Jump to content

Featured Replies

Posted

Božji plan za nas

Kada smo živeli kao duhovna deca sa svojim nebeskim roditeljima, naš Nebeski Otac nam je govorio o svom planu da postanemo slični njemu. Klicali smo od radosti kada smo čuli njegov plan (videti Jov 38:7). Nestrpljivo smo iščekivali nova iskustva. Da bi se to dogodilo, morali smo da napustimo prisustvo našeg Oca i primimo smrtna tela. Trebalo nam je drugo mesto za život gde bismo se mogli pripremiti da postanemo poput njega. Naš novi dom se zvao zemlja.

Isus je stvorio zemlju

Isus Hristos je stvorio ovaj svet i sve što je u njemu. Stvorio je i mnoge druge svetove. On je to učinio moći sveštenstva, pod vođstvom našeg Nebeskog Oca. Bog Otac je rekao: »Ja sam stvorio bezbrojne svetove. ... i stvorih ih po Sinu koji je Moj Jedinorođenac“ (Mojsije 1:33). Imamo i druga svedočanstva o ovoj istini. Džozef Smit i Sidni Rigdon videli su Isusa Hrista u viziji. Svedočili su „Da se po Njemu, i preko Njega, i od Njega, svetovi stvaraju i behu stvoreni, a stanovnici njihovi su rođeni sinovi i kćeri Božje.“ (UiZ 76:24).

Izvođenje stvaranja

Zemlja i sve na njoj stvoreno je prvo duhovno pre nego što je stvoreno fizički (videti Mojsije 3:5). Planirajući da stvori fizičku zemlju, Hrist je rekao onima koji su bili sa njim: „Sići ćemo dole, jer tamo ima prostora, i uzećemo od materije ove, i načinićemo mi zemlju na kojoj će ovi boraviti; [duhovna deca našeg Oca na Nebesima]“ (Avram 3:24). Pod vođstvom Oca, Hrist je oblikovao i stvorio zemlju. On je odvojio svetlost od tame da bi napravio dan i noć. Oblikovao je sunce, mesec i zvezde. On je odvojio vode od suvog da bi napravio mora, reke i jezera. Učinio je zemlju lepom i plodnom. Stvorio je travu, drveće, cveće i druge biljke svih vrsta. Ove biljke su sadržavale seme iz kojeg bi izrasle nove biljke. Zatim je stvorio živa bića - ribe, životinje, insekte i ptice svih vrsta. Ta živa bića su imala sposobnost da se razmnožavaju unutar svoje vrste. Sada je zemlja bila spremna za najveću tvorevinu od svih - ljudski rod. Našim ljudskim duhovima je bilo potrebno da dobiju tela od mesa i kostiju da bi živeli na zemlji. „I ja, Bog, rekoh svom Jedinorođencu, koji sa mnom beše od početka: Načinimo čoveka po obličju svome, nalik sebi; i beše tako.“ (Mojsije 2:26). I tako su prvi čovek Adam i prva žena Eva stvoreni i dobili su tela koja su bila slična telima naših nebeskih roditelja. „Na sliku Božiju stvori ga, muško i žensko stvori ih“ (Postanak 1:27). Kada je Bog završio svoje stvaranje, bio je zadovoljan i znao je da je njegov posao bio dobar, pa se odmorio od stvaranja.

Božije tvorevine pokazuju njegovu ljubav

Sada živimo u ovom prelepom svetu. Pomislite na sunce koje nam daje toplinu i svetlost. Zamislite kišu koja izaziva rast biljaka i čini da svet izgleda čisto i sveže. Zamislite kako je dobro čuti pticu kako peva ili se prijatelj smeje. Zamislite kako su naša tela divna - kako možemo da radimo, igramo se i odmaramo. Kada razmotrimo sve ovo stvarenje, počinjemo da shvatamo koliko su mudra, moćna i brižna bića poput našeg Nebeskog Oca i Isusa Hrista. Pokazali su veliku ljubav prema nama brinući o svim našim potrebama. Flora i fauna su takođe stvoreni da nam pruže radost. Gospod je rekao: „ Da, sveono štozemljarađa, sveusvojevreme, stvorenojezakoristiupotrebu čovekovu, dazadovoljiokoiobradujesrce. Da, zahranuiodeću, zaukusimiris, daojačateloirazgalidušu.“ (UiZ 59:18-19). Iako su Božije tvorevine mnoge, on ih sve poznaje i voli. Rekao je: „Nebesa, njihjepuno, inemogusenabrojatiza čoveka; alisumeniizbrojiva, jersumoja.“ (Mojsije 1:35).

Napravite račun ili se prijavite za komentiranje