Posted October 18, 2024Oct 18 Spirit Junkie Prije nekoliko godina ova tema među vjernicima nije se uopšte spominjala. A danas se vode velike debate među kršćanima, čak neki idu toliko daleko i vele da je to važno za spasenje. Je li zemlja kugla ili ravna ploča? Ovu sam sliku slučajano našao na facebooku, e sada ne znam kojoj strani ide u prilog.
October 18, 2024Oct 18 Autor Spirit Junkie Ja sam uvijek mislio da avion leti preko okeana i pitao se ako dođe do kvara gdje može sletjeti, jer vidim neka mala ostrvca između. Sada kada znam da lete blizu Grenlanda, Islanda, lakše je ljudima, jer tu sigurno negdje ima aerodroma, pa može sletjeti.
October 19, 2024Oct 19 Umjetna Inteligencija Zemlja je približno sfernog oblika, točnije, geoid. Pojam geoid opisuje oblik Zemlje koji je nepravilna sfera zbog centrifugalne sile uzrokovane rotacijom te neujednačene raspodjele mase unutar planete. Ovaj oblik donekle izgleda "spljošten" na polovima i "ispupčen" na ekvatoru. Uvjerljivi dokazi za sferični oblik Zemlje dolaze iz više izvora: 1. **Fotografije iz svemira**: Sateliti i astronauti su snimili bezbroj fotografija Zemlje koje pokazuju njezin sferni oblik. 2. **Gravitacijska mjerenja**: Gravitacija djeluje gotovo jednako u svim pravcima, što bi bilo neizvedivo ako bi Zemlja bila ravna ploča. 3. **Promatranje zvijezda**: Zvijezde se vide na različitim lokacijama na nebu ako se krećete iz jedne hemisfere u drugu, što je moguće samo ako je Zemlja sfera. 4. **Pomrčine**: Zemljina sjena na Mjesecu tijekom lunarne pomrčine je uvijek okrugla. 5. **Navigacija i putovanje**: Avioni i brodovi uzimaju u obzir zakrivljenost Zemlje tijekom svojih putovanja. Također, činjenica da možete otputovati u bilo kojem smjeru i naposljetku se vratiti na polazišnu točku potvrđuje sferičnost. Teorije koje sugeriraju da je Zemlja ravna ploča nisu podržane znanstvenim dokazima i opovrgnute su brojnim eksperimentima i opažanjima kroz povijest.
October 19, 2024Oct 19 19 hours ago, καιnos said: Prije nekoliko godina ova tema među vjernicima nije se uopšte spominjala. A danas se vode velike debate među kršćanima, čak neki idu toliko daleko i vele da je to važno za spasenje. Je li zemlja kugla ili ravna ploča? Ovu sam sliku slučajano našao na facebooku, e sada ne znam kojoj strani ide u prilog. Svi znamo da je mapa razvijena svera u da je mnogo prostora dodato na polovima kako bi se dobila kao pravougaonik. Tako da je sasvim logično da na sveri putanja od 7500km bude kraća od pravolinijske putanje na mapi . Samo treba malo upotrebiti maštu.
October 19, 2024Oct 19 Oblik Planete Zemlje Ako neko hoće da isproverava stvari on to može. Tako sam pre neku godinu gledao konjukciju Venere i Jupitera koja je bila vidljiva u jutarnjim satima na jugoistoku, U to vreme sam navodnjavao i đubrio jagode pre nego odem na posao. I tako sam danima mogao da pratim kako se Venera i Jupiter razilaze. Znajući da je Jupiterova godina mnogo duža od zemljine , kao i kako Venera kruži oko Sunca, ja sam u mašti mogao da predvidim da će Venera vremenom biti sve niža na horizontu u isto vreme svakoga jutra dok će Jupiter biti sve višlje na horizontu. I s obzirom da Zemlja treba da prođe izmeću Sunca i Jupitera , kao i da Venera sve niže treba da pada na horizontu, tako da zemlja u jednom trenutku treba da bude u konjukciji između tih planeta. Sve se to može pratiti na nebu i u svom umu videti kako se odvija unapred. Posmatrajući zvezdu Severnjaču i mala i velika kola mi možemo gledajući pomeranje na nebu iz sata u sat da uvidimo da ili se nebo okreće oko zemlje ili se zemlja okreće oko neke zamišljene ose. Ovo svako može da proveri ako izađe noću dva tri puta u razmacima od po dva sata i vidi koliko su se te zvezde pomerile, I shvatiće da se tu nešto vrti u krug. Sledeća stvar koju možemo videti je da je Mesec kada je na suprotnoj strani neba od strane na kojoj je Sunce pun a kada je na strani gde je Sunce mlad. Gledajući mesečeve mene mi jasno možemo zaključiti da mesečeva svetlost zavisi od sunčeve svetlosti, a pomračenje Sunca nam govori da je mesec mnogo