Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bog nagovjestava dolazak poslanika/proroka Muhammeda u Bibliji

Featured Replies

• Autor
3 minutes ago, Maki said:

Simbolika je prikladna. Hristos je temelj Crkve.

Ne kažu. Biblija jasno opisuje njihovu rutu iz Egipta i nigdje se ne pominje Meka.

To što se vama sv. ap. Pavle ne sviđa nije nikako dovoljan dokaz da se odbace njegova pisma. Pogotovo u ovom slučaju jer se sve uklapa sa onim što je Hristos rekao. Kamen su ODBACILI baš kao što su i Hrista odbacili Jevreji.

Baš kao što sam mislio, našli ste jednog čovjeka i onda kao "židovi" kažu. Nešto ne vidim da je taj čovjek u sebe ubio sve Jevreje svijeta pa da možeš reći da "židovi" nešto kažu kada to kaže samo on. Naravno, kao i svaki islamski apologet ikad, i ovaj je neznalica i naravno prevarant.

2 Mojsijeva 5:1-3 kaže:

"A poslije izide Mojsije i Aron pred Faraona, i rekoše mu: ovako veli Gospod Bog Izrailjev: pusti narod moj da mi praznuju praznik u pustinji.

Ali Faraon reče: ko je Gospod da poslušam glas njegov i pustim Izrailja? Ne znam Gospoda, niti ću pustiti Izrailja.

A oni rekoše: Bog Jevrejski srete nas; molimo ti se da otidemo tri dana hoda u pustinju da prinesemo žrtvu Gospodu Bogu svojemu, da ne pošlje na nas pomor ili mač."

On kaže da je ovaj praznik zapravo hodočašće u Meku, međutim prešućuje da nam Pismo daje i približnu daljinu tog mjesta, tri dana hoda u pustinji. Od Egipta do Meke ima 1300 kilometara udaljenosti. Nema nikakve šanse da se od Egipta do Meke može stići poslije tri dana HODA. Autom ti treba maltene čitav jedan dan, a pješke bi ti trebalo vjerovatno mjesec. Proroku Joni je trebalo tri dana da obiđe Nineviju koja je bila veliki grad, Ninevija nije bila toliko velika da obuhvati 1300 kilometara. Dakle Izrailjci nisu išli u Meku.

To što se vama sv. ap. Pavle ne sviđa nije nikako dovoljan dokaz da se odbace njegova pisma.

pa Pavle ti sam kaze za sebe da je lazov, i jos kaze da je vuk u jagnjecoj kozi.....

To je covjek koji kontrira Isusovim ucenjima, ivi se ko pijan plota drzite sta vam Pavle kaze a zanemarite sta vam isus kaze, sto je odraz zablude krscana...zamisli se, drzis sta ti Pavle kaze a odbacivas sta ti Isus kaze ....to je ocita vasa krscanska zabluda.

2 Mojsijeva 5:1-3 kaže:

"A poslije izide Mojsije i Aron pred Faraona, i rekoše mu: ovako veli Gospod Bog Izrailjev: pusti narod moj da mi praznuju praznik u pustinji.

upravo u tom stihu na hebrejski se spominje Hadzdz, islamski naziv za hodocasce, na hebrejski je Hagg

kao sto mi kazemo andjeo Dzibril, Dz, hebrejski kaazu Gabriel, G koriste....pa Hadzdz i Hagg ista rijec fakticki

dokaz:

Exodus 5:1 After that, Moses and Aaron went to Pharaoh and said, "This is what the LORD, the God of Israel, says: 'Let My people go, so that they may hold a feast to Me in the wilderness.'"

וְיָחֹ֥גּוּ (wə·yā·ḥōg·gū)
Conjunctive waw | Verb - Qal - Conjunctive imperfect - third person masculine plural
Strong's 2287: To make a pilgrimage, keep a pilgrim feast

A oni rekoše: Bog Jevrejski srete nas; molimo ti se da otidemo tri dana hoda u pustinju da prinesemo žrtvu Gospodu Bogu svojemu, da ne pošlje na nas pomor ili mač."

Hodocasce traje vise od jednog dana, znaci idu da obave hodocasce u 3 dana, imaju obredi koji se rade u 3 dana a ne sve u jednom danu. na to se misli. a ne da putuju 3 dana do hodocasca kako to ti mislis.

Dzaba ti pravdanja, Zidovi ti kazu da se to odnosilo na Kabu....zidovi inako vas smatraju zabludjelim narodom kao i muslimani, totalno prolupali loncice, a kako i nebi kad slusate Pavla koj ije sam svojim zabludjelim idejama stvorio krscanstvo a ne Isus.

Edited by Zehran

• Odgovora 103
  • Pregleda 535
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• jeste.... 10 000 svetaca sa gore Paranske.....Muhammed je dosao sa 10 000 vojnika kada je osvojio Mekku, Mekkan är Paran region, na arapski se to zove Faran. mi kazemo naprimjer Perzija oni Kazi Fars

• a bas vam je jaka simbolika da ti je covjek isus UGAONI KAMEN, ne obican kamen nego bas UGAONI.... logicno nema sta :) zidovi ti kazu da su iz egipta dosli do mekke preko crevnog Mora., kada se more

• AKo je Kedar pradjed Muhammeda, a njeovi preci su zivjeli u regiji Mekke, jer je imala izvor vode i Kabu, znaci imali su dodtok vode i imali su Kabu koju su hodocastili razni narodiu , samim tim imali

Posted Images

1 hour ago, Zehran said:

pa Pavle ti sam kaze za sebe da je lazov, i jos kaze da je vuk u jagnjecoj kozi.....

Pavle je svojim životom dokazao svoju vjeru.

1 hour ago, Zehran said:

To je covjek koji kontrira Isusovim ucenjima, ivi se ko pijan plota drzite sta vam Pavle kaze a zanemarite sta vam isus kaze, sto je odraz zablude krscana...zamisli se, drzis sta ti Pavle kaze a odbacivas sta ti Isus kaze ....to je ocita vasa krscanska zabluda.

A zamisli uzmeš i pročitaš pažljivo šta je govorio Hristos, a šta je pisao Pavle i polako o tome razmišljaš?

1 hour ago, Zehran said:

upravo u tom stihu na hebrejski se spominje Hadzdz, islamski naziv za hodocasce, na hebrejski je Hagg

kao sto mi kazemo andjeo Dzibril, Dz, hebrejski kaazu Gabriel, G koriste....pa Hadzdz i Hagg ista rijec fakticki

dokaz:

Exodus 5:1 After that, Moses and Aaron went to Pharaoh and said, "This is what the LORD, the God of Israel, says: 'Let My people go, so that they may hold a feast to Me in the wilderness.'"

וְיָחֹ֥גּוּ (wə·yā·ḥōg·gū)
Conjunctive waw | Verb - Qal - Conjunctive imperfect - third person masculine plural
Strong's 2287: To make a pilgrimage, keep a pilgrim feast

Hodocasce traje vise od jednog dana, znaci idu da obave hodocasce u 3 dana, imaju obredi koji se rade u 3 dana a ne sve u jednom danu. na to se misli. a ne da putuju 3 dana do hodocasca kako to ti mislis.

Ne izvrći napisano. Fino piše da moraju otići tri dana hoda u pustinju kako bi obavili žrtvu Gospodu. Meka nije tri dana hoda od Egipta. "Tri dana hoda" je mjerna jedinica za daljinu u Bibliji. Takođe, činjenica da se spominje hodočašće ne znači automatski da je riječ o Meki. Nije Meka jedino hodočašće na svijetu.

1 hour ago, Zehran said:

Dzaba ti pravdanja, Zidovi ti kazu da se to odnosilo na Kabu....zidovi inako vas smatraju zabludjelim narodom kao i muslimani, totalno prolupali loncice, a kako i nebi kad slusate Pavla koj ije sam svojim zabludjelim idejama stvorio krscanstvo a ne Isus.

Koji su to "židovi"? Jedan lik sa YouTube videa? Kakav je to dokaz da čovjek ne povjeruje. Koga je briga šta vi i Jevreji mislite, i jedni i drugi ste u totalnom otpadništvu od Boga. Vi slijedite nekog lika iz pustinje, a jevrejski vjerski lideri su zavjerom ubili Hrista. Baš ste mi pouzdani ocjenitelji hrišćanstva.

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

1 hour ago, Zehran said:

ne kaze to Isus nego to pise pisac Matejinog evandjelja, to Isus ne kaze:

Objasni mi zašto bih sumnjao u Jevanđelje po Mateju koje je napisao Hristov učenik koji je živio i direktno učio od Hrista, a prihvatio neku knjigu koja je nastala 600+ godina kasnije i koju je objavio čovjek koji nije Hrista nikada vidio.

1 hour ago, Zehran said:

Dokaz za to je:

Da se spominju nezidovi GOYIM, A Isus kaze da nije poslat osim samo anrodu Izraela, znaci samo Zidovima...

Glupost.

"18. I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.

19. Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga duha." (Matej 28:18-19).

"I reče im: Idite po svemu svijetu i propovijedajte jevanđelje svakom stvorenju." (Marko 16:15).

"46. I reče im: Tako je pisano, i tako je trebalo da Hristos postrada i vaskrse iz mrtvih trećega dana,

47. I da se u njegovo ime propovijeda pokajanje i oproštenje grijehova po svim narodima, počevši od Jerusalima." (Luka 24:46-47).

Hristos je došao SVIM narodima. I Njegovi apostoli su širili jevanđelje svima, od Jevreja, Grka, Rimljana, Etiopljana itd.

1 hour ago, Zehran said:

tok u Izaija 42 spominju se i idoli i nezidovi....a arapi su bilki nezidovi koji su svetkovali idole, to nisu radili zidovi.zato se to ne odnosi na Isusa...jer se ne uklapa u pricu o nezidovima i idolima, plus

Isaija 42 se nikako ne uklapa u Muhameda. Isaija 42 kaže:
"Neće vikati ni podizati, niti će se čuti glas njegov po ulicama.

Trske stučene neće prelomiti, i svještila koje se puši neće ugasiti; javljaće sud po istini."

Kako se ovo uklapa sa Muhamedom koji je vodio ratove, osvajao gradove, pljačkao, dijelio plijen, vodio diplomatiju, naređivao vojne ekspedicije? Nikako, eto kako. Ovo se jedino može uklopiti uz Hrista koji je bio primjer smirenja i krotosti, koji na uvrede nije odgovarao uvredama ni na mučenje osvetom, već ljubavlju i molitvom prema svim, pa i prema Svojim mučiteljima i goniteljima.

1 hour ago, Zehran said:

spominje se AHmod,

Ne spominje se nikakav Ahmod, neznalice ste oko hebrejskog jezika. Riječ je eTmad, ne aHmad. Drugo slovo je T, ne H.

1 hour ago, Zehran said:

spominje se stanovnici Kedara(Mekka regija) i stanovnici Sela(regija Medine)....

Niti je Kedar Meka niti je Sela Medina, a to sam već jasno dokazao.

1 hour ago, Zehran said:

plus na kraju koristi rijec Musliman, hebrejski Mushlam/Meshullam koje cak i biblijski komentatoriu kazu da se oodnosi na arapsku rijec Muslim.

Zato što su arapski i hebrejski srodni. Riječi nemaju ISTO značenje, samo su SLIČNE.

• Autor
2 hours ago, Maki said:

A zamisli uzmeš i pročitaš pažljivo šta je govorio Hristos, a šta je pisao Pavle i polako o tome razmišljaš?

Ne izvrći napisano. Fino piše da moraju otići tri dana hoda u pustinju kako bi obavili žrtvu Gospodu. Meka nije tri dana hoda od Egipta. "Tri dana hoda" je mjerna jedinica za daljinu u Bibliji. Takođe, činjenica da se spominje hodočašće ne znači automatski da je riječ o Meki. Nije Meka jedino hodočašće na svijetu.

Koji su to "židovi"? Jedan lik sa YouTube videa? Kakav je to dokaz da čovjek ne povjeruje. Koga je briga šta vi i Jevreji mislite, i jedni i drugi ste u totalnom otpadništvu od Boga. Vi slijedite nekog lika iz pustinje, a jevrejski vjerski lideri su zavjerom ubili Hrista. Baš ste mi pouzdani ocjenitelji hrišćanstva.

2 hours ago, Maki said:

nista on nije dokazao, osim sto je zagovarao da promovise svoje evandjelje gdje Isus nece biti glavna faca...i jos rekao da je lazov, i kaze da se pravio kao vuk u jagnjecoj kozi....

meni dovoljno da shvatim da tu nisu cista posla.

2 hours ago, Maki said:

sve sam ja to uradio.

i zato sto sam detaljno analizirao, zato odbijam tog Pavla, koji je samoproglaseni lazov , vuk u jagnjecoj kozi.

2 hours ago, Maki said:

u kakvoj pustinji to imaju neko hodocasce raditi, gdje je to mjesto u pustinji a da to hodocaste a da nije mekka, i Kaba???

nema ga , nikakvo takvo mjesto nema...jasno ti je receno Ugaoni kamen....a ti to izvrci okreci, kako hoces, pa pretvori ugaoni kamen u Isusa, nerezonski i nelogicno, ali fakt je da je Kaba ugaoni kamen, ima uglove, ima hodocasce, ima zrtvovanje jagnjadi za blagdan, naziva se Beka, kao sto se Mekka zvala prije, naziva se BOzija kuca....

Gdje to ima Bozija kuca u pustinji a da nije Kaba??? da cujem, gdje su u koju Boziju kucu su to naumili Mojsije i njegov narod ici ?

2 hours ago, Maki said:

slazemo se mi i zidovi jer smo barem logicni po tom pitanju, a to sto vi zagovarate nema nikakvog smisla.....

od trojstva, pa do iskupa na krstu za tudje grijehe i mnogo toga nelogicnog u vasem vjerovanju.

2 hours ago, Maki said:

Vi slijedite nekog lika iz pustinje

a Bog ti naredio da ga slijedis i kaze ti da ce te pozvati na odgovornost ne budes li ga slijedio....

taj stih glasi ovako

Ponovljeni zakon 18,18

Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti. Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.

Ponovljeni zakon 18,19

A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.

Ponovljeni zakon 18,20

A prorok, koji se usudi govoriti što u ime moje, što mu nijesam naložio da govori, i koji govori u ime drugih bogova: takav prorok neka se pogubi!

Ti ces reci da se ovdje radi o Isusu jeli tako....a pa ne radi se o Isusu , jer

u vrijeme Isusa, zidovi su ocekivali 3 persone

1. Iliju

2. Krista

3. Proroka

znaci ocekivan je nio Isus kao Krist i Muhammed kao Prorok

mozda ces reci pa i Isus je bio prorok, da tacno, Isus je bio prorok, ali vidimo iz pitanja zidova da su ocekivali i Mesiju/krista i tog proroka....

a jaci dokaz od ovoga nema da se nije radilo o Isusu, jeste da Biblija kaze da Prorok se ceka kada Isus bude na nebo otisao....

Ovdje se kaze da Isusa treba Nebo da pridrzi , znaci Isus ce biti poginut na nebo kada ovaj prorok bude dolazio...stop se ispostavilo sa Muhammedom

Djela apostolska 3,21

Njega(Isusa) treba da nebo pridrži do vremena uspostave svega što obeća Bog na usta svetih proroka svojih odvijeka.

Djela apostolska 3,22

"Mojsije tako reče: Proroka poput mene od vaše braće podignut će vam Gospodin, Bog vaš. Njega slušajte u svemu što vam god reče.

Djela apostolska 3,23

I svaka duša koja ne posluša toga proroka, neka se iskorijeni iz naroda.

i prietnja i dalje stoji, ko ga ne poslusa, bit ce pozvan na odgovornost od boga.

Poslanik Muhammed je rekao, da je nuzno za vas krscane i zidove da vjerujete u njega kao zadnjeg Bozijeg proroka/Poslanika ako zelite u Raj, ne bude te li ga prihvatili , odbili ste Boziju naredbu i prijeti vam se Paklom na buducem svijetu zbog nepokornosti Bogu.

• Autor
2 hours ago, Maki said:

Objasni mi zašto bih sumnjao u Jevanđelje po Mateju koje je napisao Hristov učenik koji je živio i direktno učio od Hrista, a prihvatio neku knjigu koja je nastala 600+ godina kasnije i koju je objavio čovjek koji nije Hrista nikada vidio.

Glupost.

"18. I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.

19. Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga duha." (Matej 28:18-19).

"I reče im: Idite po svemu svijetu i propovijedajte jevanđelje svakom stvorenju." (Marko 16:15).

"46. I reče im: Tako je pisano, i tako je trebalo da Hristos postrada i vaskrse iz mrtvih trećega dana,

47. I da se u njegovo ime propovijeda pokajanje i oproštenje grijehova po svim narodima, počevši od Jerusalima." (Luka 24:46-47).

Hristos je došao SVIM narodima. I Njegovi apostoli su širili jevanđelje svima, od Jevreja, Grka, Rimljana, Etiopljana itd.

Isaija 42 se nikako ne uklapa u Muhameda. Isaija 42 kaže:
"Neće vikati ni podizati, niti će se čuti glas njegov po ulicama.

Trske stučene neće prelomiti, i svještila koje se puši neće ugasiti; javljaće sud po istini."

Kako se ovo uklapa sa Muhamedom koji je vodio ratove, osvajao gradove, pljačkao, dijelio plijen, vodio diplomatiju, naređivao vojne ekspedicije? Nikako, eto kako. Ovo se jedino može uklopiti uz Hrista koji je bio primjer smirenja i krotosti, koji na uvrede nije odgovarao uvredama ni na mučenje osvetom, već ljubavlju i molitvom prema svim, pa i prema Svojim mučiteljima i goniteljima.

Ne spominje se nikakav Ahmod, neznalice ste oko hebrejskog jezika. Riječ je eTmad, ne aHmad. Drugo slovo je T, ne H.

Zato što su arapski i hebrejski srodni. Riječi nemaju ISTO značenje, samo su SLIČNE.

2 hours ago, Maki said:

AKo je Kedar pradjed Muhammeda, a njeovi preci su zivjeli u regiji Mekke, jer je imala izvor vode i Kabu, znaci imali su dodtok vode i imali su Kabu koju su hodocastili razni narodiu , samim tim imali su osnove za trgovinu, pa je Mekka bila trgovack icentar koji je imao vodu...a to sve znaci za zivot u tim vremenima.

Sela, je brdo u Medini , nemas nikakvog drugog mjesta osim toga

evo ti tog brda Sela u Medini

Climbing Sela Mountain 🌄 in Saudi Arabia (جبل سلع)

Jabal Sela

image.png

ma koliko ti to negirao , tako brdo se nalazi u medini, i tu su docekali stanovnici Medine Muhammeda kad je pobjegao od tih Kedarovih sinova koji ce kasnije biti porazeni od Muhammeda.

2 hours ago, Maki said:

ali Biblijska stranica ti kaze da je to isto znacenje,

No photo description available.

evo ti Biblijska stranica sa rijecima pbjasnjava da Musliman postoji u Bibliji

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

treba te vi jos puno da ucite da nadodjete u znanju, i saznate prave stvari....puno toga se od vas krije, da ne znate nista o ovim stvarima....

Edited by Zehran

1 minute ago, Zehran said:

nista on nije dokazao, osim sto je zagovarao da promovise svoje evandjelje gdje Isus nece biti glavna faca...i jos rekao da je lazov, i kaze da se pravio kao vuk u jagnjecoj kozi....

Zamisli da musliman nekom kaže da promoviše jevanđelje gdje "Isus nije glavna faca". U vašem Kur'anu "Isus" služi samo kao najava Muhameda. Vašem proroku nije bilo bitno da prepiše išta suštinski od Hristovih riječi, već je dopisao najavu samog sebe i stavio je u "Isusova" usta. Sa druge strane, sv. ap. Pavle je svakom svojom poslanicom kao centralnu figuru stavljao upravo Isusa Hrista. Vi sebe nazivate ummetom Muhamedovim, Pavle je ukorio hrišćane što se zovu Pavlovim učenicima.

"12. A ovo kažem zato što svaki od vas govori: Ja sam Pavlov, a ja Apolov, a ja Kifin, a ja Hristov.

13. Zar se Hristos razdijeli? Da se Pavle ne razape za vas? Ili se u ime Pavlovo krstiste?" (1 Korinćanima 1:12-13).

sve sam ja to uradio.

i zato sto sam detaljno analizirao, zato odbijam tog Pavla, koji je samoproglaseni lazov , vuk u jagnjecoj kozi.

A ja odbijam Muhameda, lažnog proroka i učitelja jeresi i otpadništva od Boga. Neka Hristos Bog sudi njegovim lažima.

u kakvoj pustinji to imaju neko hodocasce raditi, gdje je to mjesto u pustinji a da to hodocaste a da nije mekka, i Kaba???

Trebali su ići na goru Sinaj. Bog je rekao Mojsiju da će Ga Izrailjci proslavljati na Sinaju. Bilo kako bilo, tri dana hoda nije dovoljno od Egipta do Meke.

nema ga , nikakvo takvo mjesto nema...jasno ti je receno Ugaoni kamen....a ti to izvrci okreci, kako hoces, pa pretvori ugaoni kamen u Isusa, nerezonski i nelogicno, ali fakt je da je Kaba ugaoni kamen, ima uglove, ima hodocasce, ima zrtvovanje jagnjadi za blagdan, naziva se Beka, kao sto se Mekka zvala prije, naziva se BOzija kuca....

Šteta što je to sve islamska apologetika bez utemeljenja u realnosti. Kabu su izgradili paganski Arapi i to je bilo opštepoznato, čak se znalo koja plemena su je sagradila. Tek je Muhamed u želji da svoju novotariju nevješto uklopi sa ranijim religijama Kabu pokušao ubaciti u avramski koncept.

Ali evo, ako nećeš Pavla, isto govori i sv. ap. Petar:
"10. Neka je na znanje svima vama, i svemu narodu Izrailjevu, da u ime Isusa Hrista Nazarećanina, kojega vi raspeste, kojega Bog podiže iz mrtvih, njime stoji ovaj pred vama zdrav.

11. On je kamen koji vi zidari odbaciste, a koji postade glava od ugla: i nema ni u jednome drugome spasenja." (Djela 4:10-11).

Ode islamska teologija na dno mora.

Gdje to ima Bozija kuca u pustinji a da nije Kaba??? da cujem, gdje su u koju Boziju kucu su to naumili Mojsije i njegov narod ici ?

Gdje ti Zehrane u tim stihovima piše da Izrailjci idu u Božiju kuću?

slazemo se mi i zidovi jer smo barem logicni po tom pitanju, a to sto vi zagovarate nema nikakvog smisla.....

od trojstva, pa do iskupa na krstu za tudje grijehe i mnogo toga nelogicnog u vasem vjerovanju.

Znam ja da se vi slažete kad su hrišćani u pitanju. To je jedina stvar koja vas ujedinjuje.

a Bog ti naredio da ga slijedis i kaze ti da ce te pozvati na odgovornost ne budes li ga slijedio....

taj stih glasi ovako

Ponovljeni zakon 18,18

Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti. Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.

Ponovljeni zakon 18,19

A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.

Ponovljeni zakon 18,20

A prorok, koji se usudi govoriti što u ime moje, što mu nijesam naložio da govori, i koji govori u ime drugih bogova: takav prorok neka se pogubi!

Ti ces reci da se ovdje radi o Isusu jeli tako....a pa ne radi se o Isusu , jer

Ti stihovi se ne odnose na Muhameda. Fino piše da će prorok biti "između braće njihove", što je u 5 Mojsijevoj izraz za Izrailjce. Muhamed nije bio Jevrejin tako da otpada.

u vrijeme Isusa, zidovi su ocekivali 3 persone

1. Iliju

2. Krista

3. Proroka

znaci ocekivan je nio Isus kao Krist i Muhammed kao Prorok

mozda ces reci pa i Isus je bio prorok, da tacno, Isus je bio prorok, ali vidimo iz pitanja zidova da su ocekivali i Mesiju/krista i tog proroka....

Nigdje se ne kaže da Mesija i obećani prorok ne mogu biti ista osoba. Hristos je i Bog i Mesija i Prorok i Prvosveštenik i Car. U Svojoj bogočovječanskoj ličnosti je sve to objedinio. Hristovi apostoli su u Hristu prepoznali obećanog proroka iz 5 Mojsijeve 18. Oni znaju sigurno o tome bolje nego ti i ja.

a jaci dokaz od ovoga nema da se nije radilo o Isusu, jeste da Biblija kaze da Prorok se ceka kada Isus bude na nebo otisao....

Ovdje se kaze da Isusa treba Nebo da pridrzi , znaci Isus ce biti poginut na nebo kada ovaj prorok bude dolazio...stop se ispostavilo sa Muhammedom

Djela apostolska 3,21

Njega(Isusa) treba da nebo pridrži do vremena uspostave svega što obeća Bog na usta svetih proroka svojih odvijeka.

Djela apostolska 3,22

"Mojsije tako reče: Proroka poput mene od vaše braće podignut će vam Gospodin, Bog vaš. Njega slušajte u svemu što vam god reče.

Djela apostolska 3,23

I svaka duša koja ne posluša toga proroka, neka se iskorijeni iz naroda.

i prietnja i dalje stoji, ko ga ne poslusa, bit ce pozvan na odgovornost od boga.

"20. Da dođu od lica Gospodnjega vremena utjehe; i da pošlje unaprijed naznačenoga vam Hrista Isusa,

21. Kojega treba da primi nebo do vremena vaspostavljanja svega o čemu je Bog govorio ustima sviju svetih proroka svojih od vajkada.

22. Jer Mojsej ocima reče: Gospod Bog vaš podignuće vam Proroka iz vaše braće, kao mene; njega poslušajte u svemu što god vam kaže.

23. I biće da će se svaka duša, koja ne posluša toga Proroka, istrijebiti iz naroda.

24. A i svi proroci od Samuila i dalje koji god govoriše, takođe najaviše ove dane." (Djela 3:20-24).

Nigdje ne kaže da će poslije Hrista doći novi, veći, bolji, bitniji prorok. Daleko bilo. Sv. ap. Petar za Hrista jasno kaže da je "unaprijed naznačen". Dakle proročanstvo iz 5 Mojsijeve 18 se odnosi baš na Isusa Hrista.

Poslanik Muhammed je rekao, da je nuzno za vas krscane i zidove da vjerujete u njega kao zadnjeg Bozijeg proroka/Poslanika ako zelite u Raj, ne bude te li ga prihvatili , odbili ste Boziju naredbu i prijeti vam se Paklom na buducem svijetu zbog nepokornosti Bogu.

Odbacujem tog varalicu i sve što je on govorio.

4 minutes ago, Zehran said:

AKo je Kedar pradjed Muhammeda, a njeovi preci su zivjeli u regiji Mekke, jer je imala izvor vode i Kabu, znaci imali su dodtok vode i imali su Kabu koju su hodocastili razni narodiu , samim tim imali su osnove za trgovinu, pa je Mekka bila trgovack icentar koji je imao vodu...a to sve znaci za zivot u tim vremenima.

Pa?

Sela, je brdo u Medini , nemas nikakvog drugog mjesta osim toga

Osim što imamo mjesto Sela u edomskoj zemlji. Upravo na tu Selu misli Sv. Pismo.

evo ti tog brda Sela u Medini

Climbing Sela Mountain 🌄 in Saudi Arabia (جبل سلع)

Jabal Sela

image.png

ma koliko ti to negirao , tako brdo se nalazi u medini, i tu su docekali stanovnici Medine Muhammeda kad je pobjegao od tih Kedarovih sinova koji ce kasnije biti porazeni od Muhammeda.

Ma koliko to negirao, to brdo nema nikakve veze sa Selom iz Sv. Pisma.

ali Biblijska stranica ti kaze da je to isto znacenje,

No photo description available.

evo ti Biblijska stranica sa rijecima pbjasnjava da Musliman postoji u Bibliji

treba te vi jos puno da ucite da nadodjete u znanju, i saznate prave stvari....puno toga se od vas krije, da ne znate nista o ovim stvarima....

Baš si nam otkrio riznicu znanja.

• Autor

Ocito je da imamo razlicita tumacenja

nego de ti meni reci ako je Izaija nagovjestio jahaca na magarcu, sa Seira, regija palestine, to jeste Isusa

ko je jahac na devi , u regiji Arabije? da cujem?

8 minutes ago, Zehran said:

Ocito je da imamo razlicita tumacenja

nego de ti meni reci ako je Izaija nagovjestio jahaca na magarcu, sa Seira, regija palestine, to jeste Isusa

ko je jahac na devi , u regiji Arabije? da cujem?

De mi citiraj stih pa ću ti odgovoriti.

• Autor

Maki, evo ti jasno ko dan nagovjestaj Izaije Isusa i Muhammeda...pgledaj pazljivo sad

Izaija 21,1

Proroštvo nad pustinjom na moru. Kao što bure prohuje na jugu, tako dolazi iz pustinje, iz zemlje strahovite.

Izaija 21,2

Ljuto viđenje objavilo mi se: "Razbojnik robi, pustošnik pustoši. Uzađi, Elame, opkoli, Medijo! Činim kraj svemu uzdisanju u Babilonu.

Izaija 21,3

Zato su bedra moja puna grčeva. Bolovi me obuzimaju kao bolovi porodilje. Zaglušen sam od onoga, što čujem. Zbunjen sam od onoga, što vidim.

Izaija 21,4

Smeteno mi kuca srce, groza me hvata, tamno doba za kojim sam čeznuo, pretvorilo mi se u strahotu.

Izaija 21,5

Spremi se stol, prostre se pokrivalo, jede se i pije, "Ustajte, knezovi, mažite štit!"

Izaija 21,6

Jer ovako mi reče Svemogući: "Idi, postavi stražara, što vidi, neka javi!

Izaija 21,7

Vidi li jedna kola upregnuta sa dva konja, jednog jahača na magarici, jednog jahača na devi, nek dobro pazi, nek pažnju udvostruči!“

Izaija 21,8

I povika on: "Na straži, Svemogući, stojim jednako danju, na straži svojoj stojim po svu noć!

Izaija 21,9

I eto, dolazi povorka momčadi na konju, dva reda konjanika." On povika i reče: "Pade, pade Babilon, razbiše se o zemlju svi idolski likovi njegovi!"

Izaija 21,10

Narode moj satrveni i smlaćeni, što sam čuo od Gospoda nad vojskama, od Boga Izraelova, to sam vam javio.

Izaija 21,11

Proroštvo nad Dumahom. Sa Seira viče se meni: "Stražaru, kako je daleko noć, stražaru, kako je daleko noć?"

Izaija 21,12

Stražar veli: "Jutro dolazi - a i noć. Ako hoćete pitati, pitajte! Dođite samo opet!"

Izaija 21,13

Proroštvo nad Arabijom. U šumi ostanite navečer, putnici od Dedana!

Izaija 21,14

Iznesite vode pred žedne, stanovnici od Teme! Pružite jelo bjeguncu!

Izaija 21,15

Jer pobjegoše od mačeva, od mača gologa, od luka zapetoga, od žestine boja.

Izaija 21,16

Jer ovako mi reče Gospod: "Još godina kao godina nadničara, i nestat će sve slave Kedrove.

Izaija 21,17

Ostatak strijelaca od sinova Kedarskih bit će malen brojem; jer tako reče Gospod, Bog Izraelov."

Ovdje Izaija prorokuje dolazak Isusa sa Seira(regija palestine) na magarcu, i u Arabiji Muhammeda na Kamili.

Isus je jahao magarca, a Muhammed je jahao svoju Kamilu kada je bjezao iz mekke u Medinu

Stanovnici Tema, je regija Medine sada, i dalje postoji Teima mjesto blizu medine gdje je Muhammed pobjegao.

kaze se pruzite jelo bjeguncu, Muhammed je taj bjegunac iz mekke u Medinu, jer su ga htjeli ubiti macevima.

Spominje se nestat ce slava Kedrova, Mekkelije su potomci Kedra, kao i Muhammed, Kedar je praunuk Abrahama preko Ishamela.

Sad ja tebe pitam ko je Jahac na Kamili ako je Isus jjahac na magarcu?

i ko su tom bjeuncu od Kedara stanovnici Teme dali spas...

vidi gdje je Dedan,,,regije tamo gdje je mekka i Medina.

A map showing the location of Taymāʾ in north‐west Arabia and the surrounding regions [Colour figure can be viewed at wileyonlinelibrary.com]

1 hour ago, Zehran said:

Maki, evo ti jasno ko dan nagovjestaj Izaije Isusa i Muhammeda...pgledaj pazljivo sad

Izaija 21,1

Proroštvo nad pustinjom na moru. Kao što bure prohuje na jugu, tako dolazi iz pustinje, iz zemlje strahovite.

Izaija 21,2

Ljuto viđenje objavilo mi se: "Razbojnik robi, pustošnik pustoši. Uzađi, Elame, opkoli, Medijo! Činim kraj svemu uzdisanju u Babilonu.

Izaija 21,3

Zato su bedra moja puna grčeva. Bolovi me obuzimaju kao bolovi porodilje. Zaglušen sam od onoga, što čujem. Zbunjen sam od onoga, što vidim.

Izaija 21,4

Smeteno mi kuca srce, groza me hvata, tamno doba za kojim sam čeznuo, pretvorilo mi se u strahotu.

Izaija 21,5

Spremi se stol, prostre se pokrivalo, jede se i pije, "Ustajte, knezovi, mažite štit!"

Izaija 21,6

Jer ovako mi reče Svemogući: "Idi, postavi stražara, što vidi, neka javi!

Izaija 21,7

Vidi li jedna kola upregnuta sa dva konja, jednog jahača na magarici, jednog jahača na devi, nek dobro pazi, nek pažnju udvostruči!“

Izaija 21,8

I povika on: "Na straži, Svemogući, stojim jednako danju, na straži svojoj stojim po svu noć!

Izaija 21,9

I eto, dolazi povorka momčadi na konju, dva reda konjanika." On povika i reče: "Pade, pade Babilon, razbiše se o zemlju svi idolski likovi njegovi!"

Izaija 21,10

Narode moj satrveni i smlaćeni, što sam čuo od Gospoda nad vojskama, od Boga Izraelova, to sam vam javio.

Izaija 21,11

Proroštvo nad Dumahom. Sa Seira viče se meni: "Stražaru, kako je daleko noć, stražaru, kako je daleko noć?"

Izaija 21,12

Stražar veli: "Jutro dolazi - a i noć. Ako hoćete pitati, pitajte! Dođite samo opet!"

Izaija 21,13

Proroštvo nad Arabijom. U šumi ostanite navečer, putnici od Dedana!

Izaija 21,14

Iznesite vode pred žedne, stanovnici od Teme! Pružite jelo bjeguncu!

Izaija 21,15

Jer pobjegoše od mačeva, od mača gologa, od luka zapetoga, od žestine boja.

Izaija 21,16

Jer ovako mi reče Gospod: "Još godina kao godina nadničara, i nestat će sve slave Kedrove.

Izaija 21,17

Ostatak strijelaca od sinova Kedarskih bit će malen brojem; jer tako reče Gospod, Bog Izraelov."

Ovdje Izaija prorokuje dolazak Isusa sa Seira(regija palestine) na magarcu, i u Arabiji Muhammeda na Kamili.

Ne, tu Isaija prorokuje o padu Vavilona pod Kira Velikog.

"I evo dođoše na kolima ljudi, u dva reda konjici. Tada povika i reče: pade, pade Vavilon, i svi rezani likovi bogova njegovijeh razbiše se o zemlju." (Isaija 21:9).

Jahači nisu dva proroka, već vjesnici pada Vavilona. Taj događaj se dogodio 539. pne. Dakle tu se ne radi ni o Isusu Hristu ni o Muhamedu.

1 hour ago, Zehran said:

Isus je jahao magarca, a Muhammed je jahao svoju Kamilu kada je bjezao iz mekke u Medinu

Hristos je ujahao magarca u Jerusalim. Jahač magarca u Isaija 21 napada Vavilon. To nisu iste situacije uopšte. Isaija 21 nije proročanstvo za Isusa Hrista.

1 hour ago, Zehran said:

Stanovnici Tema, je regija Medine sada, i dalje postoji Teima mjesto blizu medine gdje je Muhammed pobjegao.

Tejma je 400 km udaljena od Medine sjeverno. Nisu baš blizu. Muhamed nije pobjegao iz Meke toliko sjeverno. Tejma nije primila Muhameda kao bjegunca, stoga se taj stih ne može odnositi na Muhameda.

1 hour ago, Zehran said:

Spominje se nestat ce slava Kedrova, Mekkelije su potomci Kedra, kao i Muhammed, Kedar je praunuk Abrahama preko Ishamela.

Pa zar ovo ne pobija da se radi o Meki? Ako su stanovnici Meke potomci Kedra, kako je nestala slava njihova? Zar nije u islamu upravo suprotno? Slava Meke je po islamu jako velika. Već sam ti objasnio da Kidar nije Meka pošto Biblija kaže da je Kidar pao pod Vavilonce. Vavilonsko carstvo nikad nije osvojilo Meku, stoga Kidar u Pismu ne može biti Meka.

1 hour ago, Zehran said:

Sad ja tebe pitam ko je Jahac na Kamili ako je Isus jjahac na magarcu?

Hristos nije jahač na magarcu iz tog stiha. Sv. Jefrem Sirin kaže da su ta dva jahača carevi elamski i midski koji su napali Vavilon.

1 hour ago, Zehran said:

i ko su tom bjeuncu od Kedara stanovnici Teme dali spas...

Muhamed, kako sam već rekao, nije pobjegao u Temu, već u Medinu koja je udaljena 400 km od Teme.

1 hour ago, Zehran said:

vidi gdje je Dedan,,,regije tamo gdje je mekka i Medina.

A map showing the location of Taymāʾ in north‐west Arabia and the surrounding regions [Colour figure can be viewed at wileyonlinelibrary.com]

Dedan, ili danas al-Ula, je 350 km udaljen od Medine. Opet, to nije baš blizu.

Ali glavni razlog zašto se ti stihovi ne mogu odnositi na Muhameda jeste sljedeći. Ti stihovi su "breme Arapskoj". Breme u kontekstu knjige proroka Isaije znači "osuda". Ti stihovi prorokuje uništenje i pustoš arapskih zemalja. U Muhamedovo vrijeme Arabija nije prošlo uništenje i pustoš. Da, ratovalo se, ali nije bila opšta pustoš. Čak naprotiv. Muslimansko osvajanje Arabije je omogućilo Arapima da se krenu širiti po okolnim područjima, što je suprotno od pustoši i nestanka slave koje prorokuje prorok Isaija.

Stih kaže da bjegunci u Temu bježe od žestokog boja. Između Kurejša i muslimana prije odlaska Muhameda u Medinu nije bilo žestokog boja. Bojevi su počeli tek NAKON odlaska u Medinu, a nisu bili UZROK odlaska.

Edited by Maki

• Autor
3 hours ago, Maki said:

Ne, tu Isaija prorokuje o padu Vavilona pod Kira Velikog.

"I evo dođoše na kolima ljudi, u dva reda konjici. Tada povika i reče: pade, pade Vavilon, i svi rezani likovi bogova njegovijeh razbiše se o zemlju." (Isaija 21:9).

Jahači nisu dva proroka, već vjesnici pada Vavilona. Taj događaj se dogodio 539. pne. Dakle tu se ne radi ni o Isusu Hristu ni o Muhamedu.

Hristos je ujahao magarca u Jerusalim. Jahač magarca u Isaija 21 napada Vavilon. To nisu iste situacije uopšte. Isaija 21 nije proročanstvo za Isusa Hrista.

Tejma je 400 km udaljena od Medine sjeverno. Nisu baš blizu. Muhamed nije pobjegao iz Meke toliko sjeverno. Tejma nije primila Muhameda kao bjegunca, stoga se taj stih ne može odnositi na Muhameda.

Pa zar ovo ne pobija da se radi o Meki? Ako su stanovnici Meke potomci Kedra, kako je nestala slava njihova? Zar nije u islamu upravo suprotno? Slava Meke je po islamu jako velika. Već sam ti objasnio da Kidar nije Meka pošto Biblija kaže da je Kidar pao pod Vavilonce. Vavilonsko carstvo nikad nije osvojilo Meku, stoga Kidar u Pismu ne može biti Meka.

Hristos nije jahač na magarcu iz tog stiha. Sv. Jefrem Sirin kaže da su ta dva jahača carevi elamski i midski koji su napali Vavilon.

Muhamed, kako sam već rekao, nije pobjegao u Temu, već u Medinu koja je udaljena 400 km od Teme.

Dedan, ili danas al-Ula, je 350 km udaljen od Medine. Opet, to nije baš blizu.

Ali glavni razlog zašto se ti stihovi ne mogu odnositi na Muhameda jeste sljedeći. Ti stihovi su "breme Arapskoj". Breme u kontekstu knjige proroka Isaije znači "osuda". Ti stihovi prorokuje uništenje i pustoš arapskih zemalja. U Muhamedovo vrijeme Arabija nije prošlo uništenje i pustoš. Da, ratovalo se, ali nije bila opšta pustoš. Čak naprotiv. Muslimansko osvajanje Arabije je omogućilo Arapima da se krenu širiti po okolnim područjima, što je suprotno od pustoši i nestanka slave koje prorokuje prorok Isaija.

Stih kaže da bjegunci u Temu bježe od žestokog boja. Između Kurejša i muslimana prije odlaska Muhameda u Medinu nije bilo žestokog boja. Bojevi su počeli tek NAKON odlaska u Medinu, a nisu bili UZROK odlaska.

3 hours ago, Maki said:

evo dokaz iz same Biblije da se to odnosi na Isusa

Zaharija 9,9

Raduj se glasno, kćeri sionska! Kliči, kćeri jerusalemska! Evo, kralj tvoj dolazi k tebi, pravedan i kao spasitelj, pun poniznosti. Jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu.

Matej 21,1

Kad se približiše k Jerusalemu i dođoše u Betfagu na Maslinskoj gori, onda posla Isus dva učenika

Matej 21,2

I naloži im: "Idite u selo, što je pred vama! Odmah ćete naći magaricu privezanu i magare s njom. Odvežite je i dovedite je k meni!

Matej 21,3

Ako vam tko rekne što, kažite: "Gospodin ih treba. Odmah će ih pustiti."

Matej 21,4

Stim se imala ispuniti riječ proroka: "

Matej 21,5

Kažite kćeri sionskoj: "kralj tvoj dolazi k tebi pun krotkosti. Sjedi na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu."

Matej 21,6

Učenici odoše i učiniše, kako im je bio zapovjedio Isus

Matej 21,7

Dovedoše magaricu i magare, metnuše na njih haljine svoje, i on sjede na njih.

Pa ispunilo se proročanstvo iz Zaharije 9, ne iz Isaije 21. Nije svako spominjanje jahača magaraca proročanstvo o Hristu. Vidiš i sam da Zaharija prorokuje ulazak na magarcu u Jerusalim, dok Isaija 21 govori o jahaču magarca koji osvaja Vavilon. Potpuno različiti konteksti.

• Autor
On 02. 01. 2026. at 7:21, Maki said:

Pa ispunilo se proročanstvo iz Zaharije 9, ne iz Isaije 21. Nije svako spominjanje jahača magaraca proročanstvo o Hristu. Vidiš i sam da Zaharija prorokuje ulazak na magarcu u Jerusalim, dok Isaija 21 govori o jahaču magarca koji osvaja Vavilon. Potpuno različiti konteksti.

znaci Izaija samo onako damburao prorocanstvo o Jahacu na magarcu SA SEIRA, i jahacu NA DEVI IZ ARABIJE.....

i sad sve vi pravite mutavi ovdje da se to ne odnosi na Isusa i Muhammeda.....iako jasno Isus kaze prorcanstvo da ce jahati magarca se odnosi na njega....

VI hrscani niste iskreni, cas ovako cas onako....a itekako da ce te odgovarati pred Bogom kao sto vam prijetiu starom zavjetu da ces vas pozvati na odgornost zato sto ne slijedite Muhammeda.

Bog je davno rekao o vama u svojoj knjizi, i kazao da krijete , to jeste vasi ucenjaci kriju od vas ove stvari

2:146 Oni kojima smo dali Knjigu(tora i evandjelje) znaju Poslanika(Muhammeda) kao što sinove svoje znaju, ali neki od njih doista svjesno istinu prikrivaju.

evo jos dokaza da se radi o MUhammedu, cak NJEGOVO IME DOSLOVNO SE SPOMINJE, MUHAMMED

Edited by Zehran

18 minutes ago, Zehran said:

znaci Izaija samo onako damburao prorocanstvo o Jahacu na magarcu SA SEIRA, i jahacu NA DEVI IZ ARABIJE.....

Nije tamburao, prorokovao je pad Vavilona koji se dogodio u 6. vijeku pne.

i sad sve vi pravite mutavi ovdje da se to ne odnosi na Isusa i Muhammeda.....iako jasno Isus kaze prorcanstvo da ce jahati magarca se odnosi na njega....

Na Hrista se odnosi proročanstvo iz Knjige proroka Zaharije koje kaže da će car ući u JERUSALIM na magarcu, ne proročanstvo iz Knjige proroka Isaije o padu VAVILONA. Zar je toliko teško razlikovati ovo dvoje? Ulazak u Jerusalim i pad Vavilona.

VI hrscani niste iskreni, cas ovako cas onako....a itekako da ce te odgovarati pred Bogom kao sto vam prijetiu starom zavjetu da ces vas pozvati na odgornost zato sto ne slijedite Muhammeda.

Ne vidim koja je svrha tvojih konstantnih prijetnji.

Bog je davno rekao o vama u svojoj knjizi, i kazao da krijete , to jeste vasi ucenjaci kriju od vas ove stvari

2:146 Oni kojima smo dali Knjigu(tora i evandjelje) znaju Poslanika(Muhammeda) kao što sinove svoje znaju, ali neki od njih doista svjesno istinu prikrivaju.

Kakav uvjerljiv argument.

evo jos dokaza da se radi o MUhammedu, cak NJEGOVO IME DOSLOVNO SE SPOMINJE, MUHAMMED

Mislim da sam već odgovorio da se tu radi o riječ mAhmad. Drugo slovo je A, ne U. Još jedan neuspješan pokušaj.

• Autor
8 minutes ago, Maki said:

Nije tamburao, prorokovao je pad Vavilona koji se dogodio u 6. vijeku pne.

Na Hrista se odnosi proročanstvo iz Knjige proroka Zaharije koje kaže da će car ući u JERUSALIM na magarcu, ne proročanstvo iz Knjige proroka Isaije o padu VAVILONA. Zar je toliko teško razlikovati ovo dvoje? Ulazak u Jerusalim i pad Vavilona.

Ne vidim koja je svrha tvojih konstantnih prijetnji.

Kakav uvjerljiv argument.

Mislim da sam već odgovorio da se tu radi o riječ mAhmad. Drugo slovo je A, ne U. Još jedan neuspješan pokušaj.

8 minutes ago, Maki said:

Mislim da sam već odgovorio da se tu radi o riječ mAhmad. Drugo slovo je A, ne U. Još jedan neuspješan pokušaj

ne trebas ti nista tu pokusavati kad vidimo jasno i glasno sta pise, ubacis u lexikone, i tacno ti izbaci rijec Muhamemd....kome vi suplje prosipate. ma daj molim te

upravo, Zehran said:

ne trebas ti nista tu pokusavati kad vidimo jasno i glasno sta pise, ubacis u lexikone, i tacno ti izbaci rijec Muhamemd....kome vi suplje prosipate. ma daj molim te

Kome vi šuplju prosipate isto da mi je znati?

mAchamaddim

https://biblehub.com/hebrew/machamaddim_4261.htm

A, ne U. Jeste Muhameda preimenovali u Mahamed možda? Riječ mahmad uošte nije LIČNO IME, to je riječ čije je značenje "prijatno, privlačno" i pominje se i na drugim mjestima u Pismu da OPIŠE neke stvari ili osobe.

Ovaj vaš argument je toliko glup da ga ISLAMSKI SAJTOVI pobijaju. Toliko je to sramotno iznijeti da se vaše stranice stide:

"We also referred to some experts in the Hebrew language, who confirmed the soundness of these translations, and confirmed that the word mahammadim is not a proper noun or name; rather it signifies beauty and desire, and it is mentioned in many places in the Old Testament with such meanings.

Furthermore, the context here rules out any interpretation of the word as referring to Muhammad. The entire book of the Song of Solomon is a love poem between a man and a woman, with erotic phrases. The context is far removed from referring to the Prophet who would come at the end of time, namely Muhammad (blessings and peace of Allah be upon him)."

https://islamqa.info/en/answers/246893/he-is-asking-about-the-meaning-of-the-word-mahammadim-in-the-song-of-solomon-in-the-old-testament

• Autor

Kome vi šuplju prosipate isto da mi je znati?

mAchamaddim

https://biblehub.com/hebrew/machamaddim_4261.htm

A, ne U. Jeste Muhameda preimenovali u Mahamed možda? Riječ mahmad uošte nije LIČNO IME, to je riječ čije je značenje "prijatno, privlačno" i pominje se i na drugim mjestima u Pismu da OPIŠE neke stvari ili osobe.

Mahamad i Muhammad je isto ime... isto se pise sa 4 slova MHMD

pa cak i Mahmad ili Mehmed je derivacija od imena Muhammed.

ono sto ti ne shvatas , da taj Muhammed i pjesmi nad pjesmama je vodic od 10 000 svetaca sa Parana....to nemoj smetnuti sa uma...a Paran je regija Mekke, na arapski se to zove Faran.

1 hour ago, Zehran said:

Mahamad i Muhammad je isto ime... isto se pise sa 4 slova MHMD

pa cak i Mahmad ili Mehmed je derivacija od imena Muhammed.

ono sto ti ne shvatas , da taj Muhammed i pjesmi nad pjesmama je vodic od 10 000 svetaca sa Parana....to nemoj smetnuti sa uma...a Paran je regija Mekke, na arapski se to zove Faran.

Prvo je bilo da se Muhamed pominje imenom, pa sad eto nije Muhamed već Mahamad, ali je slično. Već sam ti objasnio da mah-mad nije lično ime uopšte.

Ne piše nigdje da je bilo kakav Muhamed vođa 10000 svetaca, piše da je Bog došao sa Svojim svecima.

• Autor
10 minutes ago, Maki said:

Prvo je bilo da se Muhamed pominje imenom, pa sad eto nije Muhamed već Mahamad, ali je slično. Već sam ti objasnio da mah-mad nije lično ime uopšte.

Ne piše nigdje da je bilo kakav Muhamed vođa 10000 svetaca, piše da je Bog došao sa Svojim svecima.

jasno tu pise sve, i Muhammed i 10 000 svetaca, kao glavni predvodnik 10 000

461300936_2272706649773760_5197005374764905380_n.png?stp=dst-jpg_tt6&_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=FQYKLoXgDQ0Q7kNvwEfAPHu&_nc_oc=Adm7UoRQwkTt2kRxaL5zAnbEMW6DlPdb5L4iVCpGbqe8dzLSzkeksJKE5-8uSuDSrl8&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-arn2-1.xx&_nc_gid=HaDlw5GqaSUXpKwAodZWWQ&oh=00_Afr0LOvl-Ch7nB11aKYtM_wvfmA9lf3f9ykc7aS6VS_5vQ&oe=695F1FFB

a Muhammed je sa 10 000 vojnika preko Parana zauzeo Mekku u velicanstvenom pohodu na nju.

gdje je kasnije oprostio stanovnicima Mekke za svo zlo sto su pocinili....i zato ga je BIblija prorokovala

Vise vjerujem svojim ocima i svojim rukama sto potvrdim nego tebi koji si totalno nelogican u rasudjivanju

Edited by Zehran

upravo, Zehran said:

jasno tu pise sve, i Muhammed i 10 000 svetaca, kao glavni predvodnik 10 000

Gdje piše da je Muhamed predvodnik 10000 svetaca?

"I reče: Gospod izide sa Sinaja, i pokaza im se sa Sira; zasja s gore Faranske, i dođe s mnoštvom tisuća svetaca, a u desnici mu zakon ognjeni za njih."

Gdje se pominje ikakav Muhamed, ikakva Meka? Uopšte se ne pominje nikakvo osvajanje bilo čega. Kao što sam već pisao, mada očigledno uzalud, to što se opisuje u gore navedenom stihu se dogodilo u Mojsijevo vrijeme, u 15-14. vijeku pne.

Evo ti dokaz:

"Gospode! kad si slazio sa Sira, kad si išao iz polja Edomskoga, zemlja se tresijaše, i nebesa kapahu, oblaci kapahu vodom." (Sudije 5:4).

Ovdje se o tom događaju govori kao o događaju iz prošlosti, a Knjiga o sudijama opisuje događaje između Isusa Navina i uspostavljanje izrailjske monarhije, a to je period koji se dogodio najmanje 1800 godina prije Muhameda. Nikakav Muhamed se ne prorokuje u tim stihovima.

upravo, Zehran said:

a Muhammed je sa 10 000 vojnika preko Parana zauzeo Mekku u velicanstvenom pohodu na nju.

Ne vidim šta je toliko veličanstveno u tome. Paran nije Meka, za Paran se kaže da je "sa onu stranu Jordana prema Crvenom moru".

Rijeka Jordan je u crvenom krugu, Meka u zelenom:

image.png

I sad ti meni objasni zašto bi neko za Meku rekao da je sa "onu stranu Jordana" kad je Meka od rijeke Jordan udaljena stotinama i stotinama kilometara. Takođe, besmisleno je tvrditi da su Izrailjci izlazeći iz Egipta odlučili skoknuti hiljadu kilometara južnije u zabit na putu do Hanana.

upravo, Zehran said:

gdje je kasnije oprostio stanovnicima Mekke za svo zlo sto su pocinili....i zato ga je BIblija prorokovala

Osim onima kojima nije oprostio, ali dobro.

• Autor
On 03. 01. 2026. at 21:44, Maki said:

"I reče: Gospod izide sa Sinaja, i pokaza im se sa Sira; zasja s gore Faranske, i dođe s mnoštvom tisuća svetaca, a u desnici mu zakon ognjeni za njih."

Gdje se pominje ikakav Muhamed, ikakva Meka? Uopšte se ne pominje nikakvo osvajanje bilo čega. Kao što sam već pisao, mada očigledno uzalud, to što se opisuje u gore navedenom stihu se dogodilo u Mojsijevo vrijeme, u 15-14. vijeku pne.

Evo ti dokaz:

"Gospode! kad si slazio sa Sira, kad si išao iz polja Edomskoga, zemlja se tresijaše, i nebesa kapahu, oblaci kapahu vodom." (Sudije 5:4).

Ovdje se o tom događaju govori kao o događaju iz prošlosti, a Knjiga o sudijama opisuje događaje između Isusa Navina i uspostavljanje izrailjske monarhije, a to je period koji se dogodio najmanje 1800 godina prije Muhameda. Nikakav Muhamed se ne prorokuje u tim stihovima.

Ne vidim šta je toliko veličanstveno u tome. Paran nije Meka, za Paran se kaže da je "sa onu stranu Jordana prema Crvenom moru".

Rijeka Jordan je u crvenom krugu, Meka u zelenom:

image.png

I sad ti meni objasni zašto bi neko za Meku rekao da je sa "onu stranu Jordana" kad je Meka od rijeke Jordan udaljena stotinama i stotinama kilometara. Takođe, besmisleno je tvrditi da su Izrailjci izlazeći iz Egipta odlučili skoknuti hiljadu kilometara južnije u zabit na putu do Hanana.

Osim onima kojima nije oprostio, ali dobro.

Desert of Paran - Wikipedia

Prema Wahbu ibn Munebbihu, postojao je Tal Faran (“Brdo Farana”) na rubnim dijelovima Mekke, spomenut u njegovoj knjizi Kitab al-Tijan, kompilaciji predislamskog arapskog folklora.[4] Ibn Munebbih je dalje predložio identifikaciju Tal Farana kao “humke Dvojice bjegunaca”, mjesta gdje je pleme Džurhum pronašlo Hadžeru i Ismaila i smatralo ih dvoma bjeguncima.[5]

Arapski geograf el-Makdisi (um. 991) spomenuo je u svojoj knjizi da se Crveno more račva na dva dijela “na krajnjem rubu Hidžaza, na mjestu zvanom Faran”.[6]

Povezivanje Parana iz Postanka 21:21 s Ismailom i Ismailićanima potvrđuje muslimanski geograf Jakut el-Hamevi (um. 1229), koji piše: “Faran, hebrejska riječ arabizirana, jedno je od imena Mekke spomenutih u Tevratu.”[4] Islamske i arapske predaje drže da je pustinja Paran, u širem smislu, Hidžaz – sjeverna polovina Tihame – koja se proteže duž istočne strane Crvenog mora počevši od Jordana i Sinaja,[7] te da je konkretno mjesto gdje se Ismail nastanio upravo Mekka, blizu planina Parana.[8]

Naziv “Pustinja Paran” također se tumači kao Hidžaz u starom arapskom prijevodu Samarijanskog Petoknjižja.[9] Kada je taj tekst preveden na engleski 1851. godine, utvrđeno je da sadrži fusnotu koja iznosi upravo ovo tumačenje.[10]

Ime “Paran” ili “Faran” često se koristilo da se posebno označe pustinja i planine u blizini mjesta gdje se nalazi Mekka.[10] El-Hemdani (um. 947) u svojoj knjizi Geografija Arapskog poluotoka kaže da su planine Paran oko Mekke dobile ime po Faranu, sinu Amaleka.[11] Sam‘ani u svojoj Knjizi prezimena također navodi da prezime Farani potječe od planina Faran u blizini Mekke u Hidžazu.[12]

Haggai Mazuz tvrdi da prisvajanje Ponovljenog zakona 33:2 od strane muslimanskih polemičara (poput jevrejskog preobraćenika Samawʾala el-Magribija, 1125–1175) ima prethodnicu i u samoj jevrejskoj tradiciji, jer su neki midraši i targumi, još prije pojave islama, uspostavljali vezu između Parana i Ismaila-Arapa. Naprimjer, komentirajući Sifrei Debarim, halahički midraš na Ponovljeni zakon, datiran od 3. do 5. stoljeća n. e., kaže:

veza između Parana i Arapa (tačnije arapskog jezika), koji se također nazivaju Ismailićanima po Ismailu (među drugim imenima), vrlo je rana, iako donekle nejasna.[13]

On 03. 01. 2026. at 21:44, Maki said:

Pjesma nad pjesmama 5:10
“Moj ljubljeni je bijel i rumen, najugledniji među deset hiljada.”

„I reče: GOSPOD dođe sa Sinaja, i podiže se sa Seira k njima; zasja s gore Parana [planine oko Mekke], i dođe s desetinama hiljada svetih; s desnice njegove išao je za njih ognjeni zakon.”
(
Biblija, KJV – Ponovljeni zakon 33:2)

Historijska činjenica
Muhammed je bio vođa vojske od 10.000 ljudi kada je ušao u Mekku.

Sahih Buhari, 59:574
Prenosi Ibn Abbas:

“Poslanik je napustio Medinu (prema Mekki) u društvu deset hiljada (muslimanskih ratnika) u mjesecu ramazanu, a to je bilo osam i po godina nakon njegove hidžre u Medinu. On i muslimani koji su bili s njim krenuli su prema Mekki. Postili su i oni su postili, sve dok nisu stigli do mjesta zvanog Al-Kadid, koje je mjesto vode između Usfana i Kudaida; tu je on prekinuo post, pa su i oni prekinuli post.”

1 hour ago, Zehran said:

Desert of Paran - Wikipedia

Prema Wahbu ibn Munebbihu, postojao je Tal Faran (“Brdo Farana”) na rubnim dijelovima Mekke, spomenut u njegovoj knjizi Kitab al-Tijan, kompilaciji predislamskog arapskog folklora.[4] Ibn Munebbih je dalje predložio identifikaciju Tal Farana kao “humke Dvojice bjegunaca”, mjesta gdje je pleme Džurhum pronašlo Hadžeru i Ismaila i smatralo ih dvoma bjeguncima.[5]

Arapski geograf el-Makdisi (um. 991) spomenuo je u svojoj knjizi da se Crveno more račva na dva dijela “na krajnjem rubu Hidžaza, na mjestu zvanom Faran”.[6]

Povezivanje Parana iz Postanka 21:21 s Ismailom i Ismailićanima potvrđuje muslimanski geograf Jakut el-Hamevi (um. 1229), koji piše: “Faran, hebrejska riječ arabizirana, jedno je od imena Mekke spomenutih u Tevratu.”[4] Islamske i arapske predaje drže da je pustinja Paran, u širem smislu, Hidžaz – sjeverna polovina Tihame – koja se proteže duž istočne strane Crvenog mora počevši od Jordana i Sinaja,[7] te da je konkretno mjesto gdje se Ismail nastanio upravo Mekka, blizu planina Parana.[8]

Naziv “Pustinja Paran” također se tumači kao Hidžaz u starom arapskom prijevodu Samarijanskog Petoknjižja.[9] Kada je taj tekst preveden na engleski 1851. godine, utvrđeno je da sadrži fusnotu koja iznosi upravo ovo tumačenje.[10]

Ime “Paran” ili “Faran” često se koristilo da se posebno označe pustinja i planine u blizini mjesta gdje se nalazi Mekka.[10] El-Hemdani (um. 947) u svojoj knjizi Geografija Arapskog poluotoka kaže da su planine Paran oko Mekke dobile ime po Faranu, sinu Amaleka.[11] Sam‘ani u svojoj Knjizi prezimena također navodi da prezime Farani potječe od planina Faran u blizini Mekke u Hidžazu.[12]

Haggai Mazuz tvrdi da prisvajanje Ponovljenog zakona 33:2 od strane muslimanskih polemičara (poput jevrejskog preobraćenika Samawʾala el-Magribija, 1125–1175) ima prethodnicu i u samoj jevrejskoj tradiciji, jer su neki midraši i targumi, još prije pojave islama, uspostavljali vezu između Parana i Ismaila-Arapa. Naprimjer, komentirajući Sifrei Debarim, halahički midraš na Ponovljeni zakon, datiran od 3. do 5. stoljeća n. e., kaže:

veza između Parana i Arapa (tačnije arapskog jezika), koji se također nazivaju Ismailićanima po Ismailu (među drugim imenima), vrlo je rana, iako donekle nejasna.[13]

Dakle sve su to muslimanski izvori koji imaju interes u tome da uzdignu položaj Meke. Ali šteta što tekst Pisma jasno pobija to.

"I otišavši iz Madijama dođoše u Faran; i uzevši sa sobom ljudi iz Farana dođoše u Misir k Faraonu caru Misirskom, koji mu dade kuću i odredi mu hranu, a dade mu i zemlje." (1 Carevima 11:18).

Jasno vidimo da je Faran negdje između Madijama i Egipta. Madijanci su bili u sjeveru Arabije, dakle Faran mora biti negdje u toj oblasti između sjeverne Arabije i Egipta. Meka je hiljadama kilometara južnije.

Takođe:

"Pošlji ljude da uhode zemlju Hanansku, koju ću dati sinovima Izrailjevijem; po jednoga čovjeka od svakoga plemena otaca njihovijeh pošljite, sve glavare između njih.

I posla ih Mojsije iz pustinje Faranske po zapovijesti Gospodnjoj; i svi ljudi bjehu glavari sinova Izrailjevijeh." (4 Mojsijeva 13:3).

Mojsije šalje špijune u Hanan iz Farana. Hanan ti je današnji Izrael (ili Palestina kako hoćeš). Objasni mi koji je smisao da pošalješ špijune u Palestinu skroz iz Meke.

1 hour ago, Zehran said:

Pjesma nad pjesmama 5:10
“Moj ljubljeni je bijel i rumen, najugledniji među deset hiljada.”

I gdje tu piše da su istih deset hiljada kao oni sa Parana? Jel svaki put kad se u Bibliji spomene deset hiljada to proročanstvo za Muhameda?

1 hour ago, Zehran said:

„I reče: GOSPOD dođe sa Sinaja, i podiže se sa Seira k njima; zasja s gore Parana [planine oko Mekke], i dođe s desetinama hiljada svetih; s desnice njegove išao je za njih ognjeni zakon.”
(
Biblija, KJV – Ponovljeni zakon 33:2)

Tako je, to piše i to opisuje davanje zakona Izrailjcima ("ognjeni zakon") na planini Sinaju.

• Autor
1 hour ago, Maki said:

Dakle sve su to muslimanski izvori koji imaju interes u tome da uzdignu položaj Meke. Ali šteta što tekst Pisma jasno pobija to.

"I otišavši iz Madijama dođoše u Faran; i uzevši sa sobom ljudi iz Farana dođoše u Misir k Faraonu caru Misirskom, koji mu dade kuću i odredi mu hranu, a dade mu i zemlje." (1 Carevima 11:18).

Jasno vidimo da je Faran negdje između Madijama i Egipta. Madijanci su bili u sjeveru Arabije, dakle Faran mora biti negdje u toj oblasti između sjeverne Arabije i Egipta. Meka je hiljadama kilometara južnije.

Takođe:

"Pošlji ljude da uhode zemlju Hanansku, koju ću dati sinovima Izrailjevijem; po jednoga čovjeka od svakoga plemena otaca njihovijeh pošljite, sve glavare između njih.

I posla ih Mojsije iz pustinje Faranske po zapovijesti Gospodnjoj; i svi ljudi bjehu glavari sinova Izrailjevijeh." (4 Mojsijeva 13:3).

Mojsije šalje špijune u Hanan iz Farana. Hanan ti je današnji Izrael (ili Palestina kako hoćeš). Objasni mi koji je smisao da pošalješ špijune u Palestinu skroz iz Meke.

I gdje tu piše da su istih deset hiljada kao oni sa Parana? Jel svaki put kad se u Bibliji spomene deset hiljada to proročanstvo za Muhameda?

Tako je, to piše i to opisuje davanje zakona Izrailjcima ("ognjeni zakon") na planini Sinaju.

znaci ti vise vjerujes svojim nagadjajima naspram geografa tog vremena koji su pisali gdje koje mjesto se nalazi....

znaci mozda ovo mozda ono...a jasno ti pise gdje se nalazi, zapisano odavno gdje se nalazi.....

suvisno je onda diskutovati, niti imam ja volje da ja tebe nesto ubijedjivan, ako ti mislis da je Paran na marsu, misli vjeruje mi...:) nemam ja vremena za neka ubijedjivanja...ti si tako sebe ubijedio, drzi se onda toga...ja sam ti prenio kako je....pa ti vidi sta ces i kako ces.

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.