Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Da li je Kur'an izmijenjen?

Featured Replies

6 minutes ago, Maki said:

Sveto Pismo se gleda kao integralna cjelina. Ne gleda se nijedan spis sam za sebe.

Zašto ne bi bilo? Objesio se o drvo, grana je pukla i on je obješen pao na glavu i raspukao se od siline udarca. Šta je tu tačno nevjerovatno?

Bog je jedan, ali je i trojičan. Sveto Pismo na više mjesta ukazuje na to da Bog nije monada. U prvim stihovima Pisma Bog kaže za čovjeka "hajde da ga načinimo po NAŠEM obličju". Dakle tu već vidimo da Bog nije monada već da postoji dijalog između Lica Svete Trojice. A evo ti jasan dokaz za to da Pismo kaže da Bog nije monada:
"Tada pusti Gospod na Sodom i na Gomor od Gospoda s neba dažd od sumpora i ognja," (1 Mojsijeva 19:24).

Dakle vidimo da piše da Gospod pušta oganj od Gospoda sa neba. Dakle imamo dva Gospoda, ali kao što i sam kažeš Pismo je jasno da je Bog jedan. Jedini logičan zaključak je taj da je Bog Jedan, ali nije monada, već je Trojičan. I drugi stihovi ukazuju na tu realnost.

Da, to je sve prorokovano u Isaija 53 sa velikom preciznošću.

Vrlo je nepošteno pozivati se samo na tu Hristovu molitvu u Getsimaniji, a ignorisati niz Njegovih izjava o tome da On mora postradati i da je na to spreman. Cjepkate Bibliju kako vam se ćefne.

Da, to pokazuje Božiju ljubav prema ljudskom rodu. Bog NIJE MORAO da spasi čovjeka na taj način, nije morao spasiti čovjeka uopšte, ali je odlučio da se to tako dogodi kako bi ukazao koliko je grijeh opasan i poguban kada je za čišćenje istog postradao Sin Božiji, a isto kako bi pokazao ljubav prema ljudima. Isus Hristos kaže:

"13. Od ove ljubavi niko nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje.

14. Vi ste prijatelji moji ako tvorite što vam ja zapovijedam." (Jovan 15:13-14).

Isus Hristos je na krstu pokazao najveću moguću ljubav Boga prema ljudima jer je Svoj život položio za ljudski rod. Gdje ćeš veće ljubavi od toga? Hrišćani su jedina grupa koja obožava Boga koji je prošao sve što prolaze ljudi i koji zna kako je to biti čovjek i kako je to biti iskušavan, kako je to biti gladan, žedan, kako je to patiti. I upravo zbog toga samo taj i takav Bog može suditi ljudima, Bog koji zna ljudska iskušenja i koji je porazio ta iskušenja dajući i drugim ljudima putokaz kako se to može učiniti. Samo pred takvim Bogom ljudi neće imati opravdanja za svoje grijehe i svoje padove jer samo takvog Boga ljudi neće moći upitati: "kako ti Bože možeš očekivati od ljudi da odolijevaju iskušenjima i patnjama kada ti u Svojoj svemoći ne znaš koliki je to izazov i koliko je to teško?". Isus Hristos je jedini Bog koji od ljudi ne traži ništa što On sam nije pretrpio.

Kur'anski bog nije bog kojeg vrijedi slijediti. Bog koji služi za ispunjavanje Muhamedovih želja, koji Muhamedu daje djevojčice za žene, koji mu daje bogatstvo, privilegije, to nije bog. Muhamed nije čovjek kojeg vrijedi slijediti. Ubica, mučitelj, silovatelj, lažov, prevarant, pun mržnje, osvetoljubiv, to nije Božiji prorok. Na svojoj samrti Muhamed je proklinjao Jevreje i hrišćane (Bukhari 3453), kakav je to Božiji prorok koji na samrti izbacuje kletve. Isus Hristos Se na krstu MOLIO ZA ONE KOJI SU GA RAZAPELI. Muhamed proklinje svoje teološke protivnike, iako mu oni nisu ništa uradili.

Aleluja

• Odgovora 115
  • Pregleda 848
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• Pobio si islam ovim stihovima. U islamu je strogo zabranjeno Allaha zvati ocem i smatrati da ljudi mogu biti djeca Božija, a Isus upravo to govori. Još jedna suprotnost Isusa i Muhameda.

• Presmiješno mi je kako muslimani nabijaju hrišćanima na nos da smo mi sljedbenici svetog apostola Pavla. Sveti apostol Pavle je živio u isto vrijeme kao i Isus Hristos i PRIHVAĆEN JE OD STRANE HRISTOV

• naravno da ga nije vidio, jer Kuran i nije od muhammeda, nego od boga. ..a Bog najbolje zna sta se desavalo..pa je informisao nas direktno u Kuranu.. ovdje traze od njega da se odrekne svojih pogresn

Posted Images

17 hours ago, Maki said:

Sveto Pismo se gleda kao integralna cjelina. Ne gleda se nijedan spis sam za sebe.

Zašto ne bi bilo? Objesio se o drvo, grana je pukla i on je obješen pao na glavu i raspukao se od siline udarca. Šta je tu tačno nevjerovatno?

Bog je jedan, ali je i trojičan. Sveto Pismo na više mjesta ukazuje na to da Bog nije monada. U prvim stihovima Pisma Bog kaže za čovjeka "hajde da ga načinimo po NAŠEM obličju". Dakle tu već vidimo da Bog nije monada već da postoji dijalog između Lica Svete Trojice. A evo ti jasan dokaz za to da Pismo kaže da Bog nije monada:
"Tada pusti Gospod na Sodom i na Gomor od Gospoda s neba dažd od sumpora i ognja," (1 Mojsijeva 19:24).

Dakle vidimo da piše da Gospod pušta oganj od Gospoda sa neba. Dakle imamo dva Gospoda, ali kao što i sam kažeš Pismo je jasno da je Bog jedan. Jedini logičan zaključak je taj da je Bog Jedan, ali nije monada, već je Trojičan. I drugi stihovi ukazuju na tu realnost.

Da, to je sve prorokovano u Isaija 53 sa velikom preciznošću.

Vrlo je nepošteno pozivati se samo na tu Hristovu molitvu u Getsimaniji, a ignorisati niz Njegovih izjava o tome da On mora postradati i da je na to spreman. Cjepkate Bibliju kako vam se ćefne.

Da, to pokazuje Božiju ljubav prema ljudskom rodu. Bog NIJE MORAO da spasi čovjeka na taj način, nije morao spasiti čovjeka uopšte, ali je odlučio da se to tako dogodi kako bi ukazao koliko je grijeh opasan i poguban kada je za čišćenje istog postradao Sin Božiji, a isto kako bi pokazao ljubav prema ljudima. Isus Hristos kaže:

"13. Od ove ljubavi niko nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje.

14. Vi ste prijatelji moji ako tvorite što vam ja zapovijedam." (Jovan 15:13-14).

Isus Hristos je na krstu pokazao najveću moguću ljubav Boga prema ljudima jer je Svoj život položio za ljudski rod. Gdje ćeš veće ljubavi od toga? Hrišćani su jedina grupa koja obožava Boga koji je prošao sve što prolaze ljudi i koji zna kako je to biti čovjek i kako je to biti iskušavan, kako je to biti gladan, žedan, kako je to patiti. I upravo zbog toga samo taj i takav Bog može suditi ljudima, Bog koji zna ljudska iskušenja i koji je porazio ta iskušenja dajući i drugim ljudima putokaz kako se to može učiniti. Samo pred takvim Bogom ljudi neće imati opravdanja za svoje grijehe i svoje padove jer samo takvog Boga ljudi neće moći upitati: "kako ti Bože možeš očekivati od ljudi da odolijevaju iskušenjima i patnjama kada ti u Svojoj svemoći ne znaš koliki je to izazov i koliko je to teško?". Isus Hristos je jedini Bog koji od ljudi ne traži ništa što On sam nije pretrpio.

Kur'anski bog nije bog kojeg vrijedi slijediti. Bog koji služi za ispunjavanje Muhamedovih želja, koji Muhamedu daje djevojčice za žene, koji mu daje bogatstvo, privilegije, to nije bog. Muhamed nije čovjek kojeg vrijedi slijediti. Ubica, mučitelj, silovatelj, lažov, prevarant, pun mržnje, osvetoljubiv, to nije Božiji prorok. Na svojoj samrti Muhamed je proklinjao Jevreje i hrišćane (Bukhari 3453), kakav je to Božiji prorok koji na samrti izbacuje kletve. Isus Hristos Se na krstu MOLIO ZA ONE KOJI SU GA RAZAPELI. Muhamed proklinje svoje teološke protivnike, iako mu oni nisu ništa uradili.

Bog je jedan, ali je i trojičan.

znaci 1+1+1=1

pazi druze...suvisno je sva nasa ostala prica...kada ste vi ocito mnogobozacka religija..htio ti to meni priznati ili ne...tako ti je kako tije, imate vise bogova, znaci niste vise monoteisti...znaci cista zabluda

tako da je suvisna diskusija o drugim temama, kad vi padate na prvom stepenici, vi vjerujete da je Otac Bog, Sin Bog, i sveti Duh Bog....3 boga , iako vam Isus kaze jedini pravi istinski Bog je Otac na nebu

ako vam to nije dokaz da ste u zabludi, ne znam sta je vise...

• Autor
10 hours ago, Zehran said:

znaci 1+1+1=1

pazi druze...suvisno je sva nasa ostala prica...kada ste vi ocito mnogobozacka religija..htio ti to meni priznati ili ne...tako ti je kako tije, imate vise bogova, znaci niste vise monoteisti...znaci cista zabluda

tako da je suvisna diskusija o drugim temama, kad vi padate na prvom stepenici, vi vjerujete da je Otac Bog, Sin Bog, i sveti Duh Bog....3 boga , iako vam Isus kaze jedini pravi istinski Bog je Otac na nebu

ako vam to nije dokaz da ste u zabludi, ne znam sta je vise...

Pa zašto bi to bio dokaz da smo u zabludi kada je i Hristos govorio za Sebe da je Sin Božiji, da je jedno sa Ocem, da ima istu moć kao i Otac, da ima život u Sebi kao što ima i Otac, da se treba krštavati u ime Oca i Sina i Svetoga Duha itd? Hristos je najveći autoritet i Njemu mi bespogovorno vjerujemo. Vi volite cijepati i sakatiti tekst Pisma kako bi nemušto pokušali uklopiti to u vaše okvire, ali vam to očito ne ide jer ne možete spojiti nespojivo. Vaš prorok za svoje djelovanje nije dostavio nikakve konkretne dokaze koji bi ukazivali na to da mu se zaista javio Bog, a postoji pregršt dokaza koji ukazuju da je sve izmislio zbog svojih interesa, bilo oni materijalni bili politički ili čak seksualni.

