Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

2 hours ago, Maki said:

Pokojni čovjek se moli za žive.

Evo recimo i da je cak tako,kakve veze ima ovo s praksom da se zivi ljudi mole umrlome da bi se on molio Bogu ??

2 hours ago, Maki said:

Dakle pokojni se mogu moliti za druge kao i živi,

2 hours ago, Maki said:

što znači da kao što možemo zamoliti žive ljude da se mole Bogu za nas, može se isto zamoliti i pokojne.

Ne,definitivno ne pise da se mole KAO I ZIVI,zasto osecas potrebu da dodajes cak i tvom falsifikatu ?

Ponavljam - gde pise da su se ZIVI VERNI LJUDI ikada molili mrtvima da bi se ovi za njih molili Bogu ???

Ne trazim tvoje tumacenje tvog zakljuccka vec iskljucivo konkretne pisane dokaze, ako ih imas daj ih iznesi ili priznajte si konacno vasu versku novotariju pa idemo dalje.

upravo, robivek said:

Evo recimo i da je cak tako,kakve veze ima ovo s praksom da se zivi ljudi mole umrlome da bi se on molio Bogu ??

Ne,definitivno ne pise da se mole KAO I ZIVI,zasto osecas potrebu da dodajes cak i tvom falsifikatu ?

Ponavljam - gde pise da su se ZIVI VERNI LJUDI ikada molili mrtvima da bi se ovi za njih molili Bogu ???

Ne trazim tvoje tumacenje tvog zakljuccka vec iskljucivo konkretne pisane dokaze, ako ih imas daj ih iznesi ili priznajte si konacno vasu versku novotariju pa idemo dalje.

Zar nisi sposoban sabrati dva i dva ili ti neko mora napisati da je to četiri?

45 minutes ago, Maki said:

Zar nisi sposoban sabrati dva i dva ili ti neko mora napisati da je to četiri?

Vase sabiranje vas odnelo u verski otpad,zato se ja,sto se verske prakse tice,drzim iskljucivo principa TAKO RECE GOSPOD,jednostavno ako mi nesto nije jasno idem u Sveto Pismo i proverim dali je iko ikada imao neku versku praksu i ako je nije bilo - onda je odbacujem kao klasicno paganstvo !

Veruj mi,tako nikada ne mozes pogresiti.

Edited by robivek

5 hours ago, Maki said:

I Onija i Jeremija, koji su već bili pokojni, SU PRIČALI sa Judom. Znači nije vidio neku viziju prošlosti, nego je pričao sa njima u sadašnjosti. To je moja poenta. Pokojni ljudi su poslije smrti svjesni i mole se za žive.

To nema nikakve logike. Po cemu bi duše pokojnih znale sto nekome treba? Pa ne znaju ti ni bliznji koji žive s tobom dok im to ne kažeš. A oni barem čuju. Ovi na nebu ne mogu te čuti niti vidjeti . Pa nisu Svemoguci kao Bog . Ti stavljas stvorenje u poziciju Boga ,a to je idolopoklonstvo. Idolopoklonici neće vidjeti Kraljevstvo Božje.

6 hours ago, Maki said:

Upravo tako. Sa tim u vidu, koliko tek vrijedi molitva anđela i velikih pravednika koji su pred Hristom.

Nemaju oni pojma gore u nebu sta treba Judi . Juda ih je sanja i u snu su mu oni to govorili. Jesli li ti nekad sanjao nekog tko je otišao sa ovog svijeta i u snu s tim preminulim pričao. Ja često sanjam svog djeda i baku ,oboje pokojnih i govore samnom ,taj san najcesce nitko ne moze protumacit. Mozda da mi je prorok Danijel u blizini ,mozda bi on mogao protumaciti moj san.

4 hours ago, robivek said:

Vase sabiranje vas odnelo u verski otpad,zato se ja,sto se verske prakse tice,drzim iskljucivo principa TAKO RECE GOSPOD,jednostavno ako mi nesto nije jasno idem u Sveto Pismo i proverim dali je iko ikada imao neku versku praksu i ako je nije bilo - onda je odbacujem kao klasicno paganstvo !

Veruj mi,tako nikada ne mozes pogresiti.

Jedino to je ispravno.

18 minutes ago, Magdalena said:

To nema nikakve logike. Po cemu bi duše pokojnih znale sto nekome treba? Pa ne znaju ti ni bliznji koji žive s tobom dok im to ne kažeš. A oni barem čuju.

Isto tako kažeš i svetiteljima šta ti treba.

Ovi na nebu ne mogu te čuti niti vidjeti .

Ali mogu te čuti. Već sam naveo jedan takav primjer, a recimo u Otkrivenju kada je sv. Jovan Bogoslov u viziji vidio nebo, čuo je mnoge glasove po zemlji. To nam ukazuje na to da svetitelji na nebu mogu čuti ljude na zemlji. Bogu je moguće to napraviti.

Pa nisu Svemoguci kao Bog . Ti stavljas stvorenje u poziciju Boga ,a to je idolopoklonstvo. Idolopoklonici neće vidjeti Kraljevstvo Božje.

Ovo je klasična protestantska maksima, ali neutemeljena je. Svetiteljima se ne moliš na isti način kao Bogu. Svetitelje moliš da se oni mole Bogu za tebe, Bogu se moliš direktno. Svetitelji ništa ne mogu sami od sebe učiniti, nego Bog čini čuda preko Svojih ugodnika.

10 minutes ago, Magdalena said:

Nemaju oni pojma gore u nebu sta treba Judi . Juda ih je sanja i u snu su mu oni to govorili. Jesli li ti nekad sanjao nekog tko je otišao sa ovog svijeta i u snu s tim preminulim pričao. Ja često sanjam svog djeda i baku ,oboje pokojnih i govore samnom ,taj san najcesce nitko ne moze protumacit. Mozda da mi je prorok Danijel u blizini ,mozda bi on mogao protumaciti moj san.

Nigdje u samom tekstu ne vidimo da je to lažna vizija ili da je to samo puki san. To je prilično jasna vizija data od Boga jer prenosi konkretnu poruku. Nije nasumična.

9 minutes ago, Maki said:

Ali mogu te čuti. Već sam naveo jedan takav primjer, a recimo u Otkrivenju kada je sv. Jovan Bogoslov u viziji vidio nebo, čuo je mnoge glasove po zemlji. To nam ukazuje na to da svetitelji na nebu mogu čuti ljude na zemlji. Bogu je moguće to napraviti

Jovan Bogoslov je imao viziju neba sa zemlje ,normalno da je cuo glasove. Ali sve da i čuju i vide ,a nisu jer koga bi slusali ,sve ljude koji govore svukuda po svijetu ? Pa to ni mi ovdje nemožemo. Nema smisla dokazivat ti nemoguce . Zasto mislis da ti ,baš ti ne mozes moliti Boga Oca za sve sto ti treba i sve to u Ime Isusa Krista ? Ili Isusa Krista moliti za sve ? Pa i moras imati svoj osobni odnos s Kristom. Zasto mislis da ce ti tetka na nebu ili bilo tko od premiulih znati bolje od Boga sto ti treba ? "Kucaj i otvorit ce ti se " ,"Traži i naći ćeš". Ti ,ja ,netko drugi dok si živ ovdje na zemlji.

4 minutes ago, Magdalena said:

Jovan Bogoslov je imao viziju neba sa zemlje ,normalno da je cuo glasove. Ali sve da i čuju i vide ,a nisu jer koga bi slusali ,sve ljude koji govore svukuda po svijetu ? Pa to ni mi ovdje nemožemo.

Ali mi nismo na nebu. Na nebu su drugačije okolnosti. Nebo je carstvo Božije i pravila su drugačija. Bog omogućava to svetiteljima, a Bogu je moguće što ljudima nije.

4 minutes ago, Magdalena said:

Nema smisla dokazivat ti nemoguce . Zasto mislis da ti ,baš ti ne mozes moliti Boga Oca za sve sto ti treba i sve to u Ime Isusa Krista ? Ili Isusa Krista moliti za sve ? Pa i moras imati svoj osobni odnos s Kristom. Zasto mislis da ce ti tetka na nebu ili bilo tko od premiulih znati bolje od Boga sto ti treba ? "Kucaj i otvorit ce ti se " ,"Traži i naći ćeš". Ti ,ja ,netko drugi dok si živ ovdje na zemlji.

Nije zabranjeno moliti se direktno Bogu. Najpoznatija pravoslavna molitva je upućena direktno Hristu: Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešnog. Ali to ne znači da ne trebamo upućivati molbe i svetiteljima. I kroz naš odnos sa njima mi izgrađujemo odnos sa Hristom, jer svetitelji ne mogu ništa bez Hrista. Njihovi životi su svjedočanstva za Hrista, oni su nam uzor kako služiti Hristu i kako biti djeca Božija. Potrebno je svakom hrišćaninu da se upozna sa životima svetitelja jer svetitelji nisu bili nikakvi supermeni, već grešni ljudi kao i mi koji su se borili dobrim podvigom i zadobili carstvo Nebesko. Ako su mogli oni, možemo i mi.

23 minutes ago, Maki said:

Nigdje u samom tekstu ne vidimo da je to lažna vizija ili da je to samo puki san. To je prilično jasna vizija data od Boga jer prenosi konkretnu poruku. Nije nasumična.

Pa kaze da je san na samom pocetku citata koji si podjelio. Nije dobio mač u javi nego u snu. Pažljivo čitaj riječ po riječ .

29 minutes ago, Maki said:

Ovo je klasična protestantska maksima, ali neutemeljena je. Svetiteljima se ne moliš na isti način kao Bogu. Svetitelje moliš da se oni mole Bogu za tebe, Bogu se moliš direktno. Svetitelji ništa ne mogu sami od sebe učiniti, nego Bog čini čuda preko Svojih ugodnika.

Utemeljena je u pismu. Sve sto znamo kako se moliti i kome se Jedino moliti naucio nas je Isus Krist koji savrseno zna kako je u Raju. Kako se nikada nije molio Henoku ,Iliji ,Mojsiju ? Kako nam nije rekao da se molimo onima koji su u nebu? Naprotiv tocno kako u Zakonu stoji Krist je tako radio. I sad ti tupiš učenje koje nema veze sa Učiteljevim .

upravo, Maki said:

Bog omogućava to svetiteljima, a Bogu je moguće što ljudima nije.

Pa za tako nesto tvrditi moras staviti dokaze. Da vidimo.

3 minutes ago, Maki said:

Ali mi nismo na nebu. Na nebu su drugačije okolnosti. Nebo je carstvo Božije i pravila su drugačija. Bog omogućava to svetiteljima, a Bogu je moguće što ljudima nije.

Nije zabranjeno moliti se direktno Bogu. Najpoznatija pravoslavna molitva je upućena direktno Hristu: Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešnog. Ali to ne znači da ne trebamo upućivati molbe i svetiteljima. I kroz naš odnos sa njima mi izgrađujemo odnos sa Hristom, jer svetitelji ne mogu ništa bez Hrista. Njihovi životi su svjedočanstva za Hrista, oni su nam uzor kako služiti Hristu i kako biti djeca Božija. Potrebno je svakom hrišćaninu da se upozna sa životima svetitelja jer svetitelji nisu bili nikakvi supermeni, već grešni ljudi kao i mi koji su se borili dobrim podvigom i zadobili carstvo Nebesko. Ako su mogli oni, možemo i mi.

Ovo je za plakat . Pa gdje je Bog ikada u Bibliji tako nešto rekao? Kroz nas odnos s mrtvima mi izgrađujemo odnos s Kristom? Ne Maki ,kroz nas odnos s Kristom mi izgrađujemo odnos s Njim. Mi se nemamao šta obraćati mrtvima ,to se Bogu gadi. Piše ti u Bibliji i ti si to sigurno proćitao ,ali zanemario.

Pa kaze da je san na samom pocetku citata koji si podjelio. Nije dobio mač u javi nego u snu. Pažljivo čitaj riječ po riječ .

Pa jasno da je vizija, ali je to vizija pokojnih ljudi koji pričaju sa Judom i govore mu se da se mole za Jerusalim. Tekst nam ne ukazuje da je to lažna vizija. Upravo suprotno. Ukazuje se da je to zaista tako i Juda je ohrabren tim saznanjem.

Utemeljena je u pismu. Sve sto znamo kako se moliti i kome se Jedino moliti naucio nas je Isus Krist koji savrseno zna kako je u Raju. Kako se nikada nije molio Henoku ,Iliji ,Mojsiju ? Kako nam nije rekao da se molimo onima koji su u nebu? Naprotiv tocno kako u Zakonu stoji Krist je tako radio. I sad ti tupiš učenje koje nema veze sa Učiteljevim .

Hristos nije rekao ništa što isključuje molitvu svetiteljima, a apostol Pavle je jasno napisao da on želi otići iz tijela tj. umrijeti i biti sa Hristom. To nam govori da poslije smrti duše pravednika idu pred Gospoda, a u Otkrivenju sv. ap. Jovan Bogoslov ima viziju kako starješine na nebu skupljaju molitve svetih kao kad i uznose ih pred Boga. Otkrivenje jeste puno simbolike, ali ta simbolika nam ukazuje na suštinske istine vjere.

7 minutes ago, Magdalena said:

Ovo je za plakat . Pa gdje je Bog ikada u Bibliji tako nešto rekao? Kroz nas odnos s mrtvima mi izgrađujemo odnos s Kristom? Ne Maki ,kroz nas odnos s Kristom mi izgrađujemo odnos s Njim. Mi se nemamao šta obraćati mrtvima ,to se Bogu gadi. Piše ti u Bibliji i ti si to sigurno proćitao ,ali zanemario.

Kroz odnos sa Hristovim pravednicima svakako da gradimo odnos sa Isusom Hristom. Svetitelji su nam primjer Hristovog uticaja u svijetu. Njihova žitija nam služe kao nepresušni izvor duhovne hrane. Potrebno je da se upoznamo sa njima kako bismo u cjelosti pojmili koliku je promjenu u ljudski rod unio Gospod Isus Hristos.

Bogu Se gadi obraćanje pokojnicima preko gatara i vračara. Velika razlika.

2 hours ago, Maki said:

Kroz odnos sa Hristovim pravednicima svakako da gradimo odnos sa Isusom Hristom. Svetitelji su nam primjer Hristovog uticaja u svijetu. Njihova žitija nam služe kao nepresušni izvor duhovne hrane. Potrebno je da se upoznamo sa njima kako bismo u cjelosti pojmili koliku je promjenu u ljudski rod unio Gospod Isus Hristos.

Jel imas neki Biblijski primer da su neki hriscani / ili pripadnici SZ-og Bozjeg naroda ikada gradili odnose sa mrtvim,umrlim pravednicima ?

2 hours ago, Maki said:

Bogu Se gadi obraćanje pokojnicima preko gatara i vračara. Velika razlika.

Po tebi su dakle vracari problem a ne direktno obracanje pojedinaca mrtvima sto ce reci da kad se neki takav vracar obrati u svoje ime i za svoje potrebe nekom mrtvaku onda je to legitimno,jel tako ?Zar je moguce da su vas toliko zaslepeli Maki da ne vidis sustinu te problematike ?

Pazi sta nam kaze Gospod:

Isa.8,19.20:

"...I ako vam reku: pitajte vrače i gatare, koji šapću i mrmljaju; recite: ne treba li narod da pita Boga svojega? ili će pitati mrtve mjesto živijeh?

Zakon i svjedočanstvo tražite. Ako li ko ne govori tako, njemu nema zore..."

Kao sto se jasno vidi Bog je izricito napravio razliku izmedju pitanja mrtvih i pitanja zivih stoga je bilo kakva komunikacija s mrtvimo strogo zabranjena,tipicna paganska praksa !!!

Zive pravednike pitaj Maki ili bar citaj ono sto su nekad zapisali takvi prvednici u Svetom Pismu,njih pitaj citajuci Rec Gospodnju a nemoj se nikako obracati mrtvima !

Edited by robivek

6 hours ago, robivek said:

Jel imas neki Biblijski primer da su neki hriscani / ili pripadnici SZ-og Bozjeg naroda ikada gradili odnose sa mrtvim,umrlim pravednicima ?

U Starom zavjetu, uz određene izuzetke, nije bilo moguće moliti se svetiteljima budući da su duše ljudi išle u ad, a ne kod Boga. Tako da su bile drugačije okolnosti. Što se tiče Novog zavjeta, imamo rane hrišćanske izvore koji ukazuju na postojanje prakse molitvi svetiteljima.

6 hours ago, robivek said:

VPo tebi su dakle vracari problem a ne direktno obracanje pojedinaca mrtvima sto ce reci da kad se neki takav vracar obrati u svoje ime i za svoje potrebe nekom mrtvaku onda je to legitimno,jel tako ?Zar je moguce da su vas toliko zaslepeli Maki da ne vidis sustinu te problematike ?

Pazi sta nam kaze Gospod:

Isa.8,19.20:

"...I ako vam reku: pitajte vrače i gatare, koji šapću i mrmljaju; recite: ne treba li narod da pita Boga svojega? ili će pitati mrtve mjesto živijeh?

Zakon i svjedočanstvo tražite. Ako li ko ne govori tako, njemu nema zore..."

Kao sto se jasno vidi Bog je izricito napravio razliku izmedju pitanja mrtvih i pitanja zivih stoga je bilo kakva komunikacija s mrtvimo strogo zabranjena,tipicna paganska praksa !!!

Koliko ja vidim tu se opet pominju vračari i gatari. Bog zabranjuje prizivanje mrtvih putem vračanja, crne magije i slično, tako da je zabranjeno to činiti bez obzira da li to neko radi za sebe ili za druge. Ali Novi zavjet nudi novu realnost. Pokojne pravednike ne prizivaju gatare, već ih je Bog proslavio. Hristos je srušio moć smrti i pokojni pravednici više nisu u rukama đavola, već u rukama Božijim.

2 hours ago, Maki said:

U Starom zavjetu, uz određene izuzetke, nije bilo moguće moliti se svetiteljima budući da su duše ljudi išle u ad, a ne kod Boga. Tako da su bile drugačije okolnosti. Što se tiče Novog zavjeta, imamo rane hrišćanske izvore koji ukazuju na postojanje prakse molitvi svetiteljima.

Gde se to u SZ pominje da su u to vreme mrtvi isli u ad umesto da sed raspadaju u prahu zemaljskome dok im zivotni duh uziman od Boga ?

Daj dokaze ili priznaj da su vas slagali i to debelo.

2 hours ago, Maki said:

Koliko ja vidim tu se opet pominju vračari i gatari. Bog zabranjuje prizivanje mrtvih putem vračanja, crne magije i slično, tako da je zabranjeno to činiti bez obzira da li to neko radi za sebe ili za druge.

Ovo mu dodje kao da mi kazes da je Bog zabranio ubijanje samo od profesionalnih ubica dok svi ostali mogu slobodno koknuti bilo koga ukoliko im stane na zulj...

E jes ti logika,nema sta...

2 hours ago, Maki said:

Ali Novi zavjet nudi novu realnost. Pokojne pravednike ne prizivaju gatare, već ih je Bog proslavio. Hristos je srušio moć smrti i pokojni pravednici više nisu u rukama đavola, već u rukama Božijim.

U redu,daj mi onda dokaze da vidmo KO TO PRIZIVA UMRLE u vreme NZ-ta,daj dokaze iz Biblije ili priznaj si paganstvo tvoje zajednice.

Izvoli.

Gost
Odgvori na temu

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.