Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Katolička crkva-bastion dogme o Trojstvu

Featured Replies

Saborima u Niceji 325 godine i u Carigradu 381 godine, donesena je dogma o Trojstvu, naredilo se tada to vjerovati svim kršćanima, i to vjerovanje koje se zove nicejsko -carigradsko danas prihvaća velika većina kršćana:

https://hr.wikisource.org/wiki/Nicejsko-carigradsko_vjerovanje

Vidljivo je da se to vjerovanje bitno razlikuje od apostolskog vjerovanja:

https://molitva.com.hr/apostolsko-vjerovanje

Dakle, istina je da ni Isus a ni Apostoli nisu učili nikoga da su Bog neke tri jednake vječne osobe, kao što se to danas propovijeda, kako se vidi to su ljudi tako shvatili, a nitko se ne pita jesu li krivo shvatili, možda bi bilo bolje vratiti se vjeri Apostola, a ne forsirati na silu ljudske izmišljene tvrdnje o Bogu, a kojih nema u Bibliji!

• Spirit Junkie

Najbolje da ti nama oba vjerovanja iskopiraš na naš jezik, pa da vidimo razliku na koju ti potenciraš.

trintiy.jpg

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Autor

Pa dao sam link za oba vjerovanja, u prvom postu ovdje, ali eto jedno pored drugoga:

Nicejsko-carigradsko vjerovanje

Vjerujem u jednoga Boga, Oca Svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga.

I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa. I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet također za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu. I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu. I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.

I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima.

I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijeha. I iščekujem uskrsnuće mrtvih. I život budućega vijeka. Amen.

Apostolsko vjerovanje

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje. I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet umro i pokopan; sašao nad pakao, treći dan uskrsnuo od mrtvih; uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega; odonud će doći suditi žive i mrtve. Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela, život vječni.

Amen.

Kod Apostolskoga vjerovanja, u što su sami Apostoli vjerovali, se ne tvrdi da je Sin isto Bog kao i Otac, već samo da je Sin Božji.

Isto tako se Duh Sveti ne naziva Bogom kod apostolskog vjerovanja, već se samo kaže da je to Sila, Božja dakako, ali ne i vječni Bog.

To su tek tvrdnje nicejsko-carigradskog vjerovanja koje su ljudi donijeli, preko 300 godina poslije Krista, a što nema veze ni sa Biblijom, a ni sa Isusom, a ni sa Apostolima, eto.

• Spirit Junkie
2 hours ago, teodati said:

I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga,

Pa jest Isus rođen ili prozišao od ili iz Oca, i onda je Bog po prirodi, kao što je i moj sin čovjek, e da.

2 hours ago, teodati said:

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje. I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega,

Ovdje se kaže da je Isus Sin Božji i da je Gospodin. Sad me zanima što drugi forumaši vide u ova dva iskaza vjere.

• Autor
14 hours ago, καιnos said:

Pa jest Isus rođen ili prozišao od ili iz Oca, i onda je Bog po prirodi, kao što je i moj sin čovjek, e da.

Ovdje se kaže da je Isus Sin Božji i da je Gospodin. Sad me zanima što drugi forumaši vide u ova dva iskaza vjere.

Ako je netko rođen nije Bog, jednostavno, ne možeš nas ljude i Boga uspoređivati, nije to isto, dapače.

I da je netko Bog, Gospodin, ne znači da je oduvijek, Isus i za nas ljude kaže da smo Bogovi, pa jesmo li mi oduvijek, nismo.

Znači treba po kontekstu shvatiti o čemu Biblija, govori, pa će onda biti sve jasno.

Problem je da mi ljudi nazivamo Bogom i uzrok svega (Otac po Bibliji, koji oduvijek postoji), ali i inteligentnu Silu koja je napravila svemir (Sin i Duh Sveti, koji su rođeni i jedan i drugi od Oca, dakle ne postoje oduvijek), a to nije isto.

Upravo kako sada to mi raspravljamo, su i raspravljali kršćani o tome prvih 400 godina, zato je i donesena dogma o Trojstvu, o Bogu u tri jednake vječne, svjesne osobe, a to nisu ni Isus a ni Apostoli nikada nikome propovijedali, o tome se radi, vjerujemo u nešto što nam ni Isus a ni Apostoli nisu naredili vjerovati, nego su to naredili ljudi više od 300 godina poslije Krista, meni je jasno da to nije istina, da jeste, već bi to svi prihvatili, kako i treba pravu istinu prihvatiti, očito još nismo došli da prave istine o tome, ali to ne znači da i nećemo, dapače.

• Spirit Junkie

Katolici vjeruju da je Isus rođen, ali je opet po njima Isus vječan bez početka. To neko vječno rađanje je veća fantazija od trojstva, jer niko to nezna objasniti. Jedan veli to ti je kao voda koja teče iz izvora. Duhovito.

• Autor

Ne može se bajka objasniti, samo kažem.

• Autor

Isus Krist je Sin Božji, Mesija, i rođen je prije nego je ičega bilo u našoj dimenziji, i omogućio je da se i svi ostali rode, zato se kaže u Bibliji da je sve po Riječi (Sinu), nastalo, a pošto Bogom zovemo i uzrok svega, ali i Inteligenciju koja je ovaj svijet napravila, onda imamo po Bibliji Boga Oca koji je uzrok svega, i postoji oduvijek, Boga Sina i Boga Duha Svetoga, koji su prvi rođeni u našem svijetu, i koji su ne stvorili sa abrakadabra, nego napravili svojim znanjem naš svijet, svemir, dio po dio, eto ukratko.

Gost
Odgvori na temu

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.