Posted October 22, 2024Oct 22 Spirit Junkie Pripadnici crkve Nevjesta Kristova vjeruju u Modalizam. Oni vjeruju da je Bog jedan, ali da se objavio u tri službe. Nekad je to Otac, nekad je to Isus, nekad Sv. Duh. Evo što kaže Wikipedia za ovo vjerovanjeSavelijanstvo (takođe modalizam ili modalni monarhijanizam) je učenje o Svetom Trojstvu kojim se uči da je Bog jedan, a da su Otac, Sin i Duh samo različita lica (gr: prosopon) Boga. Savelijanci shvataju Boga kao jedno biće čija imena označavaju samo sukcesivne vidove njegove delatnosti: Otac - stvaranje; Sin - spasenje; Duh - posvećenje.[1]Po ovom shvatanju, Bog nekad objavljuje kao Otac, nekad kao Sin, a nekad kao Duh. Božje lice (hipostas) Oca se gubi kada se javlja kao Sin, a opet prestaje da bude sin kada se javlja kao Duh. Nema tri osobe, nego jedna, koja se objavljuje u tri oblika (modusa), po čemu se ovo učenje naziva i modalizam. Bog se otkrivao postepeno u tri različita oblika: u obliku Oca, koji je stvorio svet; obliku Sina, koji je spasao svet; i obliku Duha. Na taj način između božanskih lica (hipostasa) Oca i Sina nema razlike, što potkrepljuju navodima iz Biblije: „Ja i Otac jedno smo"[2]. Bog je, prema ovom učenju, primio oblik Isusa Hrista, da bi postradao. Zato njegove pristalice nazivaju patripasijani, jer su verovali da je na krstu patio i Bog.[3]Učenje se javlja u Maloj Aziji a razvija u Rimu, gde su je zastupali oko 190. god. Praksej, Noet, a zatim Savelije (posle 200.), odakle i naziv savelijanstvo. Pristalica je bilo dosta u Mesopotamiji i delovima Rima.Savelijanci su govorili da je jedan isti Bog - Otac, Sin i Sveti Duh, kao što su u čoveka - telo, duša i duh. Svoje protivnicima trinitaristima su upućivali pitanje: „Jednoga li, ili tri Boga imamo?“[3] Savelijanci u Svetom pismu Starog i Novog zaveta, nalaze potkrepljenje za svoje tvrdnje. Oni navode da je Bog rekao Mojsiju: „Čuj Izrailju; Gospod je Bog tvoj jedini"[4]. „Ne pravite sebi druge bogove. Neka ne bude u vas novih bogova"[5]. Ili u Novom Zavetu: „Ja sam u Ocu, i Otac je u meni, i nas dvojica, jedno smo"[6].Epifanije Kiparski (oko 315 – 403) smatra da njihova „zabluda“ potiče od Apokrifa (spisi koji nisu uvršetni u kanon Svetog Pisma), a osobito iz takozvanog Egipatskog jevanđelja. Jer u njemu Hrist objašnjava svojim učenicima da su jedno Otac, Sin i Sveti Duh.[7] Savelijanstvo je osuđeno kao jeres, na Drugom vaseljenskom saboru u Carigradu 381. gde je takođe odlučeno da oni od njih, koje žele da se vrate u Crkvu, budu tretirani kao mnogobošci, i da moraju proći sve neophodne pripreme za krštenje.[3] [8
October 22, 2024Oct 22 Autor Spirit Junkie E sada, moje pitanje - u Biblij nalazimo mnogo puta Bog i Isus Krist. To su dva bića, ali kad se Isus molio u Getsemaniji - Oče ako hoćeš da me mimoiđe ovaj kalež, da li se to Isus molio samome sebi? Ili kad Bog kaže dva puta - Ovo je moj Sin ljubljeni, govori li ovo sam ja u drugoj službi, ovakvih i sličnih tekstova ima dosta. Može li nam amos pobliže objasniti ovo učenje da ga mi lako možemo razumjeti.
October 26, 2024Oct 26 On 22. 10. 2024. at 18:29, καιnos said:učenje o Svetom Trojstvu kojim se uči da je Bog jedan, a da su Otac, Sin i Duh samo različita lica (gr: prosopon) Boga.donjim odmah pobijam njihovu osnovujer - SVAKA OSOBA IMA SVOJE OSOBNO IME======1.Ime Boga Jedinoga Oca je YHVH,,,,,,,,,,,,, IZLAZAK 3,15Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako:JAHVE,Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.` TO MI JE IME DOVIJEKA,TAKO ĆE ME ZVATI OD KOLJENA DO KOLJENA...............YHVHH3068 יהוה yehôvâh yeh-ho-vaw'From H1961; (the) self Existent or eternal; Jehovah, Jewish national name of God: - Jehovah, the Lord. Compare H3050, H3069. Od H1961; () samouprave postoji ili vječni; Jehovah, Židovska nacionalna ime Boga: - Jehovah, Gospode. Usporedite H3050, H3069.=======2.Ime Božjeg Sina je YehoshuaBožjem Sinu je Bog Otac YHVH dao Ime Yehoshua,,,,,,,,,,,,,,,, MATEJ 1,21Rodit će sina, a ti ćeš mu NADJENUTI IME ISUS jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.MATEJ 1,25I ne upozna je dok ne rodi sina. I NADJENU MU IME ISUS...................Osobna Imena se NE prevode!TO je Međunarodni Zakon!------------Bog Jedini Otac YHVH - je dao SINU ime!Ime SINA od Boga Jedinoga Oca YHVH je -YEHOSHUA ------------------SIN je Židov i ima Židovsko ime----------H3091 יהושׁע יהושׁוּע yehôshûa‛ yehôshûa‛ yeh-ho-shoo'-ah, yeh-ho-shoo'-ah..............From H3068 and H3467; YEHOVAH-SAVED; Yehoshua (that is, Yoshua), the Yewish leader: - Yehoshua, Yehoshuah, Yoshua. Compare H1954, H3442.,,,,,,,,,,,,,,,Od H3068 i H3467; JEHOVA JE SPASIO; Joshua (to jest Joshua), židovski vođa: - Joshua, Joshuah, Joshua. Usporedi H1954, H3442.======ŠTO je TO u Imenu SINA?Točnije TKO je U Imenu SINA?U Imenu SINA je IME Boga Jedinog Oca – YHVH!.................TKO spašava?SIN G Yehoshua?NEEEEEEEE!!!!!!Nego Bog Jedini – Jedini Spasitelj – Otac YHVH.SIN je umro – TKO je spasio mrtvoga SINA?Bog Jedini Spasitelj Otac YHVH!!!===========3.Sveti Duh NEMA OSOBNO Ime jer NIJE OSOBAnego OSOBNOST Boga Oca YHVH--------
October 26, 2024Oct 26 Autor Spirit Junkie Nije ovo piramida4 klasično trojstvo, on vjeruje da je Bog jedan, ali je to nekad bio Otac, pa uzeo službu Sina, pa Sv. Duha. On ne vjeruje u tri Božanske osobe.
October 27, 2024Oct 27 Razumijemo da je loš prijevod od početka Biblije..odnosno ne točan sa grčkog jezika.Pravo kako I grčkom jeziku piše ili Hebrejskom je da je Duh Boga lebdio nad bezdanom.I tu vidimo da se radi doista o jedno Bogu.Međutim pravoslavna i katolička crkva su promijenile riječi Duh B-žji = Duh Boga koji podrazumijeva jednu osobu na Duh Božji koji podrazumijeva množinu ,.i to nije pravilan prijevod. Nisam preveli te greške iz Biblije .iz kanala Stop Greh = Prestani sa Grijehom ili Prestani Griješiti.Ako tko razumije staroslavenski jezik ili Ruski Ukrajinski podijelit ću video dok ga ponovo ne pogledam i ne preveden na mom profilu.Ako.ovdjr ima Rusima ili tko zna Staroslavenski jezik ili razumije i ćirilicu ,.ja ću ga rado podijeliti Ovdje. Ali vjerujem da ima. Edited October 27, 2024Oct 27 by Faith
November 3, 2024Nov 3 Iako doktrina o jedinstvu Boga podseća na savelijanizam ili modalizam treba razumeti da to nije verovanje hrišćana koji veruju na način kako je to propovedao William Branham jer postoje razlike u drugim doktrinama koje modalizam naučava. To bi bilo kao kad bi rekli da su vernici hrišćani koji veruju kako je naučavao Wilijam Branham baptisti zato što veruju u krštenje podronjenjem u vodu, a ne prskanjem kako to rade mnogi drugi. Da istina da je da mi imamo zajednička učenja sa mnogim hrišćanskim pravcima iz jednostavnog razloga jer u svakom postoji deo istine. Tako naprimer verujemo u predestinaciju što je kalvinizam a opet verujemo u duhovne darove što je baština pentekostalaca koji su armenijanci itd… Moramo na startu razumeti da ono što mi zovemo poruka je ništa drugo nego ono što biblija naziva porukom, nije to nikakav novi pravac već naprosto vraćanje na original tj. sveto pismo.
November 3, 2024Nov 3 Autor Spirit Junkie 2 hours ago, Amos said:Iako doktrina o jedinstvu BogaMožeš li nam onda pobliže objasniti ovu doktrinu. Kad se Isus molio - Oče ako je moguće da me mimoiđe ova čaša” je li se molio samome sebi ili je gore bio Bog, drugo biće? Jer po toj doktrini tako to ispada.
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje