Posted January 25Jan 25 Druga knjiga Mojsijeva ili Izlazak 20:2-20, 22-232 „Ja sam Gospod, tvoj Bog, koji te je izveo iz egipatske zemlje, iz doma robovanja.3 Nemoj imati drugih bogova ispred mene.4 Ne pravi sebi rezani lik niti bilo kakvu sliku od onoga što je gore na nebesima ili dole na zemlji ili u vodama ispod zemlje.5 Ne klanjaj im se niti im služi, jer sam ja, Gospod, tvoj Bog, ljubomorni Bog, koji pohodim prestupe očeva na sinovima, do trećeg i do četvrtog pokolenja, onih koji me mrze,6 a milost pokazujem hiljadama onih koji me vole i drže moja uputstva.7 Ne spominji* ime Gospoda svog Boga na nedostojan način, jer Gospod neće ostaviti bez kazne onoga ko nedostojno spominje njegovo ime.8 Sećaj se subotnog dana da ga svetkuješ.9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.10 A sedmi dan je subota* posvećena Gospodu, tvom Bogu. Ne radi nikakav posao, ni ti, ni tvoj sin, ni tvoja kći, ni tvoj rob, ni tvoja robinja, ni tvoja stoka, ni stranac koji živi u tvom gradu.11 Jer je za šest dana Gospod stvorio nebesa i zemlju, more i sve što je u njima, a sedmog dana je počinuo. Zato je Gospod blagoslovio subotni dan i posvetio ga.12 Poštuj svog oca i svoju majku da ti se produže dani na zemlji koju ti daje Gospod, tvoj Bog.13 Ne počini zločin ubistva.14 Ne učini preljubu.15 Ne ukradi.16 Ne svedoči lažno protiv svog bližnjeg.17 Ne poželi kuću svog bližnjeg. Ne poželi ženu svog bližnjeg, ni njegovog roba, ni njegovu robinju, ni njegovog bika, ni njegovog magarca, niti išta što pripada tvom bližnjem.”18 I ceo narod je video gromove, munje, zvuk roga i goru koja se dimila. Kad je narod to video, zadrhtao je i držao se podalje.19 Onda su rekli Mojsiju: „Ti nam govori, a mi ćemo slušati. Neka nam ne govori Bog da ne pomremo.”20 A Mojsije je rekao narodu: „Ne bojte se, jer je Bog došao da vas iskuša i da stalno imate strah od njega da ne biste grešili.”...22 Gospod je rekao Mojsiju: „Ovako kaži Izraelovim sinovima: ‘Videli ste da sam vam govorio s nebesa.23 Ne pravite pored mene bogove od srebra i ne pravite sebi bogove od zlata.
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje