Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kur'an vs. Hadisi

Featured Replies

1 hour ago, Maki said:

Lično je Bog Otac posvjedočio Isusa Hrista kao Svog Sina Jedinorodnog:

"17. I gle, glas sa nebesa koji govori: Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji." (Matej 3:17).

Meni su riječi Samoga Boga daleko pouzdanije nego Muhamedov Kur'an.

a sta ako je to sin samo sinonim za pravovjernu osobu a ti mislis da je to stvarno bioloski sin, a Bog nije mislio na bioloskog sina nego samo sinonim za pravovjernu osobu, gdje savko ko postane pravovjeran postaje Boziji sin....ako je to tako...zar onda niste u zabludi kad mislis da je Isus bioloski sin Boga.

• Odgovora 106
  • Pregleda 844
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• Zar nije logičnije sjesti i zapitati se da li je Muhamed zaista Božiji prorok kada je radio sve te pobrojane stvari umjesto zabiti glavu u pijesak i praviti se da su to sve izmišljotine? Nema smisla d

• A zašto ti misliš da ljudi nemaju inherentni osjećaj da je nešto pogrešno? Imaju, to se zove savjest i to je ono što apostol Pavle naziva prirodnim zakonom Božijim koji postoji u svakom čovjeku. Najbo

• jasno se kaze Bog nije covjek, a isto se kaze, Isus je covjek....znaci isus nije Bog. Jer Isus kaze JEDINI PRAVI BOG JE OTAC NA NEBU....znaci isus nije Bog. Isus se molio Bogu, Bog se ne moli drugom B

Posted Images

Nesporazum nastaje u shvatanju sta salat(na arapskom) znaci. To znaci konekcija, interakcija, veza.

Gledajuci na taj nacin Isus se je cinio salat, al i Bog je cinio salat sa njim, s tim da ovo nije ekskluzivno Isusovo vec stanje svakog molitelja (onoga koji se konektuje, komunicira) .

Edited by Bostan

Na dalje treba shvatiti sta Rabb znaci. Rijec Rabb se prevodi kao Gospodar ali to je skuceno shvatanje jer rijec Rabb moze da znaci Odgajatelj, onda koji se brine i skrbi nad onima koju su mu u vlasti. U tom kontekstu jevrejski i krcanski nazivi za Boga, izmedju ostalog, jesu da je On Otac. VIdi kako ima slicnosti Otac i Rabb.

Zasto Kur'an onda veli da je pogresno zvati se 'sinovima Bozijim' zato sto je doslo do izoblicenja u znacenju, narocito kad je Isus u pitanju...vjerujuci da je Isus doslovni sin Boga.

Edited by Bostan

7 hours ago, Zehran said:

a sta ako je to sin samo sinonim za pravovjernu osobu a ti mislis da je to stvarno bioloski sin, a Bog nije mislio na bioloskog sina nego samo sinonim za pravovjernu osobu, gdje savko ko postane pravovjeran postaje Boziji sin....ako je to tako...zar onda niste u zabludi kad mislis da je Isus bioloski sin Boga.

Isus Hristos je JEDINORODNI Sin Božiji, ne metaforički, ne simbolični. On je zaista, po Svojoj prirodi, Sin Božiji. I Hristos je to Sam nebrojeno puta isticao nazivajući Sebe Sinom koji je postojao oduvijek.

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

"4. I toliko se pokaza veći od anđela koliko je slavnije Ime naslijedio nego oni.

5. Jer kome od anđela ikada reče: Sin moj jesi Ti, ja te danas rodih? I opet: Ja ću njemu biti Otac, a on meni Sin.

6. I opet, kada uvodi Prvorodnoga u vaseljenu, govori: I neka mu se poklone svi anđeli Božiji.

7. A za anđele govori: Koji čini anđele svoje duhovima i sluge svoje plamenom ognjenim.

8. Za Sina pak: Prijesto je tvoj, Bože, vavijek vijeka; žezal pravičnosti je žezal Carstva tvojega.

9. Zavolio si pravdu i omrzao bezakonje; zbog toga te pomaza, Bože, Bog tvoj uljem radosti više nego drugove tvoje." (Jevrejima 1:4-9).

Iz ovih stihova sv. ap. Pavla vidimo da Hristovo Sinovstvo nije simbolična titula za pravednu osobu jer se izričito navodi da je Sin tj. Hristos VEĆI OD ANĐELA upravo zato što je Sin. Nijedan pravednik, ma koliko puta nazvan sinom Božijim u simboličnom smislu, nije veći od anđela niti mu se anđeli poklanjaju. Kasnije Se Sin eksplicitno naziva Bogom kad se kaže "za Sina pak: prijesto je tvoj, BOŽE". Moraju se razlikovati stvari. Postoji simbolična titula sina Božijeg koja pripada pravednicima i kojoj svi hrišćani teže, apostol Pavle kaže da trebamo postati djeca Božija i sanasljednici Hristovi, a postoji i status Jedinorodnog Sina Božijeg koji ukazuju na Isusa Hrista i Njegove prirode. To je nešto što ljudi ne mogu postići jer mi nikako ne možemo postati bogovi po prirodi, već bogovi po blagodati.

11 hours ago, Maki said:

Isus Hristos je JEDINORODNI Sin Božiji, ne metaforički, ne simbolični. On je zaista, po Svojoj prirodi, Sin Božiji. I Hristos je to Sam nebrojeno puta isticao nazivajući Sebe Sinom koji je postojao oduvijek.

to ti tako vjerujes i tebi slicni, ali nigdje Isus nije rekao da je bioloski sin BOga, jer po bibliji su i ostali boziji proroci bili sinovi Boziji, pa cak Isus kaze mozes i ti biti sin Boziji ako si pravovjeran

A ako bi stvarno Isus bio sin Boziji, doslovno, bioloski sin, to znaci Bog se razmnozava i pravi druge bogove pored sebe, gdje vise nije jedinstven, jer ima sad vise njih bogova....znaci boga ste spustili na covjekuvu i animalisticku razinu, gdje se bog razmnozava ko ljudi i kao zivotinje, perverzluk nevidjeni...nikakvog smisla nema.

Jer htio vjerovati ili nehtio, vi ste mnogobozacka vjera, onda, ako vjerujes da je Isus Bog pored Boga oca...nema te sile i nauke na svijetu koja moze objasniti da to nisu dva Boga nego jedan...pa i lud na psihijatriji bi skontao da se tu radi o 2 boga minimalno, jos ako vjerujete da je i Sveti duh Boga...ma supppeeer, eto ih onda 3 boga

vi onda moji dragi krscani niste vise monoteisticka religija, nego politeisticka, ma koliko to pravdao ili nepravdao tako ti je kako ti je....mozes ti meni pravdati , oni su jedno, nije 3 bogva nego jedno, ovo ono....dzaba ti prica...3 boga vjerujete i tacka....prestali ste biti monoteisti...

Odakle vama muslimanima ideja da hrišćani vjeruju da Se Bog razmnožava kao ljudi? Jeste možda propustili jednu malecku činjenicu da Se Hristos ovaplotio od DJEVE Marije, na besjemeni način? Tu nije bilo nikakvog polnog opštenja. Kada govorimo o Sinu, možemo govoriti ili o Sinovom vječnom vanvremenskom rađanju od Oca ili o Sinovom ovaploćenju u vremenu od Duha Svetoga i Marije Djeve. Ni ovo prvo ni ovo drugo ne uključuje razmnožavanje na način kako se ljudi i životinje razmnožavaju.

Drugo, Bog Se ne multiplikuje jer je Bog oduvijek trojičan. Nije Sin nastao nekad poslije Oca pa da se radi o nekoj multiplikacije. Sin je oduvijek postojao i oduvijek Se rađa od Oca, a Duh oduvijek ishodi od Oca. Nema tu multiplikacije jer je to oduvijek tako.

1 hour ago, Maki said:

Odakle vama muslimanima ideja da hrišćani vjeruju da Se Bog razmnožava kao ljudi? Jeste možda propustili jednu malecku činjenicu da Se Hristos ovaplotio od DJEVE Marije, na besjemeni način? Tu nije bilo nikakvog polnog opštenja. Kada govorimo o Sinu, možemo govoriti ili o Sinovom vječnom vanvremenskom rađanju od Oca ili o Sinovom ovaploćenju u vremenu od Duha Svetoga i Marije Djeve. Ni ovo prvo ni ovo drugo ne uključuje razmnožavanje na način kako se ljudi i životinje razmnožavaju.

Drugo, Bog Se ne multiplikuje jer je Bog oduvijek trojičan. Nije Sin nastao nekad poslije Oca pa da se radi o nekoj multiplikacije. Sin je oduvijek postojao i oduvijek Se rađa od Oca, a Duh oduvijek ishodi od Oca. Nema tu multiplikacije jer je to oduvijek tako.

dzaba ti pravdanje i izvrtanje, politeisti ste....a to ce te iskihati dobro na Sudnjem danu, za to vam Bog licno prijeti , ne mi muslimani, nego Bog licno kroz Kuran.

Narusavate njegovu jedinstvenost kroz nasilni pluralizam, na silu gurate Isusa tamo gdje mu nije mjesto.....

nije dzabe Isus rekao u bibliji da ce vas se odreci na sudnjem danu....

Sta mislis dodjes na SUdnji dan, a ono Isus vam kaze, mars od mene vi zlotvori, nikada vas nisam poznavao....nemam nista sa vama....i onda shvatis da si u zabludio bio, i onda te Bog u svoje ruke uzme, i kaze, eh sad zato sto ste lagali na mene, idete u Pakao....zamisli kako bi se osjecao u toj situaciji....malo je reci popisano do kosti....ti mislio da se priblizavas Bogu a ono u sustini ti se od Boga sve vise i vise udaljavao i na kraju dodje kazna u paklu.....

BOg jasno kaze u Kuranu:

budite iskreno Allahu odani, ne smatrajte nikoga Njemu ravnim! A onaj ko bude smatrao da Allahu ima iko ravan – biće kao onaj koji je s neba pao i koga su ptice razgrabile, ili kao onaj kojeg je vjetar u daleki predio odnio.

A na Dan(Sudnji) kad ih On pozove i upita: 'Gdje su oni koje ste Meni ravnim smatrali?

reći će oni na kojima će se riječ obistiniti: 'Gospodaru naš, ove što smo na stranputicu naveli, naveli smo zato što smo i sami na stranputici bili, mi ih se pred Tobom odričemo, oni se nama nisu klanjali.

Pozovite božanstva vaša!', reći će im se, pa će ih oni pozvati, ali im se oni neće odazvati i patnju će doživiti i zažalit će što na Pravom putu nisu bili.

"Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je - Mesija, sin Marijin!' A Mesija je govorio: 'O sinovi Izraelovi, pokornost činite Allahu, i mome i vašem Gospodaru!' Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Raj/Džennet zabraniti i boravište njegovo će Pakao/Gehenna/Džehennem biti; a nevjernicima neće niko moći pomoći."

Razgovor Allaha i Isus na Sudnjem danu, Bog prenio MUhammedu sta ce se razgovarati:

A kada Allah rekne: O 'Isuse, sine Marijin, jesi li ti govorio ljudima: "Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha! " - on će reči: "Čist si Ti od toga! Meni nije prilično da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to več znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; samo Ti jedini sve što je skriveno znaš."

Ja sam im samo ono govorio što si im Ti naredio: "Pokornost činite Allahu, i mome i vašem Gospodaru!" I ja sam njima svjedok bio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svime bdiš.

- Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, silan i mudar Ti si.

12 minutes ago, Zehran said:

Razgovor Allaha i Isus na Sudnjem danu, Bog prenio MUhammedu sta ce se razgovarati:

A kada Allah rekne: O 'Isuse, sine Marijin, jesi li ti govorio ljudima: "Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha! " - on će reči: "Čist si Ti od toga! Meni nije prilično da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to več znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; samo Ti jedini sve što je skriveno znaš."

Ja sam im samo ono govorio što si im Ti naredio: "Pokornost činite Allahu, i mome i vašem Gospodaru!" I ja sam njima svjedok bio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svime bdiš.

- Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, silan i mudar Ti si.

Kao što sam već rekao, autor Kur'ana je totalna teološka neznalica koja je mislila da hrišćani i Bogorodicu smatraju Bogom.

19 minutes ago, Zehran said:

dzaba ti pravdanje i izvrtanje, politeisti ste....a to ce te iskihati dobro na Sudnjem danu, za to vam Bog licno prijeti , ne mi muslimani, nego Bog licno kroz Kuran.

Prijetili su lažni proroci i prije i poslije Muhameda, a Crkva Hristova stoji pa stoji, izgrađena na temelju apostola i proroka i na vjeri u Hrista Isusa, raspetoga i vaskrsloga.

19 minutes ago, Zehran said:

Narusavate njegovu jedinstvenost kroz nasilni pluralizam, na silu gurate Isusa tamo gdje mu nije mjesto.....

nije dzabe Isus rekao u bibliji da ce vas se odreci na sudnjem danu....

Sta mislis dodjes na SUdnji dan, a ono Isus vam kaze, mars od mene vi zlotvori, nikada vas nisam poznavao....nemam nista sa vama....i onda shvatis da si u zabludio bio, i onda te Bog u svoje ruke uzme, i kaze, eh sad zato sto ste lagali na mene, idete u Pakao....zamisli kako bi se osjecao u toj situaciji....malo je reci popisano do kosti....ti mislio da se priblizavas Bogu a ono u sustini ti se od Boga sve vise i vise udaljavao i na kraju dodje kazna u paklu.....

Eto koliko vi muslimani znate o sudnjem danu. Na sudnjem danu Hristos neće biti u ulozi tužioca, već sudije.

"22. Jer Otac ne sudi nikome, nego je sav sud dao Sinu.

23. Da svi poštuju Sina kao što poštuju Oca. Ko ne poštuje Sina ne poštuje ni Oca koji ga je poslao." (Jovan 5:22-23).

Gospod jasno kaže da Sina moramo poštovati ISTO KAO ŠTO POŠTUJEMO OCA. Pitanje od milion dolara: Koga možemo poštovati isto kao što poštujemo Boga osim Boga? Ove riječi nikada ne bi mogao izreći običan čovjek, pa makar bio najveći prorok. Ove riječi je Hristos mogao izreći samo ako je On zaista Bog.

8 hours ago, Maki said:

Prijetili su lažni proroci i prije i poslije Muhameda, a Crkva Hristova stoji pa stoji, izgrađena na temelju apostola i proroka i na vjeri u Hrista Isusa, raspetoga i vaskrsloga.

Eto koliko vi muslimani znate o sudnjem danu. Na sudnjem danu Hristos neće biti u ulozi tužioca, već sudije.

23. Da svi poštuju Sina kao što poštuju Oca. Ko ne poštuje Sina ne poštuje ni Oca koji ga je poslao." (Jovan 5:22-23).

Gospod jasno kaže da Sina moramo poštovati ISTO KAO ŠTO POŠTUJEMO OCA. Pitanje od milion dolara: Koga možemo poštovati isto kao što poštujemo Boga osim Boga? Ove riječi nikada ne bi mogao izreći običan čovjek, pa makar bio najveći prorok. Ove riječi je Hristos mogao izreći samo ako je On zaista Bog.

8 hours ago, Maki said:

Prijetili su lažni proroci i prije i poslije Muhameda,

samo polahko, vidjet cemo na sudnjem danu koje je lazac a ko pravi prorok.....:)

8 hours ago, Maki said:

Eto koliko vi muslimani znate o sudnjem danu.

aa jel....

Matej 7,21

Neće svaki, koji mi govori: "Gospodine, Gospodine! ući u kraljevstvo nebesko, nego samo tko čini volju Oca mojega, koji je na nebesima.

Matej 7,22

U onaj dan mnogi će mi reći: "Gospodine, Gospodine, nijesmo li u ime tvoje prorokovali? Nijesmo li u ime tvoje đavle izgonili Nijesmo li u ime tvoje čudesa mnoga činili?

Matej 7,23

Tada ću im izjaviti; Nikad vas nijesam poznavao; idite od mene, zlotvori!

ovdje jasno Isus kaze da ce vas krscane na SUdnjem danu otjerati od sebe.....

a zapitaj se ti sad sto?

Pa naravno zato sto ste sve iskrivli ono sto je isus ucio a prihvatili ste lazljivog Pavla, koji vam kaze u lice, ljudi ja vas lazem....a vi opet njemu hrlite a Isusova ucenja odbacivate.....nije dzaba vas Bog krscane nazvao zalutalim narodom.

8 hours ago, Zehran said:

aa jel....

Matej 7,21

Neće svaki, koji mi govori: "Gospodine, Gospodine! ući u kraljevstvo nebesko, nego samo tko čini volju Oca mojega, koji je na nebesima.

Matej 7,22

U onaj dan mnogi će mi reći: "Gospodine, Gospodine, nijesmo li u ime tvoje prorokovali? Nijesmo li u ime tvoje đavle izgonili Nijesmo li u ime tvoje čudesa mnoga činili?

Matej 7,23

Tada ću im izjaviti; Nikad vas nijesam poznavao; idite od mene, zlotvori!

ovdje jasno Isus kaze da ce vas krscane na SUdnjem danu otjerati od sebe.....

a zapitaj se ti sad sto?

1. Hristos ne kaže da će otjerati SVE koji Ga zovu Gospodom, samo da to nije dovoljno. Dakle, ne kaže da će otjerati sve hrišćane, već da će otjerati one koji su licemjerni jer Njega zovu Gospodom, a ne čine volju Božiju.

2. Hristos Boga naziva Svojim Ocem. Nazvati Boga ocem je zabranjeno u islamu, tako da ti stihovi zapravo samo pokazuju koliko vi nemate dodirnih tačaka sa Isusom Hristom.

17 hours ago, Maki said:
  1. Hristos ne kaže da će otjerati SVE koji Ga zovu Gospodom, samo da to nije dovoljno. Dakle, ne kaže da će otjerati sve hrišćane, već da će otjerati one koji su licemjerni jer Njega zovu Gospodom, a ne čine volju Božiju.

2. Hristos Boga naziva Svojim Ocem. Nazvati Boga ocem je zabranjeno u islamu, tako da ti stihovi zapravo samo pokazuju koliko vi nemate dodirnih tačaka sa Isusom Hristom.

1. Hristos ne kaže da će otjerati SVE koji Ga zovu Gospodom, samo da to nije dovoljno. Dakle, ne kaže da će otjerati sve hrišćane, već da će otjerati one koji su licemjerni jer Njega zovu Gospodom, a ne čine volju Božiju

// Da sad neki krscani tebi dodje i pokaze neka cuda , izgoni dzavle, i govori za Isusa, pa proglasili bi ga svecom, naravno da ce vas sviju otjerati ako ti Isus da takve cak krscane ce otjerati, koji bi izazvali divljenje i ostalih krscana i nekrscana, pa i mi muslimani bi bili odusevljeni da vidimo neko krscansko cudo...zamisli ti to...cudo uradi u ime Krista, ma ajdeeee covjece, to moze iz ateiste da pretvori covjeka u krscanina...

eh ako ce takve otjerati od sebe, sta onda reci za ostalu sitnu buraniju....naravno da ce vas otjerati iz prostog razloga sto ste totalo otisli od Isusovih ucenja a prihvatili Pavlova ucenja...i potpuno je logicno da vas otjera od sebe ako a ionako ne slijedte, vi Pavla slijedite, to je fakt.

1. Hristos Boga naziva Svojim Ocem. Nazvati Boga ocem je zabranjeno u islamu, tako da ti stihovi zapravo samo pokazuju koliko vi nemate dodirnih tačaka sa Isusom Hristom.

// upitno je to da li ga je zvao Ocem, ovo sto vam pise u Bibliji je pisano daleko poslije Isusa i cak od nepoznatih pisaca, da je mnogo toga upitno u BIbliji sto pise.

a evo i da jeste ga zvao Ocem, to absolutno ne znaci da mu je bioloski otac.

On 01. 02. 2026. at 21:01, Maki said:

Krscansko vjerovanje je da je Isus rodjen od oca, no samim tim je to protino tome da je Bog oduvjek trojican jer ako je Isus rodjen onda rom mrodjenju prethodi otac.

Izvonjavam se na tipkarskim greskama, nece da mi da da editujem tekst :)

On 01. 02. 2026. at 23:38, Maki said:

Jednostavno je onaj ko ne prihvata Isusa ne prihvata ni Boga...jer sve sto je Isus radio bilo je u skladu sa Bozijom voljom.

Edited by Bostan

32 minutes ago, Maki said:

Krscansko vjerovanje je da je Isus rodjen od oca, no samim tim je to protino tome da je Bog oduvjek trojican jer ako je Isus rodjen onda rom mrodjenju prethodi otac.

2 boga vjerujete a mozda i 3 sa svetim duhom.....

Ono sto je bilo prvo u Ezelu (prapocetku) pojavljuje se zadnje na ovom svijetu, i obrnuto. To je duhovno pravilo.

S tim u vezi sto hadis u kojem Muhammed za sebe kaze:

Ja sam, doista, kod Allaha bio pečat vjerovjesnika, dok je Adem još bio u blatu (nestvoren)...

Edited by Bostan

Pa kako će biti kad dovedemo svjedoka iz svakog naroda i dovedemo tebe protiv ovih svjedokom? 4:41

Ovim se zeli reci da ce svaki Poslanik biti svjedok, sudija svom narodu, a Muhammed ce biti krunski svjedok jer je poslan cjelom covjecanstvu.

Edited by Bostan

8 hours ago, Maki said:

Sinovo rođenje od Oca se događa van vremena. Samim tim ne prethodi Otac Sinu, već su i Otac i Sin oduvijek postojali i Sin Se oduvijek rađa od Oca.

6 hours ago, Bostan said:

Pa kako će biti kad dovedemo svjedoka iz svakog naroda i dovedemo tebe protiv ovih svjedokom? 4:41

Ovim se zeli reci da ce svaki Poslanik biti svjedok, sudija svom narodu, a Muhammed ce biti krunski svjedok jer je poslan cjelom covjecanstvu.

Hristos je takođe rekao da je poslan cijelom čovječanstvu.

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Pretraživanje

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.