Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1. Korinćanima 15 : 24 - 28, kaotični prijevodi

Featured Replies

15,24 Onda svršetak, kad preda kraljevstvo Bogu i Ocu,  kad dokine svako poglavarstvo i svaku vlast i silu.     (Šarić …)

15,25  Jer njemu valja kraljevati, dok ne podloži sve neprijatelje pod noge svoje.

15,26   A kao posljednji će se neprijatelj uništiti smrt;

15,27 "Jer je sve pokorio pod noge njegove." A kad veli, da je sve njemu pokoreno, jasno je, da je osim onoga, koji je njemu sve pokorio.

15,28      A kad mu bude sve pokoreno, tada će se i sam Sin pokoriti onome, koji mu je sve pokorio, da bude Bog sve u svemu.

Ovi stihovi su kaotični i proturječni koji god prijevod da sagledavamo. Gledao sam hrvatskih pet i svjetskih oko 20, nigdje pametno složene stihove. Primjera radi koristit ću sad Šarićev.

Ako sagledavamo Nazarećaninov ukaz da mu je Otac dao ovlasti nad sudom ili sređivanjem sitoacije na zemlji (uspostavu Kristove vlasti, kraljevstva), što je vidljivo iz stihova 24 i 25, ali u stihovima 27 a naročito 28 saznajemo da to pokoravanje Isus nije niti izvodio već je za njega to izveo Otac "koji mu je sve pokorio". Razni prijevodi sa stihovima 27 i 27 doista svašto različitog izvode. Inače gornji stihovi se kod nekih tumača koriste da se ospori Isusovo vječno bog-vladanje, ali suprotno tome Danijel i Otkrivenje govore da je Isus dostojan vječne vlasti i da će tako biti.

• Spirit Junkie
9 hours ago, Slap said:

A kad mu bude sve pokoreno, tada će se i sam Sin pokoriti onome

Ne trebaju nam prijevodi, ovo je tako jasno. Isus će se na kraju pokoriti Ocu, da Otac bude Bog u svemu.

240_F_750923797_CoHqG7Su3o40JjndJTDITWYHrNvGfu8O.jpg

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Autor
30 minutes ago, καιnos said:

Ne trebaju nam prijevodi, ovo je tako jasno. Isus će se na kraju pokoriti Ocu, da Otac bude Bog u svemu.

Kraj je drugo.

Problematika je "u međuvremenu" jer stih 25 kaže da Sin sve pokoruje, a stih 27 kod mnogih prevoditelja govori da Otac sve pokoruje i stavlja sve pred Sina ali ne i samog sebe. I drugih zavrzlama imamo kod raznih prevoditelja.

• Autor
39 minutes ago, καιnos said:

Ajdemo još ovo; Da Otac bude "Bog u svemu"a Sin da to više ne bude? Da li to znači da Otac jednog trenutka nije bio "Bog u svemu"? Da li to dalje znači da Sin neće cjelokupno stvareno i dalje da "nosi" i da će ga Otac time maknuti sa pozicije njemu "zdesna" ?

Hebrejima 1,3

On, koji je odsjaj Slave i otisak Bića njegova te sve nosi snagom riječi svoje, pošto očisti grijehe, sjede zdesna Veličanstvu u visinama;

• Spirit Junkie

Ja sam već rekao kako vjerujem. Isus je rođenje naslijedio Očevo božanstvo, ali je imao početak. Sve što Sin vidi da čini Otac, čini i on sam. To je rekao Isus za sebe. Ako može činiti sve što i Otac, onda može stvarati, održavati i sve činiti. Ali se zna ko je izvor svega, to je Bog Otac. Isus je Bog po prirodi, izišao je iz Očevih grudi i ima njegovu supstancu. Ja ne vjerujem kao Jeh. svjedoci da je Isus stvoreno duhovno biće. Ima više citata gdje se spominje da Isus ima svoga Boga, što nešto govori, ali mnogi zanemaruju tu činjenicu.

• Autor
15 hours ago, καιnos said:

Ja sam već rekao kako vjerujem. Isus je rođenje naslijedio Očevo božanstvo, ali je imao početak. Sve što Sin vidi da čini Otac, čini i on sam. To je rekao Isus za sebe. Ako može činiti sve što i Otac, onda može stvarati, održavati i sve činiti. Ali se zna ko je izvor svega, to je Bog Otac. Isus je Bog po prirodi, izišao je iz Očevih grudi i ima njegovu supstancu. Ja ne vjerujem kao Jeh. svjedoci da je Isus stvoreno duhovno biće. Ima više citata gdje se spominje da Isus ima svoga Boga, što nešto govori, ali mnogi zanemaruju tu činjenicu.

BOG SE NE MOŽE POSTATI VEĆ SAMO BITI; jer ono što postaje može i da nestaje. Bog je priroda vječnog. Isus u poniženoj ljudskoj prirodi prihvata i to da "ima svoga Boga". Ta sitoacija više ne postoji.

• Spirit Junkie
17 minutes ago, Slap said:

Isus u poniženoj ljudskoj prirodi prihvata i to da "ima svoga Boga"

Pa već sam gore robiveku objasnio...evo: Isus je rekao Mariji - ne dotiči me se jer još nisam uzišao svome Bogu. Ti ćeš reći da je to on rekao zato što je bio čovjek. Isus je uzišao na nebo, ali Pavle i Petar kažu u svojim poslanicama Otac i Bog našeg Gospoda Isusa Krista. Proslavljeni Isus se javlja Ivanu u Otkrivenju i kaže - ko pobijedi postavit ću ga stupom u hramu Boga svojega. Bilo to da je Isus rekao dok je bio čovjek, ili proslavljen na nebu, on uvijek misli isto o svome Ocu.

• Autor
57 minutes ago, καιnos said:

Pa već sam gore robiveku objasnio...evo: Isus je rekao Mariji - ne dotiči me se jer još nisam uzišao svome Bogu. Ti ćeš reći da je to on rekao zato što je bio čovjek. Isus je uzišao na nebo, ali Pavle i Petar kažu u svojim poslanicama Otac i Bog našeg Gospoda Isusa Krista. Proslavljeni Isus se javlja Ivanu u Otkrivenju i kaže - ko pobijedi postavit ću ga stupom u hramu Boga svojega. Bilo to da je Isus rekao dok je bio čovjek, ili proslavljen na nebu, on uvijek misli isto o svome Ocu.

Trebaš razlikovati Boga Oca, Sina Božijeg i treću osobu boštva koja još nije ustoličena a zove se Sin Čovječji.

Isus Nazarećanin uzlazi na Nebo svome Bogu koji je Sin Božji. Čudno ti je da. Ali evo objašnjenje; za Mesiju u starom zavjetu stoji da će dobiti zemlju u baštinu. Baština je ono što mu prije nije bila a sad postaje. I kad se ustočiči. na zemlji kao kralj i Bog za njega se prorokuje da će se zvati Bog Silni, Otac vječni. Aha, evo ti Oca sada.

U Nebesima nad Nebesima ustolićen je prvi (od strane Duha Svetoga) Bog Otac. Na Nebesima nakon toga Otac ustoličuje Sina kao Boga Nebesa. Tog Boga vidi Izaija na prijestolju i on mu se predsavio kao Jahve, a Ivan u svom evanđelju kaže da je Izaija vidio Krista. Kod tog Boga sad prebiva Isus Nazarećanin koji je njegva emanacija i njega zapravo naziva svojim Ocem jer je njegova emanacija. Da si pažljivije sagledavao moje tekstove ovdje ovo bi ti bilo jasno.

U SZ proroštvu i Otkrivenju stoji da na zemlju dolazi Jahve da spasi Izrael. Stoji da će mu odjeća biti crvena od krvi. U Otkrivenju piše d da će Sinu biti krvava odjeća. Dakle ista osoba. U Otkrivenju stoji da na zemlju dolaze Bog i Jaganjac, a onda na kraju Otkrivenja pozdravlja se dolazak samo Jaganjca "Dođi Isuse". Dvije Osobe Bog i Jaganjac "utapaju" se u jednu osobu, Jaganjca zato jer su jedna duhovna osoba, Bog.

Edited by Slap

• Autor
1 hour ago, καιnos said:

Proslavljeni Isus se javlja Ivanu u Otkrivenju i kaže - ko pobijedi postavit ću ga stupom u hramu Boga svojega.

Kao što sam već rekao Isus koji se javlja Ivanu još nije na zemlji ustoličen kao Bog Otac cijele zemlje.

A sad ti dajem zadatak da si razjašniš svoju gornju rečenicu kroz Isusov ukaz iz Otkrivenja 3:21 gdje Isus kaže da će pobjednici baštiniti prijestolje njegovo na njegovom prijestolju, a kad Isus kao Sin Čovječji dolazi na zemlju ti pobjednici će doći sa Neba sa njime i tamo će biti uz njega ustoličeni kao kraljevi zemlje, kraljevi dvanaest plemena. Tada se realizira tvoja gornja rečenica da će pobjednici biti stup u hramu svojega Bogai biti njemu "zdesna" a taj Bog je sada kako vidiš - Nog Sin Čovječji. Sad vidiš zašto sam ja najpametniji teolog kristologije na svijetu. Ali ovo je sitnica u odnosu na ono što objašnjavam.

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.