prispodobe, preokret zemaljskih sudbina nakon smrti, bila je poznata u popularnim palestinskim pričama Isusova vremena. Morey, autor tradicionalističke knjige Smrt i zagrobni život, pohvalno priznaje da je Isus priču o bogatašu i Lazaru posudio iz uobičajene rabinske priče tog vremena, te da ona ne pruža doslovan pregled svijeta koji dolazi. Hugo Gressmann kaže da postoji najmanje sedam verzija priče u židovskoj literaturi. Jedna od najpoznatijih uključivala je siromašnog studenta Zakona i bogatog carinika po imenu Bar Ma’jan. Isus mijenja neke detalje kako bi odrazio vlastite pouke, ali osnovna radnja bila je dobro poznati folklor.

Isus Krist zna gdje je svakom covjeku mjesto. I gdje cemo svaki od nas biti.

2 minutes ago, Obični prdac said:

Baš taj primjer bogataša i Lazara ti jasno ilustrira da pakao nije mjesto (prostor) :-).

Ne bulazni

1 minute ago, Obični prdac said:

Nervoza?

Negdje gdje ce biti bar jedan covjek trebalo bi biti mjesto

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.