Posted December 8, 2024Dec 8 Sloboda izbora je večni princip"Ipak možeš sam birati, jer to ti je dato." (Mojsije 3:17).Bog nam je rekao preko svojih proroka da smo slobodni da biramo između dobra i zla. Možemo da odaberemo slobodu i večni život sledeći Isusa Hrista. Ali takođe smo slobodni da odaberemo i zarobljeništvo i smrt sledeći Sotonu. (2 Nefi 2:27).Pravo biranja između dobra i zla i delovanja sami za sebe naziva se slobodna volja ili sloboda izbora.U našem predsmrtničkom životu imali smo mogućnost moralnog opredeljivanja. Jedna svrha zemaljskog života je da se pokaže kakve ćemo izbore da činimo: "I da ostvari svoje večne namere za svrhu čoveka, pošto beše stvorio naše prve roditelje i zveri poljske i ptice nebeske i ukratko, u svemu što je stvoreno, moraše svakako postojati neka suprotnost. Čak je i zabranjeno voće u suprotnosti sa drvetom života; jedno je slatko a drugo gorko. Stoga, Gospod Bog dade čoveku da on sam deluje. Čovek, dakle, ne bi mogao sam delovati da ga ovaj ili onaj ne navodi." (2 Nefi 2:15-16).Ako bismo bili prisiljeni da biramo ono što je ispravno, ne bismo bili u mogućnosti da pokažemo šta bismo sami od sebe izabrali. Osim toga, srećniji smo kada samostalno donosimo odluke.Sloboda izbora je bilo jedno od glavnih pitanja pokrenutih na predsmrtničkom veću na nebu. To je bio jedan od glavnih razloga sukoba između Hristovih sledbenika i Sotoninih sledbenika. Sotona je rekao: »Evo me, mene pošalji, ja ću biti sin tvoj i ja ću otkupiti sav rod ljudski te se nijedna duša izgubiti neće, a ja ću zacelo to učiniti. Podaj mi, dakle, čast svoju« (Mojsije 4.1). Izrekavši to, on se »pobuni protiv [Boga] te nastojaše uništiti opredeljivanje čovekovo« (Mojsije 4:3). Njegova je ponuda bila odbijena, i on je bio zbačen s neba sa svojim sledbenicima:"I dogodi se da đavo iskuša Adama – jer, gle, đavo beše pre Adama, jer se pobuni protiv mene, govoreći: Daj mi čast svoju, koja je moć moja; i takođe treći deo vojske nebeske okrenu od mene zbog njihove slobode izbora; A oni behu oboreni, i tako postadoše đavo i anđeli njegovi." (UiZ 29:36-37). Sloboda izbora je deo Božjeg plana spasenjaSloboda izbora čini naš život na zemlji razdobljem kušnje. Kad je planirao stvaranje svoje dece u smrtničkom stanju, Bog je rekao: "I iskušaćemo ih time, da bismo videli da li će činiti sve ono što im Gospod Bog njihov bude zapovedio." (Avram 3:25)Bez dara slobode izbora mi ne bismo mogli da pokažemo našem Nebeskom Ocu da li ćemo da činimo sve što nam on zapovedi. Zato što smo sposobni da biramo, odgovorni smo za svoje postupke: "I evo, setite se, setite, braćo moja, da svako ko strada sebi strada, a svako ko bezakonje čini sebi ga čini. Jer gle, slobodni ste, dopušteno vam je da delujete za sebe, jer gle, Bog vam dade znanje i učini vas slobodnima. On vam dade da možete da razlikujete dobro od zla, i dade vam da birate život ili smrt. I možete da činite dobro i budete obnovljeni za ono što je dobro, to jest, da vam se obnovi ono što je dobro, ili možete da činite zlo, da vam se obnovi ono što je zlo." (Helaman 14:30-31).Kad odaberemo da živimo u skladu s Božjim planom za nas, naša sloboda izbora je ojačana. Ispravni izbori povećavaju našu moć za još više ispravnih izbora.Dok se pokoravamo svakoj od zapovesti našeg Oca, mi rastemo u mudrosti i snazi karaktera. Naša vera raste. Saznajemo da je tada lakše donositi ispravne odluke. Mi smo počeli da donosimo odluke još kao duhovna deca u prisustvu našeg Nebeskog Oca. Naši su nas izbori učinili dostojnima da dođemo na zemlju. Naš Nebeski Otac želi da rastemo u veri, moći, znanju, mudrosti i u svemu drugom što je dobro. Budemo li držali njegove zapovesti i donosili ispravne odluke, naučićemo da razumemo. Postat ćemo slični Bogu. "Onaj koji drži Njegove zapovesti prima istinu i svetlost, dok se ne proslavi u istini i sve ne sazna." (UiZ 93:28).Sloboda izbora zahteva da postoji izborMi ne možemo da biramo pravednost ako pred nama nisu postavljene suprotnosti dobra i zla. Prorok Lehi, veliki prorok iz Mormonove knjige, rekao je svome sinu Jakovu da, kako bi se ostvarile velike svrhe Božje, mora biti "suprotnost u svemu. Da nije tako, pravednost se ne bi mogla ostvariti, ni opakost, ni svetost ni beda, niti dobro niti zlo." (2. Nefi 2:11).Bog dozvoljava i Sotoni da se suprotstavlja dobru. Bog je rekao o Sotoni: "Učinih da on bude zbačen. I postade on Sotona, da, to jest đavo, otac svake laži da vara i zaslepljuje ljude i da ih po volji zarobljava, i to sve one koji glas moj ne budu slušali." (Mojsije 4:3-4). Sotona čini sve što može kako bi uništio Božje delo. On želi !"bedu celog ljudskog roda. … On… nastoji da svi ljudi budu bedni kao što je i on sam". (2. Nefi 2:18,27). On nas ne voli. On ne želi ništa dobro za nas: "Ali sve ono što navodi čoveka da čini zlo i da ne veruje u Hrista i da ga poriče i Bogu ne služi, savršenim znanjem možete prepoznati da je od đavola. Đavo, naime, deluje na taj način, jer ne navodi nijednog čoveka da čini dobro, ne, nijednog. Niti anđeli njegovi, niti oni koji mu se podlažu." (Moroni 7:1). On ne želi da budemo srećni. Želi da nas učinit svojim robovima. Koristi mnoge maske kako bi nas zarobio. Kada sledimo Sotonine kušnje, ograničavamo svoju slobodu izbora. Sledeći primer pokazuje kako se ovo događa. Zamislite znak na obali koji kaže: »Opasnost – vrtlog. Zabranjeno plivanje.« Mi možemo sad da pomislimo da je to ograničavanje našeg izbora. Ali ipak mi imamo još uvek izbor. Slobodni smo da plivamo negde na drugom mestu. Slobodni smo da šetamo plažom i sakupljamo školjke. Slobodni smo da gledamoi zalazak sunca. Slobodni smo da idemo kući. Takođe smo slobodni da zanemarimo znak da plivamo na opasnom mestu. Ali kad nas uhvati vrtlog i povuče dole, ostaje nam vrlo malo izbora. Možemo da pokušamo da se izvučemo, ili možemo da zovemo upomoć, ali možemo se i udaviti u vodi. Iako smo slobodni da biramo svoj način delovanja, nismo slobodni da biramo i posledice naših dela. Posledice, bilo dobre ili loše, dolaze kao prirodan rezultat svih odluka koje donosimo: "Ne zavaravajte se: Bog se ne može ismejavati. Jer šta čovek poseje, to će i požnjeti." (Galatima 6:7) "Evo, dolazim brzo i donosim platu, da platim svakome prema njegovom delu." (Otkrivenje 22:12) Nebeski Otac nam je rekao kako ćemo izbeći zarobljeništvo Sotone. Moramo bdeti i moliti se uvek, tražeći od Boga da nam pomogne da se odupremo Sotoninim kušnjama "Zaista, zaista, kažem vam, morate uvek bdeti i moliti se, da vas đavo ne bi iskušao i zasužnjene poveo za sobom." (3. Nefi 18:15) Naš Nebeski Otac neće dopustiti da budemo iskušani više od naše moći da se odupremo: "Nije vas zadesilo drugo iskušenje osim onoga koje je uobičajeno za ljude. Ali Bog je veran, i neće dozvoliti da budete iskušani više nego što možete podneti, nego će stvoriti izlaz kad dođe iskušenje, da možete izdržati." (1. Korićanima 10:13) "Bdite i molite se bez prestanka, da ne budete iskušavani više nego što možete podneti, i da tako budete vođeni Svetim Duhom, postajući ponizni, krotki, pokorni, strpljivi, puni ljubavi i trpeljivosti." Božje zapovesti udaljuju nas od opasnosti i vode prema večnom životu. Mudrim izborima steći ćemo spasenje i uzvišenje, napredovat ćemo večno i uživati savršenu sreću: "Stoga su ljudi slobodni po telu. I sve im je dato što je korisno za čoveka. I slobodni su da izaberu slobodu i večni život, po velikom Posredniku svih ljudi, ili da izaberu sužanjstvo i smrt, po sužanjstvu i moći đavolovoj. Jer, on nastoji da svi ljudi budu bedni kao što je on sam. I evo, sinovi moji, ja bih da pogledate na velikog Posrednika i poslušate velike zapovesti Njegove, i verni budete rečima Njegovim, i izaberete večni život po volji Svetog Duha Njegovog." (2. Nefi 2:27-28).
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje