Posted October 27, 2024Oct 27 Učenja Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana - BOG NAŠ NEBESKI OTACBog postojiAlma, prorok Mormonovoj knjige, napisao je: »Sve ukazuje da postoji Bog. Da, sama zemlja i sve što je na licu njenom. Da, i kretanje njeno. Da, a i sve planete koje se kreću svojim pravilnim putanjama svedoče da postoji Vrhovni Stvoritelj.« (Alma 30:44).Kada bacimo pogled prema noćnom nebu razumećemo šta je Alma mislio. Postoje milioni zvezda i planeta, svi u savršenom redu. Oni se nisu pojavili slučajno. Mi možemo videti delo Božje na nebesima i na zemlji. Mnoge biljke, mnoge vrste životinja, planine, reke, oblaci koji nam donose kišu i sneg – sve nam to svedoči da postoji Bog. Proroci su nas podučavali da je Bog Svemoćni Vladar svemira.Bog prebiva na nebu"Po tome znamo da ima Boga na nebu, koji je beskonačan i večan, od večnosti do večnosti isti, nepromenljivi Bog, stvaralac neba i zemlje, i svega što je na njima." (Učenje i Zaveti 20:17).Bog je kroz svog Sina Isusa Hrista stvorio nebesa i zemlju te sve što je na njima: "Gle, ja sam Isus Hrist, Sin Božji. Ja stvorih nebo i zemlju i sve što je na njima. Bejah sa Ocem od početka. Ja sam u Ocu, a Otac u meni, i u meni Otac proslavi ime svoje." (3. Nefi 9:15)"Ja sam početak i kraj, Svemogući Bog; po svom Jedinorođencu stvorih sve ovo; da, u početku stvorih nebo, i zemlju na kojoj stojiš." (Mojsije 2:1).On je stvorio ovaj svet i dao mu oblik, kretanje i život. Ispunio je vazduh i vodu živim bićima. Prekrio je brda i ravnice svakojakim životinjama. Dao nam je dan i noć, leto i zimu, vreme sejanja i vreme žetve. Načinio je čoveka na svoju sliku, da bude vladar nad svim njegovim drugim stvorenjima: "Zatim Bog reče: „Hajde da načinimo čoveka po svom obličju, sličnog nama, i neka vlada nad morskim ribama, nad stvorenjima koja lete po nebu, nad stokom, nad svom zemljom i nad svim drugim životinjama što se miču po zemlji.” Tada je Bog stvorio čoveka po svom obličju, stvorio ga je po Božjem obličju - stvorio je muškarca i ženu." (Postanak 1:26–27).Bog je vrhovno i apsolutno biće u koje verujemo i koje obožavamo. On je »veliki roditelj svemira«, i on »gleda na celu ljudsku porodicu s očinskom brigom i roditeljskim obzirom«Priroda Boga"I ja, Bog, rekoh svom Jedinorođencu, koji sa mnom beše od početka: Načinimo čoveka po obličju svome, nalik sebi; i beše tako. I ja, Bog, rekoh: Neka vladaju nad ribama morskim, i nad pticama na nebu, i nad stokom, i nad svom zemljom, i nad svakim bićem što puže po zemlji." (Mojsije 2:26)"Po obličju sopstvenog tela svog, muško i žensko, stvori ih, i blagoslovi ih, i nadenu im ime Adam, u danu kada behu stvoreni i behu postali žive duše u zemlji, u podnožju Božjem." (Mojsije 6:9)Zato što smo načinjeni na njegovu sliku znamo da su naša tela slična njegovog. Njegov večni duh prebiva u proslavljenom opipljivom telu od mesa i kostiju: "Otac ima telo od mesa i kostiju opipljivo kao i čovečje; Sin isto tako; ali Sveti Duh nema telo od mesa i kostiju, nego je osoba duhovna. Da nije tako, Sveti Duh ne bi mogao prebivati u nama." (Učenje i Zaveti 130:22).Međutim, Božje je telo savršeno i proslavljeno, sa slavom koja se ne može opisati. Bog je savršen. On je Bog pravednosti, s osobinama poput ljubavi, milosrđa, dobronamernosti, istine, moći, vere, znanja i suda. On ima svu moć. On zna sve. Pun je dobrote. Sve dobro dolazi od Boga. Sve što on čini jest da pomogne svojoj deci da postanu slični njemu. Rekao je: "Gle, to je delo moje i slava moja, da osvarim besmrtnost i život večni za čoveka." (Mojsije 1:39).Spoznati BogaPoznavati Boga tako je važno da je naš Spasitelj rekao: "A ovo je život večni: da upoznaju tebe jedinog istinitog Boga i Isusa Hrista koga si poslao." (Jovan 17:3).Prva i najveća zapovest je "Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim." (Matej 22:37).Što više poznajemo Boga, sve ga više volimo i rado držimo njegove zapovesti."Ako držimo njegove zapovesti, po tome znamo da ga poznajemo. Onaj ko kaže: „Ja ga poznajem”, a ne drži njegove zapovesti, lažljivac je i istina nije u njemu. Ali ko god drži njegovu reč, u njemu je Božja ljubav zaista stigla do savršenstva. Po tome znamo da smo u njemu." (1. Jovanova 2:3–5). Držanjem njegovih zapovesti možemo postati slični njemu.Možemo poznavati Boga ako budemo verovali da on postoji i da nas voli. "Verujte u Boga. Verujte da On jeste i da sve stvori, i na nebu i na zemlji. Verujte da ima svu mudrost i svu moć, i na nebu i na zemlji. Verujte da čovek ne može da shvati sve ono što Gospod može da shvati." (Mosija 4:9).Možemo poznavati Boga ako budemo proučavali Sveta pisma. "Ali ti ostani u onome što si naučio i u šta si se uverio, budući da znaš ko te je svemu tome poučio i da od ranog detinjstva poznaješ sveta pisma koji te mogu učiniti mudrim na spasenje kroz veru u Hrista Isusa. Sve je Pismo nadahnuto od Boga i korisno za poučavanje, za ukoravanje, za popravljanje, za vaspitavanje u pravednosti, da čovek Božji bude savršen, potpuno opremljen za svako dobro delo." (2. Timoteju 3:14–17).Možemo poznavati Boga ako mu se budemo molili. "Ako nekom od vas nedostaje mudrosti, neka traži od Boga, jer on velikodušno daje svima, i to bez prekoravanja, i on će mu je dati." (Jakovljeva 1:5).Možemo poznavati Boga ako se budemo pokoravali svim njegovim zapovestima što bolje možemo. "Ko ima moje zapovesti i drži ih se, taj me voli. A ko voli mene, njega će voleti moj Otac, i ja ću ga voleti i objaviću mu se.” (Jovan 14:21–23).Budemo li činili sve ovo, upoznat ćemo Boga i na kraju zadobiti večni život.
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje