Jump to content

Featured Replies

Posted

Doživjeti uvrede ili ismijavanje svoje vjere može biti duboko izazovno i emocionalno iskušenje za svakog kršćanina. Biblija, međutim, pruža dovoljno smjernica o tome kako odgovoriti na takve situacije milošću, poniznošću i postojanošću u vjeri.

Prije svega, bitno je shvatiti da vrijeđanje ili ismijavanje zbog vjere nije nova pojava. Sam Isus je upozorio svoje sljedbenike da će se suočiti s progonima i ismijavanjem. U Ivanu 15,18-20 Isus kaže: "Ako vas svijet mrzi, imajte na umu da je mene najprije mrzio. Da pripadate svijetu, on bi vas volio kao svojeg. Ovakvi kakvi jeste, vi ne pripadate svijetu, ali ja sam te izabrao od svijeta zato te mrzi svijet: 'Sluga nije veći od svoga gospodara.' Ako su mene progonili, progonit će i vas."

Ovaj odlomak služi kao podsjetnik da je patnja za svoju vjeru dio kršćanskog putovanja. Ona povezuje vjernike s Kristom, koji je izdržao mnogo veću patnju i odbacivanje. Stoga kršćani ne bi trebali biti iznenađeni ili obeshrabreni kad se suoče s uvredama ili ismijavanjem. Umjesto toga, trebali bi to vidjeti kao priliku da pokažu svoju vjeru i predanost Kristu.

Kada odgovaramo na uvrede ili ruganje, ključno je slijediti Isusov primjer. Tijekom svog vremena na zemlji, Isus se suočavao s neizmjernim ismijavanjem i prijezirom, ali je ipak odgovorio ljubavlju, strpljenjem i oprostom. U 1. Petrovoj 2,23 čitamo: "Kad su ga vrijeđali, nije im uzvratio; kad je patio, nije prijetio. Umjesto toga, povjerio se onome koji pravedno sudi." Ovaj stih naglašava važnost povjeravanja sebe Bogu i ne traženja osvete ili odmazde.

Isusova učenja u Govoru na gori pružaju daljnje smjernice o tome kako odgovoriti onima koji nas vrijeđaju ili nam se rugaju. U Mateju 5,44 Isus upućuje: "A ja vam kažem: ljubite svoje neprijatelje i molite za one koji vas progone." Ova se zapovijed može činiti kontraintuitivnom, ali ona je snažan dokaz kršćanske ljubavi i oprosta. Moleći za one koji nas vrijeđaju ili se rugaju, slijedimo Isusov primjer i pokazujemo da je naša vjera ukorijenjena u ljubavi i suosjećanju.

Osim toga, apostol Pavao nudi dragocjene savjete o podnošenju uvreda i ruganja. U Rimljanima 12,17-21 Pavao piše: "Ne vraćajte nikome zlo za zlo. Pazite da činite ono što je dobro u očima svih. Ako je moguće, koliko do vas ovisi, živite u miru s Ne osvećujte se, dragi moji prijatelji, nego ostavite mjesta Božjem gnjevu, jer je zapisano: 'Moje je osvetiti', govori Gospodin naprotiv: 'Ako je tvoj neprijatelj gladan, nahrani ga; ako je žedan, daj mu nešto da pije. Ne daj se svladati zlom, nego svladaj zlo dobrim."

Pavlove riječi naglašavaju važnost odgovaranja na uvrede i ruganje ljubaznošću i dobrotom. Čineći to, ne samo da slijedimo Kristov primjer, već i potencijalno omekšavamo srca onih koji nam se protive. Kroz djela ljubavi i dobrote možemo pokazati transformativnu snagu Evanđelja.

Štoviše, bitno je zadržati duh poniznosti i samokontrole kad se suočavamo s uvredama ili ismijavanjem. Izreke 15:1 podsjećaju nas: "Blag odgovor utišava gnjev, a gruba riječ raspiruje gnjev." Reagiranje nježnošću i samokontrolom može ublažiti napetu situaciju i spriječiti njezinu eskalaciju. Također odražava plod Duha, kako je opisano u Galaćanima 5:22-23, koji uključuje ljubav, radost, mir, strpljivost, ljubaznost, dobrotu, vjernost, blagost i samokontrolu.

