Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Da li je Kur'an izmijenjen?

Featured Replies

• Odgovora 75
  • Pregleda 371
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• Pobio si islam ovim stihovima. U islamu je strogo zabranjeno Allaha zvati ocem i smatrati da ljudi mogu biti djeca Božija, a Isus upravo to govori. Još jedna suprotnost Isusa i Muhameda.

• Presmiješno mi je kako muslimani nabijaju hrišćanima na nos da smo mi sljedbenici svetog apostola Pavla. Sveti apostol Pavle je živio u isto vrijeme kao i Isus Hristos i PRIHVAĆEN JE OD STRANE HRISTOV

• naravno da ga nije vidio, jer Kuran i nije od muhammeda, nego od boga. ..a Bog najbolje zna sta se desavalo..pa je informisao nas direktno u Kuranu.. ovdje traze od njega da se odrekne svojih pogresn

Posted Images

1 hour ago, Magdalena said:

Bog iz Biblije NIJE isto sto je Alah u Kuranu. Tocka. Tko misli da je to isto ,sigurno Bibljiu otvorio nije.

ocito nisu ti sve na broju....ali bas ocito.

iako ti se dostavi dokazi iz same Biblije i to ni manje ni vise na aramejskom jeziku, jeziku Isusa, siguran sam ni da znas da je to njegov jezik a ovdje palamudis u prazno...i tamo jasno pise Alah...jer na aramejskom jeziku Bog se kaze Alaah.

dokaz lexikon aramejski

https://www.atour.com/cgi-bin/dictionary.cgi?string=God&Search_Field=Meaning

Word:

hl0

Lexeme:

0hl0

Root:

hl0

Word Number:

904

Meaning:

God

Pronunciation:

(Eastern) AaLaH
(Western) AaLoH

25 minutes ago, Zehran said:

iako ti se dostavi dokazi iz same Biblije i to ni manje ni vise na aramejskom jeziku, jeziku Isusa, siguran sam ni da znas da je to njegov jezik a ovdje palamudis u prazno...i tamo jasno pise Alah...jer na aramejskom jeziku Bog se kaze Alaah.

dokaz lexikon aramejski

https://www.atour.com/cgi-bin/dictionary.cgi?string=God&Search_Field=Meanin

Nije isti Bog. Isus Krist je Sin Bozji ,vi ga ne priznajete . Isus Krist je umro i uskrsnuo ,vi to ne priznajete. Vi propovijedate prokleto evanđelje da je Isus Krist samo običan prorok .

11 hours ago, Magdalena said:

Nije isti Bog. Isus Krist je Sin Bozji ,vi ga ne priznajete . Isus Krist je umro i uskrsnuo ,vi to ne priznajete. Vi propovijedate prokleto evanđelje da je Isus Krist samo običan prorok .

Nije isti Bog.

puno pametujes stvarno...

znaci Isus kaze Alah mi kazemo Allah, i ti dodjes i kazes, nije to isti Bog...pa jesi li ti normalna covjece sta trabunjas???

Isus Krist je Sin Bozji ,vi ga ne priznajete

Mi ppriznajemo Isus kao velikog poslanika Bozijeg, da ne vjerujemo u isusa ne bismo onda mogli biti muslimani....tako je da Isus sastavni dio islama bez kog se ne moze biti musliman

i mi muslimani smo sada jedini pravi istinski sljedbenici isusa a ne vi krscani ako nisi znala...vi ste sljedbenici Pavla a mi muslimani smo sljedbenici Isusa..to je fakt. jer Muhamemdova ucenja su kao i Isusova ucenja.

a to Sin Boziji, nije to bioloski, to je samo metaforicki, jer i drugi proroci su bilio sinovi Boziji, pa cak i obicni ljudi mogu biti sinovi Boziji po Bibliji...sin Boziji je samo titula za pravovjernu osobu, nista vise.

a ako vi mislite da je Isus bioloski sin Boga, to znaci da se Bog razmnozava kao ljudi i zivotinje...znaci nrapravili ste jos jednog Boga u svom vjerovanju, i onda vise niste monoteisti, a isus vam kaze Bog je samo 1...i jos vam kaze, jedini pravi Bog je otac na nebu...tu se sva vasa prica zavrsava.

Bog je poslao Kurana vama krscanima da vas opomene, znaci direktno se Bog obraca vama krscanima i savjetojuve vas da se okanite zabludjeli vjerovanja koja veze s vezom nemaju...i trazi od vas da se prikljucite muslimanima u vjerovanju jednog Boga samo, i da je Isus samo njegov prorok/poslanik kojeg je Bog poslao narodu Izraela....

onaj ko odstupi od takvog vjerovanja, i vjeruje da je Isus Bog ili sin Boziji ,Bog prijeti paklom, ceka ga vjecna kazna u paklu...to vam Bog porucuje....pa vidite sta vam je ciniti.

8 hours ago, Zehran said:

znaci Isus kaze Alah mi kazemo Allah, i ti dodjes i kazes, nije to isti Bog...pa jesi li ti normalna covjece sta trabunjas???

Isus ne govori sano Bog ,uvijek soominhe Oca i Sina u zajednickom djelovanju.

Tko ne priznaje Sina nema ni Oca.

Vi ste bezbožnici sto se tiče Boga iz Biblije. A ti udri po svom. Slobodan si. Ti biraš kome ces vjerovati.

26 minutes ago, Magdalena said:

Isus ne govori sano Bog ,uvijek soominhe Oca i Sina u zajednickom djelovanju.

Tko ne priznaje Sina nema ni Oca.

Vi ste bezbožnici sto se tiče Boga iz Biblije. A ti udri po svom. Slobodan si. Ti biraš kome ces vjerovati.

u zabludi si kao sto si u zabludi bila ovih dana sa necasnom sestrom.....a nas optuzila da smo mi to uradili.....jedva docekala na noz da nas docekas....

eh takvo je tvoje vjerovanje, cista zabluda...dovoljno ti je zablude da vjeruje da ti je Isus Bog a taj bog ima svog Boga na nebu, Boca Oca...pa onda 2 Boga imati...i jos prirodate Svetog duha Boga...3 boga...ma super :)

ah lijepi islam....

38 minutes ago, Zehran said:

u zabludi si kao sto si u zabludi bila ovih dana sa necasnom sestrom.....a nas optuzila da smo mi to uradili.....jedva docekala na noz da nas docekas....

eh takvo je tvoje vjerovanje, cista zabluda...dovoljno ti je zablude da vjeruje da ti je Isus Bog a taj bog ima svog Boga na nebu, Boca Oca...pa onda 2 Boga imati...i jos prirodate Svetog duha Boga...3 boga...ma super :)

ah lijepi islam....

Časnu sestru uboo je nozem u leđa Afganistanac star 24g.

Islam kao religija je nastao na Muhammedovom negiranju Biblijskog Krista. Iako Biblija od samog početka kroz cijeli stari zavjet najavljuje Krista, mesiju, i savršeno ga opisuje. Muhammed je navodno primio objavu od anđela Gabrijela u kojoj mu je ovaj otkrio da Isus nije sin Božji, da nije umro na križu ni teći dan uskrsnuo, nego da se ljudima onog vremena 600 godina ranije, to samo učinilo.

Dakle Islam je nastao na negaciji, a kršćanstvo na deklaraciji. Kristove deklaracije - "Ja sam sin Boga živoga, nitko ne dolazi Ocu osim po meni" su temelj kršćanskog vjerovanja, dok je temelj Islama "Bog je jedan, nema sina, Isus nije razapet ni uskrsnuo".

To nam govori da je Islam zapravo stvoren da bi ugušio kršćanstvo koje je 600 godina starije, i da njegov cilj nije objaviti nešto novo, nešto istinito, nego poništiti ono što je zadnjih 600 godina, bilo rapidno šireno po svijetu. Kada se čovjek zapita, koji od ova dva puta je ispravan, odgovor je vrlo jednostavan, onaj koji nije stvoren da bi ugušio drugi, nego da bi objavio istinu, jer istina se ne boji preispitivanja i ne mora nametati, a laž mora gušiti istinu da bi prevladala.

Kada je Isus govorio farizejima da je On Sin Božji, da su On i Otac jedno, te kada je rekao: „Prije nego što je Abraham bio - Ja jesam“, farizeji su to doživjeli kao najveću oholost i bogohuljenje. Rekli su: „Ti, čovjek, praviš se Bogom!“ Oni nisu mogli razumjeti istinu, niti su je mogli prihvatiti, jer su njihova srca bila slijepa i tvrda. A Isus nije govorio da bi se uzdigao - nego da bi objavio istinu.Isto se događa i danas.Kada istinska djeca Božja govore o identitetu koji su primili u Kristu, kada svjedoče o onome što je Bog učinio u njihovim životima, svijet to često doživljava kao oholost. Ljudi kažu da se uzdižeš, da se praviš „svetijim od drugih“. Ali istina je upravo suprotna.

Nije oholost prihvatiti ono što Bog kaže da jesi.

Oholost je odbiti vjerovati Božjoj Riječi.

Oholost je odbaciti Sina Božjega.

Oholost je ignorirati evanđelje.

Oholost je odbaciti novo rođenje i identitet koji Bog daje.

Oholost je reći Bogu da nema pravo definirati tko su Njegova djeca.

A poniznost je prihvatiti ono što On govori.

Poniznost je vjerovati da svi koji su primili Krista „dobivaju pravo postati djeca Božja“ (Ivan 1,12).

Poniznost je priznati da smo Kristova braća i sestre, ne zato što smo mi veliki - nego zato što je On milostiv.Poniznost je govoriti identitet istine, ne zato da se uzdignemo, nego zato da proslavimo Onoga koji nas je učinio takvima.

Edited by Magdalena

• Autor

Presmiješno mi je kako muslimani nabijaju hrišćanima na nos da smo mi sljedbenici svetog apostola Pavla. Sveti apostol Pavle je živio u isto vrijeme kao i Isus Hristos i PRIHVAĆEN JE OD STRANE HRISTOVIH APOSTOLA KAO AUTENTIČNI I ISPRAVNI APOSTOL. Dakle, oni ljudi koji su sa Hristom živjeli i od Hrista učili dok je On bio na zemlji su potvrdili da je ono što Pavle govori i piše ispravno i da se to poklapa sa onim što je njima predao Hristos. Riječi svetog apostola Pavla o Gospodu Hristu i o drugim pitanjima vjere imaju ogromnu težinu zbog gore navedenih činjenica. Apsurdno je tvrditi da je o Isusu Hristu bolje i više znao neko ko je živio sedam vijekova poslije na totalno drugom području.

Muslimani isto tako nikako ne mogu odgovoriti na pitanje zašto bi Pavle sve izmislio ako je sve oko njega laž. Šta je on dobio tim lažima? Gubitak privilegovanog položaja u jevrejskom društvu, muke, patnje, zatvaranja, sudske procese i na kraju odsijecanje glave. Ljudi obično lažu kako bi time sebi stvorili neki dobitak. Samo je Pavle izgleda sve izmislio kako bi sebi natovario tolike nevolje na vrat i izgubio život.

• Autor

Tefsir ibn Kesir o 33. suri Kur'ana, suri al-Ahzab:

"Imam Ahmed prenosi od Zerra da rekao je: /472/ "Ubejj ibn Ka'b mi je rekao: 'Koliko (ajeta) učiš suru 'El-Ahzab' ili koliko smatraš da ima ajeta?' Rekao sam: 'Sedamdeset tri ajeta.' Rekao je: 'Nikako, već smatram da vrijedi koliko i sura 'El-Bekare'. U njoj smo učili: 'Starca i staricu neopozivo kamenujete ako učine zinaluk - kao kazna od Allaha, dž.š.' A Allah je Silan i Mudar.'" To prenosi i Nesai samo od druge osobe. Iz ovoga bi se dalo zaključiti da je u njoj bilo ajeta koja su se učila, a zatim su derogirana, kako njihove riječi tako i propisi (hukmovi). Allah sve zna najbolje!"

https://tefsir-ibn-kesir.blogspot.com/2014/11/tefsir-ibn-kesir-sura-al-ahzab.html

Danas sura al-Ahzab ima 73 ajeta, a el-Bekare čak 286 ajeta. Gdje su nestala 213 ajeta "savršeno sačuvanog Kur'ana"? Ibn Kesir i sam kaže da su postojali ajeti KOJI SU SE UČILI, dakle ajeti koji su bili dio Kur'ana, a ne nekog drugog spisa. Danas ih nema. Cijeli koncept navodne derogacije ajeta ruši iz temelja ideju savršeno sačuvanog Kur'ana jer je očito da se kur'anski tekst mijenjao po tom principu (izgleda da Allah nije bio baš najsigurniji šta govori muslimanima pa se stalno predomišljao).

• Autor

Jedna od čestih stvari koje se ističu u islamsko-hrišćanskom dijalogu jeste to da je Isus Hristos i u islamu poštovani prorok. Međutim analiza islamskog učenja o Isusu ili kako se On naziva u Kuranu Isa pokazuje da islamski prikaz Isusa ne samo što nema nikakve veze sa hrišćanskim več u suštini iskrivljuje i uništava sve ono što Isusa Hrista čini posebnom ličnošću i zbog čega je On i danas i van hrišćanskih krugova slavljen kao veliki učitelj i mudrac.

Prva stvar koju je značajno uočiti da iako se Isa spominje dosta puta u Kuranu o samom životu Ise znamo vrlo malo. Znamo da je rođen djevičanskim putem od strane Djevice Marije, da mu je Alah dao moć da vrši čuda od kojih se neka spominju tipa govor u kolijevci, oživljavanje ptice od gline (što potiče iz gnostičkih apokrifa) i spuštanje stola sa neba i da je prividno razapet ali ne zapravo ali to je manje-više to. Kuran uopšte ne spominje Hristova svevremenska učenja Besjede na gori, Tajne večere i raznih drugih propovijedi. Ne spominju se poznata Hristova učenja o miroljubivosti, okretanju drugog obraza, pogibije od mača ako se latimo mača, opraštanju grešnicima, smirenosti i poniznosti te služenju drugima. To je potpuno uklonjeno iz Kurana. Tu već vidimo da islamski Isa nema puno veze sa Isusom Hristom.

Međutim ono što se stalno spominje u Kuranu čim se spomene Isa jeste negiranje hrišćanske doktrine o Njegovom božanstvu. Navešćemo nekoliko primjera:
"Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: 'Trojica su!'" (En-Nisa 171).
"Mesihu neće biti zazorno da prizna da je Allahov rob," (En-Nisa 172).
"Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je – Mesih, sin Merjemin!' Reci: 'Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji?" (El-Ma'ide 17).
"Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je – Mesih, sin Merjemin!' A Mesih je govorio: 'O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru!" (El-Ma'ide 72).
"Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici – a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću." (El-Ma'ide 75).
"A kada Allah rekne: 'O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: 'Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!'' – on će reći: 'Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo." (El-Ma'ide 116).
"Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naređeno im je da se samo jednom Bogu klanjaju" (Et-Tevba 31).
"'Ja sam Allahov rob' – ono reče – 'meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti" (Merjem 30).
"Oni govore: 'Milostivi je uzeo dijete!' – Vi, doista, nešto odvratno govorite!" (Merjem 89-90).

Autoru Kurana je očito daleko bitnije da ospori Hristovo božanstvo nego da prenese nešto od navodnog islamskog učenja koje je Isa dobio od Alaha. To je zato što u Kuranu Isa nije čovjek već polemičko sredstvo protiv hrišćana. Isa služi Muhamedu kako bi (navodno) ustima najsvetije osobe hrišćanstva opovrgavao hrišćanska učenja. To se potvrđuje i u hadisima gdje se govori da će Isa, nakon što se vrati, uništiti krst kao simbol hrišćanstva.
"El-Buhari prenosi od Ebu-Hurejrea riječi: - Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, sigurno će se uskoro sin Merjeme spustiti među vas, zavesti pravednu vlast, te će slomiti krst, ubiti svinju, ukinuti džizju, imetka će biti u izobilju tako da ga niko neće prihvatiti, tako da će sedžda biti bolja od ovoga svijeta i svega što je na njemu.""
Dakle baš će Isa doći i potpuno uništiti hrišćansko učenje. Opet vidimo da Isus u islamu služi kao oružje protiv hrišćana a ne kao zapravo poštovani prorok.

Muslimani deklarativno poštuju Isusa kao i ostale navedene proroke ali jasno je da je jedini prorok za njih zapravo Muhamed. I Isus u Kuranu izričito najavljuje Muhameda. Isa služi kao potvrda Muhamedove objave a nikako kao samostalna ličnost.
"A kada Isa, sin Merjemin, reče: 'O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći' – i kad im je on donio jasne dokaze, oni rekoše: 'Ovo je prava vradžbina!'" (Es-Saff 6).
To se i potvrđuje jer je u islamu Isa tek peti najveći prorok.

Islam takođe okreće naglavačke neke od najljepših kvaliteta Isusa Hrista. Opštepoznato je da muslimani ne vjeruju da je Hristos razapet međutim manjepoznato je da, po jednoj verziji priče, Isa nalaže jednom od svojih učenika da se žrtvuje umjesto njega i da taj učenik bude razapet.
"namjesnik i grupa jevreja otišli do stana u kojem je bio Isa, alejhi selam, sa grupom od 12 ili 13 drugova. Kaže se da je to bilo u petak u predvečerje. Opkolili su ga, pa pošto ih je opazio i vidio da će zasigurno doći do njega ili će on izići njima, rekao je svojim drugovima: "Koji od vas pristaje da mu se da moj lik, bit će moj drug u Džennetu?" Na to se jedan mladić prijavio, a on kao da mu nije pridavao važnosti, pa je to ponovio drugi i treći put, i svaki put se javljao samo taj mladić. Pa je rekao: "Ti si on", a Allah je učinio da liči na Isaa, kao da je on. Otvorio se prozorčić na krovu kuće, Isaa je zahvatio drijemež kao da spava, pa je u takvom stanju uzdignut na nebo.
A Uzvišeni Allah kaže: - I kad Allah reče: "O Isa, dušu ću ti uzeti i k Sebi te uzdignuti." (3:55) Pošto je Isa uzdignut, ta grupa je izišla. Kad su mladića jevreji vidjeli, mislili su da je Isa, pa su ga uhvatili noću i razapeli, stavivši mu trnje na glavu.
" (Ibn Kesirov tefsir na 4:157).

Islamski Isus predaje drugog da ga muče i razapnu dok on sam bježi od mučenja. Ovo je potpuno suprotno od Isusa Hrista koji dobrovoljno predaje Sebe da bude razapet za grijehe svijeta. Isus Hristos od Svojih učenika nije tražio da se žrtvuju za Njega dok se On nije žrtvovao za njih. Isus Hristos zapravo nije od Svojih učenika tražio ništa što On sam nije prošao. Isus Hristos nije neki udaljeni Bog koji očekuje od sljedbenika da ginu i da ih muče i kasape dok će On sjediti na dalekom tronu i ne raditi ništa.
"Ako svijet na vas uzmrzi, znajte da na mene omrznu prije vas." (Jovan 15:18).
"Ako mene izgnaše, i vas će izgnati; ako moju riječ održaše, i vašu će održati." (Jovan 15:20).
To je ljepota hrišćanstva. Jer hrišćani slijede Boga koji je podnio žrtvu za ljude. I takav Bog će nama suditi. Isus Hristos nikada ne bi podmetnuo nekog drugog da ga muče i razapinju umjesto Njega. Isus Hristos je čak odbio da Ga učenici brane kada su došli vojnici po Njega.

14 hours ago, Maki said:

Presmiješno mi je kako muslimani nabijaju hrišćanima na nos da smo mi sljedbenici svetog apostola Pavla. Sveti apostol Pavle je živio u isto vrijeme kao i Isus Hristos i PRIHVAĆEN JE OD STRANE HRISTOVIH APOSTOLA KAO AUTENTIČNI I ISPRAVNI APOSTOL. Dakle, oni ljudi koji su sa Hristom živjeli i od Hrista učili dok je On bio na zemlji su potvrdili da je ono što Pavle govori i piše ispravno i da se to poklapa sa onim što je njima predao Hristos. Riječi svetog apostola Pavla o Gospodu Hristu i o drugim pitanjima vjere imaju ogromnu težinu zbog gore navedenih činjenica. Apsurdno je tvrditi da je o Isusu Hristu bolje i više znao neko ko je živio sedam vijekova poslije na totalno drugom području.

Muslimani isto tako nikako ne mogu odgovoriti na pitanje zašto bi Pavle sve izmislio ako je sve oko njega laž. Šta je on dobio tim lažima? Gubitak privilegovanog položaja u jevrejskom društvu, muke, patnje, zatvaranja, sudske procese i na kraju odsijecanje glave. Ljudi obično lažu kako bi time sebi stvorili neki dobitak. Samo je Pavle izgleda sve izmislio kako bi sebi natovario tolike nevolje na vrat i izgubio život.

14 hours ago, Maki said:

Sveti apostol Pavle je živio u isto vrijeme kao i Isus Hristos i PRIHVAĆEN JE OD STRANE HRISTOVIH APOSTOLA KAO AUTENTIČNI I ISPRAVNI APOSTOL.

zivio u isto vrijeme ali nije ga nikad vidio uzivo.

i nije prihvacen od svih apostola.

Da l iti znas da je Pavle sam sebe nazvao lazcem? jesi l iti svjestan toga? da slijedite covjeka koji sam za sebe tvrdi da je lazov i licemjer??

14 hours ago, Maki said:

Jedna od čestih stvari koje se ističu u islamsko-hrišćanskom dijalogu jeste to da je Isus Hristos i u islamu poštovani prorok. Međutim analiza islamskog učenja o Isusu ili kako se On naziva u Kuranu Isa pokazuje da islamski prikaz Isusa ne samo što nema nikakve veze sa hrišćanskim več u suštini iskrivljuje i uništava sve ono što Isusa Hrista čini posebnom ličnošću i zbog čega je On i danas i van hrišćanskih krugova slavljen kao veliki učitelj i mudrac.

Prva stvar koju je značajno uočiti da iako se Isa spominje dosta puta u Kuranu o samom životu Ise znamo vrlo malo. Znamo da je rođen djevičanskim putem od strane Djevice Marije, da mu je Alah dao moć da vrši čuda od kojih se neka spominju tipa govor u kolijevci, oživljavanje ptice od gline (što potiče iz gnostičkih apokrifa) i spuštanje stola sa neba i da je prividno razapet ali ne zapravo ali to je manje-više to. Kuran uopšte ne spominje Hristova svevremenska učenja Besjede na gori, Tajne večere i raznih drugih propovijedi. Ne spominju se poznata Hristova učenja o miroljubivosti, okretanju drugog obraza, pogibije od mača ako se latimo mača, opraštanju grešnicima, smirenosti i poniznosti te služenju drugima. To je potpuno uklonjeno iz Kurana. Tu već vidimo da islamski Isa nema puno veze sa Isusom Hristom.

Međutim ono što se stalno spominje u Kuranu čim se spomene Isa jeste negiranje hrišćanske doktrine o Njegovom božanstvu. Navešćemo nekoliko primjera:
"Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: 'Trojica su!'" (En-Nisa 171).
"Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je – Mesih, sin Merjemin!' Reci: 'Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji?" (El-Ma'ide 17).
"Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je – Mesih, sin Merjemin!' A Mesih je govorio: 'O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru!" (El-Ma'ide 72).
"Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici – a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću." (El-Ma'ide 75).
"A kada Allah rekne: 'O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: 'Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!'' – on će reći: 'Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo." (El-Ma'ide 116).
"Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naređeno im je da se samo jednom Bogu klanjaju" (Et-Tevba 31).
"'Ja sam Allahov rob' – ono reče – 'meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti" (Merjem 30).
"Oni govore: 'Milostivi je uzeo dijete!' – Vi, doista, nešto odvratno govorite!" (Merjem 89-90).

Autoru Kurana je očito daleko bitnije da ospori Hristovo božanstvo nego da prenese nešto od navodnog islamskog učenja koje je Isa dobio od Alaha. To je zato što u Kuranu Isa nije čovjek već polemičko sredstvo protiv hrišćana. Isa služi Muhamedu kako bi (navodno) ustima najsvetije osobe hrišćanstva opovrgavao hrišćanska učenja. To se potvrđuje i u hadisima gdje se govori da će Isa, nakon što se vrati, uništiti krst kao simbol hrišćanstva.
"El-Buhari prenosi od Ebu-Hurejrea riječi: - Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, sigurno će se uskoro sin Merjeme spustiti među vas, zavesti pravednu vlast, te će slomiti krst, ubiti svinju, ukinuti džizju, imetka će biti u izobilju tako da ga niko neće prihvatiti, tako da će sedžda biti bolja od ovoga svijeta i svega što je na njemu.""
Dakle baš će Isa doći i potpuno uništiti hrišćansko učenje. Opet vidimo da Isus u islamu služi kao oružje protiv hrišćana a ne kao zapravo poštovani prorok.

Muslimani deklarativno poštuju Isusa kao i ostale navedene proroke ali jasno je da je jedini prorok za njih zapravo Muhamed. I Isus u Kuranu izričito najavljuje Muhameda. Isa služi kao potvrda Muhamedove objave a nikako kao samostalna ličnost.
"A kada Isa, sin Merjemin, reče: 'O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći' – i kad im je on donio jasne dokaze, oni rekoše: 'Ovo je prava vradžbina!'" (Es-Saff 6).

Islam takođe okreće naglavačke neke od najljepših kvaliteta Isusa Hrista. Opštepoznato je da muslimani ne vjeruju da je Hristos razapet međutim manjepoznato je da, po jednoj verziji priče, Isa nalaže jednom od svojih učenika da se žrtvuje umjesto njega i da taj učenik bude razapet.
"namjesnik i grupa jevreja otišli do stana u kojem je bio Isa, alejhi selam, sa grupom od 12 ili 13 drugova. Kaže se da je to bilo u petak u predvečerje. Opkolili su ga, pa pošto ih je opazio i vidio da će zasigurno doći do njega ili će on izići njima, rekao je svojim drugovima: "Koji od vas pristaje da mu se da moj lik, bit će moj drug u Džennetu?" Na to se jedan mladić prijavio, a on kao da mu nije pridavao važnosti, pa je to ponovio drugi i treći put, i svaki put se javljao samo taj mladić. Pa je rekao: "Ti si on", a Allah je učinio da liči na Isaa, kao da je on. Otvorio se prozorčić na krovu kuće, Isaa je zahvatio drijemež kao da spava, pa je u takvom stanju uzdignut na nebo.
A Uzvišeni Allah kaže: - I kad Allah reče: "O Isa, dušu ću ti uzeti i k Sebi te uzdignuti." (3:55) Pošto je Isa uzdignut, ta grupa je izišla. Kad su mladića jevreji vidjeli, mislili su da je Isa, pa su ga uhvatili noću i razapeli, stavivši mu trnje na glavu.

Islamski Isus predaje drugog da ga muče i razapnu dok on sam bježi od mučenja. Ovo je potpuno suprotno od Isusa Hrista koji dobrovoljno predaje Sebe da bude razapet za grijehe svijeta. Isus Hristos od Svojih učenika nije tražio da se žrtvuju za Njega dok se On nije žrtvovao za njih. Isus Hristos zapravo nije od Svojih učenika tražio ništa što On sam nije prošao. Isus Hristos nije neki udaljeni Bog koji očekuje od sljedbenika da ginu i da ih muče i kasape dok će On sjediti na dalekom tronu i ne raditi ništa.
"Ako mene izgnaše, i vas će izgnati; ako moju riječ održaše, i vašu će održati." (Jovan 15:20).
To je ljepota hrišćanstva. Jer hrišćani slijede Boga koji je podnio žrtvu za ljude. I takav Bog će nama suditi. Isus Hristos nikada ne bi podmetnuo nekog drugog da ga muče i razapinju umjesto Njega. Isus Hristos je čak odbio da Ga učenici brane kada su došli vojnici po Njega.

14 hours ago, Maki said:

ovo je velika glupost :)

• Autor
3 hours ago, Zehran said:

zivio u isto vrijeme ali nije ga nikad vidio uzivo.

Nije Ga vidio ni Muhamed.

i nije prihvacen od svih apostola.

Od kojih nije prihvaćen?

Da l iti znas da je Pavle sam sebe nazvao lazcem? jesi l iti svjestan toga? da slijedite covjeka koji sam za sebe tvrdi da je lazov i licemjer??

Nije se nazvao lažovom, uvijek je govorio istu poruku, samo je prilazio grupama ljudi na posebne načine u zavisnosti od njihovih senzibiliteta.

17 hours ago, Maki said:

17 hours ago, Maki said:

znaci argument je zato sto Bog nije govorio detalje o Isusu u Kuranu, to onda znaci da Islamski Isa nije Isus...eee svasta....

Bog je govorio o Isusu onoliko koliko treba da znamo o Isusu, bez previse smaranja prica tipa "nije im supa bila slana" od koje nikakve koristi nemamo.

Autoru Kurana je očito daleko bitnije da ospori Hristovo božanstvo nego da prenese nešto od navodnog islamskog učenja koje je Isa dobio od Alaha.

zato sto vase izmisljanje o hristu, da je on Bozanstvo vas moze dovesti u ponore Pakla da vjecno ostanete tamo jer je to grijeh koji Bog ne oprasta ako se covjek ne pokaje prije smrti...a to vam je cak i krsenje prve Biblijske zapovjedi, nemoj imati druge bogove pored mene, a vi ste ood covjeka isusa napravili boga....to je cisto boghulnistvo koje povlaci za sobom Boziju tesku kaznu.

17 hours ago, Maki said:

u nas je odabrana kategorija poslanika a to su, NOah, Abraham, MOjsije, Isus i Muhammed...oni su najveci rang poslanika od Boga koji su dosli na zemlju...

i nama je Muhammed zabranio da ga uzdizemo iznad drugih poslanika

17 hours ago, Maki said:

17 hours ago, Maki said:

Ovo je potpuno suprotno od Isusa Hrista koji dobrovoljno predaje Sebe da bude razapet za grijehe svijeta.

jeste suprotno i daleko logicnije nego to

prvo, stari zavjet kaze da Isus nece biti ubijen, nego ce ga andjeli spasiti i uzdici na nebo

drugo Bog kaze da nisu raspeli ni ubili Isus nego ga je Bog sebi uzdigao, andjeli ga podigli zivog

trece, biblijsko ucenje u starom zavjetu je da niko ni za cije grijehe nece biti ubijen, svako je odgovoran za svoje grijehe, to je logicno i normalna stvar, a nenormalna je stvar da nevina osoba bude ubijena zbog tudje krivice

cetvrto, nikakvog logickog smisla nema da Isus bude ubijen za tudje grijehe...ali bas nikakvog smisla nema....kad mal obolje razmislis, evo da se slozimo sa tim da je isus ubijen za nase grijehe, sta to onda sustinski znaci....da smijemo raditi sta hocemo i postedjeni smo odgovornosti za nasa djela jer eto dovolno je samo da vjerujemo u Isusa...mislim nikakve logike nema.... to kristovo onda razapece daje nama za pravo da radimo grijehe..opravdava nam grijehe....znaci nikakvo smisla nema kako god okrenes

17 hours ago, Maki said:

To je ljepota hrišćanstva.

nije to vjeruj mi nikakva ljepota, nego teska nelogicnost i besmislenost da se ne moze opisati rijecima :) gledamo neke klipovi ja i prijatelj o krscanskom vjerovanjima i kakve sve nelogicnosti su prisutne u vasoj religiji, kazemo jedan drugom, dobro su krscani u pameti sta sve budalastine vjeruju, kakve sve nelogicnosti imaju u svojoj vjeri...dobro ne hodaju naopako....znaci to nije nikakva ljepota hrscanstva nego vas sazaljevamo covjece zbog vasih nelogicnih vjerovanja koje nikakvog smisla nemaju.

17 hours ago, Maki said:

Jer hrišćani slijede Boga koji je podnio žrtvu za ljude.

znaci vjerujete u Bog koji je ubijen od strane ljudi , ponizen polugol na krstu i ubijen od obicne rulje ...a bas fino, nema sta, u jakog Boga vjerujete....

znaci Bog na nebu gleda kako mu sina Boga rulja ubija.....znaci Bog sam sebe mora ubiti da bi spasio vas od sebe samoga....tako se moze sumirati vase nelogicno vjerovanje

17 hours ago, Maki said:

Isus Hristos nikada ne bi podmetnuo nekog drugog da ga muče i razapinju umjesto Njega.

eno ti u Barbinom evandjelju jasno pise i logicno pise sta se desilo....Posto je Juda htio da proda Isusa rimskim vojnicima, znaci da izda isusa za ovosvjetsku korist, Bog ucinio da Juda lici na Isusa, i onda rimski vojnici uhvatili Judu i onako ga polugolog ponizvaali i razapeli na krst...da je juda iz svog ocaja zavriskao na krstu Boze Bozee.zasto si me ostavio....

ili mozda mislis da je ovo Isus rekao, Boze boze zasto si me ostavio :)

2 minutes ago, Maki said:

Od kojih nije prihvaćen?

Nije se nazvao lažovom, uvijek je govorio istu poruku, samo je prilazio grupama ljudi na posebne načine u zavisnosti od njihovih senzibiliteta.

naravno da ga nije vidio, jer Kuran i nije od muhammeda, nego od boga. ..a Bog najbolje zna sta se desavalo..pa je informisao nas direktno u Kuranu..

Od kojih nije prihvaćen?

ovdje traze od njega da se odrekne svojih pogresni ucenja

Djela apostolska 21,18

A sutradan otide Pavao s nama k Jakovu, i skupiše se sve starješine.

Djela apostolska 21,19

I kad ih pozdravi, počne im redom izlagati, što učini Bog među neznabošcima po službi njegovoj.

Djela apostolska 21,20

A oni čuvši slavili su Boga, i rekoše: "Vidiš, brate, koliko je tisuća Židova, koji vjerovaše, i svi revnuju za zakon.

Djela apostolska 21,21

A doznali su za tebe, da ti Židove, koji su među neznabošcima, učiš odmetnuću od Mojsija učeći, da im ne treba obrezivati djece svoje, niti držati običaje.

Djela apostolska 21,22

Što ćemo dakle sada? Svakako će se narod skupiti, jer će čuti da si došao.

Djela apostolska 21,23

Učini dakle ovo, što ti reknemo: U nas imaju četiri čovjeka, koji su se zavjetovali.

Djela apostolska 21,24

Ove uzmi i očisti se s njima, i potroši na njih, neka ošišaj glavu, i svi će doznati, da ono, što su čuli za tebe, ništa nije, nego da i sam živiš po zakonu i da ga držiš.

• Autor
1 minute ago, Zehran said:

naravno da ga nije vidio, jer Kuran i nije od muhammeda, nego od boga. ..a Bog najbolje zna sta se desavalo..pa je informisao nas direktno u Kuranu..

I zašto bismo vjerovali da Muhamed, koji je živio 600 godina poslije Isusa, bolje zna o Isusu nego Pavle koji je živio u isto vrijeme i bio prihvaćen od Hristovih učenika kao apostol.

1 minute ago, Zehran said:

ovdje traze od njega da se odrekne svojih pogresni ucenja

Djela apostolska 21,18

A sutradan otide Pavao s nama k Jakovu, i skupiše se sve starješine.

Djela apostolska 21,19

I kad ih pozdravi, počne im redom izlagati, što učini Bog među neznabošcima po službi njegovoj.

Djela apostolska 21,20

A oni čuvši slavili su Boga, i rekoše: "Vidiš, brate, koliko je tisuća Židova, koji vjerovaše, i svi revnuju za zakon.

Djela apostolska 21,21

A doznali su za tebe, da ti Židove, koji su među neznabošcima, učiš odmetnuću od Mojsija učeći, da im ne treba obrezivati djece svoje, niti držati običaje.

Djela apostolska 21,22

Što ćemo dakle sada? Svakako će se narod skupiti, jer će čuti da si došao.

Djela apostolska 21,23

Učini dakle ovo, što ti reknemo: U nas imaju četiri čovjeka, koji su se zavjetovali.

Djela apostolska 21,24

Ove uzmi i očisti se s njima, i potroši na njih, neka ošišaj glavu, i svi će doznati, da ono, što su čuli za tebe, ništa nije, nego da i sam živiš po zakonu i da ga držiš.

Jasno piše da su sv. ap. Jakov i hrišćanske starješine SLAVILI BOGA kada im je sv. ap. Pavle objasnio šta je Bog preko njega učinio neznabošcima tj. koliko ih je prešlo u hrišćanstvo. Oni mu govore da odradi ritualne radnje očišćena koje Jevreji traže ne jer smatraju da Pavle radi i uči nešto pogrešno, već da pobije KLEVETE Jevreja, zato i kažu "svi će doznati, da ono, ŠTO SU ČULI ZA TEBE, ništa nije". d

7 minutes ago, Maki said:

Od kojih nije prihvaćen?

Pavle kaze za sebe da je lazov:

Rimljanima 3,7

„Ali ako se po mojoj laži Božja istina još više očitovala na Njegovu slavu, zašto se onda i dalje sudim kao grešnik?”

uvijek je govorio istu poruku,

nije, sam kaze da je bio licemjer, pretvarao se razlicito razlicitim narodima da bi ih pridobio

1. Korinćanima 9,20

Židovima sam bio kao Židov, da Židove pridobijem; onima, koji su pod zakonom, bio sam kao pod zakonom, premda sam nijesam pod zakonom, da pridobijem one, koji su pod zakonom;

1. Korinćanima 9,21

Onima, koji su bez zakona, kao da sam bez zakona, premda nijesam bez zakona Božjega, nego sam u zakonu Kristovu, da pridobijem one, koji su bez zakona.

18 hours ago, Maki said:

Ma to su njihove fantazije. Issa i Isus Krist nisu iste osobe. Naprosto pišu sto su krivo čuli ,a i to su iskrivili. Oni hule na Boga Oca ,Isusa Krista i Duha Svetoga.

• Autor
12 minutes ago, Zehran said:

znaci argument je zato sto Bog nije govorio detalje o Isusu u Kuranu, to onda znaci da Islamski Isa nije Isus...eee svasta....

Da, to apsolutno to znači. Isus Hristos je svijetu ostavio toliko duhovne mudrosti kroz Svoje poruke i priče da do dan danas ljudi pominju te pouke o ljubavi, smirenosti, krotkosti, požrtvovanosti itd. Autora Kur'ana to ništa ne interesuje. To mu je nebitno, ali je bilo bitno dati dozvolu Muhamedu da vjenča ženu svog usvojenog sina ili da naredi ljudima da ga ne ometaju u kući. Islamski "bog" ima čudne prioritete.

Bog je govorio o Isusu onoliko koliko treba da znamo o Isusu, bez previse smaranja prica tipa "nije im supa bila slana" od koje nikakve koristi nemamo.

Uh, baš ogromna korist od toga da Muhamed može ženiti ženu svog usvojenog sina. Kakva bezvremenska mudrost. Samo totalna neznalica može reći da od Hristovih poruka nema nikakve koristi. Besjeda na gori je vrhunac moralnog bogoslovlja koji još uvijek nije nadmašen. To su fenomenalne poruke o ljubavi, miroljubivosti, smirenosti, odanosti i vjeri u Boga. Zašto je to autoru Kur'ana nebitno?

zato sto vase izmisljanje o hristu, da je on Bozanstvo vas moze dovesti u ponore Pakla da vjecno ostanete tamo jer je to grijeh koji Bog ne oprasta ako se covjek ne pokaje prije smrti...a to vam je cak i krsenje prve Biblijske zapovjedi, nemoj imati druge bogove pored mene, a vi ste ood covjeka isusa napravili boga....to je cisto boghulnistvo koje povlaci za sobom Boziju tesku kaznu.

Mi sada ne pričamo o Hristovom božanstvu, već o Njegovim moralnim porukama koje su nepostojeće u islamu.

u nas je odabrana kategorija poslanika a to su, NOah, Abraham, MOjsije, Isus i Muhammed...oni su najveci rang poslanika od Boga koji su dosli na zemlju...

i nama je Muhammed zabranio da ga uzdizemo iznad drugih poslanika

Pa nešto ne vidim da poštujete tu zabranu. Kako se postaje musliman? Tako što se izgovori šehadet. Čije je ime u šehadetu? Muhamedovo. Ako ne uzdižete Muhameda iznad ostalih proroka, zašto je samo on u šehadetu. Zašto se samo pozivate na njegove pouke iz hadisa? Zašto se nekada ne pozovete na druge poruke?

Takođe:

"“And (remember) when We took from the Prophets their covenant, and from you (O Muhammad), and from Nooh (Noah), Ibraaheem (Abraham), Moosaa (Moses), and ‘Eesa (Jesus) son of Maryam (Mary). We took from them a strong covenant”[al-Ahzaab 33:7]

And Muhammad (peace and blessings of Allah be upon him) is the best of them. This is indicated by the fact that he was their imaam on the night of the Mi’raaj, because no one but the best is put forward. More evidence that he is the best of them comes from Abu Hurayrah, who said: “The Messenger of Allah (peace and blessings of Allah be upon him) said: ‘I will be the leader of the sons of Adam on the Day of Resurrection, and the first one for whom the grave will be opened, and the first to intercede, and the first whose intercession will be accepted.’

https://islamqa.info/en/answers/10669/the-superiority-of-the-prophet-(peace-and-blessings-of-allah-be-upon-him)-to-all-of-creation

Toliko o tome. Za vas je Muhamed u suštini polubog, samo to ne govorite javno. Toliko obožavanje jednog proroka je bilo potpuno nepoznato prije islama. Mojsije je najveći jevrejski prorok pa ga Jevreji ne pominju svako malo niti se stalno pozivaju na to šta je on rekao kao vi sa Muhamedovim hadisima.

jeste suprotno i daleko logicnije nego to

Islamski Isus je kukavica koja uvaljuje druge da prime mučenje umjesto njega. To je toliko apsurdno i uvredljivo za lik i djelo Isusa Hrista da nemam riječi da to opišem. To je potpuno blaćenje i klevetanje.

prvo, stari zavjet kaze da Isus nece biti ubijen, nego ce ga andjeli spasiti i uzdici na nebo

Znam već napamet sve vaše argumente. Stari zavjet kaže da će Bog poslati Svog anđela da zaštiti Njegove pravednike. I Bog je više puta ispunjavao te Svoje riječi na Isusu Hrista jer Ga je spašavao od smrti. Ali kada je došlo vrijeme Isus Hristos Se svojevoljno ODREKAO te zaštite:

"52. Tada mu reče Isus: Vrati nož svoj na mjesto njegovo; jer svi koji se maše za nož, od noža će poginuti.

53. Ili misliš da ne mogu umoliti sad Oca svoga da mi pošalje više od dvanaest legiona anđela?

54. Kako bi se, dakle, ispunila Pisma da ovako treba da bude?" (Matej 26:52-54).

Stari zavjet je izrazito jasan da će Mesija stradati i to za grijehove drugih:

"Ali on bi ranjen za naše prijestupe, izbijen za naša bezakonja; kar bješe na njemu našega mira radi, i ranom njegovom mi se iscijelismo.

Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na nj bezakonje svijeh nas.

Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nijema pred onijem koji je striže ne otvori usta svojih." (Isaija 53:5-7).

drugo Bog kaze da nisu raspeli ni ubili Isus nego ga je Bog sebi uzdigao, andjeli ga podigli zivog

Isus Hristos Sam za Sebe kaže da će biti ubijen i to na krstu:

"17. I polazeći Isus gore u Jerusalim, uze nasamo na putu Dvanaestoricu učenika, i reče im:

18. Evo idemo gore u Jerusalim, i Sin Čovječiji biće predan prvosveštenicima i književnicima; i osudiće ga na smrt;

19. I predaće ga neznabošcima da mu se rugaju i da ga šibaju i razapnu; i treći dan vaskrsnuće." (Matej 20:17-19).

Ipak ja više vjerujem Isusu nego Muhamedu.

trece, biblijsko ucenje u starom zavjetu je da niko ni za cije grijehe nece biti ubijen, svako je odgovoran za svoje grijehe, to je logicno i normalna stvar, a nenormalna je stvar da nevina osoba bude ubijena zbog tudje krivice

To na šta se ti pozivaš nam govori da se grijesi očeva neće uračunavati u krivicu djeci. O tom principu je govorio i Hristos kada je iscijelio slijepoga pa su drugi mislili da je on slijep jer su njegovi roditelji bili grešni. Ti stihovi ne govori o Mesiji. Moraš razlučivati o čemu se govori. Hristos nije običan čovjek. On je i došao u svijet da bude Jagnje Božije, bezgrešna žrtva za otkup grijehova svijeta. A Stari zavjet na koji se ti pozivaš jasno uči da nema očišćenja grijehova bez krvi:

"Jer je duša tijelu u krvi; a ja sam vam je odredio za oltar da se čiste duše vaše; jer je krv što dušu očišća." (Levitska 17:11).

Jevrejske životinjske žrtve nisu mogle u potpunosti da očiste grijehe, one su mogle samo da ih "pokriju", ali za potpuno uništenje grijehova bila je potrebna Žrtva nad žrtvama, bezgrešni Sin Božiji.

cetvrto, nikakvog logickog smisla nema da Isus bude ubijen za tudje grijehe...ali bas nikakvog smisla nema....kad mal obolje razmislis, evo da se slozimo sa tim da je isus ubijen za nase grijehe, sta to onda sustinski znaci....da smijemo raditi sta hocemo i postedjeni smo odgovornosti za nasa djela jer eto dovolno je samo da vjerujemo u Isusa...mislim nikakve logike nema.... to kristovo onda razapece daje nama za pravo da radimo grijehe..opravdava nam grijehe....znaci nikakvo smisla nema kako god okrenes

To znači da imamo lijek za grijeh i smrt. Grijeh nije samo prestupanje Božije zapovijesti ili postupanje protivno nekim propisima, grijeh je duboka i teška bolest koja odvaja Boga od čovjeka, to je metafizička realnost koja uništava vezu između Boga i čovjeka. Čovjek se može pokajati, ali to nije dovoljno jer je čovjek nemoćan da svojim silama, ma koliko one bile jake, nadjača tu bolest i obnovi nekadašnju vezu Boga i čovjeka. Sila grijeha je jača od sile čovječije. Tu pomaže samo Božija blagodat. A ta blagodat je ljudima došla preko Hristove smrti i vaskrsenja. Hristos je otplatio dug grešnih ljudi, uništio je na krstu obveznicu naših grijeha i omogućio nam da potpuno uništimo grijeh i njegove posljedice. Hristova smrt i vaskrsenje su vakcina za grijeh. Prije Hrista su ljudi eventualno mogli da olakšaju simptome grijeha, poslije Hrista možemo da izliječimo bolest grijeha. Hristova smrt nam nije opravdanje za činjenje grijeha ništa više nego što je postojanje vakcina protiv velikih boginja opravdanje za one ljude koji se namjerno zaraze tom bolešću.

nije to vjeruj mi nikakva ljepota, nego teska nelogicnost i besmislenost da se ne moze opisati rijecima :) gledamo neke klipovi ja i prijatelj o krscanskom vjerovanjima i kakve sve nelogicnosti su prisutne u vasoj religiji, kazemo jedan drugom, dobro su krscani u pameti sta sve budalastine vjeruju, kakve sve nelogicnosti imaju u svojoj vjeri...dobro ne hodaju naopako....znaci to nije nikakva ljepota hrscanstva nego vas sazaljevamo covjece zbog vasih nelogicnih vjerovanja koje nikakvog smisla nemaju.

Vjeruj mi, nemam ni ja ništa drugačije mišljenje o vašoj religiji.

znaci vjerujete u Bog koji je ubijen od strane ljudi , ponizen polugol na krstu i ubijen od obicne rulje ...a bas fino, nema sta, u jakog Boga vjerujete....

Bog nije u sili, nego u pravdi. Kada Se Bog javio sv. proroku Iliju na Horivu, nije mu Se javio u ognju ili u munjama, nego u lahoru.

eno ti u Barbinom evandjelju jasno pise i logicno pise sta se desilo....Posto je Juda htio da proda Isusa rimskim vojnicima, znaci da izda isusa za ovosvjetsku korist, Bog ucinio da Juda lici na Isusa, i onda rimski vojnici uhvatili Judu i onako ga polugolog ponizvaali i razapeli na krst...da je juda iz svog ocaja zavriskao na krstu Boze Bozee.zasto si me ostavio....

Muslimanski falsifikat iz 14. vijeka.

ili mozda mislis da je ovo Isus rekao, Boze boze zasto si me ostavio :)

Naravno da je to rekao. Isus je tim riječima citirao Psalam 22 koji se završava zaključkom psalmopojca da ga Bog IPAK NIJE OSTAVIO i da će proslavljati Boga. Isus tim riječima iskazuje da Se On zaista muči na krstu, ali da nije izgubio vjeru u Oca i da je to Njegova najveća pobjeda. Kako kaže sveti apostol Pavle Bog je posramio mudrost mudrih.

On 02. 12. 2025. at 21:08, Zehran said:

dokaz lexikon aramejski

https://www.atour.com/cgi-bin/dictionary.cgi?string=God&Search_Field=Meaning

Word:

hl0

Lexeme:

0hl0

Root:

hl0

Word Number:

904

Meaning:

God

Pronunciation:

(Eastern) AaLaH
(Western) AaLoH

Pa kaze se na aramejskom i za grckog boga olimpa "alah Olimp" Ali to nije pravi Jedini Bog sa velikim B ,Pravi Bog iz Bibliji . Boga ne određuje naziv niti ime nego Njegovo djelovanje. Puno je naziva za Boga iz Biblije ,ali Njegovo Djelo je to sto ga čini Bogom ,a ne kako ga netko naziva. Djelovanje Boga iz Biblije je SAVRŠENO .

• Autor
33 minutes ago, Zehran said:

Pavle kaze za sebe da je lazov:

Rimljanima 3,7

„Ali ako se po mojoj laži Božja istina još više očitovala na Njegovu slavu, zašto se onda i dalje sudim kao grešnik?”

33 minutes ago, Zehran said:

nije, sam kaze da je bio licemjer, pretvarao se razlicito razlicitim narodima da bi ih pridobio

1. Korinćanima 9,20

Židovima sam bio kao Židov, da Židove pridobijem; onima, koji su pod zakonom, bio sam kao pod zakonom, premda sam nijesam pod zakonom, da pridobijem one, koji su pod zakonom;

1. Korinćanima 9,21

Onima, koji su bez zakona, kao da sam bez zakona, premda nijesam bez zakona Božjega, nego sam u zakonu Kristovu, da pridobijem one, koji su bez zakona.

To se zove kulturni senzibilitet. Jevreje je pridobijao govoreći im o njihovim prorocima, dok je Grcima ukazivao da i oni imaju one koji su smatrali da postoji samo jedan Bog. Tu nema ništa sporno. Bitno je da je PORUKA bila ista i Jevrejima i Grcima. Nije Jevreje pozivao da vjeruju u Isusa Hrista na drugačiji način u odnosu na Grke.

nisu tebi sve na broju :) ocito je to ....

1. Korinćanima 1,21 Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike.

1. Korinćanima 1,22 Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže,

1. Korinćanima 1,23 a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost,

1. Korinćanima 1,24 pozvanima pak - i Židovima i Grcima - Krista, Božju snagu i Božju mudrost.

1. Korinćanima 1,25 Jer ludo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi.

1. Korinćanima 1,26 Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih.

1. Korinćanima 1,27 Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake;

1 minute ago, Maki said:

To se zove kulturni senzibilitet. Jevreje je pridobijao govoreći im o njihovim prorocima, dok je Grcima ukazivao da i oni imaju one koji su smatrali da postoji samo jedan Bog. Tu nema ništa sporno. Bitno je da je PORUKA bila ista i Jevrejima i Grcima. Nije Jevreje pozivao da vjeruju u Isusa Hrista na drugačiji način u odnosu na Grke.

Tako je.

• Autor

Idalje mi je nejasno šta činjenica da je riječ "Bog" u aramejskom i arapskom jeziku slična zapravo dokazuje. I arapski i aramejski su semitski jeziki i logično je da će riječi biti slične, maltene i iste. I u hebrejskom je riječ za Boga slična: elohim. Imamo taj A/E - L - H korijen riječi. Arapski hrišćani Boga nazivaju Alahom pa ih to ne čini muslimanima. Presvetu Bogorodicu arapski hrišćani nazivaju Umm-alillahi, što znači Majka Alahova tj. Majka Božija.

Gost
Odgvori na temu
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.