Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zašto laici ne piju vino pri obredu Euharistije?

Featured Replies

2 hours ago, Musafirhana said:

Laici rimokatolici piju vino tj. krv Gospodnju na svetom pričvršću za praznik Tijelovo i uoči Tijelova. Sam taj čin kako se izvodi je prilično nepraktičan. Umjesto da sveštenik umoči hostiju u vino i tako pričesti vjernika, ispija se iz pričao širokog kaleža.

Hostija nije kruh pa da je umočiš u vino...
Bilo bi nepraktično...

5 hours ago, Obični prdac said:

Hostija nije kruh pa da je umočiš u vino...
Bilo bi nepraktično...

Neki tako rado i nema problema.

3 minutes ago, Musafirhana said:

Neki tako rado i nema problema.

Nisam shvatio.

20 hours ago, Obični prdac said:

Nisam shvatio.

Pojedine crkva tako rade.

6 minutes ago, Musafirhana said:

Pojedine crkva tako rade.

Koje to crkve moče hostiju u vino?, nikad čuo za njih... možda sam nešto propustio...

5 hours ago, Obični prdac said:

Koje to crkve moče hostiju u vino?, nikad čuo za njih... možda sam nešto propustio...

Umakanje hostije u vino se zove intinkcija (engleski: intinction). Koriste je često anglikanci, Liberalna katolička crkva skoro uvijek, ponekad starokatolici.

Sveštenik uzme hostiju i umoči je djelomično u kalež - samo donji dio i pruži vjerniku najčešće na jezik. Vjernik ne pije iz kaleža – vino je već na hostiji. Time se primaju Tijelo i Krv Gospoda Isusa Hrista zajedno, ali bez direktnog ispijanja vina.

copyImage.jpg

Edited by Musafirhana

3 minutes ago, Musafirhana said:

Umakanje hostije u vino se zove intinkcija (engleski: intinction). Koriste je često anglikanci, Liberalna katolička crkva skoro uvijek, ponekad starokatolici.

copyImage.jpg

Nisam znao za anglikance, kod katolika toga nema, mislim da jedino se dopušta u određenim prilikama svećenstvu... ali, malo mi je i čudno, s obzirom na hostiju koja je poprilično tanka...

12 minutes ago, Obični prdac said:

Nisam znao za anglikance, kod katolika toga nema, mislim da jedino se dopušta u određenim prilikama svećenstvu... ali, malo mi je i čudno, s obzirom na hostiju koja je poprilično tanka...

Meni se ova praksa dopada. Brže se pričešćuje veći broj ljudi i Tijelom i Krvlju Gospodnjom. Manji je rizik od prosipanja vina. Primaju se i Tijelo i Krv Gospodnja.

Uz ovakvu praksu kod anglikanaca i Liberalne katoličke crkve je prisutna i praksa otvorenog pričešćivanja (open communion) za sve krštene hrišćane, a često i sve koji pristupaju sa iskrenom namjerom. Meni se anglikanski pristup Open communion jako dopada.

Edited by Musafirhana

27 minutes ago, Musafirhana said:

Meni se ova praksa dopada. Brže se pričešćuje veći broj ljudi i Tijelom i Krvlju Gospodnjom. Manji je rizik od prosipanja vina. Primaju se i Tijelo i Krv Gospodnja.

Uz ovakvu praksu kod anglikanaca i Liberalne katoličke crkve je prisutna i praksa otvorenog pričešćivanja (open communion) za sve krštene hrišćane, a često i sve koji pristupaju sa iskrenom namjerom. Meni se anglikanski pristup Open communion jako dopada.

Mislim da uz suvremene trendove smanjivanja broja vjernika, mnoge župe bi mogle izdvojiti dovoljno vremena da pričeste svoje vjernike pod obje prilike...
Iskreno, meni je bolje kad se odvojeno uzima, tako da se razmišlja o poznatim stihovima iz Nz koji se čitaju...

On 18. 01. 2026. at 16:15, Obični prdac said:

Katolička crkva. Jedino svećenik pije iz kaleža, svi ostali isključivo uzimaju hostiju umočenu u vino. A najčešće se samo uzima hostija.

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Pretraživanje

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.