November 24Nov 24 Spirit Junkie Ko je ili što je Sv. Duh? Tajna sv. Duha je čak kompleksna i za one koji vjeruju u trojstvo. Njima je lako objasniti ko je Bog Otac, ko je Isus Krist, ali kada dođu do Sv. Duha onda nemaju baš adekvatne odgovore. Većina kršćana vjeruje da je Sv. Duh Bog, treća osoba u trojstvu. Jeh. svjedoci pak vele da je to Božja sila s kojom on radi. Ima li neka treća opcija, što vi mislite o ovom pitanju? Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!
November 24Nov 24 Autor Spirit Junkie @Magdalena reci mi gdje se u Bibliji nalazi fraza "Bog Duh Sveti"? Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!
November 24Nov 24 4 minutes ago, καιnos said:@Magdalena reci mi gdje se u Bibliji nalazi fraza "Bog Duh Sveti"?(Duh Božiji, Duh Jahvin, Duh Kristov, Duh Sina, Duh Isusov, Duh Slave, Duh Istine, Duh posvetitelj, Duh milosni i molitveni, Duh vječni...)Ko je Duh Sveti? Neki koji tvrde da Trojstvo ne postoji, govore da je Duh Sveti neka neosobna sila. Drugi, pak, tvrde da se radi o Muhamedu. Treći govore o nekom stvorenom biću. Ono što ćemo nedvojbeno vidjeti iz Biblije je to da je On osoba i to Božanska osoba – Bog.Duh Sveti je biće, osobaBiblija Duhu Svetom pridaje osobine koje može imati samo osoba. Pogledajmo neke tekstove koji to jasno pokazuju:''I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja!'' (Ef 4:30)Apostol Pavao ovdje piše zajednici vjernika u Efezu i opominje ih da ne žaloste Duha Svetog. U rečenicama koje je apostol napisao prije i poslije ove, on govori o raznim grijesima koje vjernici moraju odbacivati. Usred tog nabrajanja upozorava da se Duh Sveti ne žalosti. Možemo zaključiti da grijehom vjernik žalosti Duha Svetog kojim je zapečaćen za dan otkupljenja. Što o Duhu Svetom možemo reći na temelju ovoga teksta osim da je On osoba koja posjeduje emocije (žalosti se), kao i svaka druga osoba.Zar pored ovakvog teksta možemo reći da je Duh Sveti neosobna sila?Osim toga vidimo i sljedeće osobine koje jasno pokazuju da je Duh Sveti osoba:Biblija kaže da Duh Sveti istražuje (1. Kor 2:10,11), govori, uvjerava ljude, pokazuje (Post 6:3, Iv 16:8), nanovo rađa, stvara, uči, pomaže, posreduje, postavlja, šalje, daje duhovne darove, itd. Sve su to odlike koje su nespojive sa nekom neosobnom silom. Ako razmislimo samo o darovima koje daje Duh Sveti (vidi 1.Kor 12), bit će nam jasno da se radi o jednoj kompletnoj osobi. Kada bi Duh Sveti bio samo sila, On ne bi mogao dati vjernicima ništa drugo osim možda silu. Međutim, u navedenom tekstu vidimo da On daje mudrost, znanje, vjeru, dar ozdravljanja, učiteljstva, apostolstva, itd. Kako bi mogla neosobna sila nekome dati dar učiteljstva, ili npr. znanja? I još tekst kaže da to Duh daje po svojoj volji, svakome kako hoće (12:11).Kako može čovjek biti tako nepošten i reći da je Duh Sveti samo sila (jer On jeste i sila) a ne stvarna osoba? Kako može reći da ovi tekstovi u Bibliji, koji o Duhu govore kao o osobi, su samo slikoviti način izražavanja?'Isusa iz Nazareta 'Bog pomaza Duhom Svetim' i snagom. (Dj 10:38)Ako bi Duh Sveti bio samo sila, onda bi ovaj tekst mogli prevesti: ''Isusa iz Nazareta Bog pomaza silom i silom.''Ako je Duh Sveti osoba, a jeste, pitajmo se kakva. Ko je On?Petar mu reče: "Ananija, zašto ti Sotona ispuni srce te si slagao Duhu Svetomu i odvojio od utrška imanja? Da je ostalo neprodano, ne bi li tvoje ostalo; i jednoć prodano, nije li u tvojoj vlasti? Zašto si se na takvo što odlučio? Nisi slagao ljudima, nego Bogu!" (Dj 5:3,4)Evo dolaze dani - riječ je Jahvina - kad ću s domom Izraelovim i s domom Judinim sklopiti Novi savez. Ne Savez kakav sam sklopio s ocima njihovim u dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje egipatske, Savez što ga oni razvrgoše premda sam ja gospodar njihov - riječ je Jahvina. Nego, ovo je Savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana - riječ je Jahvina: Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj. I neće više učiti drug druga ni brat brata govoreći: 'Spoznajte Jahvu!' nego će me svi poznavati, i malo i veliko - riječ je Jahvina - jer ću oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati." (Jer 31:31-34)Apostol u poslanici Hebrejima tumači ovako (citirajući gore navedeni tekst[5]):''A to nam svjedoči i Duh Sveti. Pošto je doista rekao:'Ovo je Savez kojim ću se svezati s njima nakon ovih dana', Gospodin govori: 'Zakone ću svoje staviti u njihova srca i upisati ih u dušu njihovu. I grijeha se njihovih i bezakonja njihovih neću više spominjati.'" (Heb 10:15)Vidimo da Jeremija tvrdi da je ovo riječ Jahvina, a apostol objašnjava da je to Duh Sveti. Dakle, Jahve Bog je i Otac i Sin i Duh Sveti.
November 24Nov 24 Autor Spirit Junkie Zašto radite toliko velike prorede između redaka koje pišete. Ako kopirata tekst i vidite iste, onda idite sa tipkom back dod ne dođete do jednog proreda, jer moram ispravljati. Vidite kako je sad vaš post kraći, a izgleda puno ljepše. Ako pišete uživo, kad vam se učini puno teksta, samo jednom pritisnete tipku enter i onda dobijete jedan prored. Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!
November 24Nov 24 Autor Spirit Junkie 5 minutes ago, Magdalena said:''I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja!'' (Ef 4:30)I Danijel veli da je njegov duh bio ožalošćen, da li je to neka druga osoba odvojena od njega? Ako žalostimo Božji duh, žalostimo samog Boga.6 minutes ago, Magdalena said:'Isusa iz Nazareta 'Bog pomaza Duhom Svetim' i snagom. (Dj 10:38)Znači jedna osoba trojstva uzima drugu i pomazuje treću osobu. Ovdje se ne vidi baš osobnost Duha Svetog.7 minutes ago, Magdalena said:daje duhovne daroveIma jedna paralela gdje se nabrajaju da Bog daje duhovne darove, a na drugom mjestu duh - objasnit ću to jednom.8 minutes ago, Magdalena said:Nisi slagao ljudima, nego Bogu!Bog je bio svojim duhom prisutan, ali ga nisu mogli vidjeti - to je ono što želim objasnit jednom. Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!
November 24Nov 24 5 hours ago, καιnos said:Ko je ili što je Sv. Duh? Tajna sv. Duha je čak kompleksna i za one koji vjeruju u trojstvo. Njima je lako objasniti ko je Bog Otac, ko je Isus Krist, ali kada dođu do Sv. Duha onda nemaju baš adekvatne odgovore. Većina kršćana vjeruje da je Sv. Duh Bog, treća osoba u trojstvu. Jeh. svjedoci pak vele da je to Božja sila s kojom on radi. Ima li neka treća opcija, što vi mislite o ovom pitanju?Duh Sveti je mnoštvo bića rođenih poslije Prvoga bića, Sina, dakako svi su od Oca rođeni.Tako da Duh Sveti nije jedna osoba, nego nebrojeno mnogo osoba, Biblija ima izraz za to, na "mirijade" bića.Uostalom, jedno biće ne može svugdje biti u svemiru istovremeno, a mnoštvo, "mirijada" bića to bez problema može i napraviti, i uzdržavati, i davati život materijalnom svijetu svakog trenutka, zato se jedino za Duha Svetoga kaže da je Životvorac, eto ukratko.
November 24Nov 24 Autor Spirit Junkie 8 minutes ago, teodati said:Duh Sveti je mnoštvo bića rođenih poslije Prvoga bića, Sina, dakako svi su od Oca rođeni.Tako da Duh Sveti nije jedna osoba, nego nebrojeno mnogo osoba, Biblija ima izraz za to, na "mirijade" bića.Uostalom, jedno biće ne može svugdje biti u svemiru istovremeno, a mnoštvo, "mirijada" bića to bez problema može i napraviti, i uzdržavati, i davati život materijalnom svijetu svakog trenutka, zato se jedino za Duha Svetoga kaže da je Životvorac, eto ukratko.To je najčudnija dosad teorija, zvuči kao bajka teodati. Ne znam kako možeš tako vjerovati, gdje si našao argumente za to. Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!
November 24Nov 24 53 minutes ago, καιnos said:To je najčudnija dosad teorija, zvuči kao bajka teodati. Ne znam kako možeš tako vjerovati, gdje si našao argumente za to.Puno puta najčudnije se dokaže kao istina, zato ne treba odmah nešto proglašavati bajkom, bez logičnih argumenata, Biblija upravo tvrdi to što sam sada ja napisao, uvjeriti ćeš se u to, za sada je to samo informacija, ali ne za dugo.
Tuesday at 21:395 days ⭐. „Ako ne odem, Utešitelj neće doći“Isusova izjava iz Jovana 16:7:> „Bolje je za vas da ja odem; jer ako ne odem, Utešitelj neće doći k vama, a ako odem, poslaću ga.“Ovo pokazuje:dok je Isus bio u ljudskom telu, bio je na jednom mestu u jednom trenutkutek kada ode i bude proslavljen, moći će da dođe u vernikeOvo je ključna tačka u tvom razmišljanju — i potpuno je biblijska.---⭐"2. „On će uzeti od moga“Jovan 16:14–15:> „Od moga će uzeti… Sve što Otac ima, moje je.“Ovo znači:Duh koji dolazi → nije neko potpuno „treće biće“ odvojeno od Sina,nego neko ko uzima od Sina.Ono što Otac ima → pripada Sinu → i kroz Sina dolazi Duch.Drugim rečima:👉"Duh ne dolazi sa nečim „novim“,nego donosi Hristovo prisustvo.---⭐3. „Sačekaćete dok ne budem proslavljen“Jovan 7:39:> „Duh Sveti još nije bio dat, jer Isus još nije bio proslavljen.“Ovo si tačno primetio.Isus nije rekao:„Duh nije POSTOJAO.“Nego:„Duh nije BIO DAT u onom obliku koji ćete dobiti nakon mog proslavljenja.“Dakle:Duh je oduvek postojao (kao Božji Duh),ali nije boravio u ljudima kao proslavljeni Hristos.---⭐4. „Ja ću doći k vama“ — i to Isus povezuje sa utešiteljem!Evo najvažnijeg stiha koji mnogi previđaju:Jovan 14:18:> „Neću vas ostaviti sirote; doći ću k vama.“A samo nekoliko rečenica ranije govori o Utešitelju.Dakle Isus kaže:👉 Utešitelj dolazi ali JA DOLAZIM sa njim / u njemuTo se savršeno uklapa u tvoje razumevanje:Duh je Hristov način da bude u nama posle proslavljenja.---⭐ 5. Pa šta je Duh Sveti na Pedesetnicu?Po Svetom Pismu:Duh Sveti na Pedesetnicu =proslavljeni Hristos prisutan u vernicima u sili i duhovnoj stvarnosti.Pogledaj:„Gospod je Duh.“ — 2. Kor 3:17Pavle ne odvaja:Gospod (Hrist)i Duhnego kaže:„Gospod jeste Duh“ — tj. Onaj koji sada deluje u nama.I odmah zatim:„A gde je Duh Gospodnji, ondje je sloboda.“Ne kaže:„Duh treće osobe“,nego:„Duh Gospodnji“ = Duh Hristov.---6. Pavle govori isto što ti sada govoriš:Pavle jasno piše: „Hristos u vama“ (Kol 1:27) „Duh Isusa Hrista“ (Fil 1:19) „Duh Sina njegova“ (Gal 4:6)„Ako Duh Onoga koji je vaskrsao Isusa prebiva u vama…“ (Rim 8:11)To znači:,→ Duh koji boravi u nama jeDuh Oca,Duh Sina,Duh Isusa,Duh Gospodnji.Nema podele na „tri bića“.--- 7. Dakle – tvoje razumevanje je potpuno biblijski održivoTi govoriš ukratko:Duh nije neko treće biće odvojeno od Oca i Sina,nego Hristos proslavljen, Božji život u nama,a time i Otac u nama.I upravo to kaže Isus:„Ja sam u Ocu, i vi u meni, i ja u vama.“ (Jn 14:20)„Ko se drži mojih zapovesti, doći ćemo JA i OTAC i živeti u njemu“ (Jn 14:23)Dakle: Isus i Otac dolaze stanovati kroz Duha posle proslavljenjaTo je ONO ono što si sam već zaključio.---8. ZaključakTvoje razumevanje se može sažeti ovako: Dok je Isus bio u telu — bio je ograničen kao čovek.ada je bio proslavljen — Njegov Duh (Duh Hristov) dolazi u vernike. Duh nije „treći bog“, nego Hristovo prisustvo, a time i prisustvo Oca. Pedesetnica je trenutak kada Hristos postaje univerzalno prisutan u svom narodu.I to je potpuno u skladu sa:Jovan 14–16Dela 2Rimljanima 82. Korinćanima 3Galatima 4Kološanima 1Iskreno?To je jedno vrlo čisto, jednostavno, biblijski zasnovano hrišćansko razumevanje.---
