January 26Jan 26 Evo kako lakše čitati Pravoslavno Sveto pismo - hronološko posloženim kanonom:I. PRAISTORIJA I PATRIJARSI1. Postanje (Prva Mojsijeva)2. JovII. MOJSIJE I IZLAZAK3. Izlazak (Druga Mojsijeva)4. Levitska (Treća Mojsijeva)5. Brojevi (Četvrta Mojsijeva)6. Ponovljeni zakoni (Peta Mojsijeva)III. OSVAJANJE I SUDIJE7. Isus Navin8. Sudije9. RutaIV. CARSTVA I DAVIDOVO DOBA10. Prva knjiga o Samuilu11. Druga knjiga o Samuilu(Psalmi – paralelno, naročito Davidovi)V. SOLOMON I PODELJENO CARSTVO12. Treća knjiga o Carevima13. Četvrta knjiga o CarevimaParalelno:- Priče Solomonove- Propovednik- Pesma nad pesmamaVI. PROROCI PRE I TOKOM PROGONSTVA14. Avdija15. Joil16. Jona17. Amos18. Osija19. Isaija20. Mihej21. Naum22. Sofonija23. Jeremija24. Plač Jeremijin25. VaruhVII. VAVILONSKO PROGONSTVO26. Jezekilj27. Danilo (sa dodacima: Suzana, Bel i aždaja)VIII. POVRATAK IZ PROGONSTVA28. Prva knjiga Jezdrina (Jezdra)29. Druga knjiga Jezdrina (Nemija)Proroci tog doba:30. Agej31. Zaharija32. Malahija33. Tovit34. Judit35. Prva Makavejska36. Druga Makavejska37. Treća MakavejskaIX. MUDROSNE KNJIGE (čitati paralelno kad želiš)- Psalmi- Priče Solomonove- Propovednik- Pesma nad pesmama- Premudrost Solomonova- Premudrost Isusa, sina SirahovaNOVI ZAVET –HRONOLOŠKI TOKX. JEVANĐELJA (redosled po vremenu nastanka)38. Jevanđelje po Luki39. Jevanđelje po Marku40. Jevanđelje po Mateju41. Jevanđelje po JovanuXI. APOSTOLSKA ISTORIJA I POSLANICE42. Dela apostolskaPavlove poslanice – istorijskim redom:43. Prva Solunjanima44. Druga Solunjanima45. Galatima46. Prva Korinćanima47. Druga Korinćanima48. Rimljanima49. Kološanima50. Filimonu51. Efescima52. Filipljanima53. Prva Timoteju54. Titu55. Druga TimotejuOstale apostolske poslanice:56. Jakovljeva57. Prva Petrova58. Druga Petrova59. Judina60. Prva Jovanova61. Druga Jovanova62. Treća Jovanova63. JevrejimaXII. ZAVRŠETAK64. Otkrivenje (Apokalipsa) Svetog Jovana Bogoslova
7 hours ago7 hr Nedavno sam odlučio pročitati bibliju od korica do korica, kao jednu priče. Do sada sam je uvijek čitao na preskoke, u molitvi ili meditaciji. Sada je čitam baš kao povijesni tekst i najveću priču ljudskog roda. Uz bibliju imam laptop i koristim AI (konkretno Gemini) za pitanja. Ta kombinacija je fantastična, daje mi sasvim novu dimenziju. Kao da uz mene sjedi jedan sjajan bibličar i povjesničar. Koju god rečenicu, ili čak samo riječ, izvučem i tražim objašnjenje, dobijem pregled kako su to tumačili crkveni oci tokom stoljeća, kako na to gledaju Židovi, koja je etimologija, povjesni izvori, komparacija sa drugim spisima ili nalazištima, kako gledati na pojedine događaje iz perspektive vremena u kojem su se događali.... Odjednom mi se otvorio cijeli svemir podataka i pregleda stoljeća i stoljeća izučavanja biblijskih tekstova. Doslovno ne postoji jedna riječ oko koje se nisu ukrstili teološki mačevi i koja se nije pretresla iz svih kuteva.Ako netko odluči čitati bibliju kao povijesni tekst, stvarno preporučujem da u to uključi neki od AI servisa. Naravno, to nikako nije zamjena za čitanje biblije kroz meditaciju gdje Bog direktno meni progovara kroz biblijske tekstove.
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje