Posted December 8, 2024Dec 8 Duh Sveti je došao još Adamu i Evi Nakon što su Adam i Eva napustili Edenski vrt, počeli su da obrađuju zemlju i raditi druge stvari potrebne za život. Imali su mnogo dece, i njihovi su se sinovi i kćeri također venčavali i imali decu."I dogodi se da nakon što ih ja, Gospod Bog, isterah, Adam poče da obrađuje zemlju, i da ima vlast nad svim zveradima poljskim, i da jede hleb svoj u znoju sa čela svog, kako sam mu ja Gospod zapovedio. A i Eva, žena njegova, beše radila s njim. I Adam je poznavao ženu svoju, i ona mu rodi sinove i kćeri, i oni počeše da se množe i da popunjavaju zemlju. I od tada pa nadalje, sinovi i akćeri Adamovi počeše da se dele u zemlji po dvoje, i da obrađuju zemlju, i da čuvaju stada, i njima se takođe rodiše sinovi i kćeri." (Mojsije 5:1–3).Tako su duhovna deca našeg Nebeskog Oca počela da napuštaju mesto gde su bili sa Bogom i dolaziti na zemlju kao što im je bilo obećano."A među njima stajaše jedan koji beše nalik Bogu, i reče onima koji behu s njim: Sići ćemo dole, jer tamo ima prostora, i uzećemo od materije ove, i načinićemo mi zemlju na kojoj će ovi boraviti; I iskušaćemo ih time, da bismo videli da li će činiti sve ono što im Gospod Bog njihov bude zapovedio." (Avram 3:24–25).Kad su došli na zemlju, sećanje na njihov nebeski dom bilo im je oduzeto. Ali naš ih Otac nije udaljio od svojeg uticaja. Poslao je Duha Svetoga da teši, pomaže i vodi svu njegovu duhovnu decu. Adam i Eva su prizivali Nebeskog Oca u molitvi. On im je govorio i dao im je zapovesti, kojima su oni bili poslušni. Anđeo Gospodnji došao je i podučio Adama i Evu o planu spasenja. Gospod je poslao Duha Svetoga da posvedoči o Ocu i o Sinu, te da poduči Adama i Evu dobru vest spasenja."I Adam i Eva, žena njegova, prizivahu ime Gospodnje, i čuše glas Gospodnji na putu ka Edenskom vrtu, koji im je govorio, a oni Ga ne videše; jer behu uklonjeni iz Njegovog prisustva. I dade im zapovesti da se klanjaju Gospodu Bogu svom, i da prinose prvence iz stada svojih, kao prinos Gospodu. I Adam beše poslušan zapovestima Gospodnjim. I nakon mnogo dana anđeo se Gospodnji ukaza Adamu, govoreći: Zašto prinosiš žrtve Gospodu? A Adam mu odgovori: Ne znam, osim što mi je Gospod zapovedio. A onda anđeo prozbori, govoreći: Ovo je slika žrtve Jedinorođenca Očevog, koji je pun blagodati i istine. Stoga, sve što budeš činio činićeš u ime Sina, i pokajaćeš se i prizivaćeš Boga u ime Sina zauvek. I toga dana Sveti Duh siđe na Adama, koji svedoči o Ocu i Sinu, govoreći: Ja sam Jedinorođenac Očev od početka, od sada pa nadalje i zauvek, kako bi ti, koji si pao mogao da budeš otkupljen, kao i sav ljudski rod, i to svi oni koji zažele." (Mojsije 5:4–9.)Kroz moć Duha Svetoga Adam "blagoslovi Boga i beše ispunjen, i poče da proriče o svim porodicama sa zemlje, govoreći: Blagosloveno da je ime Božje, jer zbog svog prestupa oči mi se otvoriše, i u ovom životu ću imati radosti, i opet ću u telu videti Boga." (Mojsije 5:10). Zbog svedočanstva Duha Svetoga Evi, ona je rekla: "Da ne beše našeg prestupa nikada ne bismo imali potomstvo, i nikada ne bismo poznavali dobro i zlo, i radost otkupljenja našega, i večni život koji Bog daje svima poslušnima." (Mojsije 5:11). Osobine Duha Svetoga Duh Sveti je član Božanstva: "Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetog Duha, Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao." (Mateja 28:18-20)"A taj Otac, Sin i Sveti Duh su jedan Bog, beskonačan i večan, bez kraja. Amen." (Učenje i Zaveti 20:28). On je osoba duhovna: "Sveti Duh nema telo od mesa i kostiju, nego je osoba duhovna." (Učenje i Zaveti 30:22). On može biti samo na jednom mestu u jednom trenutku, ali njegov utieaj može biti posvuda istovremeno.Nebeski Otac, Isus Hrist i Duh Sveti nazivaju se Božanstvo. Oni su jedinstveni u svrsi. Svaki ima važan zadatak u planu spasenja. Naš je Nebeski Otac naš Otac i vladar. Isus Hrist je naš Spasitelj. Duh Sveti objavljuje i svedoči o svoj istini. Duh Sveti je glasnik našeg Nebeskog Oca i poseban je dar nama. Poslanje Duha Svetoga Poslanje Duha Svetoga je da svedoči o Ocu i o Sinu, i o istini u svemu. Duh Sveti nam može posvedočiti da je Isus naš Spasitelj i Otkupitelj. "A Sveti Duh svedoči o Ocu i meni, i zbog mene Otac daje Svetog Duha deci čovečjoj." (3. Nefi 28:11) "...date Svetim Duhom, koji svedoči o Ocu i Sinu." (Učenje i Zaveti 20:27).On će nam objaviti da je naš Otac na Nebu Otac naših duhova. On će nam pomoći da razumemo da možemo postati uzvišeni poput našeg Nebeskog Oca."Taj Duh svedoči našem duhu da smo Božja deca. A ako smo deca, onda smo i naslednici - naslednici Božji, a sunaslednici Hristovi, ako trpimo zajedno s njim da bismo zajedno s njim bili i proslavljeni." (Rimljanima 8:16–17.) Proroci Gospodnji su obećali: "A moću Svetog Duha možete saznati istinu o svemu." (Moroni 10:5). Bez Duha Svetoga mi ne možemo da saznamo da je Isus Hrist. Apostol Pavle je napisao: Zato "Niko ko govori Božjim Duhom ... ne može reći: „Isus je Gospod!”, osim Svetim Duhom." (1. Korinćanima 12:3). Sam je Spasitelj rekao:"A ovo je život večni: da upoznaju tebe jedinog istinitog Boga i Isusa Hrista koga si poslao." (Jovan 17:3). Moći Duha Svetoga mi smo navedeni da razumemo i živimo jevanđelje Isusa Hrista.Ubedljiva moć Svetog Duha je toliko velika da se posle njegovog uticaja ne može više sumnjati, o onom što je istinito. Kada čovek ima manifestaciju Svetog Duha, to ostavlja ogroman utisak na njegovu dušu, taj doživljaj se ne može lako izbrisati. To je kada Duh koji govori našem duhu, i to dolazi kroz njegovu ubedljivu moć. Očitovanje anđela, čak i Božijeg Sina, ostaviće utisak oku i u umu, i na kraju može nestati, ali utisci koje on Sveti Duh ostavlja ide dublje u dušu i teže mogu da se izbrišu.Preko Duha Svetoga istina jeutkana u nama i naša tela, tako da ne može biti zaboravljena. Trebamo se truditi da budemo dostojni da primimo ovog posebnog glasnika i svedokanašeg Nebeskog Oca i Isusa Hrista.
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje