Posted January 22, 20241 yr Kao i mnogi drugi hrišćani širom sveta, mi, takođe, gledamo na Isusa Hrista kao na svog Gospoda i slavimo Ga kao svog Spasitelja. Mnoga naša verovanja o Isusu Hristu slična su drugim hrišćanskim verovanjima o Njemu. Ali takođe verujemo u mnoge čiste i dragocene istine o Spasitelju koje su jedinstvene za Crkvu Isusa Hrista svetaca poslednjih dana. Ko je Isus Hrist? Kao i većina hrišćana, mi verujemo da je Isus Hrist Božji Sin i Stvoritelj sveta. Međutim, mi imamo jedinstveno uverenje da su Bog Otac i Isus Hrist dva zasebna bića. Verujemo da su Bog i Isus Hrist u potpunosti ujedinjeni u svojoj savršenoj ljubavi prema nama, ali je svako od njih zasebno biće sa sopstvenim savršenim, proslavljenim telom (videti UIZ 130:22). Verujemo da su svi muškarci i žene ikada rođeni, uključujući Isusa Hrista, živeli sa Bogom kao Njegova duhovna deca pre ovog života. Bog je želeo da svako od nas dođe na Zemlju da bismo stekli iskustvo, učili i napredovali kako bismo postali više poput Njega. Ali Bog je takođe znao da će sva Njegova deca grešiti, umreti i neće doseći Njegovu slavu. Biće potreban Spasitelj koji će prevladati naše grehe i nesavršenosti i izmiriti nas sa Bogom. Mi verujemo da je Isus Hrist izabran da bude taj Spasitelj davno tokom predsmrtničkog života sa Bogom. Klicali smo od radosti kada nam je predstavljen Božji veličanstveni plan za Njegovu decu (videti Jov 38:7). Smrtnički život Isusa Hrista? Mi verujemo da je Isus rođen u Vitlejemu. Kao dete Boga Oca i smrtne majke, Marije, odrastao je učeći o svojoj božanskoj misiji i Jevanđelju Njegovog Oca redak po redak, odredbu za odredbom (videti UIZ 98:12). Takođe verujemo da je Isus Hrist živeo savršenim smrtničkim životom da bi bio najveći primer koji ćemo slediti. Postao je Mesija, obećani Spasitelj Božjeg naroda čiji su dolazak proroci već odavno prorekli. U Svetim pismima je zapisano da je poučavao svoje Jevanđelje rečju i delom dok je „hodao putevima Palestine, lečio bolesne, čineći da slepi progledaju i podižući mrtve”. Takođe verujemo da je Isus Hrist svojim pomirenjem neopisivo patio u Getsemaniji i na krstu za grehe čitavog čovečanstva, kako bi nam mogao savršeno pomoći u svim našim patnjama. Verujemo da je Isus Hrist umro na krstu i da je ponovo ustao kako bi celo čovečanstvo moglo vaskrsnuti i jednog dana se vratiti da živi sa Nebeskim ocem punim ljubavi. Kao jedina osoba koja je ikada živela potpuno bezgrešnim životom, Spasitelj je bio savršena žrtva, jagnje bez mane. Jedinstveno za svece poslednjih dana je uverenje da je Isus Hrist posle svoje smrti posetio svoj narod na američkom kontinentu (videti Jovan 10:16; 3. Nefi 11). Kako to Mormonova knjiga opisuje. Kako mogu postati više nalik Isusu Hristu? Isus Hrist je savršeni primer svega što je dobro: vere, nade, milosrđa, vrline, znanja, strpljenja, poniznosti, poslušnosti i svake druge vredne osobine. Mi verujemo da ćemo, dok nastojimo da razvijemo ove osobine, postati više nalik Isusu Hristu. Možemo nastaviti da se razvijamo u nastojanju da postanemo više poput Njega kada se često molimo, kajemo za svoje greške i istražujemo Sveta pisma kako bismo više naučili o Njemu. Vera u Isusa Hrista i sleđenje Njegovih učenja, jedini su put do pronalaženja trajne sreće. Naš život na zemlji može doneti mnoga iskušenja, izazove pa i bol. Ali, kako je Spasitelj obećao u Mateju 11:28: „Hodite k meni, svi koji ste umorni i natovareni, i ja ću vas odmoriti.”
January 22, 20241 yr Spirit Junkie 18 minutes ago, Nefi said: Verujemo da su svi muškarci i žene ikada rođeni, uključujući Isusa Hrista, živeli sa Bogom kao Njegova duhovna deca pre ovog života. Bog je želeo da svako od nas dođe na Zemlju da bismo stekli iskustvo, učili i napredovali kako bismo postali više poput Njega. Pozdrav Nefi i dobro nam došao na forum. Mene zanima ovaj citat. Za Isusa znamo da je živio s Bogom prije nego što je došao na Zemlju. Ali ti veliš da su svi muškarci i žene isto živjeli sa Bogom prije ovog života. Kako to, kad znamo da je Bog stvorio zemlju i onda Adama i Evu, i tek onda evo jedno preko 6000 su živjeli ostali naraštaji. U kojem obliku su ti ljudi živjeli i na primjer, kako su ti ljudi dolazili sa neba na zemlju u kojem redoslijedu.....prvo Adam i Eva, da li su onda Abel i Kain skočili s neba i onda rođeni kao bebe, jer ne mogu ovu tvoju izjavu nikako razumjeti.
January 22, 20241 yr 1 hour ago, Nefi said: ... Ali takođe verujemo u mnoge čiste i dragocene istine o Spasitelju koje su jedinstvene za Crkvu Isusa Hrista svetaca poslednjih dana. Jel nam moze ovo prezcizirati ,koje su to dragocene ISTINE o Spasitelju koje su po tebi,jedinstvene za tvoju versku zajednicu ?
January 22, 20241 yr Autor 1 hour ago, kainos said: Pozdrav Nefi i dobro nam došao na forum. Mene zanima ovaj citat. Za Isusa znamo da je živio s Bogom prije nego što je došao na Zemlju. Ali ti veliš da su svi muškarci i žene isto živjeli sa Bogom prije ovog života. Kako to, kad znamo da je Bog stvorio zemlju i onda Adama i Evu, i tek onda evo jedno preko 6000 su živjeli ostali naraštaji. U kojem obliku su ti ljudi živjeli i na primjer, kako su ti ljudi dolazili sa neba na zemlju u kojem redoslijedu.....prvo Adam i Eva, da li su onda Abel i Kain skočili s neba i onda rođeni kao bebe, jer ne mogu ovu tvoju izjavu nikako razumjeti. Predsmrtni život je život koji prethodi životu na zemlji. Svi muškarci i žene su živeli sa Bogom kao Njegova duhovna deca pre dolaska na zemlju u smrtnost. To se naziva prvo stanje. U tom stanju su neki bili predodređeni radi svoje izuzetne pravednosti i zalaganja za preegzistentnog Isusa Hrista tako da su sada izabrani ovde na zemlji. Ovo učenje je postojalo i u rano Hrišćanskoj crkvi a zabranjeno je od Cara Justiniana. Mi verujemo da je ovo učunje ponovo objavljeno preko Josepha Smitha.
January 22, 20241 yr Autor 19 minutes ago, robivek said: Jel nam moze ovo prezcizirati ,koje su to dragocene ISTINE o Spasitelju koje su po tebi,jedinstvene za tvoju versku zajednicu ? Mi verujemo da je Isus Hrist bio u njegovoj preegzistenciji Jahve, Bog starog zaveta, Bog Izraela. Hrist se žrtvovao za sve koji imaju skrušeno srce i raskajan duh. (2. Nefi 2: 7) Hrist će otkupiti ljude od njihovih greha, a ne iz njihovih greha. (Alma 11:34-37) Savršeni plan milosti i pravde. (Alma 42: 11-15, 22-30; Alma 34: 10-16) Pored naših grehova, Otkupitelj je uzeo i naše bolove, brige i iskušenja kako bi nas znao utešiti i ojačati. (Alma 7: 11–12) Neograničena priroda Pomirenja (2. Nefi 9: 7, Alma 34: 10-12) Pomirenje je neograničeno i večno. (Alma 34:15) Ne moramo znati kako pomirenje deluje da bi ono funkcionisalo - ono počinje da deluje čim zamolimo Boga da ga primeni u našem životu. (Alma 34:31) Bez vaskrsenja ljudi bi bili zauvek podvrgnuti đavolu i njegovim anđelima. (2. Nefija 9: 8-10) Sve što je Bog dao ukazuje na Hrista i svedoči o njemu. (2. Nefi 11: 4, Alma 30:44) Plan spasenja postoji od osnivanja sveta (Alma 12:25), Isus Hrist je fokus ovog plana. (Eter 3:14) Hristovo spasenje je neograničeno i deluje na vernike koji su živeli i pre ovog događaja (Alma 39: 15-19)
January 22, 20241 yr Spirit Junkie 2 hours ago, Nefi said: Predsmrtni život je život koji prethodi životu na zemlji. Svi muškarci i žene su živeli sa Bogom kao Njegova duhovna deca pre dolaska na zemlju u smrtnost. To se naziva prvo stanje. U tom stanju su neki bili predodređeni radi svoje izuzetne pravednosti i zalaganja za preegzistentnog Isusa Hrista tako da su sada izabrani ovde na zemlji. Ovo učenje je postojalo i u rano Hrišćanskoj crkvi a zabranjeno je od Cara Justiniana. Mi verujemo da je ovo učunje ponovo objavljeno preko Josepha Smitha. Teška nauka, je li možeš iznijet ta učenja iz rane kršćanski crkve, da se to malo bolje pojasni, jer ovo da su ljudi već živjeli gore. Recimo ti si se rodio npr. prije 50 godina, da li si prije tih godina još gore u nebesima bio i kako to da se ne sjećaš toga života gore?
January 23, 20241 yr Autor 18 hours ago, καιnos said: Teška nauka, je li možeš iznijet ta učenja iz rane kršćanski crkve, da se to malo bolje pojasni, jer ovo da su ljudi već živjeli gore. Recimo ti si se rodio npr. prije 50 godina, da li si prije tih godina još gore u nebesima bio i kako to da se ne sjećaš toga života gore? Svako ko se rodi ovde na zemlji prolazi kroz zavesu zaborava, tako da se niko više ne seća na svoj predzemaljski život. Origen (185-254), poznat je kao jedan od najplodonosnijih ranokršćanskih pisaca, te mu se pripisuje između 800-6000 dela, tvrdi da je znao šta se u ranom Hrišćanstvo verovalo. On tvrdi da se ovo verovalo u ranom Hrišćanstvu i to večna preegzistencija duša svih ljudi koji danas žive Njegova dela su bila autoritet u rano hrišćanskoj Crkvi i svedoči o tome da su Hrišćani tog vremena verovali drugačije nego danas. Na Sinodi cara Justinijana 543 g. Origena, su proglasili Jeretikom. Zabranjeno je učenja Origena o preegzistentnost čovekovog Duha.
January 23, 20241 yr Spirit Junkie 6 hours ago, Nefi said: Svako ko se rodi ovde na zemlji prolazi kroz zavesu zaborava, tako da se niko više ne seća na svoj predzemaljski život. Origen (185-254), poznat je kao jedan od najplodonosnijih ranokršćanskih pisaca, te mu se pripisuje između 800-6000 dela, tvrdi da je znao šta se u ranom Hrišćanstvo verovalo. On tvrdi da se ovo verovalo u ranom Hrišćanstvu i to večna preegzistencija duša svih ljudi koji danas žive Njegova dela su bila autoritet u rano hrišćanskoj Crkvi i svedoči o tome da su Hrišćani tog vremena verovali drugačije nego danas. Na Sinodi cara Justinijana 543 g. Origena, su proglasili Jeretikom. Zabranjeno je učenja Origena o preegzistentnost čovekovog Duha. Inače Origen je pripadao aleksadrijskoj školi koja je Bibliju tumačila alegorijski - dok recimo antiohijska škola je preferirala literarno tumačenje. Npr. Origen je vjerovao u apokstazu da će svi biti spašeni čak i sotona. Mislim da je njegova nauka imala dosta primjesa grčke filozofije. Iako je napisao toliko djela, ne smatram ga ja lično nekim velikim kršćanskim ocem koji je zaslužan za razvoj teologije. Kad je Bog napravio čovjeka od praha, udahnuo je u njega duh i on je postao živa duša. Duša nije neki besmrtni etintet koji se kretao prije stvaranja ljudi, niti poslije smrti kako neki vjeruju.
January 24, 20241 yr Autor 17 hours ago, καιnos said: Inače Origen je pripadao aleksadrijskoj školi koja je Bibliju tumačila alegorijski - dok recimo antiohijska škola je preferirala literarno tumačenje. Npr. Origen je vjerovao u apokstazu da će svi biti spašeni čak i sotona. Mislim da je njegova nauka imala dosta primjesa grčke filozofije. Iako je napisao toliko djela, ne smatram ga ja lično nekim velikim kršćanskim ocem koji je zaslužan za razvoj teologije. Kad je Bog napravio čovjeka od praha, udahnuo je u njega duh i on je postao živa duša. Duša nije neki besmrtni etintet koji se kretao prije stvaranja ljudi, niti poslije smrti kako neki vjeruju. Prioadnici Nikejsko Atanasijske lige odbacaju Origena i njegove ideju. Mnoge su i pogreüno razumljene a neke i namerno izvrnute. Ipak za Arijanstvo je Origen bio autoritet. Zato je i postao za mnoge nepoznat.
January 25, 20241 yr Autor 2 hours ago, καιnos said: Možeš li biblijskim citatima objasniti preegzistencije duša. BOG PITA JOVA GDE JE BIO kada je stvarao zemlju i daje odgovor da je On rođen tada i da je broj njegovih dana velik. "Gde si ti bio kad ja osnivah zemlju? Kaži, ako si razuman. Ko joj je odredio mere? Znaš li? Ili ko je rastegao uže preko nje? Na čem su podnožja njena uglavljena? Ili ko joj je metnuo kamen ugaoni? Kad pevahu zajedno zvezde jutarnje i svi sinovi Božji klikovahu. Ili ko je zatvorio more vratima kad kao iz utrobe izidje? Kad ga odeh oblakom i povih tamom; Kad postavih za nj uredbu svoju i metnuh mu prevornice i vrata... Znaš ti; jer si se onda rodio, i broj je dana tvojih velik. " (Jov 38:4-7,21) BOG NAS JE IMAO U SVOM KRILU kada je još zemlja stvarana "Gospod me je imao u početku puta svog, pre dela svojih, pre svakog vremena. Pre vekova postavljena sam, pre početka, pre postanja zemlje. Kad još ne beše bezdana, rodila sam se, kad još ne beše izvora obilatih vodom. Pre nego se gore osnovaše, pre humova ja sam se rodila; Još ne beše načinio zemlje ni polja ni početka prahu vasiljenskom; Kad je uređivao nebesa, onde bejah; kad je razmeravao krug nad bezdanom. Kad je utvrđivao oblake gore i krepio izvore bezdanu; Kad je postavljao moru među i vodama da ne prestupaju zapovesti Njegove, kad je postavljao temelje zemlji; Tada bejah kod Njega hranjenica, bejah Mu milina svaki dan, i veseljah se pred Njim svagda" (Poslovice 8:22-30) DUH SE VRAĆA BOGU "I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao."(Propovednik 12:07) JAKOV UČI DA JE TELO BEZ DUHA MRTVO A NE OBRNUTO: "Kao što je, naime, telo bez duha mrtvo." (Jakov 2:26) ZAŠTO JE BOG IZABRAO PAVLA A NEKOG DRUGOG NE? Zato što je Pavle to kao Duh na nebu zaslužio, inače bi Bog bio nepravedan. "Ali kada se svide onome koji me je izabrao od utrobe moje matere i koji me je pozvao svojom blagodaću," (Gal 1:15) DOŠLJACI NA ZEMLJI, OTADŽBINA NA NEBU? "Shodno veri pomreše svi ovi ne primivši obećanja, nego ih samo izdaleka videše i pozdraviše, i priznaše da su stranci i došljaci na zemlji. Jer koji tako šta govore pokazuju da traže otadžbinu. I da su pri tom mislili na onu iz koje su izišli, imali su vremena da se vrate; ali sad čeznu za boljom, to jest, nebeskom otadžbinom. Zato se Bog ne stidi njih, niti se stidi da se naziva njihovim Bogom; jer im je pripremio grad." (Jevr 11:13-16) MI SMO BOŽJI ROD "Jer u njemu živimo, i mičemo se, i jesmo, kao što su i neki od vaših pesnika rekli: i mi smo njegov rod. I pošto smo rod Božiji ne treba da mislimo da je Božanstvo kao zlato ili srebro ili kamen..." (Dela Apost 17:28,29) NA NEBESIMA SMO BILI BLAGOSLOVENI "Neka je blagosloven Bog i Otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas je u Hristu blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom na nebesima, jer nas je u njemu izabrao pre stvaranja sveta - da budemo sveti i neporočni pred njim, odredivši nas unapred u ljubavi, blagonaklonošću svoje volje, da nas Hristovim posredstvom usini." (Efezanima 1:3-5) "Tada će reći car onima s desne strane: hodite, blagosloveni Oca moga, nasledite carstvo koje vam je pripremljeno od postanka sveta." (Mateja 25:34) "Koji nas je spasao i prizvao svetim pozivom, ne na osnovu naših dela, nego po svojoj odluci i blagodati koja nam je u Hristu Isusu dana pre večnih vremena" (2.Tim 1:9) BOG JE BUKVALNI OTAC NAŠEG DUHA. "Dalje, karali su nas naši telesni očevi i mi smo zazirali od njih; nećemo li se mnogo radije potčiniti Ocu duhova i tako poživeti?" (Jevr 12:7) ZAŠTO JE ISUSOVA ŽRTVA ZA ZEMLJU I ZA NEBO? "...i da njegovim posredstvom sve izmiri sa sobom, stvorivši mir njegovom krvlju na krstu, te da njegovim posredstvom izbavi sve što je na zemlji i što je na nebesima." (Kološanima 1:20) KAKO JE MOGAO SLEP POČINITI GREH PRE SVOG RODJENJA? "I vide u prolazu čoveka slepa od rođenja. I zapitaše ga njegovi učenici: ravi, ko je zgrešio, on, ili njegovi roditelji pa se slep rodio? Odgovori Isus: nije zgrešio ni on ni njegovi roditelji, nego treba da se pokažu na njemu dela Božija." (Jovan 9:1-4) BLAGOSLOVENI JOŠ NA NEBU? "Neka je blagosloven Bog i Otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas je u Hristu blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom na nebesima, jer nas je u njemu izabrao pre stvaranja sveta - da budemo sveti i neporočni pred njim, odredivši nas unapred u ljubavi, blagonaklonošću svoje volje, da nas Hristovim posredstvom usini." (Efescima 1:3-5) BOG NAŠ OTAC, ISUS NAŠ BRAT? "Jer je dolikovalo onome radi koga je sve i kroz koga je sve, da dovodeći mnoge sinove u slavu putem patnji učini savršenim Začetnika njihovog spasenja. Jer i onaj koji posvećuje i oni koje on posvećuje - SVI SU OD ISTOG OCA. Zato se on ne stidi da ih zove BRAĆOM...Zato je u svemu morao da postane POPUT SVOJE BRAĆE, da bude milosrdan i veran kao prvosveštenik u Božjoj službi, kako bi prineo žrtvu pomirenja za grehe naroda. A pošto je i sam trpeo kad je bio iskušavan, on može priteći u pomoć onima koji su u kušnjama." (Jevrejima 2:10-18) ISUSOVA ŽRTVA ZA ONE NA NEBU I NA ZEMLJI? I"...i da njegovim posredstvom sve izmiri sa sobom, stvorivši mir njegovom krvlju na krstu, te da njegovim posredstvom izbavi sve što je na zemlji i što je na nebesima." (Kolosanima 1:20) OTAC DUHOVA "Dalje, karali su nas naši telesni očevi i mi smo zazirali od njih; nećemo li se mnogo radije potčiniti Ocu duhova i tako poživeti?" (Jevr 12:7)
January 25, 20241 yr Autor On 22. 01. 2024. at 18:08, καιnos said: Pozdrav Nefi i dobro nam došao na forum. Mene zanima ovaj citat. Za Isusa znamo da je živio s Bogom prije nego što je došao na Zemlju. Ali ti veliš da su svi muškarci i žene isto živjeli sa Bogom prije ovog života. Kako to, kad znamo da je Bog stvorio zemlju i onda Adama i Evu, i tek onda evo jedno preko 6000 su živjeli ostali naraštaji. U kojem obliku su ti ljudi živjeli i na primjer, kako su ti ljudi dolazili sa neba na zemlju u kojem redoslijedu.....prvo Adam i Eva, da li su onda Abel i Kain skočili s neba i onda rođeni kao bebe, jer ne mogu ovu tvoju izjavu nikako razumjeti. Bog je taj koji šalje duhove u tela na zemlji. On odlučuje vreme i mesto kada će neko doći na zemlju. "...da se nastani po svoj zemlji, postavio je određena vremena i granice njihovog nastanjivanja." (Dela apost 17:16-26)
January 25, 20241 yr Spirit Junkie 29 minutes ago, Nefi said: BOG PITA JOVA GDE JE BIO kada je stvarao zemlju i daje odgovor da je On rođen tada i da je broj njegovih dana velik. "Gde si ti bio kad ja osnivah zemlju? Kaži, ako si razuman. Ko joj je odredio mere? Znaš li? Ili ko je rastegao uže preko nje? Na čem su podnožja njena uglavljena? Ili ko joj je metnuo kamen ugaoni? Kad pevahu zajedno zvezde jutarnje i svi sinovi Božji klikovahu. Ili ko je zatvorio more vratima kad kao iz utrobe izidje? Kad ga odeh oblakom i povih tamom; Kad postavih za nj uredbu svoju i metnuh mu prevornice i vrata... Znaš ti; jer si se onda rodio, i broj je dana tvojih velik. " (Jov 38:4-7,21) Ovaj tekst govori o Božjem stvaranju, a ovaj zadnji dio - znašt ti jer si se rodio, može se odnositi na Krista, na njegovo rođenje. 31 minutes ago, Nefi said: BOG NAS JE IMAO U SVOM KRILU kada je još zemlja stvarana "Gospod me je imao u početku puta svog, pre dela svojih, pre svakog vremena. Pre vekova postavljena sam, pre početka, pre postanja zemlje. Kad još ne beše bezdana, rodila sam se, kad još ne beše izvora obilatih vodom. Pre nego se gore osnovaše, pre humova ja sam se rodila; Još ne beše načinio zemlje ni polja ni početka prahu vasiljenskom; Kad je uređivao nebesa, onde bejah; kad je razmeravao krug nad bezdanom. Kad je utvrđivao oblake gore i krepio izvore bezdanu; Kad je postavljao moru među i vodama da ne prestupaju zapovesti Njegove, kad je postavljao temelje zemlji; Tada bejah kod Njega hranjenica, bejah Mu milina svaki dan, i veseljah se pred Njim svagda" (Poslovice 8:22-30) Ovo je poznati tekst koji govori o Mudrosti, a Pismo na veli da je to Isus, znači govori o njegovom rođenju u vječnosti. 32 minutes ago, Nefi said: DUH SE VRAĆA BOGU "I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao."(Propovednik 12:07) Ovaj citat govori što se događa kad čovjek umre, duh se vraća Bogu, ali to nije opet neka svjesna duša koja opet živi nakon smrti. Trebali bi otvoriti temu o istoj. 33 minutes ago, Nefi said: JAKOV UČI DA JE TELO BEZ DUHA MRTVO A NE OBRNUTO: "Kao što je, naime, telo bez duha mrtvo." (Jakov 2:26) Tijelo Adama bilo je mrtvo, dok Bog nije udahnuo u njega svoj Duh. Isti proces je nakon smrti, citat iznad. 34 minutes ago, Nefi said: ZAŠTO JE BOG IZABRAO PAVLA A NEKOG DRUGOG NE? Zato što je Pavle to kao Duh na nebu zaslužio, inače bi Bog bio nepravedan. "Ali kada se svide onome koji me je izabrao od utrobe moje matere i koji me je pozvao svojom blagodaću," (Gal 1:15) Ovdje već počinje prvi tekst koji sluti na učenje poznato kao "predestinacija", tako da bi tu temu trebali otvoriti, možda već i postoji. 36 minutes ago, Nefi said: DOŠLJACI NA ZEMLJI, OTADŽBINA NA NEBU? "Shodno veri pomreše svi ovi ne primivši obećanja, nego ih samo izdaleka videše i pozdraviše, i priznaše da su stranci i došljaci na zemlji. Jer koji tako šta govore pokazuju da traže otadžbinu. I da su pri tom mislili na onu iz koje su izišli, imali su vremena da se vrate; ali sad čeznu za boljom, to jest, nebeskom otadžbinom. Zato se Bog ne stidi njih, niti se stidi da se naziva njihovim Bogom; jer im je pripremio grad." (Jevr 11:13-16) Ovaj citat govori o uskrsnuću i uzeću vjernik kad Isus bude dolazio. 37 minutes ago, Nefi said: MI SMO BOŽJI ROD "Jer u njemu živimo, i mičemo se, i jesmo, kao što su i neki od vaših pesnika rekli: i mi smo njegov rod. I pošto smo rod Božiji ne treba da mislimo da je Božanstvo kao zlato ili srebro ili kamen..." (Dela Apost 17:28,29) Ne znam što si ovim stihom htio reći. 37 minutes ago, Nefi said: NA NEBESIMA SMO BILI BLAGOSLOVENI "Neka je blagosloven Bog i Otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas je u Hristu blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom na nebesima, jer nas je u njemu izabrao pre stvaranja sveta - da budemo sveti i neporočni pred njim, odredivši nas unapred u ljubavi, blagonaklonošću svoje volje, da nas Hristovim posredstvom usini." (Efezanima 1:3-5) Opet neki govori da se ovaj tekst odnosi na predestinaciju, kao Bog je izabrao unaprijed ko će se spasiti. 38 minutes ago, Nefi said: "Tada će reći car onima s desne strane: hodite, blagosloveni Oca moga, nasledite carstvo koje vam je pripremljeno od postanka sveta." (Mateja 25:34) Događaj koji će se dogoditi na kraju vrmena. 39 minutes ago, Nefi said: "Koji nas je spasao i prizvao svetim pozivom, ne na osnovu naših dela, nego po svojoj odluci i blagodati koja nam je u Hristu Isusu dana pre večnih vremena" (2.Tim 1:9) Opet će neki reći predestinacija. 40 minutes ago, Nefi said: BOG JE BUKVALNI OTAC NAŠEG DUHA. "Dalje, karali su nas naši telesni očevi i mi smo zazirali od njih; nećemo li se mnogo radije potčiniti Ocu duhova i tako poživeti?" (Jevr 12:7) Moram vidjeti o čemu govori ovaj tekst za sada ne znam. 40 minutes ago, Nefi said: ZAŠTO JE ISUSOVA ŽRTVA ZA ZEMLJU I ZA NEBO? "...i da njegovim posredstvom sve izmiri sa sobom, stvorivši mir njegovom krvlju na krstu, te da njegovim posredstvom izbavi sve što je na zemlji i što je na nebesima." (Kološanima 1:20) Isto moram vidjeti, jer od svih svijetova, samo je Zemlja, naš planet sagriješio. 41 minutes ago, Nefi said: KAKO JE MOGAO SLEP POČINITI GREH PRE SVOG RODJENJA? "I vide u prolazu čoveka slepa od rođenja. I zapitaše ga njegovi učenici: ravi, ko je zgrešio, on, ili njegovi roditelji pa se slep rodio? Odgovori Isus: nije zgrešio ni on ni njegovi roditelji, nego treba da se pokažu na njemu dela Božija." (Jovan 9:1-4) Isus je mogao bilo kojeg čovjeka izabrati za iscjeljenje, znao je gdje se nalazi, zato je učinio čudo. Našao se čovjek u pravo vrijeme, a Isus je znao za nj. 41 minutes ago, Nefi said: BLAGOSLOVENI JOŠ NA NEBU? "Neka je blagosloven Bog i Otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas je u Hristu blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom na nebesima, jer nas je u njemu izabrao pre stvaranja sveta - da budemo sveti i neporočni pred njim, odredivši nas unapred u ljubavi, blagonaklonošću svoje volje, da nas Hristovim posredstvom usini." (Efescima 1:3-5) Opet će neki reći predestinacija. Bilo bi dobro otvoriti temu o predestinaciji. 42 minutes ago, Nefi said: BOG NAŠ OTAC, ISUS NAŠ BRAT? "Jer je dolikovalo onome radi koga je sve i kroz koga je sve, da dovodeći mnoge sinove u slavu putem patnji učini savršenim Začetnika njihovog spasenja. Jer i onaj koji posvećuje i oni koje on posvećuje - SVI SU OD ISTOG OCA. Zato se on ne stidi da ih zove BRAĆOM...Zato je u svemu morao da postane POPUT SVOJE BRAĆE, da bude milosrdan i veran kao prvosveštenik u Božjoj službi, kako bi prineo žrtvu pomirenja za grehe naroda. A pošto je i sam trpeo kad je bio iskušavan, on može priteći u pomoć onima koji su u kušnjama." (Jevrejima 2:10-18) Svi smo od Boga potekli. 43 minutes ago, Nefi said: ISUSOVA ŽRTVA ZA ONE NA NEBU I NA ZEMLJI? I"...i da njegovim posredstvom sve izmiri sa sobom, stvorivši mir njegovom krvlju na krstu, te da njegovim posredstvom izbavi sve što je na zemlji i što je na nebesima." (Kolosanima 1:20) Izbavljenje svih Kristovom krvlju. 43 minutes ago, Nefi said: OTAC DUHOVA "Dalje, karali su nas naši telesni očevi i mi smo zazirali od njih; nećemo li se mnogo radije potčiniti Ocu duhova i tako poživeti?" (Jevr 12:7) Otac duhova, nešto slično imamo u knjizi Henokovoj gdje se Bog naziva Gospodarem Duhova....znači stvorio je anđele koja su duhovna bića. 21 minutes ago, Nefi said: Bog je taj koji šalje duhove u tela na zemlji. On odlučuje vreme i mesto kada će neko doći na zemlju. "...da se nastani po svoj zemlji, postavio je određena vremena i granice njihovog nastanjivanja." (Dela apost 17:16-26) Trebam vidjeti cijeli tekst, što kaže prije. Evo ga, naučio sam kako mogu citirati i odgovarati na stihove, ne samo jednog forumaša nego i drugih.
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje