Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Kao pripadnik Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, verujem da sam otkupljen krvlju mog spasitelja Isusa Hrista. Spasen sam milošću. NE verujem da mogu da „zaslužim“ spasenje svojim dobrim delima, uprkos tome što neki kritičari drugačije tvrde o nama. Znači verujem da ću biti spašen samo verom i milošću. Verujem da je moje spasenje besplatan dar milosti od mog spasitelja Isusa Hrista, ali to je dar koji dolazi sa uputstvima, i ta uputstva se moraju slediti ako želim da imam koristi od dara kako je Hristos nameravao. Moram da sarađujem sa Isusom i da odgovorim na njegovu milost na način na koji nas je naučio ako želim da budem spasen.

Biblija ima neke očigledno suprotstavljene izjave na temu spasenja, milosti, vere i dela. I dok se način rešavanja tih problema Crkve Isusa Hrista SPD može razlikovati od načina rešavanja protestanata, katolika ili drugih hrišćana, verujem da je naše učenje biblijsko hrišćansko verovanje. Kao što Biblija kaže: „Dođite, da raspravljamo“. (Isaija 1:18)

U redu, kako smo to spaseni? Milošću ili delima?

Postoje tri članka vere svetaca poslednjih dana koji govore o spasenju:

"Verujemo da će ljudi biti kažnjeni za svoje grehe, a ne za Adamov prestup."

"Verujemo da kroz Hristovo pomirenje celo čovečanstvo može biti spaseno, poslušnošću zakonima i obredima Jevanđelja.

Verujemo da su prva načela i obredi Jevanđelja: prvo, vera u Gospoda Isusa Hrista; drugo, pokajanje; treće, krštenje potapanjem za oproštenje grehova; četvrto, polaganje ruku za dar Svetog Duha.

Uprkos onome što kritičari „mormonizma“ kažu, mi verujemo da SAMO „kroz Hristovo pomirenje“ možemo biti spaseni. U tom pogledu se potpuno slažemo sa drugim hrišćanima. Razlikujemo se u tome kako verujemo da moramo primeniti žrtvu koju je Isus podneo u naše ime. To je dar, da, ali to je dar koji moramo da odmotamo i stavimo u igru!

Ne postoji način da mi smrtnici živimo bez grešenja. I ne postoji način da platimo za sopstvene grehe, bez obzira koliko se trudimo da budemo dobri ili koliko dobrih dela činimo. Kao što Nefi kaže u Mormonovoj knjizi: „Nakon svega što možemo da učinimo, blagodaću smo spaseni.“ (2. Nefi 25:23) „Nakon što predamo svoje živote Isusu, blagodaću smo spaseni“. Je l' tako? Zaista, to je „sve što možemo da učinimo“.

I pored sveda, postoje mnogi komentari naših kritičara kritičara koji opisuju svoje (pogrešno) razumevanje naših verovanja o blagodati, delima i spasenju:

"Mormonski koncept spasenja kao rezultata dela značajno se razlikuje od opšteprihvaćenog hrišćanskog shvatanja spasenja kao nezasluženog, dara Božje blagodati!" (Watchman Fellowship website)

„Samo blagodat!“ bio je glasan vapaj Martina Lutera i protestantske reformacije. Pa ipak, ovu doktrinu je Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana osudila najoštrijim rečima: Nažalost, mormoni ne razumeju biblijsko učenje o opravdanju. Umesto toga, oni nastoje da budu pravedni svojim delima i držeći se zakona." (Dejv Džonson, Hrišćanski europski centar Srednjeg zapada)

"Kada sveci poslednjih dana govore o spasenju blagodaću, oni misle na ono što sami nazivaju „opštim spasenjem“. Pod ovim, oni misle da će svi vaskrsnuti, nakon čega će biti suđeni prema svojim delima. Drugim rečima, svi dobijaju propusnicu za Božju sudnicu, ali kada jednom uđu, sami su sebi! Ovo se, naravno, ne svodi ni na šta više od spasenja delima." (Henk Hanegraf, Hrišćanski istraživački institut)

Očigledno mnogi od kritičara neznaju ili ne razumu šta mi zaista verujemo.

Edited by Nefi

7 hours ago, Nefi said:

Znači verujem da ću biti spašen samo verom i milošću. Verujem da je moje spasenje besplatan dar milosti od mog spasitelja Isusa Hrista, ali to je dar koji dolazi sa uputstvima, i ta uputstva se moraju slediti ako želim da imam koristi od dara kako je Hristos nameravao. Moram da sarađujem sa Isusom i da odgovorim na njegovu milost na način na koji nas je naučio ako želim da budem spasen.

Biblija ima neke očigledno suprotstavljene izjave na temu spasenja, milosti, vere i dela. I dok se način rešavanja tih problema Crkve Isusa Hrista SPD može razlikovati od načina rešavanja protestanata, katolika ili drugih hrišćana, verujem da je naše učenje biblijsko hrišćansko verovanje. Kao što Biblija kaže: „Dođite, da raspravljamo“. (Isaija 1:18)

U redu, kako smo to spaseni? Milošću ili delima?

Postoje tri članka vere svetaca poslednjih dana koji govore o spasenju:

"Verujemo da će ljudi biti kažnjeni za svoje grehe, a ne za Adamov prestup."

"Verujemo da kroz Hristovo pomirenje celo čovečanstvo može biti spaseno, poslušnošću zakonima i obredima Jevanđelja.

Verujemo da su prva načela i obredi Jevanđelja: prvo, vera u Gospoda Isusa Hrista; drugo, pokajanje; treće, krštenje potapanjem za oproštenje grehova; četvrto, polaganje ruku za dar Svetog Duha.

Uprkos onome što kritičari „mormonizma“ kažu, mi verujemo da SAMO „kroz Hristovo pomirenje“ možemo biti spaseni. U tom pogledu se potpuno slažemo sa drugim hrišćanima. Razlikujemo se u tome kako verujemo da moramo primeniti žrtvu koju je Isus podneo u naše ime. To je dar, da, ali to je dar koji moramo da odmotamo i stavimo u igru

A šta je biblijski odgovor?

Onaj nato zaiska svjetlo, uleti i dršćući baci se pred Pavla i Silu; (30) izvede ih i upita: "Gospodo, što mi je činiti da se spasim?" (31) Oni će mu: "Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se - ti i dom tvoj!" (Dj 16:29-31)

Šta je, dakle, odgovor? Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se

. Evo još jedan tekst, riječi samog Isusa Krista:Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. (Iv 3:16)

Kako možemo izbjeći propast i imati život vječni? Ne članstvom u nekoj crkvi, ne vjerovanjem i vršenjem izmišljenih crkvenih dogmi i propisa, nego vjerom u Isusa Krista. Sve ostalo nije ništa drugo nego lažna nauka. Isus je Spasitelj. On je naše spasenje ostvario svojom smrću na križu, a mi ga primamo samo i jedino vjerom. Kada kažemo samo vjerom, to znači vjerom bez djela i zasluga ali vjerom koja uključuje pokajanje i obraćenje od grijeha ,koja proizvodi dobra djela.

7 hours ago, Nefi said:

Razlikujemo se u tome kako verujemo da moramo primeniti žrtvu koju je Isus podneo u naše ime. To je dar, da, ali to je dar koji moramo da odmotamo i stavimo u igru!

Milost je dar. Dar mozes primiti ili odbiti ili zaboraviti na njega ili zanemariti . A ispravnoje primiti ,a ne akrobacijama pokušati pomoci Kristovoj Žrtvi jer to onda nije milosni dar. Kad spoznaš velicinu te milosti kako ces nego neizrecivom ljubavlju ljubiti Boga?Ljubiti to je imperativ. Pustiti se ,predati Kristu Isusu u potpunosti da te on vodi .

8 hours ago, Nefi said:

Verujemo da će ljudi biti kažnjeni za svoje grehe, a ne za Adamov prestup

Ako vjerujete Isusu Kristu i Njegov Žrtvi onda znate da se dogodila zamjena na križu. Smrt Kristova i Pobjeda nad smrti ,Uskršenje Gospodinovo za naš život vječni. Umjesto smrti -život.

Ja sam uskrsnuće i život«, rekao joj je Isus. »Tko u mene vjeruje, živjet će i ako umre. Svatko tko živi i vjeruje u mene sigurno neće nikada umrijeti"Ivan 11,25-26

Ako ti zivis s tom vjerom,Krist te vodi i ispravlja .

Zato tamo gdje pišeš ,ne znam tocno gdje da se vi krstite za mrtve jer je Krist propovijedao evanđelje u tamnici Kr8st nije propovijedao njima evanđelje da bi mrtvi povjerovali, nego je tada proglasio pobjedu nad smrću . Isus Krist morao je doci u had da pobjedi smrt ,zato su se grobovi raspukli po smrti Kristovoj i po Uskrsnucu Kristovu ,Prvini ,Uskrslo je mnostvo ,ali ne mnostvo koje nije vjerovalo Bogu. Kako se Noa spasio ? Vjerom.Kako se Abraham spasio ? Vjerom.Kako se spasio Mojsije ? vjerom. Kako se David spasio? Vjerom.Vjerom Bogu se spašavamo ,a ne nevjerom Bogu. Jedino oni koji nisu imali priliku čuti o Bogu spasit će se djelima,ako su bila dobra.Rimljanima 2,9 Nevolja i tjeskoba na svaku dušu čovječju koja čini zlo, na Židova najprije, pa na Grka;

Rimljanima 2,10 a slava, čast i mir svakomu koji čini dobro, Židovu najprije, pa Grku!

Rimljanima 2,11 Ta u Boga nema pristranosti.

Rimljanima 2,12 Uistinu koji bez Zakona sagriješiše, bez Zakona će i propasti; i koji pod Zakonom sagriješiše, po Zakonu će biti suđeni.

Rimljanima 2,13 Ne, pred Bogom nisu pravedni slušatelji Zakona, nego - izvršitelji će Zakona biti opravdani.

Rimljanima 2,14 Ta kad se god pogani, koji nemaju Zakona, po naravi drže Zakona, i nemajući Zakona, oni su sami sebi Zakon:

Rimljanima 2,15 pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim. O tom svjedoči i njihova savjest, a i prosuđivanja kojima se među sobom optužuju ili brane.

Rimljanima 2,16 To će se očitovati na Dan u koji će, po mojem evanđelju, Bog po Isusu Kristu suditi ono što je skriveno u ljudima.

Edited by Magdalena

Gost
Odgvori na temu
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.