Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Harmagedon - doslovno ili simboličko mjesto?

Featured Replies

26 minutes ago, Obični prdac said:

Vidi kako kad ti ne odgovara, onda nije doslovno, kad paše, onda je doslovno...

Zna se kak se Biblija tumaci ,imaju pravila. I nista nisam pogrijesila.

Ja te pitam hoce li Gog iz zemlje Magog napasti Izrael i izgubiti ? (Nebitno he skroz koja je to zemlja danas za nasu raspravu) Jeli to lazno prorice Ezekijel i Ivan u Otkrivenju? To se oni šale ,malo pricaju bajke?

10 hours ago, Magdalena said:

Zna se kak se Biblija tumaci ,imaju pravila. I nista nisam pogrijesila.

Ja te pitam hoce li Gog iz zemlje Magog napasti Izrael i izgubiti ? (Nebitno he skroz koja je to zemlja danas za nasu raspravu) Jeli to lazno prorice Ezekijel i Ivan u Otkrivenju? To se oni šale ,malo pricaju bajke?

Tako je, postoji ključ za tumačenje tekstova. Samo što je kod vas birkanje, ovo ću tumačiti ovako, ono ću tumačiti onako jer meni to tako ima smisla. Nisam zapazio jasnu konzistentnost u tumačenju...
Što se tiče vašeg pitanja, ono kako to razumijem u ovom trenutku je da se ne radi na etnički Izrael, odnosno Židove kako vi aludirate, izglednija mi je opcija uz proširenje perspektive Otkrivenja da se radi o arhetipnom prikazu Božjeg naroda i pobunjene strane koja gazi "sveti grad"... naravno, to ne isključuje mogućnost da se dogodi da veliko mnoštvo skoči na Izrael, ali ipak mislim da se radi o duhovnoj perspektivi...

26 minutes ago, Obični prdac said:

Tako je, postoji ključ za tumačenje tekstova. Samo što je kod vas birkanje, ovo ću tumačiti ovako, ono ću tumačiti onako jer meni to tako ima smisla. Nisam zapazio jasnu konzistentnost u tumačenju...
Što se tiče vašeg pitanja, ono kako to razumijem u ovom trenutku je da se ne radi na etnički Izrael, odnosno Židove kako vi aludirate, izglednija mi je opcija uz proširenje perspektive Otkrivenja da se radi o arhetipnom prikazu Božjeg naroda i pobunjene strane koja gazi "sveti grad"... naravno, to ne isključuje mogućnost da se dogodi da veliko mnoštvo skoči na Izrael, ali ipak mislim da se radi o duhovnoj perspektivi...

Vidi moras znati kad se u Bibliji spominju konji ,zvijer ,kamen ,more ,voda ,kruh ... da to nije uvijek doslovno nego se mora gledati kontekst u kojem se određena rijec koristi. Uvijek kontekst gdje se pojam koristi i naravno cijelokupni kontekst Biblije. Isus Krist doci ce na konju i u ustima ce imati mač. Mozes to gledati kako ti hoces ,ali znas da Krist dolazi u žetvu . Kukolj ide u oganj ,a žito u žitnicu.

21 minutes ago, Magdalena said:

Vidi moras znati kad se u Bibliji spominju konji ,zvijer ,kamen ,more ,voda ,kruh ... da to nije uvijek doslovno nego se mora gledati kontekst u kojem se određena rijec koristi. Uvijek kontekst gdje se pojam koristi i naravno cijelokupni kontekst Biblije. Isus Krist doci ce na konju i u ustima ce imati mač. Mozes to gledati kako ti hoces ,ali znas da Krist dolazi u žetvu . Kukolj ide u oganj ,a žito u žitnicu.

Ne mogu gledati kako hoću, tu je očigledna simbolika, baš kao i Gog koji predstavlja otpad, pobunjene koji su se digli protiv Božjeg naroda, a ne točno geografsku silu... ili Babilon, ista stvar...

upravo, Magdalena said:

Što se tiče vašeg pitanja, ono kako to razumijem u ovom trenutku je da se ne radi na etnički Izrael, odnosno Židove kako vi aludirate, izglednija mi je opcija uz proširenje perspektive Otkrivenja da se radi o arhetipnom prikazu Božjeg naroda i pobunjene strane koja gazi "sveti grad

Isus Krist doci ce u Izrael. Na goru Sion u Jeruzalemu.

Mozes ti misliti da nece ,ali Biblija ti kaže da hoce: ”I tako, sav će Izrael biti spašen, kao što je pisano: sa Siona doći će osloboditelj, on će odstraniti Jakova od bezbožnosti.” (Rimljanima 11,26)

Pod izrazom “Izrael” Pavao misli na etničke Izraelce, Židove. Za Pavla je svijet podijeljen na dvije vrste ljudi: Izrael i sve ostale, pogane. Prema Pavlu, izraz Izrael obuhvaća sve one ljude koje je Bog odvojio za sebe, dao im obećanja, sklopio saveze i povjerio im Zakon: Rimljanima 9,4 Oni su Izraelci, njihovo je posinstvo, i Slava, i Savezi, i zakonodavstvo, i bogoštovlje, i obećanja;

Rimljanima 9,5 njihovi su i oci, od njih je, po tijelu, i Krist, koji je iznad svega, Bog blagoslovljen u vjekove. Amen. Rimljanima 9,6 Ali ne kao da se izjalovila riječ Božja. Jer nisu Izrael svi koji potječu od Izraela;

Rimljanima 9,7 i nisu svi djeca Abrahamova zato što su njegovo potomstvo, nego po Izaku će ti se nazivati potomstvo;

Rimljanima 9,8 to jest: djeca tijela nisu i djeca Božja, nego - djeca obećanja računaju se u potomstvo.

Rimljanima 9,9 Evo doista riječi obećanja: U ovo ću doba doći i Sara će imati sina.

Rimljanima 9,10 Ali ne samo to! I Rebeka je s jednim, s Izakom, ocem našim, zanijela.

Rimljanima 9,11 Pa kad još blizanci ne bijahu rođeni niti učiniše što dobro ili zlo - da bi trajnom ostala odluka Božja o izabranju:

Rimljanima 9,12 ne po djelima, nego po onome tko poziva - rečeno joj je: Stariji će služiti mlađemu,

Rimljanima 9,15 Ta Mojsiju veli: Smilovat ću se komu hoću da se smilujem; sažalit ću se nad kim hoću da se sažalim.

Rimljanima 9,16 Nije dakle do onoga koji hoće ni do onoga koji trči, nego do Boga koji se smiluje.Oni su Abrahamovi potomci: ne svaki od njih, nego samo oni koje je Bog izabrao po svom milosrđu, poput Izaka i Jakova i Pavla :Rimljanima 11,1 Velim dakle: "Zar je Bog odbacio narod svoj Bože sačuvaj, jer sam i ja Izraelac, potomak Abrahamov, od koljena Benjaminova.

Rimljanima 11,2 Nije odbacio Bog naroda svojega, što ga je naprijed izabrao. Ili ne znate, što veli Pismo o Iliji, kako se tuži Bogu na, Izraela?

Rimljanima 11,3 "Gospodine, proroke tvoje pobiše, žrtvenike tvoje porušiše, i ja ostadoh sam, i traže dušu moju."

Rimljanima 11,4 A što mu veli Božji odgovor? "Ostavio sam sebi sedam tisuća ljudi, koji ne prignuše koljena pred Baalom."

Rimljanima 11,5 Tako se je dakle i u sadašnje vrijeme ostatak spasio po izboru milosti.

Rimljanima 11,6 A ako je po milosti, onda nije više od djela, inače milost ne bi više bila milost.

Rimljanima 11,7 Što dakle? Što je tražio Izrael, ono nije dobio, a izabrani su dobili; a ostali su zaslijepili,

Morate dobro prouciti Pavlove Poslanice da bi znali tko je Izrael ,a tko Crkva,a tko pogani.

56 minutes ago, Obični prdac said:

to ne isključuje mogućnost da se dogodi da veliko mnoštvo skoči na Izrael, ali ipak mislim da se radi o duhovnoj perspektivi...

Izaija 2,3 Tada će grnuti k njoj svi koliki narodi. Mnogi će narodi ići tamo i govoriti: "Dođite da idemo na goru Gospodnju, u kuću Boga Jakovljeva! Neka nas on ući svojim putovima! Mi hoćemo hoditi stazama njegovim, jer nauka izlazi sa Siona i riječ Gospodnja od Jerusalema.Izaija 31,4 Jer ovako mi reče Gospod: "Kao što lav, lavić, reži nad plijenom svojim - svu četu pastira podigli su na njega, ali se on ne plaši od vike njihove, niti se pokorava na buku njihovu - tako Gospod nad vojskama silazi u boj na goru Sion i visinu njegovu. Mnogi će narod ići tamo i govoriti: "Dođite, pođimo na goru Gospodnju, u kuću Boga Jakovljeva! Neka nas on nauči svojim putovima! Mi hoćemo hoditi njegovim stazama!" Jer nauka izlazi sa Siona i riječ Gospodnja iz Jerusalema.Izaija 62,1 Zbog Siona ne smijem šutjeti, zbog Jerusalema ne smijem mirovati, dok opravdanje njegovo ne izađe kao svjetlost i spasenje njegovo kao goruća baklja.Kad vidite da Jeruzalem opkoli vojska i utabori se oko njega, tada znajte da se približilo opustošenje njegovo! Tada neka oni koji budu u Judeji bježe u gore! Oni koji budu u gradu neka ga napuste, a koji budu u selima neka ne ulaze u grad! Jer to su dani u koje će se pravda izvršiti, da se ispuni sve što je napisano.Luka 21, 26 28)

Hram ce biti u Jeruzalemu ,stvarni Hram :

Otkrivenje 11,1 I dade mi se trska kao palica, govoreći: "Ustani i izmjeri hram Božji i žrtvenik i one, koji se klanjaju u njemu;

Otkrivenje 11,2 A trijem, što je izvan hrama, ostavi i ne mjeri ga, jer je predan neznabošcima; oni će sveti grad gaziti četrdeset i dva mjeseca11,3 I dat ću dvojicu svojih svjedoka, i proricat će tisuću i dvjesta i šezdeset dana, obučeni u haljine pokornicke.

Otkrivenje 11,15 I sedmi anđeo zatrubi, i postadoše veliki glasovi u nebu govoreći: "Postade kraljevstvo svijeta Gospodina našega i Krista njegova, i kraljevat će u vijeke vjekova."

Otkrivenje 11,16 I dvadeset i četiri starješine, koje sjeđahu pred Bogom na prijestoljima svojim, padoše na lica svoja i pokloniše se Bogu

Otkrivenje 11,17 Govoreći: "Zahvaljujemo ti, Gospodine Bože Svemoćni, koji jesi, i koji bijaše, i koji ćeš doći, što si uzeo svoju veliku moć i zakraljevao.

Proucite Otkrivenje. Ovo je vazno za svakog vjernika koji ceka dolazak Isusa Krista bez obzira kad ce se dogoditi. Armagedon ce se događati u Izraelu kao i sto ce vojske svijeta okruziti Izrael,tako i Gog iz Zemlje Magog. Biblija nije bajka. Ne opisuje nista sto ne postoji.

14 minutes ago, Obični prdac said:

Ne mogu gledati kako hoću, tu je očigledna simbolika, baš kao i Gog koji predstavlja otpad, pobunjene koji su se digli protiv Božjeg naroda, a ne točno geografsku silu... ili Babilon, ista stvar...

Ma hoce li Isus doci Suditi narodima? Hoce ! U kojem trnutku : Kad vidite da Jeruzalem opkoli vojska i utabori se oko njega, tada znajte da se približilo opustošenje njegovo! Tada neka oni koji budu u Judeji bježe u gore! Oni koji budu u gradu neka ga napuste, a koji budu u selima neka ne ulaze u grad! Jer to su dani u koje će se pravda izvršiti, da se ispuni sve što je napisano.

Tako da nema sumnje hoce li doci ,a hoce li doci na konju ili bez konja ,doci ce svakako.

Isto tako Gog i Magog. Zemlja Magoga sa koalicijama napasti ce Izrael. Zemlja sa Sjevera i partneri joj i kad to vidis i kad to cujes znaj da Isus Krist dolazi. Zato se to proucava da bi ostao budan ,da bi znao ,da te ne iznenadi kao paganine.

1 minute ago, Magdalena said:

Ma hoce li Isus doci Suditi narodima? Hoce ! U kojem trnutku : Kad vidite da Jeruzalem opkoli vojska i utabori se oko njega, tada znajte da se približilo opustošenje njegovo! Tada neka oni koji budu u Judeji bježe u gore! Oni koji budu u gradu neka ga napuste, a koji budu u selima neka ne ulaze u grad! Jer to su dani u koje će se pravda izvršiti, da se ispuni sve što je napisano.

Tako da nema sumnje hoce li doci ,a hoce li doci na konju ili bez konja ,doci ce svakako.

Isto tako Gog i Magog. Zemlja Magoga sa koalicijama napasti ce Izrael. Zemlja sa Sjevera i partneri joj i kad to vidis i kad to cujes znaj da Isus Krist dolazi. Zato se to proucava da bi ostao budan ,da bi znao ,da te ne iznenadi kao paganine.

Eh kad bi to tako bilo...
To se odnosi 70.-te godine, na opustošenje Jeruzalema od strane Rimljana... u židovskoj misli, kraj grada, odnosno hrama, je snažna apokaliptička slika kraja...

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.