Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bog nagovjestava dolazak poslanika/proroka Muhammeda u Bibliji

Featured Replies

• Autor
6 hours ago, Maki said:

Hram u Jerusalimu.

U Jerusalim.

Baka je samo mjesto na putu do Jerusalima, nije mjesto hodočašća.

Možda je danas najveće hodočašće u Meku, ali to nije bio slučaj u vrijeme kada je predmetni psalam napisan. Kako sam već napisao, predmetni psalam govori o putu hodočasnika u Jerusalim. Jerusalim je odredište, a ne dolina Baka.

Da, dolina Baka uopšte nema nikakav značaj sama po sebi.

Šteta što psalam na koji se ti pozivaš opisuje hodočašće u Jerusalim, a ne u Meku.

ali ti zidovi kazu da su isli na hodocasce u mekku, Kabi....

tako da ti i oni kontriraju ono sto tvrdis....jewdnostavno receno nema smisla to sto pises.

• Odgovora 103
  • Pregleda 535
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• jeste.... 10 000 svetaca sa gore Paranske.....Muhammed je dosao sa 10 000 vojnika kada je osvojio Mekku, Mekkan är Paran region, na arapski se to zove Faran. mi kazemo naprimjer Perzija oni Kazi Fars

• a bas vam je jaka simbolika da ti je covjek isus UGAONI KAMEN, ne obican kamen nego bas UGAONI.... logicno nema sta :) zidovi ti kazu da su iz egipta dosli do mekke preko crevnog Mora., kada se more

• AKo je Kedar pradjed Muhammeda, a njeovi preci su zivjeli u regiji Mekke, jer je imala izvor vode i Kabu, znaci imali su dodtok vode i imali su Kabu koju su hodocastili razni narodiu , samim tim imali

Posted Images

7 hours ago, Maki said:

Druga zakletva kod al-Akabe je uključivala i element ratnog saveza između muslimana i Medinjana. Tako da je očito da je i u tom trenutku Muhamed imao ideju da će doći do obračuna sa Kurejšima, čak i ako je rat krenuo nešto kasnije.

Muhammed se oslanjao na objavu, i nije isao prije nego li je dobio dopustenje za rat, dvije godine iza Hidzre.

I njegov drugovi su trazii da se energicnije stane u kraj musricima, ali Muhammed to nije dopustio , tj Allah nije nista objavljivao povodom toga.

Edited by Bostan

Ajer 22:39 je prvi ajet koji je dozvolio rat

Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini – a Allah je, doista, kadar da ih pomogne

Objavljeno godinu-dvije posli Hidre.

Komentar koji si postavio odnosi se na ovo.

Edited by Bostan

Ibn Kesir daje komentar na navedeni ajet koji glasi

"a Allah je, doista, kadar da ih pomogne", kaže: "To je i učinio. Uzvišeni je propisao džihad u najprikladnijem vremenu, jer dok su muslimani bili u Meki, mušrika je bilo mnogo više. Da je muslimanima naređeno da se bore sa mušricima u vremenu kad je broj muslimana bio manji od deset, muslimana bi nestalo." /243/ "Pošto su u noći na Akabi stanovnici Medine kojih je bilo 80 i nešto dali prisegu Božijem Poslaniku, s.a.v.s., rekli su: 'O Božiji Poslaniče, zar nećemo ustati protiv stanovnika ove doline (Mine) u noćima boravka na Mini i pobiti ih?' Božiji Poslanik, s.a.v.s., odgovorio je: 'Još mi to nije naređeno.'" Pošto su mušrici mučili, a onda iz svoje sredine i protjerivali Božijeg Poslanika, s.a.v.s., smišljajući da ga ubiju, progoneći ashabe na sve strane, jedna grupa muslimana će učiniti hidžru u Abesiniju, a druga u Medinu. Kada su se Muhadžiri učvrstili u Medini pružajući Božijem Poslaniku zaštitu, Medina će za njih postati prijestolnicom islama i utočištem u kojem su našli zaštitu. Allah je propisao  borbu protiv neprijatelja, a ovaj ajet je bio prvo što je objavljeno o džihadu, o kojem Uzvišeni kaže:

"Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini, a Allah je, doista, kadar da im pomogne."

14 hours ago, Zehran said:

ali ti zidovi kazu da su isli na hodocasce u mekku, Kabi....

tako da ti i oni kontriraju ono sto tvrdis....jewdnostavno receno nema smisla to sto pises.

Ajde ti pročitaj zapravo taj Psalam od početka do kraja, a ne da slušaš islamske apologete koji lažu. Taj psalam kaže da hodočasnici idu da se pokažu pred Bogom NA SIONU. Sion je Jerusalim, ne Meka.

Искони бѣ слово, и слово бѣ у бога, и богъ бѣ слово

11 hours ago, Bostan said:

Ibn Kesir daje komentar na navedeni ajet koji glasi

"a Allah je, doista, kadar da ih pomogne", kaže: "To je i učinio. Uzvišeni je propisao džihad u najprikladnijem vremenu, jer dok su muslimani bili u Meki, mušrika je bilo mnogo više. Da je muslimanima naređeno da se bore sa mušricima u vremenu kad je broj muslimana bio manji od deset, muslimana bi nestalo." /243/ "Pošto su u noći na Akabi stanovnici Medine kojih je bilo 80 i nešto dali prisegu Božijem Poslaniku, s.a.v.s., rekli su: 'O Božiji Poslaniče, zar nećemo ustati protiv stanovnika ove doline (Mine) u noćima boravka na Mini i pobiti ih?' Božiji Poslanik, s.a.v.s., odgovorio je: 'Još mi to nije naređeno.'" Pošto su mušrici mučili, a onda iz svoje sredine i protjerivali Božijeg Poslanika, s.a.v.s., smišljajući da ga ubiju, progoneći ashabe na sve strane, jedna grupa muslimana će učiniti hidžru u Abesiniju, a druga u Medinu. Kada su se Muhadžiri učvrstili u Medini pružajući Božijem Poslaniku zaštitu, Medina će za njih postati prijestolnicom islama i utočištem u kojem su našli zaštitu. Allah je propisao  borbu protiv neprijatelja, a ovaj ajet je bio prvo što je objavljeno o džihadu, o kojem Uzvišeni kaže:

"Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini, a Allah je, doista, kadar da im pomogne."

Evo šta kaže Ibn Ishaq:

image.png

Druga zakletva kod al-Akabe je uključivala i odredbu o ratu za islam.

Idemo dalje:
image.png

• Autor
9 minutes ago, Maki said:

Ajde ti pročitaj zapravo taj Psalam od početka do kraja, a ne da slušaš islamske apologete koji lažu. Taj psalam kaže da hodočasnici idu da se pokažu pred Bogom NA SIONU. Sion je Jerusalim, ne Meka.

ne citam ja islamske apologete kad sam licno citam Bibliju i vidim sta pise, a jasno mi je ko dan da se tu radi o Mekki, 100%

Ja licno provjkeravam sta pise u Biblije, i nisu mi potrebne islamske apologote ikakve.

evo da pogledamo zajedno da vidis i sam da se radi o Mekki, i nama muslimanima je lahko ovo detektovati jer imamo sva potrebna znanja da desifrujemo ove stvari, lahko uocavamo ovo jer kad imas svo potrebno znanje da odgonetnes o cemu je rijec, stvari nam postanu lahke za tumaciti.....znaci Mekka se u starim vremenima zvala Bekka , to u Kuranu pise

eh prati sad ovo....

Psalam 84,1

Kako su mili šatori tvoji, Gospode nad vojskama!

Psalam 84,2

Duša je moja čeznula i ginula za dvorima Gospodnjim; srce moje i tijelo moje klicali su Bogu živomu..

Psalam 84,3

I vrabac nalazi kuću, lastavica gnijezdo, da u njih skrije mlade svoje: oltare tvoje, Gospode nad vojskama, kralju moj i Bože moj!

Psalam 84,4

Blagoslovljeni su oni, koji prebivaju u kući tvojoj, koji te slave bez prestanka!

Psalam 84,5

Blagoslovljen je čovjek, kojemu je jakost u tebi, kojemu srce hoće na hodočašća!

Psalam 84,6

Putujući dolinom Beke pretvaraju je u tlo obilno izvorima, što ga i rani dažd pokrije blagoslovom.

Psalam 84,7

Od zaselka putuju dalje do zaselka, dok se ne pojave pred Bogom na Sionu.

Psalam 84,8

Gospode, Bože nad vojskama, čuj molitvu moju, usliši je, Bože Jakovljev!

Psalam 84,9

Ti štite naš, pogledaj, Bože, pogledaj lice pomazanika svojega!

Psalam 84,10

Jer je jedan dan u dvorima tvojim bolji od tisuće gdje drugdje; na pragu u kući Boga mojega stajati draže mi je, nego biti gost u šatorima bezbožnika.

Psalam 84,11

Jer je Bog, Gospod, kruna i štit; Gospod daje milost i čast; ne uskraćuje dobara onima, koji hode pošteno

Psalam 84,12

Gospode nad vojskama, blagoslovljen je čovjek, koji se uzda u tebe!

1.)

Zrtveni oltari, u Mekki se zrtvuje za Kurban milioni zrtvene jagnjadi kad se zavrsi sa hodocascem

2.)

Bog naziva Kabu, svojom kucom u Kuranu.

3.)

Kod Kabe Bog se slavi bez prestanka, tu ima cak naroda koji slavi Bog 24h , znaci kada dodjes u 1 navecer ili u 3 ili u 5 , uvijek im masa hiljada ljudi koji slave Boga...pa je to dosalovno bez prestanka slavljenje Boga.

4.)

Hodocasce se spominje, a Hodocasce Kabi i Mekki je najvece svjetsko hodocasce gdje bude masa miliona ljudi

5.)

Dolina Beke, Bekka/Mekka je u dolini.

6.)

Izvor se spominje, najpoznati Izvor na svijetu se nalazi u Mekki, Zemzem voda.

7.)

SPominje se da je blagovloljena, Bog naziva Mekku u Kuranu da je blagoslovljena.

8.)

dok se ne pojave pred Bogom na Sionu(Jeruzalemu)

Ovo je prorocanstvo da ce ti muslimani zauzeti Jeruzalem, i to se i desilo, Muslimani su pokorili Bozantice i zauzeli Jeruzalem, gdje su poslije mogli u miru da zive muslimani, zidovi, i krscani bez problema sve dok krizari nisu stigli.

znaci svih ovih 8 tacaka se odnosi na muslimane i islam, to jeste Mekku i Kabu.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Edited by Zehran

1 minute ago, Zehran said:

evo da pogledamo zajedno da vidis i sam da se radi o Mekki, i nama muslimanima je lahko ovo detektovati jer imamo sva potrebna znanja da desifrujemo ove stvari, lahko uocavamo ovo jer kad imas svo potrebno znanje da odgonetnes o cemu je rijec, stvari nam postanu lahke za tumaciti.....znaci Mekka se u starim vremenima zvala Bekka , to u Kuranu pise

Ajde da vidimo.

eh prati sad ovo....

Psalam 84,1

Kako su mili šatori tvoji, Gospode nad vojskama!

Psalam 84,2

Duša je moja čeznula i ginula za dvorima Gospodnjim; srce moje i tijelo moje klicali su Bogu živomu..

Psalam 84,3

I vrabac nalazi kuću, lastavica gnijezdo, da u njih skrije mlade svoje: oltare tvoje, Gospode nad vojskama, kralju moj i Bože moj!

Psalam 84,4

Blagoslovljeni su oni, koji prebivaju u kući tvojoj, koji te slave bez prestanka!

Psalam 84,5

Blagoslovljen je čovjek, kojemu je jakost u tebi, kojemu srce hoće na hodočašća!

Psalam 84,6

Putujući dolinom Beke pretvaraju je u tlo obilno izvorima, što ga i rani dažd pokrije blagoslovom.

Psalam 84,7

Od zaselka putuju dalje do zaselka, dok se ne pojave pred Bogom na Sionu.

Psalam 84,8

Gospode, Bože nad vojskama, čuj molitvu moju, usliši je, Bože Jakovljev!

Psalam 84,9

Ti štite naš, pogledaj, Bože, pogledaj lice pomazanika svojega!

Psalam 84,10

Jer je jedan dan u dvorima tvojim bolji od tisuće gdje drugdje; na pragu u kući Boga mojega stajati draže mi je, nego biti gost u šatorima bezbožnika.

Psalam 84,11

Jer je Bog, Gospod, kruna i štit; Gospod daje milost i čast; ne uskraćuje dobara onima, koji hode pošteno

Psalam 84,12

Gospode nad vojskama, blagoslovljen je čovjek, koji se uzda u tebe!

1.)

Zrtveni oltari, u Mekki se zrtvuje za Kurban milioni zrtvene jagnjadi kad se zavrsi sa hodocascem

Znaš gdje su još bili žrtveni oltari? U Jerusalimskom hramu.

2.)

Bog naziva Kabu, svojom kucom u Kuranu.

A u Bibliji je dom Gospodnji Jerusalimski hram. Tako da se pod Božijim domom podrazumijeva hram u Jerusalimu, a ne Kaba.

3.)

Kod Kabe Bog se slavi bez prestanka, tu ima cak naroda koji slavi Bog 24h , znaci kada dodjes u 1 navecer ili u 3 ili u 5 , uvijek im masa hiljada ljudi koji slave Boga...pa je to dosalovno bez prestanka slavljenje Boga.

I kod Jerusalimskog hrama se slavio Bog.

"Žrtvu za hvalu prinijeću tebi, i ime Gospodnje prizvaću.

Izvršiću obećanja svoja Gospodu pred svijem narodom njegovijem,

U dvoru doma Gospodnjega, usred tebe, Jerusalime. Aliluja!" (Psalam 116:17-19).

4.)

Hodocasce se spominje, a Hodocasce Kabi i Mekki je najvece svjetsko hodocasce gdje bude masa miliona ljudi

Spominje se hodočašće u Jerusalim, ne u Meku. Hodočasnici idu u SION. Oni samo PUTUJU kroz dolinu Baka. Nije to odredište hodočasnika već samo destinacija na putu do Jerusalima.

5.)

Dolina Beke, Bekka/Mekka je u dolini.

Psalam nam ne daje tačno geografsku lokaciju te doline.

6.)

Izvor se spominje, najpoznati Izvor na svijetu se nalazi u Mekki, Zemzem voda.

Ne kaže se da je taj izvor Zemzem voda niti da je to neki poseban izvor.

7.)

SPominje se da je blagovloljena, Bog naziva Mekku u Kuranu da je blagoslovljena.

To nije dokaz. Mnoga mjesta se u Bibliji nazivaju blagoslovenim. Poenta doline Baka u psalmu jeste da je ona neplodno i suvo mjesto koje postaje živo i plodno uslijed Božije blagodati koja se projavljuje kroz hodočasnike, a ne da je ona centar hodočašća. Dokaz za to je da se ta dolina nigdje više ne spominje u Pismu što ukazuje na njen marginalni značaj.

8.)

dok se ne pojave pred Bogom na Sionu(Jeruzalemu)

Ovo je prorocanstvo da ce ti muslimani zauzeti Jeruzalem, i to se i desilo, Muslimani su pokorili Bozantice i zauzeli Jeruzalem, gdje su poslije mogli u miru da zive muslimani, zidovi, i krscani bez problema sve dok krizari nisu stigli.

Nigdje ne piše da će hodočasnici OSVOJITI Jerusalim, piše da će se POJAVITI u Jerusalimu. I to piše da će se pojaviti PRED BOGOM u Jerusalimu. Zašto bi se pojavljivali pred Bogom u Jerusalimu, ako je navodno Meka najsvetije mjesto, a Kaba Božija kuća? Valjda bi se trebali pojaviti pred Bogom u Meki, ali psalam ne kaže to. Kaže da će se pojaviti pred Bogom u Jerusalimu tj. u jerusalimskom hramu koji je u vrijeme pisanja psalma bio dom Gospodnji i centar Božijeg prisustva.

• Autor

Ovej u Izaija 42 je jedno od najjaci spominjenja MUhammeda, ili AHmeda, ovo vi krscani nikako ne mozete detektovati jer ne citate sta pise u orginalnim tekstovima i tesko vam je to povezati...ali evo da vam pomozem da vi vidite svojim ocima to:

Izaija 42,1

"Evo sluga moj (AHMOD, se spominje u kumranskim spisima), kojega ljubim, izabranik moj, koji mi se dopada! Mećem na njega duh svoj, istinu će javljati narodima.

Izaija 42,2

Neće vikati ni kričati, niti će se čuti glas njegov po ulicama.

Izaija 42,3

Trske stučene neće prelomiti, stijenja, što tinja, neće ugasiti. Vjerno će javljati istinu.

Izaija 42,4

Neće se umoriti niti klecati, dok ne utemelji istinu na zemlji. Nauku njegovu čekaju narodi(nezidovi GOYIM)."

Izaija 42,5

Ovako govori Bog, Gospod, koji je stvorio i rasprostro nebo, koji je rasprostro zemlju s njezinim rastlinama, koji je dao dah narodu na njoj, duh onima, što hode po njoj:

Izaija 42,6

"Ja, Gospod, dozvao sam te u dobroti. Držao sam te za ruku i čuvao te. Učinio sam te za narod posrednikom zavjeta, svjetlom neznabožaca,

Izaija 42,7

Da otvoriš oči slijepcima, da izvedeš sužnje iz zatvora, iz tamnice one, koji sjede u tami.

Izaija 42,8

Ja sam Gospod, to je ime moje. Časti svoje ne dajem drugomu, slave svoje ne dajem idolima.

Izaija 42,9

Prije unaprijed kazano, vidite, dogodilo se! Sad javljam novo i prije nego još proklije, dajem vam da znate."

Izaija 42,10

Pjesmu novu pjevajte Gospodu, slavu njegovu do kraja zemlje, vi, koji se vozite po moru s puninom njegovom, vi otoci i stanovnici njihovi!

Izaija 42,11

Neka kliče pustinja sa svojim gradovima, sela, što stanuju na Kedru! Neka podvikuju stanovnici Sela neka kliču svrh gora!

Izaija 42,12

Neka se časti Gospod, neka se navješćuje slava njegova po otocima!

Izaija 42,13

Gospod izlazi kao junak. Kao ratnik razvija ratobornost, viče i kliče, bori se proti neprijateljima kao div.

Izaija 42,14

"Šutio sam dugo, činio sam se nijem, Kao žena kod porođaja sad ću vikati, duhat ću i bjesnit ću strahovito.

Izaija 42,15

Opustit ću gore i bregove, svu zelen njihovu osušit ću. Od rijeka ću načiniti otoke, od jezera suhu zemlju.

Izaija 42,16

Slijepce ću voditi putovima, kojih ne poznaju. Vodit ću ih stazama, što su im nepoznate. Obratit cl pred njima tamu u svjetlost, i što je neprohodno u ravno tko. To je, što ću učiniti i neću propustiti.

Izaija 42,17

Posramljeni uzmaknut će natrag, koji se uzdaju u likove idolske, koji govore likovima livenim: 'Vi ste naši bogovi.'

Izaija 42,18

Čujte gluhi, pogledajte slijepi, da vidite!

Izaija 42,19

Tko je slijep, ako ne sluga moj, i tako gluh kao glasnik moj, kojega sam poslao? Tko je slijep MUSLIMAN (Mushlam hebresjki), slijep kao sluga Gospodnji

No photo description available.

1. spominje se Ahmod , u kumranskim spisima, u vasim prevodima je to izostavljeno, U Kuranu Bog kaze da je Isus rekao apostoli da dolazi poslije njega Ahmed poslanik, a to je jedno od imena Muhammeda.

2. spominju se nezidovi, Goyim, Muhammed je dosao i nezidovima i zidovima...svim ljudima.

3. spominju se idoli, muhamed je dosao u drustvo koje je svetkovalo idole, kipove, itd

4. pjesma nova je kuran,

5. Kedar je predjed Muhammed, spominju se stanovnici Kedra, a to je okolina Mekke, gdje se nalazio Kedar, pradjed Muhammeda.

6. SPominju se stanovnici Sela, Sela se zove brdo u Medini, a stih spominje goru, a Muslimani su sa pjesmom na brdu ili gori Sela docekali Muhammeda kad je bjezao iz Mekke u Medinu.

7. u STihu spominje se Musliman, hebresji Mushlam, to ti i biblijski komentatori potvrdjuju da je to rijec identicna arapskom Muslim. Hebrejski se pise (M, Sh, L, M) izgovara mushlam, ili meshullam, tako isto se u arapskom pise 4 slova, (M, S, L; M) a izgovara Muslim. Na hebresjokm se kaze Shalom Aleichem, mir s tobom, dok na arapskm se kaze Salam Aleikom, mir s tobom, identicno, osim to sto stavljaju Sh umjesto S. jer su hebresjki i arapski srodni jezici.

• Autor
15 minutes ago, Maki said:

Ajde da vidimo.

A u Bibliji je dom Gospodnji Jerusalimski hram. Tako da se pod Božijim domom podrazumijeva hram u Jerusalimu, a ne Kaba.

I kod Jerusalimskog hrama se slavio Bog.

"Žrtvu za hvalu prinijeću tebi, i ime Gospodnje prizvaću.

Izvršiću obećanja svoja Gospodu pred svijem narodom njegovijem,

U dvoru doma Gospodnjega, usred tebe, Jerusalime. Aliluja!" (Psalam 116:17-19).

Spominje se hodočašće u Jerusalim, ne u Meku. Hodočasnici idu u SION. Oni samo PUTUJU kroz dolinu Baka. Nije to odredište hodočasnika već samo destinacija na putu do Jerusalima.

Psalam nam ne daje tačno geografsku lokaciju te doline.

Ne kaže se da je taj izvor Zemzem voda niti da je to neki poseban izvor.

To nije dokaz. Mnoga mjesta se u Bibliji nazivaju blagoslovenim. Poenta doline Baka u psalmu jeste da je ona neplodno i suvo mjesto koje postaje živo i plodno uslijed Božije blagodati koja se projavljuje kroz hodočasnike, a ne da je ona centar hodočašća. Dokaz za to je da se ta dolina nigdje više ne spominje u Pismu što ukazuje na njen marginalni značaj.

Nigdje ne piše da će hodočasnici OSVOJITI Jerusalim, piše da će se POJAVITI u Jerusalimu. I to piše da će se pojaviti PRED BOGOM u Jerusalimu. Zašto bi se pojavljivali pred Bogom u Jerusalimu, ako je navodno Meka najsvetije mjesto, a Kaba Božija kuća? Valjda bi se trebali pojaviti pred Bogom u Meki, ali psalam ne kaže to. Kaže da će se pojaviti pred Bogom u Jerusalimu tj. u jerusalimskom hramu koji je u vrijeme pisanja psalma bio dom Gospodnji i centar Božijeg prisustva.

ne moze bas biti to tako iz razloga sto

Isus kaze ovo:

Ivan 4,21

Isus joj reče: "Vjeruj mi, ženo, dolazi čas, kad se nećete klanjati Ocu ni na onoj gori tamo ni u Jerusalemu.

eto iz usta Isusa da se to ne odnosi na jeruzalem...kakvo je to onda 24 sahata slavljenje BOga a Isus ti kaze nece se klanjati Ocu ni u jeruzalemu.

Kada su muslimani zauzeli Jeruzalem, nasli su da je Bogomolja AKsa, gdje je SOlomon hram bio, prije, tu je bilo tad smetljiste...kako ocekivati ista pod Bizantiskom vlascu.

Isus spominje ugaoni Kamen, Kabu, ovdje

Matej 21,42

Tada im reče Isus: "Zar nijeste nikad čitali u Pismu: 'Kamen koji odbaciše graditelji, postade kamen ugaoni; to je djelo Gospodnje, kao čudo stoji to pred očima našim?

Matej 21,43

Zato vam kažem: "Kraljevstvo Božje uzet će vam se i dat će se narodu, koji donosi rodove njegove.

Graditelji koji odbacise, Abraham je napravio Kabu i morao otici vratiti ser nazad...koji narod donosi njegove plodove???

pa mi muslimani ga svetkujemo.

o cemu to Isus govori, to je Psakn 118 koji govori o Kabi

Psalam 118,22

Kamen, koji odbaciše graditelji, postade kamen ugaoni.

Psalam 118,23

To se dogodi od Gospoda; to je čudo pred očima našim.

Psalam 118,24

Ovo je dan, što ga učini Gospod; radujmo se i veselimo se na njemu!

Psalam 118,25

Gospode, donesi nam pomoć! Gospode, daruj nam sreću!

Psalam 118,26

Blagoslovljen, koji dolazi u ime Gospodnje! Blagoslivljamo vas iz kuće Gospodnje.

Psalam 118,27

Bog je Gospod, on nas obasja; vežite užetima žrtve blagdanske sve do rogova žrtvenika!

Psalam 118,28

Ti si Bog moj, tebe ću slaviti; ti si Bog moj, tebe ću dičiti.

Psalam 118,29

Hvalite Gospoda jer je dobar; dovijeka traje milosrđe njegovo.

Spominje se ugaoni Kamen koji odbacise graditelji, Kaba je ugaoni kamen koje je ostavio Abraham i morao se vratiti nazad Sari a ostavio je to Hagar i Ishamela tu....

Dolina bekke je blagoslovljenja po psalmu 84 a ovdje se takodjer spominje blagoslovljen je onaj koji dolazi tu....

Bog naziva Kabu, svojom kucom kao sto i psalm naziva Bozijom kucom.

vežite užetima žrtve blagdanske sve do rogova žrtvenika!

Za blagdan Kurban bajram kada se zavrsi hodocasce , vode se zrtvenici za rogove

Qurbani Guide 2022 | GlobalSadaqah Blog

4 minutes ago, Zehran said:

ne moze bas biti to tako iz razloga sto

Isus kaze ovo:

Ivan 4,21

Isus joj reče: "Vjeruj mi, ženo, dolazi čas, kad se nećete klanjati Ocu ni na onoj gori tamo ni u Jerusalemu.

eto iz usta Isusa da se to ne odnosi na jeruzalem...kakvo je to onda 24 sahata slavljenje BOga a Isus ti kaze nece se klanjati Ocu ni u jeruzalemu.

Sad pominješ novozavjetne stihove, a pričamo o starozavjetnom psalmu. U Starom zavjetu kad je napisan taj psalm jerusalimski hram je bio centar bogosluženja i Božijeg prisustva. To se od tada promjenilo, ali tek vijekovima kasnije. Taj psalam nije proročanstvo o nekim budućim događajima, već opis hodočašća u Jerusalim koje se odigravalo u vrijeme pisanja psalma.

Isus spominje ugaoni Kamen, Kabu, ovdje

Matej 21,42

Tada im reče Isus: "Zar nijeste nikad čitali u Pismu: 'Kamen koji odbaciše graditelji, postade kamen ugaoni; to je djelo Gospodnje, kao čudo stoji to pred očima našim?

Matej 21,43

Zato vam kažem: "Kraljevstvo Božje uzet će vam se i dat će se narodu, koji donosi rodove njegove.

Graditelji koji odbacise, Abraham je napravio Kabu i morao otici vratiti ser nazad...koji narod donosi njegove plodove???

Ugaoni Kamen je Hristos, a ne Kaba. Citiraj dalje:

"44. I ko padne na ovaj kamen, razbiće se; a na koga on padne, satrće ga." (Matej 21:44).

Jel to po tebi Kaba pada na nekoga? Hristos je Ugaoni Kamen kojeg su Jevreji odbacili i zbog toga izgubili Carstvo Nebesko i status izabranog naroda. To je simbolika, a ne bukvalna građevina.

o cemu to Isus govori, to je Psakn 118 koji govori o Kabi

Psalam 118,22

Kamen, koji odbaciše graditelji, postade kamen ugaoni.

Psalam 118,23

To se dogodi od Gospoda; to je čudo pred očima našim.

Psalam 118,24

Ovo je dan, što ga učini Gospod; radujmo se i veselimo se na njemu!

Psalam 118,25

Gospode, donesi nam pomoć! Gospode, daruj nam sreću!

Psalam 118,26

Blagoslovljen, koji dolazi u ime Gospodnje! Blagoslivljamo vas iz kuće Gospodnje.

Psalam 118,27

Bog je Gospod, on nas obasja; vežite užetima žrtve blagdanske sve do rogova žrtvenika!

Psalam 118,28

Ti si Bog moj, tebe ću slaviti; ti si Bog moj, tebe ću dičiti.

Psalam 118,29

Hvalite Gospoda jer je dobar; dovijeka traje milosrđe njegovo.

Spominje se ugaoni Kamen koji odbacise graditelji, Kaba je ugaoni kamen koje je ostavio Abraham i morao se vratiti nazad Sari a ostavio je to Hagar i Ishamela tu....

Bog naziva Kabu, svojom kucom kao sto i psalm naziva Bozijom kucom.

vežite užetima žrtve blagdanske sve do rogova žrtvenika!

Za blagdan Kurban bajram kada se zavrsi hodocasce , vode se zrtvenici za rogove

Qurbani Guide 2022 | GlobalSadaqah Blog

O kakvo neznanje. Ne misli se na rogove životinja, već na rogove ŽRTVENIKA tj. OLTARA. U starozavjetnoj izrailjskoj vjeri oltari za žrtvovanje životinja su imali rogove:

"I načini oltar od drveta sitima, pet lakata u dužinu i pet lakata u širinu, četvorouglast da bude oltar, tri lakta visok.

I na četiri ugla načini mu rogove, iz njega da izlaze rogovi, i okovaćeš ga u mjed." (2 Mojsijeva 27:1-2).

• Autor
upravo, Maki said:

Sad pominješ novozavjetne stihove, a pričamo o starozavjetnom psalmu. U Starom zavjetu kad je napisan taj psalm jerusalimski hram je bio centar bogosluženja i Božijeg prisustva. To se od tada promjenilo, ali tek vijekovima kasnije. Taj psalam nije proročanstvo o nekim budućim događajima, već opis hodočašća u Jerusalim koje se odigravalo u vrijeme pisanja psalma.

Ugaoni Kamen je Hristos, a ne Kaba. Citiraj dalje:

"44. I ko padne na ovaj kamen, razbiće se; a na koga on padne, satrće ga." (Matej 21:44).

Jel to po tebi Kaba pada na nekoga? Hristos je Ugaoni Kamen kojeg su Jevreji odbacili i zbog toga izgubili Carstvo Nebesko i status izabranog naroda. To je simbolika, a ne bukvalna građevina.

O kakvo neznanje. Ne misli se na rogove životinja, već na rogove ŽRTVENIKA tj. OLTARA. U starozavjetnoj izrailjskoj vjeri oltari za žrtvovanje životinja su imali rogove:

"I načini oltar od drveta sitima, pet lakata u dužinu i pet lakata u širinu, četvorouglast da bude oltar, tri lakta visok.

I na četiri ugla načini mu rogove, iz njega da izlaze rogovi, i okovaćeš ga u mjed." (2 Mojsijeva 27:1-2).

upravo, Maki said:

Ugaoni Kamen je Hristos, a ne Kaba.

to je tumacenje van svake pameti....a evo zasto

Graditelji su ostavili taj kamen....kako je greadjen od graditelja Isus de mi reci.....ovo nije normalno sta vi radite kako tumacite stvari, ugaoni kamen vam je Isus, heeeej, ljudi dozovite se pameti sta vam je....kakvo je to nenormalno tumacenje..cuj Isus ugoani kamen kojeg su graditelji odbacili

upravo, Maki said:

Jel to po tebi Kaba pada na nekoga?

ne nego, muslimani koji svetukuju Kabu, ako padnu na muslimane , muslimani ce ga pobjediti....tako se tumaci a ne

jer Isus kaze

Kraljevstvo Božje uzet će vam se i dat će se narodu, koji donosi rodove njegove.

to je tumacenje van svake pameti....a evo zasto

Graditelji su ostavili taj kamen....kako je greadjen od graditelja Isus de mi reci.....ovo nije normalno sta vi radite kako tumacite stvari, ugaoni kamen vam je Isus, heeeej, ljudi dozovite se pameti sta vam je....kakvo je to nenormalno tumacenje..cuj Isus ugoani kamen kojeg su graditelji odbacili

Pametnice moja, jesi čuo za SIMBOLIKU? Hristos je SIMBOLIČNI Kamen.

ne nego, muslimani koji svetukuju Kabu, ako padnu na muslimane , muslimani ce ga pobjediti....tako se tumaci a ne

Fino piše da ugaoni kamen pada na ljude. Da li Kaba pada na ljude? Ne možeš sada tumačiti simbolično, a maločas bukvalno.

jer Isus kaze

Kraljevstvo Božje uzet će vam se i dat će se narodu, koji donosi rodove njegove.

Pa?

37 minutes ago, Zehran said:

Ovej u Izaija 42 je jedno od najjaci spominjenja MUhammeda, ili AHmeda, ovo vi krscani nikako ne mozete detektovati jer ne citate sta pise u orginalnim tekstovima i tesko vam je to povezati...ali evo da vam pomozem da vi vidite svojim ocima to:

Ajde da vidimo prosvjetlite nas.

Izaija 42,1

"Evo sluga moj (AHMOD, se spominje u kumranskim spisima), kojega ljubim, izabranik moj, koji mi se dopada! Mećem na njega duh svoj, istinu će javljati narodima.

Izaija 42,2

Neće vikati ni kričati, niti će se čuti glas njegov po ulicama.

Izaija 42,3

Trske stučene neće prelomiti, stijenja, što tinja, neće ugasiti. Vjerno će javljati istinu.

Izaija 42,4

Neće se umoriti niti klecati, dok ne utemelji istinu na zemlji. Nauku njegovu čekaju narodi(nezidovi GOYIM)."

Izaija 42,5

Ovako govori Bog, Gospod, koji je stvorio i rasprostro nebo, koji je rasprostro zemlju s njezinim rastlinama, koji je dao dah narodu na njoj, duh onima, što hode po njoj:

Izaija 42,6

"Ja, Gospod, dozvao sam te u dobroti. Držao sam te za ruku i čuvao te. Učinio sam te za narod posrednikom zavjeta, svjetlom neznabožaca,

Izaija 42,7

Da otvoriš oči slijepcima, da izvedeš sužnje iz zatvora, iz tamnice one, koji sjede u tami.

Izaija 42,8

Ja sam Gospod, to je ime moje. Časti svoje ne dajem drugomu, slave svoje ne dajem idolima.

Izaija 42,9

Prije unaprijed kazano, vidite, dogodilo se! Sad javljam novo i prije nego još proklije, dajem vam da znate."

Izaija 42,10

Pjesmu novu pjevajte Gospodu, slavu njegovu do kraja zemlje, vi, koji se vozite po moru s puninom njegovom, vi otoci i stanovnici njihovi!

Izaija 42,11

Neka kliče pustinja sa svojim gradovima, sela, što stanuju na Kedru! Neka podvikuju stanovnici Sela neka kliču svrh gora!

Izaija 42,12

Neka se časti Gospod, neka se navješćuje slava njegova po otocima!

Izaija 42,13

Gospod izlazi kao junak. Kao ratnik razvija ratobornost, viče i kliče, bori se proti neprijateljima kao div.

Izaija 42,14

"Šutio sam dugo, činio sam se nijem, Kao žena kod porođaja sad ću vikati, duhat ću i bjesnit ću strahovito.

Izaija 42,15

Opustit ću gore i bregove, svu zelen njihovu osušit ću. Od rijeka ću načiniti otoke, od jezera suhu zemlju.

Izaija 42,16

Slijepce ću voditi putovima, kojih ne poznaju. Vodit ću ih stazama, što su im nepoznate. Obratit cl pred njima tamu u svjetlost, i što je neprohodno u ravno tko. To je, što ću učiniti i neću propustiti.

Izaija 42,17

Posramljeni uzmaknut će natrag, koji se uzdaju u likove idolske, koji govore likovima livenim: 'Vi ste naši bogovi.'

Izaija 42,18

Čujte gluhi, pogledajte slijepi, da vidite!

Izaija 42,19

Tko je slijep, ako ne sluga moj, i tako gluh kao glasnik moj, kojega sam poslao? Tko je slijep MUSLIMAN (Mushlam hebresjki), slijep kao sluga Gospodnji

No photo description available.

1. Riječ u Isaija 42 19 je kimšulam. https://biblehub.com/hebrew/kimshullam_7999.htm

2. Arapski i hebrejski su srodni semitski jezici tako da je logično da ćeš naći riječi koje slično zvuče. To ne dokazuje ništa. U samom tvom linku se kaže da riječ u hebrejskom NEMA ISTO ZNAČENJE kao u arapskom jer ne uključuje značenje pokoravanja i potčinjavanja Bogu, ali naravno to nisi podvukao.

1. spominje se Ahmod , u kumranskim spisima, u vasim prevodima je to izostavljeno,

Mogu i ja reći da se spominje bilo ko.

1. U Kuranu Bog kaze da je Isus rekao apostoli da dolazi poslije njega Ahmed poslanik, a to je jedno od imena Muhammeda.

Čudno kako nema nikakvog dokaza o toj navodnoj izjavi u sedam vijekova između Hrista i Muhameda. Baš čudno.

1. spominju se nezidovi, Goyim, Muhammed je dosao i nezidovima i zidovima...svim ljudima.

Onaj koji je došao svima je Isus Hristos, Spasitelj SVIH LJUDI.

1. spominju se idoli, muhamed je dosao u drustvo koje je svetkovalo idole, kipove, itd

Idoli se spominju na mnogo mjesta u Pismu.

1. pjesma nova je kuran,

Ničim potkrijepljeno tumačenje.

1. Kedar je predjed Muhammed, spominju se stanovnici Kedra, a to je okolina Mekke, gdje se nalazio Kedar, pradjed Muhammeda.

Kidar nije Meka. Evo ti dokaz:

"Za Kidar i za carstva Asorska, koja razbi Navuhodonosor car Vavilonski, ovako veli Gospod: ustanite, idite na Kidar, i zatrite sinove istočne" (Jeremija 49.28).

Kidar je osvojen od strane Vavilonaca, Meka i okolina Meke nikada nisu, dakle Kidar nije Meka.

1. SPominju se stanovnici Sela, Sela se zove brdo u Medini, a stih spominje goru, a Muslimani su sa pjesmom na brdu ili gori Sela docekali Muhammeda kad je bjezao iz Mekke u Medinu.

Sela nije brdo u Medini, već mjesto u zemlji Edomskoj:

"On pobi deset tisuća Edomaca u slanoj dolini, i uze Selu ratom, i prozva je Jokteil, koje osta do danas." (2 Carevima 14:7).

Nigdje nema podataka da je judejski car Amasija osvojio Medinu, a vidimo da je osvojio Selu, dakle Sela nije Medina.

1. u STihu spominje se Musliman, hebresji Mushlam, to ti i biblijski komentatori potvrdjuju da je to rijec identicna arapskom Muslim. Hebrejski se pise (M, Sh, L, M) izgovara mushlam, ili meshullam, tako isto se u arapskom pise 4 slova, (M, S, L; M) a izgovara Muslim. Na hebresjokm se kaze Shalom Aleichem, mir s tobom, dok na arapskm se kaze Salam Aleikom, mir s tobom, identicno, osim to sto stavljaju Sh umjesto S. jer su hebresjki i arapski srodni jezici.

Odgovorio gore već.

• Autor
11 minutes ago, Maki said:

Pametnice moja, jesi čuo za SIMBOLIKU? Hristos je SIMBOLIČNI Kamen.

Fino piše da ugaoni kamen pada na ljude. Da li Kaba pada na ljude? Ne možeš sada tumačiti simbolično, a maločas bukvalno.

Pa?

STani malo

SPominje se ugaoni kamen, ne kamen, nego naznakom ugaoni....

Kako je Isus ugaoni kamen, koji ima uglove???

Jeli logicni je da je Isus taj ugoani kamen oko kojeg se hodocasci Bogu, a zidovi kazu da su i MOjsije i Aron sa zidovima isli Kabi na hodocasce za vrijeme izbjeglista od Faraona...kada su presli crveno more

ili mislis da je stvarno Isus na neki nacin UGAONI 😁ne samo da je Isus kamen nego sa naznakom Ugaoni...daj molim te dozovi se pameti...Bog ti prijeti kroz Bibliju ne budes li slijedio Muhamemd pozvat ce te na odgovornost na sudnjem danu.

Pored Jedne Kamene Kabe sa uglovima...zasto se spominje ugaoni , zato sto su uglovi Kabe bitni, kada se pocinje hodocace, kog kojeg ugla, i kod kojeg se zavrsava nakon 7 puta kruzenja, zato su uglovi Kabe bitni na naznake...ti mislis da ti je Isus UGAONI KAMEN. e svasta stvarno

a pogledaj ovo, evo Zidovi kako svetkuju Kabu, stave je sebi na celo prilikom molitve, i jos obaviju trakom oko ruke 7 puta, kako bi se referisalo na 7 kruga oko Kabe

i9 ti i dalje mislis da je Isus tebi taj ugaoni Kamen :) e svasta....

Nas je Muhammed obavijestio da ce Isus u drugom svom dolasku obaviti hodocasce Kabi kada bude dosao na zemlju, cak nas je Muhammed obavijestio gdje ce u kom mjestu obuci ihrame, to jeste tu bijelu odjecu hodocascnika...

Muhammed nas je informisao da ces Isus kada umre, muslimani ce ga sahraniti pored Muhammeda u Medini, ima jedno mjesto koje ostavljeno za Isusa da bude ukopan kada bude dosao u drugom svom dolasku na zemlju.

Edited by Zehran

Međutim, najjači dokaz da se Isaija 42 NE odnosi na Muhameda jesu sljedeći stihovi:

"17. I dadoše mu knjigu proroka Isaije, i otvorivši knjigu nađe mjesto gdje bješe napisano:

18. Duh Gospoda je na meni; zato me pomaza da blagovijestim siromasima; posla me da iscijelim skrušene u srcu; da propovijedim zarobljenima da će biti pušteni, i slijepima da će progledati; da oslobodim potlačene;

19. I da propovijedam prijatnu godinu Gospodnju.

20. I zatvorivši knjigu vrati je služitelju pa sjede; i oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega.

21. A poče im govoriti: Danas se ispuni ovo Pismo u ušima vašim." (Luka 4:17-21).

Isus ovdje citira Isaija 42:7 i kaže da se to proročanstvo ISPUNILO TADA, U PRVOM VIJEKU. Nikako ne 600 godina kasnije. Dakle Isaija 42 se odnosi na Hrista, ne na Muhameda.

• Autor
3 minutes ago, Maki said:

Međutim, najjači dokaz da se Isaija 42 NE odnosi na Muhameda jesu sljedeći stihovi:

"17. I dadoše mu knjigu proroka Isaije, i otvorivši knjigu nađe mjesto gdje bješe napisano:

18. Duh Gospoda je na meni; zato me pomaza da blagovijestim siromasima; posla me da iscijelim skrušene u srcu; da propovijedim zarobljenima da će biti pušteni, i slijepima da će progledati; da oslobodim potlačene;

19. I da propovijedam prijatnu godinu Gospodnju.

20. I zatvorivši knjigu vrati je služitelju pa sjede; i oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega.

21. A poče im govoriti: Danas se ispuni ovo Pismo u ušima vašim." (Luka 4:17-21).

Isus ovdje citira Isaija 42:7 i kaže da se to proročanstvo ISPUNILO TADA, U PRVOM VIJEKU. Nikako ne 600 godina kasnije. Dakle Isaija 42 se odnosi na Hrista, ne na Muhameda.

Pismo U USIMA SE ISPUNILO.

znaci culi su za prorocanstvo kojeg cekaju...

imas u tekstu ti pise AHMOD, evo vidi sam iz manuskripta kumranskih spisa.

evo sam vidi svojim ocima

spominju se

nezidovi, idoli, stanovnici Kedara (regija Mekke), Stanovnci Sela (Brdo u Medini) i za kraj ti kaze Musliman Mushlam/Meshullam

pa ko bi to mogao biti da mi je znati :) i slijepom je jasno da se radi o Muhammedu ovdje.

2 hours ago, Maki said:

Idemo dalje:
image.png

Tu nije nista drugo receno do toga da ukoliko mushrici napadnu Medinu da se muslimani imaju pravo odbraniti, no to nije se desilo sve do bitke na Bedru kada je Objava tala dozvolu za rat.

Muhammed nije nista 'planirao' , niti se urotio, sve sto je radio jeste da je slijedio Objavu.

Edited by Bostan

3 minutes ago, Zehran said:

STani malo

SPominje se ugaoni kamen, ne kamen, nego naznakom ugaoni....

Kako je Isus ugaoni kamen, koji ima uglove???

Tako što je to SIMBOLIKA Zehrane.

Jeli logicni je da je uvao taj ugoani kamen oko kojeg se hodocasci Bogu, a zidovi kazu da su i MOjsije i Aron sa zidovima isli Kabi na hodocasce za vrijeme izbjeglista od Faraona...kada su presli crveno more

Ne kažu to "židovi". Našli ste neke ljude koji su to rekli i onda to stavili na svoje apologetske kanale. Ne možeš reći da to kažu "židovi". Pogledaj mapu pa vidi ima li ikakvog smisla da su Jevreji od Egipta do Hanana došli preko Meke.

ili mislis da je stvarno Isus na neki nacin UGAONI 😁ne samo kamen da je Isus, nego Ugaoni

Naravno da mislim.

"20. Nazidani na temelju apostola i proroka, gdje je ugaoni kamen sam Isus Hristos," (Efescima 2:20).

a pogledaj ovo, evo Zidovi kako svetkuju Kabu, stave je sebi na celo prilikom molitve, i jos obaviju trakom oko ruke 7 puta, kako bi se referisalo na 7 kruga oko Kabe

i9 ti i dalje mislis da je Isus tebi taj ugaoni Kamen :) e svasta....

Ajme kako ste neobrazovani pa to je strašno. To što ti pominješ je Tefilin i nije simbol Kabe, već PODSJEĆANJE NA IZLAZAK IZ EGIPTA. Jevreji taj svoj običaj stavljanja kocke na čelo izvlače iz biblijskih stihova:

"I kazaćeš sinu svojemu u taj dan govoreći: ovo je za ono što mi je učinio Gospod kad sam izlazio iz Misira.

I neka ti bude kao znak na ruci tvojoj i kao spomen pred očima tvojima, da ti zakon Gospodnji bude u ustima; jer te je rukom krjepkom izveo Gospod iz Misira." (2 Mojsijeva 13:8-9).

"Čuj, Izrailju: Gospod je Bog naš jedini Gospod.

Zato ljubi Gospoda Boga svojega iz svega srca svojega i iz sve duše svoje i iz sve snage svoje.

I neka ove riječi koje ti ja zapovijedam danas budu u srcu tvom.

I često ih napominji sinovima svojim, i govori o njima kad sjediš u kući svojoj i kad ideš putem, kad liježeš i kad ustaješ.

I veži ih sebi na ruku za znak, i neka ti budu kao počeonik među očima." (5 Mojsijeva 6:4-8).

Tefilin nema nikakve veze sa bilo kakvim hodočašćem.

Nas je Muhammed obavijestio da ce Isus u drugom svom dolasku obaviti hodocasce Kabi kada bude dosao na zemlju, cak nas je Muhammed obavijestio gdje ce u kom mjestu obuci ihrame, to jeste tu bijelu odjecu hodocascnika...

Isus je bio jednom na zemlji i ne vidimo da je ikada posjetio Meku. Čudno ako je to najveća svetinja. Otkriću ti Zehrane jednu tajnu. Kaba nije nikakva Božija kuća, ona je klasično svetište paganskih Arapa. U preislamskoj paganskoj Arabiji postojalo je više sličnih građevina kao što je Kaba u Meki. Neke od njih pominje i islamsko predanje. Recimo postojala je bijela Kaba u Jemenu (al-kaʿba al-yamaniyya) koju su rani muslimani uništili, postojale su druge Kabe širom Arabije i sve su bile paganska svetišta. Nema nikakvih dokaza da je mekanska Kaba po nečemu drugačija od svih drugih Kaba po Arabiji ili da je mekanska Kaba najstarija ili najbitnija. Preislamski pjesnik Zuhejr bin Abi Sulma u svojoj pjesmi Mu'allaqah jasno identifikuje arapska plemena Kurejša i Džurhuma kao graditelje Kabe:

"17. I swore upon the Kaʿabah—round which walk Quraysh and Jurhum, tribes who built it true— 18. a solemn vow: what fine lords are you two! whether the thread by one or two is struck."

https://www.ithra.com/files/6516/0984/6883/Al_Muallaqat.pdf (182. strana).

Nema govora o Avramu graditelju Kabe. To su sve gluposti. Kabu su izgradila arapska plemena koja su naselila Meku i to je istorijski potvrđena činjenica. Nikakav Avram.

Muhammed nas je informisao da ces Isus kada umre, muslimani ce ga sahraniti pored Muhammeda u Medini, ima jedno mjesto koje ostavljeno za Isusa da bude ukopan kada bude dosao u drugom svom dolasku na zemlju.

Kakvo odvratno bogohulje. Hristos je jednom umro i vaskrsao I NIKADA VIŠE NEĆE UMRIJETI.

"17. I kad ga vidjeh, padoh k nogama njegovim kao mrtav, i On položi desnu ruku svoju na me, govoreći: Ne boj se, ja sam Prvi i Posljednji

18. I Živi; i bijah mrtav i evo živ sam u vijekove vijekova, i imam ključeve od smrti i od pakla." (Otkrivenje 1:17-18).

• Autor

Maki, evo ti jasno ko dan nagovjestaj Izaije Isusa i Muhammeda...pgledaj pazljivo sad

Izaija 21,1

Proroštvo nad pustinjom na moru. Kao što bure prohuje na jugu, tako dolazi iz pustinje, iz zemlje strahovite.

Izaija 21,2

Ljuto viđenje objavilo mi se: "Razbojnik robi, pustošnik pustoši. Uzađi, Elame, opkoli, Medijo! Činim kraj svemu uzdisanju u Babilonu.

Izaija 21,3

Zato su bedra moja puna grčeva. Bolovi me obuzimaju kao bolovi porodilje. Zaglušen sam od onoga, što čujem. Zbunjen sam od onoga, što vidim.

Izaija 21,4

Smeteno mi kuca srce, groza me hvata, tamno doba za kojim sam čeznuo, pretvorilo mi se u strahotu.

Izaija 21,5

Spremi se stol, prostre se pokrivalo, jede se i pije, "Ustajte, knezovi, mažite štit!"

Izaija 21,6

Jer ovako mi reče Svemogući: "Idi, postavi stražara, što vidi, neka javi!

Izaija 21,7

Vidi li jedna kola upregnuta sa dva konja, jednog jahača na magarici, jednog jahača na devi, nek dobro pazi, nek pažnju udvostruči!“

Izaija 21,8

I povika on: "Na straži, Svemogući, stojim jednako danju, na straži svojoj stojim po svu noć!

Izaija 21,9

I eto, dolazi povorka momčadi na konju, dva reda konjanika." On povika i reče: "Pade, pade Babilon, razbiše se o zemlju svi idolski likovi njegovi!"

Izaija 21,10

Narode moj satrveni i smlaćeni, što sam čuo od Gospoda nad vojskama, od Boga Izraelova, to sam vam javio.

Izaija 21,11

Proroštvo nad Dumahom. Sa Seira viče se meni: "Stražaru, kako je daleko noć, stražaru, kako je daleko noć?"

Izaija 21,12

Stražar veli: "Jutro dolazi - a i noć. Ako hoćete pitati, pitajte! Dođite samo opet!"

Izaija 21,13

Proroštvo nad Arabijom. U šumi ostanite navečer, putnici od Dedana!

Izaija 21,14

Iznesite vode pred žedne, stanovnici od Teme! Pružite jelo bjeguncu!

Izaija 21,15

Jer pobjegoše od mačeva, od mača gologa, od luka zapetoga, od žestine boja.

Izaija 21,16

Jer ovako mi reče Gospod: "Još godina kao godina nadničara, i nestat će sve slave Kedrove.

Izaija 21,17

Ostatak strijelaca od sinova Kedarskih bit će malen brojem; jer tako reče Gospod, Bog Izraelov."

Ovdje Izaija prorokuje dolazak Isusa sa Seira(regija palestine) na magarcu, i u Arabiji Muhammeda na Kamili.

Isus je jahao magarca, a Muhammed je jahao svoju Kamilu kada je bjezao iz mekke u Medinu

Stanovnici Tema, je regija Medine sada, i dalje postoji Teima mjesto blizu medine gdje je Muhammed pobjegao.

kaze se pruzite jelo bjeguncu, Muhammed je taj bjegunac iz mekke u Medinu, jer su ga htjeli ubiti macevima.

Spominje se nestat ce slava Kedrova, Mekkelije su potomci Kedra, kao i Muhammed, Kedar je praunuk Abrahama preko Ishamela.

Sad ja tebe pitam ko je Jahac na Kamili ako je Isus jjahac na magarcu?

i ko su tom bjeuncu od Kedara stanovnici Teme dali spas...

vidi gdje je Dedan,,,regije tamo gdje je mekka i Medina.

A map showing the location of Taymāʾ in north‐west Arabia and the surrounding regions [Colour figure can be viewed at wileyonlinelibrary.com]

• Autor

Ne kažu to "židovi". Našli ste neke ljude koji su to rekli i onda to stavili na svoje apologetske kanale. Ne možeš reći da to kažu "židovi". Pogledaj mapu pa vidi ima li ikakvog smisla da su Jevreji od Egipta do Hanana došli preko Meke.

Naravno da mislim.

"20. Nazidani na temelju apostola i proroka, gdje je ugaoni kamen sam Isus Hristos," (Efescima 2:20).

Ajme kako ste neobrazovani pa to je strašno. To što ti pominješ je Tefilin i nije simbol Kabe, već PODSJEĆANJE NA IZLAZAK IZ EGIPTA. Jevreji taj svoj običaj stavljanja kocke na čelo izvlače iz biblijskih stihova:

"I kazaćeš sinu svojemu u taj dan govoreći: ovo je za ono što mi je učinio Gospod kad sam izlazio iz Misira.

I neka ti bude kao znak na ruci tvojoj i kao spomen pred očima tvojima, da ti zakon Gospodnji bude u ustima; jer te je rukom krjepkom izveo Gospod iz Misira." (2 Mojsijeva 13:8-9).

"Čuj, Izrailju: Gospod je Bog naš jedini Gospod.

Zato ljubi Gospoda Boga svojega iz svega srca svojega i iz sve duše svoje i iz sve snage svoje.

I neka ove riječi koje ti ja zapovijedam danas budu u srcu tvom.

I često ih napominji sinovima svojim, i govori o njima kad sjediš u kući svojoj i kad ideš putem, kad liježeš i kad ustaješ.

I veži ih sebi na ruku za znak, i neka ti budu kao počeonik među očima." (5 Mojsijeva 6:4-8).

Tefilin nema nikakve veze sa bilo kakvim hodočašćem.

Isus je bio jednom na zemlji i ne vidimo da je ikada posjetio Meku. Čudno ako je to najveća svetinja. Otkriću ti Zehrane jednu tajnu. Kaba nije nikakva Božija kuća, ona je klasično svetište paganskih Arapa. U preislamskoj paganskoj Arabiji postojalo je više sličnih građevina kao što je Kaba u Meki. Neke od njih pominje i islamsko predanje. Recimo postojala je bijela Kaba u Jemenu (al-kaʿba al-yamaniyya) koju su rani muslimani uništili, postojale su druge Kabe širom Arabije i sve su bile paganska svetišta. Nema nikakvih dokaza da je mekanska Kaba po nečemu drugačija od svih drugih Kaba po Arabiji ili da je mekanska Kaba najstarija ili najbitnija. Preislamski pjesnik Zuhejr bin Abi Sulma u svojoj pjesmi Mu'allaqah jasno identifikuje arapska plemena Kurejša i Džurhuma kao graditelje Kabe:

"17. I swore upon the Kaʿabah—round which walk Quraysh and Jurhum, tribes who built it true— 18. a solemn vow: what fine lords are you two! whether the thread by one or two is struck."

https://www.ithra.com/files/6516/0984/6883/Al_Muallaqat.pdf (182. strana).

Nema govora o Avramu graditelju Kabe. To su sve gluposti. Kabu su izgradila arapska plemena koja su naselila Meku i to je istorijski potvrđena činjenica. Nikakav Avram.

Kakvo odvratno bogohulje. Hristos je jednom umro i vaskrsao I NIKADA VIŠE NEĆE UMRIJETI.

"17. I kad ga vidjeh, padoh k nogama njegovim kao mrtav, i On položi desnu ruku svoju na me, govoreći: Ne boj se, ja sam Prvi i Posljednji

18. I Živi; i bijah mrtav i evo živ sam u vijekove vijekova, i imam ključeve od smrti i od pakla." (Otkrivenje 1:17-18).

a bas vam je jaka simbolika da ti je covjek isus UGAONI KAMEN, ne obican kamen nego bas UGAONI....

logicno nema sta :)

Pogledaj mapu pa vidi ima li ikakvog smisla da su Jevreji od Egipta do Hanana došli preko Meke.

zidovi ti kazu da su iz egipta dosli do mekke preko crevnog Mora., kada se more raspolovilo.

Naravno da mislim.

to ti pise lazov Pavle, sam Pavle kaze za sebe da je lazov...Isus ne kaze za sebe da je on taj ugaoni kamen....

tako da se taj argument sa pravom odbaciva jer Pavle imao drugacija ucenja naspram Isusa...i jos za sebe kaze da je lazov...pa kako da mu se vjeruje, nikako.

da upravo to zidovi i kazu, kada su bjezali iz egipta, bjezali su na hodocasce Kabi, iz piramidalnog sistema egipta u kockasti, ugaoni kamen na hodocasce...to ti zidovi kazu, nisi ocito pogledao video gdje o tome zidovi govore...

evo pogledaj i sam se uvjeri da ti zidovi upravo to kazu

16 minutes ago, Zehran said:

Pismo U USIMA SE ISPUNILO.

znaci culi su za prorocanstvo kojeg cekaju...

Pameti moja, pa zar ga nisu nikada čuli prije nego što im ga je Isus pročitao? Isus jasno kaže da se to proročanstvo iz Isaija 42 ISPUNILO tada kada im je On to pročitao. Ispunilo se jer je to početak Hristove javne propovijedi.

16 minutes ago, Zehran said:

imas u tekstu ti pise AHMOD, evo vidi sam iz manuskripta kumranskih spisa.

evo sam vidi svojim ocima

A sad si i stručnjak za drevni hebrejski? E ako ste ovako stručnjaci za sve, bojim se za vas. Zaokružena riječ je et-mak, ne ah-mad. אֶתְמָךְ

Autor tog tvog "dokaza" ne razlikuje hebrejsko slovo "he" ה od hebrejskog slova "tav" ת.

Slovo "tav" ‎‎‎ima vertikalnu liniju koja je zaobljena na dnu, a ne ravnu vertikalnu kao "he". Vidimo na toj fotografiji da drugo slovo ima zaobljenu vertikalnu liniju tako da je jasno da je u pitanju slovo "tav", koje se izgovara sa T, a ne H. Nikakvog Ahmada tu nema, osim ako ga niste preimenovali su Atmad, mada ne bi me čudilo.

9 minutes ago, Zehran said:

a bas vam je jaka simbolika da ti je covjek isus UGAONI KAMEN, ne obican kamen nego bas UGAONI....

logicno nema sta :)

Simbolika je prikladna. Hristos je temelj Crkve.

zidovi ti kazu da su iz egipta dosli do mekke preko crevnog Mora., kada se more raspolovilo.

Ne kažu. Biblija jasno opisuje njihovu rutu iz Egipta i nigdje se ne pominje Meka.

to ti pise lazov Pavle, sam Pavle kaze za sebe da je lazov...Isus ne kaze za sebe da je on taj ugaoni kamen....

tako da se taj argument sa pravom odbaciva jer Pavle imao drugacija ucenja naspram Isusa...i jos za sebe kaze da je lazov...pa kako da mu se vjeruje, nikako.

To što se vama sv. ap. Pavle ne sviđa nije nikako dovoljan dokaz da se odbace njegova pisma. Pogotovo u ovom slučaju jer se sve uklapa sa onim što je Hristos rekao. Kamen su ODBACILI baš kao što su i Hrista odbacili Jevreji.

da upravo to zidovi i kazu, kada su bjezali iz egipta, bjezali su na hodocasce Kabi, iz piramidalnog sistema egipta u kockasti, ugaoni kamen na hodocasce...to ti zidovi kazu, nisi ocito pogledao video gdje o tome zidovi govore...

evo pogledaj i sam se uvjeri da ti zidovi upravo to kazu

Baš kao što sam mislio, našli ste jednog čovjeka i onda kao "židovi" kažu. Nešto ne vidim da je taj čovjek u sebe ubio sve Jevreje svijeta pa da možeš reći da "židovi" nešto kažu kada to kaže samo on. Naravno, kao i svaki islamski apologet ikad, i ovaj je neznalica i naravno prevarant.

2 Mojsijeva 5:1-3 kaže:

"A poslije izide Mojsije i Aron pred Faraona, i rekoše mu: ovako veli Gospod Bog Izrailjev: pusti narod moj da mi praznuju praznik u pustinji.

Ali Faraon reče: ko je Gospod da poslušam glas njegov i pustim Izrailja? Ne znam Gospoda, niti ću pustiti Izrailja.

A oni rekoše: Bog Jevrejski srete nas; molimo ti se da otidemo tri dana hoda u pustinju da prinesemo žrtvu Gospodu Bogu svojemu, da ne pošlje na nas pomor ili mač."

On kaže da je ovaj praznik zapravo hodočašće u Meku, međutim prešućuje da nam Pismo daje i približnu daljinu tog mjesta, tri dana hoda u pustinji. Od Egipta do Meke ima 1300 kilometara udaljenosti. Nema nikakve šanse da se od Egipta do Meke može stići poslije tri dana HODA. Autom ti treba maltene čitav jedan dan, a pješke bi ti trebalo vjerovatno mjesec. Proroku Joni je trebalo tri dana da obiđe Nineviju koja je bila veliki grad, Ninevija nije bila toliko velika da obuhvati 1300 kilometara. Dakle Izrailjci nisu išli u Meku.

• Autor

Pameti moja, pa zar ga nisu nikada čuli prije nego što im ga je Isus pročitao? Isus jasno kaže da se to proročanstvo iz Isaija 42 ISPUNILO tada kada im je On to pročitao. Ispunilo se jer je to početak Hristove javne propovijedi.

A sad si i stručnjak za drevni hebrejski? E ako ste ovako stručnjaci za sve, bojim se za vas. Zaokružena riječ je et-mak, ne ah-mad. אֶתְמָךְ

Autor tog tvog "dokaza" ne razlikuje hebrejsko slovo "he" ה od hebrejskog slova "tav" ת.

Slovo "tav" ‎‎‎ima vertikalnu liniju koja je zaobljena na dnu, a ne ravnu vertikalnu kao "he". Vidimo na toj fotografiji da drugo slovo ima zaobljenu vertikalnu liniju tako da je jasno da je u pitanju slovo "tav", koje se izgovara sa T, a ne H. Nikakvog Ahmada tu nema, osim ako ga niste preimenovali su Atmad, mada ne bi me čudilo.

Isus jasno kaže da se to proročanstvo iz Isaija 42 ISPUNILO

ne kaze to Isus nego to pise pisac Matejinog evandjelja, to Isus ne kaze:

Dokaz za to je:

Da se spominju nezidovi GOYIM, A Isus kaze da nije poslat osim samo anrodu Izraela, znaci samo Zidovima...tok u Izaija 42 spominju se i idoli i nezidovi....a arapi su bilki nezidovi koji su svetkovali idole, to nisu radili zidovi.zato se to ne odnosi na Isusa...jer se ne uklapa u pricu o nezidovima i idolima, plus

spominje se AHmod, spominje se stanovnici Kedara(Mekka regija) i stanovnici Sela(regija Medine)....

plus na kraju koristi rijec Musliman, hebrejski Mushlam/Meshullam koje cak i biblijski komentatoriu kazu da se oodnosi na arapsku rijec Muslim.

Gost
Odgovori na temu

Nedavno pregledavanje 0

• No registered users viewing this page.
Background Picker
Customize Layout

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.