Osim odgovora ljubavlju, molitvom i poniznošću, važno je da kršćani traže podršku i ohrabrenje od suvjernika. Kršćanska zajednica igra vitalnu ulogu u pružanju snage i utjehe tijekom vremena progona. Hebrejima 10:24-25 potiče vjernike da "razmotre kako bismo mogli poticati jedni druge na ljubav i dobra djela, ne odustajući od sastajanja, kao što neki imaju naviku činiti, nego ohrabrujući jedni druge - i to više što vidi dan koji se približava." Ostajući povezani s Kristovim tijelom, vjernici mogu pronaći podršku koja im je potrebna da podnose uvrede i poruge s milošću i ustrajnošću.

Nadalje, korisno je zapamtiti da podnošenje uvreda i ismijavanja vlastite vjere može ojačati nečiji karakter i produbiti odnos s Bogom. Jakovljeva 1:2-4 kaže: "Smatrajte to čistom radošću, moja braćo i sestre, kad god se suočite s raznim kušnjama, jer znate da prokušanost vaše vjere proizvodi ustrajnost. Neka ustrajnost dovrši svoje djelo kako biste mogli biti zreli i potpun, ništa mu ne nedostaje." Kušnje i izazovi, uključujući uvrede i ismijavanje, mogu biti prilike za duhovni rast i zrelost.

Također je važno prepoznati da naš odgovor na uvrede i ismijavanje može poslužiti kao snažno svjedočanstvo drugima. Kada odgovorimo s ljubavlju, strpljivošću i oprostom, odražavamo Kristov karakter i pokazujemo transformativnu snagu Evanđelja. U Mateju 5:16 Isus kaže: "Isto tako, neka vaše svjetlo svijetli pred drugima, da vide vaša dobra djela i slave vašeg Oca koji je na nebesima." Naš odgovor na progon može biti svjedočanstvo svijetu o nadi i ljubavi koju imamo u Kristu.

Kršćanska literatura također nudi vrijedne uvide o ovoj temi. Na primjer, C.S. Lewis u svojoj knjizi "Puko kršćanstvo" naglašava važnost poniznosti i opraštanja u kršćanskom životu. On piše: "Biti kršćanin znači oprostiti neoprostivo jer je Bog oprostio neoprostivo u vama." Ova perspektiva može pomoći vjernicima da na uvrede i ruganje odgovore srcem oproštenja, prepoznajući da je i njima Bog oprostio.

Dietrich Bonhoeffer, njemački pastor i teolog koji se suočio s intenzivnim progonima tijekom nacističkog režima, također daje duboke uvide o ovoj temi. U svojoj knjizi "Cijena učeništva" Bonhoeffer piše o važnosti patnje za Krista i pozivu da ga slijedimo čak i usprkos progonima. On tvrdi: "Patnja je, dakle, znak istinskog učeništva. Učenik nije iznad svog učitelja. Slijediti Krista znači slijediti raspetoga, i stoga uopće ne iznenađuje da se kršćane poziva na patnju."

Zaključno, kršćani bi na uvrede ili ismijavanje svoje vjere trebali odgovoriti ljubavlju, molitvom, poniznošću i samokontrolom. Slijedeći Isusov primjer i učenja apostola, vjernici mogu pokazati transformativnu snagu Evanđelja i odražavati Kristov karakter. Traženje podrške od kršćanske zajednice i prepoznavanje potencijala za duhovni rast i svjedočenje drugima također može pružiti snagu i ohrabrenje tijekom vremena progona. U konačnici, podnošenje uvreda i ismijavanja vlastite vjere prilika je da se približimo Bogu i zasjamo Njegovim svjetlom u mračnom svijetu.

image.png

Napravite račun ili se prijavite za komentiranje