Jump to content

Featured Replies

Posted

Postanak/1.Mojsijeva 6.1-4: 

A kada su se ljudi počeli množiti na zemlji i rađale im se kćeri,
[2] opaziše sinovi Božji da su kćeri ljudske lijepe; i uzimahu si za žene od svih koje bi izabrali.
[3] I reče GOSPODIN: “Neće se moj Duh dovijeka prepirati s čovjekom, jer je on tijelo: ipak, neka mu vijek bude stotinu i dvadeset godina.”
[4] U one dane je na zemlji bilo divova; a i poslije toga, kada su ono sinovi Božji ulazili k ljudskim kćerima i one im rađale djecu; ti isti postali su moćnici koji bijahu od davnine, glasoviti ljudi.
Ko su bili ovi Sinovi Božji iz knjige Postanka?

Primetio sam da postoje fantastične priče na tu temu. Prvo bih želeo da saznam šta piše u Bibliji, ko su sinovi Božiji.

Apostol Pavle piše u Poslanici Rimljanima 8:14 
"14 Jer koji se vladaju po duhu Božijem oni su sinovi Božiji."

U ovom stihu, apostol Pavle ističe da oni koji su vođeni Duhom Božijim, tj. oni koji žive u skladu s Njegovim Duhom, se smatraju sinovima Božijim. Ovde se naglašava duhovna povezanost i poslušnost Božjem vođstvu kao osnova za identifikaciju s Božjom porodicom.

Slično možemo videti iz Isusovih priča:
"Blago onima koji mir grade, jer će se sinovi Božji nazvati" (Matej 5:9)

Pitam se da li postoji bilo gde drugačiji opis sinova Božijih?

U ovom stihu se očigledno koristi ista deifnicija sinova Božjih kao kod ostalih, to ljudi koji su živeli u skladu sa Božijom voljom, dok su kćeri zemaljske devojke koje nisu. U Starom Zavetu ima toliko mnogo primera kada je čitav Jevrejski narod patio zato što su njihovi kraljevi uzimali kćeri zemaljske. Ovaj stih nam opisuje generalnu pojavu u Nojevo vreme gde su se dobri mešali sa zlima i zato se verovatno sav svet iskvario.

"Ja im dadoh reč Tvoju; i svet omrznu na njih, jer nisu od sveta, kao i ja što nisam od sveta.
Ne molim Te da ih uzmeš sa sveta, nego da ih sačuvaš oda zla.
Od sveta nisu, kao ni ja što nisam od sveta." (Jovan 17:14-16)

• Spirit Junkie

A ko su ovdje Sinovi Božji 

Job 2,1: Jednoga dana dođu opet sinovi Božji da stanu pred Jahvu, a među njima pristupi i Satan. Mislim da se u Starom zavjetu ne spominju Sinovi Božji kao duhovna djeca. 

17 minutes ago, καιnos said:

Job 2,1: Jednoga dana dođu opet sinovi Božji da stanu pred Jahvu, a među njima pristupi i Satan. Mislim da se u Starom zavjetu ne spominju Sinovi Božji kao duhovna djeca. 

A ovo nisam opazio, u ovom stihu su očigledno nebeska bića, a ne ljudi.

• Spirit Junkie
14 minutes ago, zikarozenberg said:

A ovo nisam opazio, u ovom stihu su očigledno nebeska bića, a ne ljudi.

Pa što je onda smislenije, da su nebeska bića spavala sa ljudskim kćerima i onda smo dobili divove, ili da su vjernici spavali sa ljudskim kćerima i opet smo dobili divove?

33 minutes ago, καιnos said:

"Ali će ipak broj sinova Izrailjevijeh biti kao pijesak morski, koji se ne može izmjeriti ni izbrojiti; i mjesto da im se reče: nijeste moj narod, reći će im se: sinovi Boga živoga." (Osije 1:10)

Takođe Psalmista piše:
"Dajte Gospodu, sinovi Božiji, dajte Gospodu slavu i čast." (Psalam 29:1)

Dakle u Starom Zavetu, sinovi Božiji mogu biti i nebeska bića i ljudi. Zato izgleda da tumačenje ovog stiha može biti proizvoljno. Ja čvrsto verujem da se to odnosi na vreme kada su se ljudi koji su živeli u skladu sa Božijim zakonom mešali sa onima koji nisu. 

Ali zar ovde Hristos ne govori o samoj mogućnost da anđeli imaju semen i reproduktivne sposobnosti: 

23 O vaskrsenju dakle kad ustanu koga će od njih biti žena? Jer je za sedmoricom bila.
24 I odgovarajući Isus reče im: Zato li se vi varate što ne znate pisma ni sile Božje?
25 Jer kad iz mrtvih ustanu, niti će se ženiti ni udavati, nego su kao andjeli na nebesima.
(Marko 12)

• Spirit Junkie
5 minutes ago, zikarozenberg said:

Ali zar ovde Hristos ne govori o samoj mogućnost da anđeli imaju semen i reproduktivne sposobnosti: 

23 O vaskrsenju dakle kad ustanu koga će od njih biti žena? Jer je za sedmoricom bila.
24 I odgovarajući Isus reče im: Zato li se vi varate što ne znate pisma ni sile Božje?
25 Jer kad iz mrtvih ustanu, niti će se ženiti ni udavati, nego su kao andjeli na nebesima.
(Marko 12)

No iz Biblije u više navrata vidimo da se anđeli mogu i fizički manifestirati na zemlji. Zanimljiv je sljedeći stih:

„Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!“ (Hebrejima 13,2).

Ovaj stih nam kaže da su neki ne znajući ugostili anđele. Kako su mogli ugostiti anđele kao duhove? Nikako. Stoga možemo doći do zaključka da su se određeni anđeli koje su ljudi ugostili fizički manifestirali na zemlji.

„I ušavši u grob, ugledaju mladića zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna. I preplaše se“ (Marko 16,5).

Ko je bio mladić zaogrnut bijelom haljinom kojeg su vidjele žene koje su pošle Isusu Kristu na grob? Iz Biblije znamo da je to bio anđeo. Ovo je još jedan primjer gdje se određeni anđeo fizički manifestirao na zemlji.

U knjizi Postanka, 19. poglavlju čitamo:

„Ona dva anđela stignu navečer u Sodomu dok je Lot sjedio na vratima Sodome. Kad ih Lot ugleda, ustade i pođe im u susret. Nakloni se licem do zemlje“ (Postanak 19,1).

„Zovnu Lota pa mu reknu: ‘Gdje su ljudi što su noćas došli k tebi? Izvedi nam ih da ih se namilujemo?’“ (Postanak 19,5).

U ovom poglavlju o Sodomi i Gomori čitamo da su stanovnici tih gradova htjeli imati spolni odnos s anđelima. Što je još jedan dokaz da su u tom trenutku određeni anđeli bili fizički manifestirani na zemlji.

2 minutes ago, καιnos said:

Pa što je onda smislenije, da su nebeska bića spavala sa ljudskim kćerima i onda smo dobili divove, ili da su vjernici spavali sa ljudskim kćerima i opet smo dobili divove?

Prvo, mnogo mi bolestno zvuči da zli anđeli gledaju "kćeri čovečije kako su lepe uzimaše ih za žene koje hteše". A pretpotopni svet nije imao samo divove ljude nego i životinje, posle potopa je sve osakaćeno, a životni vek skraćen. Tada su ljudi živeli do 1000 godina, zamislite dokle se raslo, sigurno se rast nije završavao sa 20-24 godine, danas postoje fosilni ostatci svakakvih đinovskih životinja, većih od ljudi.

Evo je na primer pretpotopna kornjača

arch.jpg.4758bf4d139f278359903c88801af83a.jpg

20 minutes ago, καιnos said:

No iz Biblije u više navrata vidimo da se anđeli mogu i fizički manifestirati na zemlji. Zanimljiv je sljedeći stih:

„Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!“ (Hebrejima 13,2).

Ovaj stih nam kaže da su neki ne znajući ugostili anđele. Kako su mogli ugostiti anđele kao duhove? Nikako. Stoga možemo doći do zaključka da su se određeni anđeli koje su ljudi ugostili fizički manifestirali na zemlji.

„I ušavši u grob, ugledaju mladića zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna. I preplaše se“ (Marko 16,5).

Ko je bio mladić zaogrnut bijelom haljinom kojeg su vidjele žene koje su pošle Isusu Kristu na grob? Iz Biblije znamo da je to bio anđeo. Ovo je još jedan primjer gdje se određeni anđeo fizički manifestirao na zemlji.

„Ona dva anđela stignu navečer u Sodomu dok je Lot sjedio na vratima Sodome. Kad ih Lot ugleda, ustade i pođe im u susret. Nakloni se licem do zemlje“ (Postanak 19,1).

„Zovnu Lota pa mu reknu: ‘Gdje su ljudi što su noćas došli k tebi? Izvedi nam ih da ih se namilujemo?’“ (Postanak 19,5).

U ovom poglavlju o Sodomi i Gomori čitamo da su stanovnici tih gradova htjeli imati spolni odnos s anđelima. Što je još jedan dokaz da su u tom trenutku određeni anđeli bili fizički manifestirani na zemlji.

To ni ne osporavam, sigurno da anđeli mogu da se fizički manifestuju, ali to nije kontradiktarno sa time što se oni ne žene i ne udaju. Ali anđeli ustvari uopšte ne izgledaju kao ljudi, oni su se samo tako prikazali da bi mogli normalno da komuniciraju sa Lotom. Pravi izgleda anđela se može videti u Otkrivenju ili knjizi Danila, u oba slučaja su izgubili snagu i pali na zemlju čim su ih ugledali kako stvarno izgledaju.

8 I ostah sam i videh tu veliku utvaru, i ne osta snage u meni, i lepota mi se nagrdi, i ne imah snage.
9 I čuh glas od reči njegovih, i kad čuh glas od reči njegovih, izvan sebe padoh ničice licem na zemlju.
10 I gle, ruka me se dotače i podiže me na kolena moja i na dlanove moje.
(Danilo 10)

Edited by zikarozenberg

14 minutes ago, καιnos said:

Zamislite ovo, ja mogu da napravim strašilo da tera ptice, to što neka budala želi da ga pozna, ne mora da znači da je moje strašilo seksualno biće. O seksualnosti anđela mislim da je Isus već otkrio.

Edited by zikarozenberg

• Spirit Junkie

Pošto je to bila jedna grupa anđela, nešto više o tome govori Henokova knjiga koja je dio etiopske Biblije, a i sam apostol Juda ju je citirao - Evo dolazi Gospod sa hiljadama anđela" - taj isti Juda piše o ovoj grupi anđela

„I anđele, koji nisu čuvali svojeg dostojanstva nego su ostavili svoje prebivalište, sačuvao je za sud velikoga Dana, okovane u mraku vječnim okovima“ (Judina 1,6).

Također, ako pogledamo 2. Korinćanima 5,2, Pavao govori o tome „…da se povrh njega zaodjenemo svojim nebeskim obitavalištem“.

Kada se čita čitavo poglavlje, jasno je da riječ „obitavalište“ može označavati i tijelo. Moguće je da su pali anđeli ne samo napustili Boga i Nebo, već su također napustili svoja nebeska duhovna tijela za vrstu fizičkog tijela koje bi mogli koristiti da djeluju unutar naše fizičke dimenzije.

2 minutes ago, καιnos said:

Pošto je to bila jedna grupa anđela, nešto više o tome govori Henokova knjiga koja je dio etiopske Biblije, a i sam apostol Juda ju je citirao - Evo dolazi Gospod sa hiljadama anđela" - taj isti Juda piše o ovoj grupi anđela

„I anđele, koji nisu čuvali svojeg dostojanstva nego su ostavili svoje prebivalište, sačuvao je za sud velikoga Dana, okovane u mraku vječnim okovima“ (Judina 1,6).

Također, ako pogledamo 2. Korinćanima 5,2, Pavao govori o tome „…da se povrh njega zaodjenemo svojim nebeskim obitavalištem“.

Kada se čita čitavo poglavlje, jasno je da riječ „obitavalište“ može označavati i tijelo. Moguće je da su pali anđeli ne samo napustili Boga i Nebo, već su također napustili svoja nebeska duhovna tijela za vrstu fizičkog tijela koje bi mogli koristiti da djeluju unutar naše fizičke dimenzije.

Zanimljiva paralela, ali zar anđeli moraju napustiti svoja tela da bi delovali u fizičkoj dimenziji?

Ja mislim da anđeli mogu da imaju interakciju sa fizičkom materijom, samo su mnogo naprednija bića i mi ne možemo baš najbolje razumeti kako ih ne vidimo. Ali zar nisu ni dobri anđeli imali interakcije sa fizičkim svetom, da li to znači da su i oni napustili svoje prebivalište. Biblija ima puno primera kada dobri anđeli deluju unutar naše fizičke dimenzije:

I pomoli se Jelisije govoreći: Gospode, otvori mu oči da vidi. I Gospod otvori oči momku, te vide, a to gora puna konja i kola ognjenih oko Jelisija." (2. KRALJEVIMA 6:17)

Besmisleno bi bilo da ova armija ne može da deluje u fizičkom svetu. 

Ili 91 psalam:
11 Jer andjelima svojim zapoveda za Tebe da Te čuvaju po svim putevima Tvojim.
12 Na ruke će Te uzeti da gde ne zapneš za kamen nogom svojom.

Bilo bi čudno da anđeli ne mogu da imaju interakciju sa fizičkom dimenzijom bez odricanja duhovnog tela, kada ima toliko primera u bibliji gde su dobri anđeli poslati od Boga da deluju na fizički svet.

Enohova knjiga je problematična, ona je nastala posle drugog hrama i preko te knjige se i prvi put uvlači i ideja o besmrtnosti duše i večnom paklu u Jevrejski svet. Sigurno ima neke istinite korene kao što su mnoge paganske priče slične onima u Bibliji, ali je izobličena. Bila je u to vreme čitana kao religijski tekst i zaista ima lepih stvari.

• Spirit Junkie

Evo još jedne zanimljivosti koju sam našao u vezi riječ Nefili

Riječ „divovi“ prevedena je od hebrejske riječi „nepil“, što znači siledžija ili tiranin, a dolazi od riječi „napal“, što znači pasti. Izaija 14,12 koristi istu riječ „napal“ za riječ „pali“ (fallen) da opiše Sotonu.

Uobičajena riječ koja se danas koristi za ove pale tirane ili divove je „Nefili“. 

20 minutes ago, καιnos said:

Evo još jedne zanimljivosti koju sam našao u vezi riječ Nefili

Riječ „divovi“ prevedena je od hebrejske riječi „nepil“, što znači siledžija ili tiranin, a dolazi od riječi „napal“, što znači pasti. Izaija 14,12 koristi istu riječ „napal“ za riječ „pali“ (fallen) da opiše Sotonu.

Uobičajena riječ koja se danas koristi za ove pale tirane ili divove je „Nefili“. 

Izraz "Nefil" je isto korišćen i kada su se opisivali divovi u Hananskoj zemlji: 

I prosuše zao glas o zemlji koju uhodiše medju sinovima Izrailjevim govoreći: Zemlja koju prodjosmo i uhodismo zemlja je koja proždire svoje stanovnike, i sav narod koji videsmo u njoj jesu ljudi vrlo veliki. (13:34) Videsmo onde i divove, sinove Enakove, roda divovskog (ovde se koristi reč Nephilim, tj. roda Nephilimskog), i činjaše nam se da smo prema njima kao skakavci, takvi se i njima činjasmo. (Brojevi 13:33)

Istina je da reč Nefili ima korene kao reč padanje "nalap", ali je takođe istina da su se te dve reči koristili u različitom kontekstu što možemo videti na primer u drugoj Samuilovoj kada se opisuje Avenirova smrt takođe se koristi reč "nā-p̄al-tā":

34 Ruke tvoje ne biše vezane, niti noge tvoje u okov okovane; pao si kao što se pada od nevaljalih ljudi. Tada još većma plaka za njim sav narod.