16 hours ago16 hr comment_3519 6 minutes ago, teodati said:Sam Isus tvrdi da je od Oca izašao, dakle ne postoji oduvijek,Izašao od Oca znači došao sa Neba. Send Sticky Note
15 hours ago15 hr comment_3528 1 hour ago, teodati said:1 hour ago, Slap said:Izašao od Oca znači došao sa Neba.Ne, vidim da ne shvaćaš nicejsko-carigradsko vjerovanje, u kojemu se izričito tvrdi da je Sin rođen od Oca, u vječnosti, Bog od Boga, i tak dalje, eto. Edited 15 hours ago15 hr by teodati Send Sticky Note
15 hours ago15 hr comment_3533 6 minutes ago, teodati said:Ne, vidim da ne shvaćaš nicejsko-carigradsko vjerovanje, Ne moram znati...."istina će uvjek rađati svoje svjedoke" a ja sam novo rođenje sa novim i kvalitetnijim znanjem. "Rođenje" u ranokršćanskom vjerovanju je "od Boga Bog". Moje razumjevanje je kvalitetnije od njihovog jer idem dalje od "Oca" jer znam da je Duh Sveti praotac ili "Djed", pa onda dolaze Otac i Sin. Tu dakle valja razlikovati impersonalni aspekt Boga od njegovih personalnih emanacija Oca i preemanacijom Sina. Tu personalizaciju objašnjavam sa oceanom slane vode iz kojeg nekim uvjetovanim slučajem nastaju dva kristala. Dakle iz nevidljivog impersonalnog Boga izlaze dvije vidljive forme. Kemijski gledano ništa novo, samo određeno zgušnjavanje. Send Sticky Note
15 hours ago15 hr comment_3535 1 minute ago, Slap said:Ne moram znati...."istina će uvjek rađati svoje svjedoke" a ja sam novo rođenje sa novim i kvalitetnijim znanjem. "Rođenje" u ranokršćanskom vjerovanju je "od Boga Bog". Moje razumjevanje je kvalitetnije od njihovog jer idem dalje od "Oca" jer znam da je Duh Sveti praotac ili "Djed", pa onda dolaze Otac i Sin. Tu dakle valja razlikovati impersonalni aspekt Boga od njegovih personalnih emanacija Oca i preemanacijom Sina. Tu personalizaciju objašnjavam sa oceanom slane vode iz kojeg nekim uvjetovanim slučajem nastaju dva kristala. Dakle iz nevidljivog impersonalnog Boga izlaze dvije vidljive forme. Kemijski gledano ništa novo, samo određeno zgušnjavanje.Sasvim si u krivu, da si zbilja cijelu Bibliju proučio, znao bi da po redu ide ovako, Otac postoji oduvijek, a Sin je prvi rođen u našem svijetu (ne stvoren, nije to isto), a Duh Sveti nastaje od Sina (i Oca, jer smo svi u Ocu), eto ukratko. Send Sticky Note
13 hours ago13 hr comment_3560 1 hour ago, teodati said:Otac postoji oduvijek, a Sin je prvi rođen u našem svijetu (ne stvoren, nije to isto), a Duh Sveti nastaje od Sina (i Oca, jer smo svi u Ocu), eto ukratko.I Otac i Sin postoje oduvjek u impersonalnom "obliku", tj. imali su sebe u Duhu Svetom, onda su u predstvaralačkom činu popromili dvije personalne forme. Sam Duh Sveti ostao je takav kakav je. Eto ukratko.A ovo zadnje što kažeš "jer smo svi u Ocu" ne znam zašto ističeš jer kršćani treba da imaju prvo mišljenje da smo svi u Sinu jer je Pavao tu jasan; "Sve u Sinu ima svoje postojanje".To je malo jača kršćanska filozofija pa ti možda nije to jasnije, no od mene dolazi još jači nauk od doktora kršćanstva pa ti to daleko teže može biti za shvatiti. Edited 13 hours ago13 hr by Slap Send Sticky Note
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje