Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ropstvo u Bibliji: Duboko značenje kroz Stari i Novi Zavjet

Featured Replies

Hajde da pričamo o ropstvu u Bibliji. Dobio sam poruku od jednog ogorčenog ateista koji mi je rekao: „Kako možeš vjerovati u Boga koji odobrava ropstvo?“ U Starom Zavjetu, rekao je, kao da on zapravo odobrava ropstvo. Pa sam pomislio, u redu, možda je ovo iskreno pitanje, i zapravo ono objašnjava cijelu spasenje, pa ću biti sretan da odgovorim na ovo pitanje. Zapravo je to jako lijepo pitanje s jako lijepim odgovorom. Ali kad sam ponovno pročitao pitanje, mogao sam osjetiti aroganciju i ton, pa sam pomislio da ovo možda nije iskreno pitanje, ali ipak sam odlučio odgovoriti jer je još uvijek dobro pitanje. Kroz cijelu Bibliju vidimo iste teme i iste priče, a ropstvo je jako prisutna tema kroz Bibliju. Odmah nakon što Jakov odjene odjeću svog brata Ezava i prevari svog oca Izaka da mu da blagoslov, Jakov prima blagoslov. Kasnije otkrivaju da je lagao, ali on ipak dobije blagoslov.

Nakon toga ulazi u ropstvo s Labanom. Istu šablonu vidimo i kasnije s Kanaancima, koji nose poderanu odjeću da prevarom uvjere Jošuu da im da građanstvo u Izraelu. Jošua otkrije da su lagali, ali i dalje im daje obećanje, ali onda ih čini svojim robovima. Zatim imamo Rutu i Boaza, gdje Naomi i Ruta smišljaju kako da Boaz oženi Rutu, te ona odlazi i radi ono što joj je rekla i leži pod Boazovim nogama. On je pokriva svojim plaštom i ona ulazi u brak, koji je također oblik ropstva – služenje. Vidimo također da Adam i Eva, kad su sagriješili, oblače odjeću i tada postaju robovi Zemlji. Oni su doslovno zatočeni, kao što izraste trnje na zemlji, što je poput organskog bodljikavog žice, i moraju obavljati težak rad. Ovaj obrazac ponavlja se kroz cijelu Bibliju, u pričama, svim pričama. Onda u Novom Zavjetu vidimo da smo mi robovi Bogu, robovi pravednosti, robovi Kristu. Mi smo ambasadori u lancima. Biblija puno govori o tome kako smo robovi na Božjoj plantaži spasenja. Mi čekamo pred vratima da se naš Gospodin vrati, dok beremo plodove na polju.

istockphoto-163861726-612x612.jpg

Ako pokušamo pobjeći, Gospodin će ostaviti ostalih 99 i doći po nas. To govori o ropstvu – mi smo robovi. Kršćani smo robovi. Kupljeni smo i plaćeni po cijeni i više ne pripadamo sebi. Što to zvuči? Zvuči kao da smo robovi. Kada vidimo primjere ropstva u Starom Zavjetu, to nije nešto prljavo jer su ljudi tada bili zli. Tako kao što je Mojsije dopuštao da se ljudi razvedu zbog okorjelih srca, ropstvo je dopušteno u Božjoj dopuštajućoj volji, a ne u Njegovoj prvobitnoj namjeri. Međutim, to je još uvijek oblik spasenja. Nismo svoji, kupljeni smo i plaćeni po cijeni – robovi smo Božji. Svi počinjemo kao robovi grijeha, što znači da smo izgubljeni. Osoba koja je poslala ovu poruku vjerojatno je još uvijek rob svojem grijehu. Bog nas oslobađa od toga, ali ne da bismo bili slobodni, nego da bismo postali robovi Njemu – robovi spasenja, robovi pravednosti, robovi Kristu.

Tako kroz Novi Zavjet vidimo da smo kupljeni i plaćeni po cijeni. U Starom Zavjetu imamo fizičke primjere toga, dok u Novom Zavjetu imamo duhovne primjere. Kršćanin prelazi iz ropstva grijeha u ropstvo pravednosti, u službu Kristu. To je kao voda koju Isus pretvara u vino jer postajemo Njegovi prijatelji, a vino je ono što se daje prijateljima na svadbenoj gozbi. Onda postajemo nasljednici kraljevstva. To znači da prelazimo iz ropstva grijeha u ropstvo Kristu, u prijatelje, u obitelj. To je put kršćanskog putovanja. Naslijeđujemo Božje kraljevstvo. Ovi drugi ljudi ostaju robovi grijeha i na kraju idu u pakao, gdje su robovi grijeha zauvijek. Dakle, kad vidite ropstvo u Starom Zavjetu, to je predivan odraz Novozavjetnog spasenja po milosti. Jer sve u Starom Zavjetu priprema nas za Novozavjetnu spasenje. I završio bih s jednim primjerom. Imamo Noe, koji je u Starom Zavjetu bio jedan čovjek, stolar, koji koristi čavle u rukama da izgradi ploveći zaklon za jednu obitelj kako bi se podigla iznad Božjeg gnjeva, iako je i dalje bila podvrgnuta valovima toga gnjeva. To je posvećenje.

Tako u Starom Zavjetu fizičko odražava duhovno u Novom Zavjetu. Dakle, kad vidite ropstvo u Starom Zavjetu, pogledajte Novozavjetno spasenje i vidjet ćete kako funkcionira, a onda ćete shvatiti da ste vi robovi pravednosti, ambasadori u lancima, robovi plaćeni po cijeni, više ne pripadate sebi. Čekate pred vratima za povratak Gospodara. Ako pokušate otići, Gospodar će ostaviti ostalih 99 i doći po vas dok berete polja. A sve starozavjetno ropstvo je samo predivno ogledalo toga. Dakle, odgovor na pitanje je da ovo arogantno pitanje pokušava opravdati vaš život u grijehu i postavljati pitanje svemogućem svetom Bogu. Možda biste trebali zapravo pokušati razumjeti što Biblija znači, a ne samo znati što kaže.

• Kalu2312

A ja uvijek mislim da smo samo u Kristu slobodni.Da je to jedina prava sloboda. Mozda smo slobodni robovi ?

• Autor
4 hours ago, Magdalena said:

A ja uvijek mislim da smo samo u Kristu slobodni.Da je to jedina prava sloboda. Mozda smo slobodni robovi ?

Naravno da jesmo to i je bit. Ovo je sve samo recimo parafrazirano i odgovor je dan iz drugog kuta simbolika riječi rekao bih. Uostalom Biblija i Krist naglašavaju slobodu kao i slobodnu volju koja je već godinama unazad diskutabilna tema u teologiji pogotovo među filozofima. ☺️

• Kalu2312

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.