Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kur'an vs. Hadisi

Featured Replies

11 hours ago, Zehran said:

1. Hristos Boga naziva Svojim Ocem. Nazvati Boga ocem je zabranjeno u islamu, tako da ti stihovi zapravo samo pokazuju koliko vi nemate dodirnih tačaka sa Isusom Hristom.

// upitno je to da li ga je zvao Ocem, ovo sto vam pise u Bibliji je pisano daleko poslije Isusa i cak od nepoznatih pisaca, da je mnogo toga upitno u BIbliji sto pise.

Objasni mi zašto ne bismo trebali vjerovati jevanđeljima, koja su napisana u 1. vijeku, svega par decenija nakon Hristovog boravka na zemlji, a trebamo vjerovati Kur'anu koji je napisan 600 godina kasnije na području sa kojim Hristos nije imao nikakve dodirne tačke.

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

• Odgovora 123
  • Pregleda 1k
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• Zar nije logičnije sjesti i zapitati se da li je Muhamed zaista Božiji prorok kada je radio sve te pobrojane stvari umjesto zabiti glavu u pijesak i praviti se da su to sve izmišljotine? Nema smisla d

• A zašto ti misliš da ljudi nemaju inherentni osjećaj da je nešto pogrešno? Imaju, to se zove savjest i to je ono što apostol Pavle naziva prirodnim zakonom Božijim koji postoji u svakom čovjeku. Najbo

• jasno se kaze Bog nije covjek, a isto se kaze, Isus je covjek....znaci isus nije Bog. Jer Isus kaze JEDINI PRAVI BOG JE OTAC NA NEBU....znaci isus nije Bog. Isus se molio Bogu, Bog se ne moli drugom B

Posted Images

29 minutes ago, Maki said:

Sinovo rođenje od Oca se događa van vremena. Samim tim ne prethodi Otac Sinu, već su i Otac i Sin oduvijek postojali i Sin Se oduvijek rađa od Oca.

Nije toliko vrijeme u pitanju vec uzrocno posljedicna veza, ako tvrdite da je rodjen iz toga proizilazi da je otac prethodio njemu , jer od oca je rođen.

To sto tvrdis je dogma nejasna razumskim razmatranjem...

33 minutes ago, Maki said:

Hristos je takođe rekao da je poslan cijelom čovječanstvu.

Ima naznaka za to , ali Isus je prevashodno poslan izgubljenim ovcama Izrelskim to je receno u ovim citatima.

Isus zatim ode odande i povuče se u krajeve tirske i sidonske. 22 I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: »Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!« 23 Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: »Udovolji joj jer viče za nama.« 24 On odgovori: »Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.« 25 Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: »Gospodine, pomozi mi!« 26 On odgovori: »Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.« 27 A ona će: »Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!« 28 Tada joj Isus reče: »O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.« I ozdravi joj kći toga časa.

30 minutes ago, Bostan said:

Nije toliko vrijeme u pitanju vec uzrocno posljedicna veza, ako tvrdite da je rodjen iz toga proizilazi da je otac prethodio njemu , jer od oca je rođen.

To sto tvrdis je dogma nejasna razumskim razmatranjem...

Pa zato se taj dogmat prihvata vjerom.

24 minutes ago, Bostan said:

Ima naznaka za to , ali Isus je prevashodno poslan izgubljenim ovcama Izrelskim to je receno u ovim citatima.

Isus zatim ode odande i povuče se u krajeve tirske i sidonske. 22 I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: »Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!« 23 Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: »Udovolji joj jer viče za nama.« 24 On odgovori: »Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.« 25 Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: »Gospodine, pomozi mi!« 26 On odgovori: »Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.« 27 A ona će: »Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!« 28 Tada joj Isus reče: »O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.« I ozdravi joj kći toga časa.

Vidiš da je uslišio molitve žene Hananejke. To ukazuje na sveopštost Njegove misije.

4 minutes ago, Maki said:

Vidiš da je uslišio molitve žene Hananejke. To ukazuje na sveopštost Njegove misije.

