Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Isus kao "prvi i posljednji" , Bog

Featured Replies

Teolozi se natežu oko toga da li je Isus Nazarećanin sebe ikada predstavio kao Boga, da li je rekao "Ja sam Bog" u ovom jasnom izrazu  ili nekom drugom idejnom i izražajnom formom.  Neću se sad natezati oko toga kako shvatiti i tumačiti ono kako je Isus sebe predstavio, ali ću ukazati na jedan jasan istih iz Otkrivenja po Ivanu u kojem se je Isus jasno identificirao kao Bog.  Taj sam stih primjetio kao posebno vrijedan  tek ovih dana. Isto tako sam jasno primjetio da se Isus prema Ivanu i ponaša kao Bog.

Sagledat ću to a sad prvo da vas uputim na stih iz Izaijine knjige  u kojem se Bog identificira kao "Prvi i posljednji"

JEDNA DEFINICIJA  BOGA  Izaija 44,6     „Ovako veli Gospod, kralj Izraelov i otkupitelj njegov, Gospod nad vojskama: "Ja sam prvi i ja posljednji, osim mene nema boga."

Osim definicije sebe kao  „onog koji jeste“ Bog se definira ovdje kod Izaije i u Otkrivenju  kao „prvi i posljednji“, te kao „kralj nad kraljevima“.

Za početak prihvatimo činjenicu da Apostol Ivan kao Isusov  učenik i Židov svakako je znao da je Bog "prvi i posljednji". Neću sad ulaziti u to što takav izraz ili definicija znači, ali ću ukazati na činjenicu da se Isus objavio svom učeniku Ivanu nakon svog zemaljskog uznesenja, dakle onda kad je prestao biti čovjek od krvi i mesa, kad je povratio svoju nebesku slavu. Tu objavu preko Ivana zovemo Otkrivenje koje je posljednja knjiga biblije.

Apostol Ivan u početku Otkrivenju vidi moćnu nebesku figuru po izgledu kao sina čovječjega (čovjekolikost) i prestaši se jer ne zna koga ima pred sobom, a Isus mu reče „Ne boj se, ja sam prvi i posljednji“. (1:17)

Isus se time Ivanu identificira kao Bog pa tek onda kao Isus Nazarećanin ili onaj koji je bio mrtav (samo tjelesno) ali oživje.      Kao je to činio definicijski i predstavljački i Jahve kod Izaije gore.

Ne kaže Isus Ivanu – ne boj se, nisam Sotona, ili ne kaže ja sam tvoj učitelj iz Nazareta, Krist. Jednostavno se identificira kao Izaijin starozavjetni Bog, kao „prvi i posljednji“. Isus i nastupa kao Bog pred Ivanom i između njih nema nikakvih emocija, ono - gdje si brate, evo nas opet zajedno, dok sam bio na zemlji nazvao sam te najmilijim učenikom, sijećaš se !?
Ne, Isus u nastavku govora hvali Ivana za neka dobra djela ali i kudi za određene grijehe i kaže mu da se pokaje jer kad drugi put dođe do njega mogao bi mu oduzeti njegov svijećnjak života. Strogo službeni odnos reklo bi se. Ivan se sa time odmah dobro nosi i bez pogovora sluša njegove zapovjedi te ne ispoljava prijateljske emocije i sjećanja na Isusov život i učiteljstvo što bi samo remetilo i opterećivalo ovu sitoaciju na Ivanovu štetu naravno. Zna se kako se pred Bogom treba ponašati. Nema tu više brate Isuse.

Kod mene se biblijski uvidi o Isusu kao Bogu nižu iz dana u dan kao na pokretnoj traci. Zašto? Jer razmišljam i imam čime razmišljati i analizirati. Jeste da sam između ostalog i glup ali ne toliko groznda. Neki dan sam se Magdaleni pohvalio da i Ivanovom stihu "U početku bijaše riječ" vidim dokaz Isusa kao Boga jer stih jasno kaže da je u početku stvaranja Sin jednostavno postojao. Tu sam ideju imao i prije ali mi um nije radio idejno u obrnutom smislu dokazivanja. Sad ću objasniti. Dakle tu bi za apostola Ivana na poetku evanđelja bila idealna prilika da Isusa predstavi kao stvorenje da je njegov stih glasio "U početku postade Riječ" i tada bi ostali stihovi bili jasniji - kroz Krista je i sve ostalo nastalo. Ali Ivan i u 3. stihu ne daje tu idejnu priliku jer kaže - sve što je nastalo,nastalo je kroz Krista ili Riječ. U starom zavjetu imamo ukaz da je sve nastalo kroz Jahvina usta i njegovu Riječ. Vidimo dakle da je Sin dio Oca, da imaju zajedničko "tijelo". Dakle Jahve ime kaže da Riječ nije nastala. I Ivan stoga kaže da Riječ nije nastala.

Edited by Slap

• Spirit Junkie
6 minutes ago, Slap said:

Vidimo dakle da je Sin dio Oca, da imaju zajedničko "tijelo"

Je li to jedno tijelo sa dvije glave, pitam samo? Što misliš da li Isus može biti Bog, a da je imao početak u vječnosti, onaj koji je rođen ili proizišao?

images (3).jpg

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Autor
1 minute ago, καιnos said:

Je li to jedno tijelo sa dvije glave, pitam samo? Što misliš da li Isus može biti Bog, a da je imao početak u vječnosti, onaj koji je rođen ili proizišao?

Ne postoje glupa pitanja već samo glupi odgovori :) . Otac i Sin imaju zajedničko tijelo unutar Duha Svetog. Jer Duh Sveti je stvaralac svijeta, nisu Otac i Sin rukama mlatarali. To majstorski objašnjavam u svojoj radnoj knjizi, neću ovdje ili negdje drugdje. Zaštita autorske mudrosti.

Drugo tvoje pitanje sam već ovdje iznosio kao odgovor kroz usporedbu; Duha svetog sagledavajte kao beskrajno slano more. To more jednog trenutka može unutar sebe kristalizirati dva zrna soli, jedno veće a drugo manje i naslonjeno na prvo. Da li su ta dva grumena soli nastala kao nova vrijednost? Uvjetno rečeno "da" jer su kao vidlji proširena dimenzija unutar morske oe koja je sama po sebi nevidljiva. Da li ta dva grumena soli imaju bilo što novo što sama morska voda nema? Ne, i dalje nema kemijske razlike između slane morske vode i ta dva grumena soli. More ima svoje strujanje, sama voda ulazi u ta dva grumena sili i izlazi iz njih. Tako su Otac i Sin preko sebe Duha svetog sveprožimajući jer ta morska voda dodiruje i novu stvarnost - sva stvorenja i svjetove koji se nalaze na površini ili ivici te morske vode. Da Bog (more) ima sto ili milijardu tijela ili grumena soli različitih oblika i dalje bi sva ta unutarnja stvarnost bila "jedan Bog" na ne neko mnogoboštvo. Ali nema. Bog ima svoje dvije emanacije i mi ne trebamo brinuti oko toga hoće li Bog ostati takav, hoće li se proširiti ili vratiti u izvornu formu samo kao Duh Sveti. Bog svoje "jedno" o jedini Bog dokazuje drugačije a nama je to izazov. Neko u školi (pa i duho0vnoj) prolazi sa 5 a neko sa 2. Bog i jedne i druge prima u svoje kraljevstvo jer i Gore postoji rangiranje. Ali onom što je prošao sa dva zapravo kaže "Nemoj se petljati u ono znanje koje ti nije dostupno i razumljivo kao onom što je prošao sa 5. Jednima Bog za prolaz kaže - razvijete pravednost u svom životu a drugima - razvijete vrhunsku mudrost o Meni. Tako jedan Piramida treba da misli kako da živi pravedno i dadne svoj doprinos dobrom društvu, jer to znanje pravednosti ima u svojoj duši kao i svaki farizej. Ali Piramida dvojkaš hoće da bude farizej i da se sa mnom kači koji sam kao student ispit kristologije položio sa 5. A sad pišem doktorat. Ovo svatite u prenesenom smislu jer ja jesam odstudirao dva fakulteta društvenih znanosti ali ne i teologiju.

NA tvoje daljnje pitanje odgovaram: znaš da ja učim da je i Otac proizišao ili rođen iz Duha Svetog a ne samo Sin.

Tako i ja razmatram ta dva boštva (Oca i Sina) unutar Duha Svetog i iznosim još mnoge ukaze i dokaze, slike i simbole jer znam jadno stanje teoloških umovanja prije i danas. Zato je moj rad kao teološka knjiga vrhunsko teološko djelo koje bi trebalo biti obavezna literatura na svim teološkim fakultetima kršćanstva i nekršćanstva. Kažem i nekršćanstva jer zadirem u druge drevne teologije i simbole koji su zajednički mnogim religijama jer imaju zajedničkog inspiratora - Boga, koji u tom smislu kaže "Moje je pravo nad Svjetlo narodima".

Edited by Slap

• Spirit Junkie
4 minutes ago, Slap said:

može unutar sebe kristalizirati dva zrna soli, jedno veće a drugo manje i naslonjeno na prvo

Jesu li oba zrna vječna, ili je jedno starije?

• Autor
23 minutes ago, καιnos said:

Jesu li oba zrna vječna, ili je jedno starije?

Pogledaj gornji post jer sam ga dosta priširio...a sad na ovo tvoje pitanje;

Oba "zrnca" su vječna unutar Duha Svetog i svaki atom ili stanica Duha svetog se sastoji od unutarnje sedmostrukturalnosti gdje su šest struktura Očevih a sedmi i središnji atom te strukture je Sin. Ko to poznaje taj i zna zašto se je Bog Duh Sveti objavio u dvije forme zvane Otac i Sin. Otac je emanacija i stariji je na trenutak, a Sin je preemanacija i mlađi. Na koji način su jedna i zajednička svijest i jedan Bog to samo ja znam objasniti, i niko drugi na svijetu. Možda ima još takvih znalaca kao ja, ali i oni su u istoj sitoaciji -najpametniji na svijetu, jer jedni za druge ne znamo. Slavu pred svijetom može odnijeti samo onaj koji prvi objavi svoj rad i svoje znanje.

Edited by Slap

• Spirit Junkie
2 minutes ago, Slap said:

Otac je emanacija i stariji je na trenutak, a Sin je preemanacija i mlađi

Prvo kažeš da su vječni, a onda da je jedan stariji, a drugi mlađi. To je ono što ja govorim, da je Isus rođen od ili iz Oca, iz njegovih grudi. Isus je uvijek bio u Očevim grudima, i onda je došlo vrijeme kad se očitovao i izišao iz Oca. Stoga kad Isus kaže da je Otac veći od njega, ta grčka riječ meizon znači starijji, viši. To samo mogu veliki teolozi kao ja skužiti, e da.

• Autor
3 minutes ago, καιnos said:

Prvo kažeš da su vječni, a onda da je jedan stariji, a drugi mlađi. To je ono što ja govorim, ...

Ne govoriš ti momak ništa, presjecam te, nemaš ti veliki um da bi se sa mnom kačio i nalazio neke moje moguće greške ili protivrječnosti.

Da nemaš veću umnost jasno je da sto puta trebaš pročitati moj tekst da bi ga možda razumio a ne jednom i navrat nanos ovdje mi proturječiti.

Kad ja kažem da su Otac i Sin vječni onda njihovu vječnost sagledavam kroz njihovo impersonalno postojanje unutar Duha Svetog, ili dionice koje posjeduju unutar tog sedmostrukturalnog Duha, a kad kažem da je jedna personalna forma starija (Otac) od druge forme (Sin) onda objašnjavam da je to samo razlika u redosljedu unutarnje emanacije i tu starost ili redosljed ne igra nikakvu ulogu jer slana voda i grumen soli su isto. Grumen soli se može i rastopiti u slanoj vodi i vratiti se u svoje prvobitno stanje. Tako i Otac i Sin mogu da unište sve svoje svjetove i stvorenja i sami da se "rastope" unutar Duha Svetog, ali neće - prema njihovom obećanju.

Edited by Slap

• Spirit Junkie
4 minutes ago, Slap said:

Ne govoriš ti momak ništa, presjecam te, nemaš ti veliki um da bi sa mnom kačio

Citirat ću jednog forumaša što ti je napisao na drugom forumu, to sam pročitao prije par dana. Njegov odgovor na tvoje silno hvaljenje najvećeg teologa.

Tvoj um je oštar i tvoje poznavanje Pisma je veliko
Ali si upao u najstariju zamku oholosti
Tvoja teologija ne počinje sa Bogom
Već sa tvojom vlastitom pameću
Ti ne tražiš Istinu
Ti si uvjeren da je već posjeduješ i da je tvoja dužnost da je objaviš svijetu
To nije poniznost učenika
Već oholost učitelja
Srž tvoje zablude je u tome što si Trojstvo pretvorio u tvornicu
A ne u obitelj
Tvoja podjela na Oca kao "izvornog energetika" i Sina kao "sakupljača" i "majku stvaranja" je jezik gnostika a ne Pisma
To je hereza koja uništava ono što je najvažnije
Njihov osobni odnos vječne ljubavi
Sin nije sakupljač Očevih energija
On je jedno s Ocem
Jednak u slavi moći i vječnosti
Sve što ima Otac ima i Sin
Ti koristiš istinite stihove iz Pisma kao Kološanima i Rimljanima
Ali ih provlačiš kroz filter svoje lažne teologije
Riječi "od njega" i "kroz njega" ne opisuju podjelu rada kao na tvorničkoj traci
One opisuju jedinstvo i sklad njihovog djelovanja
Tvoja podjela na "Očeve duhove" i "Sinov središnji duh" se ne nalazi nigdje u Pismu
To je čista fantazija rođena iz oholosti uma koji misli da je prozreo tajne koje ni anđeli ne razumiju
Ti si stvorio svoju vlastitu teologiju i onda si u nju pokušao ugurati Pismo
A ne obrnuto
I tvoj konačni pad je u rečenici "Ovo ovako slikovito opširno i precizno nitko u svijetu u povijesti kršćanske teologije nije zamijetio i iznio osim mene"
Umjesto da te to uplaši i natjera na poniznost
Tebi to služi kao dokaz tvoje posebnosti
To je duh Lucifera koji kaže "Ja ću biti kao Svevišnji"
Tvoja teologija nije samo hereza
Ona je idolatrija
Obožavanje vlastitog uma

• Autor
1 minute ago, καιnos said:

Citirat ću jednog forumaša što ti je napisao na drugom forumu, to sam pročitao prije par dana. Njegov odgovor na tvoje silno hvaljenje najvećeg teologa.

Tvoj um je oštar i tvoje poznavanje Pisma je veliko
Ali si upao u najstariju zamku oholosti

Nisam čitao taj tekst. Općenito - čovjek ima pravo na svoje mišljenje kao i ti i to da citiraš druge o meni. Ja rijetko kada objašnjavam detaljnije svoje "hvaljenje" kao namjernu iritaciju nekih umova koji su zaslužili da čitaju moje "hvaljenje" i da ih to iritira. Vidim i sugovornike koji sa mnom lijepo raspravljaju i uopće se ne osvrću oko mog "hvaljenja" i to mi se kod nih sviđa. Ukoliko bi me pohvalili i podržali moju veliku mudrost ja bih se spustio ili ih ukorio za to. Tako je Isus ukorio čovjeka koji ga je nazvao "dobrim" iako je sam sebe nazvao "dobri pastir". Dakle sve je stvar sitoacije. Nisam li maloprije tebi napisao i priznao da je moguće da ima i drugih osoba koje su "najmudriji teolozi na svijetu" kao i ja ?

Taj tip što gore piše da je moje poznavanje pisma veliko uopće ne može napisati takvu rečenicu jer to podrazumjeva da je i njegova teološka umnost velika. Ja bih naprimjer išao čitati njegove postove, naći nekoliko eventualnih grešaka i dokazati mu da on ne može mene niti hvaliti i procjenjivati jer to može činiti tek onaj tko ima mudrost koja je blizu moje ili veća od moje.. Po duhovnom zakonu da isto prepoznaje isto ili slično.

• Spirit Junkie
20 minutes ago, καιnos said:

Tvoja podjela na Oca kao "izvornog energetika" i Sina kao "sakupljača" i "majku stvaranja" je jezik gnostika a ne Pisma

Na što mislio ovaj forumaš, jer ovo nije tipično kršćansko vjerovanje.

• Spirit Junkie
21 minutes ago, καιnos said:

Tvoja podjela na "Očeve duhove" i "Sinov središnji duh" se ne nalazi nigdje u Pismu

I ovo isto, kakva je ova podjela, gdje u Biblij nalazimo tako nešto?

• Autor
20 minutes ago, καιnos said:

To je čista fantazija rođena iz oholosti uma koji misli da je prozreo tajne koje ni anđeli ne razumiju

Što bih mu ja rekao na ovo naprimjer:

Tko kaže da anđeli ne razumiju. Samo zato što on ne razumije. On je taj koji pravi mjeru preko sebe ili kroz sebe i to meni pripisuje. Nije da sam samo jednom na nekom forumu napisao da je najmanji u kraljevstvu Božjem veći od mene, kao što sam i napisao da će prvi sveci Isusovi na zemlji biti Židovi, da ja nisam Židov i neću biti u toj grupi od 144 000. Sasvim je drugi problem njegov što on ne prati moje pisanje potpuno i ne naiđe na ona mjesta gdje ja sebe ponizujem.

Kaže da u Pismo nema te podjele na Očeve duhove i Sinov središnji duh. Vidiš, u Pismo piše što i koliko toga počiva na Sinu a to što počiva je od Oca, a ono što ne počiva to je Sinovo. Tako da moja teološka promišljanja imaju osnov u Pismo... samo je "problem" što ja to ne otkrivam u detaljima.

Pa ako hoćeš možeš mu prenijeto ovaj tekst jer ja neću tražiti gdje me je taj čovjek napao. Toliko šizofrenije nemam toliko nisam ugrožen.

1 hour ago, καιnos said:

Prvo kažeš da su vječni, a onda da je jedan stariji, a drugi mlađi. To je ono što ja govorim, da je Isus rođen od ili iz Oca, iz njegovih grudi. Isus je uvijek bio u Očevim grudima, i onda je došlo vrijeme kad se očitovao i izišao iz Oca. Stoga kad Isus kaže da je Otac veći od njega, ta grčka riječ meizon znači starijji, viši. To samo mogu veliki teolozi kao ja skužiti, e da.

Kada je to Isus rekao,dali pre nego sto se ponizio i uzeo oblicje sluge postavsi ljudsko bice,dali nakon toga kada je zavrseo misiju i vratio se odakle je pre toga dosao ili je to mozda rekao DOK JE BIO u oblicju sluge sto ce reci u ljudskom telu ?

• Autor
14 minutes ago, καιnos said:

Na što mislio ovaj forumaš, jer ovo nije tipično kršćansko vjerovanje.

Nije me razumio. Izvorni energetik je Duh Sveti. To što duh energije idu od Oca prema Sinu i kroz Sina u stvaranje, tiče se samo stvaralačkog procesa, inače ja pišem da duh energije idu od Oca ka Sinu i natrag u Oca...da je to kružni tok.

Pa vidim da se buni na "podjelu posla" Oca i Sina u stvaralačkom procesu jer je njihov odnos odnos vječne ljubavi i hramonije. Što je sad to? Pa i u harmoniji može da imamo podjelu posla. Muž može biti jači i mudriji za majstorenje i teže poslove a žena slabija i mudrija za neke druge poslove. Kaže "Sin nije sakupljač Očevih energija". Naravno da nije, niti Otac rasipa niti Sin sabire...Očevi duhovi su jednostavno usmjereni ka središnjem Sinovom duhu, prirodno stremljenje temeljem pozuicija. I ja to objašnjavam kroz primjer generatora tvorca struje; šest vanjskih zavojnica stvaraju energiju i šalju je prema središtu iz kojeg izlazi struja. I kao što mi dobro jedan doktor fizike (koji je čitao moj rad dok je još bio "zelen") reče da je u vakumu odnos statora i rotora nebitan i zapravo izmjeničan. Pa to ja učim i za Oca i Sina kad kažem da izmjenjuju vlast i sile jedan prema drugom...

Edited by Slap

• Autor

Sad odlazim sa foruma...moram nekoji sat prije spavanja još neke druge poslove završiti.. Pozdrav obojici !

• Spirit Junkie
upravo, robivek said:

Kada je to Isus rekao,dali pre nego sto se ponizio i uzeo oblicje sluge postavsi ljudsko bice,dali nakon toga kada je zavrseo misiju i vratio se odakle je pre toga dosao ili je to mozda rekao DOK JE BIO u oblicju sluge sto ce reci u ljudskom telu ?

Nije važno kad je rekao, važno je što znači ta grčka riječ meizon. Jedan primjer - Isus je rekao Mariji - ne dotiči me se jer još nisam uzišao svome Bogu. Ti ćeš reći da je to on rekao zato što je bio čovjek. Isus je uzišao na nebo, ali Pavle i Petar kažu u svojim poslanicama Otac i Bog našeg Gospoda Isusa Krista. Proslavljeni Isus se javlja Ivanu u Otkrivenju i kaže - ko pobijedi postavit ću ga stupom u hramu Boga svojega. Bilo to da je Isus rekao dok je bio čovjek, ili proslavljen na nebu, on uvijek misli isto o svome Ocu.

Ako je Isus vječni Bog pored Oca nije rođen, onda on ne bi trebao imati svoga Boga. Isus ima Svoga Boga, on je Bog od Boga, zato što je rođen. On je pravi, bukvalni Sin Božji. Ako imamo tri Boga, vječna, bez početka, kako je onda Isus Bog. Znači po tebi oni su uzeli uloge, ja sam Otac, ja sam Sin, Ja sam Duh...znači titula Sin Božji ovdje je metafora.

Druga stvar, najpoznatiji stih Ivan 3,16 - Bog je ljubio ovaj svijet tako da je dao Sina svoga. Ako su tri Boga vječni, bez početka, svi Bogovi, onda je jedan Bog u ovom slučaju Otac dao svoga kolegu (ne pravoga Sina) Boga Sina.....ima toga tonu, ali ovo je dosta.

2 minutes ago, καιnos said:

Nije važno kad je rekao,

Zapravo to je sustinski bitno jer je Isus uvek govorio u skladu sa Njegovom pozicijom i ujedno misijom...

Kada je bio u ljudskom telu OBECAO JE da ce nekada u skoroj buducnosti poslati Svetog Duha na ucenike ali kad je vaskrsnuo sto ce reci kada se Njegova misija uspesno zavrsila On je dobio mogucnost DA DUHNE SVETOG DUHA iz Svoje unutrasnjosti sto je bukvalno klasican dokaz u prilog Njegove prirode.

Ko je Taj koji IZ SEBE,moze duhati Svetog Duha ?

Evo teksta :

Jov.20,21.22:

"...A Isus im reče opet: mir vam; kao što otac posla mene, i ja šaljem vas.

1. I ovo rekavši dunu, i reče im: primite Duh sveti..."

Edited by robivek

• Spirit Junkie
1 minute ago, robivek said:

Ko je Taj koji IZ SEBE,moze duhati Svetog Duha ?

Isus je Bog po prirodi, kroz njega je sve stvoreno. Ne vjerujem da je on rođen samo kao čovjek, isto tako ne vjerujem da je stvoren kao duhovno biće. Ali Bog je izvor svega. Iz oca izlazi taj Duh. Glava Kristu je Bog, drugi tekst kaže Isus je Božji. Ivan 5,26 - kao što Otac ima život u sebi, tako je dao Sinu život. Da je Isus vječni Bog bez početka, on bi taj život trebao imati sam od sebe, ali rođenjem je dobio taj život od Oca. Isto Isus kaže da On može činiti sve što vidi od Oca. Ako je Isus vječni Bog bez početka, zašto bi učio od svoga Oca, to samo govori da je Isus rođenjem sve dobio od Oca, kao što i on sam kaže. I na kraju će se sam Sin pokoriti Ocu, da Otac bude Bog u svemu. Znači Isus je Bog, može činiti sve što Otac čini, može stvarati, znati, biti svugdje....ja s tim nemam problem.

8 minutes ago, καιnos said:

Isus je Bog po prirodi, kroz njega je sve stvoreno. Ne vjerujem da je on rođen samo kao čovjek, isto tako ne vjerujem da je stvoren kao duhovno biće. Ali Bog je izvor svega. Iz oca izlazi taj Duh. Glava Kristu je Bog, drugi tekst kaže Isus je Božji. Ivan 5,26 - kao što Otac ima život u sebi, tako je dao Sinu život. Da je Isus vječni Bog bez početka, on bi taj život trebao imati sam od sebe, ali rođenjem je dobio taj život od Oca. Isto Isus kaže da On može činiti sve što vidi od Oca. Ako je Isus vječni Bog bez početka, zašto bi učio od svoga Oca, to samo govori da je Isus rođenjem sve dobio od Oca, kao što i on sam kaže. I na kraju će se sam Sin pokoriti Ocu, da Otac bude Bog u svemu. Znači Isus je Bog, može činiti sve što Otac čini, može stvarati, znati, biti svugdje....ja s tim nemam problem.

Mislim da moraš imati u vidu odnose između Trojice. Otac je uzrok u Trojici i od Oca potiče sve. Recimo to ti je kao rijeka koja teče. Rijeka ima izvor i ima korito. Izvor je Otac, a korito su Sin i Duh. Voda u koritu potiče od izvora, isto kao što recimo božanstvo u Trojici potiče od Oca, ali i voda u izvoru i voda u koritu je H2O bez razlike, kao što su i Otac, Sin i Duh jednaki po božanstvu iako je Otac uzrok.

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

9 minutes ago, καιnos said:

I sada ko je ovde taj koji Boga prikazuje kao "neko ko ima dve glave"?

Hriscanstvo je monoteizam verujemo U JEDNOG BOGA,nista manje i nista vise od toga stoga sve sto iznosimo mora da bude u skladu s tom realnoscu...nazalost papstvo i pravoslavlje su otisli korak dalje ,taman toliko koliko da sruse monoteizam i onda im krivo sto ih JS-ci zavitlavaju za njihovu (ne)veru ...

upravo, Maki said:

Mislim da moraš imati u vidu odnose između Trojice.

...evo na sta sam mislio,nas se prijatelj proracunao i izbrojio ni manje ni vise nego TROJCU Bogova...vidis koliko je to opasno ?

• Spirit Junkie
3 minutes ago, Maki said:

Voda u koritu potiče od izvora

Onda se tu Isus rađa vječno i vječno i nikad se rodit. Većina protestanta vjeruje u tri u jedan i obrnuto. Ali katolici i pravoslavci vele da je Isus rođen, ali kad pogledaš on se još uvijek rađa i rađa. To je za mene veća fantazija od odvog protestantskog trojstva.

2 minutes ago, robivek said:

...evo na sta sam mislio,nas se prijatelj proracunao i izbrojio ni manje ni vise nego TROJCU Bogova...vidis koliko je to opasno ?

Ti ne vjeruješ u dogmat o Sv. Trojici? Postao si Jehovin svjedok ili musliman?

upravo, καιnos said:

Onda se tu Isus rađa vječno i vječno i nikad se rodit. Većina protestanta vjeruje u tri u jedan i obrnusto. Ali katolici i pravoslavci vele da je Isus rođen, ali kad pogledaš on se još uvijek rađa i rađa. To je za mene veća fantazija od odvog protestantskog trojstva.

Da, Sinovo rađanje od Oca se dešava vanvremenski pa je to potpuno druga kategorija u odnosu na ljudsko iskustvo. Kad se kaže da Se Sin vječno rađa od Oca, to ne znači da Se Sin nikad nije ni rodio, već da se to dešava van vremena. A kako to približiti ljudskom shvatanju? Vrlo teško, pošto su ljudi suštinski vremenska bića. Vrijeme je za nas fakt života.

• Spirit Junkie
3 minutes ago, Maki said:

Ti ne vjeruješ u dogmat o Sv. Trojici? Postao si Jehovin svjedok ili musliman?

Iskreno nikad robijevo učenje o trojstvu ili Bogu nisam nigdje pročitao. Uvijek je raspravljao o drugim temama.

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.