Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KršćanskiChat

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Smiju li vegani jesti med?

Featured Replies

• Spirit Junkie

MED JE VEĆ stoljećima dio ljudske prehrane. Međutim, s dolaskom i sve većom popularnosti veganstva, primijetili smo kako se često postavlja pitanje smiju li vegani jesti med. Ova tema izaziva raspravu među veganskim zajednicama i stručnjacima za prehranu širom svijeta.

Raskol oko meda

Veganska prehrana, kako vjerojatno i znate, karakterizira potpuno izbjegavanje životinjskih proizvoda, što uključuje meso, mlijeko, jaja, pa i med. Svejedno, med, iako je proizvod pčela, izaziva neslaganja unutar veganske zajednice.
Neki vegani smatraju da med ne smeta okolišu i pčelama te ga stoga prihvaćaju kao dopuštenu namirnicu. Drugi, međutim, tvrde da pčele mogu biti izložene stresu i nehumanim uvjetima tijekom procesa proizvodnje meda, što je u suprotnosti s osnovnim vrijednostima veganstva.
U suštini, odgovor na pitanje iz naslova članka varira ovisno o individualnom pristupu svakog vegana. Postoje vegani koji preferiraju konzumaciju meda koji dolazi iz održivih izvora i pčelinjaka gdje se vodi briga o pčelama. S druge strane, postoje i vegani koji smatraju da je med nedopuštena namirnica u veganskoj prehrani, bez obzira na uvjete proizvodnje.

Postoje veganske alternative medu

Naravno, postoje alternativna sladila poput agavinog sirupa, javorovog sirupa ili sirupa od datulja. Postoji i tzv. "veganski med" od maslačka, o kojem više možete saznati na ovom linku, a ovdje je i recept.

Preuzeto sa https://www.index.hr/food/clanak/smiju-li-vegani-jesti-med/2527294.aspx?index_ref=naslovnica_food_d

image.png.8c7052ee2ef8b1eaca1142625de34160.png

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

Problem je u tome, da čovek ipak mora i da jede. Pokušavam da budem vegan, ali mi ne ide.. 🤨

• Autor
  • Spirit Junkie
3 minutes ago, Ekatarina said:

Problem je u tome, da čovek ipak mora i da jede. Pokušavam da budem vegan, ali mi ne ide.. 🤨

Ja bih mogao, ali treba disciplina i koncentracija - mislim što kupiti i kuhati. Znam kakav sam, ako nema vegan, može vegi, a ako nema vegi....

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

Gost
Odgvori na temu

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.