December 10, 2025Dec 10 1 hour ago, καιnos said:I Danijelov duh bijaše ožalošećen, znači li to da je neka druga osoba pored Danijela bila ožalošćena?Bog je različit od stvorenja. Identitet stvorenja i njegovog duha je isto te stvorenje ne može biti sveprožimajuće. Samo je Bog Duh Sveti sveprožimajući. Za naše tijelo se kaže da je hram Božji i da je Bog u njemu. Na koji način? Kroz sebe Duha Svetog Bog je sveprožimajući. Kroz taj Isusov ukaz Duh Sveti je isto što i Bog. Da nije tako Isus bi samo rekao da smo hram Božijeg Duha, ali ne i samog Bog. Personalni Bog je na nebesima, na svom prijestolju i nije u tebi.
December 10, 2025Dec 10 1 hour ago, καιnos said:Nikada Sv. Duh nije nazvan Jehova...Djela 5:3 "Lagao si Duhu Svetom"Djela 5:4 "Lagao si Bogu"DAKLE DUH SVETI JE NAZVAN BOGOM Edited December 10, 2025Dec 10 by Slap
January 16Jan 16 GDE JE NESTAO PRESTO SVETOG DUHA - da li postoje stvari koje ne postojeTemu koju pokrećem podsetila me je na jedan film koji sam svojevremeno gledao, koji govori o devojci koja je kao mala devojčica imala nevidljivog komičnog prijatelja iz mašte po imenu Fred.Kada je odrasla, njen zamišljeni prijatelj se iznenada pojavio, i ponovo želi da se sa njom igra kao nekada, dok ona pokušava da mu objasni da više nije ona ista mala devojčica, već da je odrasla zaposlena osoba.Pitanje koje se postavlja u skladu sa temom je sledeće "da li su današnji Hrišćani poput ove devojčice iz pomenutog filma, koji u pogledu duhovnih realnosti zamišljaju i vide nešto što je isključivo proizvod njihove mašte.Konkretno, da li zamišljaju neki nevidljivi presto na nebu, na kome sedi neka nevidljiva osoba?"Ovo se može svrstati i u pojam takozvanih mozgalica za zabavu, koje se mogu pronaći u listovima za rešavanje ukrštenih reči, u rubrici "pronađite 5 razlika, ili koliko stvari vidite na slici" na šta ukazuju dve slike koje sam postavio u temi.Biblijski gledano, u vezi ovog pitanja iz naslova koje glasi "gde je nestao presto Svetog Duha" između onoga što danas pojedini Hrišćani na nivou crkava veruju, i onoga što biblija govori - postoji ogromna razlika. Naime, danas postoji opšte prihvaćeno gledište 'da je Sveti Duh Božanska osoba u pravom smislu te reči, član Božanskog trojstva.Ne ulazeći dublje u ovo verovanje, jer to i nije suština teme, postavio bih u skladu sa tim jedno drugo pitanje - koje glasi "gde se u bibliji spominje presto Svetog Duha, i gde je zapisano da on sedi na tom prestolu?"Ako istražimo celu Bibliju od prve do poslednje stranice, ona govori da na nebu postoji samo presto Boga Oca.Takođe, ona napominje 'da će na kraju kada se Božji plan spasenja bude završio - Isus sesti na presto sa desne strane Oca, i da će verni koji će se naći na nebu na staklenom moru pred prestolom Božjim - slaviti Boga Oca, i Gospoda Isusa Hrista.Sledeći biblijski tekstovi govore o tome:"I odmah bih u duhu; i gle, presto stajaše na nebu, i na prestolu sedjaše neko.I Onaj što sedjaše beše po vidjenju kao kamen jaspis i sard; i oko prestola beše duga po vidjenju kao smaragd.I oko prestola behu dvadeset i četiri prestola; i na prestolima videh dvadeset i četiri starešine gde sede, obučene u bele haljine, i imahu krune zlatne na glavama svojim.I od prestola izlažahu munje i gromovi i glasovi; i sedam žižaka ognjenih gorahu pred prestolom, koje su sedam duhova Božijih.I pred prestolom beše stakleno more, kao kristal; i nasred prestola i oko prestola četiri životinje, pune očiju spred i sastrag.I prva životinja beše kao lav, i druga životinja kao tele, i treća životinja imaše lice kao čovek, i četvrta životinja beše kao orao kad leti.I svaka od četiri životinje imaše po šest krila naokolo, i unutra puna očiju, i mira ne imaju dan i noć govoreći: Svet, svet, svet Gospod Bog Svedržitelj, Koji beše, i koji jeste, i koji će doći.I kad daše životinje slavu i čast i hvalu Onome što sedjaše na prestolu, što živi va vek veka,Padoše dvadeset i četiri starešine pred Onim što sedjaše na prestolu, i pokloniše se Onome što živi va vek veka, i metnuše krune svoje pred prestolom govoreći:Dostojan si, Gospode, da primiš slavu i čast i silu; jer si Ti sazdao sve, i po volji Tvojoj jeste i stvoreno je" ( otkrivenje Jovanovo 4. 2 - 11 )."I starac sede, na kome beše odelo belo kao sneg, i kosa na glavi kao čista vuna, presto Mu beše kao plamen ognjeni, točkovi Mu kao oganj razgoreo.Reka ognjena izlažaše i tečaše ispred Njega, hiljada hiljada služaše Mu, i deset hiljada po deset hiljada stajahu pred Njim; sud sede, i knjige se otvoriše.........Videh u utvarama noćnim, i gle, kao Sin čovečiji idjaše sa oblacima nebeskim, i dodje do starca i stade pred Njim.I dade Mu se vlast i slava i carstvo da Mu služe svi narodi i plemena i jezici; vlast je Njegova vlast večna, koja neće proći, i carstvo se Njegovo neće rasuti" ( knjiga proroka Danila 7. 9 - 14 )."A Gospod, pošto im izgovori, uze se na nebo, i sede Bogu s desne strane" ( Jevanđelje po Marku 16. 19 )."Po tom videh, i gle, narod mnogi, kog ne može niko izbrojati, od svakog jezika i kolena i naroda i plemena, stajaše pred prestolom i pred Jagnjetom, obučen u haljine bele, i palme u rukama njihovim.I povikaše glasom velikim govoreći: Spasenje Bogu našem, koji sedi na prestolu, i Jagnjetu.I svi andjeli stajahu oko prestola i starešine i četiri životinje, i padoše na lice pred prestolom, i pokloniše se Bogu.Govoreći: Amin; blagoslov i slava i premudrost i hvala i čast i sila i jačina Bogu našem va vek veka. Amin!" ( otkrivenje Jovanovo 7. 9 - 12 )."I videh, i čuh glas andjela mnogih oko prestola i životinja i starešina, i beše broj njihov hiljada hiljada.Govoreći glasom velikim: Dostojno je Jagnje zaklano da primi silu i bogatstvo i premudrost i jačinu i čast i slavu i blagoslov.I svako stvorenje, što je na nebu, i na zemlji, i pod zemljom, i što je na moru, i što je u njima, sve čuh gde govore: Onome što sedi na prestolu, i Jagnjetu blagoslov i čast i slava i država va vek veka.I četiri životinje govorahu: Amin. I dvadeset i četiri starešine padoše i pokloniše se Onome što živi va vek veka" otkrivenje Jovanovo 5. 11 - 14 ).Ovih prvih pet tekstova govore o Bogu Ocu koji sedi na prestolu.A kao što smo videli - Isus sedi ocu sa desne strane.Tu ne vidimo drugi, tačnije - treći presto koji bi pripadao nekom trećem, u ovom slučaju Svetom Duhu kao zasebnoj osobi, osim prestola Boga Oca, i Isusa koji mu sedi s desne strane.Vidimo takođe da se ovde ni ne spominje Sveti Duh.Sledeći biblijski tekstovi govore o jedinstvu vernih sa Ocem i Sinom:"Ne molim se, pak, samo za njih, nego i za one koji me uzveruju njihove reči radi;Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslaoI slavu koju si mi dao ja dadoh njima, da budu jedno kao mi što smo jedno.Ja u njima i Ti u meni: da budu sasvim ujedno, i da pozna svet da si me Ti poslao i da si imao ljubav k njima kao i k meni što si ljubav imao" ( Jovan 17. 21 - 23 )."Šta videsmo i čusmo to javljamo vama da i vi s nama imate zajednicu; a naša je zajednica s Ocem i sa Sinom Njegovim Isusom Hristom" ( 1 Jovanova 1. 3 ).Pitanje je sledeće, gde je tu Sveti Duh.Drugim rečima 'zašto se on ne spominje kao onaj sa kojim će verni biti jedno, već samo jedno sa Ocem i Sinom.Zar Sveti Duh koji je po ustaljenom verovanju Bog zajedno sa Ocem - ne zavređuje da verni budu jedno i sa njim, i da i on na nebu prima isto poštovanje kao i Otac i Sin.I po toj logici on treba da sedi odmah pored Oca kao jednak njemu.Mi tu vidimo da se spominju samo Bog Otac, i Sin Gospod Isus Hristos.Želim da napomenem, da se pojam Duha spominje u bibliji, ali nikada u kontekstu neke osobe koja sedi na prestolu.Neki tvrde da pojam "Bog" podrazumeva i Svetog Duha, i ako za to ne postoji biblijski dokaz, jer se i iz gore pomenutih biblijskih navoda može videti - da se i pojam "presto" spominje u jednini, a ne kao "prestoli"I u tom kontekstu izraz "Bog Otac" se uvek koristi u jednini. Na kraju, jedan savet koji biblija upućuje - može se slobodno primeniti i na sve one koji iznose nešto što u bibliji ne piše:"Ne lažite jedan na drugog; svucite starog čoveka s delima njegovim" ( Kološanima poslanica 3. 9 ).
January 31Jan 31 Sv. Jovan Bogoslov je bio U DUHU kada je vidio Oca i Jagnje tj. Sina. Eto gdje je bio Sveti Duh.Ne treba zanemarivati stihove gdje se Otac, Sin i Duh Sveti zajedno pominju:"19. Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga duha." (Matej 28:19)."13. Blagodat Gospoda Isusa Hrista i ljubav Boga Oca i zajednica Svetoga Duha sa svima vama. Amin." (2 Korinćanima 13:13).Osvrnuo bih se nakratko i na navode koje se odnose na 1 Jovanovu. Apostol Jovan zaista piše da je zajednica hrišćana sa Ocem i Isusom Hristom, ali isto tako navodi da je takva zajednica moguća jedino Duhom Svetim:"13. Po ovome znamo da u Njemu prebivamo, i On u nama, što nam je dao od Duha svojega." (1 Jovanova 4:13).To je odgovor na pitanje gdje je Duh Sveti. Ne može se biti jedno sa Ocem i Sinom, osim preko Duha Svetog. U zajednici sa Ocem i Sinom se "krije" Duh Sveti. Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje