Jump to content

Featured Replies

Posted

Tko su Mesijanski kršćani ili Mesijanski Hebreji I u šta vjeruju i šta naučavaju?

Hvala !

image.png

• 3 months later...

U prvoj liniji mesijanski kršćani su Židovi koji su prihvatili kršćanstvo shvativši da Izaija 53 govori o stradavanju Mesije u prvom dolasku. Vjeruju da je Mesija Bog Sin i da na Nebu postoje dvije personalne bog sile. Kao i ostali Židovi oni opčekuju ponovni Isusov dolazak i njegovo kraljevstvo na cijeloj zemlji sa Jeruzalemom u centru.

Gornja slika koju si prikazao je kršćanski mesijanski pečat iz Jeruzalemske crkve koju je preko 30 godina vodio Jakov Pravednik, Isusov brat po obiteljskom ocu. Taj kameni pečat je nađen nedavno u jednoj poluspilji u Jeruzalemu. Na jednom prikazui je riba sa točkom ili okom a na drugom prikazu (ovom gore) je riba sa križem na mjestu oka što pokazuje da su privi kršćani Jeruzalema ubrzo prihvatili križ kršćanstva kao simbol. Ostala dva simbola sa slike uvezana u jedno su Davidova šestokraka zvijezda i minora svjećnjak. Pred neki dan mi je vlasnik ovog čata kazao da je Davidova zvijezda satanski simbol, a eto sad može vidjeti da je to ranokršćanski simbol. Ja o tome znam puno više te sam temeljem toga na ovom čatu postavio i sliku mog profila a to je moja verzija Davidove zvijezde sa sedam boja duge.

Drugoj liniji članstva ovom pokretu su nežidovi ili tipovi kao ja koji shvaćam da zapadno kršđćanstvo ima zlu teologiju zamjene koja ignorira i odbacuje Židove kao da ih je Bog odbacio što je glupost...jer dolazi vrijeme kada će se novo kršćanstvo snažnije i vjerodostojnije buditi od strane preživjelih Židova nakon tzv. Harmagedona pod moćnom palicom samog Krista, Ješue.

Ja ne znam na koji su sve načine prvi kršćani Izraela kao "mesijanski Židovi" prihvatili kršćanstvo i tko je na njih idejno i teološki utjecao...ali mi ne donekle poznato da oni ne prihvataju nikakve kršanske konfesije i autoritete...jednostavno nežele da bilo tko dominira nad njima. To je ujedno židovska tradicija koja ne dozvoljava da im niko sa strane "soli pamet". Dakako da nešto Židova u Izraelu ima kao jehovinih svjedoka,katolika,pravoslavaca...ali to su beznačajne manjine.

• Spirit Junkie

Onda sam siguran da mesijanski Židovi drže subotu kao i ja, teško da bi oni držali poganski dan.

1 hour ago, καιnos said:

Onda sam siguran da mesijanski Židovi drže subotu kao i ja, teško da bi oni držali poganski dan.

I nije im "teret" ili teškoća s obzirom u kakvoj zajednici žive. Ne znam kako je trenutno u Izraelu sa nedjeljom ali znamo da su na zapadu subota i nedjelja dva neradna dana. Je li to rezultat kršćanstva od ranih kršćana Jeruzalema koji su subotom mirovali u svojim kućama a u nedjelju ujutro se sastajali i izvodili kolektivno "lenčarenje" ? Je li to lenčarenja bilo samo ujutro ili cijelog dana ja ne znam.

No reci mi ti da li nedjeljom lenčariš ili se baviš nekim biznisom?

Edited by Slap

• Spirit Junkie
9 minutes ago, Slap said:

No reci mi ti da li nedjeljom lenčariš ili se baviš nekim biznisom?

Radim ponekad nedjeljama, ne lenčarim. Jakov brat Gospodnji u 2,10 nabraja neke zapovijedi, a ako je subota dio njih, onda je prvi papa Jakov držao subotu, i tako su trebale raditi sve crkve, od Judeje, preko Samarije, Antiohije i dalje.

31 minutes ago, καιnos said:

Radim ponekad nedjeljama, ne lenčarim. Jakov brat Gospodnji u 2,10 nabraja neke zapovijedi, a ako je subota dio njih, onda je prvi papa Jakov držao subotu, i tako su trebale raditi sve crkve, od Judeje, preko Samarije, Antiohije i dalje.

"Moraš" svaku nedjelju raditi jer Jehova je rekao da šest dana trebaš raditi ! Jakov 2:10 : subota nije dio moralnog-etičnog zakona jer subote nema u srcu čovjekovom. Trebaš znati da su Božiji zakoni i u srcima pogana i da će im temeljem toga biti suđeno.

• Spirit Junkie

Ljubi Boga svim srcem - Zapovijedi od 1-4: Ljubi bližnjega kao samog sebe - Zapovijedi od 5-10. Tako jednostavno. Židovi i mesijanski Židovi nisu imali problema sa prvim četiri zapovijedima, - Ne pravi lika, subota itd.....uvijek se citiraju ove zapovijedi od 5-10....Isus nabraja neke bogatom mladiću kad ga je ovaj pitao što treba činiti da bi baštinio život vječni. Pavle nabraja neke, i na kraju Jakov nabraja neke.....prve četiri zapovijedi su se kod njih podrazumijevale......Jakov brat Gospodnji da ne drži subote, nema šanse, on i njegovi su bili velike pristašte zakona.....

6 hours ago, καιnos said:

...Jakov brat Gospodnji da ne drži subote, nema šanse, on i njegovi su bili velike pristašte zakona.....

Pažljivije čitaje moje pisanje. Samo sam napisao da subota nije u srcu kao dio zakona bilo Židova bilo nežidova. Kod nežidova potpuno a kod Židova manje važnosti jer je Isus rekao da je subotom spasiti ovcu ili ljudski život važnije. od same subote. Sve su poslanice apostola pisane Židovima sjevernog Izraela u rasejanju koji su živjeli među drugim narodima i nije im, ćak i njima nametano slavljenje subote. Gdje ima rečenica-znamo da živite među neznabošcima koji svetkuju svoje dane ali vi trebate svetkovati svoje dane?

Napravite račun ili se prijavite za komentiranje