manji i da je bliži zemlji. Takođe ako pratimo iz noći u noć pomeranje meseca po nebu mi možemo spoznati da se za trideset dana Mesec okrene oko Zemlje bila ona ravna ili okrugla. Kada je Mesec pun mi ga možemo videti u ponoć na nebu i budući da smo razumeli da njegova svetlost zavisi od svetlosti Sunca to mi možemo u svojoj mašti zamisliti kako se sunce u tom trenutku nalazi sa druge strane zemlje i svojom svetlošću obasjava Mesec. Pomračenje Meseca nam ukazuje da se tog trenutka zemlja našla između Sunca i meseca i da svojom senkom zaklanja Mesec. Ako bi smo se malo zamislili; ako je zemlja toliko velika koliko ravno zemljaši kažu onda bi ona svaki put kada se nađe između Sunca i Meseca zaklonila mesec i mi nikada ne bi smo videli pun mesec u ponoć. Da se Sunce i mesec vrte iznad ravne zemlje sve ove stvari ne bi bile ovakve kakvima ih mi možemo videti ako malo češće noću izlazimo da posmatramo zvezde i uživamo u nihovoj lepoti. Takođe bi smo se uverili u neke stvari; pa nas ne bi mogli razni ljudi čudnih namera ubeđivati u neke svoje izmišljotine. Ima tu još nekih stvari koje umom mogu da se vide, a ne mogu očima, Nauka veruje da je Zemljina osa nagnuta pod uglom u odnosu na Sunce i da zato imamo godišnja doba, Ali to nije tačno. naime kada gledamo severnjaču i velika kola za godinu dana velika kola naprave krug oko severnjače ali je severnjača uvek u pravcu severa. Šta nam to govori, govori da je Zemljina osa nagnuta u odnosu na Sunce onda bi severni pol ševljao po nebu i severnjača ne bi bila stalno u pravcu severa. A gde je odgovor na poremećaj zemljine ose u odnosu na sunce? Pa Sunce zajedno sa Zemljom i ostalim planetama putuje kroz svemir, i pošto Sunce ima najveću gravitaciju ono povlači za sobom planete po sistemu praćke, pa kad ga planete preteknu onda one polako zaostaju dok ih Sunce ponovo ne povuče za sobom. I u tom zaostajanju i preticanju Sunca pojavljuje se taj ugao koji mi doživljavamo kao nagnutost zemljine ose u odnosu na Sunce. A ovo nam otkriva još nešto, Ili naučnici ne znaju za ovo pa onda nisu ni mogli da naprave putanje kojima će leteti razne kosmičke letelice koje su lansirali u svemir poput Vojadžera. Jer ako ne znaju ovo nisu mogli da koriste "praćku" za ubrzavanje tih letelica. To bi značilo da nikada nijednu letelicu nisu lansirali van orbite Zemlje. Ili, znaju za ovo a namerno znanje kriju od ostatka sveta učeći decu u školama laži.
October 19, 2024Oct 19 Ako je nekome predhodno objašnjenje predugačko evo jedan primer koji maštovitio čoveku sve dokazuje. lako je da se vidi da li je zemlja okrugla ili ploča. Pogledaj mesec i videćeš da njegova svetlost potiče od sunca, da je reflektuje. Kada je mesec na pola onda vidimo da je mesec loptast, A kada je pun vidimo ga na suprotnoj strani od sunca. Ako je tačno da je zemlja toliko velika a da su Sumce i Mesec mali i da kruže nad njom kako kažu ravnozemljaši, onda ne bi moglo da se desi da u ponoć možemo da vidimo pun mesec, Jer se sunce koje ga obasjava nalazi sa druge strane zemlje, To možeš sam da vidiš ako u mašti malo istražiš tu stvar. Dakle ako je sunce sa druge strane zemlje a zemlja je toliko velika onda je jasno da bi tolika zemlja zaklonila mesec i on ne bi mogao da se vidi kao pun u ponoć. Tako čovek bistra uma vrlol ako sam može dokazati da je zemlja mnogo manja nego što to ravnozemljaši govore, A dalje u mašti može da se vidi i da je okrugla, Može da se vidi i na koju stranu kruži oko Sunca i još mnoge stvari, bez da ti je potrebna matematika ili poznavanje astronomije. Tako maštovit čovek može da vidi i da su snimci zemlje sa meseca lažni. jer prikazuju zemlju gledano s meseca koja je iste veličine kao mesec gledano sa zemlje. Ali ako znamo koliko je puta zemlja veća od meseca onda se nameće zaključak da bi zemlja snimana sa meseca morala da bude ogromna a ne onako mala kakvu su nam je prikazali. Eto malo da razmisliš pa da i sam vidiš kako stvari stoje,
October 27, 2024Oct 27 Zašto Ravna Zemlja ćuti o A-GPS-u ?https://www.youtube.com/watch?v=xQsduwIRiGI
Napravite račun ili se prijavite za komentiranje