Naravno a ima i stih koji veli:

Napokon se ukaza jedanaestorici dok bijahu za stolom. Prekori njihovu nevjeru i okorjelost srca što ne povjerovaše onima koji ga vidješe uskrsla od mrtvih.
15 I reče im: »Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. 16 Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se. 17 A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, 18 zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro.«

Dakle Isus je prenio zadatak apostolima da sire evandjelje....

zanimljiv je i tih ' ko se pokrsti ' u Kur'anu veli:

Bojenje Allahovo!, a ko je bolji od Allaha bojenjem? A mi smo Njegovi obožavatelji.2:183

Naime sta se zeli reci bojanjem Allahovim:

U ovom ajetu rijec 'Sabg' znači obojiti,odresti u boju,u vodu smočiti.Radi toga 'sabg' može značiti i čišcenje.Kršćani stavljajuci čovjeka u vodu vrše čišcenje koje nazivaju kršćenjem.Ovaj ajet ,upučujući na čišcenje , govori o božanskom čišćenju.

Dakle boja se, krsti se vodom zivota

Na to i sam Isus veli:

Osim toga(Samarijanka veli), zar si veći od našeg praoca Jakova, koji nam je dao ovaj zdenac? Kako možeš nuditi bolju vodu od ove koju su pili on i njegovi sinovi i kojom su napajali stoku?'

13 Isus odgovori: 'Tko god pije tu vodu, opet će ožednjeti.

14 A tko pije vodu koju ću mu ja dati, nikada više neće ožednjeti. Štoviše, ta će voda u njemu postati nepresušnim izvorom koji struji u vječni život.'

Edited by Bostan

12 hours ago, Maki said:

Sinovo rođenje od Oca se događa van vremena. Samim tim ne prethodi Otac Sinu, već su i Otac i Sin oduvijek postojali i Sin Se oduvijek rađa od Oca.

kazem ti ja, dobro ste vi krscani u pameti sta sve vjerujete....

Pa ljudi moji imate li vi imalo logike u sebi u sta sve nelogicnosti vjerujete....ima li to imalo smisla sta pises ovdje??? oduvijek se radja od oca....heeeej, ovo jos nisam cuo,.....prvi put cujem u evo 23 godine od kako debatiram sa krscanima po forumima...prvi put od tebe cujem....sto znaci da izmisljas ti licno...neko bi mi barem ovo spomenuo prije ali NIKO DO SAD osim tebe...sto ukaziva da izmisljas da bi opravdao sebi nesto.

12 hours ago, Maki said:

Hristos je takođe rekao da je poslan cijelom čovječanstvu.

nije tacno, ovo je laz

evo ti dokaz iz Biblije sta je Isus rekao:

Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.” (Matej 15:24)

kaze samo narodu izraela...to jeste jakovu narodu, zidovima.

Zasto ovako lazes javno a Isus to kaze SAMO izgubljenim ovcama doma IZraelova?

Ne samo da iskrivljavas ucenja Isusa, nego jos i javno lazes nas , kao da evo recimo ja ne poznaem Bibliju pa da mi tvoja prica moze proci...covjece znam BIbliju bolje nego vecina krscana, znam i neke dijelove napamet gdje se sta nalazi....i onda mi ti dodjes napises takvu laz...ma daj molim te, urazumi se i ne brukaj se....

Naizgled proturijecno ali nije, Isus zaista jeste poslan Jevrejima kako sam citat veli, ali je zaduzio apostole da sire evandjelje narodima(kako drugi citat veli)

To je u suglasju sa Kur'anom gdje se veli:

On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat i Indžil objavio je još prije, kao putokaz ljudima, a objavio je i ostale koje rastavljaju istinu od neistine. One koji u Allahove riječi ne vjeruju čeka teška patnja; - a Allaha je silan i stog.(3:3-4)

Edited by Bostan

13 hours ago, Maki said:

Objasni mi zašto ne bismo trebali vjerovati jevanđeljima, koja su napisana u 1. vijeku, svega par decenija nakon Hristovog boravka na zemlji, a trebamo vjerovati Kur'anu koji je napisan 600 godina kasnije na području sa kojim Hristos nije imao nikakve dodirne tačke.

evo zasto...

Zato sto su evandjelja pisana na osnovu prica ljudi a ne na osnovu direktnih ocevidaca, znaci da si licno sjedio i gledao Isusa sta prica i sta se desava, pa da to napises...LUka kaze da su zapisivali price ljudi, a 50-70 godina od Isusa price itekako mogu da budu izmijenjene.

drugi razlog zasto, jeste zato sto nema lanca prenosilaca, a autori su anonimni, ne zna se tacno o njima ista da bi se moglo valorizirati evandjelje.

treci razlog, imaju kontradikcije u sebi, jedan kaze jedno. drugi kaze drugo....

dokazana je korupcija evandjelja, ovo krscanski naucnici kazu da su ih prijasnji narodi korumpirali, iskrivili.

A sad zasto se treba vjerovati Kuranu nakon 600 godina.....

1. Zato sto je to direktna knjiga od Boga, BOzije direktne rijeci, ne rijeci mUhammeda, njegovih sljedbenika niti bilo kojih ljudi, znaci direktno od Boga, svaka rijec i svako slovo, direktno od Boga.

2. Kuran je sacuvan u orginalu kakav je dosao na zemlju preko Svetog Duha andjela Gabriela, pa do Muhammeda a Muhammed nama premio.

3. Kuran je cuvan paralelno na dva nacina, pisan je na materijale, i pamcen na pamet od samog starta se podsticalo da se Kuran cijeli nauci na pamet. Pa je nemoguce iskriviti Kuran, jer ako imas ljude koji od starta objave uce ga napamet, i zapisuju...nemoguce ga je iskriviti...zato imamo samo jedan Kuran danas.

4. Kad znamo da Bog licno govori u Kuranu o prijasnjih desavanjima, pa je daleko vaznije sta Bog licno kaze o Isusu u Kuranu, nego sta ljudi u BIbliji kazu nakon 50 ili 70 godina nakon Isusa o Isusu.

eto zasto.

51 minutes ago, Bostan said:

Naizgled proturijecno ali nije, Isus zaista jeste poslan Jevrejima kako sam citat veli, ali je zaduzio apostole da sire evandjelje narodima(kako drugi citat veli)

to je druga stvar jeli Isus podsticao da se njegova nauka siri dalje, preko apostola....

Isus je znao da on je licno poslat samo zidova u izraelu da ih opominje, ida donese radosnou vijest od dolasku zadnjeg Poslanika Muhammeda....Isu je sigurno znao da nece dugo se zadrzati na zemlji da bi njehgova misija bila da siri po cijelom svijetu....

Logicno je da Isusova nauka se proslijedjuje dalje, da i drugi narodi imaj usansu za spas, nema logike da Isus samo hoce spasiti zidove Izraela a druge ko shisha. nema smisla , protivno je to Bozanskoj mudrosti da samo jedne ljude upucuje a druge ne...jeste da posalje naprimjer Kuran samo arapima, a da drugi to ne moraju citati i da nije za njih...to ne bi imalo smisla nikakvog.

Muhammed je Allahov poslanik, a njegovi sljedbenici su strogi prema nevjernicima, a samilosni među sobom; vidiš ih kako se klanjaju i licem na tle padaju želeći Allahovu nagradu i zadovoljstvo, - na licima su im znaci, tragovi od padanja licem na tle. Tako su opisani u Tevratu. A u Indžilu: oni su kao biljka kad izdanak svoj izbaci pa ga onda učvrsti, i on ojača, i ispravi se na svojoj stabljici izazivajuči divljenje sijača, - da bi On s vjernicima najedio nevjernike. A onima koji vjeruju i dobra djela čine Allah obećava oprost i nagradu veliku.48:29

Isusova takodje navodi prispodbu o sjemenu i drvetu. Takodje govori da je kraljevstvo Bozije u nama, stoga drvo prestavlja covjeka ili ljude. Musliman ovdje ima znacenje onog ko se predao Bozijoj volji, te vrsi Bozije zapovjedi.

Edited by Bostan

Kur'an, kao i Evanđelje, koristi primjer drveta ne bii se priblizila poenta price.

Npr.

„Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer – lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu; ono plod svoj daje u svako doba koje Gospodar njegov odredi – a Allah ljudima navodi primjere da bi pouku primili.“ Kur’an, Ibrahim, 24-25.

Lijepo drvo ovdje je vijernik, koji je stabilan kao korijen a duhovno se uzdize kao grane, tj istodobce je fleksibilan, nagodan... dajuci plodove u svako doba bilo sebi bilo drugim

Edited by Bostan

1 hour ago, Bostan said:

Kur'an, kao i Evanđelje, koristi primjer drveta ne bii se priblizila poenta price.

Npr.

„Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer – lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu; ono plod svoj daje u svako doba koje Gospodar njegov odredi – a Allah ljudima navodi primjere da bi pouku primili.“ Kur’an, Ibrahim, 24-25.

Lijepo drvo ovdje je vijernik, koji je stabilan kao korijen a duhovno se uzdize kao grane, tj istodobce je fleksibilan, nagodan... dajuci plodove u svako doba bilo sebi bilo drugim

Samo nije siguran taj vjenik u sto vjeruje. Na Dolasku Isusa Krista svima ce biti obznanjeno. Isus krist je Bog Živi i Bog živih. Za Njega svjedoči Njegova riječ, svi proroci ,apostoli i mnostvo koje ga je vidjelo dok je bio na Zemlji kad je umro i bio pokopan i nakon sto je Uskrsnuo. Povijest također. Procitajte sto piše Josip Flavije o Kristu. Godine nove ere brije se od Krista da je on samo čovjek to ne bi bilo moguce.

1 hour ago, Magdalena said:

Samo nije siguran taj vjenik u sto vjeruje. Na Dolasku Isusa Krista svima ce biti obznanjeno. Isus krist je Bog Živi i Bog živih. Za Njega svjedoči Njegova riječ, svi proroci ,apostoli i mnostvo koje ga je vidjelo dok je bio na Zemlji kad je umro i bio pokopan i nakon sto je Uskrsnuo. Povijest također. Procitajte sto piše Josip Flavije o Kristu. Godine nove ere brije se od Krista da je on samo čovjek to ne bi bilo moguce.

To je vashe vjerovanje, a svakako da cemo biti obavjesteni od Boga , u vezi nesuglasica na ovom ili onom svijetu.

Edited by Bostan

5 hours ago, Zehran said:

nije tacno, ovo je laz

evo ti dokaz iz Biblije sta je Isus rekao:

Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.” (Matej 15:24)

kaze samo narodu izraela...to jeste jakovu narodu, zidovima.

Zasto ovako lazes javno a Isus to kaze SAMO izgubljenim ovcama doma IZraelova?

Ne samo da iskrivljavas ucenja Isusa, nego jos i javno lazes nas , kao da evo recimo ja ne poznaem Bibliju pa da mi tvoja prica moze proci...covjece znam BIbliju bolje nego vecina krscana, znam i neke dijelove napamet gdje se sta nalazi....i onda mi ti dodjes napises takvu laz...ma daj molim te, urazumi se i ne brukaj se....

Isus je isto tako rekao:
"18. I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.

19. Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga duha." (Matej 28:18-19).

Hristos je jasan da Njegovi apostoli trebaju da nauče SVE NARODE o Jevanđelju. Hristos je Spasitelj svih, ne samo Jevreja.

4 hours ago, Zehran said:

Zato sto su evandjelja pisana na osnovu prica ljudi a ne na osnovu direktnih ocevidaca, znaci da si licno sjedio i gledao Isusa sta prica i sta se desava, pa da to napises...LUka kaze da su zapisivali price ljudi, a 50-70 godina od Isusa price itekako mogu da budu izmijenjene.

Jevanđelja su napisali Hristovi apostoli. Neki poput Mateja i Jovana su bili u užem krugu Dvanaestorice, a Marko i Luka su bili u širem krugu, ali su i njih dvojica bili dio ranog hrišćanstva. Sv. ap. Luka kaže da je PAŽLJIVO ispitao sve izvore o Hristu i odabrao one pouzdane za svoje jevanđelje. To ti govori da su pisci jevanđelja itekako pazili da prenese autentična svjedočanstva o Isusu Hristu.

drugi razlog zasto, jeste zato sto nema lanca prenosilaca, a autori su anonimni, ne zna se tacno o njima ista da bi se moglo valorizirati evandjelje.

Crkveno predanje je uniformno po pitanju autorstva Jevanđelja. Matej, Marko, Luka i Jovan. I o svojoj četvorici znamo dosta, imamo njihova žitija, znamo ko su oni bili, šta su radili i kako su na kraju okončali svoj život. Dakle, nije potreban nikakav "lanac prenosilaca", kada se u Crkvi oduvijek znalo ko su pisci jevanđelja. To nije bila neka misterija.

A sad zasto se treba vjerovati Kuranu nakon 600 godina.....

1. Zato sto je to direktna knjiga od Boga, BOzije direktne rijeci, ne rijeci mUhammeda, njegovih sljedbenika niti bilo kojih ljudi, znaci direktno od Boga, svaka rijec i svako slovo, direktno od Boga.

To je Muhamedova tvrdnja koja ničim nije potkrijepljena. Kur'an nije ni po čemu poseban da se ne može prihvatiti teorija da je Muhamed njegov autor. Ništa se ne nalazi u Kur'anu što bi ukazivalo na njegovo natprirodno porijeklo. Kur'an sadrži prerađene biblijske priče, priče iz arapske mitologije, zakonske propise za ranoislamsku zajednicu, neke Muhamedove lične želje, opise prvih muslimanskih sukoba sa Kurejšima. Ničega tu nema što nije mogao izmisliti neki harizmatični vjerski propovjednik iz 7. vijeka. Mora se dokazati vjerodostojnost Kur'ana, a ne se odmah poći od stanovišta da je Kur'an apsolutna istina pa jelte sve što je protivno Kur'anu nije ispravno.

1. Kuran je sacuvan u orginalu kakav je dosao na zemlju preko Svetog Duha andjela Gabriela, pa do Muhammeda a Muhammed nama premio.

Čak i da je to tačno, to ne čini Kur'an automatski ispravnim i istinitim. Sačuvani su mnogi spisi još stariji od Kur'ana pa se ne smatraju božanskom objavom.

to je druga stvar jeli Isus podsticao da se njegova nauka siri dalje, preko apostola....

Isus je znao da on je licno poslat samo zidova u izraelu da ih opominje, ida donese radosnou vijest od dolasku zadnjeg Poslanika Muhammeda....

Čudno kako nigdje prije Kur'ana niko nije zapisao ili zapamtio da je Isus govorio o "dolasku zadnjeg poslanika Muhameda".

Logicno je da Isusova nauka se proslijedjuje dalje, da i drugi narodi imaj usansu za spas, nema logike da Isus samo hoce spasiti zidove Izraela a druge ko shisha. nema smisla , protivno je to Bozanskoj mudrosti da samo jedne ljude upucuje a druge ne...jeste da posalje naprimjer Kuran samo arapima, a da drugi to ne moraju citati i da nije za njih...to ne bi imalo smisla nikakvog.

Kur'an i jeste poslan samo Arapima. Rani muslimani poput Omejada su se protivili da ne-Arapi postanu muslimani i smatrali su islam religijom samo za Arape. Tek kada su islamska osvajanja potčinila veliki dio starog svijeta islamskoj vlasti i kada su drugi narodi počeli u većem broju da prelaze na islam, došlo je do promjene stava i islam je postao univerzalna vjera. Ali su uprkos tom zaokretu ostali jasni signali početne islamske orijentacije. Sve islamske molitve su na arapskom, Kur'an se po pravilu čita samo na arapskom, Arapi su u islamu najbolji i najveći narod iznad svih drugih naroda.

21 hours ago, Maki said:

Jevanđelja su napisali Hristovi apostoli. Neki poput Mateja i Jovana su bili u užem krugu Dvanaestorice, a Marko i Luka su bili u širem krugu, ali su i njih dvojica bili dio ranog hrišćanstva. Sv. ap. Luka kaže da je PAŽLJIVO ispitao sve izvore o Hristu i odabrao one pouzdane za svoje jevanđelje. To ti govori da su pisci jevanđelja itekako pazili da prenese autentična svjedočanstva o Isusu Hristu.

Crkveno predanje je uniformno po pitanju autorstva Jevanđelja. Matej, Marko, Luka i Jovan. I o svojoj četvorici znamo dosta, imamo njihova žitija, znamo ko su oni bili, šta su radili i kako su na kraju okončali svoj život. Dakle, nije potreban nikakav "lanac prenosilaca", kada se u Crkvi oduvijek znalo ko su pisci jevanđelja. To nije bila neka misterija.

To je Muhamedova tvrdnja koja ničim nije potkrijepljena. Kur'an nije ni po čemu poseban da se ne može prihvatiti teorija da je Muhamed njegov autor. Ništa se ne nalazi u Kur'anu što bi ukazivalo na njegovo natprirodno porijeklo. Kur'an sadrži prerađene biblijske priče, priče iz arapske mitologije, zakonske propise za ranoislamsku zajednicu, neke Muhamedove lične želje, opise prvih muslimanskih sukoba sa Kurejšima. Ničega tu nema što nije mogao izmisliti neki harizmatični vjerski propovjednik iz 7. vijeka. Mora se dokazati vjerodostojnost Kur'ana, a ne se odmah poći od stanovišta da je Kur'an apsolutna istina pa jelte sve što je protivno Kur'anu nije ispravno.

Čak i da je to tačno, to ne čini Kur'an automatski ispravnim i istinitim. Sačuvani su mnogi spisi još stariji od Kur'ana pa se ne smatraju božanskom objavom.

21 hours ago, Maki said:

To je Muhamedova tvrdnja koja ničim nije potkrijepljena. Kur'an nije ni po čemu poseban da se ne može prihvatiti teorija da je Muhamed njegov autor.

to pises jer Kuran ne poznajes...ja imam masa dokaza koji ukazivaju da je nemoguce za bilo koju osobu napisati Kuran

22 hours ago, Maki said:

--

Kuran je 100% ispravan jer ne dolazi ni od Muhammed ni od bilo kojeg covjeka, direktno od Boga....

da dolazi od ljudi , bilo bi tu sigurno gresaka koje bi ocite bile.

22 hours ago, Maki said:

Čudno kako nigdje prije Kur'ana niko nije zapisao ili zapamtio da je Isus govorio o "dolasku zadnjeg poslanika Muhameda".

Kur'an i jeste poslan samo Arapima. Rani muslimani poput Omejada su se protivili da ne-Arapi postanu muslimani i smatrali su islam religijom samo za Arape. Tek kada su islamska osvajanja potčinila veliki dio starog svijeta islamskoj vlasti i kada su drugi narodi počeli u većem broju da prelaze na islam, došlo je do promjene stava i islam je postao univerzalna vjera. Ali su uprkos tom zaokretu ostali jasni signali početne islamske orijentacije. Sve islamske molitve su na arapskom, Kur'an se po pravilu čita samo na arapskom, Arapi su u islamu najbolji i najveći narod iznad svih drugih naroda.

22 hours ago, Maki said:

ima dosta toga u Bibliji, samo sto vi to ne mozete odgonetnuti jer vam se te stvari prikrivaju...ocito vas varaju vasi uceni....vuku vas za nos.

22 hours ago, Maki said:

Kur'an i jeste poslan samo Arapima.

evo ti dokaz ociti da ne znas sta pricas, znaci tvoje znanje o Kuranu je jedna velika nula....ti uopste nisi u pozicji da komentarises ista o Kuranu iz svog neznanja ogromnog, tvoje je samo da pitas....

Bog kaze u Kuranu:

34:28 Mi smo te(Muhammede) poslali svima ljudima da radosne vijesti donosiš i da opominješ, ali većina ljudi ne zna.

12:104 Ti(Muhammede) od ovih ne tražiš nagradu za Kur'an, on je samo opomena svim svjetovima.

22 hours ago, Maki said:

Arapi su u islamu najbolji i najveći narod iznad svih drugih naroda.

cista laz, ne znas sta pricas...a pricas velike gluposti garantujem ti...a evo i dokaz

Poslanik Muhammed:

“Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti bijelac nad crncem, niti crnac nad bijelcem — osim po bogobojaznosti (takvi).”

Izvor (hadis): Musnad Ahmad, br. 23489.

ove stvari i mala djeca u dzamiji znaju a ti eto ne znas, zato manje komentarisi ako nesto ne znas...ti nisi uopste u pozicji da komentarises ista, tvoje je da samo pitas i ucis.

Edited by Zehran

3 hours ago, Zehran said:

to pises jer Kuran ne poznajes...ja imam masa dokaza koji ukazivaju da je nemoguce za bilo koju osobu napisati Kuran

Šta je toliko specijalno u Kur'anu?

2 hours ago, Zehran said:

ima dosta toga u Bibliji, samo sto vi to ne mozete odgonetnuti jer vam se te stvari prikrivaju...ocito vas varaju vasi uceni....vuku vas za nos.

Da, ima dosta o lažnim prorocima u Bibliji, sa tim se slažem.

evo ti dokaz ociti da ne znas sta pricas, znaci tvoje znanje o Kuranu je jedna velika nula....ti uopste nisi u pozicji da komentarises ista o Kuranu iz svog neznanja ogromnog, tvoje je samo da pitas....

Bog kaze u Kuranu:

34:28 Mi smo te(Muhammede) poslali svima ljudima da radosne vijesti donosiš i da opominješ, ali većina ljudi ne zna.

12:104 Ti(Muhammede) od ovih ne tražiš nagradu za Kur'an, on je samo opomena svim svjetovima.

Da, Kur'an je interno nekonzistentan. Čas se postavlja kao univerzalna istina za sve, čak se kaže da je namijenjen samo narodu oko Meke.

cista laz, ne znas sta pricas...a pricas velike gluposti garantujem ti...a evo i dokaz

Poslanik Muhammed:

“Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti bijelac nad crncem, niti crnac nad bijelcem — osim po bogobojaznosti (takvi).”

Izvor (hadis): Musnad Ahmad, br. 23489.

ove stvari i mala djeca u dzamiji znaju a ti eto ne znas, zato manje komentarisi ako nesto ne znas...ti nisi uopste u pozicji da komentarises ista, tvoje je da samo pitas i ucis.

Da, volite se kriti iza te jedne izjave. U islamu je svakako nearapski musliman iznad arapskog nemuslimana, ali kada su u pitanju arapski musliman i nearapski musliman, tu je jasno ko je iznad drugog:

"In the answer to question no. 115934, we noted that Ahl as-Sunnah wa’l-Jamaa‘ah are unanimously agreed that the Arabs are superior to others in terms of descent and lineage, and that regarding the Arabs as superior is in general terms, and does not apply at the individual level. So a non-Arab who is pious and righteous is better than an Arab who falls short in his duties to Allah, may He be exalted."

https://islamqa.info/en/answers/182686/is-the-arab-muslim-better-than-the-non-arab-muslim

Poznati islamski učenjak Ibn Tejjmija je bio jasan:

" الذي عليه أهل السنة والجماعة اعتقاد أن جنس العرب أفضل من جنس العجم: عبرانيهم، وسريانيهم، رومهم، وفرسهم، وغيرهم."

"The people of the Sunnah and the community believe that the Arab race is superior to the non-Arab race: their Hebrews, their Syriacs, their Romans, their Persians, and others."

https://islamqa.info/ar/answers/115934/%D9%81%D8%B6%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B1%D8%A8

Ovakve stvari vam ne govore po džamijama.

Napravite račun ili se prijavite za komentiranje

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Pretraživanje

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.