Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Da li se zakon podijeliti može, na ceremonijalni i moralni?

Featured Replies

Židovi su imali zakon , koji se sastojao od zapovjedi o prinošenju žrtava za grijehe .

Prinošenje žrtava je bilo za grijehe protiv zakona jer nisu mogli održati zakon.

U sklopu zakona su bile važeće 10 božijih zapovjedi .

Posljednja od njih je bila - ne poželi !

Ta zapovjed navodi čovjeka da nešto poželi , jer prvo mora shvatiti šta to ne treba , i dok si zamisli to , već je zgriješio .

Tu su onda bile žrtve za grijeh, Koje su oslobađale ljude od grijeha .

E sada -

Zakon su neki kršćani podijelili na Moralni i ceremonijalni .

Moralni ti zapovjedi šta ne smiješ raditi , a raditi ćeš , i onda Ceremonijalni ti kaže kakve žrtve trebaš žrtvovati da bi ti se oprostili grijesi .

Tako su ih oni podijelili .
Moralni je ostao , a ceremonijalni nije jer je Krist žrtvovao svoje tijelo za nas .

A moralni je ostao !

Moralni zakon su deset božijih zapovjedi koje se održati ne mogu, jer se u njima nalazi zapovjed ne poželi .

Danas taj primjer koriste germanski narodi kad objašnjavaju kako se manipulira u medijima .

Tako oni navode primjer : nemoj zamisliti ružičastog slona u podrumu da svira klavir .

I da bi čovjek znao o čemu je riječ , mora si to prvo zamisliti da bi mogao reći ne - ali tada je već zamislio !

Ako je Isus platio otkupninu , kako to da se ponovo ispostavlja račun za grijeh ?

Mislim kada si platio račun za struju , ne možeš ponovo mahati s neplaćenim računom , kao da račun nije plaćen .

Kako je to moralni zakon na snazi ponovo kada je otplaćen dug ?

Tako vam posluju vaše crkve ?

tencomand.jpg

• Odgovora 51
  • Pregleda 516
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• καιnos
    καιnos

Cermonijalni zakon je ispunjen u Kristu, a moralni zakon je vječan, to se odnosi na svih 10 zapovijedi. Inače Kovčeg Zavjeta je bio svet, jedan koji je htio da pogleda u isti je odmah ubijen od strane

• Abrahamova tajna vjere
    Abrahamova tajna vjere

Imamo u Otkrivenju jedan zanimljiv tekst : Otk 21:4 4 I otrt će Bog svaku suzu s očiju njihovih, i smrti više neće biti; ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti — jer prijašnje prođe.« (VB) Sad ovo

• Laodikeja
    Laodikeja

U bibliji postoji dve vrste zakona - deset zapovesti koje pretstavljaju moralne kodekse ponasanja, a koji je bio stavljen u kovceg zaveta u svetinji nad svetinjama u koju niko nije smeo da udje osim p

Posted Images

• Spirit Junkie
11 hours ago, Abrahamova tajna vjere said:

Zakon su neki kršćani podijelili na Moralni i ceremonijalni .

Cermonijalni zakon je ispunjen u Kristu, a moralni zakon je vječan, to se odnosi na svih 10 zapovijedi. Inače Kovčeg Zavjeta je bio svet, jedan koji je htio da pogleda u isti je odmah ubijen od strane Boga. Ceremonijalni zakon je bio umotan u ovčiju vunu i stavljen je pored Kovčega Zavjeta. To samo govori kolika je razlika između ta dva zakona.

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Autor

Imamo u Otkrivenju jedan zanimljiv tekst :

Otk 21:4

4 I otrt će Bog svaku suzu s očiju njihovih, i smrti više neće biti; ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti — jer prijašnje prođe.« (VB)

Sad ovo nisam citirao radi nove zemlje već radi usporedbe “ prijašnje prođe “

Kada je Isus podučavao svoje učenike , njima je objašnjavao šta znači koja priča , i vidiš , čitaju ljudi s objašnjenjima i opet ne razumiju .

Ostalima nije objašnjavao , tada nije bilo pisani novi zavjet .

Bio je samo stari zavjet .

I sad on uči svoje učenike prema :

Ivan 13:34-35

34 Zapovijed vam novu dajem: da ljubite jedni druge; kao što ja uzljubih vas, da i vi ljubite jedni druge.

35 Po ovome će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.«(VB)

To je bila sporedna zapovjed izvan 10 BZ , ljubi boga svoga svim srcem svojim svom snagom svojom i svim razumom svojim, i bližnjega kao samoga sebe .

U raspravi sa farizejima , farizeji kažu da je to iznad 10 BZ , da većih zaposjesti nema .

znači kada vam neko nalaže da se držite 10 BZ , on vas vraća na početne postavke .

Resetira vas !

Umjesto da ispitujete šta je Bogu ugodno vi se prema zakonu zabavljate s time šta on ne voli , jasno je onda zašto vam je stalno grijeh na pameti .

Pavle apostol tako dobro opisuje stvari da ne morate razmišljati , uzmete njegovo gotovo . Pa objašnjavate duhovnost , kao da razumijete .

Tako je jedna djevojčica stigla do petog razreda osnovne škole , da nije znala čitati , baka bi joj pročitala štivo i ona bi zapamtila od riječi do riječi , čak i zarez ako bi bio pročitan .

Tako vi mislite da vam je Krist otplatio dug , a njegova učenja niti razumijete niti ih Slijedite .

Držite moralni zakon, branite ga i kažete da nije zakona , ljudi bi poubijali svoje bližnje , a ljubav iznad zakona , ne dopusti ti ni da pomisliš nešto zlo , utice na tebe da imaš djela ne samo priču .

Otvoriš ruku i daš , no nisi glup da te iskorištavaju . Zato izreke 3:27

Kažu :

27 Ne uskrati dobro onima kojima ono pripada, kad je u moći ruke tvoje da tako učiniš.

Moraš prepoznati tko je dostojan pomoći.

Ali tu je riječ o ljubavi a ne o zakonu !

Jer zakon kaže nemoj , nemoj , i nemoj … navodi te na razmišljanje zašto ne .

Već sam pokušavao objasniti kako se zakon može održati ako ga staviš u kovčeg saveza i ne otvaraš kovčeg !

U zakonu je bilo i to , tko otvori kovčeg saveza , mora da umre , samo što su podigli pokrivač , popadali su mrtvi .

Zakon ubija a ljubav daje život kroz Krista Isusa Amen !

Jehošua blagoslovljen onaj tko drži zakon ljubavi !

Poslano sa www.hbn.hr

47 minutes ago, καιnos said:

Cermonijalni zakon je ispunjen u Kristu, a moralni zakon je vječan, to se odnosi na svih 10 zapovijedi.

U bibliji postoji dve vrste zakona - deset zapovesti koje pretstavljaju moralne kodekse ponasanja, a koji je bio stavljen u kovceg zaveta u svetinji nad svetinjama u koju niko nije smeo da udje osim prvosvestenika jednom godisnje na praznik dan ociscenja. Drugi set zakona je obredni zakon, i u ovaj obredni zakon spadaju svi drugi zakoni kojih ima cetiri a to su 1. ZRTVENI ZAKONI 2. PRAZNICNI ZAKONI, 3. GRADJANSKI ZAKONI 4. ZDRAVSTVENI ZAKONI.

Ovi zakoni su dati Izrailjskom narodu u odredjenim okolnostima i vremeu odredjenom kao vreme koje prethodi dolasku Mesije, oni ukazuju na dolazak Mesije i na odredjene dogadjaje koji ce se dogoditi a koji ukazuju na identitet i licnost Mesije i na ono sto ce se dogoditi nakon njega. Tu spadaju odredjeni praznici koji simbolicno ukazuju na ove realnosti.

Takodje, odredjeni zakoni su dati u vremenu kada je Izrailj ziveo u velikoj svetlosti koju mu je Bog dao, takoreci u teokratskom drustvu u prisutnosti samoga Boga i njegove slave. Tu spadaju gradjanski zakoni. Dolaskom Isusa ovi zakoni su uklonjeni, jer ono na sta su oni ukazivali a to je vreme pojave Mesije se ispunilo.

Sto se tice zdravstvenih zakona, savremena medicina danas otkriva mnogo toga a sto biblija govori o ishrani i odnosu prema sopstvenom zdravlju, tako da ove zakone treba apsolutno usvojiti. Moralni zakon je vecan i nepromenjiv, i on ne ukazuje na buduce dogadjaje, vec je to temelj Bozje vladavine, i kodeks ponasanja izmedju stvorenih bica.

9 hours ago, Abrahamova tajna vjere said:

Imamo u Otkrivenju jedan zanimljiv tekst :

Otk 21:4

4 I otrt će Bog svaku suzu s očiju njihovih, i smrti više neće biti; ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti — jer prijašnje prođe.« (VB)

Sad ovo nisam citirao radi nove zemlje već radi usporedbe “ prijašnje prođe “

Kada je Isus podučavao svoje učenike , njima je objašnjavao šta znači koja priča , i vidiš , čitaju ljudi s objašnjenjima i opet ne razumiju .

Ostalima nije objašnjavao , tada nije bilo pisani novi zavjet .

Bio je samo stari zavjet .

I sad on uči svoje učenike prema :

Ivan 13:34-35

34 Zapovijed vam novu dajem: da ljubite jedni druge; kao što ja uzljubih vas, da i vi ljubite jedni druge.

35 Po ovome će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.«(VB)

To je bila sporedna zapovjed izvan 10 BZ , ljubi boga svoga svim srcem svojim svom snagom svojom i svim razumom svojim, i bližnjega kao samoga sebe .

U raspravi sa farizejima , farizeji kažu da je to iznad 10 BZ , da većih zaposjesti nema .

znači kada vam neko nalaže da se držite 10 BZ , on vas vraća na početne postavke .

Resetira vas !

Umjesto da ispitujete šta je Bogu ugodno vi se prema zakonu zabavljate s time šta on ne voli , jasno je onda zašto vam je stalno grijeh na pameti .

Pavle apostol tako dobro opisuje stvari da ne morate razmišljati , uzmete njegovo gotovo . Pa objašnjavate duhovnost , kao da razumijete .

Tako je jedna djevojčica stigla do petog razreda osnovne škole , da nije znala čitati , baka bi joj pročitala štivo i ona bi zapamtila od riječi do riječi , čak i zarez ako bi bio pročitan .

Tako vi mislite da vam je Krist otplatio dug , a njegova učenja niti razumijete niti ih Slijedite .

Držite moralni zakon, branite ga i kažete da nije zakona , ljudi bi poubijali svoje bližnje , a ljubav iznad zakona , ne dopusti ti ni da pomisliš nešto zlo , utice na tebe da imaš djela ne samo priču .

Otvoriš ruku i daš , no nisi glup da te iskorištavaju . Zato izreke 3:27

Kažu :

27 Ne uskrati dobro onima kojima ono pripada, kad je u moći ruke tvoje da tako učiniš.

Moraš prepoznati tko je dostojan pomoći.

Ali tu je riječ o ljubavi a ne o zakonu !

Jer zakon kaže nemoj , nemoj , i nemoj … navodi te na razmišljanje zašto ne .

Već sam pokušavao objasniti kako se zakon može održati ako ga staviš u kovčeg saveza i ne otvaraš kovčeg !

U zakonu je bilo i to , tko otvori kovčeg saveza , mora da umre , samo što su podigli pokrivač , popadali su mrtvi .

Zakon ubija a ljubav daje život kroz Krista Isusa Amen !

Jehošua blagoslovljen onaj tko drži zakon ljubavi !

Poslano sa www.hbn.hr

Onaj tko vjeruje Isusu Kristu i u Njegovo savršeno,završeno djelo na križu ,postao je novi čovjek . Staro je prošlo ,novo dođe. Ne živim više ja nego Krist u meni. Kakve subote ? Krist je naša vječna subota. Ne slave vjernici stvoreno nego Stvoritelja,uvijek i zauvijek.

• Spirit Junkie
2 hours ago, Magdalena said:

Ne slave vjernici stvoreno nego Stvoritelja,uvijek i zauvijek.

Bog se slavi, subota se kao Božja zapovijed svetkuje. To je jedina zapovijed gdje Gospod kaže "Sjeti se". Ali za to postoji ova tema

• Autor
4 hours ago, Magdalena said:

Onaj tko vjeruje Isusu Kristu i u Njegovo savršeno,završeno djelo na križu ,postao je novi čovjek . Staro je prošlo ,novo dođe. Ne živim više ja nego Krist u meni. Kakve subote ? Krist je naša vječna subota. Ne slave vjernici stvoreno nego Stvoritelja,uvijek i zauvijek.

I za ovakve riječi priče salamunove daju upute :

Izr 18:17

17 Pravedan je prvi u svojoj parbi dok ne dođe njegov bližnji i preispita ga.

Istina stih govori o sudskoj raspravi , ali ukazuje na detalje , da se preispita .

Znaš imam sestru po krvi , ona je sestra vama u Kristu ali je potpisala papir da je Jehovin svjedok .

Kada sam je upozorio da je Kemal Monteno zato umro jer su mu dali krvi , kada je trebala biti operirana , medicinska sestra joj je rekla , kako se Jehovini svjedoci svađaju , sa doktorima i vuku ih po sudovima ako im doktori daju krv protiv njihove volje .

Ako potpišete da ste Jehovin svjedok , i da ne želite krv primiti , oni vam onda neće dati krv , a papire ne provjeravaju .

Prihvatila je savjet , i nije primila krv . Eno je živa i zdrava .

U djelima apostolskim 15:28,29 piše :

28 Jer Duh Sveti i mi nađosmo za dobro ne stavljati na vas nikakva većeg bremena osim ovog što je potrebno:

29 uzdržavati se od mesa žrtvovana kumirima, te krvi i udavljenoga i bludništva. Budete li se od toga čuvali, dobro ćete činiti. Budite zdravo!«

(VB)

Te su zapovjedi dobili kršćani nastali od pogana , i ne piše ne jedite krv , nego uzdržavajte se od krvi , a to su svi oblici unošenja u tijelo ,

Nadalje : od udavljenoga da se čuvaju ? To vam je bio rimski običaj objese fazana 5 dana da visi , i onda kada se tijelo već počelo raspadati onda ga ispeku - to vam je udavljeno i krv je u životinji .

Meso žrtvovano kumirima je meso na slavi , ti si u Kristu ali tvoj muž je pravoslavac i drži slavu i posvećuje hranu , dovoljno je da je hrana napravljena za slavu u čast sveca . I ti kažeš Bog zna da ne mogu da u tome ne učestvujem. Ali dao ti je izbor , tko više voli muža od mene , nije mene dostojan , tko više voli ženu od mene nije me dostojan .

Mt 10:37

37 Tko voli oca ili majku više nego mene, nije me dostojan; i tko voli sina ili kćer više nego mene, nije me dostojan. (VB)

Sad ovaj odgovor izgleda kao da je napad na vašu vjeru - nije - napad je na licemjerje , gdje ste naučili napamet Pavlove poslanice i niti razumijete , niti Slijedite Kristova učenja .

Zato bih vam naveo neke istine :

1. Bog je Jehova , on je Otac nebeski .

2. Krist je mesija ili spasitelj .

3. Napustio je nebesko kraljevstvo i sišao na zemlju da postane čovjek i da ispuni sve pisano o njemu u zakonu i prorocima . ( zakon su hebrejski spisi i proroci su knjige Biblije )

4. On je jedini sin božiji , zove se i sin čovječiji , jer je jedini Anđeo koji je postao čovjek rođenjem . ( mislim da Židovi nisu razumjeli taj izraz sin čovječiji , šta to znači -a vi ? )

5. Biblije su vam krivotvorene , stari zavjet , jer je u trećem stoljeću izvršena izmjena tekstova kod Židova , kako se ne bi moglo dokazati da je mesija već došao . Zato su kod vas sinovi božiji a ne anđeli sišli na zemlju . Ali postoje tekstovi mogu se dokazati izmjene .

6. Zakon se može održati ako se u svakodnevnom životu čovjek ne zabavlja zakonom , već sa dvije zapovjesti, onu o ljubavi prema Bogu i onu o ljubavi prema bližnjem .

7. Sveci su samo mrtvi ljudi, A mrtve se ne smije obožavati .

Rim 6:7

7 Jer tko umre, opravdan je od grijeha.

I još nešto , što Petar kaže 2. Petroba poslanica 3:15-16

15 A strpljivost Gospodina našega spasenjem smatrajte, kako naš ljubljeni brat Pavao — po mudrosti koja mu je dana — napisa i vama,

16 kao i u svim poslanicama u kojima o tome govori. U njima ima ponešto teže razumljivo, što neuki i neutvrđeni izvrću kao i ostala Pisma — na svoju vlastitu propast.

Opasno je tumačiti Pavlove poslanice , ako nešto krivo iznesete pred ljude , skaratit će vam se dani na zemlji .

Prestaje važiti otkupna žrtva ako krivo podučavate .

Jer u Mateju 7:21-23 Isus opisuje svoje sljedbenike koji čak i djela imaju , ali su bezakonici postali .

• Spirit Junkie
2 minutes ago, Abrahamova tajna vjere said:

Jer u Mateju 7:21-23 Isus opisuje svoje sljedbenike koji čak i djela imaju , ali su bezakonici postali .

Ovdje tema nije pitanje krvi, Magdalena piše jedno, ti drugo.

• Autor
1 hour ago, καιnos said:

Ovdje tema nije pitanje krvi, Magdalena piše jedno, ti drugo.

Vjeruj mi sve je to u istoj košari , kako Jakov kaže , pokaži mi tvoju vjeru bez djela ! Jer je vjera bez djela mrtva .

Sve je ovo sud , na sudu smo , kao u knjizi o jobu , on tvrdi da je nevin stradao a tri prijatelja tvrde suprotno i u svojim tvrdnjama idu toliko daleko da i boga opisuju kao onog koji svojim slugama ne vjeruje .

Što naravno nije točno :

Job 4:18-19

18 Gle, slugama svojim ne vjeruje, i u anđela svojih nalazi ludost,

19 a nekmoli u onih koji nastavaju kuće glinene, kojima je temelj u prašini i satrti budu prije nego moljac.

(VB)

I ovdje je o tome riječ ,

tko je poslušan Bogu ?

tko ne govori loše na njega ?

tko sluša njegove upute ?

Jedno bez drugoga ne ide .

Pitanje krvi je temelj kršćana : djela 15:28,29 tako kažu .

I još nisam ušao u raspravu o besmrtnosti duše, o paklu koje pripisuju Bogu , a kažu da je ljubav.

Ne može se ovdje sve posložiti u kutije pa samo izvaditi jednu , i o njoj diskutirati , kada je sve povezano .

Problem je što elzet-ključ ne otvara ako nedostaje na njemu jedan zubić , tako i ovdje , obožavanjem Krista kao boga dok se oca zanemari ima isti učinak .

Jer matej 7:21-23 ne govori o nekim tamo muslimanima , ili hindusima , niti o budistima , već Kristovim sljedbenicima .

Zapitaj se : da li će mi Krist otvoriti vrata ?

Kad je bogatog mladića poslao da drži zakon zato što mu je rekao da je dobri učitelj , zašto bi vama dao istinu ?

Pogledaj ovak tekst i razumi :

Mt 19:16-17

16 I gle, jedan, pristupivši mu, reče: »Učitelju dobri, što dobroga da učinim kako bih imao život vječni?«

17 A on mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar osim Jednoga — Boga. A ako hoćeš ući u život, drži zapovijedi.« (VB)

E sad se zapitaj kada je svojim učenicima rekao da drže zakon ?

Zar nije na kraju popustio i pozvao ga da pođe za njim - mogao je postati apostol ?

Daklem prvi odgovor je bio blago odbijanje , znajući da tamo neće dobiti potrebno .

Bez grubih riječi , ima pravo izabrati kome hoće da da istinu .

Da li je i tebe izabrao ili si otišao uvjeren da trebaš držati zakon ?

Recimo Ellen Vajt je bila uvjerena da joj nedostaje poštivanje subote !

Daklem vratila se pod zakon !

Bila je tako posebna da ju je Krist u Otkrivenju spomenuo , kao ženu koja sebe naziva proročicom .

Meni je žao što ovi odgovori izgledaju kao udarci ispod pojasa , ako sveučilišta dopuste da se vara na testovima , zgrade takvih arhitekata se ruše , vozila takvih inžinjera su tempirane bombe , bolesnici takvih liječnika umiru , tek kada mnogo ljudi strada pali se Lampa za uzbunu .

Nego ako nešto nije napisano s čime se ne slažeš , da je kojim slučajem laž , prema tvom mišljenju , spomeni taj dio i ospori to kao laž , a ne tu glumiš hrvatskog premijera pa kažeš to nije tema !

Jeste tema je , jer se tiče mog i tvog života ili smrti !

• Spirit Junkie
1 minute ago, Abrahamova tajna vjere said:

Jeste tema je , jer se tiče mog i tvog života ili smrti !

Teme o suboti, besmrtnosti duše, pitanje krvi, Isus Bog ili bog imamo posebne teme. Ovdje je tema Zakon - cermonijalni i moralni. Eno Laodikeja dao odgovor, ospori njemu. Evo gdje nalazimo sve ove teme

Subota - https://krscanski.chat/topic/8-subota-vs-nedjelja/#comment-2009

Besmrtnost duše - https://krscanski.chat/topic/82-besmrtnost-du%C5%A1e/#comment-1265

Isus Bog - https://krscanski.chat/topic/28-tko-je-isus/#comment-361

Sve su te teme vazne, ali ne bismo trebali ići off topic, to sam mislio.

On 08. 11. 2025. at 8:32, Abrahamova tajna vjere said:

Posljednja od njih je bila - ne poželi !

Ta zapovjed navodi čovjeka da nešto poželi , jer prvo mora shvatiti šta to ne treba , i dok si zamisli to , već je zgriješio .

krivo! - svak osjeća da čini nešto KRIVO
a na TO ga opominje Sveti Jahvin Duh - čovjeku je TO = SAVJEST

jasno piše ŠTO NE smiješ poželjeti
a ZAŠTO ne smiješ?
zbog nastavka !!!
...

SVE JE POVEZANO u grijehu!!!
=======
Grijeh počinje od najblažega – pa ide na sve teži i teži.
Lančani grijeh!
..............
10. Božja Očeva YHVH Zapovjest:
IZLAZAK 20,17      
...
NE POŽELI ŽENE bližnjega svoga; ...
-------------
Muškarac se zagleda u ženu svoga brata.
Poželi je.
................
9. Jahvina Zapovjest
IZLAZAK 20,16      

NE SVJEDOČI LAŽNO na bližnjega svoga!
---------------
Muškarac počinje lagati zbog te druge žene.
Laže svojoj ženi....
...................
8. Očeva Zapovjest
IZLAZAK 20,15      

NE UKRADI!
----------------
Muškarac uzima – krade – ono što nije njegovo.
Muškarac ukrade tuđu ženu.
...................
7. Božja Zapovjest
IZLAZAK 20,14      
NE UČINI PRELJUBA!
----------------
Muškarac učini preljubu sa tuđom ženom.
..................
6. YHVH Zapovjest
IZLAZAK 20,13      

NE UBIJ!
--------------
U grijehu ih uhvati muž te žene,
muškarci se potuku,
i preljubnik ubije toga čovjeka.
.....................
Prvo je „samo“
POŽELIO,
pa je onda počeo
LAGATI,
zatim je
UKRAO,
i
PRELJUBIO,
i na kraju –
UBIO!!!!!
==========
Baš tako je sagriješio Kralj David
sa Bat-Šebom i Urijom Hetitom.J
...................

• Autor
9 hours ago, piramida4 said:

krivo! - svak osjeća da čini nešto KRIVO
a na TO ga opominje Sveti Jahvin Duh - čovjeku je TO = SAVJEST

jasno piše ŠTO NE smiješ poželjeti
a ZAŠTO ne smiješ?
zbog nastavka !!!
...

SVE JE POVEZANO u grijehu!!!
=======
Grijeh počinje od najblažega – pa ide na sve teži i teži.
Lančani grijeh!
..............
10. Božja Očeva YHVH Zapovjest:
IZLAZAK 20,17      
...
NE POŽELI ŽENE bližnjega svoga; ...
-------------
Muškarac se zagleda u ženu svoga brata.
Poželi je.
................
9. Jahvina Zapovjest
IZLAZAK 20,16      

NE SVJEDOČI LAŽNO na bližnjega svoga!
---------------
Muškarac počinje lagati zbog te druge žene.
Laže svojoj ženi....
...................
8. Očeva Zapovjest
IZLAZAK 20,15      

NE UKRADI!
----------------
Muškarac uzima – krade – ono što nije njegovo.
Muškarac ukrade tuđu ženu.
...................
7. Božja Zapovjest
IZLAZAK 20,14      
NE UČINI PRELJUBA!
----------------
Muškarac učini preljubu sa tuđom ženom.
..................
6. YHVH Zapovjest
IZLAZAK 20,13      

NE UBIJ!
--------------
U grijehu ih uhvati muž te žene,
muškarci se potuku,
i preljubnik ubije toga čovjeka.
.....................
Prvo je „samo“
POŽELIO,
pa je onda počeo
LAGATI,
zatim je
UKRAO,
i
PRELJUBIO,
i na kraju –
UBIO!!!!!
==========
Baš tako je sagriješio Kralj David
sa Bat-Šebom i Urijom Hetitom.J
...................

To je točno da je grijeh lančani , da ide s manjeg na veći .

Ali zgriješio si pri pomisli .

ljudski zakon kažnjava djela - božiji kažnjava pomisli !

Da govoriš njemački ili neki drugi strani jezik pa da pročitaš 10.bz , pa da vidiš da ta zapovjest brani da se pomisli na neku stvar .

Evo ti primjera : nemoj misliti na ružičastog slona koji svira klavir u podrumu .

Da li si pomislio na njega ?

Jesi - jer moraš shvatiti šta je to što se ne smije ?

I tek onda se trebaš odlučiti da to ne radiš , ali već si pomislio , zamislio si slona koji svira klavir .

Zato Pavle kaže da je Krist zakon prikovao na križ . Da zakon više ne važi .

Petar se počeo tako ponašati !

Sa grčkim kriscanima nije držao zakon a sa Hebrejima jeste !

A to nije bilo u redu !

Petar je pokazao da je Pavle bio u pravu . Javno se izvinio i preporučio da slijede Pavla !

Jesi li ti kao Petar ili kao Pavle ?

On 09. 11. 2025. at 12:24, Abrahamova tajna vjere said:

Istina stih govori o sudskoj raspravi , ali ukazuje na detalje , da se preispita .

Znaš imam sestru po krvi , ona je sestra vama u Kristu ali je potpisala papir da je Jehovin svjedok .

Kada sam je upozorio da je Kemal Monteno zato umro jer su mu dali krvi , kada je trebala biti operirana , medicinska sestra joj je rekla , kako se Jehovini svjedoci svađaju , sa doktorima i vuku ih po sudovima ako im doktori daju krv protiv njihove volje .

Ako potpišete da ste Jehovin svjedok , i da ne želite krv primiti , oni vam onda neće dati krv , a papire ne provjeravaju .

28 Jer Duh Sveti i mi nađosmo za dobro ne stavljati na vas nikakva većeg bremena osim ovog što je potrebno:

29 uzdržavati se od mesa žrtvovana kumirima, te krvi i udavljenoga i bludništva. Budete li se od toga čuvali, dobro ćete činiti. Budite zdravo!«

(VB)

Te su zapovjedi dobili kršćani nastali od pogana , i ne piše ne jedite krv , nego uzdržavajte se od krvi , a to su svi oblici unošenja u tijelo ,

Nadalje : od udavljenoga da se čuvaju ? To vam je bio rimski običaj objese fazana 5 dana da visi , i onda kada se tijelo već počelo raspadati onda ga ispeku - to vam je udavljeno i krv je u životinji .

Meso žrtvovano kumirima je meso na slavi , ti si u Kristu ali tvoj muž je pravoslavac i drži slavu i posvećuje hranu , dovoljno je da je hrana napravljena za slavu u čast sveca . I ti kažeš Bog zna da ne mogu da u tome ne učestvujem. Ali dao ti je izbor , tko više voli muža od mene , nije mene dostojan , tko više voli ženu od mene nije me dostojan .

37 Tko voli oca ili majku više nego mene, nije me dostojan; i tko voli sina ili kćer više nego mene, nije me dostojan. (VB)

Sad ovaj odgovor izgleda kao da je napad na vašu vjeru - nije - napad je na licemjerje , gdje ste naučili napamet Pavlove poslanice i niti razumijete , niti Slijedite Kristova učenja .

3. Napustio je nebesko kraljevstvo i sišao na zemlju da postane čovjek i da ispuni sve pisano o njemu u zakonu i prorocima . ( zakon su hebrejski spisi i proroci su knjige Biblije )

4. On je jedini sin božiji , zove se i sin čovječiji , jer je jedini Anđeo koji je postao čovjek rođenjem . ( mislim da Židovi nisu razumjeli taj izraz sin čovječiji , šta to znači -a vi ? )

5. Biblije su vam krivotvorene , stari zavjet , jer je u trećem stoljeću izvršena izmjena tekstova kod Židova , kako se ne bi moglo dokazati da je mesija već došao . Zato su kod vas sinovi božiji a ne anđeli sišli na zemlju . Ali postoje tekstovi mogu se dokazati izmjene .

6. Zakon se može održati ako se u svakodnevnom životu čovjek ne zabavlja zakonom , već sa dvije zapovjesti, onu o ljubavi prema Bogu i onu o ljubavi prema bližnjem .

15 A strpljivost Gospodina našega spasenjem smatrajte, kako naš ljubljeni brat Pavao — po mudrosti koja mu je dana — napisa i vama,

16 kao i u svim poslanicama u kojima o tome govori. U njima ima ponešto teže razumljivo, što neuki i neutvrđeni izvrću kao i ostala Pisma — na svoju vlastitu propast.

Opasno je tumačiti Pavlove poslanice , ako nešto krivo iznesete pred ljude , skaratit će vam se dani na zemlji .

On 09. 11. 2025. at 12:24, Abrahamova tajna vjere said:

(VB)

Isus Krist je Bog. Nekoliko puta jasno je rekao ,"Ja jesam" ,"Samo se Bogu klanjaj i njemu jedino služi"to je i sotoni rekao ,U pocetku bijaše Riječ ,i Riječ bijaše u Boga ... Isus Krist je Riječ.

Sin od Boga rođen moze biti samo Bog. Sin od kralja je kralj nije podanik ni u zemaljskom .

Čovjek koji je novo stvorenje u Kristu ,zna zakon ,čita i sluša Božju riječ jer Duh Sveti djeluje u njemu. Zakon je tu da nas opominje i da znamo sto je tocno sve grijeh. Mozemo pogriješiti slucajno ,ali svjesno činiti grijeh to ne radi vjernik jer u umu zna zakon ,ali ako i pogrijesi imamo Isusa Krista koji nas opravdava u pokajanju. To sve radimo iz ljubavi prema Bogu ,zbog svega sto je učinio za nas ,zbog milosti koju smo primili. Ne sluzimo da bi ispunili zakon nego iz ljubavi koja dolazi iz srca.

On 09. 11. 2025. at 9:21, καιnos said:

Bog se slavi, subota se kao Božja zapovijed svetkuje. To je jedina zapovijed gdje Gospod kaže "Sjeti se". Ali za to postoji ova tema

Nije nama kršćanima zaopvijeđena subota. To je za Židove i spada u ceremonijalni zakon. Nije cijela Biblija pisana za nas. ISUS KRIST je vjecna subota ,vjecni odmor u Kristu. Da bi pravilno razumjeli ovo sto ja tvrdim ,morate se prisjetiti ,pročitati cijelu Poslanicu Rimljanima da bi dobro shvatili sto je Isus Krist za nas napravio. Isus nam je dao jos Dvije Zapovijedi koje su iznad svih. Znate koje su . A mi tu ljubav uzvracamo svaki dan. Neko koga ljubiš iz svega srca ,ne moze biti zaboravljen 6 dana i sedmog ga se sjetiti. To onda nije ljubav nego obaveza.

• Spirit Junkie
4 minutes ago, Magdalena said:

Nije nama kršćanima zaopvijeđena subota. To je za Židove i spada u ceremonijalni zakon. Nije cijela Biblija pisana za nas. ISUS KRIST je vjecna subota ,vjecni odmor u Kristu. Da bi pravilno razumjeli ovo sto ja tvrdim ,morate se prisjetiti ,pročitati cijelu Poslanicu Rimljanima da bi dobro shvatili sto je Isus Krist za nas napravio. Isus nam je dao jos Dvije Zapovijedi koje su iznad svih. Znate koje su . A mi tu ljubav uzvracamo svaki dan. Neko koga ljubiš iz svega srca ,ne moze biti zaboravljen 6 dana i sedmog ga se sjetiti. To onda nije ljubav nego obaveza.

Malo gore se vratite i pročitajte post od Laodikeje, on je sve to dobro objasnio.

• Spirit Junkie
27 minutes ago, Magdalena said:

spada u ceremonijalni zakon

Subota ne spada u ceremonijalni zakon. Ona je ustanovljena bila u Edenu, i stvorena je za Adama i Evu koji nisu bili Židovi, zato Isus kaže da je subota za čovjeka. Mnogi prozeliti su prihvatili subotu, i Bog im u Izaiji obećava mnoge stvari. Ali ovdje druga tema, da ne idemo off topic.

On 09. 11. 2025. at 9:21, καιnos said:

Bog se slavi, subota se kao Božja zapovijed svetkuje. To je jedina zapovijed gdje Gospod kaže "Sjeti se". Ali za to postoji ova tema https://krscanski.chat/topic/8-subota-vs-nedjelja/#comment-1899

On 08. 11. 2025. at 21:36, Laodikeja said:

U bibliji postoji dve vrste zakona - deset zapovesti koje pretstavljaju moralne kodekse ponasanja, a koji je bio stavljen u kovceg zaveta u svetinji nad svetinjama u koju niko nije smeo da udje osim prvosvestenika jednom godisnje na praznik dan ociscenja. Drugi set zakona je obredni zakon, i u ovaj obredni zakon spadaju svi drugi zakoni kojih ima cetiri a to su 1. ZRTVENI ZAKONI 2. PRAZNICNI ZAKONI, 3. GRADJANSKI ZAKONI 4. ZDRAVSTVENI ZAKONI.

Ovi zakoni su dati Izrailjskom narodu u odredjenim okolnostima i vremeu odredjenom kao vreme koje prethodi dolasku Mesije, oni ukazuju na dolazak Mesije i na odredjene dogadjaje koji ce se dogoditi a koji ukazuju na identitet i licnost Mesije i na ono sto ce se dogoditi nakon njega. Tu spadaju odredjeni praznici koji simbolicno ukazuju na ove realnosti.

Takodje, odredjeni zakoni su dati u vremenu kada je Izrailj ziveo u velikoj svetlosti koju mu je Bog dao, takoreci u teokratskom drustvu u prisutnosti samoga Boga i njegove slave. Tu spadaju gradjanski zakoni. Dolaskom Isusa ovi zakoni su uklonjeni, jer ono na sta su oni ukazivali a to je vreme pojave Mesije se ispunilo.

Sto se tice zdravstvenih zakona, savremena medicina danas otkriva mnogo toga a sto biblija govori o ishrani i odnosu prema sopstvenom zdravlju, tako da ove zakone treba apsolutno usvojiti. Moralni zakon je vecan i nepromenjiv, i on ne ukazuje na buduce dogadjaje, vec je to temelj Bozje vladavine, i kodeks ponasanja izmedju stvorenih bica.

(8) Sjeti se da svetkuješ dan subotni. (9) Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. (10) A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. (11) Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni. (Izl 20:8-11)

Kome je Bog izgovorio ove riječi? Iz konteksta se jasno vidi da Bog govori Izraelcima, kao što čitamo i u sljedećem tekstu:

(12) Jahve opet reče Mojsiju: (13) "Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem. (14) Držite, dakle, subotu, jer je ona za vas sveta. Tko je oskvrne neka se pogubi; tko bude u njoj radio ikakav posao neka se odstrani iz svoga naroda. (15) Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi. (16) Stoga neka Izraelci drže subotu – svetkujući je od naraštaja do naraštaja – kao vječni savez. (17) Neka je ona znak, zauvijek, između mene i Izraelaca. Ta Jahve je za šest dana sazdao nebo i zemlju, a sedmoga je dana prestao raditi i odahnuo." (Izl 31:12-17)

Tekst nam jasno kaže da je subota objavljena Izraelu, kao znak između Boga i njih. Oni je moraju držati, za njih je sveta. Držati je trebaju Izraelci i svi koji borave u Izraelu (Izl 20:10). Jasno je da mi nismo Izraelci niti boravimo u Izraelu. Po čemu bismo onda mi trebali držati subotu? Po kojem osnovu? Po kojem zakonu? Postoje samo dva zakona po kojima mi možemo držati subotu: (1) da boravimo u Izraelu i (2) da postanemo Izraelci. A budući da nismo ni jedno ni drugo, ne postoji nikakva osnova za subotu. Kada bi svi narodi morali držati subotu, onda ono što je rečeno u tekstu ne bi imali nikakvog smisla, subota ne bi bila znak između Boga i Izraela. Bog po Ezekielu ovako kaže:

(9) Ali radi imena svojega – da se ne kalja na oči naroda među kojima obitavahu i pred kojima im bijah objavio da ću ih izvesti – (10) izvedoh ih iz zemlje egipatske i odvedoh ih u pustinju; (11) i dadoh im svoje uredbe i objavih svoje zakone, koje svatko mora vršiti da bi živio; (12) dadoh im i svoje subote, kao znak između sebe i njih, neka znaju da sam ja Jahve koji ih posvećujem. (Ezek 20:9-12)

Tekst veoma jasno govori o Božijim zakonima koje svako mora vršiti da bi živio, i o subotama koje su znak između Boga i Izraela (i koje ne treba vršiti svako). Teško da može biti jasnije.

Tako, oni koji naučavaju da mi moramo držati subotu, naučavaju neku čudnu teologiju koja nema veze s Biblijom. Eto, nismo ni pogledali Novi zavjet a već smo utvrdili da subota nije za nas. Zar je to toliko teško shvatiti?

2. Prigovori

Bog je Izraelcima dao i druge zapovijedi, znači li to da ni njih nismo dužni vršiti? Ima onih koji tvrde da nismo, ali to je potpuno krivo i nije biblijski. Biblija sasvim jasno uči da su svi narodi krivi ako ne vrše moralni Božiji zakon. Ceremonijalni zakon, u koji spada i subota, važi isključivo za Izraelce.

Neki tvrde da je moralni zakon sadržan u Deset zapovijedi. To je – kažu – zakon koji je Bog zapisao svojim prstom. On je stavljen u kovčeg saveza. Ostali zakon je ceremonijalni. On je stavljen pored kovčega. Kakve besmislene tvrdnje. Deset zapovijedi su srž čitavog zakona, moralnog i ceremonijalnog. Ostali zakon jeste tumačenje i razrada deset zapovijedi. Veliki dio tog ostalog zakona sadrži moralne zapovijedi. Ne znam da li to treba d(8) Sjeti se da svetkuješ dan subotni. (9) Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. (10) A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. (11) Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni. (Izl 20:8-11)

Kome je Bog izgovorio ove riječi? Iz konteksta se jasno vidi da Bog govori Izraelcima, kao što čitamo i u sljedećem tekstu:

(12) Jahve opet reče Mojsiju: (13) "Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem. (14) Držite, dakle, subotu, jer je ona za vas sveta. Tko je oskvrne neka se pogubi; tko bude u njoj radio ikakav posao neka se odstrani iz svoga naroda. (15) Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi. (16) Stoga neka Izraelci drže subotu – svetkujući je od naraštaja do naraštaja – kao vječni savez. (17) Neka je ona znak, zauvijek, između mene i Izraelaca. Ta Jahve je za šest dana sazdao nebo i zemlju, a sedmoga je dana prestao raditi i odahnuo." (Izl 31:12-17)

Tekst nam jasno kaže da je subota objavljena Izraelu, kao znak između Boga i njih. Oni je moraju držati, za njih je sveta. Držati je trebaju Izraelci i svi koji borave u Izraelu (Izl 20:10). Jasno je da mi nismo Izraelci niti boravimo u Izraelu. Po čemu bismo onda mi trebali držati subotu? Po kojem osnovu? Po kojem zakonu? Postoje samo dva zakona po kojima mi možemo držati subotu: (1) da boravimo u Izraelu i (2) da postanemo Izraelci. A budući da nismo ni jedno ni drugo, ne postoji nikakva osnova za subotu. Kada bi svi narodi morali držati subotu, onda ono što je rečeno u tekstu ne bi imali nikakvog smisla, subota ne bi bila znak između Boga i Izraela. Bog po Ezekielu ovako kaže:

(9) Ali radi imena svojega – da se ne kalja na oči naroda među kojima obitavahu i pred kojima im bijah objavio da ću ih izvesti – (10) izvedoh ih iz zemlje egipatske i odvedoh ih u pustinju; (11) i dadoh im svoje uredbe i objavih svoje zakone, koje svatko mora vršiti da bi živio; (12) dadoh im i svoje subote, kao znak između sebe i njih, neka znaju da sam ja Jahve koji ih posvećujem. (Ezek 20:9-12)

Tekst veoma jasno govori o Božijim zakonima koje svako mora vršiti da bi živio, i o subotama koje su znak između Boga i Izraela (i koje ne treba vršiti svako). Teško da može biti jasnije.

Tako, oni koji naučavaju da mi moramo držati subotu, naučavaju neku čudnu teologiju koja nema veze s Biblijom. Eto, nismo ni pogledali Novi zavjet a već smo utvrdili da subota nije za nas. Zar je to toliko teško shvatiti?

2. Prigovori

Bog je Izraelcima dao i druge zapovijedi, znači li to da ni njih nismo dužni vršiti? Ima onih koji tvrde da nismo, ali to je potpuno krivo i nije biblijski. Biblija sasvim jasno uči da su svi narodi krivi ako ne vrše moralni Božiji zakon. Ceremonijalni zakon, u koji spada i subota, važi isključivo za Izraelce.

Neki tvrde da je moralni zakon sadržan u Deset zapovijedi. To je – kažu – zakon koji je Bog zapisao svojim prstom. On je stavljen u kovčeg saveza. Ostali zakon je ceremonijalni. On je stavljen pored kovčega. Kakve besmislene tvrdnje. Deset zapovijedi su srž čitavog zakona, moralnog i ceremonijalnog. Ostali zakon jeste tumačenje i razrada deset zapovijedi. Veliki dio tog ostalog zakona sadrži moralne zapovijedi. Ne znam da li to treba do(8) Sjeti se da svetkuješ dan subotni. (9) Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. (10) A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. (11) Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni. (Izl 20:8-11)

2. Prigovori

Neki tvrde da je moralni zakon sadržan u Deset zapovijedi. To je – kažu – zakon koji je Bog zapisao svojim prstom. On je stavljen u kovčeg saveza. Ostali zakon je ceremonijalni. On je stavljen pored kovčega. Kakve besmislene tvrdnje. Deset zapovijedi su srž čitavog zakona, moralnog i ceremonijalnog. Ostali zakon jeste tumačenje i razrada deset zapovijedi. Veliki dio tog ostalog zakona sadrži moralne zapovijedi. Ne znam da li to treba dokazivati ili je to jasno svakom ko je čitao Bibliju?kazivati ili je to jasno svakom ko je čitao Bibliju?okazivati ili je to jasno svakom ko je čitao Bibliju?

@Magdalena Hajde na osnovu biblije da vidimo da li je Subota data samo za Jevreje:  “Ovako veli Gospod: Pazite na sud, i tvorite pravdu, jer će skoro doći spasenje Moje, i pravda će se Moja objaviti.  Blago ČOVEKU koji tako čini, i SINU ČOVEČIJEM koji se drži toga čuvajući Subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla. I neka ne govori TUĐIN koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od Svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: Gle, ja sam suho drvo. Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: Koji drže Subote Moje i izbiraju što je Meni ugodno, i drže Zavet Moj, njima ću dati u domu Svom i među zidovima Svojim mesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime večno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.

A TUĐINE koji pristanu uz Gospoda da Mu služe i da ljube ime Gospodnje, da Mu budu sluge, koji god drže Subotuda je ne oskvrne i drže Zavet Moj, njih ću dovesti na svetu goru Svoju i razveseliću ih u domu Svojem molitvenom…jer će se dom Moj zvati dom molitve svim narodima.” (Isaija 56,1-7 ). SUBOTA NA NOVOJ ZEMLJI I ZA SVE LJUDE:  “Jer kao što će nova nebesa i Nova Zemlja, što cu Ja načiniti, stajati preda Mnom, veli Gospod, tako će stajati seme vaše i ime vaše. I od mladine do mladine, i od Subote do Subote dolaziće svako telo da se pokloni preda Mnom, veli Gospod.”(Isaija 66,22.23). BOG JE I ZA MNOGOBOŠCE, NE SAMO ZA JEVREJE: “Ili je samo jevrejski Bog, a ne i neznabožački? Da, i neznabožački.” (Rimljanima 3,29)   Dakle, Subota je data svim narodima. A Jevreji su trebali da budu svetlost preko koje bi i ostali narodi spoznali istinu o pravom Bogu, i prihvatili njegov zakon i Subotu, jer njihovo držanje predstavlja uslov spasenja i u starom i u novom zavetu.

13 hours ago, καιnos said:

Subota ne spada u ceremonijalni zakon. Ona je ustanovljena bila u Edenu, i stvorena je za Adama i Evu koji nisu bili Židovi, zato Isus kaže da je subota za čovjeka. Mnogi prozeliti su prihvatili subotu, i Bog im u Izaiji obećava mnoge stvari. Ali ovdje druga tema, da ne idemo off topic.

Deset zapovijedi su srž čitavog zakona, moralnog i ceremonijalnog. Ostali zakon jeste tumačenje i razrada deset zapovijedi. Veliki dio tog ostalog zakona sadrži moralne zapovijedi. Ne znam da li to treba dokazivati ili je to jasno svakom ko je čitao Bibliju?Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem

(9) Ali radi imena svojega – da se ne kalja na oči naroda među kojima obitavahu i pred kojima im bijah objavio da ću ih izvesti – (10) izvedoh ih iz zemlje egipatske i odvedoh ih u pustinju; (11) i dadoh im svoje uredbe i objavih svoje zakone, koje svatko mora vršiti da bi živio; (12) dadoh im i svoje subote, kao znak između sebe i njih, neka znaju da sam ja Jahve koji ih posvećujem. (Ezek 20:9-1212) Jahve opet reče Mojsiju: (13) "Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem. (14) Držite, dakle, subotu, jer je ona za vas sveta. Tko je oskvrne neka se pogubi; tko bude u njoj radio ikakav posao neka se odstrani iz svoga naroda. (15) Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi. (16) Stoga neka Izraelci drže subotu – svetkujući je od naraštaja do naraštaja – kao vječni savez. (17) Neka je ona znak, zauvijek, između mene i Izraelaca. Ta Jahve je za šest dana sazdao nebo i zemlju, a sedmoga je dana prestao raditi i odahnuo." (Izl 31:12-17) )

Malo gore se vratite i pročitajte post od Laodikeje, on je sve to dobro objasnio.

Vi učitavate u tekst Biblije ono čega nema. Šta vam nije jasno u Bozjoj riječi 12) Jahve opet reče Mojsiju: (13) "Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem. (14) Držite, dakle, subotu, jer je ona za vas sveta. Tko je oskvrne neka se pogubi; tko bude u njoj radio ikakav posao neka se odstrani iz svoga naroda. (15) Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi. (16) Stoga neka Izraelci drže subotu – svetkujući je od naraštaja do naraštaja – kao vječni savez. (17) Neka je ona znak, zauvijek, između mene i Izraelaca. Ta Jahve je za šest dana sazdao nebo i zemlju, a sedmoga je dana prestao raditi i odahnuo." (Izl 31:12-17)

Čitaj unatrag od Boga preko Adama do Isusa Krista. Jeli Isus Krist bio Židov ? Luka 3,23 Kad je Isus nastupio, bilo mu je oko trideset godina. Bijaše - kako se smatralo - sin Josipov, Elijev,

Luka 3,24 Matatov, Levijev, Malkijev, Janajev, Josipov.

Luka 3,25 Matatijin, Amosov, Naumov, Heslijev, Nagajev,

Luka 3,26 Mahatov, Matatijin, Šimijev, Josehov, Jodin,

Luka 3,27 Johananov, Resin, Zerubabelov, Šealtielov, Nerijev,

Luka 3,28 Malkijev, Adijev, Kosamov, Elmadamov, Erov,

Luka 3,29 Jošuin, Eliezerov, Jorimov, Matatov, Levijev,

Luka 3,30 Šimunov, Judin, Josipov, Jonamov, Elijakimov,

Luka 3,31 Melejin, Menin, Matatin, Natanov, Davidov,

Luka 3,32 Jišajev, Obedov, Boazov, Salin, Nahšonov,

Luka 3,33 Aminadabov, Adminov, Arnijev, Hesronov, Peresov, Judin,

Luka 3,34 Jakovljev, Izakov, Abrahamov, Terahov, Nahorov,

Luka 3,35 Serugov, Reuov, Pelegov, Eberov, Šelahov,

Luka 3,36 Kenanov, Arpakšadov, Šemov, Noin, Lamekov,

Luka 3,37 Metušalahov, Henokov, Jeredov, Mahalalelov, Kenanov,

Luka 3,38 Enošev, ŠetovLuka 3,23 Kad je Isus nastupio, bilo mu je oko trideset godina. Bijaše - kako se smatralo - sin Josipov, Elijev,

Luka 3,24 Matatov, Levijev, Malkijev, Janajev, Josipov.

Luka 3,25 Matatijin, Amosov, Naumov, Heslijev, Nagajev,

Luka 3,26 Mahatov, Matatijin, Šimijev, Josehov, Jodin,

Luka 3,27 Johananov, Resin, Zerubabelov, Šealtielov, Nerijev,

Luka 3,28 Malkijev, Adijev, Kosamov, Elmadamov, Erov,

Luka 3,29 Jošuin, Eliezerov, Jorimov, Matatov, Levijev,

Luka 3,30 Šimunov, Judin, Josipov, Jonamov, Elijakimov,

Luka 3,31 Melejin, Menin, Matatin, Natanov, Davidov,

Luka 3,32 Jišajev, Obedov, Boazov, Salin, Nahšonov,

Luka 3,33 Aminadabov, Adminov, Arnijev, Hesronov, Peresov, Judin,

Luka 3,34 Jakovljev, Izakov, Abrahamov, Terahov, Nahorov,

Luka 3,35 Serugov, Reuov, Pelegov, Eberov, Šelahov,

Luka 3,36 Kenanov, Arpakšadov, Šemov, Noin, Lamekov,

Luka 3,37 Metušalahov, Henokov, Jeredov, Mahalalelov, Kenanov,

Luka 3,38 Enošev, Šetov, Adamov, Božji, Adamov, Božji

9 hours ago, Laodikeja said:

@Magdalena Hajde na osnovu biblije da vidimo da li je Subota data samo za Jevreje:  “Ovako veli Gospod: Pazite na sud, i tvorite pravdu, jer će skoro doći spasenje Moje, i pravda će se Moja objaviti.  Blago ČOVEKU koji tako čini, i SINU ČOVEČIJEM koji se drži toga čuvajući Subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla. I neka ne govori TUĐIN koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od Svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: Gle, ja sam suho drvo. Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: Koji drže Subote Moje i izbiraju što je Meni ugodno, i drže Zavet Moj, njima ću dati u domu Svom i među zidovima Svojim mesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime večno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.

A TUĐINE koji pristanu uz Gospoda da Mu služe i da ljube ime Gospodnje, da Mu budu sluge, koji god drže Subotuda je ne oskvrne i drže Zavet Moj, njih ću dovesti na svetu goru Svoju i razveseliću ih u domu Svojem molitvenom…jer će se dom Moj zvati dom molitve svim narodima.” (Isaija 56,1-7 ). SUBOTA NA NOVOJ ZEMLJI I ZA SVE LJUDE:  “Jer kao što će nova nebesa i Nova Zemlja, što cu Ja načiniti, stajati preda Mnom, veli Gospod, tako će stajati seme vaše i ime vaše. I od mladine do mladine, i od Subote do Subote dolaziće svako telo da se pokloni preda Mnom, veli Gospod.”(Isaija 66,22.23). BOG JE I ZA MNOGOBOŠCE, NE SAMO ZA JEVREJE: “Ili je samo jevrejski Bog, a ne i neznabožački? Da, i neznabožački.” (Rimljanima 3,29)   Dakle, Subota je data svim narodima. A Jevreji su trebali da budu svetlost preko koje bi i ostali narodi spoznali istinu o pravom Bogu, i prihvatili njegov zakon i Subotu, jer njihovo držanje predstavlja uslov spasenja i u starom i u novom zavetu.

Mi pogani ,a to su svi koji nisu Izraelci smo preko Izralca Isusa Krista postali duhovni Izrael ,ne tjelesni ,jer se nismo po krvi iz roda Izraelovog ,ne obrezujemo se ,ne idemo u sinagoge ne prinosimo žrtve ,ne slavimo Izraelske blagdane. Nas je SVE Krist Isus raspeti Kralj Židovski nezasluženo darovao svojim dolaskom , svojom smrti i uskrsnucem posinio ,otkupio od kazne ,posvetio ,ucinio nas djecom Božjom milošću Božjom. A sad bi se vi vratili na obrezanje. Čitajte Rimljamima cijelu Poslanicu dok je ne savladate u Duhu stalno cete se vracati na staro. Isus Krist koji je Bog kaže :"Evo sve činim novo". Ne vracajte se na staro. Jeste li prepoznali Isusa Krista ?

• Spirit Junkie
On 11. 11. 2025. at 7:53, Magdalena said:

vratili na obrezanje.

Niko se ne vraća na obrezanje. Bog je subotu posvetio, što znači odredio za službu, a isto i blagoslovio. Jedan citat veli - Ti kad Gospodine blagosloviš to ostaje zauvijek. Subota i danas traje, znači nije ukinuta. Isus je rekao u Mateju da nije došao ukinuti Zakon. Jakov 2,8-11 veli da je Zakon Kraljevski i nabraja neke od deset zapovijedi. Otkrivenje 14,12 oni koji imaju Isusovu vjeru i drže Njegove zapovijedi će se na kraju spasiti. Subota je bila izgubljena iz vida, znaš da su je Izraelci svetkovali prije nego što je Mojsije dobio dvije kamene ploče sa deset zapovijedi. Subota je nešto najljepše što je Bog ostavio. Od petka navečer do subote navečer ne radiš težačke poslove, opustiš mozak, ne gledaš poštu, TV....to djeluje na zdravlje, psihu....to čovjek mora samo probati....u tome nema ništa ceremonijalno. Sjećanje da je Bog stvorio Zemlju i da je izveo Izraelce iz Egipta, ili nas iz grijeha nije ceremonija. To je važna zapovijed da je Bog Stvoritelj ove Zemlje.

• Autor
1 minute ago, καιnos said:

Niko se ne vraća na obrezanje. Bog je subotu posvetio, što znači odredio za službu, a isto i blagoslovio. Jedan citat veli - Ti kad Gospodine blagosloviš to ostaje zauvijek. Subota i danas traje, znači nije ukinuta. Isus je rekao u Mateju da nije došao ukinuti Zakon. Jakov 2,8-11 veli da je Zakon Kraljevski i nabraja neke od deset zapovijedi. Otkrivenje 14,12 oni koji imaju Isusovu vjeru i drže Njegove zapovijedi će se na kraju spasiti. Subota je bila izgubljena iz vida, znaš da su je Izraelci svetkovali prije nego što je Mojsije dobio dvije kamene ploče sa deset zapovijedi. Subota je nešto najljepše što je Bog ostavio. Od petka navečer do subote navečer ne radiš težačke poslove, opustiš mozak, ne gledaš poštu, TV....to djeluje na zdravlje, psihu....to čovjek mora samo probati....u tome nema ništa ceremonijalno. Sjećanje da je Bog stvorio Zemlju i da je izveo Izraelce iz Egipta, ili nas iz grijeha nije ceremonija. To je važna zapovijed da je Bog Stvoritelj ove Zemlje.

Trebamo taj dio istražiti detaljnije , jer Isus kaže da je došao ispuniti zakon .

Šta znači ispuniti zakon ?

I tu trebamo ići u detalje .

Uzmimo slijedeći Mt 2:15

15 I bijaše ondje sve do smrti Herodove — da se ispuni što Gospodin reče po proroku govoreći: Iz Egipta pozvah sina svojega. (VB)

Ili slijedeći tekst :Mt 26:52-54

52 Reče mu tada Isus: »Vrati svoj mač na njegovo mjesto! Jer svi koji se mača laćaju od mača će poginuti.

53 Ili misliš da ne mogu sada zamoliti Oca svojega i stavit će mi na raspolaganje više od dvanaest legija anđela?

54 Kako bi se onda ispunila Pisma da tako mora biti?« (VB )

Isus je došao da ispuni pisano u zakonu o njemu .

Zakon je dio svetog pisma , Židovi su pismo djelili na proroke , zakon i umjetnički dio .

Kad se pogleda u detalje onda se sve može razumjeti .

Ne treba prihvatiti tumačenja drugih , isto tako ni moje tumačenje , nego uzmite citirani tekst pa ga preispitajte .

Jer o vašem životu vi odgovarate , ne ja ! Daklem ako ne prihvatite a trebali biste vaša je greška , ako prihvatite a ne biste trebali opet vi odgovarate za vaša djela .

7 minutes ago, καιnos said:

• Autor
On 10. 11. 2025. at 13:37, Magdalena said:

Isus Krist je Bog. Nekoliko puta jasno je rekao ,"Ja jesam"

Prema pismu , Isus je trebao biti ubijen od vjerskih vođa , a kako bi ga ubili da im se ulizivao ?

Naravno da je koristio taj izraz , u kontekstu kako ga je i anđeo koristio iz gorućeg grma , on je znao da je to za njih Jeres .

Rekli su mu , čovjek si a praviš se Bogom !

Onda je odmah mogao da se pokloni sotoni i zdravo , svi su protiv boga pa i njegov sin .

U tvom odgovoru se vidi da nisi na čistom , kako je on na jednom i otac i sin ?

Postoje tekstovi gdje kaže : sin sam božiji .

U hebrejskom jeziku je i svećenik elohim , i kralj , i sudija i prorok !

U hebrejskom jeziku se po dobroti poznaje pravi Bog . Ne po nazivu Bog ,

Često si mislim , zašto da se mučim objasniti vam , kad niste pročitali Bibliju ?

Kad vam nešto citiram ne pročitate , nego odgovarate odmah iz svoje spoznaje , svaka mu čast tko vas je naučio tako .

Vi toliko vjerujete vašem pastoru da slijepo Slijedite upute .

Ne vrijedi vama davati argumente . Niste raspoloženi za razmjenu saznanja !

On 10. 11. 2025. at 1:44, Abrahamova tajna vjere said:

To je točno da je grijeh lančani , da ide s manjeg na veći .

Ali zgriješio si pri pomisli .

ljudski zakon kažnjava djela - božiji kažnjava pomisli !

Da govoriš njemački ili neki drugi strani jezik pa da pročitaš 10.bz , pa da vidiš da ta zapovjest brani da se pomisli na neku stvar .

Evo ti primjera : nemoj misliti na ružičastog slona koji svira klavir u podrumu .

Da li si pomislio na njega ?

Jesi - jer moraš shvatiti šta je to što se ne smije ?

I tek onda se trebaš odlučiti da to ne radiš , ali već si pomislio , zamislio si slona koji svira klavir .

Zato Pavle kaže da je Krist zakon prikovao na križ . Da zakon više ne važi .

Petar se počeo tako ponašati !

Sa grčkim kriscanima nije držao zakon a sa Hebrejima jeste !

A to nije bilo u redu !

Petar je pokazao da je Pavle bio u pravu . Javno se izvinio i preporučio da slijede Pavla !

Jesi li ti kao Petar ili kao Pavle ?

postoji GRIJEŠNA želja i NEgriješna želja
jer - ako ne biš POŽELIO ŽENU - onda ne biš nikad ni sa njom bio
ALI
NE poželi ženu OD svoga brata
znači - NE poželi UDANU ženu
ALI
slobodnu ženu moš poželjeti

npr- imaš svoju ženu
i ako NE poželiš spavati sa njom
i TO ne realiziraš
neš nikad imat djece

Gost
Odgvori na temu

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.