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

7 minutes ago, Maki said:

Pa zašto bi to bio dokaz da smo u zabludi kada je i Hristos govorio za Sebe da je Sin Božiji, da je jedno sa Ocem, da ima istu moć kao i Otac, da ima život u Sebi kao što ima i Otac, da se treba krštavati u ime Oca i Sina i Svetoga Duha itd? Hristos je najveći autoritet i Njemu mi bespogovorno vjerujemo. Vi volite cijepati i sakatiti tekst Pisma kako bi nemušto pokušali uklopiti to u vaše okvire, ali vam to očito ne ide jer ne možete spojiti nespojivo. Vaš prorok za svoje djelovanje nije dostavio nikakve konkretne dokaze koji bi ukazivali na to da mu se zaista javio Bog, a postoji pregršt dokaza koji ukazuju da je sve izmislio zbog svojih interesa, bilo oni materijalni bili politički ili čak seksualni.

suvisno je ulaziti u daljne diskusije o drugim stvarima, dok nam ne potvrdis je li Isus bog, a taj SIn Bog ima svog Boga oca....znaci 2 boga jeli tako :)

Mozes li mi potvrditi svojim rijecima da vjerujete u vise bogova ? :)

• Autor
4 minutes ago, Zehran said:

suvisno je ulaziti u daljne diskusije o drugim stvarima, dok nam ne potvrdis je li Isus bog, a taj SIn Bog ima svog Boga oca....znaci 2 boga jeli tako :)

Mozes li mi potvrditi svojim rijecima da vjerujete u vise bogova ? :)

Vjerujemo u Svetu Trojicu, jednosuštnu i nerazdjeljivu, jednoga Boga u tri Ličnosti, Ocu, Sinu i Svetome Duhu.

8 minutes ago, Maki said:

Vjerujemo u Svetu Trojicu, jednosuštnu i nerazdjeljivu, jednoga Boga u tri Ličnosti, Ocu, Sinu i Svetome Duhu.

ali to su 3 boga...vi ovdje ne silu hocete sebe da ubijedite da vjerujete u jednog Boga....

ali ja kad kazem sveti Duh, tebi je bijeli golub u mislima a ne sin....kad kazem Otac....u mislima ti je starija osoba sa bradom u oblacima a nije ti sin Isus u glavi onda...vi ih vidite kao 3 osobe a na silu hocete da je to jedno bice...a nije ...znate i vi dobro da nije....znate vi dobro da ste vi mnogobozacka religija, smo necete da priznate to sebi...a znate da jeste

• Autor
31 minutes ago, Zehran said:

ali to su 3 boga...vi ovdje ne silu hocete sebe da ubijedite da vjerujete u jednog Boga....

Bila bi tri boga da tri Lica ne dijele istu suštinu, istu volju, istu energiju, sve zajedničko. Sveti Jovan Šangajski lijepo to opisuje:

"Otac, Sin i Sveti Duh nisu tri boga, nego jedan Bog, jer Im je ista priroda, ali i ne samo zato. I ljudi imaju istu prirodu, istu suštinu. Ali za ljude nije moguće reći da su dva ili tri čoveka - isti čovek, ma koliko oni bili međusobno bliski i jedinstveni. Ljudi imaju ne samo posebna tela nego i svaki ima i svoju volju, svoj ukus, svoja raspoloženja. Ma koliko ljudi ponekad ličili i telesno i po karakteru, ipak se ne dešava da im je sve zajedničko, da je sve podjednako.

A kod Tri lica Svete Trojice sve je zajedničko. Bezgranična ljubav Oca prema Sinu, Sina prema Ocu i ista ljubav između Njih i Svetog Duha čini zajedničkom Njihovu volju i sva Njihova dela. Oni imaju istu /jednu/ volju, sve Oni izvršavaju zajedno. Od čega se odvraća Duh Sveti, odvraća se i Otac. Šta Sin voli, vole i Otac i Duh Sveti.

Sve se od Svete Trojice događa zajedno. Za stvaranje sveta u Bibliji je rečeno: "I reče Bog: neka bude svjetlost. I bi svjetlost. " Šta znači "reče", tj. rekao je? To znači da je Bog Otac stvarao Svojom Rečju, onom Rečju o kojoj govori Jevanđelje: "U početku bješe Riječ, i Riječ bješe u Boga i Riječ bješe Bog" i koja je Jedinorodni Sin Božiji.

Sve je tvorio Bog Otac Svojom Rečju, drukčije kazano, sve je izvršavao kroz Sina Svojega. Ništa ne tvori Otac bez Sina, kao što ni Sin ništa ne tvori bez Oca. Ocu i Sinu uvek sadejstvuje Sveti Duh. O stvaranju sveta u Bibliji je rečeno: "I Duh Božiji dizaše se nad vodom. " "Dizao se" nad tvorevinom, ne naprosto stajao nad njom - reč za koju nema potpuno odgovarajućeg izraza u staroslovenskom jeziku u jevrejskom originalu znači "pokrivati, zagrevati", kao kad nosilja, ležeći na jajima, njih oživotvoruje svojom toplinom i iz njih se izležu živa bića."

31 minutes ago, Zehran said:

ali ja kad kazem sveti Duh, tebi je bijeli golub u mislima a ne sin....kad kazem Otac....u mislima ti je starija osoba sa bradom u oblacima a nije ti sin Isus u glavi onda...vi ih vidite kao 3 osobe a na silu hocete da je to jedno bice...a nije ...znate i vi dobro da nije....znate vi dobro da ste vi mnogobozacka religija, smo necete da priznate to sebi...a znate da jeste

To su pojednostavljene i pogrešne predstave Svete Trojice i u pravoslavlju se na ikonama ne bi trebali slikati ni Otac ni Duh.

3 minutes ago, Maki said:

Bila bi tri boga da tri Lica ne dijele istu suštinu, istu volju, istu energiju, sve zajedničko. Sveti Jovan Šangajski lijepo to opisuje:

"Otac, Sin i Sveti Duh nisu tri boga, nego jedan Bog, jer Im je ista priroda, ali i ne samo zato. I ljudi imaju istu prirodu, istu suštinu. Ali za ljude nije moguće reći da su dva ili tri čoveka - isti čovek, ma koliko oni bili međusobno bliski i jedinstveni. Ljudi imaju ne samo posebna tela nego i svaki ima i svoju volju, svoj ukus, svoja raspoloženja. Ma koliko ljudi ponekad ličili i telesno i po karakteru, ipak se ne dešava da im je sve zajedničko, da je sve podjednako.

A kod Tri lica Svete Trojice sve je zajedničko. Bezgranična ljubav Oca prema Sinu, Sina prema Ocu i ista ljubav između Njih i Svetog Duha čini zajedničkom Njihovu volju i sva Njihova dela. Oni imaju istu /jednu/ volju, sve Oni izvršavaju zajedno. Od čega se odvraća Duh Sveti, odvraća se i Otac. Šta Sin voli, vole i Otac i Duh Sveti.

Sve se od Svete Trojice događa zajedno. Za stvaranje sveta u Bibliji je rečeno: "I reče Bog: neka bude svjetlost. I bi svjetlost. " Šta znači "reče", tj. rekao je? To znači da je Bog Otac stvarao Svojom Rečju, onom Rečju o kojoj govori Jevanđelje: "U početku bješe Riječ, i Riječ bješe u Boga i Riječ bješe Bog" i koja je Jedinorodni Sin Božiji.

Sve je tvorio Bog Otac Svojom Rečju, drukčije kazano, sve je izvršavao kroz Sina Svojega. Ništa ne tvori Otac bez Sina, kao što ni Sin ništa ne tvori bez Oca. Ocu i Sinu uvek sadejstvuje Sveti Duh. O stvaranju sveta u Bibliji je rečeno: "I Duh Božiji dizaše se nad vodom. " "Dizao se" nad tvorevinom, ne naprosto stajao nad njom - reč za koju nema potpuno odgovarajućeg izraza u staroslovenskom jeziku u jevrejskom originalu znači "pokrivati, zagrevati", kao kad nosilja, ležeći na jajima, njih oživotvoruje svojom toplinom i iz njih se izležu živa bića."

To su pojednostavljene i pogrešne predstave Svete Trojice i u pravoslavlju se na ikonama ne bi trebali slikati ni Otac ni Duh.

A kod Tri lica Svete Trojice sve je zajedničko.

ovo je cista laz....cista zabluda

Sam Isus ti kaze u Bibliji da to nije tako, kome onda vjerovati vama koji slijedite Pavla koji kaze da je lazljivac ili Isusu?

• Autor
4 minutes ago, Zehran said:

ovo je cista laz....cista zabluda

Sam Isus ti kaze u Bibliji da to nije tako, kome onda vjerovati vama koji slijedite Pavla koji kaze da je lazljivac ili Isusu?

Nisam ja baš siguran ko ne vjeruje Isusu koji je govorio za Sebe da je Sin Božiji, da će biti razapet i vaskrsnuti u treći dan, da je došao da spase svijet Svojom smrću, da je jedno sa Ocem, da ima istu vlast kao i Otac, da je postojao i prije Avrama, koji je za Sebe koristio božanski naziv "Ja Jesam", koji je naložio krštavanje ljudi u ime Lica Svete Trojice, da ne idem dalje u Hristove moralne pouke o miru, smirenosti, poniznosti, krotkosti sa kojima se islam u putu nije sreo.

2 minutes ago, Maki said:

Nisam ja baš siguran ko ne vjeruje Isusu koji je govorio za Sebe da je Sin Božiji, da će biti razapet i vaskrsnuti u treći dan, da je došao da spase svijet Svojom smrću, da je jedno sa Ocem, da ima istu vlast kao i Otac, da je postojao i prije Avrama, koji je za Sebe koristio božanski naziv "Ja Jesam", koji je naložio krštavanje ljudi u ime Lica Svete Trojice, da ne idem dalje u Hristove moralne pouke o miru, smirenosti, poniznosti, krotkosti sa kojima se islam u putu nije sreo.

evo sad cu ti dati dokaz Otac i Sin nemaju zajednicko...a to je pored masa stvari, je i znanje....ima nesto st oOtac zna a Sin ne zna...samim tim nisu isti...zato ste u zabludi kad mislite da im je sve zajednicko

• Autor
9 minutes ago, Zehran said:

evo sad cu ti dati dokaz Otac i Sin nemaju zajednicko...a to je pored masa stvari, je i znanje....ima nesto st oOtac zna a Sin ne zna...samim tim nisu isti...zato ste u zabludi kad mislite da im je sve zajednicko

Hristos govori da ne zna po Svojoj ljudskoj prirodi, ne po Svojoj božanskoj prirodi kojoj je prirodno da sve zna.

10 minutes ago, Maki said:

Hristos govori da ne zna po Svojoj ljudskoj prirodi, ne po Svojoj božanskoj prirodi kojoj je prirodno da sve zna.

au au au...

kakve su to gluposti covjece???

Isus kaze da on ne zna nesto sto zna Otac....a ti onda dodjes i kazes. ma zna on zna....samo se pravi da ne zna...

pitam se ima li iko ziv logican kod vas hrscana??? ja neloginijih ljudi i odgovora nisam sreo ...dobro ste vi ikako u pameti sa takvima vjerovanjima :)

• Autor
1 minute ago, Zehran said:

au au au...

kakve su to gluposti covjece???

Isus kaze da on ne zna nesto sto zna Otac....a ti onda dodjes i kazes. ma zna on zna....samo se pravi da ne zna...

Nisam rekao da se pravi da ne zna, rekao sam da je to govorio kao čovjek jer ljudima nije svojstveno da znaju dan i čas Drugog dolaska. Isus je i Bog i čovjek, ne ispuštaj to iz vida i onda će ti se sve pojasniti.

6 minutes ago, Maki said:

Nisam rekao da se pravi da ne zna, rekao sam da je to govorio kao čovjek jer ljudima nije svojstveno da znaju dan i čas Drugog dolaska. Isus je i Bog i čovjek, ne ispuštaj to iz vida i onda će ti se sve pojasniti.

ovo su ciste gluposti iskreno receno, cudu se nemogu nacuditi u sta vi vjerujete...znaci Isus iskljuca bozansko znanje iz sebe kada postane covjek, i onda samo sebe limitira na covjek...znaci vas Bog sam sebe limitira, ogranici sebe skroz kada postane covjek....kada si Boga limitirao, on prestaje vise biti Bog...

Kako ljudi moji ovo vi ne shvatate, i kako uopste mozete ovakve gluposti vjerovati , stvarno nevjerovatno...

Toliko nelogicnosti ima u vasim vjerovanjima da ostajem zapanjen, itek onda jos vise shvatim koliko je daleko Islam logicnija vjera od hrscanstva.....Islam je Bozanska vjera, Bog je licno tako svoju vjeru nazvao koju je poslao ljudima a ne mi ili muhammed.

Bog kaze u Kuranu da vi hrscani pretjerujete u vasim vjerovanjima, pa vam kaze ovdje:

4:171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svom vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesija, Isus, sin Marijin, samo je Allahov poslanik, i stvoren je Riječju Njegovom, koju je Mariji dostavio, i život mu dao; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne go­vorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, slavljen neka je On, zar da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je do­voljan kao zaštitnik.

18 minutes ago, Maki said:

Isus je i Bog i čovjek,

ali ti BOg kaze Bog nije covjek....neshvatljivo kako vi masakrirate Bibliju i pisate se ljudima u razum...svasta

Hošea 11,9

..... jer sam ja Bog a ne čovjek....

tacno pravite ljude budalama svojim budalastinama i pretjerivanjima, Bog ti kaze iz biblije, nisam covjek...a ti dodjes i kazes e jesi...mi kazemo da jesi....

Znaci totalno silovanje zdravog razuma....

Edited by Zehran

Isus vam kaze da je jedini pravi BOg otac na nebu, tako sebe iskljuci da je on Bog:

Ivan 17,1

Ovo reče Isus i podiže oči svoje na nebo i reče: "Oče, dođe čas, proslavi Sina svojega, da Sin tvoj proslavi tebe!

Ivan 17,2

Jer ti si mu dao vlast nad svakim tijelom, da svima, koje si mu dao, dadne život vječni.

Ivan 17,3

A ovo je život vječni, da spoznaju tebe, jedino pravoga Boga, i koga si poslao, Isusa Krista.

• Autor
5 minutes ago, Zehran said:

ovo su ciste gluposti iskreno receno, cudu se nemogu nacuditi u sta vi vjerujete...znaci Isus iskljuca bozansko znanje iz sebe kada postane covjek, i onda samo sebe limitira na covjek...znaci vas Bog sam sebe limitira, ogranici sebe skroz kada postane covjek....kada si Boga limitirao, on prestaje vise biti Bog...

Otkrio si nešto što se zove kenozis. Sin je uzeo na Sebe obličje sluge i postao čovjek, isti kao i svi mi osim po grijehu. Samim tim prihvatio je određene limitacije svojstvene ljudima npr. mogao je postradati na krstu, bio je gladan i žedan kao i mi, osjećao je bolove itd. Ali nije prestao biti Bog jer je to nemoguće pošto Bog ne može prestati biti Bog. Sin nije ograničio Svoju božansku prirodu nego je uzeo drugu ljudsku prirodu kojoj su svojstvena određena ograničenja. To je velika tajna u koju ljudski um ne može sasvim proniknuti. Na ljudima je da vjeruju.

Sv. Grigorije Bogoslov to lijepo pojašnjava:

"Kao deseto oni ispoljavaju neznanje i nedoumicu kako to da niko ne zna kada će nastupiti poslednji dan ili čas, čak ni Sin, već jedino Otac.[57] No, kako je moguće da Premudrost, Sazdatelj vekova, Savršitelj i Obnovitelj, Taj koji je svršetak svega stvorenog i zna sve Božje nešto ne zna, kada duh čovekov zna šta je u njemu?[58] Šta je savršenije od takvoga znanja? Kako je moguće da Sin, koji podrobno zna šta će se desiti neposredno pred poslednjim časom i znake svršetka, ali ipak ne zna vreme kraja? To mi liči na zagonetku po kojoj tvrdimo da neko veoma dobro zna šta se nalazi ispred zida, ali zid ne poznaje, ili dobro poznaje kraj dana, ali ne zna dali je nastala noć, iako znanje o jednom neophodno povlači za sobom i znanje o drugom. Mislim da je svakome jasno da Sin sve zna kao Bog, ali kao čovek pripisuje sebi neznanje. Ovakvu misao u nama podstiče činjenica da se ovde imenica Sin pominje u neodređenom smislu i bez jasne naznake: čiji je On Sin, na osnovu čega bismo mi pobožno razrešili ovu nedoumicu i pripisali čoveštvu, a ne Božanstvu. Ukoliko je dovoljno ovakvo objašnjenje onda se i zaustavimo na njemu, bez hitanja u druga istraživanja, ali ako nije dovoljno, predočimo i drugo tumačenje. Kao i sve ostalo, tako i znanje o najbitnijim i najdubljim tajnama pripiši Uzroku, uvažavajući Roditelja. Meni se, međutim, čini da će i taj sebi ovo predstaviti uniženo koji, zajedno sa našim mudrijašem, ovo mesto bude shvatao ovako: i Sin zna dan ili čas ne po nečemu drugom, nego po tome što Otac njegov zna. Kakav zaključak izvodimo? Pošto o tome zna Otac, svakako da zna i Sin; sasvim je jasno da ovo nikome nije neizvesno i nedostižno, sem prvom Uzroku."

Kako ljudi moji ovo vi ne shvatate, i kako uopste mozete ovakve gluposti vjerovati , stvarno nevjerovatno...

Ko je ikada tvrdio da su Božiji planovi jednostavni?

Toliko nelogicnosti ima u vasim vjerovanjima da ostajem zapanjen, itek onda jos vise shvatim koliko je daleko Islam logicnija vjera od hrscanstva.....Islam je Bozanska vjera, Bog je licno tako svoju vjeru nazvao koju je poslao ljudima a ne mi ili muhammed.

Jesi možda promislio zašto je islam "logičniji" od hrišćanstva tj. "lakši za shvatiti"? Pa zato što Muhamed nije bio sposoban da smisli nešto kompleksnije niti ga je interesovalo da pokuša. Islam je potpuno plitka vjera koja nema nikakvu teološku dubinu. Islam ne nudi ništa osim gomile pravila, tu nema nikakve ljubavi, sve je puno mržnje prema nevjernicima, osvetoljubivosti, prijetnji paklom. Ti sam ne možeš dvije poruke iskucati da ne prijetiš paklom i vječnim mukama.

Eto ti ogromne nelogičnosti u islamu. Ako je Isus obični prorok, zašto nema biološkog oca? Zašto je Isus tu poseban ako je obični prorok ništa veći od drugih, čak ispod Muhameda koji je začet redovnim putem?

• Spirit Junkie

Ne znam koji naučnik je posjetio neku islamsku školu u Britaniji i onda su mu učenici govorili da se slana i slatka voda ne miješaju ili tako nekako, jer tako stoji u Kuranu. Onda je on rekao direktoru školu da na času hemije profesor umze slanu i slatku vodu i neka pred njima pomiješa. Zašto ovo, ne znam, samo sam naletio na neki kratki video na facbooku.

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Autor
13 minutes ago, Zehran said:

ali ti BOg kaze Bog nije covjek....neshvatljivo kako vi masakrirate Bibliju i pisate se ljudima u razum...svasta

Hošea 11,9

..... jer sam ja Bog a ne čovjek....

tacno pravite ljude budalama svojim budalastinama i pretjerivanjima, Bog ti kaze iz biblije, nisam covjek...a ti dodjes i kazes e jesi...mi kazemo da jesi....

Znaci totalno silovanje zdravog razuma....

Otkriću ti jednu tajnu. Postoji nešto fascinantno što se zove PROTEK VREMENA. Knjiga proroka Osije je napisana u 8. vijeku prije Hrista, dakle prije nego što Se Sin ovaplotio kao čovjek tako da u trenutku pisanja Knjige proroka Osije zaista nijedno lice Svete Trojice nije bilo uzelo ljudsku prirodu pa je taj stih potpuno tačan u vremenu kada je napisan.

Tu ne piše da Bog NE MOŽE postati čovjek. Itekako može, a to je prorokovano:

"Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni." (Isaija 9:6).

• Autor
2 minutes ago, καιnos said:

Ne znam koji naučnik je posjetio neku islamsku školu u Britaniji i onda su mu učenici govorili da se slana i slatka voda ne miješaju ili tako nekako, jer tako stoji u Kuranu. Onda je on rekao direktoru školu da na času hemije profesor umze slanu i slatku vodu i neka pred njima pomiješa. Zašto ovo, ne znam, samo sam naletio na neki kratki video na facbooku.

Ima stih u Kur'anu pa onda muslimani dijele ove slike i uvjeravaju se kako je Kur'an čudesan:

The seas cannot mix with each other as predicted in the Quran 1400 years  ago | The Seeking Of Truth

10 hours ago, Maki said:

Otkrio si nešto što se zove kenozis. Sin je uzeo na Sebe obličje sluge i postao čovjek, isti kao i svi mi osim po grijehu. Samim tim prihvatio je određene limitacije svojstvene ljudima npr. mogao je postradati na krstu, bio je gladan i žedan kao i mi, osjećao je bolove itd. Ali nije prestao biti Bog jer je to nemoguće pošto Bog ne može prestati biti Bog. Sin nije ograničio Svoju božansku prirodu nego je uzeo drugu ljudsku prirodu kojoj su svojstvena određena ograničenja. To je velika tajna u koju ljudski um ne može sasvim proniknuti. Na ljudima je da vjeruju.

Sv. Grigorije Bogoslov to lijepo pojašnjava:

"Kao deseto oni ispoljavaju neznanje i nedoumicu kako to da niko ne zna kada će nastupiti poslednji dan ili čas, čak ni Sin, već jedino Otac.[57] No, kako je moguće da Premudrost, Sazdatelj vekova, Savršitelj i Obnovitelj, Taj koji je svršetak svega stvorenog i zna sve Božje nešto ne zna, kada duh čovekov zna šta je u njemu?[58] Šta je savršenije od takvoga znanja? Kako je moguće da Sin, koji podrobno zna šta će se desiti neposredno pred poslednjim časom i znake svršetka, ali ipak ne zna vreme kraja? To mi liči na zagonetku po kojoj tvrdimo da neko veoma dobro zna šta se nalazi ispred zida, ali zid ne poznaje, ili dobro poznaje kraj dana, ali ne zna dali je nastala noć, iako znanje o jednom neophodno povlači za sobom i znanje o drugom. Mislim da je svakome jasno da Sin sve zna kao Bog, ali kao čovek pripisuje sebi neznanje. Ovakvu misao u nama podstiče činjenica da se ovde imenica Sin pominje u neodređenom smislu i bez jasne naznake: čiji je On Sin, na osnovu čega bismo mi pobožno razrešili ovu nedoumicu i pripisali čoveštvu, a ne Božanstvu. Ukoliko je dovoljno ovakvo objašnjenje onda se i zaustavimo na njemu, bez hitanja u druga istraživanja, ali ako nije dovoljno, predočimo i drugo tumačenje. Kao i sve ostalo, tako i znanje o najbitnijim i najdubljim tajnama pripiši Uzroku, uvažavajući Roditelja. Meni se, međutim, čini da će i taj sebi ovo predstaviti uniženo koji, zajedno sa našim mudrijašem, ovo mesto bude shvatao ovako: i Sin zna dan ili čas ne po nečemu drugom, nego po tome što Otac njegov zna. Kakav zaključak izvodimo? Pošto o tome zna Otac, svakako da zna i Sin; sasvim je jasno da ovo nikome nije neizvesno i nedostižno, sem prvom Uzroku."

Jesi možda promislio zašto je islam "logičniji" od hrišćanstva tj. "lakši za shvatiti"? Pa zato što Muhamed nije bio sposoban da smisli nešto kompleksnije niti ga je interesovalo da pokuša. Islam je potpuno plitka vjera koja nema nikakvu teološku dubinu. Islam ne nudi ništa osim gomile pravila, tu nema nikakve ljubavi, sve je puno mržnje prema nevjernicima, osvetoljubivosti, prijetnji paklom. Ti sam ne možeš dvije poruke iskucati da ne prijetiš paklom i vječnim mukama.

Eto ti ogromne nelogičnosti u islamu. Ako je Isus obični prorok, zašto nema biološkog oca? Zašto je Isus tu poseban ako je obični prorok ništa veći od drugih, čak ispod Muhameda koji je začet redovnim putem?

10 hours ago, Maki said:

Samim tim prihvatio je određene limitacije svojstvene ljudima npr. mogao je postradati na krstu, bio je gladan i žedan kao i mi, osjećao je bolove itd. Ali nije prestao biti Bog jer je to nemoguće pošto Bog ne može prestati biti Bog.

Gladni i zedni Bog, BOg koji umire....e bas ste za sazaljevanja u kakve gluposti vjerujete, gdje Boga do maxa ponizite, limitirate...da je to perverzno sta radite....de urazumite se ljudi....ovo sto vi vjerujete BOg kaznjava u ponorima pakla iz kojeg nikad nece te izaci...

10 hours ago, Maki said:

Mislim da je svakome jasno da Sin sve zna kao Bog, ali kao čovek pripisuje sebi neznanje.

pa jeste li vi hrscani normalni uopste???

znaci Isus znao ali je LAGAO DA NIJE ZNAO.....znaci sa ovim napravili ste Isusa lazova...e svaka vam cast....znaci tonete sve dublje i dublje u nelogicnosti...

u tolikoj ste zabludi, da se zaista za sazaljevanja....

10 hours ago, Maki said:

i Sin zna dan ili čas ne po nečemu drugom, nego po tome što Otac njegov zna.

znas sta druze....ja postoji i nepostoji u isto vrijeme......:) mogu i ja svasta gluposti mlatarati kad i vi mlatarate svakake gluposti onda....

10 hours ago, Maki said:

Bog nije Bog konfuzije....a vi hrscani ga pravite konfuznim sa vasim zabludjelim ludim idejama sto siluju zdrav razum...dobro ste vi u pameti druze.

10 hours ago, Maki said:

Jesi možda promislio zašto je islam "logičniji" od hrišćanstva tj. "lakši za shvatiti"? Pa zato što Muhamed nije bio sposoban da smisli nešto kompleksnije

a jesi l iti mozda promislio da je matematika loigiucnija 1+1+1=3 od hrscanske matematike 1+1+1=1

10 hours ago, Maki said:

nikakva to nije nelogicnost nego brutalno vase neznanje i neshvatanje stvari.....neocekuje se od zalutalog naroda da ista zna...takvom treba dati kartu i kompas, jer luta...a vi ocito lutate...samo pogledajte vasa vjerovanja i sve ce vam se samo kazati....nema tu jedne jedine logicne stvari.

Nije Isus obican prorok, on je malo veca klasa proroka iznad ostalih , on je u grupi najvecoj, a njih je 5, noah, abraham, mojsije, Isus i Muhammed.

Zasto Isus nema bioloskog oca je zato sto Isusova cuda su medicinske prirode, lijecenje bolesnih ozivljavanje mrtvih, rodjen bez oca i jos dosta toga medicinskog sto su cuda bila sto je radio.....

to je samo verifikacijsko sredstvo da je istinski Boziji prorok/poslanik

a ne ikakav boziji sin niti Bog.....

Bog daje vama krscanima protuargument upravo zbog tog vaseg shvatanja da je Isus nesto vise samo zato sto nema oca...pa Adam je na vecem stupnju on nema ni oca ni majku...dok isus barem ima majku. Sta je onda Adem, ultra Bog naspram isusa ako cemo to kao kriterij imati.

10 hours ago, καιnos said:

Kuran govori o morima a ne slanoj i slatkoj vodi u casama....

10 hours ago, Maki said:

Otkriću ti jednu tajnu. Postoji nešto fascinantno što se zove PROTEK VREMENA. Knjiga proroka Osije je napisana u 8. vijeku prije Hrista, dakle prije nego što Se Sin ovaplotio kao čovjek tako da u trenutku pisanja Knjige proroka Osije zaista nijedno lice Svete Trojice nije bilo uzelo ljudsku prirodu pa je taj stih potpuno tačan u vremenu kada je napisan.

Tu ne piše da Bog NE MOŽE postati čovjek. Itekako može, a to je prorokovano:

"Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni." (Isaija 9:6).

nista to nije fascinantno, nego samo jos vise tonete dublje u nelogicnosti....

TEKST

„Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti:
Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni.”
(Izaija 9:6)

U hebrejskom: Pele Yo‘etz, El Gibbor, Avi‘ad, Sar Shalom.

🔵 1. ŠTA KAŽU KRŠĆANSKI BIBLIJSKI STRUČNJACI?

👉 Kršćanska mainstream tradicija:

Ovo se odnosi na Mesiju – Isusa Hrista.

Glavni argumenti:

1. Tekst govori o „Detetu koje se rodilo“

Kršćani smatraju da proroštvo opisuje doslovno rođenje budućeg vladara, što povezuju s rođenjem Isusa.

2. „Bog silni“ (El Gibbor)

Ovaj izraz se u Isaiji 10:21 koristi o samom Bogu.
Zato kršćanski teolozi tvrde da tekst govori o Mesiji koji ima božansku prirodu.

3. „Otac večni“

Tumače kao izvor vječnosti, ne kao „Bog Otac“, već kao onoga koji daje vječni život.

4. „Knez mirni“

Vezano uz Isusovu misiju donošenja „mir s Bogom“ i eshatološkog kraljevstva mira.

5. Kontekst Isaije 9

U kršćanskom razumijevanju, proroštvo se uklapa u niz tekstova o budućem Mesiji koji će:

• sjediti na Davidovom prestolu,

• donijeti pravednost i mir,

• širiti svjetlost Galileji (v. 1–2).

Zato Novi zavjet citira ovaj dio knjige kao mesijanski.

🟡 2. ŠTA KAŽU ŽIDOVSKI RABINI I KLASIČNI KOMENTATORI?

Židovska tradicija ne smatra da se ovaj stih odnosi na Mesiju Isusa.
Najčešće postoje dva klasična tumačenja:

A. Riječ je o kralju Ezekiji (Hezekiji) — sin kralja Ahaza

Ovo je najraširenije rabinsko tumačenje.

Razlozi:

1. Kontekst Isaije 7–11 govori o događajima iz vremena proroka Isaije.

2. Ezekija je bio pravedan kralj iz Davidove loze, koji je donio reformu i obnovio vjeru.

3. Rabini smatraju da duga titula opisuje Božja djela, ne osobu doslovno kao Boga.

Kako rabini prevode?

Mnogi kažu da tekst znači:

„I nazvat će ga Bog koji daje čudesne savjete, silni Bog, vječni Otac, knez mira…“

Dakle, Bog je subjekat titula, a dijete je knez kojem Bog daje vlast — nije dijete nazvano „Bog silni“.

Najpoznatiji komentatori:

• Rashi (11. stoljeće) – odnosi se na Ezekiju.

• Ibn Ezra – također na Ezekiju.

• Radak (Kimhi) – vidi ovo kao pjesničku sliku Božjih epiteta, ne osobina djeteta.

• Autor

Rabinska naklapanja. Apsolutno je nemoguće da se radi o caru Jezekiji. Glavni razlog je taj što je Jezekija već bio rođen kada je prorok Isaija izrekao proročanstvo da će se roditi Dijete.

"Godine sedamnaeste Fekaja sina Remalijina zacari se Ahaz sin Jotamov car Judin.

Dvadeset godina bijaše Ahazu kad poče carovati, i carova šesnaest godina u Jerusalimu, ali ne činjaše što je pravo pred Gospodom Bogom njegovijem kao David otac njegov." (2 Carevima 16:1-2).

"A treće godine carovanja Osije sina Ilina nad Izrailjem zacari se Jezekija sin Ahazov nad Judom.

Bijaše mu dvadeset i pet godina kad poče carovati, i carova dvadeset i devet godina u Jerusalimu. Materi mu bješe ime Avija, kći Zaharijina." (2 Carevima 18:1-2).

Car Jezekija je naslijedio svog oca Ahaza, kojem je Isaija prorokovao o rođenju Djeteta, sa 25 godina, a Ahaz je vladao 16 godina. To znači da je Jezekija rođen devet godina prije nego što je Ahaz postao car, što znači da je u vrijeme kada je Isaija prorekao o rođenu Djeteta Jezekija već odavno bio rođen i bio je mladić. Isaija govori o budućem rođenju, što automatski eliminiše Jezekiju.

• Autor
6 hours ago, Zehran said:

Kuran govori o morima a ne slanoj i slatkoj vodi u casama....

Kur'an upravo govori o slatkoj i slanoj vodi. Vi ste muslimani jako zaboravni kada je u pitanju vlastita vaša sveta knjiga koja na drugom mjestu kaže:

"On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio – jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio." (el-Furkan 25:53).

Tefsir ibn Kesir:

"A riječi Uzvišenog: “Pustio je dva mora da se dodiruju.” Ibn-Abbas tumači kao: “poslao je dva mora” “da se dodiruju.” Ibn-Zejd kaže: “Spriječeno im je da se miješaju, jer je Allah postavio pregradu između njih koja je nepremostiva. Dva mora se tumače da je jedno slano, a drugo slatko. Slatke su riječne vode koje protječu pored ljudi. O tome smo već govorili ranije u suri El-Furkan kod riječi: “On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio – jedna je pitka i slatka, a druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio.” (25:53) A riječi Uzvišenog: “Između njih je pregrada i oni se ne miješaju”, tj. napravio je od njih pregradu od zemlje da se ne miješaju, kako jedno drugom ne bi pokvarilo svojstva koja su im data i namijenjena"

Kur'an ne opisuje nikakvo čudo o okeanima, opisuje to da kada se slatka riječna voda ulijeva u slano more ne dolazi do toga da riječna voda postane slana ili da morska voda postane slatka, a to nije nikakvo čudo jer to može opaziti svako ko je ikada bio na nekom ušću rijeke u more. Takođe, Ibn Kesir u svom tefsiru govori da je ta pregrada OD ZEMLJE, a takva pregrada svakako ne postoji usred okeana.

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.