Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mantre u pravoslavlju

Featured Replies

Baš nešto razmišljam o mantrama. Dok sam bio mlađi, imao sam krut stav po tom pitanju. Gledao sam na to kroz prizmu vlastite kulture i odgoja, kao na nešto unaprijed pogrešno, gotovo opasno. U mojoj glavi to je bilo povezano s idejom da se čovjek izlaže nečemu što ne razumije, nekoj vrsti duhovnog eksperimentiranja bez jasnog uporišta. S vremenom sam počeo uviđati da ponavljanje riječi samo po sebi ne nosi značenje dobra ili zla. Značenje dolazi iz namjere, sadržaja i unutarnjeg stava onoga tko ih izgovara. Danas mi je jasnije da se radi o disciplini uma, načinu sabiranja misli i traženju reda unutar sebe, a ne o nekoj stranoj sili kako sam nekada vjerovao. 

Bitno je shvatiti da to nije isključivo dalekoistočni koncept s kojim mi nemamo nikakve veze. Sličan oblik postoji i u kršćanskoj tradiciji. U pravoslavlju je, primjerice, dobro poznata Isusova molitva koja se doživljava kao molitva, a po svojoj unutarnjoj strukturi zapravo funkcionira kao mantra: Gospodine Isuse Kriste pomiluj me grešnog.

I ne, ne smatram da oni koji to izgovaraju imaju neku posebnu prednost u odnosu na one koji to ne čine, niti da su zbog toga na bilo koji način zastranili. Danas to promatram drukčije, više kao sredstvo koje nekim ljudima pomaže da lakše urede vlastite misli i prodube osobni odnos s Bogom. Samo mehaničko ponavljanje nema vrijednost, na što i sam Isus upozorava, no teško je zanemariti učinak koji takav oblik molitve ima na čovjeka.

Tako da, nekome su potrebna takva "pomagala" za duhovno kretanje, netko može bez toga.

Eto, što vi mislite po pitanju mantri općenito?

• Autor

Isti je princip u svim religijama:
mapi.png

Ateistima (bezbožnicima) molitve izgledaju kao .... "razgovor sa plafonom".

Protestantima (onima koji se kratkotrajno Bogu mole) tudji vapaji Bogu
izgledaju ... nepotrebno dugi ili _____________ (upisati po nahodjenju).

Pravoslavnim vernicima su molitve od Boga date i Njemu ih vraćamo
u intenzitetu (duhovnom, duševnom i telesnom) kako ko može i hoće.
Jedan od otaca Crkve je živeo a i zapisao: da on " ... radije izgovara pet reči
svojim umom ..." a tih pet reči mogu biti i "Gospode Isuse Hriste, pomiluj me".
Isti Hristov misionar i mučenik je posavetovao: "Molite se Bogu bez prestanka."

4 hours ago, TomaD said:

Naše misli i srce trebaju biti molitve Bogu . To mogu biti nase riječi koje na svoj način iznosimo u razgovoru s Bogom ,mogu biti cutati iz Pisma ,mogu biti pjesme koje ste sami otpjevali. Molitva je razgovor imeđu Boga i mene . Zahvale,slavljenje,blagosivljanje,kao i prošnje.

• Autor
5 hours ago, TomaD said:

Koliko ja razumijem, taj stih ne govori o ponavljanju molitve, nego o tome da se moli svjesno i s razumijevanjem, a ne mehanički.
Ali, da ne bi bilo zabune, nemam ja ništa protiv kad netko mantra, razumijem da je nekom tako lakše, to se može i dokazati na psiho-fizičkoj razini. O tome su podučavali mnogi istočnjački učitelji.

3 hours ago, Obični prdac said:

Koliko ja razumijem, taj stih ne govori o ponavljanju molitve, nego o tome da se moli svjesno i s razumijevanjem, a ne mehanički.
Ali, da ne bi bilo zabune, nemam ja ništa protiv kad netko mantra, razumijem da je nekom tako lakše, to se može i dokazati na psiho-fizičkoj razini. O tome su podučavali mnogi istočnjački učitelji.

Isus je rekao ne ponavljajte isto. No, kad nešto molim, molim ustrajno dok ne dobijem odgovor.

Smatram da je tak sa većinom.

• Autor
On 24. 01. 2026. at 20:11, Ljubav said:

Isus je rekao ne ponavljajte isto. No, kad nešto molim, molim ustrajno dok ne dobijem odgovor.

Da, upravo tako.
Tu je razlika između onih koji u vjeri traže i onih koji mehanički ponavljaju određenu formulu...

Ne smatram Isusovu molitvu mantrom, smatram je sumacijom čitavog hrišćanstva u jednu rečenicu i kao takvu smatram je najboljom i najpreciznijom molitvom. Lično svake veče tokom molitvi izgovaram i Isusovu molitvu.

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

• Autor
27 minutes ago, Maki said:

Ne smatram Isusovu molitvu mantrom, smatram je sumacijom čitavog hrišćanstva u jednu rečenicu i kao takvu smatram je najboljom i najpreciznijom molitvom. Lično svake veče tokom molitvi izgovaram i Isusovu molitvu.

Gle teološki, u molitvi perspektiva ide prema odnosu, ovdje je više tehnička stvar, ponavljanja i ritma... no u praksi, ljudi kad se opuste i uđu dublje u to, vrlo lako kližu iz jednog i drugog... granice se jako lako brišu, ako se to radi duže od par minuta...

upravo, Obični prdac said:

Gle teološki, u molitvi perspektiva ide prema odnosu, ovdje je više tehnička stvar, ponavljanja i ritma... no u praksi, ljudi kad se opuste i uđu dublje u to, vrlo lako kližu iz jednog i drugog... granice se jako lako brišu, ako se to radi duže od par minuta...

Pa te tehnike molitve i služe da fokusiraju čovjeka na ono što izgovara. Da pažnja bude usmjerena na riječi molitve.

• Autor
2 minutes ago, Maki said:

Pa te tehnike molitve i služe da fokusiraju čovjeka na ono što izgovara. Da pažnja bude usmjerena na riječi molitve.

Pa da, zato i govorim da se granice lako brišu. Znanost je radila više istraživanja kako funkcionira naš mozak dok su ljudi u stanju: neki molitve, neki mantre itd. Mogu se pokretati poprilično slični mehanizmi iako ih mi drugačije zovemo, ovisno od kulture...

1 minute ago, Obični prdac said:

Pa da, zato i govorim da se granice lako brišu. Znanost je radila više istraživanja kako funkcionira naš mozak dok su ljudi u stanju: neki molitve, neki mantre itd. Mogu se pokretati poprilično slični mehanizmi iako ih mi drugačije zovemo, ovisno od kulture...

Ja nekako mantre u istočnjačkim religijama doživljavam kao načine ostvarivanja nekih "ekstatičnih" iskustava, drugačijeg stanja svijesti i sl. Kod Isusove molitve nemaš taj element. Čak naprotiv, zabranjuje se bilo kakvo maštanje tokom molitava.

• Autor
3 minutes ago, Maki said:

Ja nekako mantre u istočnjačkim religijama doživljavam kao načine ostvarivanja nekih "ekstatičnih" iskustava, drugačijeg stanja svijesti i sl. Kod Isusove molitve nemaš taj element. Čak naprotiv, zabranjuje se bilo kakvo maštanje tokom molitava.

Autonomni živčani sustav ne razlikuje molitvu od mantre po sadržaju, samo po intenzitetu.
Teološki, crkva može se ograditi od bilo kakvog stanja transa, ali vidimo da nitko nije imun na nešto što se više puta ponavlja, pa makar i ne imao namjeru da ide za nekakvim nadnaravnim ili samo tjelesnim iskustvom...

3 minutes ago, Obični prdac said:

Autonomni živčani sustav ne razlikuje molitvu od mantre po sadržaju, samo po intenzitetu.
Teološki, crkva može se ograditi od bilo kakvog stanja transa, ali vidimo da nitko nije imun na nešto što se više puta ponavlja, pa makar i ne imao namjeru da ide za nekakvim nadnaravnim ili samo tjelesnim iskustvom...

Zato postoje monaške discipline u molitvi. Upravo kako bi se izbjegla prelest tj. đavolska obmana da je čovjek dostigao neke visoke nivoe molitve, da se udostojio viđenja Bogomajke ili čak viđenja nestvorene Božije svjetlosti. Čitavi traktati su pisani o tome kako to izbjeći.

• Autor
3 minutes ago, Maki said:

Zato postoje monaške discipline u molitvi. Upravo kako bi se izbjegla prelest tj. đavolska obmana da je čovjek dostigao neke visoke nivoe molitve, da se udostojio viđenja Bogomajke ili čak viđenja nestvorene Božije svjetlosti. Čitavi traktati su pisani o tome kako to izbjeći.

Ne znam kakve su te monaške discipline pa neću lupat, ali ono što znam je da naši ljudi masovno mole kako znaju, odnosno kako osjećaju da treba...

9 minutes ago, Obični prdac said:

Ne znam kakve su te monaške discipline pa neću lupat, ali ono što znam je da naši ljudi masovno mole kako znaju, odnosno kako osjećaju da treba...

Pa sve dok to ostaje u okvirima hrišćanskog molitvoslovlja, meni je lično to u redu.

33 minutes ago, Ljubav said:

Molitve su vazne to je nas razgovor s Bogom ,bilo hvale ,slavljenje ,bilo prošnje. Kad si potpuno siguran ,bez imalo sumnje da ce ti Bog uslisiti molitvu, da je to tako rekuć ispunjeno vec,puna sigurnost u Boga Oca ,Sina i Duha Svetoga. Molitva u Duhu .Nije moguce da ne uzvrati Bog. Vjera je ključ.

On 26. 01. 2026. at 21:31, Maki said:

Pa sve dok to ostaje u okvirima hrišćanskog molitvoslovlja, meni je lično to u redu.

Da li si ikad pročitao Put Kristu , Čežnja Vjekova, Veliku Botbu od Ellen Gold White?

18 hours ago, Magdalena said:

Molitve su vazne to je nas razgovor s Bogom ,bilo hvale ,slavljenje ,bilo prošnje. Kad si potpuno siguran ,bez imalo sum nje da ce ti Bog uslisiti molitvu, da je to tako rekuć ispunjeno vec,puna sigurnost u Boga Oca ,Sina i Duha Svetoga. Molitva u Duhu .Nije moguce da ne uzvrati Bog. Vjera je klj

Tko je taj treći

18 hours ago, Ljubav said:

Tko je taj treći

Bog je Otac ,Sin i Duh Sveti,ne znam koji ti je to treći kad su svi JEDAN.

Edited by Magdalena

21 hours ago, Ljubav said:

Da li si ikad pročitao Put Kristu , Čežnja Vjekova, Veliku Botbu od Ellen Gold White?

Bacio sam oko kad sam imao rasprave sa adventistima. Zašto?

On 28. 01. 2026. at 21:30, Maki said:

Bacio sam oko kad sam imao rasprave sa adventistima. Zašto?

Ona je pisala te knjige da objasni što piše u Bibliji.

Nešto su joj nadodali ili izmijenili npr od da engleskog jezika su stavili u.

Ali po pitanju molitvi Biblija je potpuno jasna. Ako nigdje , onda u knjizi Otkrivenja gdje se Ivan išao klanjati anđelu

4 hours ago, Ljubav said:

Ona je pisala te knjige da objasni što piše u Bibliji.

Nešto su joj nadodali ili izmijenili npr od da engleskog jezika su stavili u.

Ali po pitanju molitvi Biblija je potpuno jasna. Ako nigdje , onda u knjizi Otkrivenja gdje se Ivan išao klanjati anđelu

I šta je konkretno napisala za ovu temu?

15 hours ago, Maki said:

I šta je konkretno napisala za ovu temu?

Prva Korinćanima 8:6, Ivan 3:16, 17:1-3, Otkrivenje 14:12

Tko želi istinu načina će ju i bez nje.

Izlazak 20-1-17

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Pretraživanje

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.