Jump to content

Featured Replies

• Spirit Junkie
5 minutes ago, Nefi said:

jer je onda kasno za dobra dela

Zar misliš da se djelima spašavamo, evo čitaj komentare za ovaj članak, pa ćeš vidjeti da biblijska kršćanka tvrdi da ne moramo ništa raditi, samo vjerovati i spasit ćemo se….znači ne moraš pomagati nikoga, obilaziti bolesne i slično…ali ovdje je tvoja tema dan šabata, da ne idemo off topic, ovdje možemo o djelima

• Odgovora 64
  • Pregleda 1,9k
  • Tema napravljena
  • Zadnji odgovor

Najbolji posteri u ovoj temi

Najpopularniji postovi

• Nešto sam razmišljao danas povodom ove teme: Bog je toliko jasno u starom zavetu ukazao da je subota dan Božiji koji treba salaviti, I ako bi Bog hteo da promeni to on bi svakako to isto tako jasno ka

• Kao što vidiš na tvojoj profilnoj slici, Bog daje Mojsiju kamene ploče gdje su bile zapisane zapovijedi. Psalmi vele da su Zapovijedi vječne. Izaija 66 kaže da će na Novoj Zemlji se slaviti subota - k

• Ja imam jednog pravoslavca, on ima oko 6000 knjiga, mogao bih da ga pitam ali sam izgubio kontakt, moram ga naci.. sta tacno pisu crkveni oci i rani Hriscanski pisci po pitanju subote, 1. i 2. vek. Ov

Posted Images

• Spirit Junkie
On 27. 10. 2024. at 19:47, Nefi said:

Hrišćani su prebacili šabat na prvi dan nedelje.

Ovo si dobro rekao, da su kršćani prebacili šabat, ustvari to je katolička crkva uradila. Gdje nalažiš u Bibliji da je Bog prebacio šabat na nedjelju, kao što je rekao izričito “Sjećaj se da svetkuješ dan subotni”?

• Autor
On 15. 12. 2024. at 9:34, καιnos said:

ustvari to je katolička crkva uradila.

Katolička crkva nije postojala u prva tri veka, a postoji gomila spisa iz tog perioda koji opisuje praksu nedelje kao novog dana šabata:

Varnava iz Aleksandrije kaže:
„Radi toga slavimo prvi dan u radosti, na kome je Isus ustao od mrtvih, a posle toga se nama objavio i na Nebo otišao" (Poslanica Varnave, Aleksandrija, oko 100g.)

Ignacije Antiohijski (umro 107. god.) kaže:
“Oni koji su živeli po starom uređenju došli su do nove nade i ne slave više Šabat u subotu, nego u nedjelju, dan kad je naš život bio uzidgnut u vis po Hristu i njegovoj smrti”.

Didahe, spis iz prvog veka kaže:
“U nedjelju u dan Gospodnji saberite se da lomite hleb i da zahvaljujete, nakon što ispovedite svoje grehe, da bi vaša žrtva bila čista”.

Iz istog tog vremena potiče i tekst rimskog upravitelja Plinija Mlađeg koji piše caru Trajanu 112. godine:
“… tvrde kako se sva njihova krivica sastojala u tome što su se redovito sastajali jednog određenog dana, pre zore, da bi pevali zajedno pesme Hristu…”. Prema gore navedenom, taj “određeni dan” bila je nedjelja.

Justin Mučenik (živio od 100. do 165. godine) daje nam najstariji opis nedeljnog bogosluženja:
“A u dan zvan dan sunca (nedelja) drži se zajednički sastanak svih, bilo da borave u gradu ili na selu… U dan sunca dolazimo svi na zajednički sastanak jer je to prvi dan, kad Bog otera mrak i te stvori svet, a Isus Hrist istoga dana ustade od mrtvih…”

Ignacije Antiohijski (živio od 98. do 117. godine) kaže:
“Jer ako još uvek verujemo u judaizam, mi priznajemo da nismo primili Božju milost.”

Osmi dan (nedjelja) bio je tema govora i Origena (185–254 g.) koji reče: “Broj osam, koji u sebi sadrži silu uskrsnuća, slika je sveta koji dolazi, ako što je broj sedam simbol sadašnjeg sveta”.

To nam svedoči i Viktorin iz Ptuja (oko 304. godine) koji kaže:
“Sedmog dana… mi imamo običaj strogog posta da bismo u dan Gospodnji mogli prići našem kruhu izražavajući hvalu”.

Zanimljivi su takođe i tzv “mučenici nedelje”, njih 49 hrišćana, koji su mučeni i ubijeni 304. godine jer se nisu hteli odreći da Šabat slave u prvi dan Nedelje, na Dan Gospodnji. Sveštenik Saturnij tada kaže: “Mi moramo slaviti dan Gospodnji. To je naš zakon”.

Euzebije Cezarejski (263-339 godina) izričito kaže: “Dok su Jevreji verni Mojsiju žrtvovali pashalno jagnje jednom godišnje… mi, ljudi Novog saveza slavimo našu Pashu svake nedelje”, a na drugom mestu kaže: “Sve ono što je bilo propisano za Šabat, mismo preneli na dan Gospodnji, kao autoritativniji, nadmoćniji, uzvišeniji od Jevrejskog Šabata” i time svedoči da je poštovanje Šabata nedeljom kao Dana Gospodnjeg bila već praksa.

Možemo spomenuti i Augustina (354.-430. godina) koji kaže: “Gospodnjim vaskrsenjem bio je objavljen dan Gospodnji Hrišćanima, a ne Jevrejima.”,

Ambrozije (339-397 god.) veli: “Prvogjedanablaženotrojstvostvorilosvet, ivaskrsnuonasjeOtkupitelj, kojijepobediosmrt, inasoslobodio”.

Edited by Nefi

• Autor
On 14. 12. 2024. at 22:35, καιnos said:

Zar misliš da se djelima spašavamo

Mi ne činimo dobra dela da bi nas ona spasila, nego kao znak naše vere u Hrista, da bi bili tako verom i milošću spašeni. Jer znamo da je vera bez dela mrtva. Zato se trudimo da činimo sve što je Isus rekao da bi mu pokazali našu ljubav i veru u Njega. Jer ko nema dobra dela on nema ni veru, a "bez vere nije moguće ugoditi Bogu.." (Jevrejima 11:6)

Edited by Nefi

• 3 weeks later...
On 14. 12. 2024. at 12:23, Nefi said:

Device koje se tu pominju su svih deset članice njegove crkve, jer isčekuju njegov dolazak, a ulje u lampava su njihova dobra dela i služba u Hristovoj crkvi, kao služba Bogu i sledećem. Krštenje i promanje dara duha svetoga kao savezi hrama pripadaju isto u tu kategoriju. Pet koje nisu mudre, to su one koje pripadaju crkvi ali ne trude se da drže zapovesti i ne pripremaju se za dolazak Hrista iako zanaju da će On doći.

Pored tih pet mudrih devica, tu pripadaju i oni koji veruju u Hrista i trude se da drže njegove zapovesti ali pripadaju drugim crkvama, ili ne pripadaju nijednoj crkvi i kada bi imali šansu da čuju jevanđelje u istinitoj crkvi oni bi ga od sveg srca prihvatili, ali nisu nikada imali šansu za tako nešto.

Takvima je takođe obećano da će naslediti carstvo Božje.

Nije tako brate, ti si samo tako si ucen i verujes, ali ja slusam Hrista..

Kad su ucenici videli jednog gde ide i Hristovim imenom izgoni demone, branili su mu jer nije isao za njima, odnosno nije bio clan zajednice, a Hristos im kaze: “Ne branite, jer nema tog ko ce mojim imenom izgoniti demone a potom odmah o meni zlo govoriti..” i “ko nije portiv vas, sa vama je”.

Tako je Hristos shvatao crkvu kao DUHOVNU a ne fizicku. Pripadnost nekoj instituciji ne cini te automatski Hristovim ucenikom, niti je ijedna zajednica nepogresiva. Ni Hristovi ucenici nisu bili nepogresivi, oni jesu od Hrista postavljeni, ali sta su rekli ovom coveku?.. da on nije Hristov ucenik i da ne sme to da radi.. Patili su od ponosa i mislili su da se sve vrti oko njih, da su oni glavni.. kao i svi drugi, ali niko nije nepogresiv..

Zato brate, ni Smith ni bilo ko ne moze tebi reci sta da verujes. Hristos na crkvu ne gleda fizickim ocima, vec duhovnim. A ljudi su od crkava napravili institucije sa clanskim kartama i postavili sebe da odlucuju. Tako i danas svuda, prete da ce te izbaciti ako ne radis sta kazu, napravili su od crkvi partije..

U prvom veku su isto odvajali ucenike da revnuju za njih, pisao je Pavle o tome u svojim poslanicama.. To rade i danas..

Hristova crkva nije fizička, to je skup vernika, sama rec kaze.. A sto se tice verovanja rekao sam, apsolutno je identicno svuda, razlike su minorne. Toliko minorne, da Bogu nisu ni bitne.

To je kao sto su radili u Pavlovo vreme, pravili problem oko obrezanja, praznika tako i danas, da bi odvukli ucenike za sobom. Zato i postoje podele , svadje, price o suboti i sl.. To su gluposti..

Mi smo svi braca koji verujemo u Hrista i zivimo kako je on ziveo, svi pripadamo istoj crkvi. Nema tu moja crkva tvoja crkva, i sta ja uopste ima da branim nekakvu crkvu, kada su sve gresne? Pa pgledaj u Otkrivenju, nema ni jedne da je bila bezgresna, Hristos ih je sve ukorio! Znaci jedini koji je bezgresan je Hristos!

Ako ces nekog braniti, njega brani!

A njegov narod je duhovna kategorija, i to vidis kod proroka Ilije, on je mislio da je ostao sam na zemlji, a Bog mu kaze ‘imam jos onih koji nisu priklonili svoja kolena pred valom’ (parafraziram). On ima svoju crkvu za koju ti ne znas, ona moze biti i u duzngli i pustinji, i ona je uvek prisutna. Cak iako ti mislis da si jedini na svetu, nisi.. I ako mislis da je samo tvoja crkva u pravu, gresis..

Bog nema fizicku crkvu na zemlji u smislu centralizovanog mesta gde svi treba da se okupljaju, jer Hristos kaze: “ide vreme i vec je nstalo, kad se necete moliti Bogu ni na ovoj gori ni u Jerusalimu.. Jer Bog je Duh, i koji mu se mole, treba u Duhu i istini da se mole”,

Znaci, svi koji idete u institucije i hramove, vise revnujete za te institucije nego za Hrista. Ispitaj sebe pa ces videti da sam u pravu. Ti ces najpre skociti da branis instituciju i svog vodju ako neko nesto lose kaze (ne mislim na tebe licno, svi to rade), pa ces tek posle braniti Hrista. To je kao sto su vikali ‘ja sam Pavlov, ja Apolov.. Kifin’ … Dakle, ljudi se vise vezuju za ljude i institucije, a ne sme tako da bude..

Sve ti najbolje zelim, i neka te Bog blagoslovi brate!

• Autor
1 hour ago, mire said:

Nije tako brate, ti si samo tako si ucen i verujes, ali ja slusam Hrista..

Tako uče sveta pisma a ne ja.

Isus se sluša ako čitamo sveta pisma, jer su tamo njegove reći zapisane i ako molimo za lična otkrivenja.

Tačno je da crkva Hristova nije jedna zgrada, nego je jedna zajednica svetih, koji su sebe posvetili Hristu, primanjem krštenja u vodi i primanjem Dara Duha svetoga. A primanje takvih obreda i uredba se mogu primiti SAMO od ovlaćenih lica koji su kao apostoli postavljeni od Hrista. Tu vlast nazivamo sveštenstvo ili kako Pavle kaže, sveštenstvo po redu Melhisedeka čiji je prvosveštenik sam Isus Hrist. Apostoli su takvu vlast dobili od Hrista:

"I dozvav svojih dvanaest učenika dade im vlast nad nečistim duhovima da ih izgone, i da leče svaku bolest i svaku slabost." (Mateja 10:1)

"A hodeći propovedajte i govorite da se približilo carstvo nebesko. Bolesne lečite, mrtve dižite, gubave čistite, demone izgonite; zabadava dobiste, zabadava dajite.." (Mateja 10:7,8)

Da Bog ne priznaje dela bez vlast pokazuje primer, gde su neki videvši od Pavla pokušali bez sveštenstva da isteraju demone:

"A i neki od Judejaca koji su skitaliod mesta do mesta pokušavali su isterivati demoneprizivanjem imena Gospoda Isusa nad onima koji su biliopsednuti zlim duhovima. Govorili su: „Zapovedam vam uime Isusa koga Pavle propoveda!”  Bilo je tako sedamsinova nekog Skeve, judejskog svešteničkog glavara, kojisu to činili.  Ali zli duh im je rekao: „Poznajem Isusa iznam Pavla, ali ko ste vi?” Tada je čovek koji je bioopsednut zlim duhom skočio na njih, sve ih savladao ipretukao, tako da su goli i izranjavani pobegli iz te kuće." (Dela 19:13-16)

Eto ako bilo šta činimo bez svešteničke vlasti, to Bog neće da prizna i na kraju će reći “ko ste vi”?

Tačno je da se trebamo u “Duhu i istini moliti”, samo trebamo prethodno primiti Duha svetoga. A to je samo moguće primanjem Dara Duha svetoga od ovlašćenih lica u Hristovoj crkvi.

Činjenica je da je Isus uspostavio jedni crkvu kao zajednicu svetih, i zato se metfora o deset devica, primer za članove Hrisove crkve koji čekuju na njegov dolazak. Pet će biti spremne a pet neće. Isus je jasno rekao da onaj koji ne ulazi na vrata, je lopov. Isus je vrata, a njegova crkva dovodi ljude Hristu da bi ih On spasio.

On 28. 10. 2024. at 22:49, Nefi said:

Dan sunca je bio posvećen Mitra kultu a ne Egipatskim Bogovima. Po Rimskom običaju dani sedmice su bili posvećeni nekom njihovim bogom, kao što je u subotu po njihovom kalendaru bio dan Boga Saturna. Po tvojoj logici su Jevreji subotom slavili Saturna

Znas sta je problem, to sto oni nedelju povezuju sa kultom sunca - mitraizmom, a nisu proverili iz istorije da mitraizam tada nije ni postojao!

Mitraizam nastaje dugo nakon Hriscanstva, naime u 4. veku, a Hriscani vec uveliko pre toga slave i pisu o nedelji. Zato i prvi crkveni oci nisu nedelju povezivali sa “danom sunca”, vec tek nakon 4. veka je povezuju, jer je tada i nastao mitraizam.

Inace, mitraizam je teznja cara da nacini novu religiju koja bi bila prihvatljiva za sve (to je bilo politicko pitanje), pa je ubacio i neka Hriscanska verovanja kao sto su nedelja i vec dugo poznati Bozic. Bozic je povezao sa 25. decembrom, danom koji je Hriscanima unapred bio poznat, i nazvao ga rodjendanom boga sunca.

Znaci, ni nedelja ni Bozic nemaju pagansko poreklo, a jos je manje je istina da Bozic ima veze sa brumalijama i saturnalijama. Ti praznici nikada nisu padali na 25. decembara, zavrsavali su se pre toga, dakle 24. decembra.. Znaci, 25. je bio slobodan dan kada se nista nije slavilo u rimskom carstvu. Hriscani dakle nisu nista preuzeli od pagana! Desilo bilo obrnuto - “pagani su preuzeli Hriscanske praznike” jer je mitraizam “sinkretisticka” religija, koja je preuzimala u sebe tudja verovanja i prakse, izmedju ostalih i Hriscanske..

Evo, pozivam vas da istrazite istoriju, ali ne u knjigama za osnovnu skolu, vec treba ici u biblioteku ili pretrazititi google, informacije su dostupne, ali je izostavljeno iz udzbenika i nije za siru publiku..

