Posted December 24, 2024Dec 24 Krist je taj koji "otvara Pisma" i ukazuje na sve što govori u njima O NJEMU. I tako krećem ovako, kratko, jasno: Daniel 2 je mesijansko proroštvo koje je ostvareno u Isusu Kristu. Uz malko novih povijesnih informacija koje korigiraju uvriježenu sliku zbivanja... stvari su, moguće, jasnije? Imenovani babilonski vladar prije skoro dva i po milenija spava i SANJA neki san.Misli da je sanjao ali ne zna što, ne može se sjetiti ničega. Jedino ima dojam da je to iznimno važno.I evo Daniela kojemu je Bog sam obznanio i pokazao što bješe taj san tog vladara.I što Daniel prenosi?Taj lik, taj vladar je samo karika, istina, neka tamo "zlatna glava", još neutemeljena, u momentu sanjanja ne vidi se čega... Vrijeme će pokazati - Bog je pokazao Danielu već tada - da će ispasti da je taj vladar, njegovo carstvo:BABILON - zlatna glava ostatka nekog "tijela" od vrijednosti - nekog obličja od (dragocjenih) metala, ali i bezvrijednih (Željezo), što redom ukazuje na degradaciju (u nekom smislu).I to obličje predstavlja 4 (kažu) velika znana povijesna kraljevstva, peto se uglavnom gleda kao nekakvo “obnovljeno Rimsko carstvo”.Obratite pažnju na predstavu koju imate u svojim glavama, kao i na gornje sličice. Koliko se podudaraju vaše predstave i gornje slike? Jer... u Danielu nigdje nije rečeno da je obličje koje je Nebukadnezar sanjao ono ljudsko! Obično slušam da se kaže da je Daniel vidio da je Nebukadnezar sanjao neka 4 carstva, pa i njih 5. Idemo redom:1. glava od zlata2. prsa i dvije ruke od srebra3. trbuh i bedra od bronce4. noge (potkoljenice) od željezaSvi onda idu Rimsko Carstvo se tu dijeli... itd itd... i stopala i prste stavljaju kao dio nogu. Da li je to baš tako? Idemo redom, potom:5. stopala i prsti predstavljeni od željeza pomiješanog sa GLINOM.Ne, ni tu nije kraj. Idemo dalje:6. sve to - ne samo peti dio, već sve, cjelokupnu figuru, sruši kamen/stijena, stijena odsječena NE ljudskom rukom. Sve ostalo tj. prethodno - mora ljudska ruka obraditi - i zlato i srebro i bronca i željezo, miješanje željeza i gline - sve to mora ljudska ruka načiniti. Ne postoji u prirodi "čisto" zlato ni srebro ni bronca i željezo! Nasuprot tomu: naglašeno je Danielu da je stijena bez uplitanja ikakvih ljudskih ruku! Ovo je znakovito. Idemo dalje.Lik, figura nekakvog "tijela". Nigdje, NIGDJE Daniel ne navodi da je u pitanju LJUDSKI OBLIK! Da, navodi dijelove nazivima kao u ljudskog tijela, ali iste dijelove imaju i životinje. Neka životinja, zvijer, čovjeko-beštija? Bitno ili nebitno to bilo - tu je. Idemo dalje:Taj KONSTRUKT (="yecer"), slika, lik, figura je nekakvog velikog/silnog, sjajnog i strašnog obličja. Obličje je neobičan miks pet oštro razgraničenih dijelova tijela od pet različitih materijala. Zadnji bijući mješavina, miks slijeda "metala" i gline. OT je prepun ukazivanja da je Bog napravio čovjeka, ljudsko biće od gline. Njegovo načinjavanje čovjeka je često uspoređivano s izradom glinene grnčarije i dakako, bivajući "od praha zemaljskog" - kolokvijalno: glina ("blato"). Kamen/stijena odsječen bez ruku udara figuru na razini stopala - 5. element i cijela figura se razbije u komadiće - svih pet materijala postaju kao pljeva u žitnici - na vjetrometini - i vjetar ih raznese (kao mlatilom).A stijena, kamen, sam posta planinom velikom i ispuni cijelu zemlju. 6. materijal - kamen, stijena.To je san.Slijedi interpretacija.
December 24, 2024Dec 24 Autor Slijedi interpretacija, tumačenje što to sve jest i znači: kraljevstva, carstva - sve jedno inferiornije za drugim. Inferiornije u čemu?1. glava od zlata je Babilon - Nebukadnezar "glavom i bradom", vlada nad ljudima, zvjerima, pticama.2 i 3. će vladati nad cijelom zemljom (kojom zemljom? zasigurno ne "globusom"), ali su inferiorniji.4. carstvo snažno kao željezo - lomi i ozljeđuje, potčinjava sve, ali u završnoj fazi:5. stopala i prsti (nigdje nije rečeno KOLIKO, broj prstiju! neki jednostavno "pretpostave" da ih je deset! Nije rečeno! mada, nadasve korisno je ovdje pretpostaviti da ih je baš deset, da ih je Daniel izbrojao deset, a zašto, vidjet ćete u slijedećem postu), pomiješani - međusobno prožeti, bivaju željezo i glina = kraljevstvo je podijeljeno!A kraljevstvo podijeljeno u sebi ne može opstati, rekao je Isus.Ali gle - nije bilo podijeljeno tijekom perioda 4 iako ima više od jedne noge! Podijeljeno postaje tek tu u fazi 5! Podijeljeno znači: ima nešto snage željeza u tom kraljevstvu - dijelom je snažno (dijelom željeza!), a dijelom je slomljeno-slabo (dijelom koji je glina!). Zato je Daniel rekao da je ovo peto kraljevstvo podijeljeno (u sebi), ne i četvrto (iako se četvrto "podijelilo" pod četiri vladara, četiri generala, ali to se čini se, nigdje niti spominje niti je bitno?). I sam tumači kako: ONI će se miješati, prožeti, prožimati sa sjemenom ljudskim. Tko su "oni"? Neko drugo sjeme... Tako, tko su ti ljudi koji će se miješati sa željezom? Kakva je to glina? Izričito je navedeno da je glina - nečista! No, nastavimo - uglavnom, miješanje će biti bezuspješno i željezo i glina neće se moći spojiti i održati. Djeca svjetla se ne mogu miješati s djecom tame (Beliala). I u danima tih kraljeva - ima ih više, veći broj kraljeva tijekom faze pet (5), nije rečeno koliko ih je. U njihovim danima, nije specificirano u danima kojeg od njih:Bog nebeski će uspostaviti kraljevstvo koje neće nikad biti uništeno i neće biti ostavljeno drugima, već će slomiti sva druga kraljevstva i konzumirati ih i stajat će zauvijek! to je šesto 6. kraljevstvo!!!Bog nebeski će uspostaviti KRALJEVSTVO... koje će stajati VJEČNO. Kada se to zbilo?Kako je to Daniel vidio? Vidio je to kao stijena bez (rada) ruku odsječena od planine koja slama figuru od (prethodnih svih) PET materijala, na razini stopala.Bog je obznanio što ima biti. San je zasigurno takav. Tumačenje je sigurno.I tu Danielova ekspozicija završava. Doslovce tim riječima.Ja ću završiti u slijedećem postu.
December 24, 2024Dec 24 Spirit Junkie 9 minutes ago, Qala Davidov said:I u danima tih kraljeva - ima ih više, veći broj kraljeva tijekom faze pet (5), nije rečeno koliko ih je. U njihovim danima, nije specificirano u danima kojeg od njih:Naravno da se to odnosi na današnja kraljevstva, zemlje jer od sada svakog trenutka može ta stijena udariti, tj. Krist se ponovo vratiti.
December 24, 2024Dec 24 Autor 5 hours ago, καιnos said:Naravno da se to odnosi na današnja kraljevstva, zemljeŠto je tu naravno? Kako je to naravno i zašto misliš da je to naravno? Proroštva nisu tu da se tumače “naravno” (po prirodi), već po duhu Istine kojeg primismo u Kristu.Ako ono što sam napisala u uvodna dva posta nije, nakon recimo dva čitanja s razumijevanjem, dostatno jasno, reci gdje. Ako jest jasno, u čemu vidiš problem? Izuj svoje cipele - cipele svojih naučenih mišljenja i smatranja - i bos stupi na sveto tlo Božje riječi.U slijedećem ću postu završiti ekspoziciju koju sam započela, pa možeš sa svojim odgovorom i sačekati ne više od dan-dva. Tko želi istražiti sam i dublje - uvijek je dobro činiti tako, dat ću i par smjernica za to u slijedećem postu.
December 24, 2024Dec 24 Spirit Junkie Glina i željezo se ne mogu miješati. Neka su carstva jaka, neka slaba i to je današnje vrijeme. Zar misliš da će to biti par jakih kraljeva kad Isus bude dolazio? Inače Otkrivenje spominje deset kraljeva koji će u jedan proročki sat primiti carstvo. Već se spominjalo da bi se svijet podijelio, ili postoje planovi u deset dijelova. Znači može biti u vrijeme tih deset kraljeva.
December 25, 2024Dec 25 Autor Moj narod umire zbog neznanja. "Čujte riječ Jahvinu, djeco Izraelova; jer Jahve ima parbu sa stanovnicima zemlje, zato što nema istine, ni milosrđa, ni znanja Božjega u zemlji." (Hošea 4)I znanje će rasti... (Daniel 12) Okej, neka je i 10 prstiju na stopalima. Neka su 2 stopala, neka su 2 noge (a ne više njih, zvijeri imaju 4). Okej, nećemo spekulirati, neka je i 2 noge i 2 stopala i po 5 na svakom, ukupno 10 prstiju... Jer ako ih je zaista bilo deset, uklapanje mozaika je poklopljeno. Jer povijesna perspektiva koja će uslijediti ispod u tekstu unekoliko je drukčija od one na koju ne navikao čuti mnogi slušatelj, i koju prihvaća cijeli mainstream. (I uvijek vrijedi, nemojte vjerovati ničemu bez potvrda i vodstva Duha Istine. Stoga, istražite sve, zadržite što je valjano. I opet: istražite sami.)NEKA je, kao što je i rečeno:1. GLAVA (zlato): carstvo ono BABILONSKOG KRALJA tijekom Judejskog egzila. 2. Prsa i ruke (srebro) - carstvo neka je ono Medijaca i Perzijanaca. Perzija je obuhvaćala I Samariju. Samarija bivajući dio negdašnjeg Sjevernog Kraljevstva Izraela.Perzijanci su imali Zend Avestu, tu je bio Zoroaster. Štovali su božanstvo: Asmodeus, (K)ašmodai skraćeno u (K)Ašema - demona gnjeva. U Tobitovoj knjizi se to izrijekom navodi: ašima božanstvo -- Kh-aš(e)m - asmodeus. 3. Trbuh i bedra (bronca) - 334. pr.Krista, Grčki Aleksandar Makedonski - osvaja MedoPerzijsko carstvo, sam umire 323, kažu. Tada se carstvo dijeli na 4 dijela. Na teritoriju od značaja ostaju 2: Seleucid (Seleuk) PtolomejJudeja je potpala 323. pod upravu i vlast Ptolomejevog carstva. Grci se nisu miješali u lokalnu samoupravu - Visoki Svećenik je bio taj koji je potpuno upravljao Judejom, posve POD grčkom veleupravom (onom plaćanja poreza i održavanja mira) četiri generala i njihovih sljednika. Međutim...Dalje, ovo je iznimno važno i naznačava, što naznačavaju i (neki) DSS (Qumranski spisi, poput primjerice Bojnog svitka): odvijanje rata iz Psalma 83 (« link): 10 edomskih plemena (Sinovi Tame, Beliala) nadvladavaju u velikom porazu Sinove Svjetla. Koga zanima proučiti te dijelove, neka istraži temu. Ja ću dati ovdje tek najkraći sažetak. Tko ima uši neka razumije. 4. Noge (željezo) – U to vrijeme u tom području Male Azije izviru u prvi plan: HASMONEJCI. Preuzimaju Seleukovo carstvo, Hyrkanus i vladaju tim grčkim ostatkom, šireći se i na Ptolomejevo područje. Hasmonejske dinastije nastavljaju vladati (u najmanju ruku upravljati kasnije čak i pod Rimskim Carstvom) sve tamo do HERODA. I Herod je bio Hasmonejac, Edumit, jedan od deset susjeda Judeje koji su se udružili... kako je i prorokovano u Psalmu i posljedično je Judeja infiltrirana i kao strateški genijalnom okupacijom putem "državnog udara bez metka" (metak je bio sam grčki vladar) lokalnu upravu su preuzeli... neki novi ljudi, preuzimajući i lokalnu samoupravu i onu svećeničku, pa i identitet. Tamo daleko na zapadu podiže se Rimsko carstvo. Službeni datum pada Grčkog carstva je bio 169. godina iako je tek 64. prije Krista Rim osvojio grčko carstvo (sva njih!)Paralelno, 165. godine stare ere dolazi do pobune (« link) odnosno pravog rata --- ---. Pobunu su instigirali – 10 edomskih plemena, susjeda Judejskih - Hasmonejci (jednim imenom) - ostala je zabilježena u židovskoj povijest jednako kao i katoličkim biblijama kroz Knjigu Makabejaca kao - Makabejski ustanak! Makabejci NISU bili Judejci, već Hašmonejci! (Štovatelji Asmodeusa, Ašema, Hašema) Ptolomej je te 165. - na dojavu Hasmonejskih subvertita - dojurio u Judeju i pobio mnoštvo stanovnika Jerusalema jer je mislio da oni dižu pobunu. A "pobuna" je bila u Hasmonejskom prevratu koji su namjeravali preuzeti vladavinu nad Judejom i Hramom! Uspjeli su! Spisi s Mrtvog Mora među svojim tekstovima otkrivaju i to: takozvani Rat Psalma 83 gdje su se borili "sinovi svjetla" (Judejci) sa "sinovima tame" - 10 (Edomskih) Plemena udruženih pod Hasmonejskom (Samaritanskom) zastavom kao "armija Beliala". Sinovi svjetla su IZGUBILI tu bitku. Pod upravom Hasmonejaca procvjetale su i Sadukejska i Farizejska sekta. Ivan Krstitelj, kasnije, kao LEVITski sin, je utabao put Isusu. Narod je vjerovao Ivanu kao doslovce "jednom od njih". 5. Stopala (željezo) i prsti (miks s glinom) - Poslije su Hasmonejci infiltrirali i Rimsko Carstvo i vladali njime kao ili povijesti poznati kao SIRIJSKI cezari. Mnogi među kasnijim cezarima uopće nisu bili nikakvi Rim-ljani (sa zapada, iz Europe), već su potjecali iz različitih područja pod Rimskom upravom. Neki su, osobito za ranog kršćanstva bili porijeklom S BALKANA, Konstantin iz Niša, Dioklecijan iz Dalmacije, Justinijan je bio porijeklom ili Ilir ili Tračanin, povijest nije sigurna. Slično, među kasnijim vladarima Rimskog carstva je bila jedna grupa nekoliko generacija koji su svi potjecali s Bliskog Istoka. I u tom petom, periodu 5. podijeljenosti vladavine Judeje između vrhovnih elemenata tadašnjeg Rimskog Carstva (sa zapada, iz Europe) i elemenata Hasmonejske vladavine nad Judejom – u vrijeme tih vladara, koja je nastavljena i tijekom Rimske okupacije, pod vladavinom Hasmonejaca (kojima pripadahu i kraljevska obitelj koja je svjetovno vladala Judejom i sanhedrinska vlast hasmonejskih Sadukeja, pa i Farizeja – koji su svi odavno sad već, tijekom Makabejskog "ustanka" totalno infiltrirali Judejsku naciju, pokoljenjima ranije)... upravo u tom periodu javlja se... I u danima tih kraljeva tijekom faze pet (5), u njihovim danima:Bog nebeski će uspostaviti kraljevstvo koje neće nikad biti uništeno i neće biti ostavljeno drugima, već će slomiti sva druga kraljevstva i konzumirati ih i stajat će zauvijek! to je šesto 6. kraljevstvo!!!A stijena, kamen, sam posta planinom velikom i ispuni cijelu zemlju.Kraljevstvo Božje koje je uspostavio, inaugurirao Mesija, Isus Krist. A inaugurirao ga je svojim prvim čitanjem u sinagogi: ovoga dana, danas – ove se riječi ispuniše u vašim ušima. I kako govori: potražite prvo Kraljevstvo Nebesko i sve ostalo će vam biti nadodano. Kraljevstvo koje nikad neće biti uništeno niti biti ostavljeno drugima, koje će slomiti sva druga kraljevstva i konzumirati ih i stajati zauvijek – stijena koja poput planine ispunja cijelu zemlju, ono je što nam ima potražiti. A gdje? Tamo gdje nam je rečeno: Kraljevstvo Nebesko je U VAMA. Kao i Hram Božji što je. A jasno je pisano i rečeno, u riječima samog uskrslog Krista: sva vlast mi je dana na nebu i na zemlji! Neka sjednu te riječi našeg Gospodina, Sina Božje ljubavi... i sjetimo se uvijek njegove izjave: budi ti kako vjeruješ. Sad, vjerovati čovjek može zabludno u laž jednako snažno kao i u istinu. Sve što igdje napišem, nosite sa sobom u molitvama i druženjima s našim Bogom i Spasiteljem i Sinom Njegove Ljubavi.Danielovo proroštvo, tumačenje Nebukadnezarovog sna – ne ide dalje od rečenoga! Ono ne ide dva milenija poslije u današnju suvremenost na svjetovan način. O, ne!Bog je obznanio što ima biti. San je zasigurno takav. Tumačenje je sigurno.Ono završava uspostavom Kraljevstva Nebeskog upravo u prorokovanom periodu – što je očigledno kad se povijesne "kockice" poslažu gdje pripadaju, pa i one stoljećima skrivene od oka – uspostavljeno inauguracijom Kraljevstva koje je proglasio Isus Krist, koje je proglasio SAM BOG, jer Isus je jasno i nedvosmisleno govorio da riječi koje on govori nisu njegove, već kako čuje od Oca, tako prenosi. I te riječi su DUH, i život su, pa i žive, kao što je i Bog DUH, živi Bog koji je i Bog živih, i ne mrtvih. Stoga, Pavle upućuje: probudi se ti što spavaš i zasvijetlit će ti Krist. Neka se njegovo "ja sam uvijek s vama” prisustvo očituje u životima svih gladnih i žednih istine..Mi nismo pozvani da gledamo u svijet, već u Krista. Mi nismo pozvani da budemo dio svijeta, već dijelovi Kristovog Tijela, djeca Kraljevstva nebeskoga kojeg je Isus inaugurirao tijekom svoje zemaljske misije upravo u periodu koje je Bog stavio u usta proroka Daniela. Svojim uskrsnućem iz smrti pokazao je istinitost i zbiljnost VJEČNOGA KRALJEVSTVA koje će stajati i STOJI zauvijek, od momenta kad ga je Isus Mesija inaugurirao, uspostavio kako Daniel i prorokova. I Krist Isus potvrdio: ovoga dana se uspostava kraljevstva Božjeg ispuni u vašim ušima. U razumijevanjima – po vjeri u istinu. Od toga dana, metanoeo kai pisteuo euaggelion, jer približi se Kraljevstvo Nebesko.Bog je obznanio što ima biti. San je zasigurno takav. Tumačenje je sigurno.
December 27, 2024Dec 27 Spirit Junkie On 25. 12. 2024. at 17:19, Qala Davidov said:Tumačenje je sigurno.To je samo jedno od tumačenja, ali ta stijena koja udara, nije kraljevstvo u nama, nego drugi Kristov dolazak. Ako pitaš 99,99 % kršćana, svi će reći da su ta kraljevstva, glina i željezo današnje države, i da taj kamen koji udara je drugi Kristov dolazak.
January 1Jan 1 Autor On 27. 12. 2024. at 17:13, καιnos said:Ako pitaš 99,99 % kršćana, svi će reći da su ta kraljevstva, glina i željezo današnje države, i da taj kamen koji udara je drugi Kristov dolazak.Nisam ti ja, znaš to, profesor teologije ili bogoslovlja pa da po forumima držim predavanja o hermeneutičkim i eshatološkim pravcima.Ali evo, slikom... možda potakne malo i trezvenosti:Gornja sličica ti je znana, ne? To što ti pričaš to je ovo udesno u ružičastoj boji. I teško da je u pitanju 99,99% - nikad kroz povijest nije bilo, nije ni sad - i tek može biti 99,99% od svega što (ti) slušaš?
January 1Jan 1 Autor On 27. 12. 2024. at 17:13, καιnos said:To je samo jedno od tumačenja, ali ta stijena koja udara, nije kraljevstvo u nama, nego drugi Kristov dolazak.A stijena, kamen, sam posta planinom velikom i ispuni cijelu zemlju. Kamen => planina, gora, brdo.Prva riječ evanđelja potvrđuje: metanoeo kai pisteuo jer KRALJEVSTVO NEBESKO se približi. Kako Ivan započe, najavi, Isus dovrši.Ti si promatrao: iznenada se odvali kamen a da ga ne dodirnu ruka, pa udari u kip, u stopala od željeza i gline te ih razbi. Tada se smrvi najednom željezo i glina, mjed, srebro i zlato, i sve postade kao pljeva na gumnu ljeti i vjetar sve odnese bez traga. A kamen koji bijaše u kip udario postade veliko brdo te napuni svu zemlju. (Dan 2,34-35)vvvU vrijeme ovih kraljeva Bog Nebeski podići će kraljevstvo koje neće nikada propasti i neće prijeći na neki drugi narod. Ono će razbiti i uništiti sva ona kraljevstva, a samo će stajati dovijeka - kao što si vidio da se kamen s brijega odvalio a da ga ne dodirnu ruka te smrvio željezo, mjed, glinu, srebro i zlato. Veliki je Bog saopćio kralju što se ima dogoditi. Sanja je istinita, a tumačenje joj pouzdano. (Dan 2,44-45)Prijatelju, tumačenje je pouzdano. Daniel je jasan da jasnije tumačenje proroštva biti ne može. Sam je dao tumačenje kako ga je primio. Ali istina, nije samo Kraljevstvo Božje je u vama. Već... i Krist u vama. Je vrata. I ako je Krist u vama, tijelo je doduše mrtvo zbog grijeha, ali Duh je život zbog pravednosti.Ako li Duh Onoga koji uskrisi Isusa od mrtvih prebiva u vama, Onaj koji uskrisi Krista od mrtvih oživit će i smrtna tijela vaša po Duhu svome koji prebiva u vama. (Rim 8,10-11)A kad bi ugodno Bogu, koji me izabra od utrobe matere moje i prizva blagodaću svojom. Da javi sina svojega u meni, da ga jevanđeljem objavim među ljudima neznabošcima; (Gal 1,15-16)dječice moja, koju ponovno u trudovima rađam dok se Krist ne oblikuje u vama. (Gal 4,19)Njima Bog htjede obznaniti kako li je slavom bogato to otajstvo među poganima: to jest Krist u vama, nada slave! (Kol 1,27)Kad dođe u onaj dan da se proslavi u svetima svojim i divan da bude u svima, koji vjerovaste; jer se je primilo svjedočanstvo naše među vama. (2. Sol 1,10)Razumiješ li što je Parousia, što je Epifania? Drugi Dolazak? Od da se Krist u nama rodi, oblikuje, prebiva... do u dan kad će se proslaviti. Put. Čista i jednostavna Riječ Božja. Tumači samu sebe. Samo čitaš srcem i cijelim svojim bićem... dopuštaš biti preobražen u obnovljenost uma, Bog to čini i ne ljudska predanja i doktrine. Prirodni ljudski um kojeg svaki čovjek ima naš Otac preobražen u Kristov um. Od predokusa Duha tijekom ovoga života do slave u uskrsnuću. Okej?
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje