Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filozofsko dokazivanje Kristovog boštva

Featured Replies

(jedno poglavlje iz moje radne knjige)

FILOZOFSKE OSNOVE KRISTOVOG BOŠTVA                                              

Neki zamišljaju Kristovo "bogovanje" kao privremeno a Krista kao stvoreno biće kojemu je Bog dao moći da privremeno boguje sa „svom  vlašću“ a na nama je da se Kristu klanjamo i častimo ga kao što to i anđeli rade. To bi bilo protivno Božjoj centralnoj prirodi; da slavimo stvorenje i da ga častimo kao Boga, kao spasitelja zbog njegove žrtve i robovske poslušnosti Bogu. „Samo se Bogu pokloni „ kaže Krist u Otkrivenju. Sa druge strane imamo i one koji prihvataju Kristovo boštvo ali ga ne znadu kvalitetno objasniti te se njihova razmišljanja mogu "zaskočiti" raznim pitanjima i idejama. Cilj ovog naslova nije da se bavim raznim nedovoljno utemeljenim kršćansko teološkim idejama već da sagledam i filozofsku osnovu dokazivanja Kristovog boštva. To je moguće ukoliko filozofiju sagledavamo u njenom izvornom obliku i značenju, kao mudrosni nauk. A mudrost je Božija sila i dar.

Bog bi bio nepravedan da uzdigne jedno stvorenje nad drugima, do te mjere da je čak svijet “za njega stvoren” (Kološanima 1:14). U tom smislu Sin se nije niti zaslužno iskazao da bi svijet za njega bio stvoren jer “nije” niti postojao da bi se iskazao. Po blijedom kršćanskom učenju proizilazi da je Bog znao da će stvoriti jedno savršeno i bezgriješno stvorenje koje će mu biti od potpunog povjerenja pa će po toj osnovu predznanja odlučiti i da svijet za njega stvori, čak štoviše; svijet je za njega stvoren. Mnogi biblijski ukazi govore o Kristu iz vječnosti i za vječnost,  kao Bogu. Zašto? Iako će vođa pada u grijeh i sam grijeh kao razaralačka sila biti pobijeđeni, u potencijalu slobode uvijek je kao osobni izbor mogućnost neposlušnosti Bogu i napuštanja Boga, a Krist je tu kao vječni svećenik ili posrednik  između nas i Oca. Kada Krist ne bi bio Bog već samo stvorenje „radi kojeg je svijet stvoren,“onda u potencijalu Sinove slobode leži  i mogućnost napuštanja Boga pa time i potencijal rastvaranja i uništavanja ovog svijeta i samog  Neba jer sve ne bi više imalo svrhe svog postojanja pošto je za Sina stvoreno a isti bi se tog svijeta i Boga odrekao.  Ali Bog se ne kocka.  Ako se ne kocka jer „sve zna“ onda je kriv što je znao da će jedno stvorenje stvoriti nezgrješivim i poslušnim a druga stvorenja sklona griješenju. Sva stvorenja je tako „trebao“ stvoriti nesklonim griješenju ako je imao takvu mogućnost. Savršena, griješenju ne sklona iako slobodna, kakav je i Sin Božji. Da ne bi zamislili apsurde i „grešake“ u Bogu, a nema ih, valja shvatiti da je Krist Bog i da je Bog unutar sebe sebi apsolutno poslušan, da je dao Zakon stvorenjima  ali da se i sam drži Zakona. U prethodno rečenom pojam Sinove poslušnost valja shvatiti pod nazivnicima jer u Bogu nema relacije dviju odvojenih nezavisnih osoba jer Otac i Sin su prožimajuće jedno, jedna volja. A Bog nema potrebu sebi biti poslušan. Nije podvojena ličnost.

Duh Sveti je Očev Duh ali se naziva  i Kristov Duh, jer taj Duh blagodati ili darova ljubavi i mira proishodi i iz Sina: „Blagodat, milost, mir od Boga Oca i Krista Isusa Gospoda našega.“ (Timoteju, I, 1:2). Iz Janjeta Božjeg izbija sedmerostruki Duh Božji (Otkrivenje, 5:6), tj. Sin raspolaže sa Očevim duhovima i sa svojim duhom; što Sin prima to on i odašilje, to iz Njega „izbija“, i Očevo i svoje. Razlika između Krista i stvorenja? Krist nije kopija i slika kao što je čovjek i anđeo, kopija po liku, već je emanacija, neposredni odraz Božji: „On je Odsjaj Njegove Slave i Odraz Njegovog Bića“ (Jevrejima, 1:3). Taj stih dakle sluti veliku razliku između stvorenja i Krista.

Prije emanacije u liku, fenomenu Krista ili vidljivog Krista, Krist je bio  Logos u Bogu, negledljiv, nevidljiv, noumen, Svjetlost u Svjetlosti, duh u Duhu Svetom. Krist je  imao Slavu u Ocu i sa Ocem „prije postanka svijeta,“ dijelili su  tu Slavu. Duh Sveti u jednoti svojih sedam duhova je noumen. Kad ga se sagledava u sedam duginih boja onda je poluvidljiv ili bi rekli “nazire se”. Kad se je kristalizirao u forme Oca i Sina postao je gledljiv i vidljiv, fenomen. Duh Sveti sja sedmostrukim sjajem, a u središnjem zraku tog sjaja je Kristov zrak. Okružuje ga šest Očevih zraka ili duhova (Izaija 11:2). Šestokraka Davidova zvijezda simbolizira taj odnos Oca i Sina. Otac nije dao Sinu jednu zraku hologramskog Duha Svetog da postane Bog, sve u svemu. Sin tu zraku ima od pravječnosti. Bog se ne može postati već samo biti.

Ta svjetlost je slava, čast, sila, svetost itd. Dakle Krist je od pravječnosti, kao Logos, bio Bog Slave i  imao je svoju slavu kod Očeve slave  (Iz 42:8, Ivan 17:5), a Slavu ima samo Bog i ne dijeli je sa nikim, kaže Izaija. A kada je emaniran iz tog nevidljivog sjaja, tada Mu je Otac prenio da gospodarski vječno zrači taj Vječni sjaj, tog Duha slave. Zbog toga je Krist „Sin“ ili pre-emanacija Duha Svetog preko Oca. Najprije je Otac postao fenomen. To što se u Apokalipsi kaže da je Krist stvoren ne ruši njegovo boštvo. Što osim toga nije stvoreno? I Otac je stvoren iz Duha Svetog, bolje rečeno jedinorođen, emaniran.

Ne sablaznite se na ovo gore što napisah dok ne shvatite što trebate shvatiti; Samo Duh Sveti, impersonalni Život, nije stvoren. Prije  dva fenomena (Oca i Sina), prije emanacije iz nevidljivog,  negledljivog Duha, noumena, nije postojao nijedan oblik, nijedan boštveni lik. Postojao je samo Noumen; beskonačni sjaj, sveta tekuća svjetlost, Bog Duh Sveti, velika svijest i praenergija. Svijet je stvoren iz tog impersonalnog Boga Duha Svetog. Bog stvara u sebi i iz sebe i za sebe,  na „svoju sliku i priliku“. U tom smislu Otac i Sin su sjeme svega stvorenog jer je po njihovom personalnom svojstvu sve personalno i oblično stvoreno. A sve personalno i oblično ima otisak impersonalnog, sedam svetih sila, sedmostrukturalnog Duha Svetoga, kao Drvo života sa sedam grana, sedam cvjetova i  sedam plodova. Zastupnik ili slika napola vidljivog Duha Svetog je duga sa sedam boja koja se pojavljuje i u opisu Boga i  svetih osoba.

Nepregledna je i čudnovata misterija stvaranja: Sve je stvoreno u Kristu, iz Krista i za Krista. I sve se održava, živi Kristom koji je u svemu sušti Bog, život. Nije proturječno ako se kaže da je sve iz Krista proisteklo a opet je sve u Kristu utopljeno jer se radi o višedimenzionalnom sagledavanju odnosa stvaraoca prema tvorevini. Duhovno je mnogo-dimenzionalno.

Duh Sveti koji je “pred prijestoljem”, je osnova i temelj prijestolja. S obzirom da je  nevidljiv, impersonalan, On ne zaklanja, ne „smeta“. On Onom na prijestolju daje slavu i sjaj. Ovo sam već objašnjavao; Otac i Sin su Bog po Duhu Svetom. Bog dozvoljava oprostivo sagrešenje stvorenja prema svojoj personalnosti – Ocu i Sinu jer oni postoje radi odnosa stvorenja sa Bogom, ali ne dozvoljava oprostivo sagrešenje prema sebi Duhu Svetom koji jednim dijelom sebe hoće svoj mir kakav je imao i prije stvaranja svijeta. U tom smislu žrtvuju se i Otac i Sin jer se susreću sa disharmonijom; grijehom i bezakonjem stvorenja  te rješavaju isto. Isus pomiruje svijet s Ocem, a Otac pomiruje svijet sa Duhom Svetim.

• Spirit Junkie

Pa kad će više ta knjiga da ugleda svjetslost dana. Negdje na mom starom forumu sam čak i našao sadržaj tvoje knjige. Ne znam jesi li ti sam objavio ili neko drugi. Zaboravio sam gdje stoji, kad ima stotine tema. Ti tražiš sponzora godinama i niko da ti se javi. Ovako svijet ostaje uskraćen za ovakvog velikog teologa, jer da si knjigu objavio prije deset godina, sav EX-YU prostor bi ti se divio. Možda bi neko knjigu preveo na engleski, te bi tako postao svjetski poznat. Evo ja bih prvi kupio tvoju knjigu. Uvijek možeš štampati svoju knjigu negdje u Srbiji, Bosni puno jeftinije nego u HR recimo.

small.62030f44-f626-4206-92e2-f5ac582b7568-compressed.jpg.e5ee4a383df1e78017cb58300333321f.jpg

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Autor
31 minutes ago, καιnos said:

Pa kad će više ta knjiga da ugleda svjetslost dana.

Knjigu pišem pet godina, trenutno imam tekstualnog materijala za novih 15 stranica. Da, jednom sugovorniku sam spustio sadržaj te knjige koji se je od tada malo izmjenio po broju i rasporedu.... Sponzora nisam tražio...mislio sam kontaktirati jednu zagrebačku izdavačku kuću duhovne literature ali sam odustao, da ne objašnjavam zašto. Možda je objavim idućeg ljeta u elektronskom obliku, ne ja nego kćerka ženine sestre koja studira informatiku 2. godina, najbolja u klasi... ali sam joj rekao da mora znati zaštitu autorskih prava i te finese oko prodaje u elektronskom obliku. Izglednije je onda da to bude za dvije godine. Možda i ne.

Ja i knjiga još sazrijevamo. Trenutno ta knjiga nije najvažnija svijetu. S obzirom kako se politička i ratna sitoacija zakuhava najvažnija su svjetu znanja o proročanstvima za posljednja vremena i događanja oko Izraela, molitva za Izrael i "poravnanje staze" za Kristov dolazak. Nauk o Bogu itako će početi da se širi svijetom iz Izraela i Kristovih prvih svetaca a ne od mene. Ja se tada umanjujem. Nisam Židov.

• Spirit Junkie

Znači, hoćeš prvo knjigu u PDF foramtu objaviti u ljeto sljedeće godine. Ok, imam ebook i onda na plaži da čitam. Na drugom forumu si otvorio ovu temu - Buduća događanja u kršćanskom svijetu, islamu i oko Izraela po biblijskom proroštvu"...tu si dosta otkrio u vezi knjige, hoćeš da ju premjestimo ovdje u forumu "Biblijska proročanstva"?

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Autor
2 hours ago, καιnos said:

Znači, hoćeš prvo knjigu u PDF foramtu objaviti u ljeto sljedeće godine. Ok, imam ebook i onda na plaži da čitam. Na drugom forumu si otvorio ovu temu - Buduća događanja u kršćanskom svijetu, islamu i oko Izraela po biblijskom proroštvu"...tu si dosta otkrio u vezi knjige, hoćeš da ju premjestimo ovdje u forumu "Biblijska proročanstva"?

U svojoj knjizi sa dva naslova "Duh Sveti, njegova struktura i emanacije - Drvo Života" nemam nikakvih tekstova o proročanstvima i Izraelu. U vezi toga imam materijala za dvije knjige; zasebno o Izraelu i svetosti koja ćče preko njega doći na svijet te knjigu u vezi proročanstava koja su se dogodila,događaju ili će doći. Na ovim dvjema temama ja nisam poseban "majstor", sabirem uvide nekoliko dobrih mislioca kao što su J.Ričardson i W. Shoebat i dr. i s opbzirom da naše podneblje nema neku kvalitetnu knjigu o tome i o Izraelu u Božjem planu te bi knjige također bile izvrsne. Ali bojim se da zla događanja prestižu mogućnost da će se u nadolazećim danima više naroda masovnije interesirati za teologiju i proroštva. Slijedi velika borba za opsanak, ratovi i kriminal.

Edited by Slap

• Autor
2 hours ago, καιnos said:

...tu si dosta otkrio u vezi knjige, hoćeš da ju premjestimo ovdje u forumu "Biblijska proročanstva"?

Glomazno je to za forum...više za blog format. No trebao bih okom preći preko teksta, možda bih što korigirao... ne znam koliko sad stojim iza svih ideja iako se ne sijećam da sam se nečega odrekao... Ako imaš volje i nestrpljenja onda učini to ali tekst pređi da ispraviš neke pravopisne greške jer sam i tu slab. No stiskaju me neke obaveze druge koje će me izmoriti...

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.