Tuesday at 19:324 days comment_3189 11 minutes ago, Obični prdac said:Gdje je učvrstio?Promjeni ime. Ti si Bozje stvorenje i pristaje ti prikladnije ime. Send Sticky Note
Tuesday at 20:154 days comment_3195 23 hours ago, Obični prdac said:Sve zavisi kako tko tumači...Pošteno je reći, najbliže tekstu odgovara ideja da je Kain oženio svoju sestru...Ako netko simbolički tumači Adama i Evu kao određenu skupinu/populaciju, onda se svašta može interpretirati...Čitaj po redu, pa će ti biti jasno da Kain nije mogao sestru oženiti, to je dogma, ništa više, e da. Send Sticky Note
Tuesday at 20:194 days comment_3197 1 minute ago, teodati said:Čitaj po redu, pa će ti biti jasno da Kain nije mogao sestru oženiti, to je dogma, ništa više, e da.Da je to tako ne bi se sad tu ljudi raspravljali... Send Sticky Note
Tuesday at 20:234 days comment_3200 2 minutes ago, Obični prdac said:Da je to tako ne bi se sad tu ljudi raspravljali...Dao sam citate prije pa si sam pročitaj što je logičnije vjerovati, po Bibliji, Kain je već imao veliko potomstvo prije nego je treći sin Adama i Eve, Set, rođen, nema se tu ništa ni dodati ni oduzeti, dakle još se nije rodila prva sestra, dapače. Send Sticky Note
Tuesday at 20:464 days comment_3205 15 minutes ago, teodati said:Dao sam citate prije pa si sam pročitaj što je logičnije vjerovati, po Bibliji, Kain je već imao veliko potomstvo prije nego je treći sin Adama i Eve, Set, rođen, nema se tu ništa ni dodati ni oduzeti, dakle još se nije rodila prva sestra, dapače.Ok, pogledao sam vaše ranije prepiske, pretpostavljam da si mislio na onaj dio gdje Kain nalazi ženu... Sve je to zanimljivo, ali to nije jasan dokaz. I ta teorija ima problem. Premisa u tvom "izoliranom krugu" ima smisla, ali ak ose promijeni perspektiva, onda se ne može isključiti mogućnost da se radi o njegovoj sestri. Send Sticky Note
Tuesday at 20:564 days comment_3209 6 minutes ago, Obični prdac said:Ok, pogledao sam vaše ranije prepiske, pretpostavljam da si mislio na onaj dio gdje Kain nalazi ženu... Sve je to zanimljivo, ali to nije jasan dokaz. I ta teorija ima problem. Premisa u tvom "izoliranom krugu" ima smisla, ali ak ose promijeni perspektiva, onda se ne može isključiti mogućnost da se radi o njegovoj sestri.Treba čitati kako piše po redu a ne filozofirati, samo kažem.Meni je svejedno koga je Kain oženio, ali onako kako po redu piše u Bibliji, jasno je da nije bila sestra u pitanju, tako da je to pitanje za mene gotova stvar, a svatko neka vjeruje u što hoće, eto, i svi zadovoljni. Send Sticky Note
Tuesday at 21:004 days comment_3211 Sveti Oci su prilično ujednačeni u shvatanju da se tu radi o Kainovoj sestri. To pišu i sv. Jovan Zlatousti i blaženi Teodorit Kirski i blaženi Avgustin. Send Sticky Note
Tuesday at 21:154 days comment_3216 13 minutes ago, teodati said:Treba čitati kako piše po redu a ne filozofirati, samo kažem.Meni je svejedno koga je Kain oženio, ali onako kako po redu piše u Bibliji, jasno je da nije bila sestra u pitanju, tako da je to pitanje za mene gotova stvar, a svatko neka vjeruje u što hoće, eto, i svi zadovoljni.Jesi li razmislio da tekst možda nije selektivan, a ne kronološki? Send Sticky Note
Wednesday at 17:203 days comment_3259 19 hours ago, Obični prdac said:Jesi li razmislio da tekst možda nije selektivan, a ne kronološki?To je jedino mjesto gdje se govori o Kainu. Zašto je čudno ako recimo Adam i Eva nisu imali sto godina potomstvo, jer su žalili za Abelom?A za to vrijeme kako piše je Kain otišao od njih i oženio se i imao veliko potomstvo, to je i po Bibliji, a i jedino logično.Nigdje ne piše da je Kain došao natrag Adamu i Evi, a još manje da je bilo tko od braće ili sestara otišao za Kainom na istok.Kada se sve zbroji, jasno je da je Bog više parova stvorio a ne samo jedan, nigdje ne piše da je samo jedan par, i da iz toga svi ljudi nastaju, toga nema u Bibliji.To je dogma, a ja ne vjerujem ni u kakvu dogmu, jedno je što su ljudi shvatili i naredili vjerovati, a sasvim drugo što zbilja piše u Bibliji, slučaj sa dogmom o Trojstvu je tu i te kako jasan pokazatelj, da su ljudi izmislili nešto čega u Bibliji nema, i naredili svima to vjerovati, eto ukratko. Send Sticky Note
Wednesday at 17:303 days comment_3260 1 minute ago, teodati said:To je jedino mjesto gdje se govori o Kainu. Zašto je čudno ako recimo Adam i Eva nisu imali sto godina potomstvo, jer su žalili za Abelom?A za to vrijeme kako piše je Kain otišao od njih i oženio se i imao veliko potomstvo, to je i po Bibliji, a i jedino logično.Nigdje ne piše da je Kain došao natrag Adamu i Evi, a još manje da je bilo tko od braće ili sestara otišao za Kainom na istok.Kada se sve zbroji, jasno je da je Bog više parova stvorio a ne samo jedan, nigdje ne piše da je samo jedan par, i da iz toga svi ljudi nastaju, toga nema u Bibliji.To je dogma, a ja ne vjerujem ni u kakvu dogmu, jedno je što su ljudi shvatili i naredili vjerovati, a sasvim drugo što zbilja piše u Bibliji, slučaj sa dogmom o Trojstvu je tu i te kako jasan pokazatelj, da su ljudi izmislili nešto čega u Bibliji nema, i naredili svima to vjerovati, eto ukratko.Ne piše možda zato što se autor ne fokusira na kronologiju i detalje... vidiš da se bavi s dva rodoslovlja... ne spominje druge sinove i njihovu liniju.I tvoja pretpostavka o sto godina tugovanja je također upravo ono što druga strana radi kad na svoj način slaže "sliku"... Send Sticky Note
Wednesday at 19:463 days comment_3271 2 hours ago, Obični prdac said:Ne piše možda zato što se autor ne fokusira na kronologiju i detalje... vidiš da se bavi s dva rodoslovlja... ne spominje druge sinove i njihovu liniju.I tvoja pretpostavka o sto godina tugovanja je također upravo ono što druga strana radi kad na svoj način slaže "sliku"...2 hours ago, Obični prdac said:Ne piše možda zato što se autor ne fokusira na kronologiju i detalje... vidiš da se bavi s dva rodoslovlja... ne spominje druge sinove i njihovu liniju.I tvoja pretpostavka o sto godina tugovanja je također upravo ono što druga strana radi kad na svoj način slaže "sliku"...Govorim što u Bibliji piše, eto ti gdje se jasno tvrdi da je Adam tek kada je bio stariji od 100 godina dobio trećega sina, sve lijepo piše samo treba Bibliju po redu čitati, a ne ponavljati ljudske dogme, eto taj citat:Postanak 5,1Ovo je popis potomaka Adamovih. Kad Bog stvori čovjeka, stvori ga na priliku Božju.Postanak 5,2Kao muško i žensko stvori ih, blagoslovi ih i dade im ime čovjek, kad su bili stvoreni.Postanak 5,3I poživje Adam sto i trideset godina i rodi mu se sin, koji mu je bio po obličju sličan, i nazva ga Set.I ovdje se jasno tvrdi da postoje i drugi ljudi kamo je Kain otišao, jer Bog mu daje znamenje da ga štiti, da ga netko ne ubije, i jasno piše dalje o lozi Kainovoj, a tek na kraju da se Adamu rodio treći sin Set, i kako gore piše prošlo je više od sto godina, dovoljno da Kain dobije veliko potomstvo, sve jasno, jel, ili još nije:Postanak 4,8I jednoga dana, kad se je Kain sa svojim bratom Abelom, dok su bili na polju, nešto sporečkao, skoči Kain na brata svojega Abela i ubi ga.Postanak 4,9Tada upita Gospod Kaina: "Gdje ti je brat Abel?" On odgovori: "Ne znam; zar sam ja čuvar brata svojega?"Postanak 4,10Tada reče Gospodin: "Što si učinio? Glasno viče sa zemlje k meni krv brata tvojega.Postanak 4,11I zato da si proklet, prognan od domaćeg tla, što je otvorilo usta svoja, da popije iz ruke tvoje krv brata tvojega.Postanak 4,12Kad zemlju obradiš, neka ti više ne daje uroda; lutat ćeš i bježat ćeš po zemlji."Postanak 4,13A Kain se potuži Gospodu: "Prevelika je kazna moja, a da bih je mogao snositi.Postanak 4,14Eto, izgoniš me eto danas iz dobre zemlje; moram se kriti pred tobom, moram lutati i bježati po zemlji; tko god me susretne, ubit će me."Postanak 4,15Tada mu Gospod reče: "Ne! Nego tko god ubije Kaina, bit će sedam puta osvećen." I Gospod načini Kainu znamen, da ga ne ubije nitko, koji ga susretne.Postanak 4,16Kain ode nato ispred lica Gospodnjega i nastani se u zemlji Nod istočno od Edena.Postanak 4,17Kain spoznade ženu svoju, ona zatrudnje i rodi Enoka. Kad ovaj, sazida grad, prozva grad po imenu sina svojega Enok.Postanak 4,18Enoku se rodi Irad. Iradu se rodi Mehujael, Mehujaelu se rodi Metušael, Metušaelu se rodi Lamek.Postanak 4,19Lamek uze sebi dvije žene. Jedna se zvala Ada, druga Sila.Postanak 4,20Ada rodi Jabala, koji je bio pradjed onima, što stanuju pod šatorima i goje stoku.Postanak 4,21Brat se njegov zvao Jubal, koji je bio pradjed svima gudačima i sviračima.Postanak 4,22A Sila rodi Tubal-Kaina kovača, koji je pravio svakovrsno posuđe od mjedi i gvožđa. Sestra Tubal-Kainova bila je Naama.Postanak 4,23Lamek reče ženama svojim: "Ada i Sila, čujte govor moj; žene Lamekove, poslušajte riječ moju: Ubio sam čovjeka koji me ranio i momka koji me udario.Postanak 4,24Ako će Kain biti sedam puta osvećen, Lamek će biti sedamdeset i sedam puta."Postanak 4,25Kad je Adam opet bio spoznao ženu svoju, i ona rodi sina, kojega nazva Set. Reče ona: "Bog mi dade drugoga sina na mjesto Abela, kojega ubi Kain." Send Sticky Note
Wednesday at 19:543 days comment_3272 6 minutes ago, teodati said:Govorim što u Bibliji piše, eto ti gdje se jasno tvrdi da je Adam tek kada je bio stariji od 100 godina dobio trećega sina, sve lijepo piše samo treba Bibliju po redu čitati, a ne ponavljati ljudske dogme, eto taj citat:Postanak 5,1Ovo je popis potomaka Adamovih. Kad Bog stvori čovjeka, stvori ga na priliku Božju.Postanak 5,2Kao muško i žensko stvori ih, blagoslovi ih i dade im ime čovjek, kad su bili stvoreni.Postanak 5,3I poživje Adam sto i trideset godina i rodi mu se sin, koji mu je bio po obličju sličan, i nazva ga Set.I ovdje se jasno tvrdi da postoje i drugi ljudi kamo je Kain otišao, jer Bog mu daje znamenje da ga štiti, da ga netko ne ubije, i jasno piše dalje o lozi Kainovoj, a tek na kraju da se Adamu rodio treći sin Set, i kako gore piše prošlo je više od sto godina, dovoljno da Kain dobije veliko potomstvo, sve jasno, jel, ili još nije:Postanak 4,8I jednoga dana, kad se je Kain sa svojim bratom Abelom, dok su bili na polju, nešto sporečkao, skoči Kain na brata svojega Abela i ubi ga.Postanak 4,9Tada upita Gospod Kaina: "Gdje ti je brat Abel?" On odgovori: "Ne znam; zar sam ja čuvar brata svojega?"Postanak 4,10Tada reče Gospodin: "Što si učinio? Glasno viče sa zemlje k meni krv brata tvojega.Postanak 4,11I zato da si proklet, prognan od domaćeg tla, što je otvorilo usta svoja, da popije iz ruke tvoje krv brata tvojega.Postanak 4,12Kad zemlju obradiš, neka ti više ne daje uroda; lutat ćeš i bježat ćeš po zemlji."Postanak 4,13A Kain se potuži Gospodu: "Prevelika je kazna moja, a da bih je mogao snositi.Postanak 4,14Eto, izgoniš me eto danas iz dobre zemlje; moram se kriti pred tobom, moram lutati i bježati po zemlji; tko god me susretne, ubit će me."Postanak 4,15Tada mu Gospod reče: "Ne! Nego tko god ubije Kaina, bit će sedam puta osvećen." I Gospod načini Kainu znamen, da ga ne ubije nitko, koji ga susretne.Postanak 4,16Kain ode nato ispred lica Gospodnjega i nastani se u zemlji Nod istočno od Edena.Postanak 4,17Kain spoznade ženu svoju, ona zatrudnje i rodi Enoka. Kad ovaj, sazida grad, prozva grad po imenu sina svojega Enok.Postanak 4,18Enoku se rodi Irad. Iradu se rodi Mehujael, Mehujaelu se rodi Metušael, Metušaelu se rodi Lamek.Postanak 4,19Lamek uze sebi dvije žene. Jedna se zvala Ada, druga Sila.Postanak 4,20Ada rodi Jabala, koji je bio pradjed onima, što stanuju pod šatorima i goje stoku.Postanak 4,21Brat se njegov zvao Jubal, koji je bio pradjed svima gudačima i sviračima.Postanak 4,22A Sila rodi Tubal-Kaina kovača, koji je pravio svakovrsno posuđe od mjedi i gvožđa. Sestra Tubal-Kainova bila je Naama.Postanak 4,23Lamek reče ženama svojim: "Ada i Sila, čujte govor moj; žene Lamekove, poslušajte riječ moju: Ubio sam čovjeka koji me ranio i momka koji me udario.Postanak 4,24Ako će Kain biti sedam puta osvećen, Lamek će biti sedamdeset i sedam puta."Postanak 4,25Kad je Adam opet bio spoznao ženu svoju, i ona rodi sina, kojega nazva Set. Reče ona: "Bog mi dade drugoga sina na mjesto Abela, kojega ubi Kain."A prvog sina kad je dobio? Send Sticky Note
Wednesday at 20:253 days comment_3275 31 minutes ago, teodati said:Govorim što u Bibliji piše, eto ti gdje se jasno tvrdi da je Adam tek kada je bio stariji od 100 godina dobio trećega sina, sve lijepo piše samo treba Bibliju po redu čitati, a ne ponavljati ljudske dogme, eto taj citat:Postanak 5,1Ovo je popis potomaka Adamovih. Kad Bog stvori čovjeka, stvori ga na priliku Božju.Postanak 5,2Kao muško i žensko stvori ih, blagoslovi ih i dade im ime čovjek, kad su bili stvoreni.Postanak 5,3I poživje Adam sto i trideset godina i rodi mu se sin, koji mu je bio po obličju sličan, i nazva ga Set.I ovdje se jasno tvrdi da postoje i drugi ljudi kamo je Kain otišao, jer Bog mu daje znamenje da ga štiti, da ga netko ne ubije, i jasno piše dalje o lozi Kainovoj, a tek na kraju da se Adamu rodio treći sin Set, i kako gore piše prošlo je više od sto godina, dovoljno da Kain dobije veliko potomstvo, sve jasno, jel, ili još nije:Postanak 4,8I jednoga dana, kad se je Kain sa svojim bratom Abelom, dok su bili na polju, nešto sporečkao, skoči Kain na brata svojega Abela i ubi ga.Postanak 4,9Tada upita Gospod Kaina: "Gdje ti je brat Abel?" On odgovori: "Ne znam; zar sam ja čuvar brata svojega?"Postanak 4,10Tada reče Gospodin: "Što si učinio? Glasno viče sa zemlje k meni krv brata tvojega.Postanak 4,11I zato da si proklet, prognan od domaćeg tla, što je otvorilo usta svoja, da popije iz ruke tvoje krv brata tvojega.Postanak 4,12Kad zemlju obradiš, neka ti više ne daje uroda; lutat ćeš i bježat ćeš po zemlji."Postanak 4,13A Kain se potuži Gospodu: "Prevelika je kazna moja, a da bih je mogao snositi.Postanak 4,14Eto, izgoniš me eto danas iz dobre zemlje; moram se kriti pred tobom, moram lutati i bježati po zemlji; tko god me susretne, ubit će me."Postanak 4,15Tada mu Gospod reče: "Ne! Nego tko god ubije Kaina, bit će sedam puta osvećen." I Gospod načini Kainu znamen, da ga ne ubije nitko, koji ga susretne.Postanak 4,16Kain ode nato ispred lica Gospodnjega i nastani se u zemlji Nod istočno od Edena.Postanak 4,17Kain spoznade ženu svoju, ona zatrudnje i rodi Enoka. Kad ovaj, sazida grad, prozva grad po imenu sina svojega Enok.Postanak 4,18Enoku se rodi Irad. Iradu se rodi Mehujael, Mehujaelu se rodi Metušael, Metušaelu se rodi Lamek.Postanak 