Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Je li Isus u Kani stvorio alkoholno ili bezalkoholno vino?!

Featured Replies

32 minutes ago, robivek said:

Vidi e da ne znas.hade strpi se malo,pomoci cu ti malo kasnije da popravis svoje (ne)znanje na ovom planu.

Ne sumnjam da će to biti kao i uvi

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

• Odgovora 99
  • Pregleda 1,4k
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• Kvasac može biti simbol grijeha, ali je i simbol carstva nebeskog (Matej 13:33).

• robivek
    robivek

S kojim pravom jednu obicnu parabolu / pricu s poukom svrstavas u kategoriju simbolickih prikaza u Svetom Pismu,za je moguce da ne pravis tu osnovnu razliku ?

• U antičko vrijeme uopšte nije postojao bezalkoholni sok od grožđa. Nije se mogla spriječiti fermentacija u vino. Tek u 19. vijeku su razvijeni načini da se bezalkoholni sok od grožđa sačuva od ferment

Posted Images

4 hours ago, robivek said:

Kakvi bre nacini sta je tebi,jesi li ikad cuo sta znaci "termicka obrada"soka od grozdja

Termicka obrada ne spriječava za duzi vremenski period da nece fermentirati. Probaj napraviti termickom obradom sok i drzi ga van frizidera vidjet ces koliko ce trajati da ne fermentira. Nakada bi ga trebali cuvati i 2 g. Postoji sok od grožda ,,ALI mu je vijek trajanja ogranicen, pogotovo bez vakumiranja.

Ps .Nisam se sakrila imala sam svadbu na kojoj smo svi pili vino s alkoholom.

4 hours ago, Magdalena said:

Termicka obrada ne spriječava za duzi vremenski period da nece fermentirati. Probaj napraviti termickom obradom sok i drzi ga van frizidera vidjet ces koliko ce trajati da ne fermentira. Nakada bi ga trebali cuvati i 2 g. Postoji sok od grožda ,,ALI mu je vijek trajanja ogranicen, pogotovo bez vakumiranja.

Sad će ti oni objasniti kako je tirosh tj. novo vino u Bibliji bezalkoholni sok od grožđa. Jeste da su apostole optužili da su se opili novim vinom, ali očito su ih optužili da su se opili sokom od grožđa.

Alkohol je potpuno prihvatljiv pred Bogom. Bog dozvoljava konzumaciju alkohola:

"Ako bi ti bio put dalek, te ne bi mogao odnijeti zato što je daleko od tebe mjesto, koje izbere Gospod Bog tvoj da ondje namjesti ime svoje, kad te Gospod Bog tvoj blagoslovi,

Onda učini u novac, i uzev novac u ruku svoju otidi u mjesto koje izbere Gospod Bog tvoj,

I za te novce uzmi što zaželi duša tvoja, goveda, ovaca, vina ili drugog jakog pića, i što god bi zaželjela duša tvoja, pa jedi ondje pred Gospodom Bogom svojim, i veseli se ti i dom tvoj." (5 Mojsijeva 14:26).

"Jako piće" je shakar na hebrejskom, što znači "an intoxicant, i.e. intensely alcoholic liquor"

https://biblehub.com/hebrew/7941.htm

5 hours ago, Magdalena said:

Termicka obrada ne spriječava za duzi vremenski period da nece fermentirati.

Ako je zatvoreno kako treba i u pravo vreme proces fermentisanja je konacno prekinut,dao sam vam linkove da se obrazujete,zasto ignorisete cinjenice ?

5 hours ago, Magdalena said:

Probaj napraviti termickom obradom sok i drzi ga van frizidera vidjet ces koliko ce trajati da ne fermentira. Nakada bi ga trebali cuvati i 2 g. Postoji sok od grožda ,,ALI mu je vijek trajanja ogranicen, pogotovo bez vakumiranja.

😄

Edited by robivek

Аlkoholno vino

יַיִן јáјin

Znacaj: fermentisano vino ( sa alkoholom)

Bezalkoholno vino ( sok od grozdja)

תִּירוֹשׁ tirós

Znacaj: svezi sok od grozdja/ mlado vino

• Nefermentisan

• Ne opija

• Smatra se Bozjim blagoslovom

"...וַאֲהֵ֣בְךָ֔ וּבֵרַכְךָ֖ וְהִרְבֶּ֑ךָ וּבֵרַ֣ךְ פְּרִֽי־בִטְנְךָ֣ וּפְרִֽי־אַ֠דְמָתֶךָ דְּגָ֨נְךָ֜ וְתִֽירֹשְׁךָ֣ וְיִצְהָרֶ֗ךָ שְׁגַר־אֲלָפֶ֙יךָ֙ וְעַשְׁתְּרֹ֣ת צֹאנֶ֔ךָ עַ֚ל הָֽאֲדָמָ֔ה אֲשֶׁר־נִשְׁבַּ֥ע לַאֲבֹתֶ֖יךָ לָ֥תֶת לָֽךְ׃..."

Ovo isto se moze naci i u Joilo 1,5:

"...הָקִ֤יצוּ שִׁכֹּורִים֙ וּבְכ֔וּ וְהֵילִ֖לוּ כָּל־שֹׁ֣תֵי יָ֑יִן עַל־עָסִ֕יס כִּ֥י נִכְרַ֖ת מִפִּיכֶֽם׃..."

Jel sad konacno jasno ili trebate nesto vise ?

56 minutes ago, robivek said:

Ako je zatvoreno kako treba i u pravo vreme proces fermentisanja je konacno prekinut,dao sam vam linkove da se obrazujete,zasto ignorisete cinjenice ?

A da probas to u praksi pored pomagala danas pa nam javi .Ja sam iz Dalmacije znam o čemu govorim ,imam vinograd i moji rade vino i sok od grožda od kad znam za sebe. Osim toga ,najvaznije sok od grožda nikad nije bilo vino. Pogledaj definiciju sto je vino oduvijek. To vino je Isus Krist pretvorio iz vode na svadbi u Kani jer je i kod Židova u Izraelu ,proizvodnja vina tradicija kao i pijenje vina na svadbama. Da to sto tvrdis kazes nekome od Židova sablaznili bi se jer vino ima osobitu važnost u židovskom životu i bogoslužju, ponajprije u obredu pashalne večere.

1 hour ago, robivek said:

svezi sok od grozdja/ mlado vino

Mlado vino je vino koje je tek fermentiralo.

Joel 1,5 Probudite se, pijanice, i plačite! Sve vinopije, tužite za novim vinom: iz usta vam je oteto.

Sad pogledaj sve tekstove u Bibliji koji govore o vinu i u kojem kontekstu.

Osija 4:11:

זְנ֛וּת וְיַ֥יִן וְתִירֹ֖ושׁ יִֽקַּֽח־לֵֽב׃

Zenut ve-javin ve-TIROŠ jikah leb.

U Osija 4:11 se spominje riječ tirosh.

Dokazi:

https://biblehub.com/text/hosea/4-11.htm

https://biblehub.com/hebrew/vetiroosh_8492.htm

Daničićev prevod je ovdje potpuno promašen jer tiroš prevodi kao "mast", međutim tiroš znači "novo vino", tako da je pravilan prevod stiha:

"da se odaje bludu, vinu starom i mladom, koje oduzima pamet"

Ako je tirosh bezalkoholni sok od grožđa, zašto prorok Osija kaže za tirosh da oduzima pamet? Otkad to bezalkoholni sokovi oduzimaju pamet?

1 hour ago, Magdalena said:

A da probas to u praksi pored pomagala danas pa nam javi .Ja sam iz Dalmacije znam o čemu govorim

Zapravo videli smo ne samo da ne znas sta govoris vec da ne znas ni osnovne stvari o vinu pa sam vas morao MALO poduciti ali umesto hvala od vas i dalje dobijam...sta,poricanje samo da bi papu aplaudirali ???? Zar vas nije sramota ?

56 minutes ago, Magdalena said:

Mlado vino je vino koje je tek fermentiralo.

Joel 1,5 Probudite se, pijanice, i plačite! Sve vinopije, tužite za novim vinom: iz usta vam je oteto.

Sad pogledaj sve tekstove u Bibliji koji govore o vinu i u kojem kontekstu.

Zato sam vam dao jevrejski prevod,da se ne zatskrivate iza nekompletnih prevoda samo zbog razlike u jezicima !

Eto vam jevrejski jezik pa se dooobro proracunajte kako stvari stoje.Ali molim vas,ovaj put probajte temeljnije,nece vam skoditi.

8 hours ago, robivek said:

Zapravo videli smo ne samo da ne znas sta govoris vec da ne znas ni osnovne stvari o vinu pa sam vas morao MALO poduciti ali umesto hvala od vas i dalje dobijam...sta,poricanje samo da bi papu aplaudirali ???? Zar vas nije sramota

Ti se trebas sramiti. Sok od grožda pije se iscijeđen odmah ,sirup od grožda kuha se i ne sprema u mješine . Jeli se vino ili sok stavlja u mjesine ?

Matej 9,17 "I ne ulijeva se novo vino u stare mješine. Inače se mješine proderu, vino prolije, a mješine propadnu. Nego, novo se vino ulijeva u nove mješine pa se oboje sačuva.

Zato sam vam dao jevrejski prevod,da se ne zatskrivate iza nekompletnih prevoda samo zbog razlike u jezicima !

Eto vam jevrejski jezik pa se dooobro proracunajte kako stvari stoje.

Mozes ti naci stotine prevoda ali ne razumiješ kontekst. Od soka se ne moze opiti. Od vina se opija. To sto netko vino naziva sokom ili nektarom ne znaci da taj sok,nektar nema alkohola. Ali kad govori o pijanstvu sigurno ne govori o bezalkoholnom piću niti ima potrebe za tolikim sokom od grožda na svadbama. U Kani je Isus Krist pretvorio vodu u alkoholno vino koje je jedino izvorno vino.

Dokaz : Ivan 2,9 Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je - znale su sluge koje zagrabiše vodu - ravnatelj stola pozove zaručnikaIvan 2,10 i kaže mu: "Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.

10 hours ago, robivek said:

Аlkoholno vino

יַיִן јáјin

Znacaj: fermentisano vino ( sa alkoholom)

Bezalkoholno vino ( sok od grozdja)

תִּירוֹשׁ tirós

Znacaj: svezi sok od grozdja/ mlado vino

• Nefermentisan

• Ne opija

• Smatra se Bozjim blagoslovom

"...וַאֲהֵ֣בְךָ֔ וּבֵרַכְךָ֖ וְהִרְבֶּ֑ךָ וּבֵרַ֣ךְ פְּרִֽי־בִטְנְךָ֣ וּפְרִֽי־אַ֠דְמָתֶךָ דְּגָ֨נְךָ֜ וְתִֽירֹשְׁךָ֣ וְיִצְהָרֶ֗ךָ שְׁגַר־אֲלָפֶ֙יךָ֙ וְעַשְׁתְּרֹ֣ת צֹאנֶ֔ךָ עַ֚ל הָֽאֲדָמָ֔ה אֲשֶׁר־נִשְׁבַּ֥ע לַאֲבֹתֶ֖יךָ לָ֥תֶת לָֽךְ׃..."

Ovo isto se moze naci i u Joilo 1,5:

"...הָקִ֤יצוּ שִׁכֹּורִים֙ וּבְכ֔וּ וְהֵילִ֖לוּ כָּל־שֹׁ֣תֵי יָ֑יִן עַל־עָסִ֕יס כִּ֥י נִכְרַ֖ת מִפִּיכֶֽם׃..."

Jel sad konacno jasno ili trebate nesto vise ?

Mlado vino je proizvod u procesu dozrijevanja vina. O mladom vinu govorimo kad je završio proces fermentacije. Šećer je provrio u potpunosti ili do nekog željenog stupnja, pa u vinu imamo ostatak neprevrelog šećera. Šećer koji je provrio pretvara se u alkohol (etilni alkohol) i ugljični dioksid.

I kad se spominje u kontekstu opijanja ,svadbi ,žrtvi ,Pashe uvijek se radi o vinu s alkoholom bilo mlado ili staro vino .

Edited by Magdalena

U Isusovo doba tijekom proslave Pashe bilo je uobičajeno piti vino i pjevati i veseliti se. To je blagdan veselja . 26,27 I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: "Pijte iz nje svi!

Matej 26,28 Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.

Matej 26,29 A kažem vam: ne, neću od sada piti od ovog roda trsova do onoga dana kad ću ga - novoga - s vama piti u kraljevstvu Oca svojega.

Novo vino ce se piti u kraljevstvu,novo vino ne moze biti novi sok od grožda: Matej 9,17 "I ne ulijeva se novo vino u stare mješine. Inače se mješine proderu, vino prolije, a mješine propadnu. Nego, novo se vino ulijeva u nove mješine pa se oboje sačuva.U mijesinama se čuvalo vino ,nikad sok.

• Autor
  • Spirit Junkie

> kako u mehovima sačuvati sok da ne okiseli.

Nemoguće je da se vremenom ne pokvari, ali je to vreme ipak bilo dovoljno dugo da je ostala pouka da se novo vino ne sipa u stare mehove da se ne odmah pokvarilo. Mi znamo da treba jedan dan soku od grožđa da počne da fermentiše (da se kvari, da kiseli), pa kako onda može dugo da stoji u novim mehovima?

Znam da monasi na Svetoj gori sprečavaju fermentaciju tako što kuvaju sok od grožđa dovoljno dugo da od njega dobiju gusti sirup, gde visoka koncentracija šećera sprečava fermentaciju, ili je bar jako dugo odlaže.

Svakako su Jevreji znali za tu metodu jer zaista ukus mora biti izopačen da bi se nekome više svidelo ono što je fermentisano u odnosu na ono što nije. Zato je i pojam boljeg vina jeste spomenut povodom Isusovog čuda sa pretvaranjem vode u vino:

"Svaki čovek najprije dobro vino iznosi, a kad se opiju onda rđavije; a ti si čuvao dobro vino poslije." (Jovan 2,10)

Kada se koristi pojam vina u Svetom pismu taj pojam ima široko značenje i obuhvata sve oblike soka od grožđa i fermentisane i nefermentisane. Pojam vina se odnosio i na alkoholno vino, ali i na pojam nefermentisanog (bezakoholnog) soka od grožđa. Na primerm stih kaže:

"Kao kad ko nađe vina u grozdu, pa reče: ne kvari ga jer je blagoslov u njemu ..." (Isaija 65,8)

Zapazimo dve činjenice:

1) Vino je već u grozdu, što znači da u ovom kontekstu pojam vina označava nefermentisan sok samog grožđa.

2) Zahtev "Ne kvari ga jer je blagoslov u njemu" pokazuje da se neprevrelo vino smatra blagoslovom, za razliku od prevrelog vina koje predstavlja zlo i prokletstvo, i koje se zato koristi da predstavi prirodu greha:

"I ne opijajte se vinom u kome je kurvarstvo." (Efescima 5,18)

"Podajte silovito piće onome koji hoće da propadne" (Priče 31,6)

"Ne gledaj na vino kad se rumeni, kad u čaši pokazuje lice svoje i upravo iskače. Na posledak će kao zmija ujesti i kao aspida upeći. Oči će tvoje gledati na tuđe žene, i srce će tvoje govoriti opačine." (Price 23,31-33)

Pročitali smo opis opijanja alkoholom. Pretpostavimo da je na svadbi u Kani bila opijenost alkoholom sa takvim posledicama. Možda su se pojedine osobe osećale krivim jer su znale sa pomenute Solomunove ukore za opijanje, i čekale su šta će Isus da učini. Hoće li ih ukoriti za pijanstvo?

A onda je Isus učinio svoje prvo čudo. Iznenađen, kum je izjavio:

"Svaki čovek najprije dobro vino iznosi, a kad se opiju onda rđavije; a ti si čuvao dobro vino poslije." (Jovan 2,10) Da li je Isus pijanim osobama, dao još više alkoholnog vina? Da li je to bio način da se predstavi zivotodavna snaga Njegove bezgrešne krvi koju ce On uskoro proliti za spasenje sveta? Da li je učinjeno čudo - slika vina koje je blagoslov, ili slika vina koje opija kurvarstvom? Sama savest i razum nam govore da je vino koje je Isus stvorio bilo neprevrelo, jer pijanim osobama svakako ne bi trebalo dati jos vise prevrelog vina, niti bi ono bila slika bezgrešne (neiskvarene) Hristove krvi koja je za nas prolivena. Upotrebljen pojam "opiti" je isti pojam (grčki "metuo") koji se koristi i u drugim situacijama kada su ljudi dovoljno popili, a ne kada su bili pijani. Na primer, kada su hrišćani uzimali vino prilikom pričesti (Vidi 1.Korinćanima 11,20-29). Dakle, na svadbi u Kani, Isus je stvorio neprevrelo vino.

> Znaci li to , da piti fermentisano vino nije greh , ali da nas pijenjem moze navesti na greh ?

Nije greh sam alkohol. No, pijenje alkohola otkriva dva greha:

1) Kršenje Šeste zapovesti - Ne ubij, jer su posledice uzimanja alkohola štetne tako da skraćuju život. Čovek ne mora biti rob poroka da bi kršio ovu zapovest, dovoljno je što otkriva da nema ljubavi prema svom zdravlju. A ako je neko nemaran prema samom sebi, ako nema prave ljubavi prema sebi, kako mu možemo poverovati da voli druge ljude?!

2) Kršenje Prve zapovesti - Nemoj imati drugih bogova osim mene, jer sama potreba čoveka da pije ono što opija otkriva da on ima unutrašnji problem koji na takav način želi lažno da reši. Opijanje osećanjima otkriva da je čovek u biti duhovno isprazan. Istinski srećna osoba ne traži sreću. Istinski duhovno zadovoljena osoba pruža sreću jer je već ima u sebi, u svom duhu, pa nema potrebe da se opija osećanjima.

> I na kraju, konzumiranje alkohola nema nikakve veze sa grehom. Greh nastaje kada se (kao i sa bilo čim drugim) pretera i izgube granice. Znači, treba imati meru.

Sveto pismo govori o onima koji su “u licemerju laža, žigosanih na svojoj savesti, koji zabranjuju ženiti se, i zapovedaju uzdržavati se od jela koja Bog stvori za jelo sa zahvalnošću vernima i onima koji poznaše istinu.” (1.Timotiju 4,1-4) Ovi ljudi čak totalno sputavaju ispoljavanje želje, ali samom fanatičnom zabranom otkrivaju da grešnu želju za hranom i seksom nisu pobedili, već su je žigosane savesti samo sputali u ispoljavanju. Dakle, greh nije pitanje mere, već motiva srca, bez obzira koliko čovek te želje u praksi izražavao.

> Prvo, ubiti i loše se hraniti su dve različite stvari. Ubiti znači nasilno prekinuti život dok je loša ishrana narušavanje zdravlja, ali zdravlje nije život - već predstavlja kvalitet života

Biblijski moral se bavi motivima srca, tako da je čovek kriv za nemar prema zdravlju kao da je ubica. Na primer, ko je nemaran prema svom volu pa ga nije sprečio da nanese smrtonosne posledice drugome, kriv je kao ubica, a po tebi nije kriv jer nije nasilno prekinuo ljudski život. Evo vidi: "Ako vo ubode čoveka ili ženu, te umre, da se vo zaspe kamenjem i da se ne jede meso od njega, a gospodar od vola da nije kriv. Ali ako je vo pre bio bodač i gospodar njegov znao za to pa ga nije čuvao, te ubije čoveka ili ženu, vo da se zaspe kamenjem, i gospodar njegov da se pogubi." (2. Mojsijeva 21,28-29) Dakle, ako Sveto pismo kaže "Podajte silovito piće onome koji hoće da propadne..." (Priče 31,4-6) onda je jasno da onaj ko tako čini postaje saučesnik u ubistvu te osobe.

> Drugo, uživati u jelu i piću nije "drugi bog". U vreme kada je Jevrejma dat zakon, imati drugoga boga značilo je jednostavno to - imati drugog boga osim Jehove (Jahvea).

Mnogo površno. Imati drugog boga znači osloniti se na bilo šta osim Boga u nameru da zadovoljiš žeđ duše. Na primer, ako je osoba proždrljiva, njoj je "bog trbuh" (Filibljanima 3,19). Pismo je vrlo jasno u objašnjenju da je sama želja greh: "Telesna želja, i želja očiju, i ponos života, nije od Oca, nego je od ovog sveta." (1.Jovanova 2,16) "Telu ne ugađajte po željama." (Rimljanima 13,14)

Jovan Krstitelj je bio nazirej, pa je kao takav trebao da pokaže primer uzdržanja u jelu i piću da bi ukorio rašireni hedonizam. Isus nije držao zabranu koju je imao Jovan kao nazirej, već je jeo i pio, ono što je bilo nazirejima bilo zabranjeno, a fariseji su to koristili da ga predstave da je bio hedonista - proždrljivac i pijanica.

U originalu grčkom ne piše da je Isus za sebe rekao da je bio pijanica i proždrljivac već samo piše za sebe da je jeo i pio, a da su fariseji za njega tvrdili nešto drugo, a to je da je bio proždrljivac i pijanica.

Dakle, ti ne veruješ Isusovim rečima već farisejskim lažima?

Izvor; Miloš Bogdanović

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

1 minute ago, καιnos said:

znamo da treba jedan dan soku od grožđa da počne da fermentiše (da se kvari, da kiseli), pa kako onda može dugo da stoji u novim mehovima?

Znam da monasi na Svetoj gori sprečavaju fermentaciju tako što kuvaju sok od grožđa dovoljno dugo da od njega dobiju gusti sirup, gde visoka koncentracija šećera sprečava fermentaciju, ili je bar jako dugo odlaže.

Pa ovo ti je dokaz da Isus nije vodu pretvorio u sirup od grožđa jer za piti sirup , treba ga razblaziti sa vodom ,vrlo mala kolicina sirupa ,a puno vode. I kome bi uopce nakon nestanka slatkog soka palo na pamet traziti ga još ? Valjda bi im i sama voda godila nakon toliko sladora. To se radi i danas razblazuje se vodom i time se ne opija.

Ivan 2,10 i kaže mu: "Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada. Dobro vino moze biti samo vino u pravom znacenju ,alkoholno vino. I danas se tako govori za alkoholna vina. Dobro ili loše. Ne govori se za ni jedan sok da je dobar sok i loši sok.

1 hour ago, καιnos said:

> kako u mehovima sačuvati sok da ne okiseli.

Nemoguće je da se vremenom ne pokvari, ali je to vreme ipak bilo dovoljno dugo da je ostala pouka da se novo vino ne sipa u stare mehove da se ne odmah pokvarilo. Mi znamo da treba jedan dan soku od grožđa da počne da fermentiše (da se kvari, da kiseli), pa kako onda može dugo da stoji u novim mehovima?

Svakako su Jevreji znali za tu metodu jer zaista ukus mora biti izopačen da bi se nekome više svidelo ono što je fermentisano u odnosu na ono što nije. Zato je i pojam boljeg vina jeste spomenut povodom Isusovog čuda sa pretvaranjem vode u vino:

"Svaki čovek najprije dobro vino iznosi, a kad se opiju onda rđavije; a ti si čuvao dobro vino poslije." (Jovan 2,10)

Kada se koristi pojam vina u Svetom pismu taj pojam ima široko značenje i obuhvata sve oblike soka od grožđa i fermentisane i nefermentisane. Pojam vina se odnosio i na alkoholno vino, ali i na pojam nefermentisanog (bezakoholnog) soka od grožđa. Na primerm stih kaže:

"Kao kad ko nađe vina u grozdu, pa reče: ne kvari ga jer je blagoslov u njemu ..." (Isaija 65,8)

Zapazimo dve činjenice:

1) Vino je već u grozdu, što znači da u ovom kontekstu pojam vina označava nefermentisan sok samog grožđa.

2) Zahtev "Ne kvari ga jer je blagoslov u njemu" pokazuje da se neprevrelo vino smatra blagoslovom, za razliku od prevrelog vina koje predstavlja zlo i prokletstvo, i koje se zato koristi da predstavi prirodu greha:

"I ne opijajte se vinom u kome je kurvarstvo." (Efescima 5,18)

"Podajte silovito piće onome koji hoće da propadne" (Priče 31,6)

"Ne gledaj na vino kad se rumeni, kad u čaši pokazuje lice svoje i upravo iskače. Na posledak će kao zmija ujesti i kao aspida upeći. Oči će tvoje gledati na tuđe žene, i srce će tvoje govoriti opačine." (Price 23,31-33)

Pročitali smo opis opijanja alkoholom. Pretpostavimo da je na svadbi u Kani bila opijenost alkoholom sa takvim posledicama. Možda su se pojedine osobe osećale krivim jer su znale sa pomenute Solomunove ukore za opijanje, i čekale su šta će Isus da učini. Hoće li ih ukoriti za pijanstvo?

A onda je Isus učinio svoje prvo čudo. Iznenađen, kum je izjavio:

"Svaki čovek najprije dobro vino iznosi, a kad se opiju onda rđavije; a ti si čuvao dobro vino poslije." (Jovan 2,10) Da li je Isus pijanim osobama, dao još više alkoholnog vina? Da li je to bio način da se predstavi zivotodavna snaga Njegove bezgrešne krvi koju ce On uskoro proliti za spasenje sveta? Da li je učinjeno čudo - slika vina koje je blagoslov, ili slika vina koje opija kurvarstvom? Sama savest i razum nam govore da je vino koje je Isus stvorio bilo neprevrelo, jer pijanim osobama svakako ne bi trebalo dati jos vise prevrelog vina, niti bi ono bila slika bezgrešne (neiskvarene) Hristove krvi koja je za nas prolivena. Upotrebljen pojam "opiti" je isti pojam (grčki "metuo") koji se koristi i u drugim situacijama kada su ljudi dovoljno popili, a ne kada su bili pijani. Na primer, kada su hrišćani uzimali vino prilikom pričesti (Vidi 1.Korinćanima 11,20-29). Dakle, na svadbi u Kani, Isus je stvorio neprevrelo vino.

> Znaci li to , da piti fermentisano vino nije greh , ali da nas pijenjem moze navesti na greh ?

Nije greh sam alkohol. No, pijenje alkohola otkriva dva greha:

1) Kršenje Šeste zapovesti - Ne ubij, jer su posledice uzimanja alkohola štetne tako da skraćuju život. Čovek ne mora biti rob poroka da bi kršio ovu zapovest, dovoljno je što otkriva da nema ljubavi prema svom zdravlju. A ako je neko nemaran prema samom sebi, ako nema prave ljubavi prema sebi, kako mu možemo poverovati da voli druge ljude?!

2) Kršenje Prve zapovesti - Nemoj imati drugih bogova osim mene, jer sama potreba čoveka da pije ono što opija otkriva da on ima unutrašnji problem koji na takav način želi lažno da reši. Opijanje osećanjima otkriva da je čovek u biti duhovno isprazan. Istinski srećna osoba ne traži sreću. Istinski duhovno zadovoljena osoba pruža sreću jer je već ima u sebi, u svom duhu, pa nema potrebe da se opija osećanjima.

> I na kraju, konzumiranje alkohola nema nikakve veze sa grehom. Greh nastaje kada se (kao i sa bilo čim drugim) pretera i izgube granice. Znači, treba imati meru.

Sveto pismo govori o onima koji su “u licemerju laža, žigosanih na svojoj savesti, koji zabranjuju ženiti se, i zapovedaju uzdržavati se od jela koja Bog stvori za jelo sa zahvalnošću vernima i onima koji poznaše istinu.” (1.Timotiju 4,1-4) Ovi ljudi čak totalno sputavaju ispoljavanje želje, ali samom fanatičnom zabranom otkrivaju da grešnu želju za hranom i seksom nisu pobedili, već su je žigosane savesti samo sputali u ispoljavanju. Dakle, greh nije pitanje mere, već motiva srca, bez obzira koliko čovek te želje u praksi izražavao.

> Prvo, ubiti i loše se hraniti su dve različite stvari. Ubiti znači nasilno prekinuti život dok je loša ishrana narušavanje zdravlja, ali zdravlje nije život - već predstavlja kvalitet života

Biblijski moral se bavi motivima srca, tako da je čovek kriv za nemar prema zdravlju kao da je ubica. Na primer, ko je nemaran prema svom volu pa ga nije sprečio da nanese smrtonosne posledice drugome, kriv je kao ubica, a po tebi nije kriv jer nije nasilno prekinuo ljudski život. Evo vidi: "Ako vo ubode čoveka ili ženu, te umre, da se vo zaspe kamenjem i da se ne jede meso od njega, a gospodar od vola da nije kriv. Ali ako je vo pre bio bodač i gospodar njegov znao za to pa ga nije čuvao, te ubije čoveka ili ženu, vo da se zaspe kamenjem, i gospodar njegov da se pogubi." (2. Mojsijeva 21,28-29) Dakle, ako Sveto pismo kaže "Podajte silovito piće onome koji hoće da propadne..." (Priče 31,4-6) onda je jasno da onaj ko tako čini postaje saučesnik u ubistvu te osobe.

> Drugo, uživati u jelu i piću nije "drugi bog". U vreme kada je Jevrejma dat zakon, imati drugoga boga značilo je jednostavno to - imati drugog boga osim Jehove (Jahvea).

Mnogo površno. Imati drugog boga znači osloniti se na bilo šta osim Boga u nameru da zadovoljiš žeđ duše. Na primer, ako je osoba proždrljiva, njoj je "bog trbuh" (Filibljanima 3,19). Pismo je vrlo jasno u objašnjenju da je sama želja greh: "Telesna želja, i želja očiju, i ponos života, nije od Oca, nego je od ovog sveta." (1.Jovanova 2,16) "Telu ne ugađajte po željama." (Rimljanima 13,14)

Jovan Krstitelj je bio nazirej, pa je kao takav trebao da pokaže primer uzdržanja u jelu i piću da bi ukorio rašireni hedonizam. Isus nije držao zabranu koju je imao Jovan kao nazirej, već je jeo i pio, ono što je bilo nazirejima bilo zabranjeno, a fariseji su to koristili da ga predstave da je bio hedonista - proždrljivac i pijanica.

U originalu grčkom ne piše da je Isus za sebe rekao da je bio pijanica i proždrljivac već samo piše za sebe da je jeo i pio, a da su fariseji za njega tvrdili nešto drugo, a to je da je bio proždrljivac i pijanica.

Dakle, ti ne veruješ Isusovim rečima već farisejskim lažima?

Izvor; Miloš Bogdanović

Matej 9,17 "I ne ulijeva se novo vino u stare mješine. Inače se mješine proderu, vino prolije, a mješine propadnu. Nego, novo se vino ulijeva u nove mješine pa se oboje sačuva.

Misli se na vino. Vino vjernicima ne služi za opijanje. Sluzi mu na blagoslov radost i za zdravlje ,jedna čaša vina nikoga ne moze opiti . 26,27 I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: "Pijte iz nje svi! Vidimo da se ne pije na litre.

Matej 26,28 Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.

Matej 26,29 A kažem vam: ne, neću od sada piti od ovog roda trsova do onoga dana kad ću ga - novoga - s vama piti u kraljevstvu Oca svojega.

Vino novo moze biti samo vino. Svake godine radi se novo vino.

On 03. 01. 2026. at 16:53, Maki said:

Ja bih volio vidjeti koji su to "bezalkoholni napici" koji se u Bibliji nazivaju vinom.

Isaija 16,10 I nesta radosti i veselja s polja rodnoga, u vinogradima se ne pjeva ni podvikuje, vina u kacama ne gazi gazilac; učinih kraj pjesmama.

Evo jedan primjer di se odnosi na sok od grožđa, a ne alkoholno vino i isto ga je prevelo, samo prevedeno s VINO.

A očito da kad se grožđe gazi ne izlazi vino nego nefermentirano vino tj. sok od grožđa

3 hours ago, Magdalena said:

Ti se trebas sramiti. Sok od grožda pije se iscijeđen odmah ,sirup od grožda kuha se i ne sprema u mješine . Jeli se vino ili sok stavlja u mjesine ?

Ne zanima me tvoja licna praksa u vinarstvu vec sam ti ukazao na opsto poznatu svetsku praksu koja datira iz daleeeke proslosti...dao sam vam dva linka,sto ne krenete sa opovrgavanjem tih sadrzina,citirajte neku njihovu tvrdnju i onda je demantirajte nekom nespornom naucnom tvrdnjom da bi svi nakon toga mogli doricne proglasiti prevarantima...dokle se to ne desi,na ociju svih forumasa prevaranti ste upravo vi.

Mozes ti naci stotine prevoda ali ne razumiješ kontekst. Od soka se ne moze opiti. Od vina se opija. To sto netko vino naziva sokom ili nektarom ne znaci da taj sok,nektar nema alkohola. Ali kad govori o pijanstvu sigurno ne govori o bezalkoholnom piću niti ima potrebe za tolikim sokom od grožda na svadbama. U Kani je Isus Krist pretvorio vodu u alkoholno vino koje je jedino izvorno vino.

Dokaz : Ivan 2,9 Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je - znale su sluge koje zagrabiše vodu - ravnatelj stola pozove zaručnikaIvan 2,10 i kaže mu: "Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.

Sta je sad ovo,ppkusavas demantirati patrijarhe i proroke iz SZ-ta samo da bi odbranila papu ???

Ili te ne zanimaju realnosti iz jevrejskih Pisma koje prave jasnu distinkciju izmedju vina za razliku od papskih prevoda koji to ne cine i svude koriste isti naziv ?!?

Mlado vino je proizvod u procesu dozrijevanja vina. O mladom vinu govorimo kad je završio proces fermentacije. Šećer je provrio u potpunosti ili do nekog željenog stupnja, pa u vinu imamo ostatak neprevrelog šećera. Šećer koji je provrio pretvara se u alkohol (etilni alkohol) i ugljični dioksid.

I kad se spominje u kontekstu opijanja ,svadbi ,žrtvi ,Pashe uvijek se radi o vinu s alkoholom bilo mlado ili staro vino .

I jos jednom prostim recima :

Mlado vino =sok od grozdja, bezalkoholno

Sva ostala pica koji su derivati grozdja = alkoholno pice !!!

22 minutes ago, tehopo said:

Isaija 16,10 I nesta radosti i veselja s polja rodnoga, u vinogradima se ne pjeva ni podvikuje, vina u kacama ne gazi gazilac; učinih kraj pjesmama.

Evo jedan primjer di se odnosi na sok od grožđa, a ne alkoholno vino i isto ga je prevelo, samo prevedeno s VINO.

A očito da kad se grožđe gazi ne izlazi vino nego nefermentirano vino tj. sok od grožđa

Taj sok veoma brzo počne fermentirati u vino. Tirosh nije bezalkoholno piće, tirosh je vino sa manje alkohola, ali nije 0%.

12 minutes ago, robivek said:

I jos jednom prostim recima :

Mlado vino =sok od grozdja, bezalkoholno

Sva ostala pica koji su derivati grozdja = alkoholno pice !!!

Reci to vinarima i enolozima . Mlado vino je svježe, voćno vino od zadnje berbe, pušteno u prodaju brzo nakon fermentacije (često u jesen, oko Martinja), bez odležavanja, s naglašenim aromama voća (jagoda, malina, višnja), laganije je, pitko i namijenjeno brzoj konzumaciji, a najpoznatiji primjer u svijetu je francuski Beaujolais Nouveau od sorte Gamay, dok je u Hrvatskoj popularan Portugiza

Beaujolais Nouveau (Francuska): Svjetski poznato mlado vino, pušta se u prodaju trećeg četvrtka u studenom.

Portugizac (Hrvatska): Popularno hrvatsko crveno mlado vino, s aromama jagode i kupine, idealno za sezonu Martinja.

Graševina i Malvazija (Hrvatska): Često se koriste za proizvodnju bijelih

3 minutes ago, Maki said:

Taj sok veoma brzo počne fermentirati u vino. Tirosh nije bezalkoholno piće, tirosh je vino sa manje alkohola, ali nije 0%.

Ali je to sok od grožđa koji je nazvan vinođ, to si tražio?

• Autor
  • Spirit Junkie
7 minutes ago, Maki said:

Taj sok veoma brzo počne fermentirati

Čim se zgazi, izlazi alkohol iz njega.

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.