Jump to content

Featured Replies

Posted

Učenja Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana -

Proroci Božji

"Jer Jehova Bog ne čini ništa ne otkrivši prethodno tajne svoje slugama svojim prorocima." (Amos 3:7).

Mnogi ljudi žive u tami, nesigurni u to što je Božja volja. Oni veruju da su nebesa zatvorena i da se ljudi moraju sami suočiti s opasnostima u svetu. Mi znamo da Bog komunicira sa Crkvom preko svojeg proroka. Prorok je čovek kojeg je Bog pozvao da bude njegov predstavnik na zemlji. Kada prorok govori za Boga, to je kao da Bog govori

"Šta ja Gospod rekoh, rekoh, i ne izvinjavam se; a iako nebo i zemlja prođu, moja reč neće proći, nego će se sve ispuniti, bilo glasom mojim ili glasom slugu mojih, isto je." (UiZ 1:38)

Jedan prorok je takođe poseban svedok za Hrista, koji svedoči o njegovoj božanskoj prirodi i podučava njegovo jevanđelje. Prorok podučava istinu i tumači reč Božju. On poziva nepravedne na pokajanje. On prima objave i smernice od Gospoda za našu korist. On može da vidi budućnost i da pretkaže dolazeće događaje tako da svet može biti upozoren.

Prorok može da dođe iz različitih slojeva društva. On može da bude mlad ili star, veoma obrazovan ili bez obrazovanja. On može biti poljoprivrednik, radnik, lekar, advokat, učitelj itd. Drevni proroci su bili obučeni u duge haljine i slično. Današnji su proroci odeveni u odela koja se danas nose. Šta onda ukazuje na pravog proroka? Pravi je prorok uvek odabran od Boga i pozvan kroz ispravnu svešteničku vlast.

"Verujemo da čovek mora biti pozvan od Boga putem proroštva, kao i polaganjem ruku onih koji imaju vlast propovedanja i posluživanja jevanđeoskih obreda. Verujemo u isti poredak koji je postojao i u izvornoj Crkvi, naime, u apostole, proroke, pastire, učitelje, jevanđeliste itd." (Članci vere 1:5).

Mi, sveci posljednjih dana podržavamo Prvo predsedništvo i dvanaestoricu apostola kao proroke. Međutim, kada govorimo o »proroku Crkve«, mislimo na predsednika Crkve, koji je predsednik velikog sveštenstva. To je većinom jedan od najstarijih apostola.

Tokom vremenskih perioda Bog je pozivao proroke da vode ljudski rod

Proroci su postojali na zemlji još od dana Adama. Iskustva ovih velikih ljudi uzbuđuju nas i nadahnjuju. Mojsije, prorok iz Starog zaveta, odveo je hiljade od svoga naroda iz Egipta i ropstva u obećanu zemlju. Napisao je prvih pet knjiga Starog zaveta i zabeležio deset zapovesti koje je primio od Boga. Nefi, jedan prorok iz Mormonove knjige, odveden je Božjom rukom sa svojom prodicom i prijateljima iz Jerusalema na Američki kontinent 600 godina pre Hristovog rođenja. Ovaj veliki vođa i kolonizator dao nam je mnoge važne zapise u Mormonovoj knjizi. Jovan Krstitelj bio je izabran da pripremi svet za dolazak Gospoda Isusa Hrista. Kroz Josepha Smitha, proroka posljednjih dana, Gospod je obnovio Crkvu. Joseph Smith je takođe preveo darom Božjim Mormonovu knjigu.

Mi imamo danas živog proroka na zemlji

Mi imamo proroka koji danas živi na zemlji. Taj prorok je predsednik Crkve Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana. On ima pravo na objavu za celu Crkvu. On ima »ključeve carstva« što znači da ima vlast da upravlja celom Crkvom i carstvom Božjim na zemlji, uključujući i sprovođenje svih svešeničkih obreda i uredbi.

Nijedna druga osoba osim izabranog proroka i predsednika crkve ne može primati Božju volju i objave za sve pripadnike crkve. Gospod je rekao:

"Ni u jednom trenutku neće biti više od jednog na zemlji kome su povereni ova vlast i ključevi ovog sveštenstva." (UiZ 132:7)

Predsedniku Crkve pomažu njegovi savetnici u Prvom predsedništvu i članovi veća dvanaestorice, koji su takođe proroci, vidioci i objavitelji.

Trebamo da činimo ono što nam proroci govore da činimo. Bivši Predsednik crkve Wilford Woodruff je rekao da proroku nikada neće biti dozvoljeno da zavede Crkvu na krivi put: "Gospodin nikada neće dopustiti meni niti bilo kojem drugom čoveku koji stoji kao predsednik Crkve da vas zavede na pogrešno. To nije u planu. To nije po volji Božjoj. Kad bih to pokušao, Gospod bi me uklonio s mog položaja". Ali i Bog ne želi da slepo sledimo proroka, nego da iskrenom molitvom dobijemo objavu moći Duha svetoga da je On zaista Božji prorok.

Trebamo podržavati Gospodinovog proroka

Mnogi ljudi smatraju da je lako verovati u proroke iz prošlosti. Ali mnogo više znači verovati u živog proroka i slediti ga. Dva puta u godini na saborima crkve podižemo svoju ruku kako bismo iskazali da svojevoljno podržavamo predsednika Crkve kao proroka, vidioca i objavitelja. Kako mi možemo da podržimo proroka? Trebamo da se molimo za njega. Njegov je teret težak, i Njemu je potrebna naša molitva da bi bio ojačan. Takođe trebamo da učimo njegove nadahnute reči, koje su nama upućene. Ako imamo svedočanstvo da je On zaista od Boga pozvan, onda ga trebamo slediti kao i njegova nadahnuta učenja. Što znači da ne biramo delimično da slušamo njegove nadahnute savete a da odbacimo ono što nam je neugodno ili teško. Gospod nam je zapovedio da sledimo nadahnuta učenja njegovog proroka: "Dakle, po pitanju crkve, osvrtaćete se na sve reči njegove i zapovesti koje će vam dati kad ih primi, hodajući u svoj svetosti preda mnom; Jer ćete njegove reči primiti, kao da su iz usta mojih, sa svim strpljenjem i verom." (UiZ 21:4-5) Gospod nikada neće dozvoliti predsedniku Crkve da nas zavede na krivi put.

Veliki blagoslovi slede ako smo poslušni proroku

Ako budemo poslušni, Gospod obećava: "Jer ako ovo budete činili vrata vas paklena neće nadvladati; da, a Gospod Bog će raspršiti moći tame pred vama, i učiniće da se nebesa protresu za vaše dobro, i slavu imena Njegova." (UiZ 21:6)

Kada postupamo onako kako nas naš prorok upućuje, blagoslovi se izlivaju s neba.

Da bi opstala, Crkva mora biti izgrađena na pravom temelju "na temelju apostola i proroka, a ugaoni kamen temeljac je sam Isus Hrist." (Efescima 2:20)

Mi smo blagoslovljeni u ovom nesigurnom svetu što imamo proroka kroz kojega Gospod objavljuje svoju volju.

• Spirit Junkie

Ako nešto prorok prorekne, a to se ne dogodi, onda je to lažni prorok. Evo ovaj naš Hrišćanin proriče par godina kad će Isus ponovo doći pa ništa. Je li vaš prorok nešto prorekao, a da se to desilo?

image.png