Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zašto muslimani ne vjeruju da je Isus Sin Božji?

Featured Replies

• Spirit Junkie

Muslimani za Isusa vele da on nije Sin Božji, nego samo da se rodio kao čovjek i da je bio prorok. Ako Kuran veli da čitaju Indžil tamo sve stoji, ali to je sada druga tema zašto muslimani ne priznaju cijeli Novi zavjet, može se otvoriti ista. Oni kažu da Bog ne može imat sina, jer nema ženu.

Baby born_.png

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Odgovora 52
  • Pregleda 221
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• καιnos
    καιnos

Naravno da je muslimanima teško objasniti da je Isus Sin Božji jer ne priznaju Evanđelja, ali se ne mogu zanijekati mnoštvo drugih citata koji vele da je imao preegzistenciju, da je postaojao prije ne

• to absolutno nije tacno, to ce ti i krscanski istrazivaci reci da je promijenjenja, a i Bog kaze u Kuranu da je promijenjenja, pa cak i Biblija sama kaze za sebe da je promijenjenja...ne znam stvarno

• ako ti pisac kaze da su pisali lazi u Bibliju i na taj nacin promijenili barem nesto djelimicno, sta mi tu onda imaom vise pricati ako ti pisac biblije sam to potvrdii Pisci kazu : Jeremija 8,8 Kako

Posted Images

4 minutes ago, καιnos said:

Muslimani za Isusa vele da on nije Sin Božji, nego samo da se rodio kao čovjek i da je bio prorok. Ako Kuran veli da čitaju Indžil tamo sve stoji, ali to je sada druga tema zašto muslimani ne priznaju cijeli Novi zavjet, može se otvoriti ista. Oni kažu da Bog ne može imat sina, jer nema ženu.

Baby born_.png

Zato sto to ima pogresne konotacije, animalisticke konotacije da Bog ima sina, Bog ne radja, ne mnozi se, jer ako bi se bioloski mnozio , stvarao bi bogove onda...to je nedopustivo kod boga.

o Cemu je onda rijec ovdje, krscani su tu titulu Boziji sin totalno pogresno razumjeli ako citamo Biblioju, jer i drugi bosiji poslanici su bili Boziji sinovi, pa cak po Bibliji mogu i ostali ljudi biti boziji sinovi, a po bibliji svaki covjek koji je pravovjeran je Boziji sin...to je samo titula za pravovjernu osobu a ne nikako bioloski sinovi boga...pa u tom kontekstu Isus kao sin Boziji, jer je pravovjeran nije problem, ali problem je zato sto to krscani pogresno shvataju, pa kontaju da je bioloski sin, a nije.

• Autor
  • Spirit Junkie

Naravno da je muslimanima teško objasniti da je Isus Sin Božji jer ne priznaju Evanđelja, ali se ne mogu zanijekati mnoštvo drugih citata koji vele da je imao preegzistenciju, da je postaojao prije nego što je došao ili rodio se na zemlji.

47 minutes ago, καιnos said:

Naravno da je muslimanima teško objasniti da je Isus Sin Božji jer ne priznaju Evanđelja, ali se ne mogu zanijekati mnoštvo drugih citata koji vele da je imao preegzistenciju, da je postaojao prije nego što je došao ili rodio se na zemlji.

mi ne priznajemo ljudska evandjelja, mi samo priznajemo Isusovo evandjelje. :) to je ta razlika izmedju nas i vas.

• Autor
  • Spirit Junkie
12 minutes ago, Zehran said:

mi ne priznajemo ljudska evandjelja, mi samo priznajemo Isusovo evandjelje. :) to je ta razlika izmedju nas i vas.

Da li je Biblija promijenjena, nekad hafiz objašnjava u ovom videu

41 minutes ago, καιnos said:

Da li je Biblija promijenjena, nekad hafiz objašnjava u ovom videu

to absolutno nije tacno, to ce ti i krscanski istrazivaci reci da je promijenjenja, a i Bog kaze u Kuranu da je promijenjenja, pa cak i Biblija sama kaze za sebe da je promijenjenja...ne znam stvarno sta taj covjek prica...ja mislim da on ne zna sta prica iskreno receno.

• Autor
  • Spirit Junkie
34 minutes ago, Zehran said:

Biblija sama kaze za sebe da je promijenjenja.

Možeš li ovo obajsniti sa argumentima!

6 minutes ago, καιnos said:

Možeš li ovo obajsniti sa argumentima!

ako ti pisac kaze da su pisali lazi u Bibliju i na taj nacin promijenili barem nesto djelimicno, sta mi tu onda imaom vise pricati ako ti pisac biblije sam to potvrdii

Pisci kazu :

Jeremija 8,8

Kako možete tvrditi: Mi smo mudri, u nas je Zakon Jahvin! Zaista, u laž ga je pretvorila lažljiva pisaljka pisara!

3 hours ago, Zehran said:

Zato sto to ima pogresne konotacije, animalisticke konotacije da Bog ima sina, Bog ne radja, ne mnozi se, jer ako bi se bioloski mnozio , stvarao bi bogove onda...to je nedopustivo kod boga.

Ovo bi imalo smisla da hrišćani smatraju da se rađanje Sina od Oca dešava na isti način kao razmnožavanje ljudi. Ali nije tako. Čak je i Hristovo tjelesno rođenje bilo besjemeno, a kamoli vanvremensko rađanje od Oca. I tu nema STVARANJA novog Boga, Sin nije stvoren (to se baš i ističe u Simvolu vjere), niti Sin ima početak, On je vječan kao i Otac. Bog je oduvijek trojičan.

3 hours ago, Zehran said:

o Cemu je onda rijec ovdje, krscani su tu titulu Boziji sin totalno pogresno razumjeli ako citamo Biblioju, jer i drugi bosiji poslanici su bili Boziji sinovi, pa cak po Bibliji mogu i ostali ljudi biti boziji sinovi, a po bibliji svaki covjek koji je pravovjeran je Boziji sin...to je samo titula za pravovjernu osobu a ne nikako bioloski sinovi boga...pa u tom kontekstu Isus kao sin Boziji, jer je pravovjeran nije problem, ali problem je zato sto to krscani pogresno shvataju, pa kontaju da je bioloski sin, a nije.

Niko od hrišćana ne negira da su pravednici imali simboličnu titulu "sinova Božijih", ali se ukazuhe na suštinsku razliku između te titule i Hristovog Sinovstva. Jedino Se za Hrista kaže da je JEDINORODNI Sin Božiji. Monogenes.

17 minutes ago, Zehran said:

ako ti pisac kaze da su pisali lazi u Bibliju i na taj nacin promijenili barem nesto djelimicno, sta mi tu onda imaom vise pricati ako ti pisac biblije sam to potvrdii

Pisci kazu :

Jeremija 8,8

Kako možete tvrditi: Mi smo mudri, u nas je Zakon Jahvin! Zaista, u laž ga je pretvorila lažljiva pisaljka pisara!

Zašto misliš da se ovo odnosi na tekst Biblije, a ne na spise lažnih proroka i učitelja kojih je bilo mnogo u to vrijeme?

10 minutes ago, Maki said:

Ovo bi imalo smisla da hrišćani smatraju da se rađanje Sina od Oca dešava na isti način kao razmnožavanje ljudi. Ali nije tako. Čak je i Hristovo tjelesno rođenje bilo besjemeno, a kamoli vanvremensko rađanje od Oca. I tu nema STVARANJA novog Boga, Sin nije stvoren (to se baš i ističe u Simvolu vjere), niti Sin ima početak, On je vječan kao i Otac. Bog je oduvijek trojičan.

Niko od hrišćana ne negira da su pravednici imali simboličnu titulu "sinova Božijih", ali se ukazuhe na suštinsku razliku između te titule i Hristovog Sinovstva. Jedino Se za Hrista kaže da je JEDINORODNI Sin Božiji. Monogenes.

i drugi su proroci bili jedinorodjeni po Bibliji, tako da ta prica bas ne pije.

10 minutes ago, Maki said:

Zašto misliš da se ovo odnosi na tekst Biblije, a ne na spise lažnih proroka i učitelja kojih je bilo mnogo u to vrijeme?

zato sto spominje Zakon jahvin, to je biblija, nije valjda bio paralelni zakon Jahvin pored Biblije???

• Autor
  • Spirit Junkie
3 minutes ago, Zehran said:

Zakon jahvin

Zakon Jahvin su deset zapovijedi većinom, a nekad se odnosi i na Mojsijeve zakone. Neke od deset zapovijedi citirao je i Isus sam, a spominju se i u poslanicama. Tako da tu nije ništa promijenjeno.

5 minutes ago, Zehran said:

i drugi su proroci bili jedinorodjeni po Bibliji, tako da ta prica bas ne pije.

Nijedan prorok nije nazivan jedinorodnim Sinom Božijim.

5 minutes ago, Zehran said:

zato sto spominje Zakon jahvin, to je biblija, nije valjda bio paralelni zakon Jahvin pored Biblije??

Spominje se da neki govore da oni imaju zakon Jahvin, a ne da ga stvarno imaju. To je upućeno lažnim prorocima i mudracima.

22 minutes ago, Maki said:

Spominje se da neki govore da oni imaju zakon Jahvin, a ne da ga stvarno imaju. To je upućeno lažnim prorocima i mudracima.

Bog davidu:

Psalam 2:7

“Ti si moj sin, ja te danas rodih.”

Izlazak 4:22

Bog Mojsiju:

“Reci faraonu: Ovako kaže Jahve: ‘Izrael je moj prvorođeni sin.’”

Vidite ovdje da titula Boiji sin nista nije specijalno za isusa.

50 minutes ago, καιnos said:

Zakon Jahvin su deset zapovijedi većinom, a nekad se odnosi i na Mojsijeve zakone. Neke od deset zapovijedi citirao je i Isus sam, a spominju se i u poslanicama. Tako da tu nije ništa promijenjeno.

ali opet ne shvatas stvar, nije samo zaon jahvin u 10 zapovjedi, nego cijela biblija, jer po toj logici onda samo 10 zapovjedi je zakon, a sta je onda ono drugo ostalo, jedno veliko nista....ili sta??

ustalom, krscanski naucnici kazu da je biblija izmijenjena, i ne samo to biblija sama daje dokaze za sebe da je izmijsenjna, i ne samo to nego Bog to potvrdjiva u Kuranu gdje kaze da je Biblija izmisjenjan...tako da imamo viseslojevite dokaze za tu tvrdnju iz vise izvora

23 minutes ago, Zehran said:

Bog davidu:

Psalam 2:7

Izlazak 4:22

Bog Mojsiju:

Vidite ovdje da titula Boiji sin nista nije specijalno za isusa.

Pa nigdje ne piše JEDINORODNI Sin. Monogenes. Ne sporim da je postojala titula "sin Božiji", ali Hristos je JEDINORODNI Sin Božiji. To nije simbolična titula za Njega kao za ostale koji su je nosili.

41 minutes ago, Maki said:

Pa nigdje ne piše JEDINORODNI Sin. Monogenes. Ne sporim da je postojala titula "sin Božiji", ali Hristos je JEDINORODNI Sin Božiji. To nije simbolična titula za Njega kao za ostale koji su je nosili.

slabo ta prica pije vode, ako su drugi proroci mogli biti Boziji sinovi, ako i mi sada mozemo biti boziji sinovi, okanite se price kako je isus jedino rodjeni a i drugi isto tako rodjeni su sinovi Boga....bas glupa prica...nije to nikakav jak argument.

Isus vam je jedan od najvecih proroka koji su hodali zemljom, misija mu je da izvede narod izraela na pravi put...nista vise nista manje od toga.

Oni krscani koji budu smatrali da je isus sin boziji bioloski, il ida je Isus bog, Bog takve je okarakterisao kaonevjernike koji ce ici na kaznu u Pakao, zato ne budite od takvih, da kaznu poslije smrti Boziju ne bi zasluzili.

2 minutes ago, Zehran said:

slabo ta prica pije vode, ako su drugi proroci mogli biti Boziji sinovi, ako i mi sada mozemo biti boziji sinovi, okanite se price kako je isus jedino rodjeni a i drugi isto tako rodjeni su sinovi Boga....bas glupa prica...nije to nikakav jak argument.

Kako slabo pije vode, ako je samo Hristos nazvan JEDINORODNIM Sinom? To očito nešto znači. I taj Njegov status se iznova i iznova spominje. Sv. ap. Jovan kaže za Hrista da je On Logos koji je Bog i koji je ljudima objavio Oca kojeg niko nije vidio, sv. ap. Pavle kaže da je Hristos iznad anđela.

nista to ne znaci osim da je pravovjerna osoba, kao i svi ostali...to sto vi hrscani dizete tu titulu na neki specijalan nivo, neko specijalno mjesto, to je vasa stvar ali citajuci bibliju nista to nije specijalno za isusa ako mogu i drugi proroci biti sinovi boziji , a i mi obiacni ljudi, to je onda samo titula za pravovjernju osobu, da se okrarakterise kao sin Boziji....

9 minutes ago, Zehran said:

nista to ne znaci osim da je pravovjerna osoba, kao i svi ostali...to sto vi hrscani dizete tu titulu na neki specijalan nivo, neko specijalno mjesto, to je vasa stvar ali citajuci bibliju nista to nije specijalno za isusa ako mogu i drugi proroci biti sinovi boziji , a i mi obiacni ljudi, to je onda samo titula za pravovjernju osobu, da se okrarakterise kao sin Boziji....

Čitajući Bibliju:

"1. U početku bješe Logos (Riječ), i Logos bješe u Boga, i Logos bješe Bog.2. On bješe u početku u Boga. 3. Sve kroz njega postade, i bez njega ništa ne postade što je postalo. 4. U njemu bješe život, i život bješe svjetlost ljudima." (Jovan 1:1-4).

"18. Boga niko nije vidio nikad: Jedinorodni Sin koji je u naručju Oca, on ga objavi." (Jovan 1:18).

Ja ne vidim da se za druge proroke ikada pisalo da su Bog, da je kroz njih sve postalo, da je u njima život, da su u naručju Oca itd da ne idem dalje.

4 hours ago, Zehran said:

Gdje je to "Isusovo jevanđelje"? Kako je moguće da ga niko nikad nije pronašao niti se ikada iko pozvao na njega u sedam vijekova od Hrista do Muhameda?

Kur'an kaže sljedeće:

"“Kaznom Svojom Ja kažnjavam koga hoću” – reče On – “a milost Moja obuhvaća sve; daću je onima koji se budu grijeha klonili i zekat davali, i onima koji u dokaze Naše budu vjerovali, onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići ono što budu željeli." (El-Araf 156-157).

Ovdje Kur'an kaže da Jevreji i hrišćani kod sebe imaju zapisani Tevrat i Indžil, ali problem za islam je u tome što su u 7. vijeku Jevreji i hrišćani imali ovu Bibliju koju i danas imaju, a za koju vi kažete da je iskrivljena.

15 hours ago, Maki said:

Čitajući Bibliju:

"1. U početku bješe Logos (Riječ), i Logos bješe u Boga, i Logos bješe Bog.2. On bješe u početku u Boga. 3. Sve kroz njega postade, i bez njega ništa ne postade što je postalo. 4. U njemu bješe život, i život bješe svjetlost ljudima." (Jovan 1:1-4).

"18. Boga niko nije vidio nikad: Jedinorodni Sin koji je u naručju Oca, on ga objavi." (Jovan 1:18).

Ja ne vidim da se za druge proroke ikada pisalo da su Bog, da je kroz njih sve postalo, da je u njima život, da su u naručju Oca itd da ne idem dalje.

15 hours ago, Maki said:

U početku bješe Logos (Riječ), i Logos bješe u Boga, i Logos bješe Bog

bit cu kratak sto se tice ovog

1. Prvo, taj stih je pogresno preveden vecinom, a ima nekih biblija koji ga prevode tacno, a tacan prevod je

U početku bješe Logos (Riječ), i Logos bješe u Boga, i Logos bješe božanska

dok Bog u Kuranu nam objasnjava sta ovo onda znaci....to znaci da je Isus Bozija rijec, a zasto je Isus Bozija rijec?

Zato sto je Bog stvorio Isusa sa svojom rijeci, BUDI...i on bi. zatrudnila marija, nije potrebno bilo ikakav sexualni kontakt da bi doslo do zaceca.

Zato je Isus u Kuranu kao Rijec od Boga, pa nam onda to pojasnjava sta to stvarno pise gore u bibliji

a evo da se slozim sa tobom da je

Ivan 1,1 U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ.

ovo ne moze biti tacno nikako, a evo mozes i sam vidjeti zasto

ako je (rijec=bog)

da onda stavimo to u ekvaciju

Ivan 1,1 U početku bijaše Bog, i Bog, bijaše u Boga, i Bog bijaše Bog.

ovaj dio BOg bijase u Boga...ti ukaziva da nesto nije uredu tu, i da nije netso prevedeno kako treba, ako gledamo koja rijec u grckom jeziku je koristena na kraju , koristena je rijec sto znaci Bozanska, a ne Bog...ali prevovdioci to prevedu kao Bog i onda dobijete to sto dobijete, da vi pomislite da je Isus Bog...ali onda fakticki napravite 2 boga, ako je Isus bog, Njegov otac Bog, imate 2 boga i onda vise niste monoteisti.

a Isus vam kaze, Jedini pravi Bog je Otac na nebu....

15 hours ago, Maki said:

Ja ne vidim da se za druge proroke ikada pisalo da su Bog,

niti je pisalo za Isusa a ni za druge proroke, to sto su vam prevodioci Biblije malo zamazali oci svojim pogresnim prevodima to je druga prica

5 hours ago, Zehran said:

bit cu kratak sto se tice ovog

1. Prvo, taj stih je pogresno preveden vecinom, a ima nekih biblija koji ga prevode tacno, a tacan prevod je

U početku bješe Logos (Riječ), i Logos bješe u Boga, i Logos bješe božanska

Ne, to je "prevod" na kojem insistiraju oni koji žele negirati Hristovo božanstvo. Nema razloga da se negira da tu stoji "Bog". Piše Theos u grčkom tekstu.

dok Bog u Kuranu nam objasnjava sta ovo onda znaci....to znaci da je Isus Bozija rijec, a zasto je Isus Bozija rijec?

Čak i da uzmemo da je taj gornji prevod ispravan, ko je božanski osim Boga? Da li je po islanu Muhamed božansko biće?

Zato sto je Bog stvorio Isusa sa svojom rijeci, BUDI...i on bi. zatrudnila marija, nije potrebno bilo ikakav sexualni kontakt da bi doslo do zaceca.

Zato je Isus u Kuranu kao Rijec od Boga, pa nam onda to pojasnjava sta to stvarno pise gore u bibliji

a evo da se slozim sa tobom da je

Ivan 1,1 U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ.

ovo ne moze biti tacno nikako, a evo mozes i sam vidjeti zasto

ako je (rijec=bog)

da onda stavimo to u ekvaciju

Ivan 1,1 U početku bijaše Bog, i Bog, bijaše u Boga, i Bog bijaše Bog.

ovaj dio BOg bijase u Boga...ti ukaziva da nesto nije uredu tu, i da nije netso prevedeno kako treba, ako gledamo koja rijec u grckom jeziku je koristena na kraju , koristena je rijec sto znaci Bozanska, a ne Bog...ali prevovdioci to prevedu kao Bog i onda dobijete to sto dobijete, da vi pomislite da je Isus Bog...ali onda fakticki napravite 2 boga, ako je Isus bog, Njegov otac Bog, imate 2 boga i onda vise niste monoteisti.

a Isus vam kaze, Jedini pravi Bog je Otac na nebu....

To nam ukazuje da Bog nije monada. Ispravno zaključuješ kada kažeš da je Hristos učio da postoji samo Jedan Bog, ali i da vidimo da taj Jedan Bog očito ima više Ličnosti. U tim stihovima se jasno vidi dogmat o Svetoj Trojici. Jedan Bog, ali u tri Ličnosti. Kao na početku Knjige Postanja kad Bog kaže "ajde da načinimo Boga po NAŠEM obličju".

53 minutes ago, Maki said:

Ne, to je "prevod" na kojem insistiraju oni koji žele negirati Hristovo božanstvo. Nema razloga da se negira da tu stoji "Bog". Piše Theos u grčkom tekstu.

Čak i da uzmemo da je taj gornji prevod ispravan, ko je božanski osim Boga? Da li je po islanu Muhamed božansko biće?

To nam ukazuje da Bog nije monada. Ispravno zaključuješ kada kažeš da je Hristos učio da postoji samo Jedan Bog, ali i da vidimo da taj Jedan Bog očito ima više Ličnosti. U tim stihovima se jasno vidi dogmat o Svetoj Trojici. Jedan Bog, ali u tri Ličnosti. Kao na početku Knjige Postanja kad Bog kaže "ajde da načinimo Boga po NAŠEM obličju".

53 minutes ago, Maki said:

oni koji žele negirati Hristovo božanstvo.

znaci ti si jedan od onih koji misle da je isus Bog...

da vidimo sta Isus kaze o tome:

Ivan 17:1–3

Isus izgovori ove riječi, podiže oči k nebu i reče:
1. Oče, došao je čas! Proslavi Sina svoga, da Sin proslavi tebe.“

2.„Kao što si mu dao vlast nad svakim živim bićem, da svima koje si mu dao dade život vječni.“

3.„A ovo je život vječni: da poznaju tebe, jedinoga istinitoga Boga, i Isusa Krista, koga si poslao.“

Ovdje po rijecima Isusa, Otac na nebu je jedini pravi Bog ...sto automatski iskljucuje Isusa da je isus Bog.

Na silu gurati Isusa na mjesto Boga a Isus ti kaze Otac je jedini istiniti Bog....nema nikakvog smisla, praviti dva Boga od jednog...onda fakticcki postajete politeisti i prestajete biti monoteisti.

On 24. 11. 2025. at 10:44, Zehran said:

Već sam ti t objasnio na onom drugom forumu, ajde još jednom, možda zapamtiš.

Svi se mi možemo zvati "sinovima Božjim", jer to svi i jesmo, od istoga Boga smo svi nastali, ali po vremenu kada je tko rođen, svaki od nas ima svoga biološkog oca, jedino prvo biće koje se rodilo u našem svijetu, nema bića starijega od sebe, zato se za to biće kaže da mu je otac sam Bog, jer je jedino Bog prije njega postojao, dakle je onda po rođenju, samo jedan prvorođeni i jedinorođeni Sin Božji, a to je Isus Krist.

Valjda ćeš to konačno zapamtiti, da ti se ne mora opet to naširoko objašnjavati, eto ukratko.

Gost
Odgvori na temu

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.