Jump to content

Featured Replies

Posted

Šta je čista ljubav?

Spasiteljev život odražava njegovu čistu ljubav prema svim ljudima. Čak je i život dao za nas. Ovo je čista ljubav koju ima Spasitelj Isus Hrist. Zapovedio nam je da volimo jedni druge kao što On voli nas. Sveto pismo nam kaže da čista ljubav dolazi iz čistog srca (videti 1. Timoteju 1:5). Imamo čistu ljubav kada izražavamo iskrenu brigu i saosećanje za svu našu braću i sestre iz srca.

Čista ljubav je najveća od svih vrlina

„Stoga, ljubljena braćo moja, nemate li milosrđa, ništa ste, jer milosrđe nikad ne prestaje. Stoga, prianjajte uz milosrđe, koje je od svega najveće, jer sve mora prestati – Ali milosrđe je čista ljubav Hristova, i traje zauvek. I ko god se nađe da ga ima u poslednji dan, biće mu dobro.“ (Moroni 7:46-47);

„Kad bih imao dar proricanja i kad bih znao sve tajne i imao sve znanje i kad bih imao svu veru, tako da bih mogao i gore da premeštam, a ljubavi ne bih imao, bio bih ništa." (1. Korinćanima 13:2).

„Stoga, dade Gospod Bog zapovest da svi ljudi imaju milosrđa, a to milosrđe je ljubav. A ukoliko milosrđa nemaju ništa su." (2. Nefi 26:30).

Spasitelj nam je dao svoj primer da sledimo. On je bio Sin Božiji. Imao je savršenu ljubav i pokazao nam je kako da volimo. Svojim primerom nam je pokazao da su duhovne i telesne potrebe naših bližnjih podjednako važne kao i naše. Pre nego što je dao život za nas, rekao je: »Ovo je moja zapovest: Volite jedan drugoga kao što sam ja voleo vas. Niko nema veću ljubav od ove - da neko položi svoj život za svoje prijatelje.“ (Jovan 15:12-13).

„I opet, sećam se da reče da ljubiš svet, toliko da život svoj polažeš za svet. ...I evo, znam da je ta ljubav, koju imaš za decu čovečju, milosrđe. Stoga, ne budu li ljudi imali milosrđa ne mogu baštiniti to mesto koje Ti pripremi u stanovima Oca svoga.“ (Eter 12:33-34).

Možda nije potrebno da položimo svoje živote kao što je to učinio Spasitelj. Ali možemo imati čistu ljubav ako ga učinimo središtem naših života i sledimo njegov primer i učenja. Poput Spasitelja, i mi možemo blagosloviti živote naše braće i sestara ovde na zemlji.

Čista ljubav uključuje davanje bolesnima, napaćenima i siromašnima

Spasitelj nam je dao mnoga učenja u obliku priča ili parabola. Parabola o milosrdnom Samarićaninu nas uči da treba da dajemo onima kojima je potrebna, bilo da su naši prijatelji ili ne (videti Luka 10:30–37) U poređenju, Spasitelj kaže da je čovek otputovao u drugi grad. Na putu su ga napali razbojnici. Ukrali su mu odeću i novac i pretukli ga, ostavivši ga polumrtvog. Došao je sveštenik, video ga i prošao pored njega. Onda je naišao stražar iz hrama, pogledao ga i nastavio svojim putem. Međutim, naišao je jedan Samarićanin, kojeg su Jevreji prezirali, i kada je ugledao čoveka, sažalilo mu se. Kleknuvši pored njega, dobri Samaroćanin mu je previo rane i poveo ga na magarcu u gostionicu. Platio je gostioničaru da ga čuva čoveka dok se ne oporavi. Isus je poučavao da treba da damo hranu gladnima, sklonište potrebnima i odeću siromašnima. Kada obilazimo bolesne i one u zatvoru, kao da sve to radimo za njega. On nam obećava da ćemo, ako budemo činili sve ove stvari, naslediti njegovo carstvo. (Vidi Matej 25:34–46.) Ne smemo težiti da sudimo da li neko zaslužuje našu pomoć ili ne. "Reći ćeš možda: Čovek je sam prouzrokovao svoju bedu. Zadržaću, stoga, ruku svoju i neću mu dati od hrane svoje, niti ću mu pružiti od imetka svoga da ne bi trpeo, jer kazne su njegove pravedne – Ali kažem ti, o čoveče, ko god to čini ima velik razlog da se kaje, a ukoliko se ne pokaje zbog onog što učini, propada zauvek i nema udela u carstvu Božjem." (Mosija 4:17-18).

Ako smo se prvo pobrinuli za potrebe svoje porodice, onda moramo pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Na ovaj način bićemo kao naš Otac na nebesima, koji čini da kiša pada i na pravednike i na nepravedne (videti Matej 5:44–45). Postavimo sebi sledeća pitanja: "Da li sam danas učinio nešto dobro na svetu? Da li sam pomogao nekome u nevolji?". To je formula za sreću! To je recept za zadovoljstvo, za unutrašnji mir - osećati nadahnutu zahvalnost prema drugom čoveku. Naše mogućnosti da damo nešto od sebe su zaista beskrajne, ali mogu i nestati. Postoje srca koja treba usrećiti. Ima lepih reči. Ima poklona koje treba dati. Postoje dela koja treba učiniti. Ima duša koje treba spasiti“

Čista ljubav dolazi iz srca

Čak i kada dajemo onima kojima je potrebno, trebamo to činiti sa osećanjem ljubavi prema njima. (videti 1. Jovanova 3:16–17). Apostol Pavle je poučavao da smo, kada imamo čistu ljubav, ispunjeni dobrim osećanjima prema svim ljudima. Mi smo strpljivi i ljubazni. Nismo hvalisavi ili arogantni, sebični ili nepristojni. Kada imamo čistu ljubav, niti se sećamo niti se radujemo zlu koje čine drugi. Niti činimo dobro samo zato što nam to koristi. Umesto toga, delimo radost onih koji žive po istini. Kada imamo čistu ljubav, mi smo odani, verujemo u najbolje u drugima i ljubazni smo prema njima. Sveto pismo uči da „ljubav nikada ne prestaje“. (Vidi 1. Korinćanima 13:4–8.)

Spasitelj nam je bio primer kako se treba osećati prema drugima i kako se prema njima ponašati. Prezirao je zlo, ali je voleo grešnike uprkos njihovim gresima. Osećao je saosećanje prema deci, starima, siromašnima i potrebitima. Imao je tako veliku ljubav da je mogao moliti našeg Nebeskog Oca da oprosti vojnicima koji su mu zabijali eksere u ruke i noge (videti Luka 23:34). Naučio nas je da ako ne opraštamo drugima, naš nebeski Otac neće oprostiti nama (videti Matej 18:33–35). Rekao je: „A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one koji vas progone... Ako volite one koji vas ljube, kakvu ćete nagradu imati (Matej 5:44, 46). Moramo naučiti da osećamo prema drugima kao što je Isus osećao.

Razvijanje vrline čiste ljubavi

Jedan od načina na koji možemo da osetimo čistu ljubav je proučavanje života Isusa Hrista i pridržavanje njegovih zapovesti. Možemo da proučavamo šta je on radio u određenim situacijama i da uradimo isto kada se nađemo u sličnoj situaciji. Drugo, kada nemamo osećanja čiste ljubavi, možemo se moliti da ih dobijemo.

„Molite se Ocu svom snagom srca, da se ispunite onom ljubavlju koju On podari svima onima koji su pravi sledbenici Sina Njegovog, Isusa Hrista." (Moroni 7:48). Treće, možemo naučiti da volimo sebe, što znači da razumemo svoju pravu vrednost kao deca našeg Nebeskog Oca. Spasitelj je poučavao da moramo da volimo druge kao što volimo sebe (videti Matej 22:39). Da bismo voleli sebe, moramo imati samopoštovanje i poverenje u sebe. To znači da moramo biti poslušni načelima jevanđelja. Moramo se pokajati za bilo kakva nedela. Moramo da oprostimo sebi nakon što smo se pokajali. Više ćemo voleti sebe ako osetimo duboko, utešno uverenje da nas Spasitelj zaista voli. Četvrto, možemo izbeći da mislimo da smo bolji od drugih ljudi. Možemo biti strpljivi sa njihovim greškama. Što smo bliže našem Nebeskom Ocu, to smo skloniji da sa sažaljenjem gledamo na duše koje propadaju, osećamo da želimo da ih podignemo na svoja ramena i njihove grehe bacimo iza sebe. »I duša mi ogladne i klekoh pred Tvorcem svojim i zavapih Mu u snažnoj molitvi i molbi za dušu svoju. I ceo dan vapljah k Njemu, da, i kada noć pade ja još uvek glas svoj visoko dizah da dopre do nebesa. I dođe mi glas, govoreći: Enose, gresi su ti oprošteni i bićeš blagosloven. Zbog vere tvoje u Hrista koga nikada pre niti ču niti vide.“ (Enos 1:4-5).

Gospod je obećao da će nam zbog vere i ljubavi u Hrista uvek oprostiti naše grehe.

• Spirit Junkie

Zašto naslov “čista”, a ne napr,. istinska ljubav, ili je to dvoje isto.

image.png

• 3 weeks later...
  • Autor
On 17. 12. 2024. at 21:22, καιnos said:

Zašto naslov “čista”, a ne napr,. istinska ljubav, ili je to dvoje isto.

Da čista ljubaje istinska iskrena ljubav, ili drugim rečima ljubav Hristova

Napravite račun ili se prijavite za komentiranje