Edited by mire

25 minutes ago, Nefi said:

primanje takvih obreda i uredba se mogu primiti SAMO od ovlaćenih lica koji su kao apostoli postavljeni od Hrista. Tu vlast nazivamo sveštenstvo ili kako Pavle kaže, sveštenstvo po redu Melhisedeka čiji je prvosveštenik sam Isus Hrist. Apostoli su takvu vlast dobili od Hrista:

"I dozvav svojih dvanaest učenika dade im vlast nad nečistim duhovima da ih izgone, i da leče svaku bolest i svaku slabost." (Mateja 10:1)

Izvini brate, ali gde pise da je meni potrebno necije dopustenje da ja krstim?

Hristos je rekao svima, a ne samo svestenicima: “Idite i načinite sve narode mojim ucenicima krsteci ih”.

To je rekao svima, i tvoja je obaveza da krstavas i stvaras ucenike. Nije to obaveza nekakve institucije.

Gde si ti procitao da trebas da uvodis krstenog u insituciju? Zar mu govoris “krstim te u ime Oca Sina i Svetoga Duha.. I sad si postao clan mormonske crkve..”.. Gde si to procitao?

Filip kad je krstio coveka, odmah je ustao iz vode i nestao, a krsteni covek je otisao svojoj kuci radostan.. Nije ga dakle Filip uvodio ni u kakvu instiruciju da ga predstavi vrenicima..

Sta ti ovo govori?

“I zapovedi da stanu kola, i sidjoše oba na vodu, i Filip i uškopljenik, i krsti ga. A kad izidjoše iz vode, Duh Sveti pade na uškopljenika, a andjeo Gospodnji uze Filipa, i više ga ne vide uškopljenik; nego otide putem svojim radujući se..”

Gde je tu crkva? Pa covek ode radostan svojoj kuci..

Pavle kaze:

Ne znate li da ste vi crkva Božija, i da Duh Božij u vama živi?

Sta kaze? Ko je crkva? —> TI SI CRKVA!

Ako si ti crkva Bozja, sto trazis crkve spolja?

Zar ne znas da si ti hram Duha Svetog? Pa Novi zavet svakog vernika zove “stubom” koji se simbolicno ugradjuje u hram Bozji, i sacinjava jedno telo - Hristovo. Ako si ti Hristovo telo, ako si ti crkva sta trazis spolja? A da nije samo spolja, vec doslovno pokazuje ti i Hristos kad kaze: “razorite ovu crkvu i za tri dana cu je podici”. Ne govori on tu simbolicno vec misli i doslovno, i to simbolizuje Euharistija.. Ti postajes jedno bice sa njim, jer on u tebi zivi.. Tako smo svi jedno telo u Hristu, i zato je Hristos i molio Oca, da svi budemo jedno, on u nama i mi u njemu savrseno ujedinjeni.

31 minutes ago, Nefi said:

Da Bog ne priznaje dela bez vlast pokazuje primer, gde su neki videvši od Pavla pokušali bez sveštenstva da isteraju demone:

"A i neki od Judejaca koji su skitaliod mesta do mesta pokušavali su isterivati demoneprizivanjem imena Gospoda Isusa nad onima koji su biliopsednuti zlim duhovima. Govorili su: „Zapovedam vam uime Isusa koga Pavle propoveda!”  Bilo je tako sedamsinova nekog Skeve, judejskog svešteničkog glavara, kojisu to činili.  Ali zli duh im je rekao: „Poznajem Isusa iznam Pavla, ali ko ste vi?” Tada je čovek koji je bioopsednut zlim duhom skočio na njih, sve ih savladao ipretukao, tako da su goli i izranjavani pobegli iz te kuće." (Dela 19:13-16)

Izvini brate, ali Pavla su demoni znali kao sto znaju i tebe i mene i sve one koji su Hristovi. U prici je covek pokusao da izgoni demone (samo je pokusao), a bio je neobracen, i zato je demon skocio na njega.. To nema veze sa svestenickim stalezom, niti sa pripadnoscu instituciji, vec sa tim da li tebe Bog zna ili ne!

Ti mozes biti i clan crkve i svestenik, ali ti niko ne garantuje da te demon nece rastrgati ako pokusas da ga isteras.. Niti si zasticen clanstvom niti stalezom!

Inace, svi smo mi sveti, kako i kaze naziv tvoje crkve...

Kada je Hristos rekao Znate da knezovi narodni zapovedaju narodu, i poglavari upravljaju njim, ali medju vama da ne bude tako, nego koji hoce da bude veci, svima neka bude sluga”.. tu pokazuje da u crkvi ne postoji svestenicki stalez, vec su svi braca, svi su jednaki.. Podelu na svestenike i laike je izmislio djavo da bi napravio nered, i rasplinuo takmicarski duh.. To nije po pismu..

Uzmi sad Pismo pa citaj kod Petra:

A vi ste izbrani rod, CARSKO SVEŠTENSTVO, sveti narod..”

Dakle TI KOJI SI SVEŠTENIK , trazis sebi svestenika, pastora ili nekog od autoriteta?Stvarno svasta!

• Autor
6 hours ago, mire said:

A vi ste izbrani rod, CARSKO SVEŠTENSTVO, sveti narod..”

Piše Izabrani, znači ne uzimaju svojevoljno tu čast.

I niko sam sebi ne prisvaja tu čast, nego ga na to poziva Bog, kao i Arona. (Jevrejima 5:1–4).

Kako je izabran Aaron? Direktno kroz otkrivenje od Boga kroz proroka Mojsija.

"Dovedi k sebi od Izraelovih sinova svog brata Arona sa njegovim sinovima, da mi služi kao sveštenik: Aron i Aronovi sinovi Nadav i Abihud, Eleazar i Itamar." (Izlazak 28:1).

“Obuci Arona u svete haljine i pomaži ga i osveštaj ga, da mi vrši službu svešteničku.  I sinovima njegovim zapovedi neka mi pristupe, i obuci im košulje. I pomaži ih, kao što pomažeš oca njihovog, da mi vrše službu svešteničku; i pomazanje njihovo biće im, za večno sveštenstvo od kolena do kolena.  I učini Mojsije sve, kako mu zapovedi Gospod tako učini."  (Izl 40:12-16)

Od koga ste vi izabrani? Ko vam je položio ruke i postavio vas za sveštenika?

Sveta pisma uče, da je Hrist izabrao apostole i 70 učenika i dao im “CARSKO SVEŠTENSTVO”, a oni su izabrali starešine (Prezbitere) po crkvama.

"..pošto su te starešine rukopoložili." (1 Tim 4:14)

"...kako sam položio svoje ruke na tebe." (2 Tim 1:6)

"I ne mogaše onde učiniti ni jednoga čuda, sem što izleči malo bolesnika stavivši ruke na njih.  I čuđaše se zbog njihovog neverovanja." (Marko 6:6)

"blagoslovi ih, stavljajući ruke na njih." (Marko 10:15,16)

"Tada ih izvede do Vitanije, podiže svoje ruke i blagoslovi ih." (Luka 24:50)

"Ruke ne polaži brzo ni na koga..." (1 Tim 5:22)

"...postaviše (ih) pred apostole, koji se pomoliše Bogu i položiše ruke na njih." (Dela 6:2-6)

Sve ovo se opisuje u jednom vremenu ka da nije bilo crkvenih zgrada jer su ti izabrani bili Crkva Hristova, jer su u sebi mosili sveti poziv i sveto sveštenstvo, od Hrista preko apostola.

• Autor
8 hours ago, mire said:

Mitraizam nastaje dugo nakon Hriscanstva, naime u 4. veku, a Hriscani vec uveliko pre toga slave i pisu o nedelji. Zato i prvi crkveni oci nisu nedelju povezivali sa “danom sunca”, vec tek nakon 4. veka je povezuju, jer je tada i nastao mitraizam.

To je tačno, istoričari tvrde da je Mitraizam nastao u prvom veku a došao mu je kraj u šestom veku.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC

Edited by Nefi

On 01. 01. 2025. at 12:30, Nefi said:

primanje takvih obreda i uredba se mogu primiti SAMO od ovlaćenih lica koji su kao apostoli postavljeni od Hrista.

Kako ti mozes reci da ja nisam ovlascen? Ako je Sveto Pismo upuceno svima, ako se Bog obraca svim ljudima preko Pisma, kako mozes reci da meni Bog nije dao ovlascenje da krstim, da propovedam i objavljujem njegovu rec? To je jako ograniceno sagledavanje u odnosu na nacin na koji Bog deluje. Bog je cak u vreme Hrista, poslao mudrace sa istoka da pozdrave Hrista, nisu ga pozdravili svestenici.. Dakle on ne priznaje zemaljsku instituciju i nikada nije tako sagledavao stvari kako ti sagledavas i kako vecina sagledavaju. On je imao svoju crkvu van Jerusalima u to vreme.. To sto ti ucis brate nije po pismu, to je protivno pismu, a to je razlog zasto ste prevareni da verujete najpre institucijama a ne Bozjoj objavi i njegovoj reci.

Njegova Rec je objavljena svima, i vredi jednako i za onog u pustinji u dzungli, za koga ti nikad nisi cuo, i on je clan crkve kao i ti.. A crkva koja je centralizovana na jednom mestu, kao sto je nekad bila u Jerusalimu, moze biti lako od Boga odbacena, jer crkvu cine ljudi, i ako su ti ljudi vecinom gresni, Bog takvu crkvu nece priznati kao svoju, niti ce je koristiti kao izvor ucenja..

Vi i sami ucite da je Bog odbacio katolicku crkvu. Pa kako ti onda mozes tvrditi da je bilo tvoja crkva ili neka druga crkva jedino ispravna, ne mozes! Svaka crkva moze da skrene, a Bog ne gleda na crkvu kao na centralizovano mesto odakle sve dolazi, crkva je grupa ljudi, koji se sabiraju na jedno mesto radi obozavanja. I kao takva moze skrenuti sa puta, sto i vidimo u Otkrivenju da je manje vise svaka u vreme apostola Jovana imala neki problem i da su cak postojale jeresi u nekima, tj. lazna ucenja.

Apostoli u prvom veku su samo bili brana tim jeresima dok su bili zivi, ali neki stalez koji ce zauvek biti brana ulasku jeresi u crkvu ne postoji. Pavle je cak prorekao da ce se pojaviti otpad u crkvi i da ce i sam antihrist da sedne u crkvu Bozju.. Prema tome, crkva kao centralizovano mesto - koje ce zauvek biti izvor cistog ucenja ne postoji.. Svaka crkva moze i naucavace jeresi na kraju, a ti ipak verujes crkvi kao izvoru ucenja..

Ne brate, Pismo i “Sola Scriptura” - DA, ali crkva kao izvor ucenja NE! Jer vi svi kada insistirate na svojim crkvama kao izvoru ucenja, i sami gazite SOLA SCRIPTURU, a kunete se u nju.

Malo bolje razmisli o tome sta radite.. Sad ne mogu dugacak post da pisem, ali cu kasnije ako je potrebno.. Ti jako gresis kao i svi koji su vezani za institucije.

On 01. 01. 2025. at 21:12, Nefi said:

Sveta pisma uče, da je Hrist izabrao apostole i 70 učenika i dao im “CARSKO SVEŠTENSTVO”, a oni su izabrali starešine (Prezbitere) po crkvama.

"..pošto su te starešine rukopoložili." (1 Tim 4:14)

"...kako sam položio svoje ruke na tebe." (2 Tim 1:6)

"I ne mogaše onde učiniti ni jednoga čuda, sem što izleči malo bolesnika stavivši ruke na njih.  I čuđaše se zbog njihovog neverovanja." (Marko 6:6)

"blagoslovi ih, stavljajući ruke na njih." (Marko 10:15,16)

Ne brate, to je izvrtanje. Ja ne govorim protiv polaganja ruku i ne govorim da se to ne radi (treba da se radi), ali ne priznajem hirotoniju u smislu apostolskog prijemstva a koliko znam ne priznajete ni vi, inace bi morali da se vratite katolicima i pravoslavnima, jer jedino oni imaju apostolsko nasledje.

Posto vi nemate hirotoniju, i vasi svestenici ne dolaze iz apostolskog reda, tvoje tvrdnje o postojanju nekakvog svestenickog staleza i polaganja ruku su besmislena.

Rekao sam, Bog tako ne funkcionise, niti je odredio da se Sveti Duh deli samo polaganjem ruku, inace Kornelije ne bi primio Svetog Duha pre polaganja ruku i pre krstenja sto je bio slucaj. Niti bi vi mogli tvrditi da je Joseph Smit primio bilo sta od Boga, jer na njega niko nije polozio ruke.

To sto su apostoli polagali ruke, uvedeno je da bi se uspostavio red u crkvi i da bi se raspodelili poslovi, a ne zato da bi se formirao nekakav svestenicki stalez! I to vidis citajuci ono sto je Hristos napisao da su svi braca, da niko nije veci od drugih u crkvi. A kako je crkva funkcionisala u prvom veku, imamo podatke.. Svi vernici su krstavali i propovedali a ne samo apsotoli! Crkva je imala misiju da objavi evandjelje svetu a ne da sedi besposlena, i to su svi radili, pa cak i zene, a ne kao danas samo svestenici!

Zar ne znas da je bilo 70 apostola a ne 12 , ali vi se pozivate na nekakav svestenicki stalez ili prijemstvo? Pa Hristos nije stvarao svestenike, on je osposobljavao ljude da objavljuju Bozju Rec. Znaci bilo je mnogo vise “apsotola” osim onih 12 koji se pominju, a to je samo naziv za osposobljenog propovednika!

Kazes “ko je polozio ruke na tebe”, a ja te pitam ko je polozio na Josepha Smitha?

Ajde brate malo razmisli kome je Bozja Rec upucena i kako Bog komunicira? On to ne radi kroz instituciju, on to radi licno i obraca se tebi licno kroz Sveto Pismo!

Kad bi Bog komunicirao kroz crkvu, SOLA SCRIPTURA NE BI NI BILA POTREBNA! Jer bi bila dovoljna crkvena pravila i njeno tumacenje, kao kod katolika.. A vi ste takodje obezvredili Bozju rec zarad svoje crkvene dogme, jer vi se na bibliju pozivate samo dok je u skladu sa vasim crkvenim ucenjem. I to je generalno slucaj sa svima.. Znam da ces reci da nije tako, ali tako je..

A ja ne zavisim od institucije, i nemam taj problem da sam ogranicen crkvenim ucenjem, niti dozvoljavam da na mene utice neka institucija, a vas je izgleda ogranicila dogma, zato vi i ne mozete spoznati istinu.. Hristos je zbog toga rekao “Blazeni su siromasni duhom, jer je njihovo carstvo nebesko”. Znaci da bi stvarno saznao istinu moras isprazniti um, jer u punu cašu ne moze stati nista..

Edited by mire

• Autor
On 03. 01. 2025. at 12:12, mire said:

Posto vi nemate hirotoniju, i vasi svestenici ne dolaze iz apostolskog reda, tvoje tvrdnje o postojanju nekakvog svestenickog staleza i polaganja ruku su besmislena.

Mi verujemo da su se Petar, Jakov i Jovan javili Josephu Smithu i Oliveru Cowderiju 1829. godine, gde su ih zaredili u Melhisedekovo sveštenstvo i dali im apostolstvo i tako ga vratili ponovo na zemlju. Mi verujemo da bez apostolstva ne postoje ključevi carstva i tako crkva može biti samo Hristova ako stoji na temelju apostola i proroka i Hristom kao kamen ivičnjakom.

Što se mene tiče, ruke mi je položio Otto G. Burkhardt  1987.g.

a njemu su ruke položene od Alvin R. Dyer 1961.g.

a  njemu su položene ruke od Joseph Fielding Smith 1927.g.

a njemu su položene ruke od   Joseph F. Smith  1910.g.

a njemu su položene ruke od Brigham Young  1866. g.

a njemu su položene ruke od David Whitmer i Martin Harris 1835.g.

a njima su položene ruke od Joseph Smitha i Oliver Cowdery 1835.g.

a njima su položene ruke od Petra, Jakova i Jovana 1829.g.

a njima su položene ruke od našeg Gospoda Isusa Hrista (Jovan 15:16)

On 04. 01. 2025. at 19:41, Nefi said:

Mi verujemo da su se Petar, Jakov i Jovan javili Josephu Smithu i Oliveru Cowderiju 1829. godine, gde su ih zaredili u Melhisedekovo sveštenstvo i dali im apostolstvo i tako ga vratili ponovo na zemlju. Mi verujemo da bez apostolstva ne postoje ključevi carstva i tako crkva može biti samo Hristova ako stoji na temelju apostola i proroka i Hristom kao kamen ivičnjakom.

Ok brate, ali se to ne slaze sa Pismom.. Ne znam na cemu temeljite to ucenje kada svi tekstovi ukazuju da je crkva duhovna a ne fizicka, i da istina ne zavisi od fizicke crkve. To Isus i pokazuje kada kaze: “Bog moze i od ovog kamenja podignuti decu Avramu”, a jevreji su se uzdali da su potomci Avrama, i clanovi Bozje crkve. Medjutim Isus kaze: “eto ostavlja vam se vasa kuca pusta”. Bog je na kraju raskinuo savez sa jevrejima i formirao novi. Isto je to cinio i u proslosti nekoliko puta, pa su jevreji zavrsavali u ropstvu.. Medjutim uvek je postojao mali ostatak, grupa koja se nije odrekla Boga, i taj mali ostatak je cinio crkvu, ali ne u fizickom smislu.. Fizicka organizacija se mnogo puta raspala, pocela je naucavati lazi, i to pokazuje istorija..

Zasto mislis da je danas drugacije?

Naravno da nije, i zato se novozavetna crkva takodje raspala. Da nije tako, ni vi ne biste nastali. Bi ste se pojavili da ispravite neke pogresne stvari.. Bog vas je podigao, ali vi sada tvrdite kako ste vi jedini izvor istine, i da kao fizicka crkva ostajete doveka.. To je pogresno, i to je ista jeres koju je propovedala i ucila katolicka crkva..

U NZ pak imas da ce se u crkvu ivuci jeresi, da ce antihrist sesti u crkvu.. Zar se to nije desilo? Ne mozes ti na crkvu gledati kao na izvor istine, jer ona je podlozna padu i iskrivljenim ucenjima i pogresivim ljudima.. Samo pismo je nepogresivo, i zato vredi SOLA SCRIPTURA, a vi ga ovim pravilom “moja crkva je cuvar istine” krsite!

Nije protestantsko pravilo - SOLA EKLEZIJA! Vec SOLA SCRIPTURA!

Seti se sta je Isus rekao: “obezvredili ste rec Bozju zbog svojih predaja”, a vi isto to radite kada insistirate da je vasa crkva nepogresiva i da je jedino vase tumacenje ispravno.. Dakle, vi svoje tumacenje stavljate iznad Bozje reci i ne date ljudima da shvate onako kako pise. Radite isto sto je katolicka crkva radila svo vreme..

Dzabe vam protestantizam, kada ste ga pogazili, kad ste svoju crkvu uzdigli iznad Pisma (iznad SOLE SCRIPTURE).

Takodje, sve te price da je Petar stena, da crkva nece pasti i slicna tumacenja, su izvucena van konteksta, Isus uopste nije mislio na fizicku crkvu vec na duhovnu. Fizicka moze pasti u svakom trenutku, i padace do kraja, jer on kaze: “Sin covecji kada dodje, hoce li naci veru na zemlji”?

Vi mislite da ste ‘poslednja crkva’, da ste izabrani itd.. a ja vam kazem.. Bog bira neuke da objave njegovu poruku, ne mocne i velike crkve kakve ste svi postali..

On 04. 01. 2025. at 19:41, Nefi said:

Što se mene tiče, ruke mi je položio Otto G. Burkhardt  1987.g.

Brate, ja uospte ne govorim protiv polaganja ruku. To je nacin na koji se prenose ovlascenja u crkvi i vredi i dan danas za lokalne crkve. Problem je u tome sto vi svoju crkvu smatrate nepogresivom. Dakle vi cinite istu gresku kao i katolici u pocetku, i tu nema razlike. Kad bi se rukopolaganjem prenosila istina i cuvala crkva od pada, onda ni katolicka crkva ne bi pala, ali mi vidimo suportno.

Kako su onda oni pali?

To sto si ti primio dar, to nije garant da crkva nije pala ili da nece pasti, to je samo dar koji ti je dat, ako si ga dobio kao dar od Boga, sluzi za odredjenu svrhu. To ne znaci da on podrzava bukvalno sve sto ti izgovoris ili radis, niti to znaci da on podrzava tvoju crkvu u svemu… Svakom su dati darovi prema njegovoj moci, i tebi..

Dakle, ne nipodastavam ono sto si primio, samo kazem, ako mislis da je tvoja crkva jedini izvor istine, ti jako gresis, a vidim da je tako, jer tumacenje svoje crkve stavljas ispred biblije, kao i svi, i uopste ne obracas paznju na ono sto ja pisem.. Tako je sa svima koji su ubedjeni da je njihova “crkva cuvar istine” a to ne moze biti. Brate, SAMO PISMO je cuvar istine jer je to BOZJA REC! To je Hristos rekao farisejima, svestenicima onog vremena, nisu oni sacuvali istinu, oni su je iskvarili, a istina je ostala zapisana u Pismu. DAKLE BOG CUVA SVOJU REC A NE CRKVA!

• Autor
21 hours ago, mire said:

Ok brate, ali se to ne slaze sa Pismom..

Zašto se to ne slaže sa pismom? Novi zavet koji imamo je nastao u crkvi koju su vodili apostoli Otkrivenjem sa neba.

Baš novi zavet opisuje kakva crkva Hristova treba da bude.

Znači ako bilo koja crkva ove tačke nema, onda je to samo jedna loša kopija:

HRIST JE ORGANIZATOR CRKVE
"A i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovom kamenu sazidaću crkvu svoju.". (Mateja 16:15-19) "On je i glava tela, Crkve..." (Kol 1:18)

CRKVA MORA NOSITI IME ISUSA HRISTA

"...kao što je i Hristos glava crkvi..." (Efež 5:23) "On je i glava tela, Crkve..." (Kol 1:18)

MORA BITI IZGRAĐENA NA TEMELJU APOSTOLA I PROROKA
"Nazidani na temelju apostola i proroka, gde je kamen od ugla sam Isus Hristos, Na kome sva gradjevina sastavljena raste za crkvu svetu u Gospodu" (Efež 2:19-20)

MORA IMATI ISTU ORGANIZACIJU KAO IZVORNA CRKVA
"I On je dao jedne apostole, a jedne proroke, a jedne jevandjeliste, a jedne pastire i učitelje..." (Efež 4:11)

MORA IMATI BOŽANSKU VLAST
"I niko sam sebi ne uzima ove časti, nego ga Bog poziva - kao i Aarona. Tako i Hristos ne proslavi samoga sebe da bude prvosveštenik, nego onaj koji mu reče: »Ti si Sin moj«, ." (Jevrejima 5: 4-10)

CRKVA NEMA PLAĆENE SVEŠTENIKE

"napasajte stado Božije koje je kod vas i nadgledajte ga ne prisilno, nego dragovoljno, kako Bog hoće, ne iz želje za sramnim dobitkom, nego u predanosti" (1 Petrova 5: 2)

MORA KRSTITI URANJANJEM U VODU
"A kad je Isus kršten, iziđe odmah iz vode." (Matej 3:16)

CRKVA MORA DAVATI DAR DUHA SVETOGA KROZ POLAGANJE RUKU.

"Tada staviše ruke na njih, te primahu Duha Svetoga." (Dela 8:17)

MORA KORISTITI DAR BOŽANSKOG ISCELJENJA
"I postavi Dvanaestoricu da i da imaju vlast da izgone demone." (Marko 3: 14-15) " te isteraše mnoge demone, pomazivahu uljem mnoge bolesnike i lečiše ih." (Marko 6:13)

UČI DA SU BOG OTAC, ISUS HRIST I SVETI DUH TRI ODVOJENA LICA

"Oče sveti, sačuvaj ih u svoje ime, koje si mi dao, da budu jedno - kao što smo mi." (Jovan 17:11)

MORA DA UČI DA BOG OTAC I ISUS HRIST IMAJU TELA
"Pogledajte moje ruke i moje noge - ja sam glavom. Opipajte me i vidite, jer duh nema mesa i kostiju - kao što vidite da ja imam... A oni mu dadoše komad pečene ribe; on uze i pojede pred njima." (Luka 24: 36-39) "I kad to reče, bi uznet pred njihovim očima, i jedan oblak ga uze od njihovih pogleda." (Dela 1: 9-11)

CRKVENI SVEŠTENICI MORAJU BITO OD BOGA POZVANI
"I niko sam sebi ne uzima ove časti, nego ga Bog poziva - kao i Aarona." (Jevrej 5:4, Izlaz 40:13-16, Izlaz 25:1)

PRAVA CRKVA DOBIJA OTKRIVENJA OD BOGA

"Jer Gospod Gospod ne čini ništa ne otkrivši prethodno tajne svoje slugama svojim prorocima." (Amos 3: 7) "Ti si Mesija, sin živoga Boga! Isus mu reče: Blago tebi, Simon Barjona; jer to ti nije otkrilo meso i krv, već moj Otac na nebu." (Matej 16: 13-17, 20)

PRAVA CRKVA JE CRKVA MISIONARSKOG RADA
"Zato idite i načinite sve narode mojim učenicima, krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, učeći ih da drže sve što sam vam naložio; (Matej 28:19-20)

PRAVA CRKVA MORA BITI OBNOVLJENA
"Njega treba da nebo pridrži do vremena obnove svega što obeća Bog ustima proroka svojih odveka." (Dela 3:19-20)

MORA IMATI KRŠTENJE ZA MRTVE
"Šta dakle čine oni koji se krste za mrtve? Ako mrtvi uopšte ne vaskrsavaju, zašto se krste za njih?" (1. Kor. 15:29)

ZAŠTO SU OVE STVARI VAŽNE?
"Isus Hristos je isti juče i danas i doveka." (Jevrejima 13:8)

"PO NJIHOVIM PLODOVIMA ĆE TE IH PREPOZNATI" (Matej 7:20)

Napravite račun ili se prijavite za komentiranje