Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jesu li prvi adventisti vjerovali u trojstvo?

Featured Replies

• Spirit Junkie

Jesu li prvi adventisti vjerovali u trojstvo? Kad je uvedena nauka o trojstvu u adventističkoj crkvi? 

trinity.jpg

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• 6 months later...

Nikada! Trojstvo se uopće u Bibliji ne spominje! 

Niti ima 3 osobe Božanstva , niti Bog ima 3 lica , niti 2 lica , niti  postoje 2 Boga ili više. 

A nama je jedan Bog otac i jedan  Gospod Isus Krist.

• 3 weeks later...

pitanje za Adventiste 7. dana, RASD, i ostale TTT subotare

.

GDJE U istinitoj
Božjoj Očevoj JAHVINOJ Riječi – BIBLIJI,
PIŠE – koji stih
;

---------------------

1.

Da je Božji SIN Yehoshua Pomazanik za sebe rekao da je On Bog?

Gdje je Yehoshua rekao – Ja sam Bog! - ?

2.

Da je Sveti Duh za sebe rekao da je On Bog?

Gdje je SD rekao – Ja sam Bog! - ?

3.

Da je Božji SIN Yehoshua Pomazanik za sebe rekao da je On sve stvorio?

Gdje je Yehoshua rekao – Ja sam stvorio…….! Ja sam Stvoritelj! - ?

4.

Da je Sveti Duh za sebe rekao da je On sve stvorio?

Gdje je SD rekao – Ja sam stvorio…….! Ja sam Stvoritelj! - ?

5.

Da je Božji SIN Yehoshua Pomazanik za sebe rekao da se ljudi

trebaju Njemu klanjati kao Bogu?

6.

Da je Sveti Duh za sebe rekao da se ljudi

7.

Da je Božji SIN Yehoshua Pomazanik za sebe rekao da je On Alfa i Omega?

Gdje je Yehoshua rekao – Ja sam A&0! - ?

8.

Da je Sveti Duh za sebe rekao da je On Alfa i Omega?

Gdje je SD rekao – Ja sam A&0! - ?

9.

Trojstvo, 3 Božanske Osobe, Trojedini Bog, Trojednaki,

BogoČovjek, Bog u tijelu, Bog se rodio, BogoRodica...?

10.

Bog Otac Bog SIN Bog SD?

11.

Da za spasenje treba vjerovati da je SIN Yehoshua Pomazanik = Bog?

12.

Da za spasenje treba vjerovati da je SD Bog?

13.

Da za spasenje treba vjerovati u TTT?

-------------

Da li imaš jasne nedvosmislene stihove za gornje???

Jer to gornje je temelj tvoje vjere!!!

Ako ti  je to temelj – onda imaš u Bibliji masu takovih stihova.

ALI – ako nema takovih stihova  - a NEMA IH –

onda tvoj nauk nije Biblijski.

Onda ti imaš dogmatski nauk – NE-Biblijski.

A pošto NIJE Božji Očev JAHVIN,
onda je od Oca Laži!

Biblija jasno kaže na mnogo mjesta -
NE DODAJI NE ODUZIMAJ NE PREKO NAPISANOGA!!!
---------

• 1 month later...
On 07. 10. 2024. at 0:48, Faith said:

Nikada! Trojstvo se uopće u Bibliji ne spominje! 

Niti ima 3 osobe Božanstva , niti Bog ima 3 lica , niti 2 lica , niti  postoje 2 Boga ili više. 

A nama je jedan Bog otac i jedan  Gospod Isus Krist.

Ni eshatologija ne postoji jer se ne spominje u Bibliji ta riječ. Također ne postoji ni antropologija jer se ne spominje u Bibliji. A povrh svega ne postoji ni etika jer se ne spominje u Bibliji. I ovako mogu do sutra jer ima puno izraza koji se ne spominju u Bibliji a opisuju biblijsku stvarnost. Ovaj argument je jedan od najzatupljenijih jer sam sebe pobiva.

On 26. 10. 2024. at 20:36, piramida4 said:

pitanje za Adventiste 7. dana, RASD, i ostale TTT subotare

.

GDJE U istinitoj
Božjoj Očevoj JAHVINOJ Riječi – BIBLIJI,
PIŠE – koji stih
;

---------------------

1.

Da je Božji SIN Yehoshua Pomazanik za sebe rekao da je On Bog?

Gdje je Yehoshua rekao – Ja sam Bog! - ?

2.

Da je Sveti Duh za sebe rekao da je On Bog?

Gdje je SD rekao – Ja sam Bog! - ?

3.

Da je Božji SIN Yehoshua Pomazanik za sebe rekao da je On sve stvorio?

Gdje je Yehoshua rekao – Ja sam stvorio…….! Ja sam Stvoritelj! - ?

4.

Da je Sveti Duh za sebe rekao da je On sve stvorio?

Gdje je SD rekao – Ja sam stvorio…….! Ja sam Stvoritelj! - ?

5.

Da je Božji SIN Yehoshua Pomazanik za sebe rekao da se ljudi

6.

Da je Sveti Duh za sebe rekao da se ljudi

7.

Da je Božji SIN Yehoshua Pomazanik za sebe rekao da je On Alfa i Omega?

Gdje je Yehoshua rekao – Ja sam A&0! - ?

8.

Da je Sveti Duh za sebe rekao da je On Alfa i Omega?

Gdje je SD rekao – Ja sam A&0! - ?

9.

Trojstvo, 3 Božanske Osobe, Trojedini Bog, Trojednaki,

BogoČovjek, Bog u tijelu, Bog se rodio, BogoRodica...?

10.

Bog Otac Bog SIN Bog SD?

11.

Da za spasenje treba vjerovati da je SIN Yehoshua Pomazanik = Bog?

12.

Da za spasenje treba vjerovati da je SD Bog?

13.

Da za spasenje treba vjerovati u TTT?

-------------

Da li imaš jasne nedvosmislene stihove za gornje???

Jer to gornje je temelj tvoje vjere!!!

Ako ti  je to temelj – onda imaš u Bibliji masu takovih stihova.

ALI – ako nema takovih stihova  - a NEMA IH –

onda tvoj nauk nije Biblijski.

Onda ti imaš dogmatski nauk – NE-Biblijski.

A pošto NIJE Božji Očev JAHVIN,
onda je od Oca Laži!

Biblija jasno kaže na mnogo mjesta -
NE DODAJI NE ODUZIMAJ NE PREKO NAPISANOGA!!!
---------

Nije Isus rekao da je Bog tim riječima ali je mnogim drugim za koje sam siguran da ih znaš. Ivan kao pisam sam jasno daje Isusu božanstvo u Iv 1 i to vrijedi kao sama Božja riječ jer je to zapisano u Božjoj riječi, logično. A razbacivat tekstovima se može svatko ali biblijski koncepti su očito problem za razumijevanje, a tako koncept u kojoj se nitko nije mogao poistovjetit sa Bogom, nitko nikad. A Isus je to činio i to se jasno razumije jer je zato i optužen: “Praviš se Bogom.“ Iv 10,33. Isus to nije ni zanijekao. Nitko ne može uzimati atribute Boga ako nije Bog i to je jasna hebrejska misao. Međutim, helenistička misao može u svojoj misli stvoriti nekog tko ima božje atribute a nije potpuno Bog. Jer u helenističkoj misli postoje polubogovi, bogovi raznih razina a u židovskoj je Bog jedan i nema drugog. Stvoritelj i stvorenje. Isus onda mora biti ili stvoritelj ili stvorenje, Biblija ne dopušta ništa drugo. Iv 1 nam daje odgovor jeli Isus stvoren ili je stvarao.

• Autor
  • Spirit Junkie

Istina o Bogu je u adventizmu progresivna, što se može vidjeti po člancima vjere od 1872 od 1980 kad je konferencija u Dalasu izglasala doktrinu o trojstvu kako ju danas poznajemo u adv. vjerovanjima u 28 točaka. Isto se mogu čak do 1960 godine naći knjige od adventista koji vjeruju da je Isus imao početak u vječnosti i da je rođen od ili iz oca, jer svi prevode grčku riječ ek sa od….ali dobro….znači taj lik piše knjigu Kristovo božanstvo (on vjeruje da je Isus Bog, ali rođen po prirodi) i ne samo to on ja uvaženi član tada bio, i bio zadužen za slobodu religije, a niko ga nije izbacio iz crkve. Što više, ta njegova knjiga je kako on veli izdata jer je bio vidio da ulazi hereza u crkvu po pitanju te teme…on je poznavao EGW i znao što ona uči kao i pioniri, i živio sve do 1962 godine…knjiga se može nabaviti i u PDF formatu….

• 10 months later...
  • Autor
  • Spirit Junkie

KAKO JE PALA DENOMINACIJA ADVENTISTA SEDMOG DANA: GLASOVANJE KOJE JE PODIJELILO ADVENTIZAM, autorica Tania Maria

DALLAS, 1980. U dvorani punoj delegata sa svih kontinenata, Adventistička crkva sedmog dana postigla je glasovanje koje će označiti prije i poslije u njezinoj teološkoj povijesti: službeno prihvaćanje doktrine o Trojstvu. Ta sjednica, naizgled bezopasna, bila je vrhunac tihog procesa započetog prije pola stoljeća. Ono što se činilo kao revizija jezika zapravo je bio odmak od Boga. Adventizam, koji je rođen proglašavajući Oca i Njegova jedinorođenog Sina puninom vidljivog i nevidljivog Božanstva, sada je prihvatio trinitarnu formulu iz Niceje, uvezenu iz katoličanstva i uglađenu modernim ekumenizmom.

Delegati su kratko raspravljali o tome treba li prikladan izraz biti „Božanstvo“ ili „Trojstvo“. Charles Upshaw predložio je da se zadrži prvi, sjećajući se da je tako bilo u izvornim dokumentima. Međutim, prijedlog je ignoriran. Duncan Eva tvrdio je da je „Trojstvo savršeno dobra riječ, iako nam se ne sviđaju njezine konotacije“, a Neal C. Wilson, predsjednik Generalne konferencije, zatvorio je raspravu bez formalnog glasovanja. Odobren "konsenzusom", novi uvodnik postao je dio adventističke doktrine. Tako je pojam "Trojstvo", odsutan više od stoljeća, postao kamen temeljac temeljnih vjerovanja Crkve.

Ovo glasanje nije bio rezultat novog proučavanja Svetog pisma, niti otkrivenja Duha proroštva, već spore teološke tranzicije koju su pokrenuli Leroy Froom i Francis Wilcox. Godine 1931. Wilcox je u Godišnjak umetnuo izraze koje pioniri nikada prije nisu koristili. Desetljećima kasnije, Froom je u knjizi Movement of Destiny priznao da je u neadventističkim autorima tražio osnovu za reformu učenja Duha Svetoga. On je bio taj koji je doveo crkvu do prihvaćanja doktrinarnog modela koji su osnivači otvoreno odbacili. Učinio je to u ime "teološkog napretka", ali rezultat je bila potpuna reinterpretacija Boga kojeg su rani adventisti štovali.

Elena G. de White upozorila je: "Duh Sveti koji dolazi od jedinorođenog Sina Božjega ujedinjuje ljudsko biće s božanskom prirodom Krista." Za nju je Duh bio osobni život Kristov u vjerniku, a ne neovisni entitet. Pioniri su Božanstvo shvaćali kao Oca, izvor sveg života; Sina, kanal kroz koji taj život teče; i Duha, osobnu prisutnost Sina u srcu čovjeka. Ali s novim vjerovanjem, taj živi odnos zamijenjen je filozofskom strukturom: tri vječne, dosljedne osobe, bez hijerarhije ili doslovne pripadnosti. Sin se više nije rađao; on je "supostojao". Duh više nije bio od Sina; bio je "treća osoba". Jezik Biblije zamijenjen je grčkom terminologijom.

Posljedice su bile duboke. Preobraženo razumijevanje Božje ljubavi. Ako Sin nije bio istinski dan, već samo vječna figura u simboličnoj trijadi, Ivan 3:16 gubi svoje doslovno značenje. "Tako je Bog ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina" više ne opisuje stvarni čin predaje, već teološku metaforu. Žrtva Kalvarije je depersonalizirana, a veza između Oca i Sina, temelj svemira, postaje apstrakcija. Plan otkupljenja razvodnjen je u bezličnu formulu gdje nitko ne rađa, nitko nije dan, nitko ne sluša: tri vječna jednaka koji djeluju po dogovoru, a ne po očinskoj ljubavi.

Od tog dana, adventizam je prestao biti teološki neobičan. Trinitarna doktrina uskladila ga je s crkvama koje je prethodno identificirala kao dio Babilona. Proročki glas poruke trećeg anđela - "Izađite iz nje, narode moj" - izgubio je zvuk, jer su ljudi koje je trebao upozoriti pili od istog doktrinarnog vina. Preostali identitet je zamijenjen između ekumenskih denominacija. Proročanstvo iz Otkrivenja 18:4 postalo je odjek unutar vlastitih zidova.

Glasanje u Dallasu nije bila jednostavna administrativna odluka. Bila je to duhovna prekretnica. Dok su ga mnogi slavili kao doktrinarnu zrelost, razvod između pionirske vjere i institucionalne vjere zapravo je potpisan. Upravo ljudi koji su rođeni da obnove izgubljene istine - subotu, svetište, stanje mrtvih - upali su u Balaamovu zamku: miješajući se s učenjima vjerskih naroda oko sebe. Ono što je započelo upozorenjem da nema Crkvenog priručnika završilo je izjavom vjere zapečaćenom ljudskim konsenzusom.

Danas glas Duha nastavlja ponavljati poziv iz Jeremije 6:16: „Zastanite na putovima i tražite i pitajte za drevne staze, koji je dobar put, i hodite njime i naći ćete spokoj dušama svojim.“ Povratak starim stazama ne znači nostalgiju ili pobunu, već pomirenje s Ocem i Sinom kako je otkriveno u Riječi. Krist nikada nije rekao: "Nas je troje." Rekao je: "Ja i Otac jedno smo." I obećao je: „Neću vas ostaviti siročadi; doći ću k vama.“ Pravi Tješitelj nije nitko drugi nego sam Duh Kristov koji prebiva u svojima.

Adventizam, podijeljen glasovanjem 1980., uspješno je odbacio vlastito podrijetlo. Ali danas se ne radi samo o prihvaćanju, već o buđenju. Bog i dalje poziva svoj narod da prepozna njegovog rođenog Sina, da izađe iz doktrinarne zbrke i da svijetu proglasi ne filozofsku misteriju, već stvarni, vječni i živi odnos: Otac u Sinu i Sin u nama. Tek tada će se crkva vratiti onome što je bila: narodu istinskog Boga i njegova Sina Isusa Krista.

Preuzeto sa facebooka

Trojstvo nije biblijska nauka, jedno pravo vjerovanje je apostolsko,a ono drugo, nicejsko je ljudska dogma.

Gost
Odgvori na temu

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.