4,19Lamek uze sebi dvije žene. Jedna se zvala Ada, druga Sila.Postanak 4,20Ada rodi Jabala, koji je bio pradjed onima, što stanuju pod šatorima i goje stoku.Postanak 4,21Brat se njegov zvao Jubal, koji je bio pradjed svima gudačima i sviračima.Postanak 4,22A Sila rodi Tubal-Kaina kovača, koji je pravio svakovrsno posuđe od mjedi i gvožđa. Sestra Tubal-Kainova bila je Naama.Postanak 4,23Lamek reče ženama svojim: "Ada i Sila, čujte govor moj; žene Lamekove, poslušajte riječ moju: Ubio sam čovjeka koji me ranio i momka koji me udario.Postanak 4,24Ako će Kain biti sedam puta osvećen, Lamek će biti sedamdeset i sedam puta."Postanak 4,25Kad je Adam opet bio spoznao ženu svoju, i ona rodi sina, kojega nazva Set. Reče ona: "Bog mi dade drugoga sina na mjesto Abela, kojega ubi Kain."Dakle, u stihovima koje si dao nigdje ne piše da su tugovali 100 godina! Nego se navodi kad su dobili Šeta. Pošto i dalje tvrdiš da su sigurno postojali neki drugi ljudi koje je Bog stvorio, kako onda objašnjavaš ovaj stih: Rim 5. 12. "Zato kao što po jednome čovjeku uđe u svijet grijeh, i po grijehu smrt, i tako smrt prijeđe na sve ljude, jer svi sagriješiše," Send Sticky Note
Thursday at 20:092 days comment_3341 23 hours ago, Obični prdac said:Dakle, u stihovima koje si dao nigdje ne piše da su tugovali 100 godina! Nego se navodi kad su dobili Šeta. Pošto i dalje tvrdiš da su sigurno postojali neki drugi ljudi koje je Bog stvorio, kako onda objašnjavaš ovaj stih: Rim 5. 12. "Zato kao što po jednome čovjeku uđe u svijet grijeh, i po grijehu smrt, i tako smrt prijeđe na sve ljude, jer svi sagriješiše,"Pa lijepo ti piše da je Kain bio u strahu da ga tamo na istoku netko ne ubije, sigurno ne braća, jer je ostavio Adama i Evu, tako da je to dogma da je Kain sestru oženio, i jasno je da je netko prvi pogriješio, čak da postoji i milijardu ljudsih parova, logika je na mojoj strani, a i Biblija, samo kažem, e da. Send Sticky Note
Thursday at 20:302 days comment_3342 18 minutes ago, teodati said:Pa lijepo ti piše da je Kain bio u strahu da ga tamo na istoku netko ne ubije, sigurno ne braća, jer je ostavio Adama i Evu, tako da je to dogma da je Kain sestru oženio, i jasno je da je netko prvi pogriješio, čak da postoji i milijardu ljudsih parova, logika je na mojoj strani, a i Biblija, samo kažem, e da.Zašto onda nisi odgovorio na postavljeni stih kad je "logika na tvojoj strani"?, nego se vrtiš u krug... e da, samo zapažam 😉. Send Sticky Note
Friday at 11:522 days comment_3355 15 hours ago, Obični prdac said:Zašto onda nisi odgovorio na postavljeni stih kad je "logika na tvojoj strani"?, nego se vrtiš u krug... e da, samo zapažam 😉.Odgovorio sam ti, da je i milijardu parova ljudi Bog stvorio istovremeno, jedan čovjek bi od njih bi prvi pogriješio, jedan čovjek, o tome Biblija govori, a ne da je sve po jednom čovjeku nastalo, kraj priče za mene, a ti vjeruj u što hoćeš, dao sam ti tri dokaza da je Kain oženio nekoga drugoga a ne sestru, ti nisi ni jedan dokaz iz Biblije o tome dao, tako da tu prestaje rasprava, kada budeš to biblijski potvrdio da je Kain sestru oženio, možemo diskutirati, dotle je po Bibliji kako sam rekao, eto. Edited Friday at 11:532 days by teodati Send Sticky Note
Friday at 14:481 day comment_3356 2 hours ago, teodati said:Odgovorio sam ti, da je i milijardu parova ljudi Bog stvorio istovremeno, jedan čovjek bi od njih bi prvi pogriješio, jedan čovjek, o tome Biblija govori, a ne da je sve po jednom čovjeku nastalo, kraj priče za mene, a ti vjeruj u što hoćeš, dao sam ti tri dokaza da je Kain oženio nekoga drugoga a ne sestru, ti nisi ni jedan dokaz iz Biblije o tome dao, tako da tu prestaje rasprava, kada budeš to biblijski potvrdio da je Kain sestru oženio, možemo diskutirati, dotle je po Bibliji kako sam rekao, eto.Grijeh je prešao na sve ljude jer su svi proizašli iz jednog Adama, a tvrditi, da eto, on je bio kriv, pa je pala krivnja na sve je teško održiva... tako nešto ne bi bilo pošteno... Send Sticky Note
Friday at 15:531 day comment_3357 51 minutes ago, Obični prdac said:Grijeh je prešao na sve ljude jer su svi proizašli iz jednog Adama, a tvrditi, da eto, on je bio kriv, pa je pala krivnja na sve je teško održiva... tako nešto ne bi bilo pošteno...Biblija te opovrgava, zlo je učinio prvi čovjek, i nije da je bio samo jedan par, i onda se to proširilo i danas se još širi, o tome Biblija govori, to što ti vjeruješ je dogma, ljudska a ne po Svetom pismu, nismo svi od jednoga čovjeka nastali, ne pričajte bajke o Bibliji, nije čudno onda da mnogi ne vjeruju, kada se takve dogme prikazuju kao istina.Bilo koji čovjek da je bio umjesto Adama, bi pogriješio, jer je to u našoj naravi, Bog je htio da upoznamo i zlo, da tako postanemo kao i Bogovi, a to se i dogodilo.Dakle, nema tu ničega nepoštenoga, Kain je po Bibliji otišao od Adama i Eve, i oženio neku ženu koja je tamo živjela, sve lijepo kronološki piše, a prvi grijeh, prvo zlo, ako je i Adam učinio, ne prenosi se nikome, nego je to u naravi čovjeka, o tome Biblija govori, ne možemo biti kažnjeni za nešto što nismo učinili, nego je netko drugi učinio, to bi tek bilo nepošteno.Kada se sve sabere, dogodilo se upravo ono što Isus kaže, da svi vršimo volju Božju, Bog je htio da nastanemo i da upoznamo i dobro i zlo, i to se i događa.Zato ne treba izmišljati bajke, da je Kain sestru oženio, jer toga nema u Bibliji, jednostavno. Send Sticky Note
Friday at 18:371 day comment_3358 3 hours ago, Obični prdac said:Grijeh je prešao na sve ljude jer su svi proizašli iz jednog Adama, a tvrditi, da eto, on je bio kriv, pa je pala krivnja na sve je teško održiva... tako nešto ne bi bilo pošteno...Pitaj ga gdje u Bibliji pise da je uz Adama i Evu bilo jos miljardu parova. I reci mu da se Kain nije plasio sto ce mu biti taj dan ni sutra nego u buducnosti opcenito. Send Sticky Note
Friday at 20:161 day comment_3365 4 hours ago, teodati said:Biblija te opovrgava, zlo je učinio prvi čovjek, i nije da je bio samo jedan par, i onda se to proširilo i danas se još širi, o tome Biblija govori, to što ti vjeruješ je dogma, ljudska a ne po Svetom pismu, nismo svi od jednoga čovjeka nastali, ne pričajte bajke o Bibliji, nije čudno onda da mnogi ne vjeruju, kada se takve dogme prikazuju kao istina.Bilo koji čovjek da je bio umjesto Adama, bi pogriješio, jer je to u našoj naravi, Bog je htio da upoznamo i zlo, da tako postanemo kao i Bogovi, a to se i dogodilo.Dakle, nema tu ničega nepoštenoga, Kain je po Bibliji otišao od Adama i Eve, i oženio neku ženu koja je tamo živjela, sve lijepo kronološki piše, a prvi grijeh, prvo zlo, ako je i Adam učinio, ne prenosi se nikome, nego je to u naravi čovjeka, o tome Biblija govori, ne možemo biti kažnjeni za nešto što nismo učinili, nego je netko drugi učinio, to bi tek bilo nepošteno.Kada se sve sabere, dogodilo se upravo ono što Isus kaže, da svi vršimo volju Božju, Bog je htio da nastanemo i da upoznamo i dobro i zlo, i to se i događa.Zato ne treba izmišljati bajke, da je Kain sestru oženio, jer toga nema u Bibliji, jednostavno.Ako grijeh nije prešao na sve ljude preko jednog Adama kao naslijeđena krivnja, onda je cijela uloga Isusa Krista kao Drugog Adama i potreba za Njegovom žrtvom teološki nevažna i besmislena. I ne stoji ti ni druga tvrdnja. Jer izričita zabrana jedenja ploda spoznaje dobra i zla i protjerivanje iz Raja kao kazna direktno opovrgavaju tezu da je Bog želio da upoznamo zlo... samo kažem 😉. Send Sticky Note
Friday at 21:041 day comment_3377 8 hours ago, teodati said:Odgovorio sam ti, da je i milijardu parova ljudi Bog stvorio istovremeno, jedan čovjek bi od njih bi prvi pogriješio, jedan čovjek, o tome Biblija govori, a ne da je sve po jednom čovjeku nastalo, kraj priče za mene, a ti vjeruj u što hoćeš, dao sam ti tri dokaza da je Kain oženio nekoga drugoga a ne sestru, ti nisi ni jedan dokaz iz Biblije o tome dao, tako da tu prestaje rasprava, kada budeš to biblijski potvrdio da je Kain sestru oženio, možemo diskutirati, dotle je po Bibliji kako sam rekao, eto.Imam jedno pitanje za tebe, da li primećuješ u tom rodoslovu od Avelja i Kaina i preko Seta da se govori da oni redom konkretno po imenu muškarac rađa muškarca, nema da konketno po imenu žena rodi ili muškarca ili ženu.Da li to ima neko moguće odgovarajuće značenje i implikaciju o tome koliko su muških i ženskih potomaka rodili Adam i Eva ? Edited Friday at 21:041 day by Bokisd Send Sticky Note
juče1 day comment_3408 16 hours ago, Bokisd said:Imam jedno pitanje za tebe, da li primećuješ u tom rodoslovu od Avelja i Kaina i preko Seta da se govori da oni redom konkretno po imenu muškarac rađa muškarca, nema da konketno po imenu žena rodi ili muškarca ili ženu.Da li to ima neko moguće odgovarajuće značenje i implikaciju o tome koliko su muških i ženskih potomaka rodili Adam i Eva ?Nije važno, Biblija jasno tvrdi da je Kain otišao od Adama i Eve na istok, i tamo se oženio, a da ga tamo netko ne ubije, stavio mu je Jahve znak na čelo, nemamo što dalje izmišljati o nekoj sestri, dapače. Send Sticky Note
juče1 day comment_3412 17 hours ago, Obični prdac said:Ako grijeh nije prešao na sve ljude preko jednog Adama kao naslijeđena krivnja, onda je cijela uloga Isusa Krista kao Drugog Adama i potreba za Njegovom žrtvom teološki nevažna i besmislena. I ne stoji ti ni druga tvrdnja. Jer izričita zabrana jedenja ploda spoznaje dobra i zla i protjerivanje iz Raja kao kazna direktno opovrgavaju tezu da je Bog želio da upoznamo zlo... samo kažem 😉.Bog je znao unaprijed da će ljudi pogriješiti, zašto je onda dao tu zabranu, ajde pitaj se, da nije dao tu zabranu ne bi nitko pogriješio.Lijepo piše da smo time postali kao Bogovi, koji razlikuju dobro i zlo, to je bila volja Božja, jer kako Isus kaže, svi vršimo volju Božju, sve jasno, ali kako kome.Isus nas je spasio od grijeha koje je čovječanstvo sveukupno učinilo, a ne što je učinio neki prvi čovjek, jasno piše da je uzeo na sebe "sve grijehe svijeta", i da je to prorečeno, prije nego je prvi čovjek pogriješio, da će dakle doći Mesija, Sin Božji, znači nisi u pravu, to nema veze jedno s drugim.Da prvi čovjek i nije pogriješio, pogriješio bi netko drugi kasnije, opet bi Mesija morao doći, tako da dogma da smo svi od jednoga čovjeka nastali, ne drži vodu, ni po Bibliji, a još manje teološki, e da. Send Sticky Note
23 hours ago23 hr comment_3427 1 hour ago, teodati said:Bog je znao unaprijed da će ljudi pogriješiti, zašto je onda dao tu zabranu, ajde pitaj se, da nije dao tu zabranu ne bi nitko pogriješio.Lijepo piše da smo time postali kao Bogovi, koji razlikuju dobro i zlo, to je bila volja Božja, jer kako Isus kaže, svi vršimo volju Božju, sve jasno, ali kako kome.Isus nas je spasio od grijeha koje je čovječanstvo sveukupno učinilo, a ne što je učinio neki prvi čovjek, jasno piše da je uzeo na sebe "sve grijehe svijeta", i da je to prorečeno, prije nego je prvi čovjek pogriješio, da će dakle doći Mesija, Sin Božji, znači nisi u pravu, to nema veze jedno s drugim.Da prvi čovjek i nije pogriješio, pogriješio bi netko drugi kasnije, opet bi Mesija morao doći, tako da dogma da smo svi od jednoga čovjeka nastali, ne drži vodu, ni po Bibliji, a još manje teološki, e da.Božje predznanje o budućim događajima nije jednako Božja volja! Da je tako kako ti tvrdiš u svojim doktrinama, onda bi to bio neki shizofreni bog... u jednom trenutku, takav bog daje uputu što se smije, a što ne, pa onda izriče prokletstvo, a onda ispada da je to sve njegova volja... to nema nikakvog smisla... Dalje, tvoja hipoteza se ruši na činjenici da Isus nije došao riješiti samo posljedice (zbroj naših individualnih grijeha), nego i uzrok, naslijeđenu krivnju i slomljenu narav prenesenu od Adama.Također, tvoja teza direktno proturječi stihu na kojeg se poziva cijela kršćanska teologija spasenja, a to je Rimljanima 5: 12, 19: "Zato kao što po jednome čovjeku uđe u svijet grijeh, i po grijehu smrt, i tako smrt prijeđe na sve ljude, jer svi sagriješiše," "Jer kao što nepokornošću jednoga čovjeka mnogi postadoše grješnici, tako će i pokornošću Jednoga mnogi postati pravednici."Dakle, spasenje se temelji na dvojici predstavnika: Adamu, glavi starog čovječanstva koje je donijelo osudu, i Kristu, Drugom Adamu, čija je neizostavna uloga poništiti tu pravnu osudu. A što se tiče zadnje misli, tu treba razumjeti Adamovu jedinstvenu poziciju, onda je puno lakše... Send Sticky Note
19 hours ago19 hr comment_3465 3 hours ago, Obični prdac said:Božje predznanje o budućim događajima nije jednako Božja volja! Da je tako kako ti tvrdiš u svojim doktrinama, onda bi to bio neki shizofreni bog... u jednom trenutku, takav bog daje uputu što se smije, a što ne, pa onda izriče prokletstvo, a onda ispada da je to sve njegova volja... to nema nikakvog smisla... Dalje, tvoja hipoteza se ruši na činjenici da Isus nije došao riješiti samo posljedice (zbroj naših individualnih grijeha), nego i uzrok, naslijeđenu krivnju i slomljenu narav prenesenu od Adama.Također, tvoja teza direktno proturječi stihu na kojeg se poziva cijela kršćanska teologija spasenja, a to je Rimljanima 5: 12, 19:"Zato kao što po jednome čovjeku uđe u svijet grijeh, i po grijehu smrt, i tako smrt prijeđe na sve ljude, jer svi sagriješiše," "Jer kao što nepokornošću jednoga čovjeka mnogi postadoše grješnici, tako će i pokornošću Jednoga mnogi postati pravednici."Dakle, spasenje se temelji na dvojici predstavnika: Adamu, glavi starog čovječanstva koje je donijelo osudu, i Kristu, Drugom Adamu, čija je neizostavna uloga poništiti tu pravnu osudu. A što se tiče zadnje misli, tu treba razumjeti Adamovu jedinstvenu poziciju, onda je puno lakše...Ti vjeruješ u dogme koje nemaju veze sa stvarnošću, čovjek nema nikakvu grešnu narav, nego je on takav kao i svako svjesno biće, podložan je i dobru i zlu, to i danas ljudi rade i dobro i zlo, od čega nas je onda Isus spasio, to nema veze sa time, Isus je lijepo rekao da je svojom patnjom i smrću pomirio Boga Oca i nas ljude, eto s time ima veze to a ne sa prvim čovjekom, tako da nema govora da je po Bibliji sve nastalo od jednog čovjeka, citati koje sam dao to potvrđuju, a istina je onda da je bilo koji par ljudi pogriješio, da je od toga jednoga čovjeka došla i patnja i smrt, a mukom i pokornošću drugoga čovjeka, Isusa Krista došlo spasenje, ali to nema veze sa time koliko je Bog stvorio parova, i s kime se Kain oženio, dapače. Send Sticky Note
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje