Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

1 hour ago, καιnos said:

Znači ti si nabrojao par svetitelja, u stvarni onaj zadnji je ključan što kaže. Hej, kakvi svetitelji, valjda ima vaša crkva nešto kao katolička da ima svoj stav, a ne što je rekao Teofil Efeški. Illaron ti je ovdje na forumu iznio više stavova tvojih svetitelja,

Mislim da sam se osvrnuo na to što je Ilaron iznio.

1 hour ago, καιnos said:

ali ti si okrenuo na svoj mlin i citirao tog zadnje, da ga ne tražim svetitelja plus zapadnog oca Augustina i to je to, stav pravoslavne crkve.

Avgustin je pravoslavni svetitelj. Naravno da će i njegovi stavovi biti citirani. Velika je zabluda Avgustina stavljati u rimokatolicizam.

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

7 minutes ago, Maki said:

Avgustin je pravoslavni svetitelj. Naravno da će i njegovi stavovi biti citirani. Velika je zabluda Avgustina stavljati u rimokatolicizam.

Zar nije dovoljno reći da je bio kršćanski naučitelj i biskup u Crkvi koja je još punih šest stoljeća nakon njegove smrti bila jedinstvena?

• Autor
10 minutes ago, pints said:

Zar nije dovoljno reći da je bio kršćanski naučitelj i biskup u Crkvi koja je još punih šest stoljeća nakon njegove smrti bila jedinstvena?

Crkva je uvijek jedinstvena. Crkva se ne dijeli, od Crkve se otpada.

34 minutes ago, Maki said:

Crkva je uvijek jedinstvena. Crkva se ne dijeli, od Crkve se otpada.

Bilo je u dugoj povijesti Crvke i otpadništva manjih grupa, ali događaj ovakve magnitude kakav je bio 1054. godine teško da se može nazvati otpadništvom. Osim ako na to ne gledaš politički, to je sasvim druga prizma, prizma kroz koju se sebe proglašava ispravnim a sve druge pogrešnim. Not my cup of tea.

Raskol je raskol, dvije grane jedne Crkve. Teološki su zapravo vrlo slične. Sve do raskola ne može se smatrati ni katoličkim ni pravoslavnim, ali svakako postoje razlike u smislu utjecaja koji su pojedini ljudi ili događaji ostavili na pojedinu granu.

• Autor
12 minutes ago, pints said:

Bilo je u dugoj povijesti Crvke i otpadništva manjih grupa, ali događaj ovakve magnitude kakav je bio 1054. godine teško da se može nazvati otpadništvom. Osim ako na to ne gledaš politički, to je sasvim druga prizma, prizma kroz koju se sebe proglašava ispravnim a sve druge pogrešnim. Not my cup of tea.

Pa nije to politički stav. Otkad postoji Crkva, ona je uvijek bila jedinstvena organizacija.

3 minutes ago, Maki said:

Pa nije to politički stav. Otkad postoji Crkva, ona je uvijek bila jedinstvena organizacija.

Objasni malo više, ne razumijem na što misliš? Misliš li da su katolička i pravoslavna crkva jedinstvena organizacija?

• Spirit Junkie
upravo, pints said:

Objasni malo više, ne razumijem na što misliš? Misliš li da su katolička i pravoslavna crkva jedinstvena organizacija?

Izgleda da on misli da je pravoslavna crkva jedinstvena, a katolička otpad, kako sam ja razumio.

IMG_3500.jpeg

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

2 minutes ago, καιnos said:

Izgleda da on misli da je pravoslavna crkva jedinstvena, a katolička otpad, kako sam ja razumio.

Bojim se i ja da je tako. Ali možda me iznenadi. 🙂

• Autor
9 minutes ago, pints said:

Ne mislim. Mislim da postoji samo jedna Crkva koja postoji od Pedesetnice do danas i da je to Pravoslavna Crkva. Ta Crkva je uvijek bila JEDNA, kako i kaže Simvol vjere. Ne postoje grane Crkve, postoji Crkva i otpad od Crkve. Veliki raskol nije bio podjela Crkve u smislu da je jedna, sveta, saborna i apostolska Crkva nestala, a da su nastale dvije nepotpune grane Crkve koje se moraju ujediniti kako bi se obnovila punoća. Ne, Pravoslavna Crkva je nastavila postojati kao ista ona Crkva koja je postojala i prije 1054. godine, a Rimokatolička crkva je nastala kao nova vjerska zajednica.

2 hours ago, Maki said:

Pa nisam siguran u ovo uzimajući u obzir svetitelje koji su iznosili upravo takav stav.

Ovakvo shvatanje ignoriše činjenicu da nam je Bog u Svetom Pismu jasno iznio kriterijume spasenja, od kojih je na prvom mjestu vjera u Hrista. Ako se Izrailjci nisu mogli spasiti djelima zakona koji im je dat od Boga, ne mogu se ni neznabošci spasiti samo po svojoj savjesti. Kao što kaže sv. Ignjatije Brjančaninov najveće ljudske vrline nisu mogle ljude spasiti od ada, pa ne mogu darovati ni ulazak u carstvo Božije.

30 minutes ago, Maki said:

Ne mislim. Mislim da postoji samo jedna Crkva koja postoji od Pedesetnice do danas i da je to Pravoslavna Crkva. Ta Crkva je uvijek bila JEDNA, kako i kaže Simvol vjere. Ne postoje grane Crkve, postoji Crkva i otpad od Crkve. Veliki raskol nije bio podjela Crkve u smislu da je jedna, sveta, saborna i apostolska Crkva nestala, a da su nastale dvije nepotpune grane Crkve koje se moraju ujediniti kako bi se obnovila punoća. Ne, Pravoslavna Crkva je nastavila postojati kao ista ona Crkva koja je postojala i prije 1054. godine, a Rimokatolička crkva je nastala kao nova vjerska zajednica.

To nije Pravoslavna crkva nego je Crkva ,zajednica svih vjernih Isusu Kristu koji vrše volju Bozju. I iz Pravoslavne crkve nece biti svi spaseni . Ne spasavate te zajednica kojoj pripadaš nego Isus Krist ,ako si mu vjeran i činis sto ti je zapovijeđeno.

• καιnos changed the title to Velika šizma 1054 godine

Ipak ništa od iznenađenja. 😁

Kao što rekoh to nije my cup if tea. Imam na "svojoj" strani dovoljno fanatika koji na sve ostale gledaju svisoka, a naravno pravoslavci su im otpadnici. O protestantima da ne govorim. To je oholost i ništa drugo. Tako su farizeji mislili da su ispravniji od svih pa je Isus jasno rekao što misli o tome.

Edited by pints

Prije par dana sam stajao u crkvi sv. Pavla izvan zidina, u Rimu. Gledam taj niz papa, unatrag, dvije tisuće godina kontiniuteta. Pomoliš se na grobu sv. Petra i sv. Pavla, zaista osjetiš koliko je kršćanstvo u temeljima zapadne civilizacije. Ali nikada mi ne bi radi toga palo na pamet proglašavati Rimokatolike jedinim pravovjernima. Jer toliko sam mudrih i dobrih stvari vidjeo u pravoslavlju i protestantizmu. Nažalost previše je oholosti i politike.

• Autor
35 minutes ago, Magdalena said:

To nije Pravoslavna crkva nego je Crkva ,zajednica svih vjernih Isusu Kristu koji vrše volju Bozju. I iz Pravoslavne crkve nece biti svi spaseni . Ne spasavate te zajednica kojoj pripadaš nego Isus Krist ,ako si mu vjeran i činis sto ti je zapovijeđeno.

To jeste Pravoslavna Crkva. Crkva je uvijek zajednica vjernih koji ISPRAVNO vjeruju. Jedino Pravoslavna Crkva neprekinuti kontinuitet učenja od apostola do danas. To je ono što se u pravoslavlju naziva apostolskim prejemstvom.

• Autor
29 minutes ago, pints said:

Ipak ništa od iznenađenja. 😁

Kao što rekoh to nije my cup if tea. Imam na "svojoj" strani dovoljno fanatika koji na sve ostale gledaju svisoka, a naravno pravoslavci su im otpadnici. O protestantima da ne govorim. To je oholost i ništa drugo. Tako su farizeji mislili da su ispravniji od svih pa je Isus jasno rekao što misli o tome.

Hrišćanstvo je oduvijek bilo dogmatično. Apostoli u poslanicama osuđuju jeretike i krivovjernike, Otkrivenje izričito imenuje nikolaite kao jeretike. Popularno je percipirati hrišćanstvo kao "catch all" vjeru u kojoj ima mjesto za svaki mogući stav o Bogu i Hristu, na način kako je to prisutno u nekim (ne svim) protestantskim denominacijama, ali to nije apostolsko hrišćanstvo. Nije fanatizam isticati jedinstvenost Crkve u odnosu na druge vjerske zajednice, fanatizam je kad ljudi sebe smatraju boljim od drugih samo zato što su pripadaju određenoj denominaciji, ma bila ta denominacija i ispravna Crkva. Ali to je protivno Hristovim riječima. Kome je više dano, od njega će se više i iskati. Neće pravoslavci na sudu biti povlašteni samo zato što su pravoslavci, već će se suditi i njima po njihovoj vjeri i djelima. Nepravoslavni koji su živjeli vrlinski će bolje proći na sudu ne nepokajani grešnici koji su bili pravoslavne vjere.

Razlike u učenjima između katolika i pravoslavaca su toliko minimalne da se mogu svesti na karikaturu. Naravno, ako se ukloni politička dimenzija.

• Autor

Nisu baš minimalne. Uzmi položaj rimskog pape. Rimokatolici kažu da je on iznad svih episkopa, da su mu drugi potčinjeni, da je bezgrešan kad govori ex cathedra. To nisu male stvari.

11 minutes ago, Maki said:

To jeste Pravoslavna Crkva. Crkva je uvijek zajednica vjernih koji ISPRAVNO vjeruju. Jedino Pravoslavna Crkva neprekinuti kontinuitet učenja od apostola do danas. To je ono što se u pravoslavlju naziva apostolskim prejemstvom.

Ti to hoces reci da ce se samo pravoslavci spasiti i to svi koji pripadaju pravoslavlju?

(21) Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih. (Mt 1:21)

Šta znači da Krist spasava od grijeha? Ko god čini grijeh, rob je grijeha. Krist nas oslobađa od ropstva grijehu, kako bismo mogli živjeti u pravednosti. Također nas oslobađa od kazne za grijeh: vječnog pakla. To je veličanstveno spasenje i veličanstvena Radosna vijest dana svima koji povjeruju .

• Autor
4 minutes ago, Magdalena said:

Ti to hoces reci da ce se samo pravoslavci spasiti i to svi koji pripadaju pravoslavlju?

Ne svi pravoslavni.

4 minutes ago, Magdalena said:

(21) Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih. (Mt 1:21)

Šta znači da Krist spasava od grijeha? Ko god čini grijeh, rob je grijeha. Krist nas oslobađa od ropstva grijehu, kako bismo mogli živjeti u pravednosti. Također nas oslobađa od kazne za grijeh: vječnog pakla. To je veličanstveno spasenje i veličanstvena Radosna vijest dana svima koji povjeruju .

Tako je, svima koji POVJERUJU. Ali ta vjera mora biti ispravna, a ne pogrešna. Inače je to put u propast.

4 minutes ago, Maki said:

Nisu baš minimalne. Uzmi položaj rimskog pape. Rimokatolici kažu da je on iznad svih episkopa, da su mu drugi potčinjeni, da je bezgrešan kad govori ex cathedra. To nisu male stvari.

To nisu doktrinarne razlike već političke i kulturološke. Jedino je Filioque doktrinarna razlika, ali toliko mala da bi se bez problema riješila da ima volje. Možda jednog dana.

• Autor
1 minute ago, pints said:

To nisu doktrinarne razlike već političke i kulturološke. Jedino je Filioque doktrinarna razlika, ali toliko mala da bi se bez problema riješila da ima volje. Možda jednog dana.

Kako papska nepogrešivost nije doktrinarna razlika?

3 minutes ago, Maki said:

Ne svi pravoslavni.

Tako je, svima koji POVJERUJU. Ali ta vjera mora biti ispravna, a ne pogrešna. Inače je to put u propast.

Vjera je ispravna kad vršimo volju Bozju. "Braca moja i majka moja oni su koji vrše volju Oca mojega" Da su takvi samo u pravoslalju ,a ne nigdje drugdje to ne moze biti i to je herez teska. " I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada" to kaze Isus Krist. Ti tvrdis drugo .

• Autor
upravo, Magdalena said:

Vjera je ispravna kad vršimo volju Bozju. "Braca moja i majka moja oni su koji vrše volju Oca mojega" Da su takvi samo u pravoslalju ,a ne nigdje drugdje to ne moze biti i to je herez teska. " I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada" to kaze Isus Krist. Ti tvrdis drugo .

Opet ponavljam, hrišćanstvo je dogmatična religija. Ne bi apostoli upozoravali na jeretike da je dovoljno vjerovati u Hrista kako god nekome paše.

1 minute ago, Maki said:

Kako papska nepogrešivost nije doktrinarna razlika?

Pa nije. Nije se crkva podijelila zbog različitih gledišta o Bogu, već zato što su se biskupi posvađali oko toga tko je glavni. Ne mislim da je to doktrinarna razlika, jedan pošteni sabor uz puno dobre volje bi sve to riješio. Ali taj sabor se neće dogoditi još dugo vremena prvenstveno zbog (svjetovne) politike.

• Autor
3 minutes ago, pints said:

Pa nije. Nije se crkva podijelila zbog različitih gledišta o Bogu, već zato što su se biskupi posvađali oko toga tko je glavni. Ne mislim da je to doktrinarna razlika, jedan pošteni sabor uz puno dobre volje bi sve to riješio. Ali taj sabor se neće dogoditi još dugo vremena prvenstveno zbog (svjetovne) politike.

Nisam siguran da je to tako jednostavno. Velika je stvar reći da je neko nepogrešiv po osnovu svoje titule.

1 minute ago, Maki said:

Nisam siguran da je to tako jednostavno. Velika je stvar reći da je neko nepogrešiv po osnovu svoje titule.

Kao što pravoslavlje tvrdi da ima kontinuitet pravovjerja, tako katolicizam tvrdi da ima jedinstvo sa Petrovim nasljednikom. A Petrov nasljednik nije bilo tko! 😃 Puno je tu ega i duhovne oholosti na obje strane. Lijepo je da se radi na ponovnom ujedinjenju, ali prije toga će morati reterirati i jedni i drugi. Bolje da to učinimo sami nego da nas Krist mora povući za uho i pitati jesmo li normalni!?!?

Edited by pints

Napravite račun ili se prijavite za komentiranje

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.