Jump to content

Featured Replies

Posted

Pogledajte ovu sliku

image.png

Kako je Isus oslovljavao Boga u Novom zavjetu:

Abba - Oče 1 put

Eli (Moj Bože) 4 puta

Oče 21 put

Sveti Oče 1 put

Gospode neba i zemlje 1 put

Naš Oče na nebu 1 put

Pravi Otac 1 put

Jedini istiniti Bog 1 put

Jehova 0 puta

Pitanje je zasto Isus nikad Boga nije nazvao po imenu? Bar poznati prevodi biblije to potvrdjuju.

Nije li?

S obzirom da je u ta doba jedno od Božjih imena već bilo prekriveno plahtom Gospodina, posve je vjerojatno da mnogi među narodom nisu ni znali nikoje drugo ime osim Gospoda, Svevišnjega, Svemogućeg (Adoni, Elyon, Šaddai) sve odreda u interpretacijama i čitanjima pismoznalaca. I iz njihovih sinagoga ili tradicije običaja.

I onda dođe Isus i reče: Oče! na nebesima. Ali u molitvi koju je podučio apostole, on točno identificira tko je taj Otac za njega i njemu jer kaže: Oče naš KOJI JESI. (Nebesima se sveti ime tvoje. Da, takav prijevod niste još možda čuli. Manuskripti su pisani bez znakova interpunkcije i netko ih je naknadno postavljao, pri prijevodu, sukladno tradicijama i običajima ljudskim iz kojih je njegov "stari čovjek" proizlazio. A ovaj prijevod koji vam dajem, nije proistekao iz nikakvih crkvenih tradicija, već iz smisla i značenja sukladnog svjedočanstvima Staroga Zavjeta i sukladno njemu ima dubokog smisla jer)

Čitajući, čak i bez poznavanja tog navodno "zabranjenog za izgovoriti" imena Božjega i zamijenjenog nazivom Adoni ili Kurios (u LXX), ili pak tek čujući, slušajući čitanje, svak je mogao u času čitanja te Mojsijeve Knjige razlučiti: Ja sam onaj koji jesam. KOJI JESAM. Tako ćeš reći djeci Izrailja:

"KOJI JESAM me posla k vama".

Nije to samo Mojsijevo svjedočanstvo, to je i proročka riječ. I Isus je to i učinio, kako je i zapisano. Nadalje kaže:

"Kaži Izraelcima ovako: Jahve, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama. To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.

Koji jesam = Jahve (kako danas mnogi kažu) = Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev = El Elyon = El Šaddai....... (da pobrojim najpoznatije).

JHVH najjednostavnije i najočiglednije znači i ime je: KOJI JESAM. Koji je živ, jedini ŽIVI Bog (jer kroz povijest su narodi izrađivali sebi kojekakve bogove i kao udahnjivali im svog vlastitog daha i time ih kao "oživljavali" - svakakvih vjerovanja i praznovjerica je bilo kroz povijest, ima ih i dandanas). Bog živih. Koji jest nad vojskama, duhovima, mnoštvima, Jahve Cabaot.

A ima i još jedno ljudima dano Božje ime, još i poznatije od gornjih, a ono je ime Isusovo. Jer reče:

Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov, Gospodinom i Hristom učini se Bog, baš tim Isusom kojega raspeste. (Dj. 2,36) Hebrejima Poslanica se nadovezuje na te riječi. Cijeli Novi Savez. Savez "roditeljstva - djeteštva". Roda.

Tako, da upotpunimo znamenita i kroz povijest objavljena imena Božja:

Koji jesam = Jahve (kako danas mnogi kažu) = Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev = El Elyon = El Šaddai = Isus Krist (Sin Božji i Sin Čovječji).

Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom,

da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika.

I svaki će jezik priznati: "Isus Krist jest Gospodin!" - na slavu Boga Oca.

Oko njega je sjedjelo mnoštvo. I reknu mu: "Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!

On im odgovori: "Tko je majka moja i braća moja?

I okruži pogledom po onima što su sjedjeli oko njega u krugu i kaže: "Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka."

Jer je prilikovalo njemu, zbog kojega je sve, i po kojemu je sve, koji dovede mnoge sinove u slavu, da patnjama privede k slavi početnika spasenja njihova.

Jer i onaj, koji posvećuje, i oni, koji se posvećuju, svi su od jednoga. Zato se ne stidi zvati ih braćom,

Nitko samog sebe ne učini sinom, roditelji su ti koji prethode, začinju i rađaju svako dijete. Tako i ovdje, sva slava ostaje isključivo NEBESKA i Božja. I silazi... jer nitko se neće uspeti u nebesa osim onaj Koji Jest s neba sišao. Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba, Sin Čovječji. Obećano, prorokovano - ispunjeno. Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. Što je od tijela rođeno, tijelo je; i što je od Duha rođeno, duh je. Ne čudi se što ti rekoh: Treba da se rodite nanovo, odozgor.

A gle'te vi tu misteriju nad mnogim misterijama, ne i svima:

Ako vam rekoh zemaljsko pa ne vjerujete, kako ćete vjerovati kad vam budem govorio nebesko?

Te stvari koje Isus govori gore, pa niti mnoge zabilježene, nisu niti nebeske još, već sasvim zemaljske?!

da svi budu jedno kao - ti, Oče, u meni i ja u tebi - neka i oni u nama budu;

I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno - ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno:

Novi čovjek. Nova kreacija. To je Novi Savez. Jedno, nepodjeljivo jedno. Ekhad. Slava. Dvoje a jedno. Krist u nama - nada slave.

Jer djelomično je naše spoznanje, i djelomično prorokovanje.

A kada dođe ono savršeno, uminut će ovo djelomično.

Kad bijah nejače, govorah kao nejače, mišljah kao nejače, rasuđivah kao nejače. A kad postadoh zreo čovjek, odbacih ono nejačko.

Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada - licem u lice! Sada spoznajem djelomično, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat!

A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav - to troje - ali najveća je među njima ljubav.

I Duh i Zaručnica govore: "Dođi!" I tko ovo čuje, neka rekne: "Dođi!" Tko je žedan, neka dođe; tko hoće, neka zahvati vode života zabadava!

Ne mora svakome sve ovo ići pod kapu. Niti može. A dođe i moment kad treba zamijeniti staru kapu novom.

On 17. 11. 2024. at 20:53, Qala Davidov said:

Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom,

da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika.

I svaki će jezik priznati: "Isus Krist jest Gospodin!" - na slavu Boga Oca.

Da se ovde govori o imenu kojim mi zovemo Isusa onda ne bi stajalo da ga je Bog preuzvisio darovavši mu ime iznad svakog imena. Jer mnogi su nosili ime Isus , recimo Isus Navin. ali oni nisu dobili ime iznad svakog imena,

Pa kakvo je onda to ime koje je iznad svakog imena? To je karakter Hristov, da je Spasitelj, jer Isus znači spasitelj. Jer imena u duhovnom svetu su oznake karaktera pa je Isus Od Boga dobio karakter iznad svakog karaktera, da je Sin Božiji i spasitelj sveta. Prizvati Ime Božije znači steći karakter Božiji; biti milostiv, pun ljubavi, dobar, Zahvalan…

I svako ko prizove Ime Božije biće spasen.