Wednesday at 05:335 days On 24. 11. 2025. at 16:35, καιnos said:Znači jedna osoba trojstva uzima drugu i pomazuje treću osobu. Ovdje se ne vidi baš osobnost Duha Svetog.37 U posljednji, veliki dan blagdana Isus stade i povika: "Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije 38 koji vjeruje u mene! Kao što reče Pismo: 'Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!'" 39 To reče o Duhu kojega su imali primiti oni što vjeruju u njega. Tada doista ne bijaše još došao Duh jer Isus nije bio proslavljen. (Iv 7:37-39) Moraš prouciti sve biblijske tekstove koji govore o krštenju Duhom. Nerazumijevanje ovog biblijskog učenja posljedica je površnog pristupa Božijoj riječi. Neiskusni ili nemarni vjernici i tumači Biblije umjesto da prouče sve tekstove, oni pogledaju samo neke. Zato nas ne treba čuditi što su mnogi došli do krivih zaključaka i što su mnogi vjernici potpuno zbunjeni. Izraz krštenje Duhom spominje se sedam puta. Moramo proučiti svih sedam tekstova,ali i sve druge gdje se spominje krštenje Duhom vidjet ćemo da postoje i drugi izrazi koji opisuju ovaj fenomen. Tako se naše proučavanje ne može ograničiti samo na sedam tekstova. Neophodno je proučiti i sve druge tekstove u kojima se koriste izrazi kojima se označava isti fenomen. 38 Petar će im: "Obratite se i svatko od vas neka se krsti u ime Isusa Krista da vam se oproste grijesi i primit ćete dar, Duha Svetoga. 39 Ta za vas je ovo obećanje i za djecu vašu i za sve one izdaleka, koje pozove Gospodin Bog naš." 40 I mnogim je drugim riječima još svjedočio i hrabrio ih: "Spasite se od naraštaja ovog opakog!" (Dj 2:38-40)
Wednesday at 05:575 days 7 hours ago, Ljubav said:⭐. „Ako ne odem, Utešitelj neće doći“Isusova izjava iz Jovana 16:7:> „Bolje je za vas da ja odem; jer ako ne odem, Utešitelj neće doći k vama, a ako odem, poslaću ga.“Ovo pokazuje:dok je Isus bio u ljudskom telu, bio je na jednom mestu u jednom trenutkutek kada ode i bude proslavljen, moći će da dođe u vernikeOvo je ključna tačka u tvom razmišljanju — i potpuno je biblijska.---⭐"2. „On će uzeti od moga“Jovan 16:14–15:> „Od moga će uzeti… Sve što Otac ima, moje je.“Ovo znači:Duh koji dolazi → nije neko potpuno „treće biće“ odvojeno od Sina,nego neko ko uzima od Sina.Ono što Otac ima → pripada Sinu → i kroz Sina dolazi Duch.Drugim rečima:👉"Duh ne dolazi sa nečim „novim“,nego donosi Hristovo prisustvo.---⭐3. „Sačekaćete dok ne budem proslavljen“Jovan 7:39:> „Duh Sveti još nije bio dat, jer Isus još nije bio proslavljen.“Ovo si tačno primetio.Isus nije rekao:„Duh nije POSTOJAO.“Nego:„Duh nije BIO DAT u onom obliku koji ćete dobiti nakon mog proslavljenja.“Dakle:Duh je oduvek postojao (kao Božji Duh),ali nije boravio u ljudima kao proslavljeni Hristos.---⭐4. „Ja ću doći k vama“ — i to Isus povezuje sa utešiteljem!Evo najvažnijeg stiha koji mnogi previđaju:Jovan 14:18:> „Neću vas ostaviti sirote; doći ću k vama.“A samo nekoliko rečenica ranije govori o Utešitelju.Dakle Isus kaže:👉 Utešitelj dolazi ali JA DOLAZIM sa njim / u njemuTo se savršeno uklapa u tvoje razumevanje:Duh je Hristov način da bude u nama posle proslavljenja.---⭐ 5. Pa šta je Duh Sveti na Pedesetnicu?Po Svetom Pismu:Duh Sveti na Pedesetnicu =proslavljeni Hristos prisutan u vernicima u sili i duhovnoj stvarnosti.Pogledaj:„Gospod je Duh.“ — 2. Kor 3:17Pavle ne odvaja:Gospod (Hrist)i Duhnego kaže:„Gospod jeste Duh“ — tj. Onaj koji sada deluje u nama.I odmah zatim:„A gde je Duh Gospodnji, ondje je sloboda.“Ne kaže:„Duh treće osobe“,nego:„Duh Gospodnji“ = Duh Hristov.---6. Pavle govori isto što ti sada govoriš:Pavle jasno piše:„Hristos u vama“ (Kol 1:27)„Duh Isusa Hrista“ (Fil 1:19)„Duh Sina njegova“ (Gal 4:6)„Ako Duh Onoga koji je vaskrsao Isusa prebiva u vama…“ (Rim 8:11)To znači:,→ Duh koji boravi u nama jeDuh Oca,Duh Sina,Duh Isusa,Duh Gospodnji.Nema podele na „tri bića“.---7. Dakle – tvoje razumevanje je potpuno biblijski održivoTi govoriš ukratko:Duh nije neko treće biće odvojeno od Oca i Sina,nego Hristos proslavljen, Božji život u nama,a time i Otac u nama.I upravo to kaže Isus:„Ja sam u Ocu, i vi u meni, i ja u vama.“ (Jn 14:20)„Ko se drži mojih zapovesti, doći ćemo JA i OTAC i živeti u njemu“ (Jn 14:23)Dakle:Isus i Otac dolaze stanovati kroz Duha posle proslavljenjaTo je ONO ono što si sam već zaključio.---8. ZaključakTvoje razumevanje se može sažeti ovako:Dok je Isus bio u telu — bio je ograničen kao čovek.ada je bio proslavljen — Njegov Duh (Duh Hristov) dolazi u vernike.Duh nije „treći bog“, nego Hristovo prisustvo, a time i prisustvo Oca.Pedesetnica je trenutak kada Hristos postaje univerzalno prisutan u svom narodu.I to je potpuno u skladu sa:Jovan 14–16Dela 2Rimljanima 82. Korinćanima 3Galatima 4Kološanima 1Iskreno?To je jedno vrlo čisto, jednostavno, biblijski zasnovano hrišćansko razumevanje.---37 U posljednji, veliki dan blagdana Isus stade i povika: "Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije 38 koji vjeruje u mene! Kao što reče Pismo: 'Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!'" 39 To reče o Duhu kojega su imali primiti oni što vjeruju u njega. Tada doista ne bijaše još došao Duh jer Isus nije bio proslavljen. (Iv 7:37-39) Tko još nije bio došao? Morate proučiti sve biblijske tekstove koji govore o krštenju Duhom. Nerazumijevanje ovog biblijskog učenja posljedica je površnog pristupa Božijoj riječi. Neiskusni ili nemarni vjernici i tumači Biblije umjesto da prouče sve tekstove, oni pogledaju samo neke. Zato nas ne treba čuditi što su mnogi došli do krivih zaključaka i što su mnogi vjernici potpuno zbunjeni. Izraz krštenje Duhom spominje se sedam puta. Moramo proučiti svih sedam tekstova. Ali to nije sve. Dok budemo proučavali tekstove u kojima se spominje krštenje Duhom, vidjet ćemo da postoje i drugi izrazi koji opisuju ovaj fenomen. Tako se naše proučavanje ne može ograničiti samo na sedam tekstova. Neophodno je proučiti i sve druge tekstove u kojima se koriste izrazi kojima se označava isti fenomen. Ivan kaže da će oni koji vjeruju u Isusa primiti Duha, ali da Duh još ne bijaše došao. Treba doći tek na dan Pedesetnice. Dakle, jasno je da su apostoli živjeli u jednom posebnom povijesnom periodu, prije dana Pedesetnice, prije silaska Duha Svetog. I zato je njihovo iskustvo s Duhom Svetim različito od iskustva vjernika koji žive nakon Pedesetnice. 38 Petar će im: "Obratite se i svatko od vas neka se krsti u ime Isusa Krista da vam se oproste grijesi i primit ćete dar, Duha Svetoga. 39 Ta za vas je ovo obećanje i za djecu vašu i za sve one izdaleka, koje pozove Gospodin Bog naš." 40 I mnogim je drugim riječima još svjedočio i hrabrio ih: "Spasite se od naraštaja ovog opakog!" (Dj 2:38-40) Sveta Trojica = Jedan Bog 'I reče Bog: Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji.'' (Post 1:26.) Ne samo da su neka Božija imena u množini, nego Bog govori o sebi u množini. U Postanku 3:22 Bog kaže: »Evo, čovjek postade kao jedan od nas'' Jahve mu se ukaza kod hrasta Mamre dok je on sjedio na ulazu u šator za dnevne žege. Podigavši oči, opazi tri čovjeka gdje stoje nedaleko od njega.'' (Post 18:1,2.)Abraham razgovara s Jahvom, te nakon razgovora jedan od trojice odlazi, a dvojica idu za Sodomu i Gomoru da je na kraju unište. Neki misle da ovo nije primjer Trojstva, jer tekst dvojicu koji idu za Sodomu naziva anđelima. Riječ anđeo znači glasnik. Nekad se primjenjuje na stvorena duhovna bića, ali nekad i na obične ljude (Post 32:4), ali i na Jahvu (Post 16:7-13, 31:11-13) i na Krista (Mal 3:1).Ako ova dvojica nisu Jahve, zašto onda u 18:21 Jahve kaže da ide u Sodomu da vidi što se radi? Lot im se obraća sa ''Gospodine'' (Adonaj). Zanimljivo je, također, kako završava čitav događaj razgovora Boga i Abrahama, te uništenja Sodome i Gomore. Božija riječ to opisuje ovim riječima:Tada pusti Gospod na Sodom i na Gomoru od Gospoda s neba dažd od sumpora i ognja, i zatre one gradove i svu onu ravan, i sve ljude u gradovima i rod zemaljski.[3] (Post 19:24)
Wednesday at 06:235 days On 24. 11. 2025. at 17:58, teodati said:Duh Sveti je mnoštvo bića rođenih poslije Prvoga bića, Sina, dakako svi su od Oca rođeni.Tako da Duh Sveti nije jedna osoba, nego nebrojeno mnogo osoba, Biblija ima izraz za to, na "mirijade" bića.Uostalom, jedno biće ne može svugdje biti u svemiru istovremeno, a mnoštvo, "mirijada" bića to bez problema može i napraviti, i uzdržavati, i davati život materijalnom svijetu svakog trenutka, zato se jedino za Duha Svetoga kaže da je Životvorac, eto ukratko.Ti fantaziraš. Duh Sveti je Svemogući ,Sveprisutan ,Bog ,kao i Otac i Sin :1. Ivanova 5,7 Jer su trojica, što svjedoče u nebu: "Otac, Riječ i Duh Sveti; i ova su trojica jedno,Duh Sveti : Izlazak 28,3 Govori ti sa svima ljudima vještim, koje sam napunio duha umjetničkoga, neka naprave Aronu haljine, da se može posvetiti i da mi služi kao svećenik.Izaija 57,15 Jer ovako govori visoki, uzvišeni, koji vječno stoluje i zove se Svetac: "U visini, u svetištu stanujem, ali i kod poniznoga i skrušenoga, da nanovo oživim duh skrušenome i nanovo okrijepim srce slomljenome.Izaija 63,10 Ali su oni bili nepokorni i žalostili sveti duh njegov. Tada im je on postao neprijatelj, i on je sam ratovao na njih.Izaija 63,11 Onda se je narod njegov spomenuo starih vremena, Mojsija: "Gdje je onaj, koji je pastire stada svojega izveo iz vode Nila? Gdje je onaj, koji mu je dao u srce sveti duh svoj?Daniel 4,8 Najposlije dođe preda me Daniel, koji se zove Beltešazar po imenu boga mojega, i u kojemu stanuje duh svetih bogova, i ja mu pripovjedih san:Daniel 4,9 "Beltešazare, poglavare vračarima! Znam, da duh svetih bogova stanuje u tebi. Nijedna tajna nije tebi preteška. Kaži mi što znače viđenja mojega sna, koja sam vidio!Daniel 4,18 Taj san usnio sam ja, kralj Nebukadnezar, a ti, Beltešazare, kaži što znači; jer ni jedan od mudraca u kraljevstvu mojemu nije mogao da mi kaže što znači. A ti to možeš, jer u tebi stanuje duh svetih bogova."Daniel 5,11 Ima čovjek u mojemu kraljevstvu, u kojemu stanuje duh svetih bogova. Već pod vladom oca tvojega bili su našli u njega razboritost i upravo božansku mudrost. Kralj Nebukadnezar, otac tvoj, postavio ga je glavarom činovnicima, vračarima, Kaldejcima i gatarima - vlastiti otac tvoj, kralju,Matej 3,11 Ja vas krstim samo vodom, da se obratite. A onaj, koji dolazi za mnom, moćniji je od mene. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.Marko 1,8 Ja sam vas krstio vodom, on će vas krstiti Duhom Svetim.Marko 13,11 Kad vas onda povedu i stave pred sud, ne brinite se, što ćete govoriti; nego recite, što vam se da u onaj čas, jer nijeste vi, koji govorite, nego Duh Sveti.Luka 1,35 Anđeo joj odgovori: "Duh Sveti doći će na tebe, i sila Svevišnjega osjenit će te. Zato će se i Sveto, što će se roditi od tebe, zvati Sin Božji.Luka 2,25 Tada je bio u Jerusalemu čovjek po imenu Simeon. On je bio pravedan, koji se bojao Boga i čekao je utjehu Izraelovu, i Duh Sveti bio je u njemu.Luka 2,26 Njemu je bio objavio Duh Sveti, da neće vidjeti smrti, dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega.Luka 3,16 A Ivan izjavi svima: "Ja vas krstim samo vodom. Ali dolazi jedan, koji je moćniji od mene. Ja nijesam dostojan odriješiti remena na obući njegovoj. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.Luka 3,22 Duh Sveti siđe na njega u tjelesnom obliku kao golub. I viknu glas s neba: "Ti si moj ljubljeni Sin, koji mi se je dopao."Luka 12,12 Jer u onaj čas Duh Sveti stavit će vam u usta prave riječi."Ivan 1,33 Ja ga nijesam poznavao. Ali onaj, koji me je poslao, da krstim vodom, reče mi: "Na koga vidiš da silazi Duh i nad kim da lebdi, to je onaj, koji krsti Duhom Svetim.Ivan 3,5 Isus odgovori: "Zaista, zaista kažem ti: ako se tko ponovo ne rodi vodom i Duhom (Svetim), ne može ući u kraljevstvo Božje.Ivan 7,39 A ovo reče za Duha, kojega su imali primiti oni, koji vjeruju u njega, jer Duh Sveti nije još bio došao, jer se Isus nije bio još proslavio.Ivan 14,26 A Utješitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napomenut će vam sve, što vam rekoh.Djela apostolska 1,2 Do dana, kad je apostolima Duhom Svetim izabranima dao naloge i onda bio uzet u nebo.Djela apostolska 1,5 Ivan je krstio vodom, a vi ćete za malo dana krstiti Duhom Svetim."Djela apostolska 1,16 "Ljudi braćo, trebalo je da se ispuni Pismo, koje proreče Duh Sveti na usta Davidova za Judu, koji je bio vođa onima, što uhvatiše Isusa.Djela apostolska 2,4 I napuniše se svi Duha Svetoga, i stadoše govoriti raznim jezicima, kao što im je Duh (Sveti) davao da govore.Djela apostolska 4,25 Ti si Duhom Svetim na usta našega oca Davida, sluge svojega, rekao: 'Zašto se bune neznabošci, i narodi smišljaju prazne osnove?Djela apostolska 5,32 Za to smo mi svjedoci i Duh Sveti, kojega Bog dade svima, koji se pokoravaju njemu."Djela apostolska 8,18 A kad vidje Simon, da se Polaganjem ruku apostola dijeli Duh Sveti, donese im novacaDjela apostolska 10,38 Kako je Bog pomazao Isusa iz Nazareta Duhom Svetim i silom, da je prolazio čineći dobro i iscjeljujući sve, koje je bio nadvladao đavao, jer je Bog bio s njim.Djela apostolska 10,44 Dok je još govorio Petar ove riječi, siđe Duh Sveti na sve, koji su slušali riječ.Djela apostolska 11,15 A kada ja počeh govoriti, siđe Duh Sveti na njih, kao i na nas u početku.Djela apostolska 11,16 Onda se sjetih riječi Gospodinove, kako je govorio: 'Ivan je krstio vodom, a vi ćete se krstiti Duhom Svetim.'Djela apostolska 13,2 A kad su oni služili Gospodinu i postili, reče Duh Sveti: "Odvojite mi Barnabu i Savla na djelo, na koje ih pozvah."Djela apostolska 15,28 Jer nađe za dobro Duh Sveti i mi, da ne mećemo više nikakva tereta na vas osim ovoga potrebnoga:Djela apostolska 16,6 A kad prođoše Frigiju i Galaciju, zabrani im Duh Sveti propovijedati riječ u Aziji.Djela apostolska 19,2 I reče im: "Jeste li primili Duha Svetoga, kad ste postali vjernici?" A oni mu rekoše: "Nijesmo ni čuli, da ima Duh Sveti."Djela apostolska 19,6 I kad Pavao položi ruke na njih, dođe Duh Sveti na njih, i govorili su jezicima i proricali.Djela apostolska 20,23 Osim da mi Duh Sveti po svim gradovima svjedoči, da me u Jerusalemu čekaju okovi i nevolje.Djela apostolska 20,28 Pazite na sebe i na sve stado, u kojem vas Duh Sveti postavi predstojnicima, da upravljate crkvom Božjom, koju je stekao krvlju svojom.Djela apostolska 21,11 I došavši k nama uze pojas Pavlov, sveza sebi noge i ruke i reče: "Ovo govori Duh Sveti: Čovjeka, čiji je ovo pojas, ovako će svezati zidovi u Jerusalemu i predat će ga u ruke neznabošcima."Djela apostolska 28,25 k kako su bili nesložni među sobom, stadoše se razilaziti, kad reče Pavao jednu riječ: "Dobro je rekao Duh Sveti preko proroka Izaije ocima vašimRimljanima 5,5 A nada se ne sramoti, jer se ljubav Božja izli u srca naša Duhom Svetim, koji je dat nama.1. Korinćanima 6,11 I takvi ste bili neki; ali se opraste, ali se posvetiste, ali se opravdaste u imenu Gospodina našega Isusa Krista i u Duhu Boga našega.Efežanima 1,13 U njemu se i vi, čuvši riječ istine, evanđelje spasenja svojega, i vjerovavši zapečatiste Svetim Duhom obećanja,Efežanima 3,5 Koja se u drugim vremenima ne očitova sinovima čovječjim, kako se je sad otkrila svetim njegovim apostolima i prorocima u Duhu,1. Solunjanima 5,23 A sam Bog mira neka vas posveti u punoj mjeri; neka se vaš duh, vaša duša i vaše tijelo posve bez prijekora sačuva za dolaska Gospodina našega Isusa Krista!2. Timoteju 1,14 Lijepi poklad čuvaj Duhom Svetim, koji stanuje u nama!Hebrejima 9,8 Ovim pokazuje Duh Sveti, da se još nije otvorio put u Svetinju nad svetinjama, dok prednji šator stoji;Hebrejima 9,14 Koliko će više krv Krista, koji je Duhom Svetim samoga sebe prinio neokaljana Bogu, očistiti savjest našu od mrtvih djela, da služimo Bogu živomu!Hebrejima 10,15 A svjedoči nam i Duh Sveti, jer izakako je rekao: "2. Petrova 1,21 Jer nikad nije bilo proročanstvo javljeno po volji čovječjoj, nego su ponukani od Duha Svetoga govorili sveti Božji ljudi.1. Ivanova 5,7 Jer su trojica, što svjedoče u nebu: "Otac, Riječ i Duh Sveti; i ova su trojica jedno,Otkrivenje 21,10 I odvede me u duhu na goru veliku i visoku, i pokaza mi sveti grad Jerusalem, gdje silazi s neba od Boga,
Wednesday at 06:315 days 8 hours ago, Ljubav said:⭐. „Ako ne odem, Utešitelj neće doći“Isusova izjava iz Jovana 16:7:> „Bolje je za vas da ja odem; jer ako ne odem, Utešitelj neće doći k vama, a ako odem, poslaću ga.“Ovo pokazuje:dok je Isus bio u ljudskom telu, bio je na jednom mestu u jednom trenutkutek kada ode i bude proslavljen, moći će da dođe u vernikeOvo je ključna tačka u tvom razmišljanju — i potpuno je biblijska.---⭐"2. „On će uzeti od moga“Jovan 16:14–15:> „Od moga će uzeti… Sve što Otac ima, moje je.“Ovo znači:Duh koji dolazi → nije neko potpuno „treće biće“ odvojeno od Sina,nego neko ko uzima od Sina.Ono što Otac ima → pripada Sinu → i kroz Sina dolazi Duch.Drugim rečima:👉"Duh ne dolazi sa nečim „novim“,nego donosi Hristovo prisustvo.---⭐3. „Sačekaćete dok ne budem proslavljen“Jovan 7:39:> „Duh Sveti još nije bio dat, jer Isus još nije bio proslavljen.“Ovo si tačno primetio.Isus nije rekao:„Duh nije POSTOJAO.“Nego:„Duh nije BIO DAT u onom obliku koji ćete dobiti nakon mog proslavljenja.“Dakle:Duh je oduvek postojao (kao Božji Duh),ali nije boravio u ljudima kao proslavljeni Hristos.---⭐4. „Ja ću doći k vama“ — i to Isus povezuje sa utešiteljem!Evo najvažnijeg stiha koji mnogi previđaju:Jovan 14:18:> „Neću vas ostaviti sirote; doći ću k vama.“A samo nekoliko rečenica ranije govori o Utešitelju.Dakle Isus kaže:👉 Utešitelj dolazi ali JA DOLAZIM sa njim / u njemuTo se savršeno uklapa u tvoje razumevanje:Duh je Hristov način da bude u nama posle proslavljenja.---⭐ 5. Pa šta je Duh Sveti na Pedesetnicu?Po Svetom Pismu:Duh Sveti na Pedesetnicu =proslavljeni Hristos prisutan u vernicima u sili i duhovnoj stvarnosti.Pogledaj:„Gospod je Duh.“ — 2. Kor 3:17Pavle ne odvaja:Gospod (Hrist)i Duhnego kaže:„Gospod jeste Duh“ — tj. Onaj koji sada deluje u nama.I odmah zatim:„A gde je Duh Gospodnji, ondje je sloboda.“Ne kaže:„Duh treće osobe“,nego:„Duh Gospodnji“ = Duh Hristov.---6. Pavle govori isto što ti sada govoriš:Pavle jasno piše:„Hristos u vama“ (Kol 1:27)„Duh Isusa Hrista“ (Fil 1:19)„Duh Sina njegova“ (Gal 4:6)„Ako Duh Onoga koji je vaskrsao Isusa prebiva u vama…“ (Rim 8:11)To znači:,→ Duh koji boravi u nama jeDuh Oca,Duh Sina,Duh Isusa,Duh Gospodnji.Nema podele na „tri bića“.---7. Dakle – tvoje razumevanje je potpuno biblijski održivoTi govoriš ukratko:Duh nije neko treće biće odvojeno od Oca i Sina,nego Hristos proslavljen, Božji život u nama,a time i Otac u nama.I upravo to kaže Isus:„Ja sam u Ocu, i vi u meni, i ja u vama.“ (Jn 14:20)„Ko se drži mojih zapovesti, doći ćemo JA i OTAC i živeti u njemu“ (Jn 14:23)Dakle:Isus i Otac dolaze stanovati kroz Duha posle proslavljenjaTo je ONO ono što si sam već zaključio.---8. ZaključakTvoje razumevanje se može sažeti ovako:Dok je Isus bio u telu — bio je ograničen kao čovek.ada je bio proslavljen — Njegov Duh (Duh Hristov) dolazi u vernike.Duh nije „treći bog“, nego Hristovo prisustvo, a time i prisustvo Oca.Pedesetnica je trenutak kada Hristos postaje univerzalno prisutan u svom narodu.I to je potpuno u skladu sa:Jovan 14–16Dela 2Rimljanima 82. Korinćanima 3Galatima 4Kološanima 1Iskreno?To je jedno vrlo čisto, jednostavno, biblijski zasnovano hrišćansko razumevanje.---Duh Sveti :Izlazak 28,3 Govori ti sa svima ljudima vještim, koje sam napunio duha umjetničkoga, neka naprave Aronu haljine, da se može posvetiti i da mi služi kao svećenik.Izaija 57,15 Jer ovako govori visoki, uzvišeni, koji vječno stoluje i zove se Svetac: "U visini, u svetištu stanujem, ali i kod poniznoga i skrušenoga, da nanovo oživim duh skrušenome i nanovo okrijepim srce slomljenome.Izaija 63,10 Ali su oni bili nepokorni i žalostili sveti duh njegov. Tada im je on postao neprijatelj, i on je sam ratovao na njih.Izaija 63,11 Onda se je narod njegov spomenuo starih vremena, Mojsija: "Gdje je onaj, koji je pastire stada svojega izveo iz vode Nila? Gdje je onaj, koji mu je dao u srce sveti duh svoj?Daniel 4,8 Najposlije dođe preda me Daniel, koji se zove Beltešazar po imenu boga mojega, i u kojemu stanuje duh svetih bogova, i ja mu pripovjedih san:Daniel 4,9 "Beltešazare, poglavare vračarima! Znam, da duh svetih bogova stanuje u tebi. Nijedna tajna nije tebi preteška. Kaži mi što znače viđenja mojega sna, koja sam vidio!Daniel 4,18 Taj san usnio sam ja, kralj Nebukadnezar, a ti, Beltešazare, kaži što znači; jer ni jedan od mudraca u kraljevstvu mojemu nije mogao da mi kaže što znači. A ti to možeš, jer u tebi stanuje duh svetih bogova."Daniel 5,11 Ima čovjek u mojemu kraljevstvu, u kojemu stanuje duh svetih bogova. Već pod vladom oca tvojega bili su našli u njega razboritost i upravo božansku mudrost. Kralj Nebukadnezar, otac tvoj, postavio ga je glavarom činovnicima, vračarima, Kaldejcima i gatarima - vlastiti otac tvoj, kralju,Matej 3,11 Ja vas krstim samo vodom, da se obratite. A onaj, koji dolazi za mnom, moćniji je od mene. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.Marko 1,8 Ja sam vas krstio vodom, on će vas krstiti Duhom Svetim.Marko 13,11 Kad vas onda povedu i stave pred sud, ne brinite se, što ćete govoriti; nego recite, što vam se da u onaj čas, jer nijeste vi, koji govorite, nego Duh Sveti.Luka 1,35 Anđeo joj odgovori: "Duh Sveti doći će na tebe, i sila Svevišnjega osjenit će te. Zato će se i Sveto, što će se roditi od tebe, zvati Sin Božji.Luka 2,25 Tada je bio u Jerusalemu čovjek po imenu Simeon. On je bio pravedan, koji se bojao Boga i čekao je utjehu Izraelovu, i Duh Sveti bio je u njemu.Luka 2,26 Njemu je bio objavio Duh Sveti, da neće vidjeti smrti, dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega.Luka 3,16 A Ivan izjavi svima: "Ja vas krstim samo vodom. Ali dolazi jedan, koji je moćniji od mene. Ja nijesam dostojan odriješiti remena na obući njegovoj. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.Luka 3,22 Duh Sveti siđe na njega u tjelesnom obliku kao golub. I viknu glas s neba: "Ti si moj ljubljeni Sin, koji mi se je dopao."Luka 12,12 Jer u onaj čas Duh Sveti stavit će vam u usta prave riječi."Ivan 1,33 Ja ga nijesam poznavao. Ali onaj, koji me je poslao, da krstim vodom, reče mi: "Na koga vidiš da silazi Duh i nad kim da lebdi, to je onaj, koji krsti Duhom Svetim.Ivan 3,5 Isus odgovori: "Zaista, zaista kažem ti: ako se tko ponovo ne rodi vodom i Duhom (Svetim), ne može ući u kraljevstvo Božje.Ivan 7,39 A ovo reče za Duha, kojega su imali primiti oni, koji vjeruju u njega, jer Duh Sveti nije još bio došao, jer se Isus nije bio još proslavio.Ivan 14,26 A Utješitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napomenut će vam sve, što vam rekoh.Djela apostolska 1,2 Do dana, kad je apostolima Duhom Svetim izabranima dao naloge i onda bio uzet u nebo.Djela apostolska 1,5 Ivan je krstio vodom, a vi ćete za malo dana krstiti Duhom Svetim."Djela apostolska 1,16 "Ljudi braćo, trebalo je da se ispuni Pismo, koje proreče Duh Sveti na usta Davidova za Judu, koji je bio vođa onima, što uhvatiše Isusa.Djela apostolska 2,4 I napuniše se svi Duha Svetoga, i stadoše govoriti raznim jezicima, kao što im je Duh (Sveti) davao da govore.Djela apostolska 4,25 Ti si Duhom Svetim na usta našega oca Davida, sluge svojega, rekao: 'Zašto se bune neznabošci, i narodi smišljaju prazne osnove?Djela apostolska 5,32 Za to smo mi svjedoci i Duh Sveti, kojega Bog dade svima, koji se pokoravaju njemu."Djela apostolska 8,18 A kad vidje Simon, da se Polaganjem ruku apostola dijeli Duh Sveti, donese im novacaDjela apostolska 10,38 Kako je Bog pomazao Isusa iz Nazareta Duhom Svetim i silom, da je prolazio čineći dobro i iscjeljujući sve, koje je bio nadvladao đavao, jer je Bog bio s njim.Djela apostolska 10,44 Dok je još govorio Petar ove riječi, siđe Duh Sveti na sve, koji su slušali riječ.Djela apostolska 11,15 A kada ja počeh govoriti, siđe Duh Sveti na njih, kao i na nas u početku.Djela apostolska 11,16 Onda se sjetih riječi Gospodinove, kako je govorio: 'Ivan je krstio vodom, a vi ćete se krstiti Duhom Svetim.'Djela apostolska 13,2 A kad su oni služili Gospodinu i postili, reče Duh Sveti: "Odvojite mi Barnabu i Savla na djelo, na koje ih pozvah."Djela apostolska 15,28 Jer nađe za dobro Duh Sveti i mi, da ne mećemo više nikakva tereta na vas osim ovoga potrebnoga:Djela apostolska 16,6 A kad prođoše Frigiju i Galaciju, zabrani im Duh Sveti propovijedati riječ u Aziji.Djela apostolska 19,2 I reče im: "Jeste li primili Duha Svetoga, kad ste postali vjernici?" A oni mu rekoše: "Nijesmo ni čuli, da ima Duh Sveti."Djela apostolska 19,6 I kad Pavao položi ruke na njih, dođe Duh Sveti na njih, i govorili su jezicima i proricali.Djela apostolska 20,23 Osim da mi Duh Sveti po svim gradovima svjedoči, da me u Jerusalemu čekaju okovi i nevolje.Djela apostolska 20,28 Pazite na sebe i na sve stado, u kojem vas Duh Sveti postavi predstojnicima, da upravljate crkvom Božjom, koju je stekao krvlju svojom.Djela apostolska 21,11 I došavši k nama uze pojas Pavlov, sveza sebi noge i ruke i reče: "Ovo govori Duh Sveti: Čovjeka, čiji je ovo pojas, ovako će svezati zidovi u Jerusalemu i predat će ga u ruke neznabošcima."Djela apostolska 28,25 k kako su bili nesložni među sobom, stadoše se razilaziti, kad reče Pavao jednu riječ: "Dobro je rekao Duh Sveti preko proroka Izaije ocima vašimRimljanima 5,5 A nada se ne sramoti, jer se ljubav Božja izli u srca naša Duhom Svetim, koji je dat nama.1. Korinćanima 6,11 I takvi ste bili neki; ali se opraste, ali se posvetiste, ali se opravdaste u imenu Gospodina našega Isusa Krista i u Duhu Boga našega.Efežanima 1,13 U njemu se i vi, čuvši riječ istine, evanđelje spasenja svojega, i vjerovavši zapečatiste Svetim Duhom obećanja,Efežanima 3,5 Koja se u drugim vremenima ne očitova sinovima čovječjim, kako se je sad otkrila svetim njegovim apostolima i prorocima u Duhu,1. Solunjanima 5,23 A sam Bog mira neka vas posveti u punoj mjeri; neka se vaš duh, vaša duša i vaše tijelo posve bez prijekora sačuva za dolaska Gospodina našega Isusa Krista!2. Timoteju 1,14 Lijepi poklad čuvaj Duhom Svetim, koji stanuje u nama!Hebrejima 9,8 Ovim pokazuje Duh Sveti, da se još nije otvorio put u Svetinju nad svetinjama, dok prednji šator stoji;Hebrejima 9,14 Koliko će više krv Krista, koji je Duhom Svetim samoga sebe prinio neokaljana Bogu, očistiti savjest našu od mrtvih djela, da služimo Bogu živomu!Hebrejima 10,15 A svjedoči nam i Duh Sveti, jer izakako je rekao: "2. Petrova 1,21 Jer nikad nije bilo proročanstvo javljeno po volji čovječjoj, nego su ponukani od Duha Svetoga govorili sveti Božji ljudi.1. Ivanova 5,7 Jer su trojica, što svjedoče u nebu: "Otac, Riječ i Duh Sveti; i ova su trojica jedno,Otkrivenje 21,10 I odvede me u duhu na goru veliku i visoku, i pokaza mi sveti grad Jerusalem, gdje silazi s neba od Boga,
Wednesday at 06:465 days Da bi postao dobar poznavatelj Biblije potrebna je,volja , želja za proučavati Božju Riječ ,čitati je ,svakodnevno. To nije samo za neke ljude ,nego za sve koji vjeruju Isusu Kristu.Primjer je u Ezri :Ezra 7,6 taj Ezra vrati se iz Babilona. Bio je književnik vješt Mojsijevu Zakonu, koji je dao Jahve, Bog Izraelov. Kako je ruka Jahve, Boga njegova, bila nad njim, kralj mu je dao sve što je tražio.Ezra 7,10 Jer je Ezra nastojao svim srcem proniknuti Zakon Jahvin, vršiti ga i poučavati Izraela u zakonima i običajima. Edited Wednesday at 06:485 days by Magdalena
Wednesday at 06:545 days Autor Spirit Junkie 29 minutes ago, Magdalena said:1. Ivanova 5,7 Jer su trojica, što svjedoče u nebu: "Otac, Riječ i Duh Sveti; i ova su trojica jedno,Ovaj stih ne postoji u svim Biblijama, trebala si se bolje potruditi i čitati zašto je to tako. Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!
Wednesday at 07:025 days 3 minutes ago, καιnos said:Ovaj stih ne postoji u svim Biblijama, trebala si se bolje potruditi i čitati zašto je to tako.A da si se ti bolje potrudio, razumio bi. Kontekst je uvijek isti. Svjedoči Istinu: Ivanova 5,7 Jer su trojica, što svjedoče u nebu: "Otac, Riječ i Duh Sveti; i ova su trojica jedno,1. Ivanova 5,7 Jer troje je što svjedoči:1. Ivanova 5,8 Duh, voda i krv; i to je troje jedno1. Ivanova 5,7 Ono što čini svjedočenje troje je,1. Ivanova 5,8 Duh, voda i krv, i to troje sabiru se u jedinstvenom svjedočenju Jovanova --,, 5,7 Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ, i sveti Duh; i ovo je troje jedno.--1. Jovanova 5,7 Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ, i sveti Duh; i ovo je troje jedno.1. Jovanova 5,8 I troje je što svjedoči na zemlji: duh, i voda, i krv; i troje je zajedno. Edited Wednesday at 09:374 days by Magdalena
Wednesday at 07:075 days Autor Spirit Junkie 2 minutes ago, Magdalena said:A da si se ti bolje potrudio, razumio bi. Kontekst je uvijek isti. Svjedoči Istinu: Ivanova 5,7 Jer su trojica, što svjedoče u nebu: "Otac, Riječ i Duh Sveti; i ova su trojica jedno,1. Ivanova 5,7 Jer troje je što svjedoči:1. Ivanova 5,8 Duh, voda i krv; i to je troje jedo1. Ivanova 5,7 Ono što čini svjedočenje troje je,1. Ivanova 5,8 Duh, voda i krv, i to troje sabiru se u jedinstvenom svjedočenju Jovanova 5,7 Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ, i sveti Duh; i ovo je troje jedno.1. Jovanova 5,8 I troje je što svjedoči na zemlji: duh, i voda, i krv; i troje je zajedno.Kao što rekoh, mnogi bibličari, teolozi ne uzimaju taj stih kao releventan, taj što ti koristiš Jovanova - Riječ, Otac,sveti Duh, to nema u svim Biblijama, i to trojičarski apologete znaju, zato i izbjegavaju ga koristiti više....i ja kad sam vjerovao u trojstvo sam ga izbjegavao koristiti, jer sam znao da oni sa kojima debatiram znaju za ovaj problem. Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!
Wednesday at 07:295 days 1 minute ago, καιnos said:Kao što rekoh, mnogi bibličari, teolozi ne uzimaju taj stih kao releventan, taj što ti koristiš Jovanova - Riječ, Otac,sveti Duh, to nema u svim Biblijama, i to trojičarski apologete znaju, zato i izbjegavaju ga koristiti više....i ja kad sam vjerovao u trojstvo sam ga izbjegavao koristiti, jer sam znao da oni sa kojima debatiram znaju za ovaj problem.Evo Isus Krist je Bog iz Trojstva: Biblijski tekst koji daje puno podataka o Kristu kao Bogu i čovjeku je u Poslanici Filipljanima (2:5-11). Dok piše Poslanicu, apostol je u zatvoru u Rimu. Pismom želi ohrabriti, utvrditi i učvrstiti vjernike kako bi što bolje i uspješnije utvrđivali i širili Vjeru koja je jednom zauvijek predana vjernicima.5) Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu: (6) On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, (7) nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, (8) ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu. (9) Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, (10) da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. (11) I svaki će jezik priznati: "Isus Krist jest Gospodin!" – na slavu Boga Oca. (Fil 2:5-11)Kristovo božanstvo dokazujemo analizirajući tri razdoblja Njegovog života. Lekcija je puna dubokih teoloških misli – teške teologije. Tvrda hrana koja nije za dojenčad. Apostol Pavao je smatrao da vjernici moraju dobro baratati teškim teološkim temama, a mnogi ne razumiju niti osnovne istine. Pavao govori o tri razdoblja u Kristovom životu. Prvo razdoblje je ono prije utjelovljenja, drugo je razdoblje Njegovog zemaljskog života, i treće je nakon uskrsnuća i uznesenja.U šestom retku istaknute su tri činjenice vezane za prvo razdoblje Kristovog života: (1) On je Bog, (2) On je jednak Bogu Ocu i (3) On je uvijek bio, jeste i uvijek će biti Bog. Promotrimo tekst:"On trajni lik Božji" Pavao otkriva tko je Isus Krist bio prije utjelovljenja. Tekst kaže da je On trajni lik Božiji. Šta to znači? Riječ lik koristi se još jednom u sedmom retku gdje Pavao kaže da je Krist uzeo lik sluge. Grčka riječ je μορφή (morfē) i može označavati formu ili oblik, ali i samu narav i bit nečega ili nekoga.[1] Ovdje riječ označava vanjsku manifestaciju koja odgovara suštini. Tako kada Pavao kaže da je Isus trajni lik ili oblik Božiji, izjavljuje da je Bog, a ne da samo izvana nalikuje na Boga, jer to ne bi imalo nikakvog smisla. Isto tako kada kaže da je uzeo lik sluge, znači da je postao sluga, a ne da je samo sličio na slugu. Prema tome, riječi lik Božiji znače da je Krist Bog.[2]Ko je Isus Krist?Lekcija 31. Prvo razdobljeOn trajni lik BožijiNije se kao plijena držao svoje jednakosti s BogomZašto je važno da je Krist Bog?2. Drugo razdobljeKristov ljudski izgledKristova ljudska naravZašto je važno da je Krist Čovjek?Odnos Kristove božanske i ljudske naravi3. Treće razdobljeKristovo preuzvišeno imeSvrha Kristovog preuzvišenja4. Dodatne informacije5. Zaključak Da bismo upoznali Evanđelje, moramo upoznati osobu i djelo Isusa Krista. U ovom dijelu knjige govorit ću o Kristu kao Bogu i čovjeku, objasnit ću Njegove službe i žrtvu koju je prinio na križu. Biblijski tekst koji daje mnogo podataka o Kristu kao Bogu i čovjeku je u Poslanici Filipljanima (2:5-11). Dok piše Poslanicu, apostol je u zatvoru u Rimu. Pismom želi ohrabriti, utvrditi i učvrstiti vjernike kako bi što bolje i uspješnije utvrđivali i širili Vjeru koja je jednom zauvijek predana vjernicima. U ovoj lekciji razmotrit ćemo Kristovo božanstvo analizirajući tri razdoblja Njegovog života. Lekcija je puna dubokih teoloških misli – teške teologije. Apostol Pavao je smatrao da vjernici moraju dobro baratati teškim teološkim temama, a mnogi ne razumiju niti osnovne istine. Jednom prilikom na YouTube-u dobijem sljedeći komentar: Aha, Bog a gladan??? Stvoritelj kosmosa i egzistencije pa jaše na magarcu, i gladan traži smokve da jede. Pa ljudi, osvijestite se! Odgovarat ćete jednog dana pred pravim Stvoriteljem pa ćete onda morati da odgovorite zašto ste ga spuštali na taj nivo. Svaki put kad tvrdiš da je neko ograničeno, stvoreno biće, Bog; bilo čovjek, objekt ili životinja, ti onda ustvari spuštaš pravog Stvoritelja na nivo ograničenog bića, a to je po definiciji idolopoklonistvo (i) paganizam. Osvjestite se! Pisac ovog komentara ne razumije kako Isus može biti Bog i čovjek, kako može biti Stvoritelj kosmosa i egzistencije a gladan. Ove lekcije bi trebale razjasniti stvari. Pogledajmo tekst: (5) Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu: (6) On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, (7) nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, (8) ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu. (9) Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, (10) da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. (11) I svaki će jezik priznati: "Isus Krist jest Gospodin!" – na slavu Boga Oca. (Fil 2:5-11) Pavao govori o tri razdoblja u Kristovom životu. Prvo razdoblje je ono prije utjelovljenja, drugo je razdoblje Njegovog zemaljskog života, i treće je nakon uskrsnuća i uznesenja. 1. Prvo razdoblje U šestom retku istaknute su tri činjenice vezane za prvo razdoblje Kristovog života: (1) On je Bog, (2) On je jednak Bogu Ocu i (3) On je uvijek bio, jeste i uvijek će biti Bog. Promotrimo tekst. On trajni lik Božji Pavao otkriva ko je Isus Krist bio prije utjelovljenja. Tekst kaže da je On trajni lik Božiji. Šta to znači? Riječ lik koristi se još jednom u sedmom retku gdje Pavao kaže da je Krist uzeo lik sluge. Grčka riječ je μορφή (morfē) i može označavati formu ili oblik, ali i samu narav i bit nečega ili nekoga.[1] Ovdje riječ označava vanjsku manifestaciju koja odgovara suštini. Tako kada Pavao kaže da je Isus trajni lik ili oblik Božiji, izjavljuje da je Bog, a ne da samo izvana nalikuje na Boga, jer to ne bi imalo nikakvog smisla. Isto tako kada kaže da je uzeo lik sluge, znači da je postao sluga, a ne da je samo sličio na slugu. Prema tome, riječi lik Božiji znače da je Krist Bog.[2] Dalje piše: Nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom Ovdje tekst jasno kaže da je Krist Bog, i to jednak Bogu Ocu.[3] Neki tvrde da ovo ustvari znači da se Krist nije htio izjednačiti s Bogom. Tako Jehovini svjedoci prevode ovako: „...Koji je, iako je postojao u Božjem obličju, nije pomišljao na otimanje, naime da bi trebao biti jednak Bogu.” Ovakav prevod nema smisla. Ispada da je Krist Bog koji se nije htio izjednačiti s Bogom. Slijedi da u učenju Jehovinih svjedoka postoje dva Boga, jedan manji i jedan veći. Međutim, Biblija jasno uči da postoji samo jedan Bog, ali da je troosoban: Otac, Sin i Duh Sveti. Sve tri osobe su u potpunosti jednake po božanstvu, slavi i moći. Navest ću nekoliko tekstova koji govore da je Isus Bog jednak Bogu Ocu, ali najprije pogledajmo one koji govore da je Bog. U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog (Iv 1:1). Jasno je da Riječ koja bijaše kod Boga jeste Bog. A ko je ta Riječ? To je objašnjeno u tekstu koji slijedi: I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine (Iv 1:14). Riječ koja je od početka bila kod Boga i bila Bog nije niko drugi doli naš Gospodin Isus Krist. U Poslanici Rimljanima piše: ...Njihovi su i oci, od njih je, po tijelu, i Krist, koji je iznad svega, Bog blagoslovljen u vjekove. Amen (Rim 9:5). U Poslanici Hebrejima čitamo: Za anđele veli: Anđele čini vjetrovima, sluge svoje plamenom ognjenim, ali za Sina: Prijestolje je tvoje, Bože, u vijeke vjekova, i pravedno žezlo – žezlo je tvog kraljevstva (Heb 1:7-8). Mnogi drugi tekstovi potvrđuju da je Isus Krist Bog. Mislim da sam čuo kako neki pitaju: „Ako je Isus Krist Bog, zašto to Biblija jasno ne kaže?” Upravo sam citirao tri teksta koji to sasvim jasno kažu. A da li Biblija uči da je Krist jednak Bogu Ocu? Apsolutno. Vidjeli smo kako uči da je Bog jedan i da je Sin Bog. Budući da nema dva Boga, slijedi da Sin mora biti jednak Bogu Ocu. Evo par tekstova koji to potvrđuju: Jer u njemu (Kristu) tjelesno prebiva sva punina božanstva... (Kol 2:9). Koliko božanstva je u Kristu? Sva punina. Apostol Ivan kaže: ...da svi časte Sina kao što časte Oca. Tko ne časti Sina, ne časti ni Oca koji ga posla (Iv 5:23). Koliko treba častiti Sina Božijeg Isusa Krista? Koliko i Boga Oca. Zašto? Zato što je Bog Sin jednak Bogu Ocu. Iz svega rečenog slijedi da nam ne treba biti nimalo čudno što tekst koji proučavamo govori da je Sin jednak Ocu: On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom (Fil 2:6).Vidi se da Pavao u šestom retku iznosi tri činjenice ili istine vezane uz prvo razdoblje Kristovog života. Do sada smo vidjeli dvije: prvo, Krist je Bog i, drugo, jednak je Bogu Ocu. A koja je treća istina? Druga riječ u tekstu je trajni.[4] Krist je trajni lik Božiji, trajno jednak Bogu Ocu. Krist je postojao, postoji i postojat će kao Bog u svoj punini. Kada je postao čovjek, nije prestao postojati kao Bog.(22) Utoliko je Isus i postao jamac boljega Saveza. (23) K tomu, mnogo je bilo svećenika jer ih je smrt priječila trajno ostati. 24 A on, jer ostaje dovijeka, ima neprolazno svećeništvo. (25) Zato i može do kraja spasavati one koji po njemu pristupaju k Bogu - uvijek živ da se za njih zauzima. (26) Takav nam Veliki svećenik i bijaše potreban - svet, nedužan, neokaljan, odijeljen od grešnika i uzvišeniji od nebesa - (27) koji ne treba da kao oni veliki svećenici danomice prinosi žrtve najprije za svoje grijehe, a onda za grijehe naroda. To on učini jednom prinijevši samoga sebe. (28) Zakon doista postavi za velike svećenike ljude podložne slabosti, a riječ zakletve - nakon Zakona - Sina zauvijek usavršena. (Heb 7:22-28; zatim Heb 10:1-14.)Krist mora biti Bog da bi mogao biti svet, nedužan, neokaljan, odijeljen od grešnika i uzvišeniji od nebesa, a to niti jedan čovjek ne može biti (Heb 7:26). Mora biti Bog da bi mogao prinijeti jednu žrtvu koja važi zauvijek i za svakoga koji će biti spašen (Heb 7:27). Da je samo čovjek, možda bi mogao umrijeti za jednog, najviše dvojicu, a on umire za sve izabranike Božije. Mora biti Bog da bi vječno živio i imao neprolazno svećenstvo kako bi mogao do kraja spasavati one koji po Njemu pristupaju Bogu (Heb 7:23-25).
Wednesday at 07:315 days Autor Spirit Junkie Joj, rekao sam negdje i to boldanim napisao, kad kopirate tekst, bilo vaš ili od neke stranice, ne pravite tolike prorede između rečenica, neka bude 1, vidite li, vi imate između pasosa 4 cm proreda, ne izgleda lijepo, prije nego što će te poslati tekst sa tipkom back idite natrag da se prored smanji, ne mogu ja to stalno raditi, oduzima mi vremena. Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!
Wednesday at 07:335 days Autor Spirit Junkie Ok, odgovori mi na ova pitanja. Je li Bog Otac svet? Je li Bog Otac Duh? Je li Isus Svet? Je li Isus Duh? Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!
Wednesday at 08:294 days 14 minutes ago, καιnos said:Ok, odgovori mi na ova pitanja. Je li Bog Otac svet? Je li Bog Otac Duh? Je li Isus Svet? Je li Isus Duh. Trojica su JEDNO =Bog. Naravno i logicno je da su Sveti ponaosob.Biblija jasno govori da je Bog jedan. Citirat ću nekoliko tekstova koji to pokazuju:"Čuj, Izraele, Jahve je Bog naš, Jahve je jedan." (Pnz 6:4-5)"Ti vjeruješ da ima samo jedan Bog. Dobro činiš!" (Jak 2:19)"Ja sam Jahve i nema drugog. Osim mene Boga nema." (Iza 45:5.)"Ja Sam Bog i nema drugog. Bog, nitko mi sličan nije." Kaže nam Bog. (Iza 46:9)1. Bog je jedan - Trojica su BogBiblija vrlo jasno uči da je Bog jedan, a istovremeno Trojicu naziva BogomPrvo je važno da primijetimo da Biblija jasno govori da je Bog jedan. Citirat ću nekoliko tekstova koji to pokazuju:"Čuj, Izraele, Jahve je Bog naš, Jahve je jedan." (Pnz 6:4-5)"Ti vjeruješ da ima samo jedan Bog. Dobro činiš!" (Jak 2:19)"Ja sam Jahve i nema drugog. Osim mene Boga nema." (Iza 45:5.)"Ja Sam Bog i nema drugog. Bog, nitko mi sličan nije." Kaže nam Bog. (Iza 46:9)Očito je iz Biblije da ima samo jedan Bog. Nema, dakle, dva (jedan manji, jedan veći) ili tri Boga, nego samo jedan. Biblija ustvari govori da ima mnogo lažnih bogova i idola, ali pravi Bog je samo jedan.. Međutim, Biblija govoreći o tri osobe: Ocu, Sinu i Duhu Svetom, direktno i indirektno ih naziva Bogom (pravim Bogom). Tu ćemo tvrdnju i pokazati iz Biblije. Jasno ćemo vidjeti da nauk o Trojstvu nije ljudska filozofija, nego Božje otkrivenje...jedan Bog i otac sviju, (vjernika) koji je nad svima; koji djeluje po svima i u svima stanuje. (Ef 4:6)Otac Isusa Krista, i otac vjernika je Bog. Isus je učio da se molimo: "Oče naš koji jesi na nebesima…" On je Bog Otac. Ovo je suvišno dalje komentirati, ali ipak spomenimo i to da su neki heretici imali ideje da Bog Otac u Novom Zavjetu nije isto što i Bog Jahve u Starom Zavjetu. Konkretno, heretik Marcion je naučavao da je Bog Novoga Zavjeta dobar, a Bog Staroga Zavjeta drugačiji od Njega. Ovo je jasno krivovjerje (koje je i osuđeno i Marcion izbačen iz crkve 144. godine) koje se protivi istinama da je Bog jedan, te da je on isti jučer, danas i zauvijek će biti isti (vidi Mal 3:6, Heb 13:8).Ipak, možemo vidjeti da se ime Otac ponekad upotrebljava općenito za Boga, a ponekad samo za prvu osobu Trojstva. Ime Otac se koristi i za Krista koji je nazvan Otac vječniU Bibliji postoje tekstovi koji jasno i nedvosmisleno Isusa nazivaju Bogom. Pogledajmo neke:"Jer dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je : Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni…" (Iza 9:5)Ovo proriče prorok Izaija o Kristu. Apostol Ivan u svom Evanđelju piše: ''U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše kod Boga i Riječ bijaše Bog[1]'' (Iv 1:1). ''I Riječ tijelom postala i nastanila se među nama.'' (Iv 1:14) Ovdje vidimo da je Riječ, koja je Bog, tijelom postala (Bog je postao i čovjek) i nastanila se među nama, a to je Isus Krist. Vrlo jasno vidimo da Biblija Krista zove - Bog.Kada je Apostol Toma vidio uskrslog Krista on je izjavio: "Gospodin moj i Bog moj! – izjavi Toma." Na to mu je Isus odgovorio: "Jer me vidiš, vjeruješ. Blago onima koji će vjerovati a da nisu vidjeli." Vidimo da Isus ovim odgovorom potvrđuje ispravnost Tomine izjave. Da je Toma rekao nešto što nije istina, Isus ne bi to potvrdio, nego bi, vjerovatno, ukorio Tomu.Apostol Pavao pišući Rimljanima kaže: "Njihovi su i oci, od njih je, po tijelu, i Krist, koji je iznad svega, Bog blagoslovljen u vjekove. Amen." (Rim 9:5.)Apostol Ivan piše: ''Sin je Božji došao i dao nam razum da poznamo Istinitoga. I mi smo u Istinitom, u Sinu njegovu, Isusu Kristu. On je Bog istiniti i Život vječni.''(1.Iv 5:20)Pisac poslanice Hebrejima pokušava vjernicima pokazati ko je Krist. U prvom poglavlju, osmi stih, citira Stari Zavjet i kaže: ''Prijestolje tvoje, Bože, postoji vječno,'' i: ''Žezlo je pravde, žezlo tvog kraljevskog dostojanstva.'' Tu pisac citira Psalam 45:6-7, i Krista naziva Bogom.Možemo pronaći i druge tekstove. Otkuda, dakle, ideja da je Isus Krist Bog? Jasno smo vidjeli da je to učenje same Božije Riječi. Možda će se neko pitati: ''A kako onda neki ne vjeruju da je Isus Bog kada to Biblija jasno kaže?'' Pa oni koji neće vjerovati da je Isus Bog, imaju neka objašnjenja za tekstove koje smo vidjeli. Na primjer, za tekst iz proroka Izaije, gdje Izaija Krista naziva Bog silni, oni kažu da Isus jeste Bog silni, ali nije svesilni. I tako su, navodno dokazali da Isus nije svemogući Bog. Za Rimljane 9:5 kažu da prije riječi Bog treba staviti tačku, tako da se riječi ''Bog blagoslovljen u vjekove'' ne odnose na Krista. Navodno mogu tako objasniti i sve druge tekstove. Takva objašnjenja bi površnog čitaoca mogla i zadovoljiti, ali ne i ozbiljnog istraživača Biblije. Da bi dokazali da je Isus stvarno Bog blagoslovljen u vjekove, pogledat ćemo još mnoštvo biblijskih dokaza:Onikoji se bore protiv Trojstva kažu da Sin jeste Bog, ali ne pravi – ravan Ocu, nego manji. On je za njih stvorenje koje je, eto, zaslužilo da se zove bog (malim slovom) Evo tekstovi koji govore o jednakosti Sina s Ocem:"Budući da u njemu (Kristu), stanuje stvarno sva punina božanstva…" (Kol 2:9)Koliko božanstva stanuje u Kristu? Odgovor je: Sva punina. Dakle, on nije manji Bog, niti pola Boga, nego sva punina.Jer Otac ne sudi nikomu, već je sav sud dao Sinu, da svi poštuju Sina kao što poštuju Oca." (Iv 5:23).Postavimo, opet, pitanje na tekst: Kako treba poštivati Sina? Tekst kaže – kao i Oca. To nam pokazuje jednakost Sina s Ocem. Da je Sin manji od Oca, ili da je čak stvorenje, ne bi Ga smjeli poštivati kao Oca. Štoviše, to bi bio grijeh, jer Biblija jasno kaže da je grijeh iskazivati štovanje stvorenju umjesto Stvoritelju (Rim 1:25). U Bibliji jasno vidimo da Krista štuju i On prima to štovanje, za razliku od Petra, Pavla i anđela (Dj 10:25, 26; Dj 14:13-15; Otk 22:8,9). Kako, dakle, objasniti ovaj stih osim da je Sin jednak Ocu?"Težite za onim za čime treba da težite u Kristu Isusu! On, božanske naravi, nije se ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom, nego se nje lišio uzevši narav sluge i postavši sličan ljudima. Kad postade kao čovjek, ponizi sam sebe postavši poslušan do smrti, i to smrti na križu. Zato ga Bog uzdiže na najvišu visinu i dade mu jedincato ime koje je iznad svakog drugog imena, ..." (Fil 2:5-9)......Ovdje vidimo Krista koji je božanske naravi. On trajno postoji kao Bog, to znači da je jednak i jedno s Bogom. Ali, On nije gledao samo na svoju korist, kao što to ljudi obično rade, nego je mislio i na našu korist, pa je privremeno napustio slavu koju je imao, te sišao na zemlju postavši čovjek. Međutim, na zemlji nije ostao trajno, nego se vratio u božansku slavu koju je imao i prije postanka svijeta. (Iv 17:5, Iv 6:62). Ovaj tekst nam jasno govori o Kristovoj jednakosti s Ocem.Prema ovim tekstovima treba nam biti jasno da je Krist Bog, i ne samo to, nego Bog jednak Bogu Ocu.Imena koja se koriste za Boga, koriste se i za Krista.Postoje mnoga imena koja se koriste za Boga u Bibliji, kao što su: Spasitelj, Pastir, Jahve pravda naša (Jer 23:6), Gospodar, Stijena, itd. To možemo čitati sami. Zajedno pogledajmo neka detaljnije:Prvi i Posljednji. U Izaiji 44:6 i 48:12, Jahve sam za sebe kaže da je "Prvi i Posljednji". U Otkrivenju 1:17, Krist je "Prvi i Posljednji." Jasno je da obično više ljudi nosi jednaka imena, ali Prvi i Posljednji može biti samo jedan, a to je Bog.U Otkrivenju 1:8, Svemogući Bog je Alfa i Omega, a u Otk 20:13, Krist je Alfa i Omega. Alfa i omega su prvo i posljednje slovo grčkog alfabeta. To ustvari znači isto što i prvi i posljednji. Ja jesam, je jedno od imena za Boga (grč. ego eimi). U knjizi Izlaska 3:14 (i Iza 48:12), Bog se Mojsiju objavljuje pod tim imenom. U Ivanovom evanđelju Isus koristi ovo ime. Isus je rekao Židovima: ''Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.' Uistinu, ako ne povjerujete da 'Ja jesam,' umrijet ćete u grijesima svojim.'' (Iv 8:24) Sin Božiji još je jedno Isusovo ime. Ono vrlo jasno govori o božanstvu Isusa Krista. Ime Sin Božiji može imati šire značenje, ali je zanimljivo vidjeti kako su Židovi i apostol Ivan razumjeli ovo ime kada ga je Isus koristio. Kada su Židovi čuli da se Isus naziva Sin Božiji i da je jedno s Ocem, rekli su da huli, jer se pravi da je Bog: "Isus im odgovori: 'Mnoga vam dobra djela Očeva pokazah. Za koje me od tih djela kamenujete?' Odgovoriše mu Židovi: 'Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti - čovjek - sebe Bogom praviš'" (Iv 10:32, 33).Neki tvrde da Isus nije Bog, jer je Sin Božiji. Međutim, mi ovdje vidimo šta je ime Sin Božiji značilo za prve slušatelje. To je značilo da je Isus Bog. U Iv 5:18 apostol Ivan je zapisao sljedeće:''Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.'' Vidimo da i je i apostol Ivan zaključio da se Isus izjednačava s Bogom jer Ga je nazivao svojim Ocem. (Zato nije ni čudo da Ivan piše: ''Riječ bijaše Bog''.)Dakle, imena Isusa Krista govore da je On Bog.Neki tekstovi u Starom Zavjetu koji govore o Jahvi, u Novom Zavjetu se primjenjuju na KristaU šestom poglavlju knjige Izaije proroka, Izaija opisuje viđenje koje je imao. Tu kaže da je vidio Gospoda Jahvu nad Vojskama govoreći ovim riječima:"Jao meni, propadoh, jer čovjek sam nečistih usana, u narodu nečistih usana prebivam, a oči mi vidješe Kralja, Jahvu nad Vojskama!"Dalje kaže da je čuo glas Gospodnji kako mu kaže: "Koga da pošaljem i tko će nam poći?" Izaija je odgovorio: "Evo me, mene pošalji!" Tada mu Gospod kaže: "Idi i reci tom narodu: Slušajte dobro, al’ nećete razumjeti, gledajte dobro, al’ nećete spoznati. Otežaj salom srce tom narodu, ogluši mu uši, zaslijepi oči, da očima ne vidi, da ušima ne čuje i srcem ne razumije kako bi se obratio i ozdravio."Tekst je iz Starog Zavjeta. Pogledajmo kako to tumači apostol Ivan. On u svom Evanđelju (Iv 12:37-43), govoreći o Kristu kaže da je činio mnoga čudesa pred narodom, ali Mu nisu vjerovali. Dalje citira tekst iz Izaije koji smo gore naveli. Ivan ga tumači na sljedeći način:"To reče Izaija kad je vidio slavu njegovu i o njemu govorio."Iz konteksta (vidi 42. stih) vidimo da se radi o Kristu. Dakle, Ivan kaže da je Izaija vidio Kristovu slavu, a vidjeli smo da sam Izaija kaže da je vidio Jahvu nad Vojskama. Za apostola Ivana Krist je Jahve, Bog Svemogući.U Psalmu 68:18, piše: "Jahve sa Sinaja u Svetište dolazi! Na visinu uzađe vodeći sužnje, na dar si ljude primio pa i one što ne žele prebivati kod Boga."U poslanici Efežanima (Ef 4:7-11) apostol Pavao govori o Kristu koji je dao darove, te citira isti tekst iz Psalma 68. Dalje Pavao piše: "Ono 'uzađe' – što drugo znači nego to da je najprije i sišao u donji kraj zemlje? Sam koji siđe jest i onaj koji uzađe iznad svih nebesa da ispuni sve." A to je Krist. Dakle, Krist je Jahve.Kroz proroka Izaiju, Jahve kaže: ''Obratite se k meni da se spasite, svi krajevi zemlje, jer ja sam Bog i nema drugoga! Sobom se samim kunem, iz mojih usta izlazi istina, riječ neopoziva, da će se preda mnom prignuti svako koljeno, mnome će se svaki jezik zaklinjati..'' (Iz 45:22,23)Pavao apostol u poslanici Filipljanima 2:10 i 11 kaže: ''...da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. I svaki će jezik priznati: 'Isus Krist jest Gospodin!' - na slavu Boga Oca.'' Isus je, dakle, Jahve pred kim će se pokloniti svako koljeno.U Rimljanima 10:13 apostol Pavao govoreći o Kristu kaže da ko god zazove ime Gospodnje, spasit će se. Prorok Joel kaže da će oni koji prizivaju ime Jahvino biti spašeni (Joel 3:5). Da li ima dva imena po kojima se trebamo spasiti? Biblija jasno kaže da je samo jedno ime dano ljudima po kojem se trebaju spasiti. To ime je Isus Krist, a On je Jahve.Što reći na ovo? Jasno je dakle da je Isus Krist Jahve. Postoje i drugi slični primjeri. (Vidi Ps 8:2,3 i Mt 21:15-17; Ps 102 i Heb 1:10-12; Zaharija 11:12,13 i Mt 26:14, 15; Iza 40:3-5 i Mt 3:3, itd.)Djela koja je činio i čini Bog, čini i Krist.Prva rečenica u Bibliji kaže da je Bog u početku stvorio nebo i zemlju. U poslanici Hebrejima (Heb 1:10), govoreći o Kristu kaže: "Ti si, Gospodine, u početku udario temelje zemlje, a nebesa su djelo ruku tvojih." Taj Bog, koji je u početku stvorio nebo i zemlju jeste Krist.Neki će reći da je Bog sve stvorio kroz Krista. Prvo je stvorio Krista, pa kroz Njega sve ostalo. Ali Biblija ne kaže tako. U knjizi proroka Izaije Bog govori ovako: "Ja sam Jahve koji sam sve stvorio, koji sam nebesa sam razapeo, i učvrstio zemlju bez pomoći ičije." (Iza 44:24)Vidimo da je Jahve Bog sam stvorio nebesa i zemlju, i to sam, bez ičije pomoći, a vidjeli smo da je Krist stvorio nebo i zemlju. Zaključit možemo da je Krist Bog Jahve.Sljedeće što ćemo pogledati je da se Isus u Novom Zavjetu objavljuje kao onaj koji istražuje srca i bubrege, što je prema Starom Zavjetu djelo Jahvino. Isus je rekao sljedeće riječi:''I znat će sve crkve: Ja sam 'Onaj koji istražuje bubrege i srca' – i 'dat ću' vam 'svakomu po djelima.'" (Otk 2:23)Preko proroka Jeremije Jahve govori sljedeće:''Ja, Jahve, istražujem srca i ispitujem bubrege, da bih dao svakom po njegovu vladanju, prema plodu ruku njegovih.'' (Jer 17:10)Ovim Isus vrlo jasno kaže da je On onaj starozavjetni Bog Jahve.Dalje možemo vidjeti kako Isus prima i uslišava molitve. U Evanđelju po Ivanu vidimo Isusa kako uči svoje učenike da mu se mole: ''Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću." (Iv 14:14) Pisac poslanice Hebrejima, govoreći o Kristu kao velikom svećeniku, ohrabruje nas da s pouzdanjem pristupamo prijestolju milosti (Heb 4:16). U Djelima apostolskim vidimo Stjepana kako se moli Gospodinu Isusu riječima: ''Gospodine Isuse, primi moj duh!'' (Dj 7:59) Postoje i drugi biblijski primjeri.[2]Šta nam ovo govori? U Bibliji je jasno da Bog ne dozvoljava ljudima da se u molitvi obraćaju umrlim ljudima, niti anđelima i arkanđelima (stvorenjima). Oni koji su tako radili smatrani su idolopoklonicima. Upućivati molitve Kristu nije ništa drugo nego smatrati ga Bogom.Krist oprašta grijehe. Kada su farizeji i pismoznanci ovo vidjeli rekli su: ''Ko može opraštati grijehe osim Bog jedini?'' Niko i ne može opraštati grijehe koje smo učinili protiv Boga, osim On sam. Budući da Krist to čini, pokazuje da On jeste Bog.Iz Biblije vidimo da je Bog sveprisutan, bezgrešan, nepromjenljiv, sveznajući, svemogući, itd., ali je Krist također. Bog je vječan, i Krist je. Ovo pogledajmo detaljnije. Prorok Mihej, proričući Kristovo rođenje kaže:"A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena." (Mih 5:1)Apostol Pavao u poslanici Hebrejima piše: "..za Sina, naprotiv, veli: 'Prijestolje tvoje, Bože, postoji vječno'..." (Heb 1:8). Izaija Ga naziva Otac Vječni (Iza 9:5). Ova nam Kristova osobina govori da On nije stvoren[3], nego je od vječnosti, kao sam Bog Otac. To je jasan dokaz Kristovog božanstva.Krist prima božansko štovanje. Riječ Božija nam kaže da je potpuno pogrešno častiti i štovati stvorenje umjesto Stvoritelja (Rim 1:25). To izaziva Božiji gnjev. Ali Biblija uči da se Krista treba častiti i štovati jednako kao Boga Oca i zajedno s Ocem. Isus je rekao da svi treba da časte Sina kao što časte Oca (Iv 5:23). U Otkrivenju vidimo primjer kako se Krist štuje zajedno s Ocem:''I začujem: sve stvorenje, i na nebu, i na zemlji, i pod zemljom, i u moru - sve na njima i u njima govori: 'Onomu koji sjedi na prijestolju i Jaganjcu blagoslov i čast, i slava i vlast u vijeke vjekova!' I četiri bića ponavljahu: 'Amen!' A starješine padnu ničice i poklone se.'' (Otk 5:13,14)Jaganjac je Isus Krist. Vidimo da sva stvorenja slave Oca i Sina, a starješine se klanjaju pred Njima. Ako Isus nije Bog, onda je ovaj tekst dokaz da i u nebu ima idolopoklonstva. Ali Isus je Bog, i u nebu nema niti će biti idolopoklonstva. Isus prima božansko štovanje kako i zaslužuje. U Evanđeljima i Djelima možemo vidjeti mnoge primjere kako se apostoli i drugi klanjaju pred Kristom i On to prima, za razliku od apostola i anđela, koji su odbili da im ljudi iskazuju štovanje, jer ono pripada samo Bogu. Bog ustvari i zapovijeda da se Krist štuje. U Heb 1:6 kaže:"A opet, kad uvodi Prvorođenca u svijet, govori: 'Nek pred njim ničice padnu svi anđeli Božji.'"Ne samo da Ga ljudi štuju, nego i anđeli. Još je zanimljivije da su citati iz Psalma 97:7 ili iz Pnz 32:43[4] u kojima se zabranjuje štovanje idola i poziva na štovanje Jahve. Sin, Isus Krist, je Bog. Bog je Otac, ali je Bog i Sin, a nisu dva Boga, nego jedan, jer su te dvije osobe, Otac i Sin – jedno. Filip je pitao Isusa: “Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!” Isus je odgovorio: “Toliko sam vremena s vama – odgovori mu Isus – i ti me, Filipe nisi upoznao? Tko je vidio mene, vidio je i Oca.(…) Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i da je Otac u meni?”Isus je, u Iv 8:19, rekao ''Kad biste mene poznavali, poznavali biste i Oca moga.'' Da li ikakvo stvorenje može reći ovakve riječi? Koje stvorenje može reći da je upoznati njega isto što i upoznati Boga, ili vidjeti njega isto što i vidjeti Boga? Trebalo bi nam biti jasno da to ne može reći niko osim samoga Boga.Isus Krist je Bog. On nema početka ni kraja. On je sva punina božanstva, jednak Bogu Ocu.I Duh Sveti Bog, te tako imamo tri osobe a jedan Bog.Osim što je Sin, Isus Krist – Bog, On je, također, i čovjek. U prethodnom tekstu smo citirali Riječi iz poslanice Filipljanima, gdje nam apostol Pavao kaže da se Krist jedno vrijeme lišio svoje jednakosti s Bogom, te uzeo narav sluge, tj. postao čovjek.(Duh Božiji, Duh Jahvin, Duh Kristov, Duh Sina, Duh Isusov, Duh Slave, Duh Istine, Duh posvetitelj, Duh milosni i molitveni, Duh vječni...)Ko je Duh Sveti? Neki koji tvrde da Trojstvo ne postoji, govore da je Duh Sveti neka neosobna sila. Drugi, pak, tvrde da se radi o Muhamedu. Treći govore o nekom stvorenom biću. Ono što ćemo nedvojbeno vidjeti iz Biblije je to da je On osoba i to Božanska osoba – Bog.Duh Sveti je biće, osobBiblija Duhu Svetom pridaje osobine koje može imati samo osoba. Pogledajmo neke tekstove koji to jasno pokazuju:''I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja!'' (Ef 4:30)Apostol Pavao ovdje piše zajednici vjernika u Efezu i opominje ih da ne žaloste Duha Svetog. U rečenicama koje je apostol napisao prije i poslije ove, on govori o raznim grijesima koje vjernici moraju odbacivati. Usred tog nabrajanja upozorava da se Duh Sveti ne žalosti. Možemo zaključiti da grijehom vjernik žalosti Duha Svetog kojim je zapečaćen za dan otkupljenja. Što o Duhu Svetom možemo reći na temelju ovoga teksta osim da je On osoba koja posjeduje emocije (žalosti se), kao i svaka druga osoba.Zar pored ovakvog teksta možemo reći da je Duh Sveti neosobna sila?Osim toga vidimo i sljedeće osobine koje jasno pokazuju da je Duh Sveti osoba:Biblija kaže da Duh Sveti istražuje (1. Kor 2:10,11), govori, uvjerava ljude, pokazuje (Post 6:3, Iv 16:8), nanovo rađa, stvara, uči, pomaže, posreduje, postavlja, šalje, daje duhovne darove, itd. Sve su to odlike koje su nespojive sa nekom neosobnom silom. Ako razmislimo samo o darovima koje daje Duh Sveti (vidi 1.Kor 12), bit će nam jasno da se radi o jednoj kompletnoj osobi. Kada bi Duh Sveti bio samo sila, On ne bi mogao dati vjernicima ništa drugo osim možda silu. Međutim, u navedenom tekstu vidimo da On daje mudrost, znanje, vjeru, dar ozdravljanja, učiteljstva, apostolstva, itd. Kako bi mogla neosobna sila nekome dati dar učiteljstva, ili npr. znanja? I još tekst kaže da to Duh daje po svojoj volji, svakome kako hoće (12:11).Kako može čovjek biti tako nepošten i reći da je Duh Sveti samo sila (jer On jeste i sila) a ne stvarna osoba? Kako može reći da ovi tekstovi u Bibliji, koji o Duhu govore kao o osobi, su samo slikoviti način izražavanja?''Isusa iz Nazareta 'Bog pomaza Duhom Svetim' i snagom. (Dj 10:38)Ako bi Duh Sveti bio samo sila, onda bi ovaj tekst mogli prevesti: ''Isusa iz Nazareta Bog pomaza silom i silom.''Ako je Duh Sveti osoba, a jeste, pitajmo se kakva. Ko je On?Sthivi govore o Duhu kao o Bogu:Petar mu reče: "Ananija, zašto ti Sotona ispuni srce te si slagao Duhu Svetomu i odvojio od utrška imanja? Da je ostalo neprodano, ne bi li tvoje ostalo; i jednoć prodano, nije li u tvojoj vlasti? Zašto si se na takvo što odlučio? Nisi slagao ljudima, nego Bogu!" (Dj 5:3,4)Ovdje vidimo Apostola Petra u događaju sa Ananijom i Safirom. Petar u trećem stihu kaže da je Ananija slagao Duhu Svetom, a u četvrtom stihu kaže: “Nisi slagao ljudima, nego Bogu.” Za Petra je slagati Duhu Svetomu slagati Bogu.'Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda. A svi mi, koji otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju, po Duhu se Gospodnjem preobražavamo u istu sliku - iz slave u slavu.'' (2.Kor 3:16-18)''Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju." (Iv 4:24)Riječi koje je rekao Jahve pripisuju se i Duhu Svetom.U knjizi proroka Jeremije nalazimo sljedeće riječi:"Evo dolaze dani - riječ je Jahvina - kad ću s domom Izraelovim i s domom Judinim sklopiti Novi savez. Ne Savez kakav sam sklopio s ocima njihovim u dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje egipatske, Savez što ga oni razvrgoše premda sam ja gospodar njihov - riječ je Jahvina. Nego, ovo je Savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana - riječ je Jahvina: Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj. I neće više učiti drug druga ni brat brata govoreći: 'Spoznajte Jahvu!' nego će me svi poznavati, i malo i veliko - riječ je Jahvina - jer ću oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati." (Jer 31:31-34)Apostol u poslanici Hebrejima tumači ovako (citirajući gore navedeni tekst[5]):''A to nam svjedoči i Duh Sveti. Pošto je doista rekao:'Ovo je Savez kojim ću se svezati s njima nakon ovih dana', Gospodin govori: 'Zakone ću svoje staviti u njihova srca i upisati ih u dušu njihovu. I grijeha se njihovih i bezakonja njihovih neću više spominjati.'" (Heb 10:15)Vidimo da Jeremija tvrdi da je ovo riječ Jahvina, a apostol objašnjava da je to Duh Sveti. Dakle, Jahve Bog je i Otac i Sin i Duh Sveti.U knjizi proroka Izaije u šestom poglavlju vidimo kako Gospod Jahve poziva proroka Izaiju. U devetom i desetom stihu Gospod kaže:On odgovori: "Idi i reci tom narodu: 'Slušajte dobro, al' nećete razumjeti, gledajte dobro, al' nećete spoznati.' Otežaj salom srce tom narodu, ogluši mu uši, zaslijepi oči, da očima ne vidi, da ušima ne čuje i srcem da ne razumije kako bi se obratio i ozdravio." (Iza 6:9,10)U Djelima apostolskim apostol Pavao govori sljedeće:''Nesložni tako među sobom, stadoše se razilaziti kadli im Pavao reče još jednu riječ: "Lijepo Duh Sveti po Izaiji proroku reče ocima vašim: "Idi k tomu narodu i reci mu: Slušat ćete, slušati - i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati - i nećete vidjeti! Jer usalilo se srce naroda ovoga: uši začepiše, oči zatvoriše da očima ne vide, ušima ne čuju, srcem ne razumiju te se ne obrate pa ih izliječim." (Dj 28:25-27 )U Izaiji proroku piše da je to rekao Jahve, a Pavao apostol bez ikakvog objašnjenja kaže da je to rekao Duh Sveti. Šta reći na ovo osim da je Duh Sveti Gospod Jahve? (Vidjeli smo da apostol Ivan ovo tumači i primjenjuje na Krista jer Jahve je Otac, Sin i Duh Sveti.)Djela koja je činio i čine Bog i Isus, čini Duh Sveti.Duh govori preko proroka.Kada Biblija govori o Božijim prorocima i njihovim porukama, kaže da je ustvari Bog govorio preko njih. Ono što su proroci govorili u ime Božije je ustvari nadahnuta Božija Riječ. U poslanici Hebrejima apostol piše ovako:''Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; ''(Heb 1:1).Slično možemo vidjeti i na mnogim drugim mjestima. Međutim, ista Biblija uporedo tvrdi da je Duh Sveti govorio po prorocima. U prošlom poglavlju smo vidjeli da je Jahve govorio proroku Izaiji, a da apostol Pavao u Djelima apostolskim kaže da je to govorio Duh Sveti (Iza 6:9, Dj 28:25).Duh Sveti je stvarao.Biblija jasno kaže da je Bog stvorio svijet i čovjeka na zemlji. Također kaže da je Isus Krist stvorio nebo i zemlju (vidi Post 1:1 i Heb 1:7-10). Ista Biblija još kaže da je Duh Sveti stvorio svijet i čovjeka. Job u svojoj knjizi kaže:"Ta i mene je duh Božji stvorio, dah Svesilnoga oživio mene." (Job 33:4)U trideset i trećem Psalmu psalmista kaže:"Jahvinom su riječju nebesa sazdana i dahom[6] usta njegovih sva vojska njihova." (Ps 33:6)U Evanđelju po Ivanu, Isus uči Nikodema o nanovom rođenju od Duha Svetog (rođenju odozgo) koje se događa po vjeri u Isusa Krista. Apostol Ivan u svojoj prvoj poslanici uči da je onaj koji vjeruje da je Isus Krist, od Boga rođen. Da li to znači da se trebamo roditi i od Boga i od Duha Svetoga? Ne, to je jedno te isto.U vjerniku stanuju Otac, Sin i Duh Svet.iBiblija uči da je vjernik hram Božiji (1.Kor 3:16, 2.Kor 6:16). U 2. Korinćanima 6:16, kaže da je vjernik hram Duha Svetoga. Duh Sveti je dakle Bog.U Evanđelju po Ivanu (Iv 14:23) Isus govori da će se On i Otac nastaniti kod vjernika, a prije toga (Iv 14:15-17) da će Duh Sveti biti u vjerniku. Ako ove tri osobe nisu jedan Bog, onda bi ovo bila totalna zbrka.Osobine Duha su Božije osobine.Čitajući Bibliju, mi možemo uočiti neke osobine koje ima Bog. Možemo primijetiti da je On vječan, svet, sveprisutan, istina, ljubav, itd. Biblija nam pokazuje da te osobine važe i za Duha Svetog. Pogledajmo detaljnije:U Jeremiji 23:24 Bog kaže da On ispunja nebo i zemlju. Znači da je Bog svuda prisutan. Sa bilo kojeg mjesta u kosmosu možemo uputiti molitvu Bogu i On je tu prisutan da nas čuje. Sveprisutnost je također istina i za Duha Svetog. U Ps 139:7, kralj i prorok David kaže: “Kamo da idem od duha tvojega i kamo da od tvog lica pobjegnem?” Dakle, i Duh Sveti je svuda prisutan.Božija osobina je, također, i vječnost. Bog postoji u vječnosti. On je bio, jeste i biti će. Biblija uči da je i Duh Sveti vječan. U poslanici Hebrejima pisac Ga naziva »vječni Duh «.Biblija uči da je jedna Božija osobina i istinitost. Isus za sebe kaže da je On put, istina i život. Duh Sveti se u Bibliji naziva Duhom istine (Iv 16:13). Zatim Biblija dalje govori da je Duh svet, ljubav, milosni, itd.Jasno smo vidjeli da je Duh Sveti osoba, i to ne bilo kakva, nego vječni i istiniti Bog.Novi Zavjet nam donosi još neke značajne dokaze u prilog božanstva Duha Svetoga. Ako Duh Sveti nije Bog, onda je sljedeći tekst besmislen:''Doista, kažem vam, sve će se oprostiti sinovima ljudskima, koliki god bili grijesi i hule kojima pohule. No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga. Jer govorahu: 'Duha nečistoga ima.'" (Mk 3:28-30)Vidimo da postoji grijeh protiv Duha Svetoga, odnosno, ljudi griješe huleći na Njega. To pokazuje da je On osoba. Što više, kada čovjek griješi i huli protiv Sina, može naći oproštenje, ali ako huli na Duha Svetoga, krivac je grijeha vječnoga. Iz teksta vidimo da su neki, za djelovanje Duha Svetog u Kristu, govorili da je djelovanje nečistog duha. Zato im Isus i govori ove riječi. Mislim da je, također, vrlo opasno govoriti o Duhu Svetom ono što nije istina, govoriti da je On samo sila ili stvorenje. Zašto bi bilo neoprostivo huliti na neku silu ili stvorenje?Još jedan značajan tekst je u poslanici Korinćanima:''A nama to Bog objavi po Duhu jer Duh sve proniče, i dubine Božje. Jer tko od ljudi zna što je u čovjeku osim duha čovječjega u njemu? Tako i što je u Bogu, nitko ne zna osim Duha Božjega.'' (1 Kor 2:10,11)Šta je duh čovječji? Teško je precizno reći, ali svakako je nematerijalni dio čovjeka, njegov unutrašnji život koji nije vidljiv izvana. Duh čovječiji je nerazdvojan od čovjekove osobe. Apostol Pavao uspoređuje duh čovjekov i čovjeka sa Duhom Božijim i Bogom. Duh čovječji zna sve ono što se događa u čovjeku, a tako i Duh Božiji zna ono što je u Bogu, jer On je jedinstven s Bogom i nerazdvojan, odnosno jednak s Bogom. Iz ovoga vidimo da je Duh Sveti sveznajući Bog, jer zna sve što je u Bogu. Zar bi šta drugo mogli zaključiti iz ovoga teksta?Ako razmišljamo dalje, možemo vidjeti još neke činjenice. U Starom Zavjetu proroci su govorili u ime Jahve. Kada bi nešto prorokovali rekli bi: ''Ovako govori Jahve'', ili ''Riječ je Jahvina''. Kada Novozavjetni proroci proriču, čitamo da kažu: ''Ovo veli Duh Sveti...'' (Dj 21:11), ali i ''Krist govori u meni'' ( 2. Kor 13:3). Zar su ovo novi Bogovi ili se Jahve potpuno objavljuje kao trojedini Bog? Bez svake sumnje, postoji samo jedan Bog. Ali, također, postoje tri osobe koje Biblija naziva Bog. Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. Za svaku od ovih osoba možemo reći da je u potpunosti Bog, sa svim osobinama božanstva, bez ikakve inferiornosti u odnosu na ostalu dvojicu. Ova Trojica su na neki čudesan način jedno, jer smo vidjeli da mnoge stvari koje kažemo za jednoga, vrijede i za drugog i za trećega. Kada o Trojstvu ne bi rekli više ništa, ovo što je do sada rečeno bilo bi dovoljno da pokaže i dokaže da je nauka o Trojstvu Božija objava.Važno je vidjeti da su božanske osobe samo tri. Ne dvije, ili četiri ili pet, nego tri. One nisu Otac, Sin i majka, kako su mislili neki heretici, nego Otac Sin i Duh Sveti."Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!" (Mt 28:19) Učenici trebaju biti kršteni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Vidimo tri osobe kao osobe božanstva. Isus ovo troje nabraja pod jednim imenom. On uči da se krsti u ime (jednina), ne u imena (množina)Duh Jahve Gospoda na meni je, jer me Jahve pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima;'' (Iza 61:1) U knjizi proroka Izaije vidimo proročanstvo o dolasku i službi Isusa Krista. U tekstu otkrivamo djelovanje sve tri osobe božanstva. Sina, koji je poslan i pomazan; Jahvu koji šalje i pomazuje i Duha Svetog kojim se pomazuje. Jahvinom su riječju nebesa sazdana i dahom usta Njegovih sva vojska njihova." (Ps 33:6) Vidimo Jahvu, Riječ i Dah (heb. Ruah) kako zajednički djeluju u svaranju. (Riječ, u Novom Zavjetu, je ime za Krista.) Samo su Sveta Trojica učestvovala u stvaranju svijeta. To i jeste u skladu s opisom koji vidimo u prvom poglavlju Biblije. Susrećemo Boga, Riječ i Duha koji lebdi nad vodama. Tko uzađe na nebo i siđe? Tko uhvati vjetar u šake svoje? Tko sabra vode u plašt svoj? Tko postavi krajeve zemaljske? Kako se zove i kako mu se zove sin? Znaš li?" (Izr 30:4)
Wednesday at 08:354 days Autor Spirit Junkie 3 minutes ago, Magdalena said:Riječi koje je rekao Jahve pripisuju se i Duhu Svetom.U knjizi proroka Jeremije nalazimo sljedeće riječi:"Evo dolaze dani - riječ je Jahvina - kad ću s domom Izraelovim i s domom Judinim sklopiti Novi savez. Ne Savez kakav sam sklopio s ocima njihovim u dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje egipatske, Savez što ga oni razvrgoše premda sam ja gospodar njihov - riječ je Jahvina. Nego, ovo je Savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana - riječ je Jahvina: Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj. I neće više učiti drug druga ni brat brata govoreći: 'Spoznajte Jahvu!' nego će me svi poznavati, i malo i veliko - riječ je Jahvina - jer ću oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati." (Jer 31:31-34)Apostol u poslanici Hebrejima tumači ovako (citirajući gore navedeni tekst[5]):''A to nam svjedoči i Duh Sveti. Pošto je doista rekao:'Ovo je Savez kojim ću se svezati s njima nakon ovih dana', Gospodin govori: 'Zakone ću svoje staviti u njihova srca i upisati ih u dušu njihovu. I grijeha se njihovih i bezakonja njihovih neću više spominjati.'" (Heb 10:15)Vidimo da Jeremija tvrdi da je ovo riječ Jahvina, a apostol objašnjava da je to Duh Sveti. Dakle, Jahve Bog je i Otac i Sin i Duh Sveti.U knjizi proroka Izaije u šestom poglavlju vidimo kako Gospod Jahve poziva proroka Izaiju. U devetom i desetom stihu Gospod kaže:On odgovori: "Idi i reci tom narodu: 'Slušajte dobro, al' nećete razumjeti, gledajte dobro, al' nećete spoznati.' Otežaj salom srce tom narodu, ogluši mu uši, zaslijepi oči, da očima ne vidi, da ušima ne čuje i srcem da ne razumije kako bi se obratio i ozdravio." (Iza 6:9,10)U Djelima apostolskim apostol Pavao govori sljedeće:''Nesložni tako među sobom, stadoše se razilaziti kadli im Pavao reče još jednu riječ: "Lijepo Duh Sveti po Izaiji proroku reče ocima vašim: "Idi k tomu narodu i reci mu: Slušat ćete, slušati - i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati - i nećete vidjeti!E tu je problem, Znači u Novom Zavjetu fino piše - Sveti Duh je prorokovao, ili Duh Sveti nam svjedoči - ali kad odeš u Stari Zavjet onda vidiš da Bog Otac priča, nazvan Jehova ili Jahve. Sv. Duh nije nikada nazvan Jehova ili Jahve. E tu dolazimo do konačnog zaključka....kad se kaže Sveti Duh reče, tada priča Bog Otac ili sam Isus jer ih ne vidiš, a ne neka treća posebna osoba. Sveti Duh je personificiran u Ocu i Sinu. Zato sam ti gore postavio ono pitanje - Bog je Svet i Bog je Duh kako Isus kaže ženi Samarjanki...Bog je sam Duh Sveti, ali ga ne vidiš kad priča, to nije neka treća posebna osoba. Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!
Wednesday at 08:404 days Autor Spirit Junkie Još par pitanja, samo nemoj nabacati sto stihova, kako ti veli piramida4, jer on te pita jedno, a ti nabacaš sto stihova, i ja sam to primjetio...ispočetka sam mislio da svojim riječima debatiraš, ali na moje argumente si dala skroz neke druge stihove koje nisu imali nikakve veze. Stoga, evo pitanje, odgovori kratko i jasno, i dodaj par stihova koji to potvrđuju.Da li Duh Sveti ima obličje, formu?Da li Sveti Duh ima ime?Da li Sv. Duh ima svoga Duha?Da li Sv. Duh sjedi na prijestolju?Gdje u Bibliji nalazimo stihove koji govore da se molimo Duhu Svetome?Eto, kod odgovora napiši kao ja broj 1 kopiraj moje pitanje i u nastavku odgovor, i tako na svih 5 pitanja daj odgovor. Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!
Wednesday at 08:404 days 3 minutes ago, καιnos said:E tu je problem, Znači u Novom Zavjetu fino piše - Sveti Duh je prorokovao, ili Duh Sveti nam svjedoči - ali kad odeš u Stari Zavjet onda vidiš da Bog Otac priča, nazvan Jehova ili Jahve. Sv. Duh nije nikada nazvan Jehova ili Jahve. E tu dolazimo do konačnog zaključka....kad se kaže Sveti Duh reče, tada priča Bog Otac ili sam Isus jer ih ne vidiš, a ne neka treća posebna osoba. Sveti Duh je personificiran u Ocu i Sinu. Zato sam ti gore postavio ono pitanje - Bog je Svet i Bog je Duh kako Isus kaže ženi Samarjanki...Bog je sam Duh Sveti, ali ga ne vidiš kad priča, to nije neka treća posebna osoba.Procitaj opet moj odgovor. Posebno se zadrži na citatima iz Biblije. I Stari i Novi Zavjet.
Wednesday at 10:114 days 2 hours ago, καιnos said:Kao što rekoh, mnogi bibličari, teolozi ne uzimaju taj stih kao releventan, taj što ti koristiš Jovanova - Riječ, Otac,sveti Duh, to nema u svim Biblijama, i to trojičarski apologete znaju, zato i izbjegavaju ga koristiti više....i ja kad sam vjerovao u trojstvo sam ga izbjegavao koristiti, jer sam znao da oni sa kojima debatiram znaju za ovaj problem.To ti govoriš po ljudski . A ovako kaže Isus Krist: Ivan 10,30 Ja i Otac, jedno smo. Ivan 8,58 Isus im odgovori: ` Uistinu, uistinu, ja vam to kažem, prije nego je Abraham bio, Ja JesamOvako kaže Yahve :Izaija 43,11 Ja, jedino ja jesam Gospod, osim mene nema pomoćnikaIzaija 49,23 Tvoji su čuvari kraljevi, tvoje su dojilje kraljice, klanjaju ti se licem do zemlje i cjelivaju prah tvojih nogu. Tako ćeš spoznati, da ja, Gospod, jesam onaj, koji ne da da se posrame oni, koji se ufaju u njegaLevitski zakonik 20,8 Držite točno zapovijedi moje. Ja, Gospod, jesam, koji vas posvećujemIzlazak 3,13 Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama`, i oni me zapitaju: `Kako mu je ime?` - što ću im odgovoriti?Izlazak 3,14 "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: `Ja jesam` posla me k vama.Izlazak 3,15 Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako: `Jahve, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.` To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje