Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Harmagedon - doslovno ili simboličko mjesto?

Featured Replies

• Spirit Junkie

Što mislite je li Harmagedon doslovno ili simbolično mjesto? Jedan video u vezi teme

2019561_univ_cnt_6_md.jpg

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

U ovom trenutku mislim da je simbolično.
Zamisli samo da uz svu današnju tehnologiju ekipa se okuplja na jednoj lokaciji i krenu se rokat kao da su zapeli u srednjem vijeku... a i tad bi to bilo nategnuto...

2 hours ago, καιnos said:

Što mislite je li Harmagedon doslovno ili simbolično mjesto? Jedan video u vezi teme

2019561_univ_cnt_6_md.jpg

Naravno da je mjesto . Naziv Armagedon potječe od Megida, drevnog grada u Izraelu (brdo Megido) . Tamo je bila bitka između Kanaanaca i Egipta. Armagedon ( hebrejski Har Megiddo, "brdo Megido") Otkrivenje 16,14 To su naime duhovi đavolski, koji čine znake, i izlaze kraljevima svega svijeta, da ih skupe na boj za veliki dan Boga Svemoćnoga.Otkrivenje 16,15 Evo idem kao tat: blagoslovljen je onaj, koji je budan i čuva haljine svoje, da gol ne hodi, i da ne vide sramotu njegovu! Otkrivenje 16,16 I skupi ih na mjesto, koje se hebrejski zove Armagedon.

29 minutes ago, Magdalena said:

Naravno da je mjesto . Naziv Armagedon potječe od Megida, drevnog grada u Izraelu (brdo Megido) . Tamo je bila bitka između Kanaanaca i Egipta. Armagedon ( hebrejski Har Megiddo, "brdo Megido") Otkrivenje 16,14 To su naime duhovi đavolski, koji čine znake, i izlaze kraljevima svega svijeta, da ih skupe na boj za veliki dan Boga Svemoćnoga.Otkrivenje 16,15 Evo idem kao tat: blagoslovljen je onaj, koji je budan i čuva haljine svoje, da gol ne hodi, i da ne vide sramotu njegovu! Otkrivenje 16,16 I skupi ih na mjesto, koje se hebrejski zove Armagedon.

Imaš drevni Babilon, danas on više ne postoji, ali i dalje se spominje "Babilon" i njegova djelatnost u svijetu...

• Autor
  • Spirit Junkie

Da se sakupe mnoštvo vojnika iz Rusije, Kine i da ne nabrajam dalje na nekom doslovnom mjestu ne vjerujem ni ja. Kao što je na kraju vremena Babilon duhovan, ne fizički, tako je i sa Megidom.

10 minutes ago, καιnos said:

Da se sakupe mnoštvo vojnika iz Rusije, Kine i da ne nabrajam dalje na nekom doslovnom mjestu ne vjerujem ni ja. Kao što je na kraju vremena Babilon duhovan, ne fizički, tako je i sa Megidom.

Vjerujete li vi da ce Krist doci ponovo?

• Autor
  • Spirit Junkie
upravo, Magdalena said:

Vjerujete li vi da ce Krist doci ponovo?

Kako da ne, to je jedna od najvećih adventističkih doktrina.

11 minutes ago, καιnos said:

Gle, dolazi dan Jahvin kada će se podijeliti plijen usred tebe. 2 I sabrat ću sve narode u Jeruzalem u borbu. I zaposjest će grad, opljačkati kuće i silovati žene. Polovina će grada otići u izgnanstvo, ali Ostatak neće biti istrijebljen iz grada. 3 Tada će Jahve izaći i boriti se protiv tih naroda kako on zna ratovati u dan ratni. 4 Noge će mu, u dan onaj, stajati na Gori maslinskoj koja je nasuprot Jeruzalemu na istoku. I raskolit će se Gora maslinska po srijedi, između istoka i zapada, u golemu dolinu: jedna će se polovina pomaknuti na sjever, druga na jug. 5 Dolina Gore moje bit će ispunjena od Goe pa do Jasola i bit će zakrčena kao što je bila zakrčena poslije potresa u dane Uzije, kralja judejskog. Tada će doći Jahve, Bog tvoj, i svi sveci s njim. (Zah 14:1-5)

U knjizi Otkrivenje, upravo prije nego što je opisana uspostava tisućugodišnjeg kraljevstva, opisan je rat:11 I vidjeh: nebo otvoreno – i gle, konj bijelac, a na nj sjeo On, zvani Vjerni i Istiniti, a sudi i vojuje po pravdi; 12 oči mu plamen ognjeni, na glavi mu mnoge krune; nosi napisano ime kojeg nitko ne zna doli on sam; 13 ogrnut je ogrtačem krvlju natopljenim; ime mu: Riječ Božja. 14 Prate ga na bijelcima Vojske nebeske, odjevene u lan tanan, bijel i čist. 15 Iz usta mu izlazi oštar mač kojim će posjeći narode. Vladat će njima palicom gvozdenom. On gazi u kaci gnjevne srdžbe Boga Svevladara. 16 Na ogrtač, o boku, napisano mu ime: "Kralj kraljeva i Gospodar gospodara." (Otk 19:11-16)Ovdje je jasno opisan Isus Krist. Zove se Vjerni i Istiniti, Riječ Božija, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara. Opisan je i Njegov dolazak. Tekst kaže: „I vidjeh: nebo otvoreno... Krist dolazi s neba na zemlju. I opisano je kako i zašto dolazi. Dolazi s mačem ustima da posjeće narode. I vladat će njima palicom gvozdenom.Ovo je rat koji se događa neposredno prije uspostave Kristove zemaljske vlasti. Armagedon je stvarno mjesto. I stvarni dogadaj.

1 hour ago, Obični prdac said:

U ovom trenutku mislim da je simbolično.
Zamisli samo da uz svu današnju tehnologiju ekipa se okuplja na jednoj lokaciji i krenu se rokat kao da su zapeli u srednjem vijeku... a i tad bi to bilo nategnuto...

Pa nema dugo godina da je 8 muslimanskih zemalja napalo Izrael . Znas za koliko ih je Izrael sredio? Za 6 dana. Prouči šestogodisnji rat i vidi koje drzave su zajedno napale Izrael. Ne zabora da je Izrael okruzen samo muslimanskim zemljama. To su neprijatelji Izraela .Oduvijek. Erdogan je na javnom skupu rekao svojom građanima necem pustiti Jeruzalem. Necemo ga predati. Svi su klicali i slavili. To je bilo prije mjesec dana.

Edited by Magdalena

8 minutes ago, καιnos said:

Kako da ne, to je jedna od najvećih adventističkih doktrina.

Pq ispricaj nam tu doktrinu. Kako ce bit. 8ma li veze s Otkrivenjem i Danijelom ili samo EGW progovara?

23 minutes ago, καιnos said:

Da se sakupe mnoštvo vojnika iz Rusije, Kine i da ne nabrajam dalje na nekom doslovnom mjestu ne vjerujem ni ja. Kao što je na kraju vremena Babilon duhovan, ne fizički, tako je i sa Megidom

Gog i Magog ? Sta znas o tome? I to je duhovno? Znaci nece biti napada višw na Izrael da Bog intervenira kako je zapisno : Otkrivenje 16,14 To su naime duhovi đavolski, koji čine znake, i izlaze kraljevima svega svijeta, da ih skupe na boj za veliki dan Boga Svemoćnoga. Otkrivenje 16,16 I skupi ih na mjesto, koje se hebrejski zove Armagedon Otkrivenje 17,14 Ratovat će protiv Jaganjca, ali će ih pobijediti Jaganjac - i njegovi pozvanici, izabranici, vjernici - jer on je Gospodar gospodara i Kralj kraljeva.

Onda nama kojo ne znamo kao vi objasnite ove tekstove .

upravo, Magdalena said:

Gog i Magog ? Sta znas o tome? I to je duhovno? Znaci nece biti napada višw na Izrael da Bog intervenira kako je zapisno : Otkrivenje 16,14 To su naime duhovi đavolski, koji čine znake, i izlaze kraljevima svega svijeta, da ih skupe na boj za veliki dan Boga Svemoćnoga. Otkrivenje 16,16 I skupi ih na mjesto, koje se hebrejski zove Armagedon Otkrivenje 17,14 Ratovat će protiv Jaganjca, ali će ih pobijediti Jaganjac - i njegovi pozvanici, izabranici, vjernici - jer on je Gospodar gospodara i Kralj kraljeva.

Onda nama kojo ne znamo kao vi objasnite ove tekstove .

Ti ih daješ, onda ti objasni.
Reci mi tko je Gog i Magog, gdje da ih nađem na karti svijeta? Pošto tako piše, ja nisam nigdje pročitao da ima doslovno Gog i Magog...
Dalje, ti vjeruješ u dva plana spasenja?

13 minutes ago, Magdalena said:

Pa nema dugo godina da je 8 muslimanskih zemalja napalo Izrael . Znas za koliko ih je Izrael sredio? Za 6 dana. Prouči šestogodisnji rat i vidi koje drzave su zajedno napale Izrael. Ne zabora da je Izrael okruzen samo muslimanskim zemljama. To su neprijatelji Izraela .Oduvijek. Erdogan je na javnom skupu rekao svojom građanima necem pustiti Jeruzalem. Necemo ga predati. Svi su klicali i slavili. To je bilo prije mjesec dana.

Na tim prostorima nema nikad mira, to nije ništa novo. Nego, meni i dalje nije jasno, kako ti to zamišljaš da se svi okupljaju na tom jednom mjestu?

15 minutes ago, Obični prdac said:

Ti ih daješ, onda ti objasni.
Reci mi tko je Gog i Magog, gdje da ih nađem na karti svijeta? Pošto tako piše, ja nisam nigdje pročitao da ima doslovno Gog i Magog...
Dalje, ti vjeruješ u dva plana spasenja?

Moras citati i proucavati . Sine čovječji, upravi lice svoje prema Gogu, u zemlji Magogu… i prorokuj protiv njega" (Ezekiel 38,2).

Ezekiel 38,14 Zato prorokuj, sine čovječji, i reci Gogu: `Ovako govori Jahve Gospod: U onaj dan kad narod moj izraelski bude spokojno živio, ti ćeš se podići!

Ezekiel 38,15 Doći ćeš iz svoga sjedišta, s krajnjega sjevera, ti i s tobom mnogo naroda, sve samih konjanika, silno mnoštvo, golema vojska.

Ezekiel 38,16 Navalit ćeš na Izraela, narod moj, kao oblak kad pokrije zemlju. U posljednje dane dovest ću te na svoju zemlju da me narodi upoznaju, kad na tebi, Gože, njima naočigled, pokažem svetost svoju.`

Ezekiel 38,17 Ovako govori Jahve Gospod: `Nisi li ti onaj o kome sam govorio, u davne dane, preko slugu svojih, proroka Izraelovih, koji u ono vrijeme prorokovaše da ću te na njih dovesti?

Ezekiel 38,18 U onaj dan kad Gog navali na zemlju Izraelovu - riječ je Jahve Gospoda - gnjev će mi iz nosa planuti.

Ezekiel 38,19 U ljubomori svojoj i u ognju jarosti svoje odlučih: U onaj dan bit će silan potres u zemlji Izraelovoj.

Ezekiel 38,20 I trest će se poda mnom ribe morske i ptice nebeske, poljske zvijeri i gmazovi što gmižu po zemlji i svi ljudi što žive na njoj. Planine će se razvaliti, vrleti popadati i sve se zidine porušiti!

Ezekiel 38,21 I po svim svojim gorama pozvat ću na njega mač - riječ je Jahve Gospoda - s mačem će se brat na brata dići!

Ezekiel 38,22 Sudit ću mu kugom i krvlju. I spustit ću silan pljusak, i kamenje tuče, oganj i sumpor na nj, na njegove čete i na mnogi narod koji bude s njime.

Ezekiel 38,23 I uzveličat ću se, posvetiti i objaviti pred svim narodima, i znat će da sam ja Jahve.`

Ja osobno mislim da je Rusija i njeni partneri iz muslimanskih zemalja. Turska sigurno uz Rusiju. Iran.

Onda se Gog i Magog spominju u Otkrivenju 20 7-8.

Morate biti budni. Svaki kršćanin očekuje Kristov ponovmi dolazak i morate znati bar otprilike vrijeme kad ce to biti. Istrazivati ,pratiti znakove i sto se kuha Izraelu. Budni budite.

9 minutes ago, Magdalena said:

Moras citati i proucavati . Sine čovječji, upravi lice svoje prema Gogu, u zemlji Magogu… i prorokuj protiv njega" (Ezekiel 38,2).

Ezekiel 38,14 Zato prorokuj, sine čovječji, i reci Gogu: `Ovako govori Jahve Gospod: U onaj dan kad narod moj izraelski bude spokojno živio, ti ćeš se podići!

Ezekiel 38,15 Doći ćeš iz svoga sjedišta, s krajnjega sjevera, ti i s tobom mnogo naroda, sve samih konjanika, silno mnoštvo, golema vojska.

Ezekiel 38,16 Navalit ćeš na Izraela, narod moj, kao oblak kad pokrije zemlju. U posljednje dane dovest ću te na svoju zemlju da me narodi upoznaju, kad na tebi, Gože, njima naočigled, pokažem svetost svoju.`

Ezekiel 38,17 Ovako govori Jahve Gospod: `Nisi li ti onaj o kome sam govorio, u davne dane, preko slugu svojih, proroka Izraelovih, koji u ono vrijeme prorokovaše da ću te na njih dovesti?

Ezekiel 38,18 U onaj dan kad Gog navali na zemlju Izraelovu - riječ je Jahve Gospoda - gnjev će mi iz nosa planuti.

Ezekiel 38,19 U ljubomori svojoj i u ognju jarosti svoje odlučih: U onaj dan bit će silan potres u zemlji Izraelovoj.

Ezekiel 38,20 I trest će se poda mnom ribe morske i ptice nebeske, poljske zvijeri i gmazovi što gmižu po zemlji i svi ljudi što žive na njoj. Planine će se razvaliti, vrleti popadati i sve se zidine porušiti!

Ezekiel 38,21 I po svim svojim gorama pozvat ću na njega mač - riječ je Jahve Gospoda - s mačem će se brat na brata dići!

Ezekiel 38,22 Sudit ću mu kugom i krvlju. I spustit ću silan pljusak, i kamenje tuče, oganj i sumpor na nj, na njegove čete i na mnogi narod koji bude s njime.

Ezekiel 38,23 I uzveličat ću se, posvetiti i objaviti pred svim narodima, i znat će da sam ja Jahve.`

Ja osobno mislim da je Rusija i njeni partneri iz muslimanskih zemalja. Turska sigurno uz Rusiju. Iran.

Onda se Gog i Magog spominju u Otkrivenju 20 7-8.

Morate biti budni. Svaki kršćanin očekuje Kristov ponovmi dolazak i morate znati bar otprilike vrijeme kad ce to biti. Istrazivati ,pratiti znakove i sto se kuha Izraelu. Budni budite.

Kažeš, "ja osobno mislim...", inzistiraš na doslovnom čitanju teksta, a onda uvodiš pretpostavku... danas je to na osnovu trenutnog stanja, prije sto godina možda bi bila neka druga sila, za sto godina možda bi rekla da je netko treći itd.

22 minutes ago, Obični prdac said:

Na tim prostorima nema nikad mira, to nije ništa novo. Nego, meni i dalje nije jasno, kako ti to zamišljaš da se svi okupljaju na tom jednom mjestu?

Gog i Magog nemaju veze s Amargedonom. Nego i jedan i drugi događaji imaju veze s Kristovim dolaskom i uspostavom Tisucugodisnjeg Kraljevstva. Otkrivenje proući

Samo je jedan plan spasenja. Vjerom u Boga iz Biblije. Vjerom bi prenesen Henok,Vjerom bi prenesen Ilija.. Vjerom razbojnik zasluži Raj.... Mi se svi spasavamo vjerom po milosti Bozjoj

6 minutes ago, Magdalena said:

53 minutes ago, Magdalena said:

Nije bilo osam zemalja, već tri. Egipat, Sirija i Jordan. I nisu oni napali Izrael već je Izrael napao njih. Takođe, tada su u Egiptu i Siriji na vlasti bili sekularni nacionalisti (Naser u Egiptu, batisti u Siriji), a ne islamisti.

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

2 minutes ago, Obični prdac said:

Kažeš, "ja osobno mislim...", inzistiraš na doslovnom čitanju teksta, a onda uvodiš pretpostavku... danas je to na osnovu trenutnog stanja, prije sto godina možda bi bila neka druga sila, za sto godina možda bi rekla da je netko treći itd.

Ezekiel 38,15 Doći ćeš iz svoga sjedišta, s krajnjega sjevera, ti i s tobom mnogo naroda, sve samih konjanika, silno mnoštvo.

Magog je bio Noin unuk (Postanak 10,2). Potomci Magoga naselili su se na krajnjem sjeveru Izraela ,kasnije su najvjerojatnije raselil sjevernoj Aziji.(Sjeverno od Izraela i malo istocno i malo zapadno.)

Ja nikad ne govorim o temi iz Bozje rijeci ,ako nisam dobro proucila.

5 minutes ago, Maki said:

Nije bilo osam zemalja, već tri. Egipat, Sirija i Jordan. I nisu oni napali Izrael već je Izrael napao njih. Takođe, tada su u Egiptu i Siriji na vlasti bili sekularni nacionalisti (Naser u Egiptu, batisti u Siriji), a ne islamisti.

264.000 vojnika

197 borbenih zrakoplova

Egipat

150.000

Sirija

75.000

Jordan

55.000

280.000 (ukupno)

812 borbenih zrakoplova

Posljedice

Poginulih vojnika:

779

Poginulih civila:

-

Ukupno:

779

Poginulih vojnika:

21.000

Poginulih civila:

-

Ukupno:

21.000

4Lokacija

Izrael, Egipat, Jordan, Sirija, Gaza, Zapadna obala

Ishod

Pobjeda Izraela

Casus belli

Egipat blokirao Akabski zaljev, egipatska vojska se gomilala na granici

Izrael protiv:

Egipat

Sirija

Jordan

Irak

Podržani od:

Saudijska Arabija

Pakistan

Maroko

Alžir

Libija

Kuvajt

Tunis

Sudan

PLO

Sve su to muslimani. Oni su nam povijesni neprijatelj,i prvenstveno Židovima pa Krscanima. I tako ce biti dok se Isus Krist vrati.

Edited by Magdalena

26 minutes ago, Obični prdac said:

Doslovno citanje teksta koji sam citirala ne daje mogucnost da znamo tocno tko je nego kaze sa krajnjega Sjevera iz zemlje Magoga.

12 minutes ago, Magdalena said:

Doslovno citanje teksta koji sam citirala ne daje mogucnost da znamo tocno tko je nego kaze sa krajnjega Sjevera iz zemlje Magoga.

Pa to ti govori da je simbolika. Čim ne znaš o kome se točno radi, moraš posezati za tumačenjem... previše je pojam širok da bi ga doslovno tumačila...

38 minutes ago, Magdalena said:

Ezekiel 38,15 Doći ćeš iz svoga sjedišta, s krajnjega sjevera, ti i s tobom mnogo naroda, sve samih konjanika, silno mnoštvo.

Magog je bio Noin unuk (Postanak 10,2). Potomci Magoga naselili su se na krajnjem sjeveru Izraela ,kasnije su najvjerojatnije raselil sjevernoj Aziji.(Sjeverno od Izraela i malo istocno i malo zapadno.)

Ja nikad ne govorim o temi iz Bozje rijeci ,ako nisam dobro proucila.

Prorok govori u jeziku i geografiji antičkog svijeta... tu se svašta da uglaviti... sve su to hipoteze danas...

49 minutes ago, Magdalena said:

Gog i Magog nemaju veze s Amargedonom. Nego i jedan i drugi događaji imaju veze s Kristovim dolaskom i uspostavom Tisucugodisnjeg Kraljevstva. Otkrivenje proući

Samo je jedan plan spasenja. Vjerom u Boga iz Biblije. Vjerom bi prenesen Henok,Vjerom bi prenesen Ilija.. Vjerom razbojnik zasluži Raj.... Mi se svi spasavamo vjerom po milosti Bozjoj

Za prvi dio pažljivije prati što sam rekao.
Drugo, ako je Izrael posebno tretiran, onda je to drugi plan spasenja koji se odvija paralelno, što zagovara dispenzacionalistička ekipa...

1 minute ago, Obični prdac said:

Pa to ti govori da je simbolika. Čim ne znaš o kome se točno radi, moraš posezati za tumačenjem... previše je pojam širok da bi ga doslovno tumačila

Ne to samo znaci da nemam dovljno dokaza gdje su se sve naselili potomci Nojinog unuka. Kaze Bog sa krajnjeg sjevera. Spominje Goga i magoga i da ce zaratit sa Izraelom. Naravno da misli na zemlje sjeverno od Izraela. Vidi tko spada u te zemlje. I zar nece zaratiti? Nego je sve figurativno?

8 minutes ago, Magdalena said:

Ne to samo znaci da nemam dovljno dokaza gdje su se sve naselili potomci Nojinog unuka. Kaze Bog sa krajnjeg sjevera. Spominje Goga i magoga i da ce zaratit sa Izraelom. Naravno da misli na zemlje sjeverno od Izraela. Vidi tko spada u te zemlje. I zar nece zaratiti? Nego je sve figurativno?

Pa tu imaš više zemalja, al gle čuda, vi svi zapeli za Rusiju... da je Rusija siromašna i jadna, vrlo brzo bi se nešto drugo učitalo u tekst...
Piše u nekim proročanstvima da će na konjima, je li i to doslovno?

54 minutes ago, Obični prdac said:

Pa tu imaš više zemalja, al gle čuda, vi svi zapeli za Rusiju... da je Rusija siromašna i jadna, vrlo brzo bi se nešto drugo učitalo u tekst...
Piše u nekim proročanstvima da će na konjima, je li i to doslovno?

To za konje nije doslovno. Rusija je sigurno ,tako vecina tumača govori. Proučii temu . Mozda su i neke druge zemlje koje su bile dio Sovjetskog Saveza ,a ne ova Rusija s Putinom na čelu . Ali rata protiv Izrala ce biti svakako. Kaze da ce napadaci sedam mjeseci pokapati mrtve .

17 minutes ago, Magdalena said:

To za konje nije doslovno. Rusija je sigurno ,tako vecina tumača govori. Proučii temu . Mozda su i neke druge zemlje koje su bile dio Sovjetskog Saveza ,a ne ova Rusija s Putinom na čelu . Ali rata protiv Izrala ce biti svakako. Kaze da ce napadaci sedam mjeseci pokapati mrtve .

Vidi kako kad ti ne odgovara, onda nije doslovno, kad paše, onda je doslovno...

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.