Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

5 hours ago, καιnos said:

Pavle želi reći da je život u njemu. Bog je Adamu udahnuo dah, duh, a ne neku dušu, to je ta razlika.

A gdje ide dah Bozji nego u dušu? kaže :" čovjek posta duša živa" . Dah Bozji koji nas oživljuje ,ne umire nikada . Da je taj covjek umro ,Pavle bi rekao da mu je duša Bogu otišla , ne bi bila u njemu kao kad je živ.

Dušu vjernika Bog je otkupio : Onda ću te slaviti uz harfu zbog vjernosti tvoje, Bože moj, udarat ću ti u citaru, Sveče Izraelov!

Psalam 71,23 Neka pokliknu usne moje jer tebi ću pjevati - i duša moja, koju si otkupio!

Psalam 71,24 I jezik će moj svaki dan slaviti pravdu tvoju, kad stiže stid i sramota one, koji traže nesreću moju.

• Odgovora 192
  • Pregleda 1,9k
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• Čovjek je jedno, nešto ovakvo, a Bog je drugo, nešto onakvo. A način jedinstva čovjeka i Boga je nešto što je opet složeno i mi to teorijski jako slabo poznajemo.

• Upravo je suprotno. Jedini način na koji vaskrsenje ima smisla jeste ako je duša besmrtna. Ako ljudi poslije smrti potpuno prestaju postojati, onda je logični zaključak da ne vaskrsavaju ti isti ljudi

• Nije teško pokazati da sv. ap. Pavle ne misli o konačnom sudu u tom stihu. "23. A obuzima me oboje: imam želju umrijeti i sa Hristom biti, što je mnogo bolje; 24. Ali ostati u tijelu potrebnije je vas

Posted Images

6 hours ago, καιnos said:

Pa vidiš da se duša odnosi na cijelog čovjeka, a ne neko svjesno malo duhovno biće. Nemate biblijskih argumenata za takvo što. Ovje Ezekile kaže da se duša može pogubiti, a vi svi velite da je besmrtna. Zar ne vidite u ovom nauku milion nelogičnosti.

Dah Bozji ide u dušu . Čovjek čija je duša mrtva nije s Bogom bio živ ili mrtav.

6 hours ago, καιnos said:

Pa vidiš da se duša odnosi na cijelog čovjeka, a ne neko svjesno malo duhovno biće. Nemate biblijskih argumenata za takvo što. Ovje Ezekile kaže da se duša može pogubiti, a vi svi velite da je besmrtna. Zar ne vidite u ovom nauku milion nelogičnosti.

Naravno da ce grešna duša poginuti. Ona koja ide u pako je vec poginulabez Suda. Nema joj izlaska od tamo. Valjda znas tko ce baštiniti Kraljevstvo Bozje.,a znas i tko ima život vječni. Samo vjerna duša .

• Spirit Junkie
1 hour ago, Magdalena said:

A gdje ide dah Bozji nego u dušu?

Kad je Bog udahnuo dah u Adama, to je otišlo u njegovo tijelo. To je životodavna energija od Boga, i onda je Adam postao duša živa, cijela komponenta

Dah + tijelo = duša živa.

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Spirit Junkie
45 minutes ago, Magdalena said:

Naravno da ce grešna duša poginuti. Ona koja ide u pako je vec poginulabez Suda.

Ovo je već alegorijsko tumačenje. Duša koja zgriješi će poginuti, i Otkrivenje 20,9 vatra će ih progutati i to je druga smrt. Zašto sada tumačite ove retke alegorijski, kad je to stvarna smrt, nema ih više. Dao sam komentar na facebooku na reklamu knjige tvog učitelja Aleksandra Trajkovskog, bio je ovdje čitao moj citat u vezi riječi "vječan" i pored očitih dokaza, rekao da se mora biti teolog i tumačiti riječi aionis - vječan. Na njega se nadovezao neki stari pastor Ivan Kukicki tako nekako i vidim spominje isto mene, jer je nekoj sestri rekao na njen komentar - ti tumačiš kao tvoj prijatelj Kainos. Znači tvoj učitelj AT želi da odbrani teoriju kako Bog ljubavi može mučiti ljude u paklu, tako da promovira tu svoju knjigu svugdje. Ja sam odgovorio u vezi riječi aionis, vječan. Eto, sada sam u njihovim krugovima postao poznat.

25 minutes ago, καιnos said:

Kad je Bog udahnuo dah u Adama, to je otišlo u njegovo tijelo. To je životodavna energija od Boga, i onda je Adam postao duša živa, cijela komponenta

Zato Isus Krist kaže "tko vjeruje u mene nece umrijeti nikada"? Dah ( Duh)je odvojen od tijela svakako.

Riječi „prah si i u prah ćeš se vratiti” odnose se na tijelo, a ne na čovjekovu duhovnu dimenziju

(28) Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu. (Mt 10:28)

(31) A što se tiče uskrsnuća mrtvih, zar niste čitali što vam reče Bog: (32) "Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev? Nije on Bog mrtvih, nego živih!" (33) Čuvši to, mnoštvo osta zaneseno njegovim naukom. (Mt 22:31-33) lsus govori saducejima koji kao i Jehovini svjedoci i Adventisti nisu vjerovali da postoji besmrtna duša. Kaže da se Bog (u Izlasku 3: 15) naziva Bogom Abrahamovim, Izakovim i Jakovljevim. Isus iz toga izvodi zaključak da je Jahve Bog živih, a ne mrtvih.

Postoje tri škole mišljenja po ovom pitanju, po meni, dvije su biblijski realnije, treća se šulja... u svakom slučaju, oni koji vjeruju u nestanak ili oni koji vjeruju u nastavak, mogu iz Pisma izvlačiti svoje zaključke... i realno, tu neće nikad biti konsenzusa... to je najbolje vidljivo i u ranoj Crkvi... pa je puno bolje prihvatiti to kao otvoreno pitanje...

39 minutes ago, καιnos said:

Ovo je već alegorijsko tumačenje. Duša koja zgriješi će poginuti, i Otkrivenje 20,9 vatra će ih progutati i to je druga smrt. Zašto sada tumačite ove retke alegorijski, kad je to stvarna smrt, nema ih više. Dao sam komentar na facebooku na reklamu knjige tvog učitelja Aleksandra Trajkovskog, bio je ovdje čitao moj citat u vezi riječi "vječan" i pored očitih dokaza, rekao da se mora biti teolog i tumačiti riječi aionis - vječan. Na njega se nadovezao neki stari pastor Ivan Kukicki tako nekako i vidim spominje isto mene, jer je nekoj sestri rekao na njen komentar - ti tumačiš kao tvoj prijatelj Kainos. Znači tvoj učitelj AT želi da odbrani teoriju kako Bog ljubavi može mučiti ljude u paklu, tako da promovira tu svoju knjigu svugdje. Ja sam odgovorio u vezi riječi aionis, vječan. Eto, sada sam u njihovim krugovima postao poznat.

Pa gdje ce ubiti duše ljudi nego u paklu? U paklu si mrtav i dušom i tijelom u vjecnosti.

(28) Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu. (Mt 10:28)Isus Krist govori saducejima koji kao i Jehovini svjedoci i Adventisti nisu vjerovali da postoji besmrtna duša. Kaže da se Bog (u Izlasku 3: 15) naziva Bogom Abrahamovim, Izakovim i Jakovljevim. Isus iz toga izvodi zaključak da je Jahve Bog živih, a ne mrtvih.

Ovo govori Isus Krist ,ne govori Aleksandar Trajkovski .

42 minutes ago, καιnos said:

Taj Trajkovski baš se navrzo na adventiste... nešto kao, sad ću ja njih ownati, destroyati...

4 minutes ago, Obični prdac said:

Taj Trajkovski baš se navrzo na adventiste... nešto kao, sad ću ja njih ownati, destroyati...

Pa imaju razlicito shvacanje . Trajkovski je u pravu. Isus u Mateju 25:41 kaže:“Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni pripravljen za đavla i njegove anđele“ Tamo idu duše prokletih ,poslije ce im se pridruziti po uskrsnucu novo tijelo nepropadljivo i gorit ce vječno. To je kazna za grijeh . Smrt . Smrt duse i tijela je vjecno stanje u paklu. S tim da je duša bezbožnika mrtva samim tim jer je bez Boga. Nema Duha Bozjeg u toj duši zato je mrtva i dok je covjek živ na zemlji sve dok se ne obrati Bogu,a ako se ne obrati bez Bozjeg Duha je zauvijek. Ako se obrati nanovo je rođen duhom ,blagoslovljen Duhom Svetim. Zar ne vidite oko sebe ljude duševno mrtve ,bezbožne?

Edited by Magdalena

8 hours ago, καιnos said:
  1. Korinćanima 15 govori da ćemo dobiti nova tijela. Taj duh predstavlja naš karakter koji izađe iz čovjeka. Salomon govori da se duh vraća Bogu, a ne duša.

Duh i duša su sinonimi . Karakter je dio duše. Bezbožna duša ima mrtvi duh,ali ima dah koji je opet duhovna dimenzija.

2 hours ago, καιnos said:

Apostol Pavle kaže da čovjek ima tri komponente: duh, dušu i tijelo. Duša nije zbir tijela i duha po apostolu.

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

3 hours ago, Magdalena said:

A gdje ide dah Bozji nego u dušu?

TAKO JE...TREBA RAZUMJETI STUPNJEVE ŽIVOTA

Bog je život našoj duši, a naša duša je život našem tijelu. A tijelo vibrira ili ovisi između duše sa jedne /unutarnje/ strane te hrane i vode sa druge /vanjske/ strane, te može umrijeti po te dvije osnove.

Temeljem toga je Isus rekao; "Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo a duši ne mogu ništa"... pa dalje stoji da dušu može ubiti samo Bog. Kako je ubija? Pa jednostavno samo tako što je napusti.

U Djelima...kad je dječak pao sa prozora i mislili su da je mrtav, jedan čovjek ga je pogledao i znao je da će se oživjeti iz nesvjestice jer je "njegova duša u njemu". Neki ovdje zamišljaju da je duša sklop fizičkog tijela i Božjeg duha kao jehovin svjedok, Kainos... nemaju još razumjevanje,

Edited by Slap

2 hours ago, καιnos said:

Tijelo je uvjetno rečeno "duša živa" kao što se za više ljudi na jednom mjestu kaže u bibliji naprimjer "bilo je pet duša".

To što analiziraš iz tog biblijskog mjesta nije potpuna informacija. Potpuna informacija je da je Bog unutar duše stavio svoj dah, pa tek onda taj zajednički duh ulazi u tijelo. Tijelu umrlog čovjeka odlazi u trulež zemlje, a duša u had (raj i pakao).

Edited by Slap

9 hours ago, Slap said:

Tijelu umrlog čovjeka odlazi u trulež zemlje, a duša u had (raj i pakao).

Djela apostolska 2,31

unaprijed je vidio i navijestio uskrsnuće Kristovo: Nije ostavljen u Podzemlju niti mu tijelo truleži ugleda.

Valja ovaj stih naći negdje u SZ

10 hours ago, Slap said:

Djela apostolska 2,31

unaprijed je vidio i navijestio uskrsnuće Kristovo: Nije ostavljen u Podzemlju niti mu tijelo truleži ugleda.

Amen

• Spirit Junkie
10 hours ago, Slap said:

Djela apostolska 2,31

Isus nije mogao biti u tom vašem hadu jer je bio pravednik, vidite da niste dobro razumjeli ovaj redak.

11 minutes ago, καιnos said:

Isus nije mogao biti u tom vašem hadu jer je bio pravednik, vidite da niste dobro razumjeli ovaj redak.

Kad je Isus umro, tijelom je ušao u grob a duhom svojim u podzemlje "duhovima u tamnici" i tamo je propovjedao evanđelje. To Petar izvještava. Nije tamo zaglavio....a ni u grobu njegovo tijelo nije zaglavilo.

I drugo; je li Isus poticao lažne priče o zagrobnom životu "kad umre bogataš i siromah" jer je spominjao da je bogataš završio u paklu i tražio vode, a siromah u raju ? Odakle Isusu pravo da izmišlja "lažne" i neprimjerene priče i time potiče praznovjerje?

Edited by Slap

21 hours ago, Maki said:

Apostol Pavle kaže da čovjek ima tri komponente: duh, dušu i tijelo. Duša nije zbir tijela i duha po apostolu.

A kada je postala / nastala ta treca komponenta,jel moguce da je u vreme SZ-ta covek bio "dvokomponentno"bice a odjednom u vreme NZ-ta pojavila se jos jedna komponenta ?

Daj Biblijske dokaze u prilog tvom odgovoru.

upravo, robivek said:

A kada je postala / nastala ta treca komponenta,jel moguce da je u vreme SZ-ta covek bio "dvokomponentno"bice a odjednom u vreme NZ-ta pojavila se jos jedna komponenta ?

Daj Biblijske dokaze u prilog tvom odgovoru.

Naravno da nije moguće. Biblijski dokaz su riječi samog apostola.

• Spirit Junkie
3 minutes ago, robivek said:

SZ-ta covek bio "dvokomponentno"bice

Citirat će ti onaj stih kad se Rahela rastavljala sa dušom, što ćeš sad?

1 hour ago, καιnos said:

Citirat će ti onaj stih kad se Rahela rastavljala sa dušom, što ćeš sad?

Nisam ga pitao dali se pominje rec dusha vec da mi da dokaze iz SZ-ta da je covek trokomponentno bice.

A zasto ?

Pa zato sto se on upravo pozvao na apostola koji pominje ,po njemu,trokomponentni "sastav'coveka stoga je ovo dobar nacin da utvrdimo dali je to isto stanje bilo slucaj i u vreme SZ-ta ili cemo videti da je neko pogresno skapirao apostola.

1 hour ago, Maki said:

Naravno da nije moguće.

Naravno da nije moguce ali iz razloga sto se u SZ na vise mesta navodi upravo "dvokomponentni"sastav coveka stoga imamo dve moguce opcije - ili je apostol postao nevernik ili ste vi njega pogresno skapirali...

Ja licno tipujem na ovu drugu opciju.

1 hour ago, Maki said:

Biblijski dokaz su riječi samog apostola.

Citirao si sta je on rekao i sada je vreme za analizu u kontekst citavog Svetog Pisma,hajdemo ici redom.

Daj da vidimo sta imamo u SZ pa da onda vidimo o cemu je apostol govorio u tekstu kojeg si dao.

Edited by robivek

On 25. 12. 2025. at 21:13, Magdalena said:

Pa imaju razlicito shvacanje . Trajkovski je u pravu. Isus u Mateju 25:41 kaže:“Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni pripravljen za đavla i njegove anđele“ Tamo idu duše prokletih ,poslije ce im se pridruziti po uskrsnucu novo tijelo nepropadljivo i gorit ce vječno. To je kazna za grijeh . Smrt . Smrt duse i tijela je vjecno stanje u paklu. S tim da je duša bezbožnika mrtva samim tim jer je bez Boga. Nema Duha Bozjeg u toj duši zato je mrtva i dok je covjek živ na zemlji sve dok se ne obrati Bogu,a ako se ne obrati bez Bozjeg Duha je zauvijek. Ako se obrati nanovo je rođen duhom ,blagoslovljen Duhom Svetim. Zar ne vidite oko sebe ljude duševno mrtve ,bezbožne?

Glavni problem te škole je kako da objasni proporcionalnost kazne, odnosno, ako je prva smrt doslovna, zašto druga ne bi bila.
Svaka škola ima određene probleme, tko misli da nema, vara samog sebe...

10 minutes ago, robivek said:

Naravno da nije moguce ali iz razloga sto se u SZ na vise mesta navodi upravo "dvokomponentni"sastav coveka stoga imamo dve moguce opcije - ili je apostol postao nevernik ili ste vi njega pogresno skapirali...

Ja licno tipujem na ovu drugu opciju.

Ili se duh i duša često tretiraju zajedno, kao jedna nematerijalna komponenta u čovjeku koja se jednostavno naziva "duša". Tako da se čovjek može smatrati i bićem sa dvije komponente tj. dušom i tijelom, ali i sa tri komponente gdje je treća komponenta duh. Ali i u SZ se vidi ta trokomponentnost čovjeka. Bog udahnjuje duh i čovjek postaje živa duša, kaže se za smrt da se duh vraća Bogu itd.

On 25. 12. 2025. at 12:52, καιnos said:

Salomon govori da se duh vraća Bogu, a ne duša.

Duh je u duši ,nju naseljava nije u jetri ili slezeni ili nekom organu nego je Duh Bozji u našoj duši i to zajedno čini duh vjernog čovjeka koji ne propada jer Krist je Uskrsnuo.Da Krist nije Uskrsnuo propala bi ta duša svakako jer nema živog Krista. Isus Krist je došao kao čovjek da čovjeka gresnog oživi,nad vjernikom smrt nema vlast. Isus Krist nas je otkupio ne samo našu dušu nego i tijelo -Duh ,duša i tijelo to je čovjek kojeg je Bog stvorio. I takav ce biti zauvijek samo sa preobrazenim tijelom (nece to biti neki drugi covjek) nego isti onaj čija je to duša da moze bastiniti nebo. Da duše umrlih u Kristu doci ce s Kristom na oblacima i prvo ce mrtva tijela uskrsnuti ,a zivi ce se trenutno preobraziti i otici Kristu na oblake. Jer da nije tako(da duša ne zivi vječno )onda živi ne bi samo bili preobrazeni pri Kristovim pojavkom ,nego bi prvo morali umrijeti dušom i tijelom da bi uskrsnuli, ne bi bili samo preobrazeni . To je dokaz da dusa ne umire. Samo tijelo.

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.