Jump to content

Featured Replies

Pa to je bio neprestani psaltir, koji se čita 24 sata,i imaš termin kad se ti moliš, da se nikada ne prekine molitva. Ali posle smo počeli malo još i da pričamo..pa da , diskutovali smo o psaltiru, zašto je tako surov ponekad...

• Autor
  • Spirit Junkie
4 minutes ago, Ekatarina said:

Pa to je bio neprestani psaltir, koji se čita 24 sata,i imaš termin kad se ti moliš, da se nikada ne prekine molitva. Ali posle smo počeli malo još i da pričamo..pa da , diskutovali smo o psaltiru, zašto je tako surov ponekad...

Možeš malo objasniti što je to psaltir, nemam ti ja pravoslavnu pozadinu.

5 hours ago, kainos said:

Možeš malo objasniti što je to psaltir, nemam ti ja pravoslavnu pozadinu.

To je deo Svetog Pisma iz Starog zaveta, poznatih kao Psalmi Davidovi.

• Autor
  • Spirit Junkie
8 hours ago, Ekatarina said:

Samo čitanje ne donosi ništa, mora se malo prodiskutirati, izvući glavnu poentu iz psalma, primjeniti u vlastitom životu, i na kraju onda moliti u tvom pravcu. Tako bi trebao izgledati jedan molitveni sastanak. 

to su više molitve nego književne večeri kako zamišljaš... Mi smo sa različitih krajeva sveta se našli na viberu i svako je čitao po pola sata psaltira i tako 24 sata. svaki dan...mislim da sadčitaju više od dve godine... MI nismo protestanti gde razvlače sitna crevca, mi se molimo

• Autor
  • Spirit Junkie
1 minute ago, Ekatarina said:

to su više molitve nego književne večeri kako zamišljaš... Mi smo sa različitih krajeva sveta se našli na viberu i svako je čitao po pola sata psaltira i tako 24 sata. svaki dan...mislim da sadčitaju više od dve godine... MI nismo protestanti gde razvlače sitna crevca, mi se molimo

Hahahaa....ne razvlačimo crijeva, ali većinom neko iznese duhovnu misao, ili pročitamo nešto i onda se molimo....a nekada kad je samo molitva, imaš pravo. Svaka molitvena grupa ima svoj pristup. 

• Autor
  • Spirit Junkie

Baš ja upravo gledao Biblijsku pouku za ovo tromjesečje. Pa evo od adventističke crkve se ova tri mjeseca u crkvi u razredima baš proučavaju Psalmi. Pouka se može skinuti besplatno i vrijedi, ima lijepih tumačenja i objašnjenja. Pouka se proučava po određenim danima. 

https://adventisti.hr/wp-content/uploads/2023/12/Pouka1-2024.pdf

Evco jedan predlog - da se formira jedna grupica koja bi blila zainteresovana da na chatu zajednicki proucava tu pouku s tim sto bi tamo bili pozvani cak i kriticari adventizma koji nece stedeti materijal ukoliko imaju neke ozbiljne primedbe...

Imam utisak da bi jedno takvo proucavanje,i porerd nekih mogucih varnicenja,ipak bilo od koristi za sve ucesnike. 

• Autor
  • Spirit Junkie
19 minutes ago, Ekatarina said:

Misliš da pročitamo obe knjige, pa razmenjujemo utiske?

Ova moja se proučava, znači za svaki dan, npr. danas je 22.01, ali početak te lekcije je uvijek u subotu, i tu je samo uvod. Znači 6 dana se jedna lekcija proučava. 

• Autor
  • Spirit Junkie

Skini ovu lekciju, ne moraš se bojati da je sektaška 😁...to su samo dobri komentari na psalme, vjeruj mi, dobro će ti doći kad dođeš na psaltir, a ti puna znanja.

ma čitala sam početak...ali me nervira što zaostajem 21 dan, to me frustrira , kao i činjenica da ne znam hrvatske mesece...

i šta ovde, na ovoj temi, ćemo da pičamo o psaltiru ovih tri meseca?

Postoji još jedna knjiga. Abeceda okultizma. nikako da je pročitam do kraja dobra je.

2 hours ago, Ekatarina said:

i šta ovde, na ovoj temi, ćemo da pičamo o psaltiru ovih tri meseca?

Mislis da je to suvise dugo ? 😊

2 hours ago, Ekatarina said:

Psalam 1.
(Psalam Davidov, ne natpisan u Jevreja)

1. BLAŽEN čovek koji ne ide na veće bezbožnika,
    i na put grešnika ne stade,
    i na sedalište pogubnika ne sede.
  2. Nego je u zakonu Gospodnjem volja njegova,
    i u zakonu Njegovom poučava se dan i noć.
  3. I biće kao drvo zasađeno kraj izvora voda,
    koje plod svoj donosi u vreme svoje,
    i list njegov neće otpasti,
    i sve što radi preuspeće.
  4. Nisu takvi bezbožnici, nisu takvi,
    nego su kao prah koji vetar razmeće sa lica zemlje.
  5. Zato neće ustati bezbožnici na sudu,
    niti grešnici u saboru pravednih.
  6. Jer zna Gospod put pravednih,
    i put bezbožnika propašće.

Ovo je u suštini poruka o tome kako čovek umire za ovaj svet i rađa se kao Hrišćanin, podoban Hristu....i više ništa ga ne vezuje za ovaj svet. Rekli su nekisveti Oci da odlazak na selo u poslednja vremena će biti spasonosan, samo iz razloga zato što na selu živi manje ljudi...

Ne znam kako, ali postala sam mrzitelj ljudi?? Jesmo li mi hrišćani takvi?I gde je granica naše tolerancije, ili sa druge strane žudnje za pravičnosti?

Edited by Ekatarina

21 hours ago, καιnos said:

e sada je pitanje što sve predstavlja "vijeće bezbožničko"?

Sve iza vrata mojega stana. :(