Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Odgovora 62
  • Pregleda 546
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Posted Images

Šebi Arus – Noć nevjeste

Susret i sjedinjenje s Voljenim

📅17. decembar obilježava godišnjicu preseljenja na Ahiret Mevlane Dželaluddina Rumija – velikog sufijskog učitelja, pjesnika i autora bezvremenske Mesnevije.

U tesavvufskom razumijevanju, smrt nije kraj, već buđenje iz sna, jer je upravo ovaj svijet ono što nazivamo snom.

Šebi Arus, Noć nevjeste, simbol je susreta duše s Voljenim i obilježava se svake godine 17. decembra.

U Bosni i Hercegovini ova tradicija ima dugu historiju, a prvi Šebi Arus obilježen je u kući hadži Mujage Merhemića, uz kazivanje Mevlaninog Gazela o smrti.

🤍 “Zašto da tugujem kad odlazim?

Smrt je za mene svadbeni dan.”

On 17. 12. 2025. at 12:15, Bostan said:

Šebi Arus – Noć nevjeste

Susret i sjedinjenje s Voljenim

📅17. decembar obilježava godišnjicu preseljenja na Ahiret Mevlane Dželaluddina Rumija – velikog sufijskog učitelja, pjesnika i autora bezvremenske Mesnevije.

U tesavvufskom razumijevanju, smrt nije kraj, već buđenje iz sna, jer je upravo ovaj svijet ono što nazivamo snom.

Šebi Arus, Noć nevjeste, simbol je susreta duše s Voljenim i obilježava se svake godine 17. decembra.

U Bosni i Hercegovini ova tradicija ima dugu historiju, a prvi Šebi Arus obilježen je u kući hadži Mujage Merhemića, uz kazivanje Mevlaninog Gazela o smrti.

🤍 “Zašto da tugujem kad odlazim?

Smrt je za mene svadbeni dan.”

jeli poslanik ikad to obiljezavao?? Nije, znaci novotarija.

Tako to bude kad se svrlja u novotarijeolahko, i nepridrzaje se sunneta poslanika...lahko covjek klizi u novotarije

9 hours ago, Zehran said:

jeli poslanik ikad to obiljezavao?? Nije, znaci novotarija.

Tako to bude kad se svrlja u novotarijeolahko, i nepridrzaje se sunneta poslanika...lahko covjek klizi u novotarije

Jeli Poslanik ikada stvorio prvave skole? Jesu li one novotarija?

Ebu Hurejre, radjallahu ’anhu, prenosi
da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Uzvišeni je Allah, doista, rekao: ’Ko uznemirava mog miljenika - Ja sam mu objavio rat. Najdraže čime Mi se Moj rob može približiti jesu farzovi koje sam mu propisao. Zatim, Moj će Mi se rob ustrajno približavati nafilama sve dok ga ne zavolim, a kada ga zavolim, postat ću sluh njegov kojim sluša, vid njegov kojim gleda, ruka njegova kojom uzima, noga njegova kojom hoda. Ako Me upita, dat ću mu, a ako od Mene zaštitu zatraži, doista ću mu je pružiti. Ni oko čega što radim nisam se više ustručavao kao od uzimanja duše vjernikove, koji ne voli smrt, a Ja mu ne volim nažao učiniti.’"

Sufija se motivira da se Bogu priblizi do stepena evlija (Bozijih miljenika) . Kod modernih selefija je to sa podzorenjem gleda jer Boga dozivljavaju kao nekog mimo ovog Univerzuma.

Edited by Bostan

On 19. 12. 2025. at 22:42, Bostan said:

Jeli Poslanik ikada stvorio prvave skole? Jesu li one novotarija?

jeste, dao je uslov kako da se osnuju....

Nevjerovatnjo je to vase sufijsko svrljanje u novotarije...kako samo olahko idete tim pogresnim putem, za ne povejrovat....

dzaba sto vam Poslanik prijeti da se ide tim putem novotarija, ma jok, koga briga to sta poslanik kaze, daj izmisljaj na svoju ruku neke gluposti nesto kako bi se priblizili Allahu, kao poslanik nije to dobro znao kako se pribliziti Allahu pa vi sada morate izmisljati novo nesto kako bi poslanika licno pretekli u tome....zabluda na kubik.

2 hours ago, Zehran said:

jeste, dao je uslov kako da se osnuju....

Nevjerovatnjo je to vase sufijsko svrljanje u novotarije...kako samo olahko idete tim pogresnim putem, za ne povejrovat....

dzaba sto vam Poslanik prijeti da se ide tim putem novotarija, ma jok, koga briga to sta poslanik kaze, daj izmisljaj na svoju ruku neke gluposti nesto kako bi se priblizili Allahu, kao poslanik nije to dobro znao kako se pribliziti Allahu pa vi sada morate izmisljati novo nesto kako bi poslanika licno pretekli u tome....zabluda na kubik.

Cilj sufija je doci u blizinu , preko odgoja, Boziju. A to znaci sluziti Bogu i covjecanstvu.

"Bez hizmeta nema himeta."

Pod ovom derviškom poslovicom, ako se to tako može reći, razumijevam - bez služenja drugom nema direktne pomoći Gospodara pojedincu. Pod služenjem drugom razumijevam djelovanje u interesu drugog, za dobro drugog. Direktna pomoć znači nagradu koja dolazi direktno (hizmećaru) od Gospodara. 

Edited by Bostan

DA se vratim na temu

Simboličko tumačenje Isaovih čuda

..Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg (što dokazuje da me On šalje vama): napraviću vam od ilovače (odgajanjem, čišćenjem i praktičnom mudrošću od ilovače nefsova manjkavih ljudi) nešto poput ptice (koja uslijed velike čežnje lebdi ka blizini svjetlosti) i puhnuću u nju (dahom božanskog i stvarnog života, pod utjecajem druženja sa Allahom i Njegova odgajanja mene) i biće, voljom Allahovom, prava ptica (živo biće koje krilima čežnje i himmeta leti prema Hakku). I iscijeliću slijepa od rođenja (koji ne vidi svjetlo istine i čije je srčano oko zatvoreno, pa ne vidi sunce Hakkova lica niti Njegovo svjetlo i ne prepoznaje sa surmom svjetlosti upute Njegove sljedbenike), i gubava (čija je duša bolesna grijesima, krivim uvjerenjima, ljubavlju prema dunjaluku i prljavštinom strasti, pa ću takvog duševno izliječiti) i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom (znanjem one koje je neznanje usmrtilo), i kazivaću vam šta jedete (šta upražnjavate od užitaka i zadovoljenja strasti) i šta u domovima gomilate (u kućama vaše unutrašnjosti od namjera i poriva).

Ibn Arabi

Prethodno tumačenje nefs-i-levame obuhvaća i nefs-i mutmeine. Ova dva izraza su nazivi za bogobojaznog čovjeka (osobu).

U sufijskoj terminologiji susrećemo se sa sljedećim konceptom. Plemeniti sufije kažu da čovjekova priroda prolazi kroz tri stadija ljudskog razvoja.
Prvi stadij je poznat kao nefs-i amare, duša koja sebe iskušava (zlu), kako Časni Kuran' kaže:

إِنَّ النَّفْسَ لأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ
'...ta duša je sklona zlu...[12:53]'

Drugi stadij u razvoju je poznat kaonefs-i levame,duša koja sebe kori- može se prevesti kao samokritička svjesnost (savjesnost).
Prvi stadij se razvija u drugi kada putnik pokaže ispravnost (pravičnost) te pokaže napredak urijadah,asketskoj disciplinii mudzahadah,duhovnoj borbi. Ova osoba (duša) je svjesna svojih nedostataka. Ona žali zbog svojih zala (grijeha) i mana, ali nije potpuno odvojena od njih.

Treći i najviši stadij u razvoju je poznat kaonefs-i mutmeine,smirena duša. Duša dolazi na ovaj stadij kada iskazuje ispravnost (pravičnost) te postigne Božansku bliskost i primjenjuje šerijat toliko čvrsto da on postaje njezina priroda, koja mrzi sve što je suprotno šerijatu. Naziv duše na ovom stadiju je mutmeine.

ocita zabluda i svrljanje u novotarije....jasno Poslanik zabranio.

Ibn Sirin tomac snova.

O viđenju Isusa , neka je mir nad Njime u snovima

Sanjanje ovog poslanika simbolizira da je snivač dobar čovjek, koji ima puno dobra, koji mnogo putuje, osoba koja voli ibadet, zadovoljava se sa malim, u toj godini ga neće zadesiti ništa nepoželjno i ispunjavat će mu se dove. Ko sanja da ga je vidio olakšat će mu se savladavanje medicine i medicinskih znanosti; ko ga sanja u džamiji ili nekom mjestu, a to mjesto bude u nekim poteškoćama – Uzvišeni Allah će te ljude spasiti od neugodnosti u tom mjestu; ko sanja da se on preobrazio u Isaa a.s. ili da je obukao njegovu odjeću: ako je na vlasti – još će je više učvrstiti; ako je učenjak – ljudi će se njime okoristiti; ako je ljekar – puno će svijeta izliječiti i bolesti definirati i otkriti; a ako ga sanja žena – rodit će dijete koje će postati ljekar.

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.